Reiniging gebitsprothesen – uitkomsten van marktonderzoek

Onderzoek

Wanneer adviseren dental professionals over reiniging van (partiële) gebitsprothesen en wat adviseren zij?
Uitkomsten van marktonderzoek.

Eerder plaatsten we een artikel over informatieverstrekking aan mensen met een (partiële) gebitsprothese. Uit onderzoek* bleek namelijk dat een groot deel (40%) van de volwassenen met een gebitsprothese nooit door iemand geadviseerd is over mondverzorging. Logisch dat deze groep mensen dan ook onvoldoende op de hoogte is van de effecten van bepaalde producten op de gladde oppervlakten van hun prothesen.
*Bron: Multiscope, augustus 2009

In dit voorjaar hebben wij middels meerdere oproepen in de dental INFO e-mailnieuwsbrief de proef op de som genomen. Onderzocht is in hoeverre u als dental professional advies geeft over mondverzorging en waaruit dit advies vervolgens bestaat. De respons op ons onderzoek was ietwat teleurstellend, de antwoorden eensluidend.

Wanneer advies?
Lezers van dental INFO geven allemaal advies over schoonmaken en schoonhouden van (partiële) gebitsprothesen.

  • Een deel van u (~17%) altijd bij het eerste bezoek of op het moment dat de (partiële) prothese wordt afgeleverd.
  • Een kleiner deel (~7%) geeft advies bij ieder bezoek.
  • Het overgrote deel geeft advies op die momenten dat dit nodig is.

Welk advies?
Bijna ¾ van u adviseert huishoudelijke schoonmaak producten, zogenaamde detergenten. Gevolgd door een detergent – zoals Ecosym – speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken en schoonhouden van gebitsprothesen. Nog ~36% geeft de voorkeur aan bruistabletten en ~28% aan tandpasta. Deze laatste cijfers verbaast de onderzoekers enigszins aangezien ~88% van u aangeeft juist die producten te adviseren die niet agressief/schadelijk zijn voor de gladde oppervlakten van een prothese. Eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat de groep die het gebruik van bruistabletten en tandpasta’s adviseert ongeveer even groot is als de groep die het gebruik van deze producten juist ontmoedigt (~59%). Wat dit laatste punt is er dus duidelijk verdeeldheid onder uw beroepsgroep.

In dit kader willen wij u graag nogmaals verwijzen naar het artikel ‘het reinigen van een prothese’ dat eerder in de dental INFO e-mailnieuwsbrief verscheen.

Reageren op dit artikel? Stuur ons een e-mail

Bron:
Nycomed

Lees meer over: Kennis, Onderzoek, Tandprothese | techniek, Thema A-Z