Endodontologie

In deze categorie vindt u alles over endodontologie of endodontie. Van informatie over materialen voor gebruik bij een endodontiebehandeling, endodontische diagnostiek en radiologie tot irrigatie bij endodontie en de oorzaken en aanpak van schade tijdens de endodontische behandeling.

microscoop
, , ,

Aandachtspunten bij werken met microscoop bij endodontie

Kasper Veensta, tandarts bij het UMCG, gaf tijdens de cursus Endodontologie van het Wenckebach instituut tips voor het werken met een microscoop. Lees de tips.
Wortelkanaalbehandeling
,

Onderzoek naar CBCT systeem voor wortelkanaalbehandelingsplan

De eerste stap bij het plannen van een wortelkanaalbehandeling is het duidelijk en precies visualiseren van de anatomie van het kanaal. Onderzoekers wilden weten of een CBCT kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van een behandelingsplan.
, , ,

Duitse tandartsen leren van elkaars fouten

Samen fouten vermijden – dat is het idee achter het Duitse online meldingssysteem waarin fouten bij tandartsbehandelingen worden vastgelegd en gedeeld. Dat dit goed werkt blijkt uit het relatief lage percentage van gemaakte fouten in de tandheelkunde.
wortelkanaalbehandeling
,

Nieuwe methode voor detecteren bacteriën bij wortelkanaalbehandeling

Recent onderzoek heeft een nieuwe methode gevonden om gemakkelijker en effectiever bacteriën te detecteren tijdens wortelkanaalbehandelingen.
De levensduur van een endodontisch behandeld gebitselement
, , ,

De levensduur van een endodontisch behandeld gebitselement

Patiënten willen lang plezier van hun tand of kies. Maar wat antwoordt u als tandarts wanneer de patiënt vraagt hoe lang het element nog mee kan na de wortelkanaalbehandeling?
endodontische spoedbehandeling
, , , ,

Endodontische spoedbehandeling: diagnose en behandeling spoedeisende klachten

Het stellen van een diagnose is belangrijk voordat u start met een endodontische behandeling. Bij een pijnlijke pulpitis is de grote vraag: is er sprake van een reversibele of een irreversibele pulpitis? Lees meer over sensibiliteitstesten en behandeling bij spoedeisende klachten.
Endodontische keuzestress 2
, , ,

Endodontische keuzestress

Hoe gecompliceerder het element, hoe meer dilemma’s u tegenkomt. Er spelen heel veel factoren een rol bij endodontie en we hebben helaas nog steeds geen glazen bol. Welke dilemma’s kunt u tegenkomen in het denkproces en wat zijn de mogelijkheden bij endodontie?
Endodontie
,

Locatie tand van invloed op overlevingskans tand na endodontie?

Welke factoren spelen een rol voor de overlevingskansen van een tand na een endodontische behandeling? Het is bekend dat de overgebleven tandstructuur van groot belang is. Martin Caserio Valea en Victor Alonso de la Peña onderzochten wat nog meer van invloed is.

Partnernieuws

Meer endodontologie

kanaalanatomie

Beoordeling kanaalanatomie in vitale en avitale elementen

Verslag van de lezing van Machteld Siers en Aukje Bouman, beiden tandarts-endodontoloog, over het belang van een goede beoordeling van de kanaalanatomie in vitale en avitale elementen bij endodontologie.
17 juli 2017/door Redactie
wortelkanaalvulling

Wat weten we over wortelkanaalvulling en slagingspercentages?

Het doel van een wortelkanaalvulling is het voorkomen van lekkage en het insluiten van achtergebleven bacteriën. Welke factoren zorgen voor een hoger slagingspercentage? Wat weten we over wortelkanaalbehandelingen?
3 juli 2017/door Redactie
wortelkanaal

Welk materiaal doodt de meeste biofilms in wortelkanalen?

De ontwikkeling van biofilms kan het genezingsproces in een wortelkanaal aanzienlijk vertragen. Onderzoekers hebben van vijf endodontische materialen getest in welke mate zij biofilms doden. De uitkomst was dat Vitapex en pure jodoformpasta het beste biofilms bestrijden.
12 juni 2017/door Redactie
elektronische lengtebepaler

Anatomie, opening en elektronische lengtebepaler bij wortelkanaalbehandeling

Voor het uitvoeren van een goede wortelkanaalbehandeling is het van belang de anatomie van het element goed te kennen. Waar bevinden zich de kanalen? Bekijk ook het overzicht van belangrijke factoren bij het gebruik van een elektronische lengtebepaler.
8 mei 2017/door Redactie
tandletsel

Autotransplantatie: Als het toch misgaat bij tandletsel en ook bij agenesieën

Niet alle dento-alveolaire letsels lopen goed af. Bij avulsie en intrusie-luxatie is de prognose vaak matig tot slecht. Autotransplantatie biedt dan een oplossing. Ook bij agenesiën. Verslag van de lezing van Jacques Baart over de voorwaarden voor autotransplantatie, welk donorelement en het succespercentage.
18 april 2017/door Redactie
esthetiek

Esthetiek bij een endodontisch behandeld element

Vaak is de endodontische behandeling hoofdzakelijk gericht op de biologische en functionele aspecten van het element. Uit onderzoek blijkt dat 10% van de patiënten ontevreden is over de esthetiek na een endodontische behandeling. Een overzicht van de voor- en nadelen van de beschikbare bleektechnieken en middelen.
3 april 2017/door Redactie
endodontische

Casus: Een complexe endodontische herbehandeling van de 46

Een patiënt wordt naar ons verwezen met het verzoek een endodontische herbehandeling te doen in element 46. Wat is de diagnose? Bekijk foto’s van de behandeling.
6 maart 2017/door Anita de Klerk
Endodontische behandeling: 2d of 3d?

Endodontische behandeling: kiest u voor 2d of 3d?

Kan de 2D röntgenfoto zijn bijzonder belangrijke rol blijven spelen bij de endodontische behandeling? Wat is de waarde van nieuwe beeldvormende technieken zoals 3D en wat zijn de risico’s ervan?
19 december 2016/door Redactie
endodontische behandeling

Opbouw van endodontisch behandelde elementen

Als er na een endodontische behandeling onvoldoende tandmateriaal resteert, kan er gekozen voor het plaatsen van een stift. Wat zijn de eisen voor het plaatsen van een ‘endokroon’? Lees het protocol voor het plaatsen van stiften.
1 december 2016/door Redactie
Wortelfracturen van begin tot eind

Wortelfracturen van begin tot eind

Wortelfracturen in het apicale en middelste deel van de wortel genezen meestal goed en snel. Maar hoe kunnen we die genezing beïnvloeden en hoe moeten we handelen als genezing uitblijft? Röntgendiagnostiek, behandeling en prognose bij wortelfracturen.
24 oktober 2016/door Redactie
restauratie

De restauratie na de endodontische behandeling

Met de komst van de adhesieve composietrestauratie lijkt het vervaardigen van indirecte restauraties voor endodontisch behandelde elementen soms minder noodzakelijk. Maar is dit wel terecht? Hoe groot is de kans op breuk wanneer je geen indirecte restauratie maakt op een endodontisch behandeld element?
10 oktober 2016/door Redactie
pijnbestrijding-endodontie

Onderzoeken over pijnbestrijding bij endodontische behandelingen

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association of Endodontists (AAE) zijn verschillende onderzoeken gepresenteerd over pijnbestrijding bij endodontische behandelingen.
25 augustus 2016/door Redactie
Toon meer