Endodontologie
In deze categorie vindt u alles over endodontologie of endodontie. Van informatie over materialen voor gebruik bij een endodontiebehandeling, endodontische diagnostiek en radiologie tot irrigatie bij endodontie en de oorzaken en aanpak van schade tijdens de endodontische behandeling.
Rock ’n Roll Dentistry. Waar endo, ortho, restauratief en logica elkaar ontmoeten
De biomimetische tandheelkunde is hot en happening. De gedachtegang, principes en wetenschap uit deze tandheelkundige stroming zijn direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Maar hoe mooi het gedachtegoed ook is, toch lijkt soms het holistische restauratieve gedachtegoed te ontbreken, terwijl dit een grote invloed heeft op de voorspelbaarheid van restauraties. Verslag van de lezing van tandarts Jasper Thoolen.
Casus: Herbehandeling van een 46
Enkele jaren geleden meldde deze patiënt zich bij onze verwijspraktijk Endodontie in Amstelveen. Hij wist onze praktijk te vinden via internet. De voorgeschiedenis verneem ik uitsluitend uit de mond van de patiënt, de behandelhistorie is door de vorige behandelaar nooit opgestuurd.
Dilemma’s in behandelplanning: een endo doen of niet?
Tandartsen worden regelmatig geconfronteerd met klachten die niet goed te duiden zijn of met elementen waarvan de prognose onzeker is. Moeten we bijvoorbeeld een element met een crack wel of niet endodontisch behandelen, en wat is dan de prognose? Verslag van de lezing van Marga Ree, tandarts en endodontoloog met 40 jaar praktijkervaring.
Wanneer is de finish bereikt? De endokroon
Wanneer de endodontische behandeling op de juiste manier is uitgevoerd, is een coronale afsluiting enorm belangrijk. Het fractuurrisico van een endodontisch behandeld element is over het algemeen verhoogd. Met name wanneer beide randlijsten verloren zijn. Maar hoe kies je nu voor de meest optimale restauratie?
Lengtebepaling van het wortelkanaal: van A tot Z
Elektronisch lengte bepalen kan nog steeds een bron voor verwarring of discussie zijn. Vroeger waren er al twee kampen. Nayes deed liever een pulpotomie en instrumenteerde helemaal niet in het wortelkanaal. Terwijl Rhein het liefst door de apex heen prepareerde. Verslag van de lezing van Sune Demant over lengtebepaling van het wortelkanaal.
Endodontische vijlsystemen: karakteristieken en andere invloeden
De karakteristieken van een endodontische vijl zijn een optelsom van de vorm, materiaaleigenschappen en de flexibiliteit van de vijl. Verslag van de lezing van Janine Conde waarin zij de verschillende karakteristieken van verschillende vijlen bespreekt.
NWVT Hamer-Duyvenszprijs voor proefschrift: direct composite versus glass-ceramic endocrowns for mechanically compromised molar teeth
De NWVT Hamer-Duyvenszprijs 2021 is op 16 maart 2022 uitgereikt aan
Dr. Maurits de Kuijper voor zijn proefschrift: direct composite versus glass-ceramic endocrowns for mechanically compromised molar teeth.
De compacte kanaalvulling
Hoe kan je zo voorspelbaar mogelijk het wortelkanaal vullen en wat hebben we daar precies voor nodig? Welke vultechnieken zijn er voor handen en welke verschillende vulmaterialen kunnen daarbij gebruikt worden om tot een voorspelbaar eindresultaat te komen? Verslag van de lezing van Dieuwertje de Groot – Kuin tijdens het NVvE-congres.
Links endodontologie
Richtlijnen endodontologie
Richtlijn endodontische behandelingen
Consensus report: Quality guidelines for endodontic treatment
Meer endodontologie
Hoe kunnen we het wortelkanaal veilig en efficiënt irrigeren?
Irrigatie is een fundamentele stap in het reinigen van het wortelkanaal. We hebben vele spoelvloeistoffen en irrigatie technieken tot onze beschikking. De vraag is wanneer we wat het best kunnen toepassen. Prof. dr. Luc van der Sluis bespreekt - aan de hand van een update van de literatuur – een zo effectief mogelijk irrigatieprotocol.
7 februari 2022/door RedactieEndodontologen kiezen mogelijk andere behandelplannen na CBCT-scan
Het beoordelen van cone-beam computertomografie (CBCT) scans kan van invloed zijn op hoe endodontologen tandtrauma behandelen. Volgens een studie uit het Journal of Endodontics zouden ze eerder een traditionele endodontische behandeling starten na het beoordelen van CBCT-scans dan na periapicale röntgenfoto’s (PR’s).
7 februari 2022/door RedactieEndodontoloog Michiel de Cleen herdacht in de Telegraaf
Op 7 december 2021 overleed endodontoloog Michiel de Cleen op 59-jarige leeftijd. Onlangs werd hij herdacht in de vaste rubriek ‘Het leven van…’ in de Telegraaf. Familie, vrienden en collega’s blikken in de krant terug op het leven van De Cleen.
31 januari 2022/door RedactieProefschrift uit bezorgdheid over rol van algemene tandartsen bij wortelkanaalbehandelingen
In een proefschrift van een Zweedse tandarts en onderzoeker werd bezorgdheid geuit over mogelijke complicaties van wortelkanaalbehandelingen door algemene tandartsen. 30% van de patiënten in de studie rondde de behandeling niet af, vaak omdat de tand moest worden getrokken.
19 januari 2022/door RedactieRestaureren van voortanden met indirecte restauraties na endodontische behandeling
Sterkte en esthetiek bij restaureren van voortanden met indirecte restauraties na een endodontische behandeling. Is het nodig is om een volledige kroon te vervaardigen na een endodontische behandeling? Moeten we een wortelstift plaatsen als we veel weefselverlies hebben? Verslag van de lezing van Marco Gresnigt.
13 december 2021/door RedactieIn memoriam: Endodontoloog Michiel de Cleen
Op 7 december overleed geheel plotseling tandarts-endodontoloog Michiel de Cleen, een enorm bevlogen vakman die van ongelooflijke waarde is geweest voor de endodontologie in Nederland. Hij was zeer geliefd, niet alleen als endodontoloog maar zeker ook als mens.
13 december 2021/door anitatestRecessies bij tanden of implantaten: problematiek en hoe te voorkomen?
Recessies zien we heel regelmatig in het gebit. Vooral tijdens het ouder worden maar ook bij jongeren na orthodontie. Voor tandartsen en mondhygiënisten is het een belangrijke taak om de juiste diagnose van gingivale recessies te stellen. Dit vraagt om een bredere diagnostiek en soms een multidisciplinaire aanpak van het probleem. Wat zijn de mogelijke oorzaken? Hoe deze te voorkomen?
4 oktober 2021/door RedactieEerste geval van vijf kanalen in eerste premolaar beschreven
Voor het eerst is een geval gemeld van een vijfde kanaal in de eerste premolaar van een man die wortelkanaalbehandeling onderging. De casus benadrukt de noodzaak voor clinici om een duidelijk beeld te hebben van alle wortelkanalen en het belang van een CBCT-scan wanneer röntgenfoto’s geen duidelijk beeld laten zien van de situatie.
19 juli 2021/door RedactieGespleten tand: niet verwijderen maar sealen
Momenteel bestaat de behandeling van gespleten tanden uit het trekken van de tand in kwestie. Clinici hebben nu echter een gespleten tand behouden door de breuklijn wijder te maken en te sealen met mineraal trioxide-aggregaat (MTA) en composiet, zonder te hoeven extraheren.
1 juli 2021/door anitatestIs genezing na revascularisatie in de endodontie voorspelbaar?
Door systematisch documenteren van verrichtingen, is er een goed beeld ontstaan van de manier waarop het revascularisatieproces na een transalveolaire transplantatie van gebitselementen met een open apex idealiter kan verlopen. Verslag van de lezing van Edwin Eggink over revascularisatie: casussen en procedure.
7 juni 2021/door anitatestVan feilen leren: de indicatie voor de endodontische herbehandeling
Iedere tandarts wordt regelmatig geconfronteerd met problemen aan reeds eerder endodontisch behandelde gebitselementen. In dit verslag worden de meest voorkomende oorzaken van het niet-genezen van periapicale ontstekingen op een rijtje gezet, zodat u de indicatie voor de herbehandeling nauwkeuriger kunt bepalen .
25 mei 2021/door anitatestHelp ik zie zwarte vlekken: een radiolucentie. Wat is wijsheid?
Uit onderzoek uitgevoerd door een psycholoog blijk dat zwarte vlekken emoties in ons losmaken. Ook binnen de tandheelkunde zorgen ze al langere tijd voor discussies: moet je iedere zwarte vlek behandelen of niet? Verslag van de lezing van Machteld Siers en Aukje Bouman, endodontologen, tijdens het NVvE-webinar HELP! Ik zie zwarte vlekken.
10 mei 2021/door Redactie
Partnernieuws
Leer patiëntjes spelenderwijs goed poetsen met Philips Sonicare For Kids | Beste uit test Consumentenbond
DENTALLDAY, hét nieuwe dentale event voor het hele tandheelkundige team