De Grave laakt passieve houding verzekeraars

beoordeling - emoji - verdriet

Orde-voorzitter Frank de Grave vindt dat verzekeraars zich harder moeten inspannen om rendement uit de zorgpremies te halen. In een interview met Het Financieele Dagblad laakt De Grave de wijze waarop zorgverzekeraars in het kostendebat buiten schot blijven, terwijl zij volgens De Grave bij uitstek verantwoordelijk zijn voor de kostenoverschrijdingen.

“Ik vind het heel knap hoe die zich tot nu toe buiten de discussie weten te houden”, aldus De Grave in het FD. “Zij geven veel meer geld uit, maar het wordt teruggehaald bij degenen die gewoon hun werk hebben gedaan: de specialisten en de ziekenhuizen. Wat mij betreft is dat echt afgelopen. Verzekeraars moeten gaan doen waarvoor ze op aard zijn: het vergroten van het rendement op de zorgeuro.”

‘Grootgraaiers’
De passieve houding van de verzekeraars staat volgens De Grave haaks op de constructieve opstelling van de Orde. In het FD looft De Grave de compromisbereidheid van de medisch specialisten. “De Orde wilde deze zomer af van het beeld van ‘grootgraaiers’. Dat is via de directeur-generaal van het ministerie bij Schippers terechtgekomen. Die heeft in de Tweede Kamer meteen een andere toon aangeslagen. Toen de sfeer veranderde, was de Orde bereid om met deze minister tot afspraken te komen en kwam de doorbraak.”

Brandbaar mengsel
Met het akkoord tussen de minister van Volksgezondheid en de Orde van Medisch Specialisten is volgens De Grave “een langdurig en schadelijk conflict” afgewend. “Er was afgelopen zomer een uitermate brandbaar en gevaarlijk mengsel ontstaan”, aldus De Grave in het FD. “Er dreigde een langdurig en schadelijk conflict waar noch de overheid noch de specialisten beter van zouden worden.” De Grave ontkent dat zijn VVD-lidmaatschap de weg geëffend heeft voor het akkoord met partijgenoot Schippers. “Het is niet zo dat ik als partijgenoot van de nieuwe minister dit conflict even geregeld heb. Zo werkt het niet.”

Budgetplafond
Het akkoord voorziet voor de komende jaren in een vast budget voor specialisten. VWS krijgt daarmee weer grip op de kostenontwikkeling in de curatieve zorg. In ruil daarvoor blijft het zelfstandig ondernemerschap van specialisten onaangeroerd en mogen zij zelf het beschikbare budget verdelen. Dit neemt niet weg dat er nog steeds de nodige onvrede leeft. “De specialisten balen nog steeds dat ze weer onder een budget komen”, zegt De Grave. “Een budget waar bovendien een korting in zit. Dat was niet de inzet van het nieuwe stelsel. Daar staat tegenover dat zij wel begrijpen dat in deze moeilijke tijden kostenbeheersing nodig is.”

Autonomie
Dat de raden van bestuur in de nieuwe situatie hun goedkeuring aan de verdeling van de gelden moeten verlenen en daarmee een vinger in de pap houden, neemt de Orde voor lief. “In de plannen van Klink had het bestuur het laatste woord”, stelt De Grave. “Nu kan er niets gebeuren zonder dat de dokters ja zeggen. Goed, het ziekenhuisbestuur beslist mee, maar daar komen ze wel uit. Bestuurders hebben geen enkel belang bij een groot conflict met specialisten. Dat is de grote plus van het akkoord: de autonomie van de dokter is gewaarborgd en het vrije beroep blijft gehandhaafd.”

Wachtlijsten
De Grave is wel beducht op het gevaar van nieuwe wachtlijsten. Het akkoord voorziet in een vast budget met een jaarlijkse groei van maximaal 2,5 procent. “Dat is altijd het risico met vaste budgetten. Of de premie gaat omhoog, of we verkleinen het pakket, of we gaan weer korten of er ontstaan weer wachtlijsten. Daarom bepaalt dit akkoord dat de betrokken partijen nu toch echt gaan proberen de kosten zo goed mogelijk te beheersen. Er ligt een duidelijke inspanningsverplichting, ook bij de dokters.”

Bron:
Skipr

Lees meer over: Thema A-Z, Zorgverzekeringen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *