Orthodontie

In deze categorie vindt u artikelen over orthodontie. Van marktontwikkelingen tot congresverslagen over orthodontische diagnostiek en behandeling.

Bacteriële bescherming voor aligners beugels
,

Bacteriële bescherming voor aligners beugels

Het gebruik van aligners beugels wint aan populariteit. Om ze beter bestand te maken tegen bacteriën en tevens duurzamer te maken, hebben Zuid-Koreaanse onderzoekers een nieuwe ‘coating’ ontwikkeld.
Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen
, ,

Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mannen twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van mondkanker. Waar in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 2,500 vrouwen met mondkanker worden gediagnosticeerd, is dit het geval voor wel 5,300 mannen.
Welke pijnstiller helpt het beste na orthodontische behandeling?
, ,

Welke pijnstiller helpt het beste na orthodontische behandeling?

Na een orthodontische behandeling hebben patiënten vaak pijnklachten. Liverpool University Dental Hospital heeft onderzocht of deze pijnklachten te verminderen zijn door het innemen van pijnstillers. Zo ja, kunnen ze dan beter voor of na de behandeling worden ingenomen? En welke pijnstiller werkt het beste?
Align Technology & Elysee Dental kondigen levering Invisalign Go in Benelux aan
, , , ,

Align Technology & Elysee Dental kondigen levering Invisalign Go in Benelux aan

Beide partijen bereikten een overeenkomst om een esthetisch tandcorrectie product in de Benelux te leveren, specifiek ontworpen voor de algemeen tandarts. Invisalign Go is een nieuwe, vereenvoudigde benadering van het rechtzetten van tanden dat de algemeen tandarts helpt om bepaalde cases te identificeren, te plannen en op te volgen.
Mijlpaal: 5 miljoen Invisalign gebruikers
,

Mijlpaal: 5 miljoen Invisalign gebruikers

Align Technology Inc. heeft aangekondigd dat inmiddels al 5 miljoen patiënten gebruik maken van de bijna onzichtbare Invisalign beugels. Dit is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf en de 127,000 tandartsen die hun klant zijn.
De rol van de mondhygiënist bij orthodontie
,

De rol van de mondhygiënist bij orthodontie

Gedurende de periode dat een patiënt met orthodontie te maken heeft, wordt het werk van de mondhygiënist moeilijker. Dr. N.M.B.K. (Nop) Willems gaf een lezing over dit onderwerp tijdens de Quality Practice Themadag.
beugel
,

Preprothetische orthodontie bij hypo- en oligodontie

Het ontbreken van elementen kan psychosociale, esthetische en functionele gevolgen hebben. De orthodontische behandeling bij patiënten met hypo- en oligodontie is complex en verdient een multidisciplinaire aanpak. Hoe bepaalt u de behandelstrategie?
Orthodontie zonder bezoek met teleorthodontie
,

Orthodontie zonder bezoek met teleorthodontie

Vanwege een nieuwe ontwikkelde methode zou het bezoeken van een orthodontist binnenkort nog wel eens tot het verleden kunnen horen. Het Amerikaanse bedrijf Candid bedacht een doe-het-zelf kit waarmee de gebitten van patiënten op afstand kunnen worden beoordeeld.

Partnernieuws

Meer orthodontie

niet-zelf-orthodontie

Doe-het-toch-maar-niet-zelf orthodontie

Iedereen wil een mooi gebit, maar slechts weinig mensen houden van de orthodontist. Steeds meer Amerikanen lijken daarom zelf te proberen om hun tanden recht te zetten op allerlei creatieve manieren. Het resultaat hiervan is echter altijd dramatisch.
10 april 2017/door Redactie
orthodontist

Onterecht gebruik titel orthodontist door tandartspraktijken

Tientallen praktijken in Nederland dragen de benaming van orthodontist ten onrechte. Niet alle tandartspraktijken waar beugels worden geplaatst, mogen zichzelf orthodontist noemen.
29 maart 2017/door Redactie
orthodontische

Obesitas kan invloed hebben op succes orthodontische behandeling

Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat obesitas een positieve invloed kan hebben op het verloop en succes van een orthodontische behandeling.
27 februari 2017/door Redactie
Tandarts voor orthodontie: duidelijkheid in titelaanduiding

Tandarts voor orthodontie: duidelijkheid in titel

Beroepsverenigingen hebben gezamenlijk afgesproken dat er een duidelijke titelaanduiding zal komen voor tandartsen die ook beugelbehandelingen uitvoeren: tandarts voor orthodontie.
6 februari 2017/door Redactie
beugels

Specialisten in België moedigen beugels op jonge leeftijd aan

In 2015 zijn er 10.171 kinderen jonger dan 9 jaar naar de orthodontist geweest in België. Zij kregen allen een beugel. Dit blijkt uit cijfers van het rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV).
29 november 2016/door Anitadeklerk2018
Laterale bovenincisief

Restauratieve overwegingen bij de agenetische laterale bovenincisief

Bij het ontbreken van de lateriale bovenincisief bij 0-18 jarigen zijn verschillende behandelopties mogelijk. De behandelkeuze is onder andere afhankelijk van de kaakrelatie en occlusie. Lees meer over de behandelmogelijkheden.
11 april 2016/door dentalinfo
Orthodontische esthetiek

Esthetiek vanuit orthodontisch perspectief

Bij een orthodontische behandeling moeten zowel de occlusie als de esthetiek van de patiënt in de behandelplanning worden meegenomen. De orthodontisten Bert Jongsma en Krista Janssen bespraken de proporties van het aangezicht op macro-, mini- en micro niveau.
16 december 2015/door Anitadeklerk2018

Orthodontische spalken bevatten te veel nikkel

Nikkelvrije spalken in de orthodontie bevatten wel nikkel. Dat concludeert Ana Milheiro van het ACTA in haar proefschrift. Er komt uit orthodontische spalken zelfs meer nikkel vrij dan toegestaan voor blootstelling aan de huid volgens de EU-richtlijnen.
9 november 2015/door dentalinfo

NVT thematour: Door de beugel – Team Up!

Oktober en november in Amsterdam, Nijmegen, Zwolle en Rotterdam. Een orthodontische oplossing. Welke problemen lost u zelf op, welke verwijst u door en wanneer intensief samenwerken?
28 september 2015/door Anitadeklerk2018
TADs en patiënt perceptie

Inleiding over TAD’s en patiënt perceptie

TAD’s bieden veel mogelijkheden in de orthodontie. Via implantaten, minischroeven of botankers wordt er een orthodontische botverankering bewerkstelligd en kunnen er krachten uitgeoefend worden. Wat is de indicatie van TAD’s, waar kunnen ze geplaatst worden en wat is de patiënt perceptie?
15 juli 2015/door Anitadeklerk2018

Beter poetsen voorkomt gaatjes bij draadjes achter tanden

Steeds meer mensen hebben draadjes achter hun voortanden die na een orthodontische behandeling, een risicofactor voor cariës en tandvleesontsteking. Orthodontist Marije Jongsma Jongsma onderzocht hoe de vorming van biofilm op de draden te beïnvloeden is.
13 april 2015/door dentalinfo

Chirurgische aspecten bij het plaatsen van TAD’s

TAD’s, oftewel Tempory Anchorage Devices, bieden veel mogelijkheden in de orthodontie. Wat zijn de eisen voor het werken met TAD’s? Minischroeven versus botankers: de voordelen, werkwijze en mogelijke complicaties.
13 oktober 2014/door Anitadeklerk2018
Toon meer