Hoe reinigt u een prothese?

Reiniging, desinfectie van oppervlakken, ruimten, apparatuur en materialen (Word bestand)

Wanneer u opzoek gaat naar informatie over het onderhouden van een gebitsprothese, komt u al snel in verwarring. De een zegt dit, de ander dat. Hoe zit het nu?

Welk reinigingsmiddel wel?

  • Lauw water met (groene) zeep mag altijd
    Het liefst na elke maaltijd en voor het slapen gaan.
  • Een protheseborstel voor dagelijks gebruik
    Met een protheseborstel kan de prothese goed worden gereinigd omdat men hiermee ook in de nauwe ruimtes kan. Een nagelborstel kan gebruikt worden als het flink geschrobd moet worden.
  • Tandpasta af en toe
    Het schuurmiddel in tandpasta’s kan het toplaagje van de prothese beschadigen. Hierdoor wordt het ruw en wordt zo dus een retentieplaats voor plak, tandsteen en aanslag. Echter kan de prothese best wat hebben en kan het dus wel af en toe gebruikt worden.
  • Schoonmaakazijn af en toe
    Dit kan af en toe om een lichte aanzet van tandsteen te verwijderen. Echter zijn techniekers hier niet zo blij mee als ze de prothese een keer moeten repareren: er komt dan een erg nare geur vanaf. Ook wordt er niet alle aanslag mee verwijderd.
  • Ecosym dagelijks
    Met Ecozym gel kan de prothese dagelijks worden gereinigd.
  • Ecosym Forte wekelijks
    3-4 dopjes met de oplossing in de gebitsbox (van Ecosym). Neem de prothese uit de mond en leg deze op het rooster van de gebitsbox. Vul de gebitsbox met lauw water totdat de prothese geheel is ondergedompeld. Na een aantal uur (6-8) wordt het optimale schoonmaak resultaat behaald. Neem het rooster uit de gebitsbox en laat de prothese goed af spoelen met lauw water.
  • Bruistabletten af en toe
    Bruistabletten kunnen eveneens de oppervlakten van de prothese beschadigen (ruw maken) en dus een retentieplaats voor plak, tandsteen en aanslag worden. De bruistabletten zijn wel effectief tegen bruine (hardnekkige) aanslag.
  • Sporadisch een heel klein druppeltje bleek in een glas water
    Dit kan geen kwaad en maakt de prothese weer helder wit. Uiteraard moet de prothese wel zeer goed afgespoeld worden! Op de langere termijn kan het de prothese doen verkleuren.

Welke niet?

  • Alcohol
  • Andere oplosmiddelen
  • Scharen, nagels, schuurmiddelen, veilen
  • Heet water; dit kan de prothese vervormen

Boven de wasbak
Zorg dan dat er een laag water in de wasbak staat. Wanneer de prothese wegglipt, gaat deze niet kapot.

Het bewaren van de prothese
De prothese moet bewaard worden in enkele druppels lauw water. Zonder water droogt de prothese uit waardoor de overgebleven plak en speeksel indroogt tot tandsteen. Sommigen zeggen dat de prothese dan zelfs zou kunnen krimpen. Maar dit lijkt een broodje aap verhaal. Als men de prothese in te veel water legt, kan er nog meer verkalking plaats vinden.

Reinigen binnen de tandarts- of mondhygiënistpraktijk
Het verwijderen van tandsteen en aanslag met handinstrumenten of met een tandsteenapparaat kan de prothese beschadigen. Een ultrasoon bad kan geen kwaad. De prothese kan ook met een grijs cupje en non-abrasieve polijstpasta worden schoongemaakt.

Reinigen bij de technieker
De technieker heeft speciale spullen om de prothese weer als nieuw te maken. Hij is de expert op dit gebied. Dus wanneer het u niet lukt om de prothese voldoende te reinigen, laat het dan aan de technieker over.

Uit of in?
De prothese moet ’s nachts worden uitgelaten. Wanneer deze namelijk tijdens de slaap wordt gedragen, kan het orale weefsel gaan ontsteken. Ook wel prothesestomatitis genoemd. Dit is te herkennen aan de roodheid.

Schimmelgroei
Ook schimmelgroei komt voor. Vooral ouderen lopen dan het risico op longontsteking bij het inademen van deze schimmels en bacteriën.

Chloorhexidine?
Bij een overkappingsprothese kan het nuttig zijn om chloorhexidinegel te gebruiken. De chloorhexidine wordt dan in de prothese gedaan; in de uitsparingen voor de elementen. Zo kunnen de elementen beschermd worden tegen cariës en de gingiva tegen ontstekingen. Chloorhexidine kan wel aanslag veroorzaken op de elementen.

De mondholte
Wat vaak vergeten wordt, is dat de mondholte ook nog gereinigd moet worden. Met name de tong is hier van belang. Als men de tong niet poetst, kan dit een nare geur gaan verspreiden. De tong kan met een tongreiniger schoon gehouden worden.
Ook het tandvlees moet worden gepoetst met een zachte tandenborstel. Hiermee wordt de doorbloeding gestimuleerd. Hiermee kan voorkomen worden dat de kaken versneld slinken.

Hechtmiddelen
Hechtmiddelen die lang worden gebruikt, bemoeilijken de hygiëne van de prothese.

Bronnen:
Diverse websites van tandtechnische laboratoria
Techniekers en mondhygiënisten van het MondhygienistenForum en Tandarts.nl
Ivoren Kruis

Door: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist

 

Lees meer over: Tandprothese | techniek, Thema A-Z