Taakdelegatie | Taakherschikking mondzorg
Taakdelegatie in de mondzorg: wie mag wat doen? Ofwel wat is een voorbehouden handeling en wat niet? Gaan mondhygiënisten in de toekomst boren zonder opdracht? Taakherschikking staat al jaren op de agenda van het ministerie van Volksgezondheid.
Voorbehouden handelingen en taakdelegatie in de mondzorg: hoe zit het ook alweer?
De IGJ vindt het belangrijk dat taakdelegatie in de mondzorg goed georganiseerd is. Zij let bij haar inspecties in het bijzonder op de vraag of er sprake is van ‘behandelingen door een onbevoegd of onbekwaam behandelaar, al dan niet via taakdelegatie.’ Het is dus ook dit jaar zaaknog steeds belangrijk om goed op een rijtje te hebben wie binnen de praktijk bevoegd is welke handelingen uit te voeren. Over voorbehouden handelingen en bevoegdheidsvraagstukken bestaat, ter bescherming van de patiënt, zeer gedetailleerde wet- en regelgeving. De belangrijkste zaken op een rij.
NVM-mondhygiënisten: Hoofdlijnenakkoord zet in op preventie, maar nog geen concrete oplossingen voor de mondzorg
NVM-mondhygiënisten ziet veel waardering in het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB voor de professionals in de zorg. Ook wordt de focus op preventie en de toegankelijkheid van de zorg benadrukt, maar concrete plannen voor de financiering en realisatie hiervan in de mondzorg ontbreken, volgens de beroepsorganisatie.
IGJ start met onderzoek naar taakdelegatie in mondzorg
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt vanaf april tot eind 2024 hoe de taakdelegatie uitgevoerd wordt in de mondzorg. Hierbij krijgen ca. 50 tot 100 mondzorgpraktijken een onaangekondigd bezoek van de IGJ, zo meldt de KNMT.
KNMT zet vraagtekens bij onderzoek naar experiment geregistreerd-mondhygiënist
Uit het onderzoek dat is gedaan naar het experiment om een deel van de mondhygiënisten toe te staan 3 soorten risicovolle (be)handelingen uit te voeren zonder dat daarvoor een opdracht van een tandarts nodig is, kan niet geconcludeerd worden of het experiment al dan niet geslaagd is. Dat stelt de KNMT in reactie op de publicatie ervan door het ministerie van VWS.
NVM-mondhygiënisten roept Tweede Kamer op tot besluitvorming over experiment zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist
Het experiment tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënisten is geslaagd volgens het rapport van de onderzoeksgroep van het Maastricht UMC+, maar volgens NVM-mondhygiënisten wordt de positieve uitkomst in het rapport slechts gedeeltelijk overgenomen.
Ruim 1.000 mondhygiënisten met tijdelijke zelfstandige bevoegdheid
Per 1 juli zijn er ruim 1.000 mondhygiënisten geregistreerd in het BIG-register voor het experiment voor tijdelijke zelfstandige bevoegdheid.
“Mondhygiënisten laten zien dat ze het belang van de preventieve mondzorg en het belang van de patiënt scherp in het vizier hebben en zijn enthousiast over deelname aan het experiment”, aldus Manon van Splunter-Schneider, voorzitter van NVM-mondhygiënisten.
Voorbehouden handelingen in de mondzorg. Wie mag wat doen en wanneer?
Wie mag nu wat doen in de mondzorg en onder welke voorwaarden? Een verheldering van de wet BIG en de zelfstandige bevoegdheid. Dit al eerder geplaatste artikel is ge-update met de nieuwe regels voor geregistreerd-mondhygiënisten.
De toekomst van de preventieassistent
Over preventieassistenten wordt veel gepraat maar een stuk minder mét hen. Een van de vragen die er zijn: Wat is nu precies de deskundigheid van dit beroep binnen de mondzorg? Het is een vrij beroep en dus geen beroep met titelbescherming. Lees dit blog, met resultaten van de enquête onder 258 (paro)preventieassistenten.
Partnernieuws
Resultaat na 4 dagen spoelen met VITIS Gezond Tandvlees mondspoeling
Nieuw: O7 active® in Mild Minty smaak!