Laden agenda

« Alle Evenementen

Update röntgencursus voor tandartsen / orthodontisten

17 november

Gegevens

Datum:
17 november
Evenement Categorie:
Website:
https://paot.nl/courses/view/3651

Organisator

PAOT

Locatie

Radboudumc Nijmegen
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen, Gelderland 6525 GA Nederland
+ Google Maps
 

Inhoud van de cursus:

De tandarts dient te zijn opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde basisniveau (TMS thk basis) (voorheen stralingsdeskundige niveau 5A/M), zodat de medische deskundigheid altijd wordt ondersteund door specifieke kennis op het gebied van de stralingsbescherming.

Toepassing van straling ten behoeve van röntgendiagnostiek is een aan artsen en tandartsen voor­behouden handeling. Er wordt steeds meer gewerkt volgens het teamconcept, waarin naast tandartsen ook andere zorgverleners in opdracht risicovolle handelingen verrichten. Röntgendiagnostiek bestaat uit (minstens) drie onderdelen: de indicatiestelling (tijdens klinisch onderzoek); het instellen van röntgenapparatuur en het daadwerkelijk maken van de opname; het interpreteren van het resultaat van de röntgenopnamen.

In de nieuwe Richtlijn Radiologie (2018) wordt beschreven dat een tandarts minimaal 4 scholingsuren per vijf jaar aan passende bij- en nascholing moet hebben gevolgd, om dit daadwerkelijk te mogen (blijven) uitvoeren. In deze cursus komen alle relevante onderwerpen aan bod.

Leerdoelen: 

– na deze cursus hebt u kennis opgefrist omtrent  alle relevante aspecten  m.b.t  het gebruik van röntgenstraling, in ht bijzonder de rechtvaardiging, ALARA en ALADA principes, en dosislimieten.

Na het volgen van de cursus bent u in staat:

– gemotiveerd gebruik te maken van röntgenstraling voor tandheelkundige diagnostiek
– te voldoen aan 4 klokuren van de in de richtlijn tandheelkundige radiologie genoemde eis dat regelmatige passende bij-en nascholing noodzakelijk is.

Professionele opzet: 

De cursus is wat betreft vorm en inhoud gebaseerd op de jarenlange ervaring van de docenten in het röntgenonderwijs.

CV Dr. W.J.M. van der Sanden

Dr. Wil van der Sanden (1963) studeerde in Nijmegen af als tandarts (1986). Hij werkte daarna jarenlang in Duitsland. Gepromoveerd in 2003 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op het proefschrift ‘Clinical practice guidelines in dental care’.  Sindsdien is hij parttime werkzaam aan de opleiding Tandheelkunde en in de algemene praktijk. Hij participeert in diverse (beroeps)commissies en publiceert nog regelmatig, alle met een link naar kwaliteit van mondzorg.

Voor meer informatie en inschrijven Update röntgencursus voor tandartsen / orthodontisten

Partnernieuws