Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van snurkers en patiënten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Wat is de beste behandeling en wat zijn de effecten? Verschillen tussen MRA en CPAP-therapie.
In deze categorie vind je ook meer over temporomandibulaire stoornissen (TMD).

Slaapgeneeskunde | Temporomandibulaire stoornis (TMD), mondzorg

slaapapneu
,

Voor welke patiënten met slaapapneu is een MRA-beugel geschikt?

Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Oral Rehabilitation kunnen de craniofaciale kenmerken van tandheelkundige patiënten voorspellen of een mandibulair repositie apparaat (MRA)-beugel hun obstructieve slaapapneu (OSA) kan verminderen.
slapen, vrouw, bed
, , ,

Slaapzorg(en) in de tandartspraktijk

Zoals alom bekend is geven mensen met een verstoorde slaap onder andere aan last te hebben van vermoeidheid, slaperigheid overdag, afname van concentratie, geheugen, en depressieve gevoelens. De gevolgen zijn niet altijd te overzien. Daarom is preventie, diagnostiek en behandeling van cruciaal belang. Maar wat is nou de rol van de tandarts bij tandheelkundige slaapstoornissen?

Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden
, , ,

Pathofysiologische endotypering voor de prospectieve predictie van behandeluitkomst met MRA en tongzenuwstimulatie

Tijdens het NVTS-slaapcongres werd gesproken over de pathofysiologische endotypering, oftewel: de mechanismen die tot een verstoring leiden (=pathofysiologie) bij een subtype van ziekte (=endotypering). Hierbij werd de vraag beantwoord of dit kan leiden tot het voorspellen van behandeluitkomsten met een mandibulair repositieapparaat (MRA) en tongzenuwstimulatie.
apneu
,

Pacemakerachtig apparaat verbetert mogelijk slaapapneu in kinderen met het syndroom van Down

Kinderen met het syndroom van Down hebben vaak last van aanhoudende obstructieve slaapapneu (OSA) en beperkte behandelingsopties. Een chirurgisch geïmplanteerd apparaat dat de tong van een persoon tijdens de slaap naar voren beweegt kan de ernst van OSA verminderen, volgens een onderzoek in JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. De methode werd al gebruikt bij volwassenen en is nu ook bij deze jonge patiënten getest.
Gevolgen van slaapapneu: restschade en hormonaal disfunctioneren
, , ,

Gevolgen van slaapapneu: restschade en hormonaal disfunctioneren

Twintig jaar geleden kreeg Sandra de diagnose “zeer ernstige gemengde slaapapneu”. Vroeger werd gedacht dat apneu een ziekte is voor “dikke oude mannen van middelbare leeftijd” maar het is steeds duidelijker dat er verschillende verschijningen van slaapapneu zijn. Verslag van haar lezing over de hormonale disbalans en restschade die apneupatiënten kunnen ondervinden.
Stress
,

Als je op je tandvlees loopt: invloed van chronische stress op parodontium

Chronische stress heeft een negatieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Voor de gezondheid van het parodontium is dit niet anders. Waarom is overbelasting zo belangrijk? Hoe herken je het en wat kun je ermee? Wat kan stress doen in het brein en in het lijf?
Orofaciale pijn, slaapverwekkend
, , ,

Orofaciale pijn, slaapverwekkend?

Slapen is gezond. Meestal dan. Onze slaap lijkt een inactief proces maar er gebeurt ontzettend veel in onze slaap. Bovendien kan er van alles verkeerd gaan in je slaap. Tijdens het online symposium Orofaciale pijn, slaapverwekkend kwam er een palet aan sprekers voorbij. Van tandarts tot fysiotherapeut.
De kracht van slaap
, , ,

De kracht van slaap

Lig je ‘s avonds wel eens te piekeren? Komt het wel eens voor dat je geen geduld meer hebt of ben je steeds zo snel afgeleid dat je bijna je werk niet meer kunt doen? Er is een enorme kans dat dit ligt aan een gebrek aan slaap. Verslag van de lezing van dr. Els van der Helm, slaapdeskundige.

Partnernieuws

Meer slaapgeneeskunde mondzorg

Slaapapneu en boezemfibrilleren

Slaapapneu en boezemfibrilleren

Slaapapneu krijgt in toenemende mate de welverdiende aandacht als mede-oorzaak van diverse hartaandoeningen, met name de veel voorkomende hartritmestoornis boezemfibrilleren. De juiste aandacht, diagnostiek en behandeling is essentieel in het voorkomen van veel hartenleed. Verslag van de lezing van cardioloog dr. Ward Jansen tijdens het NVTS-slaapcongres.
6 juni 2022/door Redactie

3D-foto van gezicht kan slaapapneu voorspellen

Een analyse van gezichtskenmerken uit 3D-fotos zou de kans op obstructieve slaapapneu (OSA) kunnen voorspellen. In de toekomst kan deze methode worden gebruikt in combinatie met goedkope 3D-fotografiesystemen om eenvoudiger patiënten te kunnen diagnosticeren.
30 juni 2021/door anitatest
slapen, narcose

Podcast: Informatie voor algemeen practicus bij patiënt die behandeld wordt met MRA

Obstructieve slaapapneu (OSA) komt regelmatig voor. De kans is dus groot dat er in uw praktijk patiënten rondlopen die hiervoor worden behandeld met een mandibulair repositie apparaat (MRA). Hoe wordt de diagnose gesteld? Hoe wordt er bepaald of de patiënt in aanmerking komt voor een MRA behandeling? Waar kunt u als algemeen practicus op letten?
26 oktober 2020/door Redactie
Slaapbruxisme beoordelen thuis

Nauwkeurig slaapbruxisme beoordelen met nieuwe elektrodeset voor thuis

De tijden waarin de ernst van slaapbruxisme alleen nauwkeurig met slaaplaboratoriumpolysomnografie kan worden beoordeeld zijn voorbij volgens een studie van de University of Eastern Finland. Onderzoekers hebben een elektrodeset ontwikkeld waarmee dit net zo goed thuis kan worden gemeten.
6 januari 2020/door anitatest
Bruxisme: wat moet je ermee ?

Bruxisme: wat moet je ermee ?

Van oudsher focust de Orale Kinesiologie (nieuwe term voor gnathologie) zich op behandeling van klachten van het kauwstelsel. Het staat aan de rand van de tandheelkunde. Prof. dr. Frank Lobbezoo hield een presentatie over bruxisme waarbij een paradigmashift centraal stond.
15 april 2019/door anitatest
Lagere kosten door behandelen slaapapneu in eerste lijn

Lagere kosten door behandelen slaapapneu in eerste lijn

Een nieuw ontwikkelde methode biedt potentie om de hoge kosten die slaapapneu met zich mee brengt terug te brengen. Met de methode die het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U ontwikkelde kan per patiënt 400 tot 525 euro worden bespaard.
1 april 2019/door anitatest
App, telefoon

Een app die bruxisme en TMD in de gaten houdt

Onderzoekers hebben een mobiele applicatie ontwikkeld die patiënten tijdens hun dagelijkse routine monitort. Het prototype kan op een dag artsen helpen bij het diagnosticeren en bewaken van bruxisme, temporomandibulaire dysfunctie (TMD) en andere kaak-gerelateerde stoornissen.
11 februari 2019/door anitatest
Ouderen moeten vaker worden getest op slaapapneu

Ouderen moeten vaker worden getest op slaapapneu

Nieuw onderzoek suggereert dat, met name oudere, patiënten vaker op slaapapneu getest zouden moeten worden. Uit de studie bleek dat waar de helft van deze groep risico loopt op slaapapneu, momenteel slechts 10 procent van de mensen hierop wordt gescreend.
14 januari 2019/door anitatest
Botox als oplossing voor bruxisme

Botox als oplossing voor bruxisme?

In de Verenigde Staten is een kleinschalig onderzoek gedaan naar het injecteren met Botox als remedie tegen bruxisme. Dertien patiënten die lijden aan bruxisme werden geïnjecteerd met Botox, tien anderen met een placebo. De resultaten waren positief.
27 augustus 2018/door anitatest
Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden

Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die in het verleden een beroerte hebben gehad en kampen met slaapapneu meer kans hebben op het krijgen van nog een beroerte, of zelfs te overlijden.
26 april 2018/door anitatest
Tandartspatiënten screenen op obstructieve slaapapneu nuttig

Tandartspatiënten screenen op obstructieve slaapapneu nuttig

Het screenen van tandartspatiënten op het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) redt levens, aldus een presentatie op de jaarlijkse ADA bijeenkomst. Daarom zou dit binnenkort nog wel eens deel van het ADA beleid kunnen worden.
26 februari 2018/door anitatest
bruxisme

Meer kans op bruxisme door roken en drinken

Regelmatige consumptie van sigaretten en alcohol verhoogt niet alleen het risico op gaatjes en parodontitis, maar ook op slaap bruxisme. Dit is gebleken uit nieuw onderzoek.
2 februari 2017/door anitatest
Toon meer