De tandarts kan er vandaag niet meer naast kijken. Meer oudere (kwetsbare) patiënten komen de tandarts consulteren of de tandarts wordt meer en meer voor een consultatie ten huize of in een woonzorgcentrum gevraagd. Dank zij de vooruitgang van de tandheelkunde heeft deze snel toenemende groep patiënten een steeds grotere kans om meer natuurlijke elementen tot op hoge leeftijd te behouden. Maar met de leeftijd nemen extra bedreigingen voor het behoud van deze dentitie wel toe. Diverse lichamelijke, mentale en sociale omstandigheden dragen hiertoe bij. Op tandheelkundig vlak worden deze patiënten geconfronteerd met parodontale problemen, wortelcariës, moeilijk uit te voeren mondhygiëne, droge mond, gebitsprothese gerelateerde stomatitis, slijtage en dergelijke.
Bij de oudste groep patiënten wordt het risico voor het ontwikkelen van orale pathologie en andere problemen nog groter omwille van lichamelijke en mentale achteruitgang, beperking van mobiliteit en afnemende zelfredzaamheid. Het opstellen van een verantwoord behandelplan en behandeltraject wordt steeds moeilijker.
Aan ons zorgverleners wordt gevraagd in hoeverre ingrijpend restauratief en prothetisch werk of andere (tand)heelkundige interventies verantwoord zijn rekening houdend met de draagkracht en draaglast van patiënt en zorgverlener.
In welke mate kan preventie nog nuttig zijn en welke specifieke preventieve maatregelen kunnen hier nog worden toegepast?
Hoe kunnen wij ons organiseren om deze zorg aan te bieden zowel in de eigen praktijk of ten huize van?
Deze cursus heeft tot doel informatie uit te wisselen over mondzorg bij (kwetsbare) ouderen. Een analyse van problematiek, zowel op medisch, organisatorisch en maatschappelijk vlak helpt ons een beter inzicht te hebben in de situatie en te zoeken naar verantwoorde oplossingen. Nadruk wordt gelegd op individuele en collectieve preventiestrategieën, specifieke behandelingsstrategieën, communicatie, empathie en afbakenen van eigen mogelijkheden en grenzen.
Meer informatie
- Dit evenement is voorbij.
De kwetsbare oudere patiënt
19 november 2015
Populair
- Het implantaat: de diamant in de restauratieve tandheelkundige workflow of toch een onderdeel van?
- Tongpositie, mondademhaling en slaap
- Tuchtrecht: Schenden van geheimhoudingsplicht bij plaatsing reactie onder recensie leidt tot waarschuwing voor tandarts
- Podcast: Conflicten in de mondzorgpraktijk
- Casusrapport van een man met kiespijn rechtsonder door triggerpoint in linker kauwspier
- Juridische risico’s: 5 aandachtspunten voor mondzorgprofessionals
- Blog: Een mond vol sperma
- Beroepsvereniging van Nederlandse tandartsassistenten (BVNT) opgericht
Laatste artikelen
Dr. Luuk Crins ontvangt NWVT Hamer-Duyvenszprijs voor proefschrift over minimaal invasieve restauratieve behandeling van gebitsslijtage10 juli 2025 - 00:51
RIVM: Zorgprofessionals met hepatitis B moeten zelf toezien op veilige werkwijze9 juli 2025 - 12:00
Toepassing van kunstmatige intelligentie bij clear-aligner therapie7 juli 2025 - 09:00
Voorlichting mondgezondheid voor jeugdige asielzoekers in Rotterdam3 juli 2025 - 15:16
NZa maakt verlaagde tarieven voor 2026 bekend | KNMT stapt naar rechter3 juli 2025 - 14:47
Waarop ligt de focus van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), toezichthouder op privacy in de zorg?30 juni 2025 - 13:00
Nieuwe richtlijn antibioticumgebruik in de mondzorg gepubliceerd door het KIMO30 juni 2025 - 12:58
Zwanger én aan het werk: wat werkt in de praktijk?30 juni 2025 - 12:55
Dental Management Toolkit
Moet elke praktijk zelf het wiel uitvinden? Uiteraard niet. Bekijk de video over de Dental Management Toolkit Database met 200+ documenten en video’s voor praktijkmanagement.