Veel darmbacteriën in de mond van nagelbijters

nagelbijters

Voor veel mensen is het een dagelijkse gewoonte: nagelbijten. Nagelbijten (onychofagie) wordt geassocieerd met stress of verveling. Maar deze gewoonte is schadelijk voor het gebit.

Volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of Oral and Maxillofacial Pathology hebben nagelbijters meer darmbacteriën (Enterobacteriaceae) in de mond dan niet-bijters. Door deze bacteriegroei kunnen nagelbijters meer problemen krijgen met hun spijsvertering.

Blootstelling aan bacteriën
Enterobacteriaceae is een groep gramnegatieve bacteriën die infecties van het spijsverteringsstelsel of andere organen in het lichaam kunnen veroorzaken.

Onderzoek
In totaal waren er 244 deelnemers: 122 patiënten die dagelijks nagelbijten en 122 niet-bijters. Alle proefpersonen waren tussen de 11 en 15 jaar oud. De speekselmonsters werden verzameld met behulp van een mondspoeling waarna de monsters zijn onderzocht.

Resultaten
Enterobacteriaceae werden gedetecteerd in het speekselmonster van 80 (65,6%) van de 122-nagelbijters en in slechts 10 (8,2%) van de 122 niet-bijters. E. Coli was de meest voorkomende bacterie.

Prevalentie
Meer onderzoek is nodig om de prevalentie van Enterobacteriaceae in kaart te brengen. De auteurs benoemen wel dat personen die chronisch nagelbijten goede hygiëne-instructies moeten krijgen van specialisten om besmetting te voorkomen.

Tandvlees beschadigen
Nagelbijten kan ook problemen met het tandvlees veroorzaken. De European Journal of Dentistry publiceerde een case over een tandvleesaandoening bij een 14-jarig meisje als gevolg door tijdens het nagelbijten per ongeluk haar tandvlees te krabben. Hierdoor ontstond een open wond waar zich een infectie ontwikkelde.

Tandenknarsen
Mensen die nagelbijten door stress hebben een hoger risico op tandenknarsen (bruxisme). Tandenknarsen voert druk uit op de kaak en leidt tot slijtage van het tandglazuur. Hoewel tandenknarsen niet per se een tandheelkundige aandoening is, kan het wel een scala van tandheelkundige problemen veroorzaken.

TMJ aandoeningen
Intens nagelbijten kan ook leiden tot de ontwikkeling van kaakgewricht (TMJ) stoornissen. Al meerdere onderzoeken hebben een causaal verband aangetoond.

Middelen om te stoppen
Een gebitsbeschermer of anti-nagelbijt-lak kan helpen om verdere tandschade te voorkomen. Daarnaast moeten nagels kort gehouden worden en manieren gevonden worden om stress te reduceren. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Bronnen:
Journal of Oral and Maxillofacial Pathology
European Journal of Dentistry

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z