Tuchtrecht: waarschuwing tandarts uitvoering behandeling zonder overleg

tuchtrecht

Onlangs kreeg een tandarts via tuchtrecht een waarschuwing vanwege het uitvoeren van een behandeling zonder een goede uitleg voorafgaand en daarbij behorende toestemming van de patiënt.

Klacht
De patiënt verwijt de tandarts dat drie gaatjes zijn gevuld zonder cariës weg te halen en zonder te boren. Daarnaast is de blijvende kies met roze glasionomeer gevuld zonder overleg en zonder toestemming van de patiënt.

Beoordeling
Aan de hand van de röntgenfoto’s is door het tuchtcollege vastgesteld dat drie elementen wel geboord zijn alvorens deze gevuld werden. Uit de foto’s blijkt ook dat er geen sprake is van cariës onder de vullingen bij twee van de drie elementen. Echter was bij het derde element wel een lichte schaduw te zien die mogelijk zou kunnen duiden op cariës, maar dit is niet met zekerheid vast te stellen.

In dit laatste geval kan de behandelaar kiezen voor een benadering waarbij schade aan de tandzenuw wordt vermeden. Een mogelijke behandeling kan dan zijn om enig carieus weefsel achter te laten in het element en het restant door middel van een vulling in te kapselen. Uit de foto’s blijkt dat het element behoorlijk beschadigd is geweest, en dat een wortelkanaalbehandeling een andere mogelijkheid zou zijn geweest. Gezien de omstandigheden zoals de leeftijd en de ernstige angst van de patiënt voor de tandarts en het ingrijpende alternatief, is de keuze om te kiezen voor de behandeling waarbij enig carieus weefsel zou achterblijven, verantwoord geweest. Of de cariës in de loop van de tijd ernstiger is geworden, kan niet worden vastgesteld.

De tandarts heeft tevens besloten een kies met roze glasionomeer te vullen omdat er sprake was van een diepe caviteit en glasionomeer fluoride afgeeft en minder agressief is voor de pulpa. Daarmee wilde de tandarts dus zenuwklachten voorkomen bij de patiënt.

Niet besproken
Het is gebleken dat vooraf met de patiënt niet besproken is dat de tandarts roze glasionomeer wilde toepassen bij deze kies en dat de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. Ook al had de tandarts redenen om glasionomeer toe te passen bij de volwassen kies, was het ook een mogelijkheid om neutrale kleur te kiezen, volgens het Tuchtcollege.

Beslissing
Het Tuchtcollege heeft besloten tot een waarschuwing aan de tandarts en geen verdere maatregelen. Immers, een goede uitleg voorafgaande aan de behandeling en daarbij behorende toestemming zijn kernwaarden die altijd gevolgd dienen te worden.

Bekijk de uitspraak

Lees meer over: Ondernemen, Tuchtrecht, Wet- en regelgeving