Parodontologie

In deze categorie vindt u alles over parodontale aandoeningen en de gevolgen ervan voor de algehele gezondheid. Van antibiotica, de rol van microbiologie bij parodontitis en röntgendiagnostiek tot de kracht en zwakte van het parodontium en peri-implantitis.

Lustrumcongres Paro2020: Paro Praktijk Utrecht en Implantologie Utrecht
,

Lustrumcongres Paro2020: Paro Praktijk Utrecht en Implantologie Utrecht

Op 19 juni spreekt topspecialist dr. Otto Zuhr tijdens het lustrumcongres van de Paro Praktijk Utrecht en Implantologie Utrecht. Een unieke gelegenheid om te zien dat zorgvuldig management van het zachte weefsel rondom implantaten essentieel is om aan te kunnen sluiten bij de hoge esthetische verwachtingen van onze patiënt.
e-sigaret
, , ,

De impact van e-sigaretten op parodontale zorg

Europa is het continent met het hoogste percentage rokers onder de bevolking, namelijk 28%. Daarnaast gebruiken steeds meer mensen een e-sigaret. Dit is echt een booming business. Achtergrondinformatie over tabak en e-sigaret met vergelijking van de effecten hiervan op parodontaal gebied.
Nazorg bij parodontitis: the grand finale en een nieuw begin
, , ,

Nazorg bij parodontitis: the grand finale en een nieuw begin

Het doel van de parodontale nazorg is het handhaven van de bereikte resultaten. Tijdens elke nazorgzitting maak je als behandelaar een risicoanalyse, die mede de tijdsduur tot de volgende afspraak bepaalt. Als je de motivatie van de patiënt goed zou kunnen inschatten, zou je daarmee dan het succes van de behandeling kunnen voorspellen?
Mondmicroben: steeds meer aandacht voor link parodontitis en systemische ziekten
, , ,

Mondmicroben: steeds meer aandacht voor link parodontitis en systemische ziekten

De mogelijk relatie tussen parodontitis en systemische ziekten krijgt steeds meer aandacht. Zo kan bijvoorbeeld de associatie tussen reumatoïde artritis en parodontitis mogelijk worden verklaard door unieke eigenschappen van de ‘klassieke’ mond-pathogeen Porphyromonas gingivalis. Het belang van goede mondgezondheid en de rol van de tandheelkundige professional neemt steeds verder toe.
Gamma-delta-T cellen beschermen tegen parodontitis
,

Gamma-delta-T cellen beschermen tegen parodontitis

Uit nieuw onderzoek naar de interactie tussen bacteriën en immuuncellen in het tandvlees van muizen is gebleken dat bepaalde immuun cellen (gamma-delta-T cellen) de bacteriën in het tandvlees op afstand van elkaar houden. Op deze manier beschermen deze cellen tegen onder andere parodontale ziektes.
, , ,

“Paro is multidisciplinair: we hebben elkaar allemaal nodig”

Op 17 januari 2020 wordt door de Dr. G.J. van Hoytema Stichting in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam het congres ‘PARO: multidisciplinair’, parodontitis belicht vanuit een breder perspectief georganiseerd. Naar aanleiding hiervan sprak dental INFO met dr. Schelte Fokkema, parodontoloog en samensteller van dit congres over de nieuwste inzichten in parodontitis.
parodontale-therapie
, , ,

Niet-chirurgische parodontale therapie: Factoren die bepalend zijn voor het succes

Parodontitis wordt ook wel een complexe ziekte genoemd omdat er niet één enkele oorzaak voor is. We weten echter dat de klinische behandeling van parodontitis heel succesvol is als we de therapie richten op de bestrijding en het onder controle brengen van de mondbacteriën. Welke factoren zijn bepalend voor dit succes?
Airpolishing: nazorg uit voorzorg
, ,

Airpolishing: nazorg uit voorzorg

Met airpolishing kunnen afzettingen op het tandoppervlakte worden weggespoten, wat bijzonder effectief is in de nazorg-fase. Welke hardheid, korrelgrootte en vorm kunt u het beste gebruiken? Wat zijn indicaties voor gebruik van de airpolisher en hoe gaat u om met de airpolisher bij implantaten?

Partnernieuws

Meer parodontologie

Associatie tussen chronische parodontitis en erectiestoornissen

Een nieuwe studie heeft een associatie aangetoond tussen chronische parodontitis en erectiestoornissen. De resultaten van het onderzoek suggereren het belang voor urologen om rekening te houden met de mondgezondheid bij het onderzoeken en behandelen van mannen met een erectiestoornis.
25 augustus 2019/door Redactie
Decision tree voor classificeren van parodontitis

Decision tree voor classificeren van parodontitis

Een van de belangrijkste elementen in de EFP toolkit voor de nieuwe classificatie van parodontale en peri-implantaire aandoeningen is de ‘decision tree’ voor het beoordelen van parodontitis. De decision tree helpt tandartsen en mondhygiënisten met het nemen van beslissingen rondom en het diagnosticeren van parodontitis.
1 juli 2019/door Redactie
Van diagnose naar behandelplan

Parodontitis: Van diagnose naar behandelplan

Door te screenen op pocketdiepte wordt er een onderscheid gemaakt tussen pluis, mogelijk niet pluis (pluizig), niet pluis. Op basis van de literatuur is de inschatting dat de eerste twee categorieën voornamelijk overeenkomen met gezondheid en gingivitis en de laatste categorie mogelijk met (beginnende) parodontitis. Verslag van de lezing van prof. dr. Fridus van der Weijden.  
3 juni 2019/door Redactie
Oudere vrouwen met tandverlies grotere kans op hoge bloeddruk

Oudere vrouwen met tandverlies grotere kans op hoge bloeddruk

Postmenopauzale vrouwen die last hebben van het verlies van tanden hebben een groter risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Dit bleek uit een nieuwe studie van onderzoekers aan de Amerikaanse University of Buffalo.
27 mei 2019/door Redactie

Succes van niet-chirurgische parodontale behandelmethode

Een tandartspraktijk die gecertificeerd is moet monitoren op zijn primaire processen om te kijken of vooraf gestelde doelen behaald worden. In de Paro Praktijk Utrecht werd als gewenst einddoel van de actieve niet-chirurgische parodontale therapie gesteld dat na behandeling de pocketdiepte ≤ 5 mm moest zijn om van succes te spreken. Gedurende 3 jaar werd bijgehouden of dit eindresultaat werd behaald.
20 mei 2019/door Redactie
Aftermovie NVvP voorjaarsconferentie Inside Out-congres over perio-endo relatie

Aftermovie NVvP voorjaarsconferentie Inside Out-congres over perio-endo relatie

De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) wijdde 5 april haar voorjaarsconferentie aan de relatie tussen parodontologie en endodontologie. Sprekers Michiel de Cleen, Paul Lambrechts, Bettina Dannewitz en Nicola West vertelling in deze aftermovie over het onderwerp van hun lezing.
14 mei 2019/door Redactie
Parodontale screening en behandelplanning in de algemene praktijk

Pluis of niet-pluis? – Parodontale screening en behandelplanning in de algemene praktijk

Je zou graag al je patiënten tijdens hun periodiek mondonderzoek op een efficiënte manier willen controleren op de aanwezigheid van parodontitis. Maar is dat niet te veel gevraagd? Verslag van de lezing van dr. Wijnand Teeuw, tandarts-parodontoloog.
6 mei 2019/door Redactie
Mensen met psoriasis meer kans op parodontitis

Mensen met psoriasis meer kans op parodontitis

Een nieuwe studie is erachter gekomen dat mensen met psoriasis een hoger risico hebben op parodontitis. Sirka Woeste en haar team van de Kiel University Clinic of Conservative Dentistry and Periodontology in Duitsland vonden een link tussen de jeukende, rode huidaandoening en de gezondheid van het gebit.
2 mei 2019/door Redactie
Antibiotica en mogelijke alternatieven nu en in de toekomst

Antibiotica en mogelijke alternatieven nu en in de toekomst

Al decennia wordt antibiotica ingezet ter ondersteuning van een parodontale behandeling.
Gebruik van antibiotica staat echter onder druk, onder andere vanwege toenemende
resistentie. Er zijn een aantal potentiële alternatieven in ontwikkeling, maar het kan nog wel
even duren alvorens we weten of deze even effectief zijn. Tot die tijd heeft verstandig inzetten van antibiotica een toegevoegde waarde.
15 april 2019/door Redactie
Diagnose van parodontitis moet vaker bij huisartsen

Diagnose van parodontitis moet vaker bij huisartsen

Mensen die niet regelmatig naar een tandarts gaan moeten door hun huisarts worden getest op parodontitis, aldus de EFP. Parodontitis is een aandoening die grote risico’s op onder andere diabetes, hartaanvallen en beroertes met zich meebrengt, en komt voor bij 50% van de mensen boven de 30. Controle is daarom van groot belang.
10 april 2019/door Redactie
Sterkere relatie tussen parodontitis en diabetes bij mannen

Sterkere relatie tussen parodontitis en diabetes bij mannen

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat er bij mannen een sterkere relatie bestaat tussen parodontitis en diabetes type 2 dan bij vrouwen. Waar bij mannen wel een significant verband werd gevonden, was dit bij vrouwen niet het geval.
1 april 2019/door Redactie

Roken vermindert het succes van implantaten bij parodontitis patiënten

Uit een grootschalige studie – gepresenteerd tijdens Europerio9 - is gebleken dat roken een negatief effect heeft op het succes van implantaten op de lange termijn.
25 maart 2019/door Redactie
Toon meer