Mondgezondheid en stress

Stress

In het Verenigd Koninkrijk bezoeken jaarlijks maar liefst 12 miljoen mensen hun huisarts vanwege problemen omtrent hun mentale gezondheid. Het gaat hierbij vaak om depressie of angststoornissen, veelal (deels) veroorzaakt door stress. Dr. Harold Katz, tandarts, bacteriologist en oprichter van The Californian Breath Clinics en The Breath Company, beantwoordt vragen over hoe stress de mondgezondheid kan beïnvloeden.

Welke mondgezondheidsproblemen kunnen worden toegeschreven aan stress?

Het staat vast dat stress een hele grote impact kan hebben op de gezondheid in het algemeen, en kan bijdragen aan onder andere hartziekten, obesitas en mentale gezondheidsproblemen als depressie. Daarnaast kan stress ook een negatief effect hebben op de mondgezondheid. Zo kan het bijdragen aan een slechte adem, tandvleesaandoeningen en mondzweren.

Hoe veroorzaakt stress halitose?

Op het moment dat iemand zwaar gestrest is gebruikt het lichaam het sympathische zenuwstelsel ter bescherming. Dit schakelt de ‘vecht of vlucht’ reactie in, wat een energie boost teweeg brengt om sneller te kunnen reageren. In het geval van chronische stress is deze modus constant ingeschakeld. De energie die het lichaam hiervoor nodig heeft gaat ten koste van bijvoorbeeld het spijsverteringsstelsel en de productie van speeksel. Doordat er minder speeksel wordt aangemaakt wordt de mond droger, wat leidt tot een slechte adem. Daarnaast blijven door de droogheid van de mond bacteriën eerder plakken in de mond, waardoor een nare geur verder wordt ontwikkeld. Dit effect kan worden verminderd door veel water te drinken, op suikervrije kauwgom te kauwen en de mond te reinigen met non-alcoholisch mondwater.

Hoe veroorzaakt stress tandvleesaandoeningen?

Stress staat in relatie tot problemen met het tandvlees, zoals bloedend tandvlees of beginnende tandvleesaandoeningen, door een aantal factoren. Ten eerste staat produceert het lichaam op het moment dat deze onder druk staat meer van het hormoon cortisol, welke een ontstekingsremmende functie heeft. Op het moment dat cortisol bij het tandvlees wordt geproduceerd worden de cellen gestimuleerd om meer proteïnen te produceren. Hiernaast wekt het echter ook ontstekingen op, die tandvleesaandoeningen bevorderen. Ten tweede is het vaak zo dat mensen met veel stress een slechte levensstijl aannemen, inclusief het slecht onderhouden van de mondgezondheid. Goed poetsen en interdentaal reinigen is essentieel voor het voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Hoe veroorzaakt stress mondzweren?

Chronische stress onderdrukt het immuunsysteem en zorgt dat iemand vatbaarder is voor ziektes en infecties. Mondzweren zijn hiervan een goed voorbeeld. Hoewel deze in principe geen kwaad kunnen maakt het eten, drinken, praten of slikken wel een stuk minder prettig. Mondzweren kunnen worden geminimaliseerd door blootstelling aan zo min mogelijk stressvolle situaties en het doorvoeren van een aantal veranderingen aan de levensstijl, zoals gezonder eten, meer slapen en goed poetsen.

Hoe kan ik stress en de effecten op mijn mondgezondheid minimaliseren?

  • Veranderingen in levensstijl: door stress worden vaak slechtere levensstijl keuzes gemaakt dan goed is voor het lichaam. Het minder consumeren van suikerrijk eten en drinken en stoppen met het drinken van alcohol zal een positieve bijdrage leveren aan de mondgezondheid. Daarnaast is het met name belangrijk om te stoppen met roken, aangezien dit de mond uitdroogt en tandplak veroorzaakt.
  • Sporten: het is meerdere malen bewezen dat sporten stress immens kan verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld ook goed gaan om te proberen om dagelijks yoga of ademhalingsoefeningen uit te voeren. Hierdoor wordt de productie van endorfine gestimuleerd en kan iemand beter omgaan met emoties in gestreste situaties.
  • Een goede mondverzorgingsroutine: het goed onderhouden van de mondgezondheid is van groot belang voor het voorkomend van problemen in de mond. Zo is het nodig om regelmatig interdentaal te reinigen en te poetsen, met tandpasta’s waar geen harde zeep in is verwerkt. Sommige tandpasta’s bevatten sodium lauryl sulphate (SLS), wat geen voordelen voor de mondhygiëne heeft maar wel is gelinkt aan het veroorzaken van mondzweren. Hiernaast is het raadzaam om de mond regelmatig te spoelen met mondwater.
  • Drink water: de ‘vecht of vlucht’ reactie kan leiden tot dehydratie, wat op zijn plaats weer leidt tot een droge mond en slechte adem. Door het lichaam goed te hydrateren en genoeg water te drinken wordt de kans op een droge mond geminimaliseerd.

Bron:
Dentistry.co.uk

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z