Financieel mondzorg

De financiën zijn een essentieel onderdeel van elke onderneming. De artikelen in deze categorie helpen uw praktijk financieel gezond te houden, door informatie te verschaffen over onderwerpen als de VAR, zelfstandigenaftrek en belasting maatregelen.

Anders Medical Factoring stopt verwerking nieuwe declaraties per 1 mei 2024
,

Anders Medical Factoring stopt verwerking nieuwe declaraties per 1 mei 2024

Anders Medical Factoring, specialist in de verwerking van declaraties in de mondzorg, heeft in een publicatie aan haar klanten en op haar website laten weten dat zij per 1 mei 2024 stopt met het accepteren van nieuwe declaraties. Aanleiding voor dit besluit zijn problemen met het ICT-systeem van het bedrijf waardoor is besloten om de activiteiten af te bouwen.
, ,

Fiscale wijzigingen 2024 van invloed op de zorgondernemer

Het einde van het jaar komt eraan en het is hiermee dan ook tijd om vooruit te blikken op de wijzigingen voor aankomend jaar. Het demissionaire kabinet heeft tijdens Prinsjesdag in het belastingplan 2024 diverse wijzigingen aangekondigd, waarvan ik er in dit artikel enkele zal behandelen.

De zin en onzin van verkoopvoorbereiding bij praktijkoverdracht
, ,

De zin en onzin van verkoopvoorbereiding bij praktijkoverdracht

Het traject van praktijkovername begint met de eerste gedachte van overdracht en eindigt wanneer de eigenaar de praktijk daadwerkelijk verlaat. Het is raadzaam enkele jaren voordat je de praktijk wilt verkopen, voorbereidingen te treffen. Sterker: eigenlijk zou je altijd ‘klaar’ moeten zijn, want er kan zich altijd een ongepland, eerder dan voorzien moment van overdracht aandienen.
zorg - geld
,

Wil jij er ook meer uithalen? Tips over hoe jouw praktijk meer omzet kan behalen

De gemiddelde praktijkomzet van € 236.250 (exclusief techniek) per behandelkamer geeft een goede indicatie wat jouw praktijk aan omzet over 2023 kan behalen. Dit bedrag is namelijk de uitkomst van mijn onderzoek naar de gemiddelde praktijkomzet per behandelkamer binnen tandartspraktijken. Mijn ervaring daarbij is, dat hierin voor meerdere praktijken nog – veel – ruimte is voor groei in omzet. Hoe dan?
Score - beoordeling
,

Onderzoek naar de gemiddelde praktijkomzet: Hoe goed ‘scoort’ jouw praktijk?

De praktijkomzet is niet iets wat je zomaar deelt met collega’s. Daarnaast willen veel praktijkhouders wel graag weten hoe goed de praktijk ‘scoort’. En of een hogere omzet mogelijk is. Daarom is het altijd fijn om je praktijk te kunnen vergelijken met collega praktijken. Sjoerd Kuiken heeft een analyse uitgevoerd naar de gemiddelde praktijkomzet.
geld - munten
,

Uw salaris als praktijkhouder in 2023. Mag het ietsje meer zijn?

Heeft u als praktijkhouder (dga) in dienst bij uw eigen B.V. uw salaris al verhoogd ten opzichte van voorgaand jaar? Zo niet, dan is er mogelijk actie vereist! Ruud Bongers geeft uitleg over de wijziging gebruikelijkloonregeling, met voorbeeldsituaties.
Ondernemen
,

Welke bedragen gelden voor de kleinschaligheids - investeringsaftrek in 2023?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is in 2023 qua percentage gelijk en qua bedragen fors hoger dan de aftrek in 2022. Bekijk het overzicht van de KIA-bedragen en voorwaarden voor 2023.
vb-overeenkomst
, ,

Nieuwe Modelovereenkomst voor samenwerking tandarts en mondhygiënist

De belastingdienst heeft de nieuwe modelovereenkomst voor samenwerking tussen tandarts en mondhygiënist online bekend gemaakt. De nieuwe overeenkomst kun je op de website van de Belastingdienst downloaden. De oude modelovereenkomst kwam uit 2018 en verliep half december 2022.  De nieuwe overeenkomst is bruikbaar tot 2028.

Partnernieuws

Meer financieel mondzorg

overname, sleutel

Wat komt er kijken bij de aankoop van een tandartspraktijk?

Een succesvolle overname gaat verder dan het tot overeenstemming komen ten aanzien van de overnameprijs. Eric van Oosterhout sprak op het Rovidam Mondzorgbanencongres over de vele facetten die er komen kijken bij de aankoop van een tandartspraktijk. Lees het verslag van zijn lezing.
23 januari 2023/door Redactie
energietransitie

Mondhygiënisten kunnen door gestegen energiekosten niet investeren in energietransitie

De uitslagen van de enquête over de gestegen energiekosten zijn binnen. Deze enquête is gehouden door NVM-mondhygiënisten onder mondhygiënisten met zelfstandige praktijken. De conclusie is gerechtvaardigd dat mondhygiënisten veel hinder ondervinden van de zeer hoge energiekosten en hierdoor niet in staat om een in de zorg gewenste energietransitie in te zetten.
9 december 2022/door anitatest
De-financiele-administratie

De financiële administratie: van last naar zegen

Door praktijkhouders wordt de financiële administratie vaak als een last ervaren en stellen zich de vraag: “Kan ik dit niet uitbesteden?”. Ja, natuurlijk kan dat. Echter, dit is in sommige situaties gewoon het probleem verschuiven. De kernboodschap van dit artikel gaat juist over wat een efficiënte financiële administratie de praktijk kan opleveren.
21 maart 2022/door Redactie

Wat moet je weten van de nieuwe wet Wtza?

De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is op 1 januari 2022 in werking getreden. Wat deze wet inhoudt en wat dat voor mondzorgpraktijken betekent, vertelde Gabie Bouman van de KNMT tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu.
7 maart 2022/door Redactie
Aan-de-slag-Wtza

De Wtza is sinds 1 januari 2022 een feit: Ga er mee aan de slag

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Deze nieuwe wet regelt aan welke eisen (mond)zorgaanbieders moeten voldoen voordat ze zorg mogen verlenen. Wat zijn de belangrijkste onderdelen van de Wtza en wat nu te doen?
10 januari 2022/door anitatest
Een tandartspraktijk overnemen, hoe doe je dat?

Een tandartspraktijk overnemen, hoe doe je dat?

In de huidige tijd waarin steeds meer praktijken door ketens worden opgekocht is het niet zo eenvoudig om als tandarts een praktijk te vinden die je kunt overnemen. dental INFO sprak met Onno Karssen (financieel adviseur), Pieter Steenhuizen (Senior Healthcare Banker) en tandarts Roderik van Rens over de problemen die spelen bij een praktijkovername.
1 november 2021/door Redactie
overname, sleutel

Praktijkovername: investeer in een optimale match

Het overnemen van een mondzorgpraktijk is een proces. Zet dat tijdig in, is het advies, als je daadwerkelijk succesvol wil zijn. Waar moet je aan denken bij praktijkovername? Bekijk het tienstappenplan.
4 oktober 2021/door Redactie
Prinsjesdag 2021 wat is van belang voor de praktijkhouder

Prinsjesdag 2021 – wat is van belang voor de praktijkhouder / zelfstandige mondzorgprofessional?

Op 21 september jongstleden werden de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2022 door de minister van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. Zoals verwacht was de inhoud van de stukken weinig verrassend. In dit artikel zullen we enkele punten belichten die voor u als praktijkhouder / zelfstandig mondzorgprofessional van belang kunnen zijn.
4 oktober 2021/door Redactie
statistieken, modellen

Onbegrip bij eerstelijn over afwijzing alternatieven jaarverantwoording

Het kabinet blijft doof voor de bezwaren van huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en andere kleine eerstelijnszorgverleners tegen de verplichting om voortaan elk jaar een lange vragenlijst over hun financiële huishouding te beantwoorden. De door de Eerstelijnscoalitie aangedragen alternatieven schuift staatssecretaris Blokhuis van VWS terzijde.
8 september 2021/door anitatest
Euro, geld, goodwill

Goodwill en andere zaken die een rol spelen bij praktijkovername in de mondzorg

Bij de waardebepaling van een praktijk bij verkoop speelt de goodwill een belangrijke rol. Hoe wordt deze doorgaans vastgesteld? Verkoop je je praktijk aan een individuele partij of aan een keten? Wat komt daar nog meer bij kijken? Onno Karssen vertelt hoe de huidige markt werkt.
23 augustus 2021/door anitatest
Podcast

Podcast: Meer rendement van een mondzorgpraktijk

Er bestaan enorme verschillen in het rendement tussen praktijken, zo ervaart Sjoerd Kuiken. Als je het rendement wilt verhogen, is het goed te weten waardoor deze verschillen ontstaan. In deze podcast vertelt Sjoerd over de verschillen tussen praktijken. Zodat je zelf aan de slag kunt met het verhogen van het rendement in jouw praktijk
10 mei 2021/door Redactie
fiscaal, geld

Heeft uw praktijk fiscaal nog steeds het juiste jasje aan?

Uw persoonlijke situatie, de financiële positie van uw praktijk en ook de (fiscale) wet- en regelgeving veranderen door de jaren heen, waardoor u zich opnieuw de vraag dient te stellen of de rechtsvormkeuze die u eerder maakte nog steeds bij u past, zowel juridisch maar ook vanuit fiscaal oogpunt. Wat zijn de voor- en nadelen bij een bepaalde rechtsvormkeuze?
18 januari 2021/door Redactie
Toon Meer