Samenwerken

Samenwerking en communicatie zijn bepalend voor het functioneren van een praktijk. Verschillen tussen mensen leiden soms tot onbegrip en wrijving en kunnen de werksfeer negatief beïnvloeden. Artikelen over samenwerking in de mondzorgpraktijk.

Omgaan met weerstand bij de patiënt
, , ,

Omgaan met weerstand bij de patiënt

Weerstand: iedereen maakt dit weleens mee. Zo kent iedereen wel die stagiaire die geen sprankje enthousiasme toont. Of de patiënt die kenbaar maakt echt geen tandenstokers te willen gebruiken. Hoe gaat u om met de verschillende soorten weerstand?
tandheelkundige zorg
, ,

Nieuwe kliniek: geïntegreerde medische en tandheelkundige zorg

Kaiser Permanente, een non-profitorganisatie in de Verenigde Staten, heeft de primeur met de opening van een kliniek waar zowel medische als tandheelkundige zorg worden aangeboden.
Waarom de samenwerking tussen huisarts, tandarts en mondhygiënist niet van de grond komt
,

Waarom de samenwerking tussen huisarts, tandarts en mondhygiënist niet van de grond komt

U wilt overleggen met een huisarts over uw medisch gecompromitteerde patiënt maar krijgt nul op het request. Lieneke Steverink-Jorna hield een interview met drie huisartsen over samenwerking met tandartsen en mondhygiënisten: We willen wel samenwerken, maar….
tips voor communicatie met anderstaligen
,

Tips voor communicatie met anderstaligen

Nadat de vergoeding voor professionele tolken in de zorg werd stopgezet in 2012 is communicatie met anderstalige klanten een stuk lastiger geworden. Gelukkig zijn er een aantal tips die hierbij kunnen helpen.
, ,

Software of Excellence gaat samenwerking aan met JDS Automatisering

Met ingang van 1 januari 2016 zijn JDS Automatisering en Software of Excellence Nederland een samenwerking aangegaan om de krachten te bundelen in het aanbieden van praktijkmanagementsoftware.
, ,

medentex en Blue Clinics starten samenwerking

Twee bedrijven op het gebied van tandheelkundige ondersteuning gaan met elkaar in zee. medentex – verwerker van tandheelkundig afval – en Blue Clinics, die de waterkwaliteit in de praktijk verzorgt, gaan gezamenlijk hun diensten aanbieden.
,

Feedback is een cadeautje

Voor veel mensen heeft het woord feedback een negatieve lading. Het betekent dat je iets niet goed doet. Toch is feedback eigenlijk een cadeautje. Het geeft je de kans om van een ontevredenheid een tevredenheid te maken. Tips voor het geven van feedback.
, , ,

Ruimte, ruimte, geef me de ruimte

Ruimte, zowel als het gaat om samenwerken als bij het plaatsen van een implantaat. Beide punten stonden centraal in de lezing van prof. dr. Marco Cune. “Als je interprofessioneel werkt, respecteer je elkaars autonomie en erken je elkaars kennis.” Verslag van ANT-congres Dental Studie Update.

Meer

Welke godin zet u in in uw praktijk?

Iedereen heeft verschillende persoonlijkheidstypen – godinnen - in zich die op verschillende momenten ingezet kunnen worden. Als u zich bewust bent van deze typen, kunt u ze benutten om uw rol als balie assistent te optimaliseren. Bekijk de 7 soorten godinnen.
17 augustus 2015/door dentalinfo

Vragenlijst over samenwerking preventieassistent en mondhygiënist

Voor mondzorg van hoge kwaliteit is het belangrijk dat in de tandartspraktijk optimaal samengewerkt wordt. Lieneke Steverink, mondhygiënist en docent voor preventie assistenten, is nieuwsgierig hoe vandaag de dag wordt samengewerkt tussen de preventieassistent en de mondhygiënist.
6 juli 2015/door dentalinfo

Verbeterpunt: eenduidig advies aan patiënt

Om te leren van ervaringen van andere mondzorgprofessionals belicht Petra van der Zwan van Invert Innovatie Management een verbeterpunt uit een praktijk. Wat ging er niet helemaal volgens plan, de wetten of regels en wat leren we hiervan? Het verbeterpunt: Tandarts geeft ten onrechte compliment.
8 juni 2015/door dentalinfo

Opleidingsmanager Miranda Oude Griep over de rol van preventieassistent

Miranda Oude Griep, opleidingsmanager, docent, mondhygiënist en spreekster op tandheelkundige congressen, vindt dat de preventieassistent een onmisbare rol kan spelen. “Geef haar die rol.” Een interview over het ontstaan en de rol van de preventieassistent.
9 februari 2015/door dentalinfo

Bewuster communiceren

Samenwerking en communicatie zijn bepalend voor het functioneren van een praktijk. Verschillen tussen mensen leiden soms tot onbegrip en wrijving en kunnen de werksfeer negatief beïnvloeden. Hoe kunt u hier het beste mee omgaan?
23 april 2014/door dentalinfo

Meer rendement: do’s and don’ts van een meerkamerplanning

Regelmatig geven tandartsen aan te werken met een meerkamerplanning. Vaak is er echter sprake van een één-kamer-planning uitgevoerd op meerdere kamers. Het rendement is in deze situatie niet hoger dan bij de één-kamer-planning, maar de kosten wel.
17 maart 2014/door dentalinfo

Hoe belangrijk is een goede planning voor meerdere kamers?

Om goed te kunnen werken met meerdere kamers is een goede planning natuurlijk heel belangrijk. Maar is dat nu het enige? De vraag stellen is hem beantwoorden. Nee dus. Wat komt er nog meer bij kijken?
17 februari 2014/door dentalinfo

Meer rendement: Tips voor een efficiënte meerkamerplanning

Een hogere winst kan behaald worden door slimmer te werken. Een directe manier van slimmer werken is taakdelegatie binnen een meerkamerplanning. De meerkamerplanning blijkt in de praktijk echter niet altijd efficiënt opgezet te zijn. Lees de tips.
25 november 2013/door dentalinfo

Tandarts en mondhygiënist kunnen van elkaar leren

De patiënt is gebaat bij een goede werkrelatie tussen tandarts en mondhygiënist. Vier mondzorgprofessionals over de samenwerking met de mondhygiënist, het onderlinge overleg en de aandachtspunten voor beiden.
23 september 2013/door dentalinfo

Eigen website voor junior implantologen

De Junior Commissie van de Nederlandse Verenging voor Orale Implantologie (NVOI) heeft een eigen website ontwikkeld: iDent35.
3 september 2013/door dentalinfo

Bij twijfel altijd doorverwijzen

Als tandarts kunt u geconfronteerd worden met aandoeningen in en rond de mond. Wat kunt u voor uw patiënt betekenen?
19 november 2012/door dentalinfo
Domingo Martin

Het belang van samenwerking bij orthodontie

De wereldberoemde orthodontist Domingo Martin gaf tijdens een symposium het belang aan van samenwerking tussen orthodontie en de vakgebieden parodontologie, implantologie, prothetische tandheelkunde, esthetische tandheelkunde en orthognathische chirurgie.
5 november 2012/door Anita de Klerk
Toon meer