Parodontologie
In deze categorie vindt u alles over parodontale aandoeningen en de gevolgen ervan voor de algehele gezondheid. Van antibiotica, de rol van microbiologie bij parodontitis en röntgendiagnostiek tot de kracht en zwakte van het parodontium en peri-implantitis.
Omega-3-supplementen hebben gunstig effect op parodontitisbehandeling
Het nemen van omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren als voedingssupplement heeft een gunstig effect bij gebruik als aanvulling op niet-chirurgische parodontale therapie. Zowel de parodontale pocketdiepte (PPD) en klinisch aanhechtingsniveau (CAL) verbeterden gemiddeld met 0,42 mm, volgens een onderzoek dat is samengevat in JCP digest.
Tandvlees: de omlijsting van het front
Voor een mooi gebit is symmetrie en harmonie van stralende tanden en roze tandvlees belangrijk. Tandvlees vormt de omlijsting van een gebitselement. Om een optimale ‘roze’ esthetiek in het front te krijgen is het tandvlees daarom een kritische factor en soms kan het een beperking vormen om restauratief succes te behalen. Verslag van de lezing van prof. dr. Fridus van der Weijden.
De onderschatte rol van trauma door occlusie bij ernstige paro-patiënten
Aanzienlijk botverlies kan leiden tot hypermobiliteit van elementen en als zodanig de behandeling compromitteren. Kunnen wij ernstige mobiliteit bij elementen alleen met reinigen verbeteren? Wwanneer is stabilisatie via spalken raadzaam? Verslag van de lezing van dr. Rodolfo Gianserra tijdens het NVvP-congres.
Parodontale zorg met op algoritmen gebaseerde herinneringsintervallen
Hoe stem je nazorg zorgvuldig af op de paropatiënt met stadium IV? De Zwitserse parodontoloog Christoph Ramseier vertelde hierover tijdens zijn lezing bij het NVvP-congres. Hij legde uit hoe regelmatig meten van de pocketdiepte ingezet kan worden in een mathematisch algoritme om optimale tijdintervallen te berekenen.
Parodontitispatiënten lopen groter risico op de auto-immuunziekte alopecia areata
Patiënten met parodontitis kunnen een veel groter risico lopen op het ontwikkelen van de auto-immuunziekte alopecia areata (AA), volgens een brief die is gepubliceerd in het Journal of the European Academy of Dermatology and Venerology. Mogelijk is dit te wijten aan de gemeenschappelijke auto-immuun-inflammatoire aard van beide ziekten.
Parodontitis is een epidemische trend bij zwangere mensen
Parodontitis is een epidemische trend, volgens de auteurs van een systematische review die in het Journal of Dentistry is gepubliceerd. 40% van de zwangere mensen ervaart parodontitis, wat resulteert in een verminderde kwaliteit van leven, frequente systemische pathologieën en nadelige zwangerschapsuitkomsten.
Parodontale regeneratie bij stadium IV parodontitis en de esthetische vraag van de patiënt
In de hedendaagse parodontologie is de esthetische vraag van patiënten de belangrijkste uitdaging. Vooral in de anterieure gebieden, waar de verwachtingen van de patiënten hoger zijn is het nu belangrijk om esthetisch succes te behalen. Verslag van de lezing van prof. Giuliano Rasperini tijdens het NVvP-congres
Parodontitis kan mogelijk beter behandeld worden door anti-infectieuze therapie
Conventionele scaling om parodontitis te behandelen kan onbetaalbaar zijn en kan ernstige ziekten niet altijd genezen omdat pathogenen diep in pockets niet worden aangepakt. Volgens een commentaar gepubliceerd in Parodontology 2000 zou een combinatie met een relatief goedkope anti-infectieuze behandeling dit wel doen en leiden tot betere resultaten.
Paroprotocol
Links parodontologie
Meer parodontologie
Meer aandacht voor parodontale risicofactoren
De heersende opvatting is, dat parodontitis een risicofactor vormt voor systemische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type terwijl een causaal verband tot nu toe niet kan worden aangetoond. Uit een recente publicatie blijkt nu dat parodontitis en systemische aandoeningen dezelfde gemeenschappelijke modificeerbare risicofactoren hebben. Wat betekent dit nieuwe inzicht voor de mondzorgpraktijk?
18 september 2023/door anitatestGingivitis kan mogelijk net zo goed worden gedetecteerd door AI als door tandarts
Kunstmatige intelligentie (AI) kan mogelijk helpen om de effectiviteit van het onder controle houden van plaque door patiënten te bewaken. In onderzoek in het International Dental Journal kon AI op intraorale foto’s specifieke plaatsen met en zonder tandvleesontsteking even goed identificeren als menselijke tandartsen.
18 september 2023/door RedactieKalmerende middelen kunnen mogelijk helpen bij het genezen van wonden
Artsen gebruiken soms kalmerende middelen voor angstpatiënten in de dagelijkse praktijk maar er is weinig bekend over de relatie tussen kalmerende middelen, melatoninespiegels en palatinale wondgenezing. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Dental Sciences concludeert nu dat de toediening van zo’n medicijn kan helpen bij het genezen van wonden na een gingivatransplantaat.
31 augustus 2023/door RedactieNieuwe chirurgische benaderingen in de parodontologie
Verslag van de lezing van dr. Serhat Aslan tijdens de EuroPerio Series Single Session over nieuwe chirurgische benaderingen in de parodontologie. Met aandacht voor parodontale regeneratie door de tijd heen en flapontwerp.
19 augustus 2023/door RedactieSporten beschermt tegen parodontitis maar huishoudelijk werk volgens onderzoek niet
Lichamelijke activiteit kan ontstekingen voorkomen, wat op zijn beurt het risico op het ontwikkelen van parodontitis zou kunnen verminderen. De ene activiteit is echter de andere niet: volgens een studie in het Journal of Clinical Parodontology heeft lichaamsbeweging in de vrije tijd een beschermend effect, maar is beroepsactiviteit juist een risico-indicator voor tandvleesaandoeningen.
7 augustus 2023/door RedactieParodontologie-orthodontie-synergie kan de glimlachesthetiek verbeteren
De samenwerking tussen parodontologen en orthodontisten is belangrijk om de glimlach esthetiek te verbeteren.
De synergie tussen parodontologie en orthodontie is een uitstekend voorbeeld van het succes van multidisciplinaire benaderingen in de tandheelkunde, volgens Bruno de Carvalho tijdens de presentatie van de European Federation of Periodontology (EFP).
1 augustus 2023/door anitatestDe synergie tussen parodontologie en orthodontie is een uitstekend voorbeeld van het succes van multidisciplinaire benaderingen in de tandheelkunde, volgens Bruno de Carvalho tijdens de presentatie van de European Federation of Periodontology (EFP).
Afstudeeronderzoek: Kan de Simba inzicht geven in ontsteking van de gingiva?
TNO heeft een lichtapparaat ontwikkeld genaamd Simba. Het apparaat kan met behulp van fotonica techniek verandering in weefsel meten. Enes Ercan en Julia Johannink deden een pilotonderzoek naar het gebruik van de Simba en welke waarden van ontsteking in kaart kunnen worden gebracht.
1 juli 2023/door RedactieDe applicatie van nieuwe biologicals bij regeneratieve parodontale therapie
Verslag van de lezing van prof. Anton Sculean over de toepassing van hyaluronzuur bij de regeneratieve parodontale therapie. Hyaluronzuur is een belangrijke stof bij het ontstaan van granulatieweefsel in de extra cellulaire matrix. Daar hoopt het zich op na beschadigingen om tot drie tot vijf dagen op een maximum hoeveelheid uit te komen.
19 juni 2023/door RedactieObesitas en de link met parodontitis: onderliggende oorzaken en effectieve aanpak
Op dit moment heeft meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht en 15% heeft obesitas. Natuurlijk zijn voeding en lichaamsbeweging hierin hoekstenen, maar er zijn nog vele andere factoren: genetische, psychologische en gebruik van medicijnen. Verslag van de lezing van prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en stressonderzoek.
4 juni 2023/door RedactieOnderzoekers ontwikkelen nieuw apparaat voor vroege opsporing van tandvleesaandoeningen
Onderzoekers van de University of Birmingham zijn bezig met het ontwikkelen van een sonde die uit slechts een speekselmonster een snelle en nauwkeurige beoordeling kan geven van zowel de aanwezigheid als de omvang van tandvleesaandoeningen. Volgens een persbericht van de universiteit zal de technologie een cruciale rol zal spelen bij de vroege detectie van hart- of longaandoeningen, diabetes type 2 en reumatoïde artritis.
31 mei 2023/door RedactieWat kan het microbioom ons vertellen bij parodontitis?
Voor microbiologie heb je altijd de microscoop nodig. Het microbioom is niet zichtbaar met het blote oog. In 1998 werd Socransky bekend met zijn onderzoek naar parodontale clusters. Deze clusters zijn bacteriën die vaak samen voorkomen in subgingivale plaque. Wat weten we nu over het microbioom? Verslag van de online lezing van prof. dr. Egija Zaura tijdens de EuroPerio Series Single Session.
22 mei 2023/door RedactieParodontitis gekoppeld aan de resultaten van een hartaanval
Mensen met parodontitis lopen een verhoogd risico op ziekenhuisopname als gevolg van een hartaanval. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of the American Dental Association.
8 mei 2023/door Redactie
Partnernieuws
Help jouw patiënten 20x meer tandplaque te verwijderen*. Ontvang jouw Philips Sonicare sample en ervaar het zelf!
Ontdek de Nieuwe GUM SOFT-PICKS PRO | Bestel samples