Tandglazuur nagebootst om te dienen als beschermlaag vliegtuigen

reizen

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan bootsen tandglazuur na om als beschermlaag voor duurzamere vliegtuigen en andere apparaten te kunnen dienen.

Unieke eigenschappen
Het glazuur op de tanden is een uniek product van de natuur. Het is bestand tegen constante druk en trillingen en is in staat om zichzelf te herstellen waardoor het tientallen jaren meegaat. Deze unieke eigenschappen maakte het dat onderzoekers aan de universiteit van Michigan eenzelfde soort materiaal hebben geprobeerd na te maken.

Voor hun onderzoek waren ze op zoek naar een materiaal wat hoge trillingen aan kan. Ze onderzochten eerst verschillende structuren en kwamen erachter dat tandglazuur in de evolutie nooit is aangepast. De structuur van het glazuur van een Tyrannosaurus was vergelijkbaar met die van een hedendaagse walrus. De onderzoekers vonden dit opmerkelijk aangezien er door het proces van de evolutie vaak grote veranderingen door de jaren heen voorkomen.

Bij zware trillingen
Veel materialen die harde trillingen kunnen weerstaan zonder scheuren zijn te zacht om te gebruiken bij apparaten maar de samenstelling van tandglazuur maakt het een goede oplossing. De onderzoekers hebben succesvol in het laboratorium de structuur van tandglazuur nagebootst en hopen dat dit product kan dienen als beschermlaag voor bijvoorbeeld vliegtuigen en andere apparaten die zware trillingen doorstaan.

Ingewikkeld
De onderzoekers gaan door met de ontwikkeling van het product maar een uitdaging zal zijn om het product in grote hoeveelheden te produceren omdat het een ingewikkeld proces is.

Bron:
Sciencedaily

 

 

Lees meer over: Kennis, Onderzoek