Orthodontie

In deze categorie vindt u artikelen over orthodontie. Van marktontwikkelingen tot congresverslagen over orthodontische diagnostiek en behandeling.

De rol van de mondhygiënist bij orthodontie
,

De rol van de mondhygiënist bij orthodontie

Gedurende de periode dat een patiënt met orthodontie te maken heeft, wordt het werk van de mondhygiënist moeilijker. Dr. N.M.B.K. (Nop) Willems gaf een lezing over dit onderwerp tijdens de Quality Practice Themadag.
beugel
,

Preprothetische orthodontie bij hypo- en oligodontie

Het ontbreken van elementen kan psychosociale, esthetische en functionele gevolgen hebben. De orthodontische behandeling bij patiënten met hypo- en oligodontie is complex en verdient een multidisciplinaire aanpak. Hoe bepaalt u de behandelstrategie?
Orthodontie zonder bezoek met teleorthodontie
,

Orthodontie zonder bezoek met teleorthodontie

Vanwege een nieuwe ontwikkelde methode zou het bezoeken van een orthodontist binnenkort nog wel eens tot het verleden kunnen horen. Het Amerikaanse bedrijf Candid bedacht een doe-het-zelf kit waarmee de gebitten van patiënten op afstand kunnen worden beoordeeld.
niet-zelf-orthodontie
,

Doe-het-toch-maar-niet-zelf orthodontie

Iedereen wil een mooi gebit, maar slechts weinig mensen houden van de orthodontist. Steeds meer Amerikanen lijken daarom zelf te proberen om hun tanden recht te zetten op allerlei creatieve manieren. Het resultaat hiervan is echter altijd dramatisch.
orthodontist
,

Onterecht gebruik titel orthodontist door tandartspraktijken

Tientallen praktijken in Nederland dragen de benaming van orthodontist ten onrechte. Niet alle tandartspraktijken waar beugels worden geplaatst, mogen zichzelf orthodontist noemen.
orthodontische
,

Obesitas kan invloed hebben op succes orthodontische behandeling

Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat obesitas een positieve invloed kan hebben op het verloop en succes van een orthodontische behandeling.
Tandarts voor orthodontie: duidelijkheid in titelaanduiding
, , ,

Tandarts voor orthodontie: duidelijkheid in titel

Beroepsverenigingen hebben gezamenlijk afgesproken dat er een duidelijke titelaanduiding zal komen voor tandartsen die ook beugelbehandelingen uitvoeren: tandarts voor orthodontie.
beugels
,

Specialisten in België moedigen beugels op jonge leeftijd aan

In 2015 zijn er 10.171 kinderen jonger dan 9 jaar naar de orthodontist geweest in België. Zij kregen allen een beugel. Dit blijkt uit cijfers van het rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Partnernieuws

Meer orthodontie

Laterale bovenincisief

Restauratieve overwegingen bij de agenetische laterale bovenincisief

Bij het ontbreken van de lateriale bovenincisief bij 0-18 jarigen zijn verschillende behandelopties mogelijk. De behandelkeuze is onder andere afhankelijk van de kaakrelatie en occlusie. Lees meer over de behandelmogelijkheden.
11 april 2016/door dentalinfo
Orthodontische esthetiek

Esthetiek vanuit orthodontisch perspectief

Bij een orthodontische behandeling moeten zowel de occlusie als de esthetiek van de patiënt in de behandelplanning worden meegenomen. De orthodontisten Bert Jongsma en Krista Janssen bespraken de proporties van het aangezicht op macro-, mini- en micro niveau.
16 december 2015/door Anita de Klerk

Orthodontische spalken bevatten te veel nikkel

Nikkelvrije spalken in de orthodontie bevatten wel nikkel. Dat concludeert Ana Milheiro van het ACTA in haar proefschrift. Er komt uit orthodontische spalken zelfs meer nikkel vrij dan toegestaan voor blootstelling aan de huid volgens de EU-richtlijnen.
9 november 2015/door dentalinfo

NVT thematour: Door de beugel – Team Up!

Oktober en november in Amsterdam, Nijmegen, Zwolle en Rotterdam. Een orthodontische oplossing. Welke problemen lost u zelf op, welke verwijst u door en wanneer intensief samenwerken?
28 september 2015/door dentalinfo
TADs en patiënt perceptie

Inleiding over TAD’s en patiënt perceptie

TAD’s bieden veel mogelijkheden in de orthodontie. Via implantaten, minischroeven of botankers wordt er een orthodontische botverankering bewerkstelligd en kunnen er krachten uitgeoefend worden. Wat is de indicatie van TAD’s, waar kunnen ze geplaatst worden en wat is de patiënt perceptie?
15 juli 2015/door Anita de Klerk

Beter poetsen voorkomt gaatjes bij draadjes achter tanden

Steeds meer mensen hebben draadjes achter hun voortanden die na een orthodontische behandeling, een risicofactor voor cariës en tandvleesontsteking. Orthodontist Marije Jongsma Jongsma onderzocht hoe de vorming van biofilm op de draden te beïnvloeden is.
13 april 2015/door dentalinfo

Chirurgische aspecten bij het plaatsen van TAD’s

TAD’s, oftewel Tempory Anchorage Devices, bieden veel mogelijkheden in de orthodontie. Wat zijn de eisen voor het werken met TAD’s? Minischroeven versus botankers: de voordelen, werkwijze en mogelijke complicaties.
13 oktober 2014/door Anita de Klerk

Kaasmolaren en de (on)mogelijkheden vanuit orthodontisch perspectief

Hypomineralisatie, oftewel de aanwezigheid van een kaasmolaar, komt veel voor. Wanneer kunt u een kind met kaasmolaren doorverwijzen naar een orthodontist? Op welk tijdstip kunnen kaasmolaren het beste geëxtraheerd worden? Congresverslag.
15 september 2014/door Anita de Klerk

Bacteriedodende beugel en tandprothese in ontwikkeling

Orthodontisten van het UMCG onderzoeken de mogelijkheden om beugels en tandprothesen van bacteriedodend materiaal te maken. Zo zou cariës rondom beugels voorkomen kunnen worden.
23 juni 2014/door dentalinfo

Volwassenen positief over orthodontie

Bijna 20% van de volwassen Britten denkt dat een orthodontische behandeling bij hen zou helpen, blijkt uit onderzoek.
17 februari 2014/door dentalinfo
Orthodontie

Orthodontie geen oplossing bij onderbeet

Kinderen en jongeren met een prominente onderkaak hebben weinig tot geen baat bij de huidige orthodontiebehandelvormen.
11 november 2013/door Anita de Klerk

Hoe blijft de orthodontist overeind?

Orthodontisten hebben het zwaar. Voor de tweede keer is er 16% ingeleverd. Bas Njio maakt zich ongerust over de toekomst van zijn specialisatie. Een interview met deze ondernemende orthodontist.
8 april 2013/door Anita de Klerk
Toon meer