Slikken bètablokkers draagt bij aan betere opname tandimplantaten

implantaten

Een nieuw onderzoek toont aan welke medicijnen de patiënt beter wel en niet kan gebruiken om complicaties bij tandimplantaten te voorkomen. Het slikken van bètablokkers bijvoorbeeld draagt bij aan een betere opname van de implantaten.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door specialisten aan de McGill Faculty of Dentistry in Canada. Zij testten het gebruik van propranolol, een non-selectieve bètablokker die wordt gebruikt als bestrijder van hart- en vaatziektes en de werking daarvan op botherstel. Verder keken ze ook naar de werking van protonpompinhibitoren (maagzuurremmer) op de calciumabsorptie. Alvorens zelf de medicijnen te testen onderzochten ze data van 700 patiënten die tandimplantaten hadden gekregen in de periode 2007-2015. Het onderzoek wat zij zelf uitvoerden werd gedaan onder 24 ratten, waarvan de helft werd behandeld met propranolol en de ander helft met Saline.

Resultaten
Ondanks dat er al uit eerder onderzoeken bleek dat bètablokkers de botaanmaak stimuleren en maagzuurremmers de calciumabsorptie verminderen, waren de resultaten van het onderzoek toch boven verwachtingen. Bij het slikken van bètablokkers was de kans op mislukking van botintegratie slechts 0,6% waar dat bij andere medicijnen 4,1% was. Daarnaast bleek dat het innemen van maagzuurremmers een zeer negatieve werking heeft op botintegratie, het mislukkingspercentage is dan 6,8% terwijl deze 3,2% is voor patiënten die dit medicijn niet gebruiken. Om een optimaal herstel bij tandimplantaten voor de patiënt te realiseren wordt het door deze onderzoekers dus aangeraden om bètablokkers te slikken en maagzuurremmers te vermijden.

Implicaties
De onderzoekers zijn van plan het onderzoek nog verder door te ontwikkelen om de onderliggen mechanismes in kaart te kunnen brengen. Voor nu is het niet geheel duidelijk wat de juiste dosering van de bètablokkers moet zijn en voor welke periode. Wel geloven de onderzoekers dat deze resultaten implicaties hebben voor bot-operaties in andere delen van het lichaam aangezien dit hetzelfde proces van botherstel is.

Bron:
Science Daily
Wiley Online Library

Onderzoek door E. Al-Subaie et al in Journal of Clinical Periodontology

Lees meer over: Implantologie, Thema A-Z