Proefschrift uit bezorgdheid over rol van algemene tandartsen bij wortelkanaalbehandelingen

Proefschrift uit bezorgdheid over rol van algemene tandartsen bij wortelkanaalbehandelingen

In een proefschrift van een Zweedse tandarts en onderzoeker werd bezorgdheid geuit over mogelijke complicaties van wortelkanaalbehandelingen door algemene tandartsen. 30% van de patiënten in de studie rondde de behandeling niet af, vaak omdat de tand moest worden getrokken. Ook meldde de helft van de patiënten een jaar na voltooiing nog pijn of ongemak.

Weinig studies over endodontische uitkomsten

Dr. Emma Wigsten van de Universiteit van Göteborg in Zweden voerde voor haar proefschrift een reeks onderzoeken uit om de rol van wortelkanaalbehandelingen in de algemene tandheelkundige zorg beter te begrijpen. Er zijn maar weinig studies specifiek gericht op endodontische uitkomsten in de algemene praktijk, en geen eerdere studies hebben de resultaten van de eerste afspraak tot het voltooien van de vulling gecontroleerd, merkte ze op.

Patiënten van openbare klinieken in Zweden

Haar onderzoek omvatte patiënten van openbare tandheelkundige klinieken in de Zweedse regio Västra Götaland, met meer dan 1,7 miljoen inwoners. De openbare klinieken bedienen 40% van de bevolking. De meeste studies focusten op een cohort van 243 patiënten die tijdens een periode van twee maanden een wortelkanaalbehandeling waren begonnen.

30% rondt behandeling niet af

Tijdens de eerste afspraak was bijna twee derde van de patiënten symptomatisch en hadden ze cariës. Bijna alle tanden die een endodontische behandeling zouden krijgen waren eerder gevuld, en de helft waren molaren. Een jaar later had 70% van de patiënten hun wortelkanaalbehandeling afgemaakt. Bij 16% was dit niet het geval, en voor 13% bleek uiteindelijk een extractie nodig te zijn. Het kostte gemiddeld 2,4 tandartsafspraken om de behandeling af te maken.

Minst gunstige uitkomsten bij molaren

Molaren hadden de minst gunstige uitkomsten voor endodontische behandelingen door algemene tandartsen. Vergeleken met andere soorten tanden was de kans groter dat molaren werden getrokken, hadden ze meer complicaties en waren er meer afspraken nodig om ze af te ronden.

Niks kunnen zien

“Het lijkt moeilijker om een goed resultaat te krijgen bij de behandeling van de molaren, ondanks de geïnvesteerde tijd en middelen”, stelt Wigsten in een persbericht. “Je werkt in de tand waar je niets kunt zien, en hoe verder je teruggaat in de mond, hoe moeilijker het wordt.”

Geen spijt maar wel pijn na behandeling

Wigsten volgde één tot drie jaar na hun behandeling hetzelfde cohort van patiënten op. De helft van de patiënten meldde nog steeds pijn of ongemak te ervaren, hoewel 87% van de patiënten die de behandeling hadden voltooid geen spijt had van hun keuze.

Ander resultaat door specialisten?

Het is niet bekend of de resultaten anders zouden zijn wanneer endodontische specialisten de behandelingen hadden uitgevoerd. Wigsten denkt echt dat dit wellicht het geval zou kunnen zijn. Ze wees op een eerdere studie in dezelfde regio waaruit bleek dat algemene tandartsen veel angst, stress en frustratie ervoeren bij het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen.

Grotere uitdagingen bij molaren

“Wortelkanaalbehandelingen van molaren brengen aanzienlijk grotere uitdagingen met zich mee dan andere tandgroepen,” verklaarde Wigsten. “Het kan dus belangrijk zijn om te onderzoeken of wortelkanaalbehandelingen van molaren meer uitgevoerd zouden moeten worden door tandartsen die gespecialiseerd zijn in wortelkanaalbehandelingen.”

Bron:
Universiteit van Göteborg

 

 

Lees meer over: Endodontie, Thema A-Z