Taakdelegatie | Taakherschikking mondzorg

Taakdelegatie in de mondzorg: wie mag wat doen?  Ofwel wat is een voorbehouden handeling en wat niet? Gaan mondhygiënisten in de toekomst boren zonder opdracht? Taakherschikking staat al jaren op de agenda van het ministerie van Volksgezondheid.

ACTA vindt experiment taakherschikking onwenselijk
,

ACTA vindt experiment taakherschikking onwenselijk

Er wordt al jaren over de taakherschikking gesproken, waarbij mondhygiënisten als experiment een volledig zelfstandige bevoegdheid krijgen voor bepaalde werkzaamheden. Wetenschappers van ACTA geven nu in een brief aan dat dit onwenselijk is als niet aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder zijn afgesproken.
Minister Schippers schuift beslissing taakherschikking door naar opvolger
,

Minister Schippers schuift beslissing taakherschikking door naar opvolger

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat wat haar betreft de taakherschikking door kan gaan, waarmee de mondhygiënist meer zelfstandige bevoegdheden zou krijgen. De definitieve besluitvorming laat ze echter over aan haar opvolger.

,

Voorbehouden handelingen. Wie mag wat doen en wanneer?

Wat mogen tandartsen, mondhygiënisten en assistenten doen en onder welke voorwaarden? Een verheldering van de wet BIG en de zelfstandige bevoegdheid.
Stemwijzer mondzorg
, ,

Stemwijzer Mondzorg

De ANT heeft een vergelijking gemaakt tussen de verschillende politieke partijen op basis van hun mening en visie gericht op taakherschikking, het tekort aan tandartsen en de tarifering in de mondzorg.
Overleg-tweede-kamer-mondzorg
, ,

Video: Overleg Tweede Kamer over mondzorg

Dinsdag overlegde de Tweede Kamer over taakherschikking in de mondzorg, het tandartsentekort en mondzorg voor kwetsbare groepen. Bekijk de video over dit overleg.
Mondhygiënisten meer bevoegdheden
, ,

NVM: Geef mondhygiënist meer bevoegdheden

"Mondhygiënisten moeten meer bevoegdheden krijgen in de behandeling van patiënten om de doelmatigheid en efficiëntie in de mondzorg te verbeteren", zegt Manon van Splunter, voorzitter van de NVM in een video op Skipr.
Overleg taakherschikking mondzorg
,

Minister Schippers heropent overleg over taakherschikking mondzorg

Minister Schippers heeft de beroepsorganisaties KNMT, ANT en NVM een kans gegeven om er samen uit te komen voor de taakherschikking.
Taakherschikking: EenVandaag interview met ANT en NVM
,

Taakherschikking: EenVandaag interview met ANT en NVM

Radio EenVandaag interviewde ANT-voorzitter Jan-Willem Vaartjes en NVM-voorzitter Manon van Splunter-Schneider over de voorgenomen taakherschikking van minister Schippers. Beluister de uitzending.

Partnernieuws

Richtlijn taakdelegatie en verwijzing

Meer taakdelegatie | taakherschikking mondzorg

NVM: petitie ANT 'Blijf van mijn tandarts' stelt zaken verkeerd voor

NVM: petitie ANT ‘Blijf van mijn tandarts’ stelt zaken verkeerd voor

De NVM vindt dat patiënten onjuist worden voorgelicht via de publieksactie van de ANT "Blijf af van mijn tandarts".
18 december 2016/door Anita de Klerk

ANT richt Commissie Mondhygiënist in Teamverband (ComMiT) op

"De ANT wil een betere samenwerking en intensiever overleg met mondhygiënisten die in een tandartspraktijk werken", zegt de ANT.
16 november 2016/door Anita de Klerk
Minister Schippers stelt plannen taakherschikking uit

Minister stelt plannen taakherschikking uit

Minister Schippers stelt de plannen voor taakherschikking uit. Het ministerie van VWS informeerde de KNMT hierover na gesprekken van de beroepsvereniging met het ministerie waarin de KNMT-bezwaren en alternatieven werden besproken.
10 november 2016/door Anita de Klerk
ANT: keuzevrijheid patiënten in geding door dreigend tekort tandartsen

ANT: keuzevrijheid patiënten in geding door dreigend tekort tandartsen

"Grote groepen patiënten dreigen straks voor hun tandartszorg alleen nog maar te kunnen kiezen voor een borende mondhygiënist of een buitenlandse tandarts", zegt de ANT in haar persbericht van vandaag
10 oktober 2016/door Anita de Klerk
ANT stuurt minister Schipper brief over taakherschikking

ANT stuurt minister Schippers brief over taakherschikking

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft een brief gestuurd naar minister Schippers van VWS over de voorgenomen taakherschikking. Op 3 oktober is er een rondetafelgesprek mondzorg in de Tweede Kamer ter voorbereiding van een algemeen overleg met de minister van VWS.
29 september 2016/door Anita de Klerk
Mini-symposium taakherschikking door ANT en KNMT

Compilatie van mini-symposium taakherschikking

Op woensdag 7 september organiseerde de ANT samen met de KNMT een mini-symposium over de door de minister van VWS voorgenomen taakherschikking in de mondzorg.
19 september 2016/door Anita de Klerk
Bezwaren tandartsen tegen taakherschikking mondzorg

Bezwaren tandartsen tegen taakherschikking mondzorg

De beroepsverenigingen KNMT en ANT hebben veel bezwaren tegen de plannen van de minister voor start van een experiment om mondhygiënisten zelfstandig te laten boren bij cariës, verdovingen te geven en röntgenfoto's laten maken.
12 september 2016/door Anita de Klerk
Overheid publiceert concept uitbreiding bevoegdheid mondhygiënist

Overheid publiceert concept uitbreiding bevoegdheid mondhygiënist

Vandaag publiceerde de overheid een algemene maatregel van bestuur (amvb) om mondhygiënisten binnen hun deskundigheidsgebied de bevoegdheid te geven zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen te verrichten. De overheid heeft hiervoor een reactieronde ingesteld.
12 september 2016/door Anita de Klerk
tandarts en taakherschikking

Taakherschikking mondzorg veel in de media

Er is veel aandacht in de media over de plannen van de minister van VWS om mondhygiënisten zelfstandig te laten boren, verdoven of röntgenfoto's te maken. Enkele media die hier aandacht aan gaven zijn Nu.nl, de NOS en NRC.
8 juni 2016/door dentalinfo
Boren door mondhygiënist

ANT maakt zich zorgen over gevolgen taakherschikking

De Associatie Nederlandse Tandartsen maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de voorgenomen taakherschikking in de mondzorg. "Als mondhygiënisten vrij mogen gaan boren, plukken patiënten de wrange vruchten", zegt de ANT.
7 juni 2016/door dentalinfo

Preventie: de samenwerking tussen tandarts, preventieassistent en mondhygiënist in beeld

Lieneke Steverink, mondhygiënist en docent voor preventie assistenten, stelde een online vragenlijst op die door 600 mondzorgprofessionals werd ingevuld. Een overzicht van de uitkomsten voor samenwerking, controle, begeleiding en doorverwijzing.
29 maart 2016/door dentalinfo

Standpunt ANT over opleidingen assisterend personeel

De ANT heeft haar ‘Standpunt Opleidingen Assisterend Personeel in de Tandartspraktijk’ uitgebracht waarin zij de opleiding voor assisterend personeel structureert - drie diploma’s voor tandartsassistenten, waarvan één nieuwe functie: de paro-assistent, vergelijkbaar met de 'klassieke mondhygiënist'.
14 maart 2016/door dentalinfo
Toon meer