Blog – Zet niet uw patiënt centraal, maar wel uw team

Uit diverse praktijk begeleidingstrajecten wordt mij meer en meer duidelijk dat praktijken niet de patiënt centraal moeten stellen. Toch lees ik dit regelmatig op praktijkwebsites en hoor ik dit praktijkhouders zeggen. Het lijkt een logische gedachte, maar waarom zou u de patiënt niet centraal moeten plaatsen maar wel uw team?



Voor een praktijkhouder zullen patiënten dus niet op de eerste plaats moeten komen. Zorgverlening is mensenwerk en mondzorg is meer en meer een teamprestatie. Door als praktijkhouder het team op de eerste plaats te zetten, zullen zij zorgen voor (zeer) tevreden patiënten.

In zijn algemeenheid kan dit al heel eenvoudig: behandel het team zoals u zelf behandeld wilt worden. De volgende adviezen gaan hier verder op in.

Adviezen
Een praktijkhouder fungeert tegenwoordig niet meer als baas, maar vooral als leider. Leiderschap houdt onder andere in dat het team op de eerste plaats komt. Met de volgende adviezen – stuk voor stuk gericht op een menselijke benadering van het team – kunnen praktijkhouders dit bewerkstelligen.

Noot: bij het lezen van dit artikel dient de tandarts / praktijkhouder zijn rol als tandarts (zorgverlener) apart te zien van zijn rol als praktijkhouder (leider).

  1. Geef vertrouwen en stimuleer om zelf oplossingen aan te dragen
    Door medewerkers vertrouwen te geven dat zij in staat zijn problemen of fouten zelf op te lossen, geeft dit zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is wat medewerkers nodig hebben om patiënten goede zorg te verlenen en zichzelf verder te ontwikkelen.
  2. Toon interesse
    Niets stimuleert een mens zoveel als de interesse van een medemens. Wat medewerkers energie geeft, is het tonen van werkelijke interesse. In veel praktijken worden medewerkers vooral aangesproken op fouten. Zonder oordeel interesse tonen werkt veel constructiever. Aandacht doet alles groeien.
  3. Faciliteer medewerkers in hun werk
    Een praktijkhouder motiveert zijn team meer door zich te richten op de zaken die het team nodig heeft om goede zorg te kunnen verlenen, dan door u op henzelf te richten. Het is namelijk een enorme motivatie voor het team als zij zich volledig op hun werk kunnen concentreren en zich niet met randzaken hoeven bezig te houden. Zorg dus voor de juiste apparatuur, attributen en kennis.
  4. Vier de successen
    Onze hersenen zijn verzot op negativiteit. Terwijl het vieren van successen – zoals een prachtig behandelresultaat of een tevreden patiënt die bonbons komt brengen – juist aanzet tot het begrijpen van de kern van dat succes. En geniet als leider toonbaar van deze successen, want dit is een geweldige stimulans voor medewerkers.
  5. Tot slot, houd patiënten enquêtes
    Deze laatste is niet te rijmen met de rest van het rijtje, maar is wel een hele belangrijke. Het team wordt centraal gesteld, zodat zij vervolgens zorgt voor zeer tevreden patiënten. De patiënten enquête is het rapportcijfer voor de prestaties van het team.

Door: Sjoerd Kuiken – www.kuikenpraktijkmanagement.nl. Sjoerd begeleidt tandartsen in het opzetten van een succesvolle praktijk. Dit houdt o.a. in het opzetten van een solide praktijkorganisatie met gedeelde verantwoordelijkheden. De praktijkhouder wordt gecoacht en getraind tot een goede leider, maar kan zodoende vooral ‘tandarts zijn’.



Bron: Dit artikel is mede gebaseerd op het boek ‘Turbo management’ van Jeroen Busscher. (Business Contact, 2010.)

Lees meer over: Ondernemen, Personeel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *