Gaatjes in tanden herstellen zichzelf met moleculen uit Alzheimer-medicijn

gaatjes

Een nieuw onderzoek heeft bewijs gevonden dat moleculen in het Alzheimer-medicijn Tideglusib bijdragen aan het zelfherstel van gaatjes in tanden en bevorderen van groei.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van het Kings’ College in Londen. Uit een medicijn voor Alzheimer genaamd Tideglusib zijn 3 moleculen gehaald welke verschillende concentraties getest werden op muizen. Er werd gebruik gemaakt van een afbreekbaar sponsje van collageen om de substantie aan te brengen op een kies met een gaatje, waarna de tand werd afgesloten met een speciale lijm. Na een periode van 7 weken werd gekeken naar het resultaat. Het bleek dat de moleculen het mogelijk maakten om het enzym GSK-3 af te sluiten waardoor dentine aangemaakt kon worden en de meeste gaatjes natuurlijk hersteld waren.
Volgens de onderzoekers is dit natuurlijke herstelproces bijna identiek aan dat wat vereist is voor conventionele vullingen. De onderzoekers zijn nu bezig het medicijn ook te testen op ratten, waarvan de tanden al 4 keer zo groot zijn als die van muizen. Als dit succesvol verloopt zijn de onderzoekers ook van plan om de eerste testen te gaan doen bij mensen.

Voordelen medicijn
Naast het stimuleren van de natuurlijke aanmaak van dentine zorgt het medicijn ook voor bescherming van de binnenste laag van de tand. Professor Paul Sharpe, hoofdonderzoeker, noemde het product ideaal voor de natuurlijke behandeling van diepe gaatjes. “Daarnaast is het medicijn ook al eerder getest tijdens klinische trials voor Alzheimer”, aldus Sharpe. “Daardoor is het mogelijk om deze tandbehandeling snel in de tandartsklinieken aan te kunnen bieden.” Het medicijn is dus een toegankelijke en relatief goedkope optie die op korte termijn gebruikt kan worden.

Ondanks dat het nog de vraag blijft of het medicijn voor hetzelfde resultaat zal zorgen bij tanden van mensen zijn veel tandartsen positief over de methode met name vanwege het behoud van de natuurlijke tandstructuur.

Bron:
Nature

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z