Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

bacteriën
,

Mogelijk verband tussen orale bacterie en het risico op hart- en vaatziekten

Infectie met een veel voorkomende bacterie kan een lichte verhoging van het risico op hart- en vaatziekten veroorzaken, volgens een studie die in eLife is gepubliceerd. De bacterie, die verband houdt met parodontitis, mondkanker en slechte adem, zou een potentiële risicofactor kunnen zijn waarop artsen kunnen screenen om personen met een risico op hartaandoeningen te identificeren.
Vapen - esigaret
,

Vapen mogelijk even schadelijk voor DNA als roken

Vapen wordt regelmatig aangeprezen als een minder schadelijk alternatief voor roken. Onderzoek dat is gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research heeft echter aangetoond dat vapen een vergelijkbare DNA-schade aan orale epitheelcellen veroorzaakt als roken. Ook geldt voor beide soorten dat des te langer iemand rookt, des te meer schade er optreedt.
De medisch gecompromitteerde patiënt
, , ,

De medisch gecompromitteerde patiënt

De levensverwachting van de mens neemt jaarlijks toe. Het aantal chronische ziekten neemt ook toe met de leeftijd. Verslag van de lezing van dr. Robert van Es, kaakchirurg, tijdens de NWVT-cursus over de invloed van de mondgezondheid op de algehele gezondheid. Ook vertelde hij uitgebreid over de invloed van verschillende systemische ziekten op de tandheelkundige behandeling.
Grotere kans op tandverlies bij patiënten met HIV
,

Grotere kans op tandverlies bij patiënten met HIV

Volgens een onderzoek gepubliceerd in BMC Oral Health kunnen postmenopauzale vrouwen met HIV meer tandverlies ervaren. Het tandverlies is een gevolg van de afbraak van trabeculaire botmicroarchitectuur. Deze studie evalueert de alveolaire botmicroarchitectuur en parodontitis bij postmenopauzale vrouwen met en zonder HIV.
kaakpijn
,

Cnm-positieve S. mutans zorgen voor meer cerebrale microbloedingen

Bij patiënten met een beroerte die Cnm-positieve streptococcus mutans (S. mutans) bacterie in hun mond hadden werden hogere aantallen van diepe, lobaire cerebrale microbloedingen gevonden volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Neurology.
antibioticaresistentie
, ,

Computerondersteunde chirurgie is mogelijk een hulpmiddel tegen antibioticaresistentie

Nieuwe technologieën maken volledige virtuele planning en computerondersteunde klinische uitvoering van tandheelkundige implantaten mogelijk. Bovendien hebben ze het potentieel om het proces sneller, nauwkeuriger, maar ook minder ingrijpend en duur te maken, volgens een ingezonden brief in het International Dental Journal. Ook zou het kunnen helpen bij het bestrijden van antibioticaresistentie.
ymposiumverslag 3rd edition of the International Sports Dentistry Symposium, Edinburgh
, , ,

Symposiumverslag: 3rd edition of the International Sports Dentistry Symposium, Edinburgh

De gezondheid van atleten is van cruciaal belang voor het welslagen van de competitie. Tijdens het symposium van de EA4SD, de European Association for Sports Dentistry, werd de terechte plaats van tandheelkunde in de verzorging van de atleten bepleit en bewezen. Volgens sprekers is er nog veel overtuiging nodig bij de verschillende sportdisciplines. Lees het verslag.
Cannabis - drugs
,

Nieuw onderzoek naar het effect van cannabisgebruik op het orale microbioom

Frequent cannabisgebruik verandert het orale microbioom wat kan leiden tot neurologische veranderingen. Dit bleek uit onderzoek dat in 2021 is gepubliceerd in EBioMedicine. Nieuw onderzoek moet nu uitvinden welk bestanddeel van cannabis verantwoordelijk is voor de effecten.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Lichen planus: Sylvia’s ervaringsverhaal

Na jaren van zorgen en talloze consultaties bij medische experts deelt Sylvia Groot (65) haar verhaal over het leven met lichen planus (LP). Sylvia heeft orale en vulvaire lichen planus. Soms doen zich ook symptomen voor op de (hoofd)huid, slokdarm, nagels en ogen. Sylvia is voorzitter van de LPVN (Lichen Planus Vereniging Nederland).
15 januari 2024/door Redactie
Tandeloos door het leven door kunstnagels

Tandeloos door het leven door kunstnagels

Door een kunstnagel geen tanden meer klinkt misschien als een fabel, maar het kan echt. Kassa onderzocht in een aflevering hoe gevaarlijk deze nagels zijn en waarschuwt nu mensen. Kunstnagels kunnen namelijk een acrylaat-allergie veroorzaken waardoor tanden of kiezen niet meer gevuld kunnen worden.
3 januari 2024/door Redactie
Tand

Mogelijk verband tussen bepaald gen en kanker bij patiënten met tandverlies

Mensen met een variant op een bepaald gen hebben meer kans op bepaalde soorten tandheelkundige aandoeningen. Dezelfde genvariant is nu in verband gebracht met andere ziekten, waaronder bepaalde soorten kanker, volgens onderzoek dat in Scientific Reports is gepubliceerd.
27 december 2023/door Redactie
Mondwater

Mondwater kan leiden tot gezondheidsproblemen

Uit een recensie gepubliceerd in het International Dental Journal blijkt dat mondwater niet veel voordelen heeft voor patiënten met een laag cariësrisico en goede parodontale gezondheid. Het gebruik van mondwater kan juist tot gezondheidsproblemen leiden.
11 december 2023/door Redactie
open mond - gebit

Op CRISPR gebaseerde technologie in de tandheelkunde

Volgens een onderzoek in the Journal of Oral Microbiology kan met behulp van een speekselmonster en op CRISPR gebaseerde technologie ‘Sherlock’ een scala aan orale en systemische ziekten worden beoordeeld. Onderzoek heeft aangetoond dat orale microbiële gemeenschappen een rol spelen bij orale ziekten zoals parodontitis en cariës.
23 november 2023/door anitatest
Tandartsen en huisartsen werken samen om de patiëntenzorg te verbeteren

Tandartsen en huisartsen werken samen om de patiëntenzorg te verbeteren

Experts pleiten voor een gezamenlijk beheer van parodontitis, samen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, obesitas, diabetes, chronische luchtwegaandoeningen, roken en hyperlipidemie. De EFP en WONCA Europe lanceerden de Perio & Family Doctors-campagne. Deze campagne bevat informatief materiaal voor professionals in de mond- en niet-mondgezondheid.
13 november 2023/door Redactie
Kanker, cellen

Tandartsen kunnen HPV-kanker helpen voorkomen door met patiënten te praten

Mondzorgprofessionals kunnen Humaan papillomavirus (HPV)-gerelateerde kankers helpen voorkomen, volgens een studie die is gepubliceerd in The Journal of the American Dental Association. Dit zouden ze kunnen doen door patiënten te betrekken bij gesprekken over HPV-vaccinatie, hoewel mondzorgverleners mogelijk eerst beter getraind moeten worden.
6 november 2023/door Redactie
stoppen roken

De gevolgen van roken op de mondgezondheid

Veel mensen weten dat roken slecht is voor hun (mond)gezondheid maar een groot deel daarvan is niet bereid om daadwerkelijk te stoppen met roken. Jolanda Gortzak en Yvonne Buunk-Werkhoven hielden een webinar over de gevolgen van roken op de mondgezondheid. Een verslag over hun webinar.
16 oktober 2023/door anitatest
Hoe staan tandartsen tegenover point-of-care testen voor vroegtijdige medische diagnose?

Hoe staan tandartsen tegenover point-of-care testen voor vroegtijdige medische diagnose?

In hoeverre zijn tandartsen bereid om bij patiënten point-of-care testen af te nemen? Sofie Gerssen en Iris Obbink, studenten Mondzorgkunde van de Hogeschool Utrecht, onderzochten tijdens hun afstudeerproject of tandartsen bereid zijn point-of-care testen af te nemen en de lichaamssamenstelling te meten bij patiënten, om vroegtijdig het metabool syndroom op te kunnen sporen.
12 oktober 2023/door Redactie
Cannabis veroorzaakt mogelijk droge mond door nieuw ontdekt mechanisme

Cannabis veroorzaakt mogelijk droge mond door nieuw ontdekt mechanisme

Cannabisgebruikers melden vaak een droge mond, maar de oorzaak hiervoor is nog onbekend. Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in Scientific Reports treden de effecten op via een nog niet eerder bekend mechanisme voor de regulatie van speekselvloed. Het belangrijkste euforische bestanddeel van cannabis, THC, zou namelijk via het endogene cannabinoïde signaleringssysteem een droge mond kunnen veroorzaken.
26 september 2023/door Redactie
Lichen Planus

Wat is Lichen Planus en hoe ga je als mondzorgprofessional hiermee om?

Lichen planus (LP) is een ontstekingsziekte waarbij zowel huid, hoofdhuid, nagels als slijmvliezen (vooral de orale en genitale) kunnen zijn aangedaan. Sylvia Groot, voorzitter van de Vereniging Lichen Planus Vereniging Nederland geeft in dit artikel uitleg over de ziekte. Ook geeft zij aan welke vragen mondzorgprofessionals zichzelf en hun patiënt kunnen stellen en wat de aandachtspunten zijn.
18 september 2023/door anitatest
Roken

Stoptober: samen 28 dagen niet roken – informeer je patiënten

In oktober gaat Stoptober weer van start: een campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen niet te roken. Dit jaar viert Stoptober hun 10e editie en verwelkomen zij hun 500.000-ste stopper.
13 september 2023/door anitatest
Toon meer