Praktijkhygiëne | Infectiepreventie mondzorg

In deze categorie vindt u informatie over praktijkhygiëne en infectiepreventie in mondzorg. Van de richtlijn Infectiepreventie tot het beheersen van de waterkwaliteit inclusief legionella, richtlijn voor het gebruik van handschoenen en de IGZ-checklist op gebied van infectiepreventie.

Alternatieven voor recappen om prikaccidenten te voorkomen
, , , , ,

Alternatieven voor recappen om prikaccidenten te voorkomen

Om prikaccidenten te voorkomen is het recappen van injectienaalden (het na gebruik terugzetten van de dop op de naald) al jaren geleden verboden. In de praktijk blijkt echter recappen nog gebruikt te worden. Wat is het risico van prikaccidenten en welke alternatieven zijn er inmiddels voor het recappen?
Voorbeeldprotocollen doorslikken waterstofperoxide en persoonlijke beschermingsmiddelen
, ,

Nieuwe manier om aerosolen te voorkomen: pas het water aan

Tandheelkundige procedures zijn een groot risico wat betreft de mogelijke verspreiding van het coronavirus. Tijdens een behandeling is het genereren van aerosolen door roterende of ultrasone krachten onvermijdelijk. Dit probleem kan worden geëlimineerd door de fysische eigenschappen van het water aan te passen, aldus een recente studie.
Behandeling van coronapatiënten: volg de protocollen
, ,

Behandeling van coronapatiënten: volg de protocollen strikt op!

De afgelopen maanden konden coronapatiënten voor spoedeisende mondzorg terecht bij de Coronacen-tra Acute Mondzorg (CAM).Vanaf 1 juli moeten coronapatiënten met spoedklachten weer in reguliere mondzorgpraktijken behandeld worden. Wat vraagt de behandeling van een coronapatiënt van een tandarts? dental INFO vroeg het aan CAM-tandartsen Paul Voorbraak en Carmen Brinkcate.
, ,

Je handen goed verzorgen doe je zo

De belangrijkste maatregelen deze coronatijd zijn afstand houden en binnenblijven, maar ook handen wassen is essentieel wat vaak tot beschadigde handen leidt. Hoe komt dit en kan je het behandelen? Dermatologiedeskundige Carla Uppelschoten legt het uit.
Beschermkap-plexiglas-mondzorg
, ,

Tip: Beschermkap om verspreiding aerosolen te voorkomen

Veel tandartsen en mondhygiënisten kiezen voor het werken met een gezichtsbeschermer voor optimale bescherming tegen het coronavirus.  Tandarts Michiel van Genugten van Tandarts 013 uit Tilburg bedacht een andere oplossing: een beschermkap van plexiglas boven het gezicht van de patiënt.
, ,

Hoe maak je zelf hand desinfecteermiddel?

Nu het coronavirus snel om zich heen grijpt, is desinfectie belangrijker dan ooit. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft instructies uitgegeven voor het zelf vervaardigen van hand desinfectiemiddelen om de druk op de markt te verlichten.
Handen drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan luchtdrogers
, ,

Handen drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan luchtdrogers

Handen drogen met papieren handdoekjes blijkt een stuk hygiënischer te zijn dan met luchtdrogers. Dit bleek uit een onderzoek van drie klinieken in drie verschillende landen, waarbij werd gekeken naar welke manier van handdroging de meeste ziekteverwekkers distribueert.
, , ,

Reacties mondzorg op advies voor opschorten niet-spoedeisende mondzorg

Zondagmiddag adviseerden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT hun leden om met ingang van maandag 16 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april 2020 de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten. Hoe reageert de mondzorg?

Partnernieuws

Links infectiepreventie mondzorg

Richtlijnen infectiepreventie mondzorg

Meer praktijkhygiëne | infectiepreventie mondzorg

Patiënten moeten weten dat endodontische instrumenten soms kunnen breken

Risico op besmetting in Catharina Ziekenhuis Eindhovens wegens niet navolgen richtlijnen

649 patiënten van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven worden teruggeroepen wegens een kans op bloedbesmetting. Tijdens het verwijderen van tandsteen met een ultrasoontip is niet volgens de laatste hygiënerichtlijnen gewerkt.
22 januari 2020/door anitatest
Wasmachine verspreidt ziekteverwekkers

Wasmachine verspreidt resistente ziekteverwekkers in kinderziekenhuis

Bacteriën kunnen worden verspreid via wasmachines, aldus hygiënisten van de Universiteit van Bonn. Dit is aangetoond in een kinderziekenhuis waar een type antibioticaresistente Klebsiella oxytoca meermaals is overgedragen op pasgeboren baby’s.
21 november 2019/door anitatest
Lucht in tandartspraktijken mogelijk slecht voor gezondheid

Lucht in tandartspraktijken mogelijk slecht voor gezondheid

De lucht die in tandartspraktijken circuleert zou nog wel eens schadelijk kunnen zijn, zo bleek uit een nieuwe studie die recentelijk verscheen in het Journal of Occupational and Environmental Hygiene. De nanodeeltjes waaraan medewerkers in tandartspraktijken worden blootgesteld zouden het risico op ademhalingsproblemen en systemische ziektes kunnen vergroten.
30 april 2018/door anitatest
Wat is de toegevoegde waarde van protocollen?

Wat is de toegevoegde waarde van protocollen?

Waarom wil je eigenlijk een protocol opstellen? En wat heb je eraan? Vragen die ik de tandarts stel om zijn of haar beweegredenen te horen. Helaas wordt regelmatig aangegeven “dat de praktijk protocollen moet hebben”. Dit resulteert erin, dat protocollen worden gekopieerd en als bewijs voor IGZ in de kast verdwijnen: een gemiste kans.
28 augustus 2017/door anitatest
Hartinfecties na tandartsbezoek in VS

Hartinfecties na tandartsbezoek in VS – 1 dode

Bij 15 patiënten van een tandarts in New Jersey is bacteriële endocarditis – een hartinfectie – geconstateerd. Een van de patiënten is hieraan overleden. De patiënten hadden een verdovingsmiddel toegediend gekregen van de tandarts waarbij de infectieprotocollen niet waren toegepast.
9 september 2016/door anitatest
legionella bij Radboudumc

Legionellabacterie bij tandheelkunde van Radboudumc

De legionellabacterie is geconstateerd op de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc in Nijmegen, meldt Omroep Gelderland.
25 augustus 2016/door Anita test Test
desinfecteren

Voorkom kruisbesmetting door desinfecteren van praktijkruimtes

Waar moet de praktijkindeling idealiter aan voldoen om de verspreiding van pathogene micro-organismen zoveel mogelijk te voorkomen? Welke middelen zijn er beschikbaar voor reinigen en desinfecteren? Verslag van lezing tijdens het ANT-congres Dental Studie Update.
17 juni 2016/door dentalinfo

Nieuwe richtlijn infectiepreventie beschikbaar

De herziene Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken is begin april ingegaan. Wat zijn nu de verschillen met de oude richtlijn van 2007? We vroegen dit aan Teun Rietmeijer, voorzitter van de Werkgroep Infectie Preventie.
11 april 2016/door dentalinfo

Duizenden patiënten getest op infectieziektes na bezoek tandarts

In Engeland is de tandarts Desmond D’Mello beschuldigd van nalatigheid op het gebied van infectiepreventie. Zo’n 22.000 patiënten moeten daarom getest worden om uit te sluiten dat ze besmet zijn met een bloed overdraagbare infectie.
8 december 2014/door dentalinfo
Waterkwaliteit? Mij een zorg!

Waterkwaliteit? Mij een zorg!

Bacteriën zijn overal. Sinds de ontdekking van bacteriën is er veel aandacht voor. Onlangs ook met de hygiëne-in-de-keuken-campagne van het ministerie van Volksgezondheid. De concept WIP-richtlijn brengt water ook onder de aandacht. Waarom is zorg voor water in de behandelunit zo van belang?
8 december 2014/door Anita test Test

Concept nieuwe richtlijn infectiepreventie

De conceptversie van de nieuwe richtlijn Infectiepreventie mondzorgpraktijken is gereed. Mondzorgprofessionals kunnen opmerkingen hierover doorgeven tot 15 september. Bekijk het concept.
21 juli 2014/door Anita test Test

Stappenplan Legionella beheersing

In veel praktijken voldoet de waterkwaliteit niet aan de in de WIP-richtlijn gestelde norm, blijkt uit onderzoek. Bekijk het geadviseerde stappenplan om controle te krijgen over de waterkwaliteit.
23 april 2014/door dentalinfo
Toon meer