Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Update röntgencursus voor assistenten orthodontie

26 november 2019

Gegevens

Datum:
26 november 2019
Evenement Categorie:

Locatie

Radboudumc Nijmegen
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen, Gelderland 6525 GA Nederland
+ Google Maps
 

Inhoud van de cursus:

Toepassing van straling ten behoeve van röntgendiagnostiek is een aan artsen en tandartsen voor­behouden handeling. Er wordt steeds meer gewerkt volgens het teamconcept, waarin naast tandartsen ook andere zorgverleners in opdracht risicovolle handelingen verrichten. Röntgendiagnostiek bestaat uit (minstens) drie onderdelen: de indicatiestelling (tijdens klinisch onderzoek); het instellen van röntgenapparatuur en het daadwerkelijk maken van de opname; het interpreteren van het resultaat van de röntgenopnamen.

Het instellen van röntgenapparatuur en het daadwerkelijk maken van de opname kan in opdracht van de tandarts door anderen worden uitgevoerd. In de nieuwe Richtlijn Radiologie wordt beschreven dat een assistent onder meer een additionele externe opleiding radiologie dient te hebben gevolgd en daarna aan verdere bij- en nascholing moet hebben deelgenomen, om dit daadwerkelijk te mogen (blijven) uitvoeren. In deze cursus komen alle relevante onderwerpen aan bod.

 Leerdoelen: 

– na deze cursus hebt u kennis opgefrist omtrent (1) de eigenschappen en (2) gevaren van straling, (3) de bescherming tegen straling, (4) basale anatomie en röntgenanatomie, (5) het herkennen van fouten in opname en beeldverwerking en (6) het gebruik van de apparatuur
– daarnaast hebt u inzicht in het correct plaatsen en voorbereiden van de patiënt voor het maken van een panoramische röntgenopname, alsmede het bedienen van de apparatuur

 Na het volgen van de cursus bent u in staat: 

– in opdracht van een tandarts of orthodontist zelfstandig goede röntgenopnamen te vervaardigen
– te voldoen aan de richtlijn tandheelkundige radiologie genoemde eis dat (aan straling blootgestelde) tandarts / orthodontie assistenten, na het volgen van een basiscursus, regelmatige bij-en nascholing volgen in de tandheelkundige radiologie.

Professionele opzet: 

De cursus is wat betreft vorm en inhoud gebaseerd op de jarenlange ervaring van de docent in het röntgenonderwijs.

CV Dr. W.J.M. van der Sanden

Dr. Wil van der Sanden (1963) studeerde in Nijmegen af als tandarts (1986). Hij werkte daarna jarenlang in Duitsland. Gepromoveerd in 2003 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift ‘Clinical practice guidelines in dental care’.  Sindsdien is hij parttime werkzaam aan de opleiding Tandheelkunde en in de algemene praktijk. Hij participeert in diverse (beroeps)commissies en publiceert nog regelmatig, alle met een link naar kwaliteit van mondzorg.

Voor meer informatie en inschrijven Update röntgencursus voor assistenten orthodontie

Partnernieuws