Tandtechnicus Wouter Sonderen: “De kick maakt alles goed!”

Direct bij binnenkomst is te merken dat Wouter Sonderen een bevlogen tandtechnicus is. Waar ik als mondhygiënist eigenlijk niets te maken heb met tandtechnici, weet hij me uitermate te intrigeren. In ons gesprek vertelt hij me alles over zijn werk.

Creatieveling
Voordat Sonderen tandtechnicus werd, was hij altijd al creatief bezig; klokken maken en houthakken, tekenen en metselen, bloemencorsowagens ontwerpen en bouwen als ook kasten en bedden maken. Het was dan ook geen verassing dat uit een beroepentest tandtechnicus naar voren kwam. En zo begon het.

Knutselen met allerlei materiaal
“Het “knutselen” met kunststoffen, metalen en porseleinen was voor mij zo interessant dat het veel hobby’s wel deed wegebben, maar daar kwam veel tandtechnische kennis en interesse voor terug. Nadat hij in meerdere laboratoria in Nederland en Duitsland had gewerkt, richtte hij het Tandtechnisch laboratorium Sonderen in Winterswijk-Kotten op.



Zelf de norm bepalen
“Nadat ik voor mijzelf was begonnen kon ik zelf mijn norm stellen en die sloeg aan bij de tandartsen. Ik werd door creatief meedenken vaak gevraagd om oplossingen te bedenken. Vanuit mijn tijd in Duitsland had ik een toch wel degelijke kwaliteitsnorm meegekregen. En door mijn internationale contacten bouwde ik een brede ervaring op. Tevens koos ik zelf altijd voor de beste oplossing. We waren nog maar net begonnen, toen de firma 3M met videocamera’s opnames stond te maken van een inlay-concept wat ik had uitgedacht. Dit werd op CD gezet en ging heel Europa over.“

Respect van grote bedrijven
Dit werd het begin van de internationale carrière Wouter Sonderen. Inmiddels heeft hij zijn vrouw en zoon met zijn enthousiasme aangestoken en werkt hij met hen samen in het tandtechnisch laboratorium. Samen met nog drie andere technici maakt hij zo fraai mogelijke constructies voor tandartsen in binnen en buitenland. Daarnaast wordt hij ook ingeschakeld door laboratoria die onderstructuren of moeilijke constructies willen vervaardigen.
Sonderen: “Ook grote concerns als Zirkonzahn en Straumann hebben veel respect voor je wanneer je meedenkt over het oplossen van problemen of verbeteren van producten. Voor Straumann hebben we informatie avonden gegeven en bij Zirkonzahn is er altijd gelegenheid om verbetering aan te dragen om het product nog beter te maken. Intussen heb ik voor MegaGen, een grote implantaatleverancier uit Korea, een titanium insert voor bonelevel implantaten ontworpen. Een insert waar je vanaf bijna implantaatniveau met het biocompatibele zirkoonoxide kunt werken. Hiervoor ben ik in april van dit jaar naar Korea geweest waar het idee met open armen werd ontvangen. In dit abutment zat veel denk- en tekenwerk. Het is nu eenmaal zo dat dingen mij niet snel los laten voordat ik er een oplossing voor heb gevonden. Dit brengt je soms in een lastige positie, maar brengt je ook heel ver vooruit.”



Volkeramische prothese

Sonderen is gespecialiseerd in bijzondere constructies. Ik vroeg hem wat ik mij hierbij moest voorstellen. “Nu bijna 5 jaar geleden hebben we een grote investering gedaan, de Zirkonzahnscanner en freesstraat. Hiermee zijn we voorzieningen gaan maken die vaak onmogelijk leken, maar door onze jarenlange ervaring op het gebied van zirkoonoxide zijn die nu wel te verwezenlijken.” Sonderen geeft een voorbeeld: We hebben als eerste een volkeramische prothese in Nederland geplaatst. Een uitdaging die veel energie kost, maar de kick die het geeft als het geplaatst is maakt alles goed. Het is wel één van onze meest complexe werken ooit.

Een groeiproces van verfraaiing
Bij de patiënt werd alles geëxtraheerd en naast de twee implantaten die ze al had werden nog vier implantaten geplaatst. We hebben toen een prothese voor haar gemaakt die er ongeveer hetzelfde uitzag als haar eigen tanden van voorheen. Daarna hebben we een noodtelescoopprothese vervaardigd. Aangezien alles met de computer vervaardigd werd, kon de patiënte bij elke stap haar wensen kenbaar maken en konden we dit werkelijkheid maken. Op een gegeven moment had ze geheel afstand gedaan van haar prominente voortanden die ze vroeger had. Pas toen ze helemaal tevreden was hebben we de prothese in het Prettauzirconium van Zirkonzahn gefreesd. Dit hele proces heeft van ons de titel meegekregen “een groeiproces van verfraaiing”. Door de uitgebreide documentatie die ik hierover heb gemaakt, blijken ook andere branches hier interesse in te hebben.” Bekijk de foto’s op de website van Sonderen.

Een werkstuk met 38 onderdelen
Sonderen geeft nog een voorbeeld: “Een ander complex werkstuk was in 2004 toen we op tien Straumann implantaten en vier eigen pijlers in de boven- en onderkaak twee telescoperende voorzieningen mochten maken. Een gigantische klus, maar als je dan ‘s avonds samen met de desbetreffende tandarts het werkstuk gaat plaatsen dat uit totaal 38 (!) onderdelen bestaat is dat ook wel kicken.”



Nieuwe uitdagingen
Maar dat is nog niet alles. Sonderen zit bepaald niet stil en gaat nieuwe uitdagingen niet uit de weg. “Nieuwe uitdagingen gaan we ook graag aan. Zo hebben we ook de zirkoonoxide steg mee in de markt gezet. Een steg die nauwelijks gevoelig is voor tandsteen en die er door haar tandkleur nog heel mondvriendelijk uitziet. Maar ook zirkoonoxide slotjes, facings, telescoopprotheses of andere tandtechnische constructies weten we door onze jarenlange ervaring met zirkoonoxide verantwoord te vervaardigen. Veel van deze voorzieningen staan ook op onze website onder werkstukken.”

Experimenteren

Sonderen experimenteert met regelmaat. Hoe gaat hij om met het nemen van risico’s? “Mijn grote inspirator is de Internationale Dental Schau in Köln (IDS). Daar halen we veel kennis en knowhow vandaan. We gaan altijd in overleg met de patiënt en de tandarts en gaan altijd door tot iedereen helemaal tevreden. Dit is één van de basis regels die binnen ons laboratorium geldt. De belangrijkste regel is dat wat we voor een ander maken ook voor ons zelf acceptabel zou moeten zijn. Mede door de vele contacten die je zo langzamer hand opbouwt en door ervaringen te delen, krijg je ook veel terug. En dat gebruiken we ook weer in ons eigen laboratorium. Door op deze manier te werken worden de risico’s tot een minimum beperkt.”

Wouter Sonderen, Tandtechnisch Laboratorium Sonderen v.o.f.

Door:
Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist

Lees meer over: Opinie, Tandprothese | techniek, Thema A-Z