Ouderentandheelkunde

Vele ouderen krijgen te kampen met een afnemende mondgezondheid. In deze categorie vindt u artikelen over de ouderentandheelkunde, zoals informatie over waar een ouderentandarts op moet letten en over preventieve mondzorg in bejaardentehuizen.

Ouderen moeten vaker worden getest op slaapapneu
,

Samen naar betere mondzorg voor kwetsbare ouderen

Alleen samen kunnen we voor betere mondzorg voor kwetsbare ouderen zorgen. Samenwerking tussen zorgverleners in zorgcentra en mondzorgprofessionals is hierbij cruciaal. In Vlaanderen wordt naar een manier gezocht om preventieve (mond)zorg en doorstroming naar curatieve zorg te verbeteren. Wat kunnen we leren van België? Verslag van de lezing van prof. dr. Joke Duyck.
Meerdere-soorten-fluoridebehandelingen-werken-mogelijk-bij-oudere-volwassenen
,

Meerdere soorten fluoridebehandelingen werken mogelijk bij oudere volwassenen

Tandartsen gebruiken routinematig fluoridetherapie om tandcariës, wat vaak voorkomt bij oudere volwassenen, te voorkomen en beheersen. Preventieve maatregelen die effectief zijn in andere leeftijdsgroepen zijn echter mogelijk niet geschikt voor oudere volwassenen, en er is niet één beste strategie voor oudere mensen, volgens een systematische review in het Journal of Dentistry.
Wim Kluter
,

In memoriam - Wim Klüter, oud-voorzitter en erelid van Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie

Op 27 augustus overleed Wim Kluter plotseling. Wim was met zijn partner Marijke op vakantie in Frankrijk en kreeg tijdens een wandeling een hartstilstand, schrijft de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd). 
, , ,

Persoonlijkheidsgebonden problemen bij patiënten

Welke typen Persoonlijkheidsgebonden problemen zijn er en hoe ga je hiermee om? Wat betekenen ze voor onze attitude? Wat gebeurt er met mensen met een persoonlijkheidsgebonden probleem als ze ouder worden? Worden ze daadwerkelijk milder? Of wordt het alleen maar erger?
Sociaal isolement gelinkt aan minder resterende tanden en versneld tandverlies
,

Sociaal isolement gelinkt aan minder resterende tanden en versneld tandverlies

Tandverlies weerspiegelt niet alleen de geschiedenis van mondaandoeningen en tandheelkundige zorg, blijkt uit een publicatie in Community Dentistry and Oral Epidemiology. Bij een onderzoek naar Chinese ouderen werd sociaal isolement geassocieerd met minder resterende tanden en versneld tandverlies.
Maaike van Helvoirt-Bisschop “de mondzorg is vaak een ondergeschoven kindje in de ouderenzorg”
, ,

Maaike van Helvoirt-Bisschop: “de mondzorg is vaak een ondergeschoven kindje in de ouderenzorg”

Maaike van Helvoirt-Bisschop (33) behoort sinds januari 2022 tot een van de meest exclusieve gezelschappen van Nederland. Zij is namelijk één van de drie mondhygiënisten in Nederland met de titel ‘Mondhygiënist-Geriatrie’. In dit interview vertelt ze hoe het werk van een mondhygiënist in de ouderenzorg eruit ziet. “Ik kan supertrots zijn als ik iemands gebit heb kunnen reinigen.”
Domotica en e-health in de ouderenmondzorg
, , , ,

Domotica en e-health in de ouderenmondzorg

Verslag van de lezing van Laurence Alpay en Ybranda Koster over de wereld van technologie voor mondzorg bij ouderen. Welke technologieën zijn beschikbaar en in welke situaties worden ze gebruikt? Hoe denken mondzorgprofessionals over technologiegebruik?
Kwetsbaarheid en mondgezondheid
,

Kwetsbaarheid en mondgezondheid

Wat is frailty? De letterlijke vertaling is natuurlijk ‘kwetsbaar’. Zorgprofessionals verstaan er vaak iets anders onder dan de ouderen zelf. Hoe vaak komt frailty voor, wat is het gevolg, wat zijn de risicofactoren en wat is de rol van de mondzorgprofessional? Verslag van de lezing van Prof. dr. Barbara Janssens tijdens het NVGd-congres.

Partnernieuws

Links ouderentandheelkunde

(h)Oud de mond gezond! – ouderenproject voor verzorgenden in verpleeghuis- en verzorgingshuizen

Patiëntenfolder ouderentandheelkunde

Meer ouderentandheelkunde

Project Eten met lange tanden: relatie tussen (onder)voeding en mondgezondheid thuiswonende ouderen

Project Eten met lange tanden: relatie tussen (onder)voeding en mondgezondheid thuiswonende ouderen

Onlangs voerden de HAN University of Applied Sciences en Hogeschool Utrecht het project Eten met lange tanden uit. Doel was om problemen op het raakvlak mondgezondheid en (onder)voeding bij thuiswonende ouderen sneller te signaleren door betere samenwerking tussen diëtisten en mondhygiënisten. Wat moet je als mondhygiënist hierover weten?
21 februari 2022/door Redactie
Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

Betere gezondheid bij 75-plussers met eigen gebit

75-plussers die hun eigen gebit nog hebben, hebben doorgaans een betere gezondheid dan leeftijdgenoten zonder eigen gebit. Ze gebruiken minder medicijnen, hebben minder ziektes en worden minder vaak opgenomen in een verpleeghuis. Dit blijkt uit onderzoek van tandarts Mieke Bakker van het UMCG.
28 juni 2021/door Redactie
Oud, rolstoel

Nieuwe KIMO-richtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen gepubliceerd

Bij KIMO verscheen onlangs de Klinische praktijkrichtlijn Mondzorg voor aan huis gebonden kwetsbare ouderen. Hierin wordt beschreven hoe mondzorg thuis georganiseerd zou moeten worden voor ouderen die niet meer naar de praktijk kunnen komen. dental INFO vroeg prof. dr. Anita Visser, voorzitter van de Richtlijn Ontwikkel Commissie, naar het wat en hoe van deze richtlijn. Bekijk de richtlijn, samenvatting, patiënten versie en het implementatieplan.
15 februari 2021/door Redactie
Chirurgische paro-behandeling: de puntjes op de i?

KIMO-praktijkrichtlijn over wortelcariës bij ouderen beschikbaar

Onlangs is een nieuwe richtlijn van het KIMO verschenen: de Klinische praktijkrichtlijn Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen. dental INFO sprak hierover met Cees de Baat, emeritus hoogleraar gerodontologie en voorzitter van de Richtlijn Ontwikkel Commissie.
17 december 2019/door anitatest
Winnaar NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019 - Meer vraag naar mondzorg ouderen in 2040

Winnaar NT-GSK Bachelorscriptie Award 2019: Meer vraag naar mondzorg ouderen in 2040

Leonie Pereboom heeft met haar scriptie ‘De gebitssituatie onder ouderen’ de NT-GSK Bachelorscriptie Award gewonnen. Zij concludeerde in haar scriptie dat er meer vraag naar mondzorg voor ouderen zal zijn in 2040.
10 oktober 2019/door anitatest
lopen, ouderen

Tandverlies bevordert ondervoeding bij ouderen

Een nieuwe cross-sectionele studie heeft verband tussen pijn aan het gebit bij ouderen en ondervoeding onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat naarmate het aantal tanden afneemt, het risico op ondervoeding groeit.
12 juni 2019/door anitatest
Fluoride, hoe hoger hoe beter?

Fluoride, hoe hoger hoe beter?

Als beroepsgroep moeten we steeds beter antwoord kunnen geven op het belang van fluoride. Er zijn mensen die sceptisch zijn over fluoride en het aanduiden als ‘giftig’. En er zijn mensen die zich zorgen maken over de mogelijke schade bij overmatige inname. Verslag van de lezingen over fluoride tijdens het Ivoren Kruis congres.
4 maart 2019/door anitatest
Wim Kluter

Internationaal congres in Nederland over mondzorg bij kwetsbare ouderen

In mei wordt het jaarcongres van het European College of Gerodontology (ECG) in Nederland gehouden. De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) is nauw betrokken bij de organisatie van dit congres. dental INFO vroeg aan Wim Klüter, voorzitter van de NVGd, wat er op dit congres aan bod komt.
18 februari 2019/door anitatest
Wim Kluter

“Passende mondzorgverlening voor kwetsbare ouderen wordt een steeds groter en complexer probleem!”

Het belang van een goede mondzorg voor kwetsbare ouderen wordt steeds meer onderkend. De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) zet zich hier op verschillende manieren voor in. dental INFO sprak met Wim Klüter, voorzitter van de NVGd.
4 februari 2019/door anitatest
Draagt informatie over de mondgezondheid bij aan een betere voorspelling van kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen

Draagt informatie over de mondgezondheid bij aan een betere voorspelling van kwetsbaarheid bij thuiswonende ouderen?

Babette Everaars promoveert momenteel op dit onderwerp met het project ‘PRIMa mond CARE’. Bij dit project worden mondgezondheidgegevens toegevoegd aan U-PRIM, een systeem waarmee kwetsbare ouderen worden opgespoord. Zo wordt onderzocht of de voorspelling van kwetsbaarheid van ouderen nauwkeuriger wordt door de toegevoegde mondgezondheidgegevens.
26 november 2018/door anitatest
Slechte mondgezondheid leidt tot verzwakking bij oudere mannen

Slechte mondgezondheid leidt tot verzwakking bij oudere mannen

Uit nieuw Brits onderzoek is gebleken dat het hebben van een slechte mondgezondheid de kans op zwakheid bij oudere mannen vergroot. De onderzochte mannen met een slechtere mondgezondheid bleken meer kans te hebben op onder andere sterk gewichtsverlies, uitputting, en een vermindering van loopsnelheid en fysieke activiteit.
11 juni 2018/door anitatest
Mondzorg voor kwetsbare ouderen

Mondzorg voor kwetsbare ouderen: De mond niet vergeten

dental INFO sprak met Elly Duijf van IDé en Erik van der Heijden, tandarts-geriatrie in opleiding. Zij zijn betrokken bij het project ‘De Mond Niet Vergeten’, dat adequate mondzorg voor thuiswonende kwetsbare, zorgafhankelijk ouderen wil bevorderen. Krijgt binnenkort iedere oudere passende mondzorg?
19 maart 2018/door anitatest
Toon meer