Financieel mondzorg

De financiën zijn een essentieel onderdeel van elke onderneming. De artikelen in deze categorie helpen uw praktijk financieel gezond te houden, door informatie te verschaffen over onderwerpen als de VAR, zelfstandigenaftrek en belasting maatregelen.

Praktijk starten zonder patiënten: is dit financieel haalbaar?
,

Praktijk starten zonder patiënten: is dit financieel haalbaar?

Steeds vaker krijgen wij de vraag of het starten van een nul praktijk financieel haalbaar is. Deze vraag is niet eenvoudig met een ja of nee te beantwoorden. Dit hangt vaak af van meerdere factoren. Over welke belangrijke aspecten moet u in ieder geval nadenken?
Uitgaven voor tandartspraktijken in Duitsland aanzienlijk toegenomen
,

Uitgaven voor tandartspraktijken in Duitsland aanzienlijk toegenomen

De bedrijfskosten van tandartspraktijken in Duitsland zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Dit blijkt uit de huidige kostenstructuur-enquête van de Duitse tandartsen vereniging KZBV, waaraan tal van praktijken hebben deelgenomen.

, , ,

Tandartsen laagste rendement van zorgpraktijken

De omzet van zorgpraktijken is de afgelopen 10 jaar met 50 procent gestegen. Alhoewel de totale zorguitgaven stegen is het gemiddelde rendement echter wel gedaald. Tandartsen scoorden gemiddeld het laagste rendement (34%).
Schepen orthodontist zijn verkapte winstuitdeling
,

Schepen orthodontist zijn verkapte winstuitdeling

Een orthodontist die aandeelhouder in een werkmaatschappij was via zijn holding kocht in privé twee boten. Deze boten werden ingebracht in de werkmaatschappij zonder dat hier overeenkomsten van werden opgemaakt. Aangezien hierbij eerder persoonlijke dan zakelijke behoefte werden bevredigd was er sprake van een verkapte winstuitdeling.
,

Wat betekent het nieuwe regeerakkoord voor ondernemers in de mondzorg?

Als ondernemer gaat u zeker wat merken van de fiscale ambities van Rutte 3. Zowel voor ondernemers in de inkomstenbelasting als ondernemers in de BV zijn er veranderingen. Wat betekent dit voor de rechtsvorm van uw onderneming?
Praktijkoverdracht: De fiscale kant
, ,

Praktijkoverdracht: De fiscale kant

Verslag van de presentatie van Rinie Roosen (senior adviseur BDO) over fiscale en financiële aspecten bij een praktijkoverdracht tijdens het seminar over praktijkoverdracht van de KNMT.
Hoger beroep inspecteur bij automatisch afgegeven VAR-wuo aan tandarts ongegrond
,

Hoger beroep inspecteur bij automatisch afgegeven VAR-wuo aan tandarts ongegrond

Volgens een inspecteur van belastingdienst zou een tandarts in 2010 ten onrechte in het bezit zijn geweest van een VAR-wuo. De inspecteur ging in hoger beroep, maar deze werd als ongegrond verklaard door het Hof Arnhem-Leeuwarden.
4 tips voor het starten van een eigen tandartspraktijk
, ,

4 tips voor het starten van een eigen tandartspraktijk

Door de vergrijzing in tandheelkundig Nederland komen er zoveel mooie praktijken op de markt waar jonge tandartsen een eigentijdse invulling aan kunnen geven. Jouw eigen visie op zorg gecombineerd met ondernemerschap in een uitdagend zorglandschap. Met een beetje structuur en wat handvatten is dit prima te realiseren. Lees de tips.

Partnernieuws

Meer financieel mondzorg

wet DBA

Handhaving wet DBA verder uitgesteld

Opnieuw is handhaving van de wet DBA uitgesteld. Eerder gebeurde dit al tot 1 januari 2018, maar nu is besloten om in ieder geval tot 1 juli 2018 geen naheffingen en boetes op te leggen aan opdrachtgevers en zzp’ers.
13 juni 2017/door Redactie
Handhaving

Handhaving wet DBA opgeschort tot 1 januari 2018

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die sinds 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangt, zal voorlopig niet door de Belastingsdienst gehandhaafd worden. Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft aan de Tweede Kamer beloofd deze zomer nog een toelichting hierop te geven.
22 mei 2017/door Redactie
Gevolgen van de Brexit voor tandartsen

Gevolgen van de Brexit voor tandartsen

Dentistry heeft begin maart voor de tweede keer een tandheelkundig politiek debat georganiseerd. Een van de onderwerpen was dit keer de Brexit. Wat zullen de gevolgen voor Britse tandartsen zijn als Groot-Brittannië de Europese Unie gaat verlaten?
4 mei 2017/door Redactie
Het bijhouden van managementinformatie. Waarom en hoe?

Het bijhouden van managementinformatie. Waarom en hoe?

De financiële gezondheid van een praktijk is tegenwoordig niet langer vanzelfsprekend. Hoe presteert uw praktijk? Is er in uw praktijk managementinformatie beschikbaar?
1 mei 2017/door Anita de Klerk
Waardebepaling

Waardebepaling van een tandartspraktijk: welke factoren wegen mee?

Als tandarts is het overnemen van een praktijk of het verkopen van een eigen vertrouwde tandartspraktijk een grote stap. Het uitvoeren van een waardebepaling om daarmee een reële vraag- of overnameprijs vast te stellen is daarbij een essentieel onderdeel. Welke factoren zijn hierbij van belang?
18 april 2017/door Redactie
belasting

Top 10 belangrijkste belastingwijzigingen 2017

Het nieuwe jaar gaat traditiegetrouw gepaard met de nodige veranderingen op belastinggebied. Bestaande regels wijzigen en nieuwe regels treden in werking.
20 februari 2017/door Redactie
belastingtarieven

Wijzigingen belastingtarieven per 1 januari 2017

Op 20 december 2016 is het Belastingplan 2017 aangenomen door de Eerste Kamer. Een overzicht van de wijziging in de belastingtarieven per 1 januari 2017.
19 januari 2017/door Redactie

Wijziging tarieven 2017

De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) heeft de maximale tandheelkundige tarieven voor 2017 vastgesteld. De wijzigingen in de nieuwe beleidsregels zijn in overleg met de bracheorganisaties tot aangebracht, zegt de NZa in de begeleidende brief.
22 december 2016/door Redactie
spiegelinformatie

Spiegelinformatie voor tandartsen als pilot

Het Zilveren Kruis heeft 100 tandartsen voorzien met spiegelinformatie, bij wijze van een pilot. Aan de hand van deze spiegelinformatie kunnen tandartsen hun declaratiegedrag vergelijken met dat van andere praktijken.
21 december 2016/door Redactie

Samenwerkingsvormen voor tandartsen

De ANT heeft in samenwerking met advocatenkantoor KBS een overzicht gemaakt van mogelijke samenwerkingsvormen in de mondzorg. De beroepsvereniging wil daarmee de twijfels en vragen onder tandartsen over de wet DBA wegnemen.
19 december 2016/door Anita de Klerk
werkkostenregeling fiets van de zaak

Werkkostenregeling: een fiets van de zaak

Bewegen heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en op de werkprestaties. De Werkkostenregeling biedt de werkgever daarom een aantal mogelijkheden om de werknemer te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Deze regeling is in 2015 verplicht gesteld en per 1 januari 2016 aangescherpt.
25 november 2016/door Redactie
praktijkkosten

Inzicht in uw praktijkkosten

Zijn mijn kosten niet te hoog? Hoe kan ik de kosten beter beheersen? Zomaar wat vragen over de bedrijfsvoering waar iedere praktijk mee te maken heeft. Zonder inzicht in uw cijfers, heeft u geen onderneming.
21 november 2016/door Redactie
Toon meer