Praktijkhygiëne | Infectiepreventie mondzorg
In deze categorie vindt u informatie over praktijkhygiëne en infectiepreventie in mondzorg. Van de richtlijn Infectiepreventie tot het beheersen van de waterkwaliteit inclusief legionella, richtlijn voor het gebruik van handschoenen en de IGZ-checklist op gebied van infectiepreventie.
Veiligheidsbril lijkt schoon? De kans is groot dat er toch bloed en speeksel op zit
Ogenschijnlijk schone veiligheidsbrillen die worden gedragen door tandheelkundigen kunnen na de behandeling van patiënten tot 12% verontreinigd zijn met onzichtbare bloed- en speekseldruppels, volgens een online artikel in Clinical Oral Investigations. Reinigingen met airscalers resulteerden tijdens het onderzoek in de grootste hoeveelheid bloedsspatten.
Lokale uitlaatventilatie kan besmetting door aerosolen met 90% verminderen
Tandheelkundige procedures produceren aerosolen en druppeltjes die besmettelijke ziekten kunnen verspreiden. Volgens een recent onderzoek in het Journal of Dental Research kan lokale uitlaatventilatie (local exhaust ventilation, LEV) worden gebruikt om aerosol- en druppelcontaminatie door tandheelkundige ingrepen in de ademzone van de gebruiker met 90% te verminderen.
Desinfectierobots ingezet in de strijd tegen corona
We moeten leren leven met corona. Daar begint het steeds meer op te lijken. Onderdeel van deze nieuwe toekomst kunnen desinfectierobots zijn die patiëntenkamers vrijmaken van Covid-19-deeltjes en andere ziektekiemen verdelgen.
Alternatieven voor recappen om prikaccidenten te voorkomen
Om prikaccidenten te voorkomen is het recappen van injectienaalden (het na gebruik terugzetten van de dop op de naald) al jaren geleden verboden. In de praktijk blijkt echter recappen nog gebruikt te worden. Wat is het risico van prikaccidenten en welke alternatieven zijn er inmiddels voor het recappen?
Nieuwe manier om aerosolen te voorkomen: pas het water aan
Tandheelkundige procedures zijn een groot risico wat betreft de mogelijke verspreiding van het coronavirus. Tijdens een behandeling is het genereren van aerosolen door roterende of ultrasone krachten onvermijdelijk. Dit probleem kan worden geëlimineerd door de fysische eigenschappen van het water aan te passen, aldus een recente studie.
Behandeling van coronapatiënten: volg de protocollen strikt op!
De afgelopen maanden konden coronapatiënten voor spoedeisende mondzorg terecht bij de Coronacen-tra Acute Mondzorg (CAM).Vanaf 1 juli moeten coronapatiënten met spoedklachten weer in reguliere mondzorgpraktijken behandeld worden. Wat vraagt de behandeling van een coronapatiënt van een tandarts? dental INFO vroeg het aan CAM-tandartsen Paul Voorbraak en Carmen Brinkcate.
Je handen goed verzorgen doe je zo
De belangrijkste maatregelen deze coronatijd zijn afstand houden en binnenblijven, maar ook handen wassen is essentieel wat vaak tot beschadigde handen leidt. Hoe komt dit en kan je het behandelen? Dermatologiedeskundige Carla Uppelschoten legt het uit.
Tip: Beschermkap om verspreiding aerosolen te voorkomen
Veel tandartsen en mondhygiënisten kiezen voor het werken met een gezichtsbeschermer voor optimale bescherming tegen het coronavirus.
Tandarts Michiel van Genugten van Tandarts 013 uit Tilburg bedacht een andere oplossing: een beschermkap van plexiglas boven het gezicht van de patiënt.
Links infectiepreventie mondzorg
Richtlijnen infectiepreventie mondzorg
Meer praktijkhygiëne | infectiepreventie mondzorg
Hoe maak je zelf hand desinfecteermiddel?
Nu het coronavirus snel om zich heen grijpt, is desinfectie belangrijker dan ooit. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft instructies uitgegeven voor het zelf vervaardigen van hand desinfectiemiddelen om de druk op de markt te verlichten.
23 maart 2020/door anitatestHanden drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan luchtdrogers
Handen drogen met papieren handdoekjes blijkt een stuk hygiënischer te zijn dan met luchtdrogers. Dit bleek uit een onderzoek van drie klinieken in drie verschillende landen, waarbij werd gekeken naar welke manier van handdroging de meeste ziekteverwekkers distribueert.
19 maart 2020/door anitatestReacties mondzorg op advies voor opschorten niet-spoedeisende mondzorg
Zondagmiddag adviseerden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT hun leden om met ingang van maandag 16 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april 2020 de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten. Hoe reageert de mondzorg?
16 maart 2020/door anitatestRisico op besmetting in Catharina Ziekenhuis Eindhovens wegens niet navolgen richtlijnen
649 patiënten van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven worden teruggeroepen wegens een kans op bloedbesmetting. Tijdens het verwijderen van tandsteen met een ultrasoontip is niet volgens de laatste hygiënerichtlijnen gewerkt.
22 januari 2020/door anitatestWasmachine verspreidt resistente ziekteverwekkers in kinderziekenhuis
Bacteriën kunnen worden verspreid via wasmachines, aldus hygiënisten van de Universiteit van Bonn. Dit is aangetoond in een kinderziekenhuis waar een type antibioticaresistente Klebsiella oxytoca meermaals is overgedragen op pasgeboren baby’s.
21 november 2019/door anitatestLucht in tandartspraktijken mogelijk slecht voor gezondheid
De lucht die in tandartspraktijken circuleert zou nog wel eens schadelijk kunnen zijn, zo bleek uit een nieuwe studie die recentelijk verscheen in het Journal of Occupational and Environmental Hygiene. De nanodeeltjes waaraan medewerkers in tandartspraktijken worden blootgesteld zouden het risico op ademhalingsproblemen en systemische ziektes kunnen vergroten.
30 april 2018/door anitatestWat is de toegevoegde waarde van protocollen?
Waarom wil je eigenlijk een protocol opstellen? En wat heb je eraan? Vragen die ik de tandarts stel om zijn of haar beweegredenen te horen. Helaas wordt regelmatig aangegeven “dat de praktijk protocollen moet hebben”. Dit resulteert erin, dat protocollen worden gekopieerd en als bewijs voor IGZ in de kast verdwijnen: een gemiste kans.
28 augustus 2017/door anitatestHartinfecties na tandartsbezoek in VS – 1 dode
Bij 15 patiënten van een tandarts in New Jersey is bacteriële endocarditis – een hartinfectie – geconstateerd. Een van de patiënten is hieraan overleden. De patiënten hadden een verdovingsmiddel toegediend gekregen van de tandarts waarbij de infectieprotocollen niet waren toegepast.
9 september 2016/door anitatestLegionellabacterie bij tandheelkunde van Radboudumc
De legionellabacterie is geconstateerd op de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc in Nijmegen, meldt Omroep Gelderland.
25 augustus 2016/door Anita test TestVoorkom kruisbesmetting door desinfecteren van praktijkruimtes
Waar moet de praktijkindeling idealiter aan voldoen om de verspreiding van pathogene micro-organismen zoveel mogelijk te voorkomen? Welke middelen zijn er beschikbaar voor reinigen en desinfecteren? Verslag van lezing tijdens het ANT-congres Dental Studie Update.
17 juni 2016/door dentalinfoNieuwe richtlijn infectiepreventie beschikbaar
De herziene Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken is begin april ingegaan. Wat zijn nu de verschillen met de oude richtlijn van 2007? We vroegen dit aan Teun Rietmeijer, voorzitter van de Werkgroep Infectie Preventie.
11 april 2016/door dentalinfoDuizenden patiënten getest op infectieziektes na bezoek tandarts
In Engeland is de tandarts Desmond DMello beschuldigd van nalatigheid op het gebied van infectiepreventie. Zon 22.000 patiënten moeten daarom getest worden om uit te sluiten dat ze besmet zijn met een bloed overdraagbare infectie.
8 december 2014/door dentalinfo
Partnernieuws
KaVo uniQa behandelunit: Gemaakt om uniek te zijn!
Studiereis Smiles op Curaçao, een update in parodontologie & preventie