Parodontologie

In deze categorie vindt u alles over parodontale aandoeningen en de gevolgen ervan voor de algehele gezondheid. Van antibiotica, de rol van microbiologie bij parodontitis en röntgendiagnostiek tot de kracht en zwakte van het parodontium en peri-implantitis.

Parodontitis verhoogt risico op maagkanker
, ,

Parodontitis verhoogt risico op maagkanker

De rij met ziektes waar het hebben van parodontitis een negatief effect op heeft blijft maar groeien. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat parodontitis ook het risico op het ontwikkelen van maagkanker verhoogt.
levercirrose
, ,

Parodontitis leidt tot verhoogde mortaliteit bij levercirrose

Een ontsteking van de tand heeft niet alleen gevolgen voor de mondhygiëne en mond zelf. Verscheidene studies hebben reeds aangetoond dat parodontitis tot systemische effecten leidt. Uit een Nederlandse studie blijkt zelfs dat parodontitis sterfte door cirrose verhoogt.
Taak voor mondhygiënist om onderliggende ziektes in beeld te brengen
, ,

Taak voor mondhygiënist om onderliggende ziektes in beeld te brengen

Parodontitis kan veroorzaakt worden door een andere, ernstige ziekte. Er moet daarom altijd onderzocht worden waarom een patiënt parodontitis ontwikkeld heeft. Wijnand Teeuw gaf tijdens de themadag Up-to-date van Quality Practice Mondhygiëne inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van parodontitis.
Minder kans op tandvleesziektes door eten yoghurt
, ,

Minder kans op tandvleesziektes door eten yoghurt

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die meer yoghurt eten minder kans hebben op parodontale ziektes. Echter, hoe dit precies kan werd niet duidelijk. Hetzelfde effect bleek namelijk niet bij melk of calcium.
parodontitis
,

Minder kans op parodontitis door oestrogeen therapie

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat vrouwen die na hun menopauze oestrogeen nemen als een osteoporose behandeling minder vaker last hadden van parodontitis dan vrouwen die dit niet deden.
Parodontaal gezond en bij voorkeur op een natuurlijke manier
, , ,

Parodontaal gezond en bij voorkeur op een natuurlijke manier

De parodontale regeneratie heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt waardoor we in staat zijn het verloren gegane parodontium met natuurlijke, functionele, levende weefsels te herstellen. Hoe kunt u succesvol parodontaal behandelen en risico's op peri-implantitis bij kwetsbare patiënten beheersen?
app opsporen parodontitis
, , ,

App met zelftest parodontitis

Er is in Duitsland een nieuw instrument in de strijd tegen parodontitis ontwikkeld. Met een app kunnen patiënten zelf testen hoe groot het risico is om parodontitis te ontwikkelen.
Patiënten met diabetes type 2 meer kans op parodontitis
,

Patiënten met diabetes type 2 meer kans op parodontitis

Parodontitis is een enorme complicatie van diabetes mellitus. De vraag is echter: heeft een patiënt met type 2 diabetes meer kans op het ontwikkelen van een parodontale ziekte dan een patiënt met type 1 diabetes?

Partnernieuws

Meer parodontologie

preventieassistent:

Voor uw preventieassistent: De DPSI onder de knie?

Tot de jaren 40 van de vorige eeuw werd de parodontale conditie met de natte vinger geschat: een subjectieve manier. We willen tegenwoordig de conditie van de gingiva in maat en getal uitdrukken. Maar waar bevinden zich de verdiepte ruimtes en wanneer start het paro-traject?
18 april 2017/door Redactie
European Gum health Day

European Gum Health Day 2017: Samen vechten tegen tandvleesaandoeningen

De European Gum Health Day is een internationale dag van bewustzijn van parodontitis en zal dit jaar worden gehouden op 12 mei. De dag wordt gepromoot door de European Federation of Periodontology (EFP) en de 29 nationale organisaties die hierbij horen.
5 april 2017/door Redactie

Implantaten en parodontium: zekerheid of risico?

Het parodontium rond natuurlijke elementen is wezenlijk anders dan het parodontium rond implantaten. Kennis van deze verschillen zorgt ervoor dat we problemen op het vlak van functie en esthetiek bijtijds kunnen herkennen, voorkomen en zo nodig behandelen. Verslag van de lezing van parodontoloog-implantoloog Paul Sipsos.
3 april 2017/door Redactie
parodontitis

Promotie: relatie parodontitis, diabetes en hart- en vaatziekten

Bij parodontitis lopen het kaakbot en de bindweefselvezels veel schade op. Daarnaast zou de ziekte nog wel eens een effect kunnen hebben op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Voor zijn promotieonderzoek onderzocht Wijnand Teeuw de relatie tussen parodontitis, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.
20 maart 2017/door Redactie
vaccin tandvleesaandoeningen

Vaccin tegen tandvleesaandoeningen

Australische onderzoekers hebben een vaccinatie ontwikkeld om tandvleesaandoeningen te voorkomen en te bestrijden.
30 januari 2017/door Redactie
parodontitis en insulineresistentie

Kans op parodontitis vergroot door insulineresistentie

Mensen met insulineresistentie hebben meer kans op ernstige parodontitis dan mensen zonder insulineresistentie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
27 januari 2017/door Redactie
e-sigaret

E-sigaret net zo ongezond als normale sigaret

Elektronische sigaretten zijn net zo slecht voor de gezondheid als een normale sigaret. Zo is gebleken uit nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd aan het medisch centrum van de University of Rochester.
28 november 2016/door Anita de Klerk
Parodontitis behandeling

Parodontitis behandeling? Nee, bedankt

Weigeraars de deur wijzen en de behandelingsovereenkomst beëindigen kent voor de tandarts vele juridische risico’s. Hoogste tijd voor een non-compliance protocol? Wat te doen met weigeraars van parotherapie?
21 november 2016/door Redactie
parodontium na restauratie

Het parodontium na een restauratie

Na restauratieve behandeling met kronen en bruggen zien we soms ongunstige reacties van het tandvlees. Het is een uitdaging om de oorzaak te achterhalen. Biologische, bacteriologische, functionele en materiaal technische aspecten spelen hierbij een rol. Hoe kunt u deze reacties voorkomen en behandelen?
7 november 2016/door Redactie
Voeding

Invloed voeding op parodontale gezondheid

Met een verantwoord dieet kunnen ontstekingsreacties in het lichaam worden verminderd. Uit kleinschalig onderzoek blijkt dat een anti-inflammatoire dieet ook effect heeft op de parodontale gezondheid.
2 november 2016/door Redactie
Parodontale behandeling korte termijn voordelen voor diabetici

Parodontale behandeling diabetici voordeel op korte termijn

Uit onderzoek is gebleken dat parodontale behandelingen voordelen hebben voor diabetici op de korte termijn. In het onderzoek werd gekeken of deze behandelingen de glykemische controle bij diabetici verbeteren.
18 oktober 2016/door Redactie
Naar verwachting meer implantaat-gerelateerde ziektes in toekomst

Naar verwachting meer implantaat-gerelateerde ziektes in toekomst

Specialisten in parodontologie verwachten dat het aantal gevallen van parodontitis in Europa zal stabiliseren, terwijl het aantal implantaat-gerelateerde ziektes zal toenemen. Zij verwachten dat dit zal gebeuren ondanks de verwachte verbeteringen in chirurgische technieken.
10 oktober 2016/door Redactie
Toon meer