Financieel

De financiën zijn een essentieel onderdeel van elke onderneming. De artikelen in deze categorie helpen uw praktijk financieel gezond te houden, door informatie te verschaffen over onderwerpen als de VAR, zelfstandigenaftrek en belasting maatregelen.

Handhaving
,

Handhaving wet DBA opgeschort tot 1 januari 2018

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die sinds 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangt, zal voorlopig niet door de Belastingsdienst gehandhaafd worden. Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft aan de Tweede Kamer beloofd deze zomer nog een toelichting hierop te geven.
Gevolgen van de Brexit voor tandartsen
,

Gevolgen van de Brexit voor tandartsen

Dentistry heeft begin maart voor de tweede keer een tandheelkundig politiek debat georganiseerd. Een van de onderwerpen was dit keer de Brexit. Wat zullen de gevolgen voor Britse tandartsen zijn als Groot-Brittannië de Europese Unie gaat verlaten?

Het bijhouden van managementinformatie. Waarom en hoe?
,

Het bijhouden van managementinformatie. Waarom en hoe?

De financiële gezondheid van een praktijk is tegenwoordig niet langer vanzelfsprekend. Hoe presteert uw praktijk? Is er in uw praktijk managementinformatie beschikbaar?
Waardebepaling
,

Waardebepaling van een tandartspraktijk: welke factoren wegen mee?

Als tandarts is het overnemen van een praktijk of het verkopen van een eigen vertrouwde tandartspraktijk een grote stap. Het uitvoeren van een waardebepaling om daarmee een reële vraag- of overnameprijs vast te stellen is daarbij een essentieel onderdeel. Welke factoren zijn hierbij van belang?
belasting
,

Top 10 belangrijkste belastingwijzigingen 2017

Het nieuwe jaar gaat traditiegetrouw gepaard met de nodige veranderingen op belastinggebied. Bestaande regels wijzigen en nieuwe regels treden in werking.
belastingtarieven
,

Wijzigingen belastingtarieven per 1 januari 2017

Op 20 december 2016 is het Belastingplan 2017 aangenomen door de Eerste Kamer. Een overzicht van de wijziging in de belastingtarieven per 1 januari 2017.
,

Wijziging tarieven 2017

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) heeft de maximale tandheelkundige tarieven voor 2017 vastgesteld. De wijzigingen in de nieuwe beleidsregels zijn in overleg met de bracheorganisaties tot aangebracht, zegt de NZa in de begeleidende brief.
spiegelinformatie
,

Spiegelinformatie voor tandartsen als pilot

Het Zilveren Kruis heeft 100 tandartsen voorzien met spiegelinformatie, bij wijze van een pilot. Aan de hand van deze spiegelinformatie kunnen tandartsen hun declaratiegedrag vergelijken met dat van andere praktijken.

Partnernieuws

Meer

Samenwerkingsvormen voor tandartsen

De ANT heeft in samenwerking met advocatenkantoor KBS een overzicht gemaakt van mogelijke samenwerkingsvormen in de mondzorg. De beroepsvereniging wil daarmee de twijfels en vragen onder tandartsen over de wet DBA wegnemen.
19 december 2016/door Anita de Klerk
werkkostenregeling fiets van de zaak

Werkkostenregeling: een fiets van de zaak

Bewegen heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en op de werkprestaties. De Werkkostenregeling biedt de werkgever daarom een aantal mogelijkheden om de werknemer te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Deze regeling is in 2015 verplicht gesteld en per 1 januari 2016 aangescherpt.
25 november 2016/door Redactie
praktijkkosten

Inzicht in uw praktijkkosten

Zijn mijn kosten niet te hoog? Hoe kan ik de kosten beter beheersen? Zomaar wat vragen over de bedrijfsvoering waar iedere praktijk mee te maken heeft. Zonder inzicht in uw cijfers, heeft u geen onderneming.
21 november 2016/door Redactie
Kosten besparen door outsourcing HR & payrolling medewerkers 

Kosten besparen door outsourcing HR & payrolling medewerkers 

Met name kleine ondernemingen kunnen kosten besparen door outsourcing HR en (nieuw) personeel onder te brengen bij payroll-dienstverleners. Dit blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Wat houdt outsourcing HR & payrolling precies in?
7 november 2016/door Anita de Klerk
Zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling niet voor elke zzp-tandarts

Zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling niet voor elke zzp-tandarts

Tandartsen die voor een lange periode voor één opdrachtgever werken, geen eigen patiënten hebben, geen betekenisvolle investeringen doen en niet actief bezig zijn met de bedrijfsvoering, halen winst uit ‘overige werkzaamheden’ en niet uit een onderneming. De zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling is daarom voor hun niet van toepassing.
13 oktober 2016/door Redactie
quiz

Van VAR naar DBA in 10 vragen: de ‘quiz’

Sinds 1 mei is de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR) verleden tijd. De Wet dba met haar modelcontracten is nu van kracht. Weet u wat dit inhoudt? Doe de ‘DBA -quiz’ en peil binnen tien minuten hoe het met úw kennis staat.
12 september 2016/door Redactie

Verbeterpunt: pas factureren na complete behandeling

Om te leren van ervaringen van andere mondzorgprofessionals belicht Petra van der Zwan van Invert Innovatie Management een verbeterpunt uit een praktijk.
25 juli 2016/door Redactie

Verbeterpunt: pas factureren na complete behandeling

Om te leren van ervaringen van andere mondzorgprofessionals belicht Petra van der Zwan van Invert Innovatie Management een verbeterpunt uit een praktijk. Wat ging er niet helemaal volgens plan, de wetten of regels en wat leren we hiervan? Het verbeterpunt: pas factureren na complete behandeling.
27 juni 2016/door Redactie

Belastingplan 2016 en 2017: de wijzigingen op een rij

In december is uiteindelijk het Belastingplan 2016 aangenomen door de Eerste Kamer en inmiddels ook in werking getreden. Alfa zet een aantal van de fiscale maatregelen per 1 januari 2016 en 2017 op een rij die voor uw mondzorgpraktijk of voor u in privé van belang kunnen zijn.
18 januari 2016/door dentalinfo

10 soorten meetgegevens die elke tandarts zou moeten monitoren

Door de toenemende druk op het rendement van praktijken is het steeds belangrijker om de juiste bedrijfskundige keuzes te maken. De juiste managementinformatie is hiervoor cruciaal, terwijl een overload aan informatie dreigt. Onderstaand 10 soorten meetgegevens die elke tandarts zou moeten monitoren.
16 december 2015/door dentalinfo

Modelovereenkomsten ZZP-tandartsen goedgekeurd: vervanging VAR

VvAA, KNMT en ANT hebben gezamenlijk modelovereenkomsten voor praktijkmedewerking en praktijkwaarneming opgesteld. Deze overeenkomsten vervangen de Verklaring Arbeidsrelaties (VAR). De Belastingdienst en het UWV hebben deze modelovereenkomsten eerder deze week goedgekeurd.
26 november 2015/door dentalinfo

Opzet nieuwe VAR gaat later in

De huidige VAR-verklaring voor zzp'ers blijft nog wat langer bestaan. Staatssecretaris Wiebes van Financiën maakte bekend dat de nieuwe VAR-regeling later zal ingaan. Wiebes streeft naar een ingangsdatum van 1 april 2016.
26 oktober 2015/door dentalinfo
Toon meer