Verklaring Arbeidsrelatie Winst uit Onderneming

geld

Verklaring arbeidsrelatie

Om zekerheid te krijgen over het zelfstandig zijn (en te geven aan een opdrachtgever), kun je een Verklaring ArbeidsRelatie – Winst Uit Onderneming (kortweg VAR-WUO of VAR-winst) aanvragen bij de Belastingdienst. Met deze verklaring weet de opdrachtgever zeker dat de Belastingdienst je als zelfstandig ondernemer beschouwt en dat hij als opdrachtgever geen loonheffing en premies hoeft in te houden.

Zekerheid voor de praktijkhouder
De VAR-WUO geeft de praktijkhouder de garantie dat er ook bij controle achteraf geen sociale verzekeringspremies of loonheffing verschuldigd zijn. Er moet aan de volgende voorwaarden voldaan  zijn:
• de praktijkhouder beschikt over een kopie van de VAR-WUO en van een geldig identiteitsbewijs van de waarnemer;
• de werkzaamheden komen overeen met de werkzaamheden die op de VAR-WUO zijn vermeld;
• de werkzaamheden worden verricht gedurende de geldigheidsperiode die op de verklaring is vermeld.

Geldigheidsduur
Verandert de aard van de werkzaamheden dan moet een nieuwe verklaring worden aangevraagd.
Deze verklaring is in beginsel maximaal één kalenderjaar geldig. Telkens vanaf 1 september kan al de verklaring voor het volgende kalenderjaar worden aangevraagd.

Alleen VAR-WUO
Alleen met een VAR-WUO kan een waarnemer aan de opdrachtgever aantonen als zelfstandig ondernemer te werken. De Belastingdienst kan een andere VAR verstrekken naar aanleiding van de ingediende aanvraag. Dat kan zijn een VAR-ROW (resultaat overige werkzaamheden) of een VAR-loon. Deze beide soorten verklaring hebben in wezen geen enkele betekenis voor de praktijkhouder. Bij toepassing van een dergelijke VAR zal de opdrachtgever in de regel dus loonbelasting en premies (moeten) inhouden bij de uitbetaling van het honorarium. Het heeft in feite dus geen zin om een dergelijke VAR aan de opdrachtgever ter inzage te geven.

Het aanvragen
Een aanvraagformulier voor een VAR is verkrijgbaar via www.belastingdienst.nl. Bij het aanvragen van een VAR moet men zich realiseren dat voor het ondernemerschap (c.q. het niet zijn van werknemer) de volgende zaken van belang zijn:
• een voltooide beroepsopleiding;
• eventueel ingeschreven staan in het door de beroepsorganisatie bij te houden waarneemregister;
• verzekerd zijn voor beroepsaansprakelijkheid;
• beschikken over een BTW-nummer (indien BTW-plichtig);
• verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid;
• doen van investeringen benodigd voor de beroepsuitoefening
• aantoonbaar als waarnemer gewerkt te hebben (of waarschijnlijk te zullen werken) voor meerdere opdrachtgevers;
• het waarnemen mag (beoordeeld bij de aanvang van de waarneemwerkzaamheden) niet plaatsvinden voor een periode die voorzienbaar op een dan al bekende datum zal eindigen (bijvoorbeeld op een afgesproken datum van associatie of indiensttreding). De duur van het zijn van beroepswaarnemer moet bij de aanvang dus nog onbepaald zijn;
• de waarnemer wordt niet doorbetaald bij ziekte of vakantie;
• de waarnemer factureert aan de praktijkhouder voor zijn werkzaamheden;
• de waarnemer maakt jaarstukken op (mede voor de belastingaangifte) zoals andere ondernemers dat doen;
• als zelfstandig waarnemer moet een redelijke omzet worden gegenereerd (resulterend in een beroepswinst van toch tenminste het minimumloon per jaar).

Wel of niet aanvragen?
Als waarnemer moet je een vergelijking maken tussen enerzijds het bruto-inkomen als zelfstandig beroepsbeoefenaar, de te betalen premies voor de particuliere verzekeringen arbeidsongeschiktheid, beroepsaansprakelijkheid en ziektekosten en de verzekerde uitkeringen en anderzijds het bruto-inkomen als werknemer, de werknemersaandelen in de verplichte werknemersverzekeringen en de daaruit voortvloeiende aanspraken. Veelal zijn de premies voor de particuliere verzekeringen goedkoper dan de verplichte werknemersverzekeringen. Voor het risico van werkloosheid kunt u zich niet particulier verzekeren.

Als een waarnemer voor zijn werkzaamheden bij een bepaalde praktijkhouder gebruik maakt van zijn VAR-WUO, dan is deze voor die werkzaamheden niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (zelfs niet als achteraf vastgesteld zou worden dat er toch sprake was van een dienstbetrekking).

Een waarnemer die in het bezit is van een VAR-WUO kan er overigens ook voor kiezen om voor de werkzaamheden bij een bepaalde praktijkhouder juist géén gebruik te maken van de VAR-WUO (door deze niet ter inzage te geven). In dat geval is de waarnemer in beginsel voor die werkzaamheden wel verplicht verzekerd voor de sociale verzekeringen.

advies@vvaa.nl

© 2009 VVAA Groep, Kennis, Zekerheid en Service

Lees meer over: Ondernemen, Personeel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *