Parodontologie

In deze categorie vindt u alles over parodontale aandoeningen en de gevolgen ervan voor de algehele gezondheid. Van antibiotica, de rol van microbiologie bij parodontitis en röntgendiagnostiek tot de kracht en zwakte van het parodontium en peri-implantitis.

app opsporen parodontitis
, , ,

App met zelftest parodontitis

Er is in Duitsland een nieuw instrument in de strijd tegen parodontitis ontwikkeld. Met een app kunnen patiënten zelf testen hoe groot het risico is om parodontitis te ontwikkelen.
Patiënten met diabetes type 2 meer kans op parodontitis
,

Patiënten met diabetes type 2 meer kans op parodontitis

Parodontitis is een enorme complicatie van diabetes mellitus. De vraag is echter: heeft een patiënt met type 2 diabetes meer kans op het ontwikkelen van een parodontale ziekte dan een patiënt met type 1 diabetes?
preventieassistent:
, , , ,

Voor uw preventieassistent: De DPSI onder de knie?

Tot de jaren 40 van de vorige eeuw werd de parodontale conditie met de natte vinger geschat: een subjectieve manier. We willen tegenwoordig de conditie van de gingiva in maat en getal uitdrukken. Maar waar bevinden zich de verdiepte ruimtes en wanneer start het paro-traject?
European Gum health Day
,

European Gum Health Day 2017: Samen vechten tegen tandvleesaandoeningen

De European Gum Health Day is een internationale dag van bewustzijn van parodontitis en zal dit jaar worden gehouden op 12 mei. De dag wordt gepromoot door de European Federation of Periodontology (EFP) en de 29 nationale organisaties die hierbij horen.
, , ,

Implantaten en parodontium: zekerheid of risico?

Het parodontium rond natuurlijke elementen is wezenlijk anders dan het parodontium rond implantaten. Kennis van deze verschillen zorgt ervoor dat we problemen op het vlak van functie en esthetiek bijtijds kunnen herkennen, voorkomen en zo nodig behandelen. Verslag van de lezing van parodontoloog-implantoloog Paul Sipsos.
parodontitis
, , ,

Promotie: relatie parodontitis, diabetes en hart- en vaatziekten

Bij parodontitis lopen het kaakbot en de bindweefselvezels veel schade op. Daarnaast zou de ziekte nog wel eens een effect kunnen hebben op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Voor zijn promotieonderzoek onderzocht Wijnand Teeuw de relatie tussen parodontitis, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.
vaccin tandvleesaandoeningen
,

Vaccin tegen tandvleesaandoeningen

Australische onderzoekers hebben een vaccinatie ontwikkeld om tandvleesaandoeningen te voorkomen en te bestrijden.
parodontitis en insulineresistentie
,

Kans op parodontitis vergroot door insulineresistentie

Mensen met insulineresistentie hebben meer kans op ernstige parodontitis dan mensen zonder insulineresistentie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Partnernieuws

Meer parodontologie

e-sigaret

E-sigaret net zo ongezond als normale sigaret

Elektronische sigaretten zijn net zo slecht voor de gezondheid als een normale sigaret. Zo is gebleken uit nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd aan het medisch centrum van de University of Rochester.
28 november 2016/door Anita de Klerk
Parodontitis behandeling

Parodontitis behandeling? Nee, bedankt

Weigeraars de deur wijzen en de behandelingsovereenkomst beëindigen kent voor de tandarts vele juridische risico’s. Hoogste tijd voor een non-compliance protocol? Wat te doen met weigeraars van parotherapie?
21 november 2016/door Redactie
parodontium na restauratie

Het parodontium na een restauratie

Na restauratieve behandeling met kronen en bruggen zien we soms ongunstige reacties van het tandvlees. Het is een uitdaging om de oorzaak te achterhalen. Biologische, bacteriologische, functionele en materiaal technische aspecten spelen hierbij een rol. Hoe kunt u deze reacties voorkomen en behandelen?
7 november 2016/door Redactie
Voeding

Invloed voeding op parodontale gezondheid

Met een verantwoord dieet kunnen ontstekingsreacties in het lichaam worden verminderd. Uit kleinschalig onderzoek blijkt dat een anti-inflammatoire dieet ook effect heeft op de parodontale gezondheid.
2 november 2016/door Redactie
Parodontale behandeling korte termijn voordelen voor diabetici

Parodontale behandeling diabetici voordeel op korte termijn

Uit onderzoek is gebleken dat parodontale behandelingen voordelen hebben voor diabetici op de korte termijn. In het onderzoek werd gekeken of deze behandelingen de glykemische controle bij diabetici verbeteren.
18 oktober 2016/door Redactie
Naar verwachting meer implantaat-gerelateerde ziektes in toekomst

Naar verwachting meer implantaat-gerelateerde ziektes in toekomst

Specialisten in parodontologie verwachten dat het aantal gevallen van parodontitis in Europa zal stabiliseren, terwijl het aantal implantaat-gerelateerde ziektes zal toenemen. Zij verwachten dat dit zal gebeuren ondanks de verwachte verbeteringen in chirurgische technieken.
10 oktober 2016/door Redactie
Nieuwe behandeling zou parodontale ziekteverwekkers volledig kunnen uitroeien

Nieuwe behandeling zou parodontale ziekteverwekkers kunnen uitroeien

Een microbiologische laserbehandeling zou parodontale ziekteverwekkers volledig kunnen uitroeien, blijkt uit onderzoek.
20 september 2016/door Redactie
parodontitis

60% meer kans op hart- en vaatziekte bij parodontitis

Nicky Beukers heeft als eerste in Nederland een grootschalig onderzoek gedaan naar de relatie tussen parodontitis en hart- en vaatziekten. In andere landen werd dit al eerder onderzocht. Zij concludeert dat patiënten 60% meer kans op hart- en vaatziekte hebben bij parodontitis.
29 augustus 2016/door Anita de Klerk
nazorg pardontologie

Nazorg: de sleutel tot parodontaal succes

Nadat de actieve parodontale behandeling is afgerond en er een gezonde situatie is bereikt volgt de nazorgfase. Waarom is nazorg zo belangrijk? Wat houdt goede nazorg in en hoe vaak laat je de patiënt terugkomen?
17 augustus 2016/door Redactie
tandarts

Parodontale diagnostiek: hoe diep moet het probleem worden?

Het grootste gedeelte van de bevolking heeft last van gingivitis of parodontitis. Het maken van een DPSI-score is belangrijk: veel patiënten komen zelf niet met klachten. Waar moet u op letten als u pockets meet bij gebitselementen en waar moet u opletten bij het sonderen van implantaten?
18 juli 2016/door dentalinfo

De rol van microbiologie bij behandeling van parodontitis

Zonder bacteriën geen parodontitis, dat is een gegeven. Inmiddels zijn er vele andere factoren bekend die een rol spelen bij het ontstaan van parodontitis. Welke micro-organismen worden tegenwoordig als schadelijk gekwalificeerd? Verslag van ANT-congres Dental Studie Update.
9 mei 2016/door dentalinfo

12 mei: De Europese dag van de Parodontologie

12 mei wordt de campagne de Europese dag van de Parodontologie gelanceerd met de slogan "Gezond tandvlees voor een beter leven".
9 mei 2016/door dentalinfo
Toon meer