Praktijkhygiëne | Infectiepreventie mondzorg

In deze categorie vindt u informatie over praktijkhygiëne en infectiepreventie in mondzorg. Van de richtlijn Infectiepreventie tot het beheersen van de waterkwaliteit inclusief legionella, richtlijn voor het gebruik van handschoenen en de IGZ-checklist op gebied van infectiepreventie.

Handen drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan luchtdrogers
,

Handen drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan luchtdrogers

Handen drogen met papieren handdoekjes blijkt een stuk hygiënischer te zijn dan met luchtdrogers. Dit bleek uit een onderzoek van drie klinieken in drie verschillende landen, waarbij werd gekeken naar welke manier van handdroging de meeste ziekteverwekkers distribueert.
Lucht in tandartspraktijken mogelijk slecht voor gezondheid
, ,

Lucht in tandartspraktijken mogelijk slecht voor gezondheid

De lucht die in tandartspraktijken circuleert zou nog wel eens schadelijk kunnen zijn, zo bleek uit een nieuwe studie die recentelijk verscheen in het Journal of Occupational and Environmental Hygiene. De nanodeeltjes waaraan medewerkers in tandartspraktijken worden blootgesteld zouden het risico op ademhalingsproblemen en systemische ziektes kunnen vergroten.
Wat is de toegevoegde waarde van protocollen?
, , ,

Wat is de toegevoegde waarde van protocollen?

Waarom wil je eigenlijk een protocol opstellen? En wat heb je eraan? Vragen die ik de tandarts stel om zijn of haar beweegredenen te horen. Helaas wordt regelmatig aangegeven “dat de praktijk protocollen moet hebben”. Dit resulteert erin, dat protocollen worden gekopieerd en als bewijs voor IGZ in de kast verdwijnen: een gemiste kans.
Hartinfecties na tandartsbezoek in VS
,

Hartinfecties na tandartsbezoek in VS – 1 dode

Bij 15 patiënten van een tandarts in New Jersey is bacteriële endocarditis – een hartinfectie – geconstateerd. Een van de patiënten is hieraan overleden. De patiënten hadden een verdovingsmiddel toegediend gekregen van de tandarts waarbij de infectieprotocollen niet waren toegepast.
legionella bij Radboudumc
,

Legionellabacterie bij tandheelkunde van Radboudumc

De legionellabacterie is geconstateerd op de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc in Nijmegen, meldt Omroep Gelderland.
desinfecteren
, , ,

Voorkom kruisbesmetting door desinfecteren van praktijkruimtes

Waar moet de praktijkindeling idealiter aan voldoen om de verspreiding van pathogene micro-organismen zoveel mogelijk te voorkomen? Welke middelen zijn er beschikbaar voor reinigen en desinfecteren? Verslag van lezing tijdens het ANT-congres Dental Studie Update.
,

Nieuwe richtlijn infectiepreventie beschikbaar

De herziene Richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken is begin april ingegaan. Wat zijn nu de verschillen met de oude richtlijn van 2007? We vroegen dit aan Teun Rietmeijer, voorzitter van de Werkgroep Infectie Preventie.
, ,

Duizenden patiënten getest op infectieziektes na bezoek tandarts

In Engeland is de tandarts Desmond D’Mello beschuldigd van nalatigheid op het gebied van infectiepreventie. Zo’n 22.000 patiënten moeten daarom getest worden om uit te sluiten dat ze besmet zijn met een bloed overdraagbare infectie.

Partnernieuws

Links infectiepreventie mondzorg

Richtlijnen infectiepreventie mondzorg

Meer praktijkhygiëne | infectiepreventie mondzorg

Waterkwaliteit? Mij een zorg!

Waterkwaliteit? Mij een zorg!

Bacteriën zijn overal. Sinds de ontdekking van bacteriën is er veel aandacht voor. Onlangs ook met de hygiëne-in-de-keuken-campagne van het ministerie van Volksgezondheid. De concept WIP-richtlijn brengt water ook onder de aandacht. Waarom is zorg voor water in de behandelunit zo van belang?
8 december 2014/door Anitadeklerk2018

Concept nieuwe richtlijn infectiepreventie

De conceptversie van de nieuwe richtlijn Infectiepreventie mondzorgpraktijken is gereed. Mondzorgprofessionals kunnen opmerkingen hierover doorgeven tot 15 september. Bekijk het concept.
21 juli 2014/door Anitadeklerk2018

Stappenplan Legionella beheersing

In veel praktijken voldoet de waterkwaliteit niet aan de in de WIP-richtlijn gestelde norm, blijkt uit onderzoek. Bekijk het geadviseerde stappenplan om controle te krijgen over de waterkwaliteit.
23 april 2014/door dentalinfo

Herziene richtlijn handschoenen van LCHV RIVM

Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM herziet momenteel de richtlijnen voor hygiëne met nieuw beleid voor handschoenen.
31 maart 2014/door dentalinfo

Nieuwe WIP-richtlijnen waarschijnlijk voor de zomer ingevoerd

De richtlijnen voor infectiepreventie worden momenteel door de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) herzien. De ANT verwacht dat de nieuwe WIP-richtlijnen voor de zomer ingevoerd worden.
17 maart 2014/door dentalinfo

Hoe veilig is uw praktijk? Doe de quiz

De richtlijnen voor infectiepreventie worden voortdurend aangescherpt. Bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Doe de quiz en test uw kennis
7 oktober 2013/door Anitadeklerk2018
legionella

Derde keer legionella bij Tandheelkunde UMCG

Op de afdeling Tandheelkunde van het UMCG is voor de derde keer in anderhalf jaar de legionella bacterie aangetroffen. Het is ook deze keer een niet-ziekmakende variant van de bacterie.
30 september 2013/door dentalinfo

Praktijkhygiëne en stralingsbescherming: grote gevolgen bij niet aanpassen kleine mankementen

‘High trust, high penalty’ is in relatie met de IGZ-controles een veelgehoorde kreet in de tandheelkundige branche. Kleine mankementen behoeven kleine aanpassingen. Als deze aanpassingen echter niet gedaan worden, kan dat grote gevolgen hebben.
8 juli 2013/door Anitadeklerk2018

Hygiëne risico bij herbruikbare servetklemmen

Herbruikbare servetklemmen bevatten veel bacteriën, zelfs na desinfectie. Dit blijkt uit onderzoek van de Tufts University School of Dental Medicine en het Forsyth Institute.
27 mei 2013/door dentalinfo

IGZ checklist en tips om terugvallen kwaliteitsniveau te voorkomen

Praktijken investeren tijd en geld om te voldoen aan de IGZ eisen. Bekijk de tips om te voorkomen dat uw praktijk weer naar het oude niveau terugvalt. Met IGZ checklist.
27 mei 2013/door Anitadeklerk2018

Toename allergie gevallen bij gebruik synthetische handschoenen bevestigd

Onlangs publiceerde het vakblad Contact Dermatitis twee publicaties over toename van allergie gevallen bij gebruik van synthetische handschoenen. Een samenvatting van de publicaties.
11 februari 2013/door Anitadeklerk2018

Checklist bij aanschaf van handschoenen

Weet u of u goede handschoenen gebruikt? Dus een handschoen die prettig werkt en geen contactallergie veroorzaakt. Bekijk de checklist voor de aanschaf van handschoenen.
19 november 2012/door Anitadeklerk2018
Toon meer