Parodontologie
In deze categorie vindt u alles over parodontale aandoeningen en de gevolgen ervan voor de algehele gezondheid. Van antibiotica, de rol van microbiologie bij parodontitis en röntgendiagnostiek tot de kracht en zwakte van het parodontium en peri-implantitis.
Tandvleesaandoeningen gelinkt aan COVID-19-complicaties
Ontstekingen in de mondholte kunnen mogelijk de deur kan openen voor het gewelddadiger worden van het coronavirus. Parodontitispatiënten die COVID-19 krijgen lopen een groter risico op IC-opname, behoefte aan beademing en overlijden, zo blijkt uit een recente studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology.
De rol van schimmels, archaea, protisten en virussen bij parodontitis: een update
Sinds de opkomst van de orale microbiologie staan bacteriën in het middelpunt van de belangstelling. Voor andere micro-organismen was relatief weinig aandacht, vooral omdat het erg lastig en kostbaar was om deze micro-organismen te onderzoeken. Dit gold ook voor de parodontologie. Met de opkomst van de zogenaamde omics lijkt daar verandering in te komen.
Furcatie-aandoeningen komen veel vaker voor dan gedacht
Wortelsplitsingen zijn niet alleen voor de patiënt moeilijk bereikbaar, ook voor de mondzorgprofessional is het erg lastig. Een goede analyse van furcaties is belangrijk. Bij wie, hoe en waarmee meet u?
Video: van parodontitis naar atheromatose
Periodontitis kan uiteindelijk leiden tot atheromatose. Hoe dat werkt? Daar gaat deze animatievideo van de European Federation of Periodontology (EFP) over.
Nieuwe techniek ontwikkeld om weefsel te laten teruggroeien na parodontitis
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met de gevolgen van parodontitis. Recente parodontale herstelstrategieën hebben inconsistente resultaten opgeleverd. Nu rapporteren onderzoekers de ontwikkeling van een membraan dat parodontaal weefsel helpt regenereren.
Eencellige parasiet veroorzaakt ontsteking en weefselvernietiging in de mond
De eencellige parasiet Entamoeba gingivalis wordt vaak aangetroffen in ontstoken parodontale pockets. Volgens onderzoekers van Charité – Universitätsmedizin Berlin is het organisme daarom een onderschatte microbiële motor van destructieve vormen van parodontitis.
Casus: parodontitisklachten blijken door kwaadaardige tumor veroorzaakt te zijn
Een tiener werd al twee jaar behandeld voor parodontitis toen ze erachter kwamen dat de laesie in de mondholte eigenlijk de kwaadaardige vasculaire tumor epithelioïde hemangioendothelioom (EHE) was. Deze casus met behandeling door een kaakchirurg wordt beschreven in BMC Oral Health.
Voorbeeldbrief patiënt over kosten parodontale behandeling bij mondhygiënist in 2021
Veel paropatiënten hebben vragen over de kosten van hun parodontale behandeling. Hoe geef je goede uitleg aan je patiënt? Mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna maakte een voorbeeldbrief waarin de nieuwe paro-richtlijn – geïntroduceerd in maart 2020 – en de mondzorgtarieven voor 2021 zijn verwerkt. Download hier het voorbeeld.
Paroprotocol
Links parodontologie
Meer parodontologie
Parodontoloog Coen Kuit geeft tips voor behandeling paro-patiënten
Parodontoloog Coen Kuit introduceerde gedurende zijn carrière in de parodontologie termen als wortelsteen, subgingivale factor en peri-implantitis. Hij staat verder bekend om zijn typische uitspraken, handigheden en weetjes. Tijdens een lezing gaf hij flink wat tips en inzichten voor de behandeling van paro-patiënten.
5 oktober 2020/door Anita test TestParodontitis vergroot de kans op ischemische beroerte
Patiënten met parodontitis hebben een grotere kans op het krijgen van een beroerte en sterfte door een ischemische beroerte vergeleken met gingivitispatiënten. De onderzoekers concludeerden in het Journal of Clinical Periodontology ook dat het risico wordt verminderd na tandheelkundige behandeling.
4 augustus 2020/door anitatestOok genen spelen rol bij parodontitis
Het is natuurlijk allang bekend dat een goede mondhygiëne essentieel is om parodontitis tegen te gaan. Nieuw onderzoek wijst echter uit dat een derde van de voorkomende parodontitis door genetische factoren wordt veroorzaakt.
20 juli 2020/door anitatestPositieve parodontologie
Wat is parodontale gezondheid? Gaat het er om wat de patiënt ervaart of wat de behandelaar vindt? En welke stadia van parodontitis zijn er? Geerten-Has Tjakkes vertelde hierover in zijn lezing over ‘positieve parodontologie’.
2 juni 2020/door anitatestEndo meets paro: paro of endo probleem?
Het valt niet altijd mee om vast te stellen of een pocket een paro- of een endo-probleem is. Beide hebben met bacteriën te maken. Aan de hand van enkele casussen vertelde endodontoloog Joerd van der Meer over zijn ervaringen hiermee tijdens het congres PARO: Multidisciplinair.
30 maart 2020/door anitatestEuropese Federatie van Parodontologie en Wereldgezondheidsorganisatie publiceren rapport over links tussen parodontale en hart- en vaatziekten
Er is al veel onderzocht en gepubliceerd over de link tussen parodontitis en hartziekten. Nu is het bewijsmateriaal vanuit beide professies bekeken wat heeft geleid tot een consensusartikel met aanbevelingen voor preventie en behandeling.
25 februari 2020/door anitatestNieuwe bevestiging voor verband tussen dementie en tandverlies
Verschillende eerdere studies lieten al zien dat chronische ontstekingen als parodontitis een risicofactor voor dementie zijn. Een recente studie uit India heeft opnieuw aangetoond dat parodontitis geassocieerd wordt met cognitieve stoornissen.
10 februari 2020/door anitatestChirurgische paro-behandeling: de puntjes op de i?
In de voorbije decennia is de rol van de chirurgie veranderd van flapoperaties bij elke parodontale behandeling tot een meer beperkte rol voor deze ingrepen in een tweede fase na de niet-chirurgische behandeling. Chirurgie heeft daarmee een specifieke plaats in de parodontale behandeling. De afweging tot inzet ervan hoort dan ook onlosmakelijk bij het bepalen van de beste behandelstrategie.
3 februari 2020/door anitatestLustrumcongres Paro2020: Paro Praktijk Utrecht en Implantologie Utrecht
Op 19 juni spreekt topspecialist dr. Otto Zuhr tijdens het lustrumcongres van de Paro Praktijk Utrecht en Implantologie Utrecht. Een unieke gelegenheid om te zien dat zorgvuldig management van het zachte weefsel rondom implantaten essentieel is om aan te kunnen sluiten bij de hoge esthetische verwachtingen van onze patiënt.
22 januari 2020/door anitatestDe impact van e-sigaretten op parodontale zorg
Europa is het continent met het hoogste percentage rokers onder de bevolking, namelijk 28%. Daarnaast gebruiken steeds meer mensen een e-sigaret. Dit is echt een booming business. Achtergrondinformatie over tabak en e-sigaret met vergelijking van de effecten hiervan op parodontaal gebied.
17 december 2019/door anitatestNazorg bij parodontitis: the grand finale en een nieuw begin
Het doel van de parodontale nazorg is het handhaven van de bereikte resultaten. Tijdens elke nazorgzitting maak je als behandelaar een risicoanalyse, die mede de tijdsduur tot de volgende afspraak bepaalt. Als je de motivatie van de patiënt goed zou kunnen inschatten, zou je daarmee dan het succes van de behandeling kunnen voorspellen?
9 december 2019/door anitatestMondmicroben: steeds meer aandacht voor link parodontitis en systemische ziekten
De mogelijk relatie tussen parodontitis en systemische ziekten krijgt steeds meer aandacht. Zo kan bijvoorbeeld de associatie tussen reumatoïde artritis en parodontitis mogelijk worden verklaard door unieke eigenschappen van de ‘klassieke’ mond-pathogeen Porphyromonas gingivalis. Het belang van goede mondgezondheid en de rol van de tandheelkundige professional neemt steeds verder toe.
25 november 2019/door anitatest
Partnernieuws
G2-BOND Universal van GC: nieuwe maatstaf in tandheelkundige adhesieven – probeer met 50% korting*
Wie geef jij een Bite&White ABC Masterkit cadeau?