Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Het voorkomen van cariës op occlusieve oppervlakken van molaren is een belangrijke preventieve zorgdoelstelling bij alle patiënten, specifiek bij kinderen uit de lagere sociaaleconomische groepen. Een nieuwe studie vergeleek fluoridelak en het sealen van tanden voor cariëspreventie bij deze kinderen.

Onbekende effectiviteit
Kinderen en hun tanden variëren in hun gevoeligheid voor cariës. Fluoridelak en sealen worden gebruikt om cariës bij kinderen te verminderen of te voorkomen. De relatieve klinische effectiviteit hiervan is echter onbekend.

Preventieve behandelingen even succesvol
In een nieuwe studie onder meer dan 800 kinderen vergeleken onderzoekers uit de Verenigde Staten deze twee preventieve behandelingen voor de eerste permanente kiezen (First Permanent Molars, FPM). Het resultaat kwam als een verrassing voor hen: de fluoridelak bleek even effectief als het sealen.

De auteurs
“Het huidige onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat ondanks dat 1 op de 5 kinderen een ontbinding van dentine in hun FPM’s had ontwikkeld na 36 maanden, er klinisch gezien geen belangrijk verschil was in behandeling met FS of FV bij het aantal kinderen dat dit verval had ontwikkeld”. Dit schreven de auteurs van het onderzoek in de Journal of Dental Research. De studie werd geleid door Ivor Chestnutt, onder andere professor aan de afdeling van toegepast klinisch onderzoek en volksgezondheid aan de Cardiff University School of Dentistry.

Onderzoek in Wales
Voor hun gerandomiseerde klinische studie begonnen de onderzoekers met meer dan 1000 kinderen uit 66 basisscholen in Wales. Deze scholen bevinden zich in gebieden van sociale en economische achterstand. Alle kinderen in deze scholen worden beschouwd als hoog risico voor cariës en gekwalificeerd voor sealen of lakapplicatie.

Willekeurige behandeling
Op basis van willekeurigheid ontvingen de kinderen een sealing of fluoridelak. De sealant werd toegepast op cariësvrije FPM’s en gehandhaafd met intervallen van zes maanden. De fluoridelak werd ook elke zes maanden toegepast gedurende drie jaar. Na de 36 maanden waren er 835 kinderen (82%) overgebleven binnen de studie. 417 kinderen hadden de seal-behandeling ontvangen en 418 de fluoridelak.

Niet-statistisch significant
Minder dan 20% van de kinderen in elke groep ontwikkelde cariës. Het cariëspercentage voor kinderen die de fluoridelak kregen was 17,5% in vergelijking met 19,6% voor de sealantgroep, een niet-statistisch significant verschil volgens de auteurs van de studie.

Geslacht geen rol
De onderzoekers vonden ook geen verschil tussen het aantal ontwikkelde cariësgevallen bij jongens en meisjes.

Verrassende resultaten
Volgens de auteurs kunnen de resultaten van deze studie (tand)artsen verrassen, omdat het systematische review van 2016 (Cochcrane Database of Systematic Reviews, 18 januari 2016) heeft gesteld dat sealen klinisch superieur kan zijn aan fluoridelak. Het bewijs dat destijds beschikbaar was, werd wel als van lage kwaliteit beschouwd, aldus de auteurs van de Cochrane review.

Tegendeel
De auteurs van dit nieuwe onderzoek hebben dus bewezen dat het tegendeel waar is en er geen sprake is van een significant verschil tussen de toepassing van fluoridelak en sealants na 36 maanden.

Bron:
journals.sagepub.com

Lees meer over: Cariës, Kindertandheelkunde, Thema A-Z