Taakdelegatie | Taakherschikking mondzorg

Taakdelegatie in de mondzorg: wie mag wat doen?  Ofwel wat is een voorbehouden handeling en wat niet? Gaan mondhygiënisten in de toekomst boren zonder opdracht? Taakherschikking staat al jaren op de agenda van het ministerie van Volksgezondheid.

Taakdelegatie heeft u het goed vastgelegd
, , ,

Taakdelegatie: heeft u het goed vastgelegd?

Binnen het mondzorgteam zijn steeds meer verschillende functies vertegenwoordigd waardoor ook meer werkzaamheden worden gedelegeerd, terwijl de eindverantwoordelijkheid uiteraard bij de tandarts ligt. Echter, voldoet uw taakdelegatie wel aan de gestelde voorwaarden? En heeft u dit aantoonbaar vastgelegd? Uitleg en checklist.
Vragen over taakherschikkingVragen over taakherschikking
,

Eerste en Tweede Kamer stellen vragen over taakherschikking

Zowel de Eerste als Tweede Kamer leggen zich niet zomaar neer bij het experiment van minister Bruins om mondhygiënisten zelfstandig caviteiten te laten behandelen, röntgenfoto’s te laten maken en verdoving te laten geven.
ANT vraagt met cartoon aandacht Tweede Kamerleden voor tandartsentekort 
,

ANT vraagt met cartoon aandacht Tweede Kamerleden voor tandartsentekort 

Met de cartoon ‘Is er toevallig een tandarts in de zaal’? vraagt de ANT aandacht van Tweede Kamerleden voor het tandartsentekort en roept op om kritische vragen te stellen over de taakherschikking in de mondzorg.
‘Toegankelijkheid mondzorg moet verbeterd worden’
,

‘Toegankelijkheid mondzorg moet verbeterd worden’

Albert Feilzer, decaan van ACTA, wil verder geen tijd verspillen aan het experiment van de taakherschikking. Volgens hem is het van groot belang alle energie nu te steken in de oplossing van een ander probleem, namelijk dat de mondzorg steeds minder toegankelijk is voor minderdraagkrachtigen.
Taakherschikking mondzorg definitief, minister Bruins besluit
,

Taakherschikking mondzorg definitief: Minister Bruins besluit tot zelfstandige bevoegdheden mondhygiënisten

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het besluit van minister Bruins om mondhygiënisten vanaf 1 januari 2020 zelfstandige bevoegdheden te geven. Het gaat om een experiment voor een periode van vijf jaar. Mondhygiënisten mogen dan zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen.
Voorbehouden handelingen en taakdelegatie in de mondzorg: hoe zit het ook alweer?
, , ,

Voorbehouden handelingen en taakdelegatie in de mondzorg: hoe zit het ook alweer?

De IGJ let bij recente inspecties op de vraag of er sprake is van ‘behandelingen door een onbevoegd of onbekwaam behandelaar, al dan niet via taakdelegatie. Over voorbehouden handelingen en bevoegdheidsvraagstukken bestaat, ter bescherming van de patiënt, zeer gedetailleerde wet- en regelgeving. De belangrijkste zaken op een rij.
Minister-Bruins-taakherschikking
,

Minister Bruins biedt taakherschikking aan de Tweede Kamer aan

Minister Bruins van Medische Zorg biedt de Tweede Kamer nog voor het zomerreces de Algemene Maatregel van Bestuur aan om een experiment met taakherschikking mogelijk te maken. Dat schreef hij in een brief aan de KNMT, ANT en NVM-mondhygiënisten
ANT vraagt Zorgverzekeraars Nederland om uitspraak over taakherschikking
,

ANT vraagt Zorgverzekeraars Nederland om uitspraak over taakherschikking

De ANT heeft een klemmend beroep gedaan op de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), André Rouvoet om zich uit te spreken over de AMvB taakherschikking in de mondzorg. De ANT schrijft in een brief aan ZN dat de taakherschikking zal leiden tot fors stijgende zorgkosten.

Partnernieuws

Richtlijn taakdelegatie en verwijzing

Meer taakdelegatie | taakherschikking mondzorg

KNMT peiling: Ruim 9 op de 10 tandartsen tegen zelfstandig borende mondhygiënist

KNMT peiling: Ruim 9 op de 10 tandartsen tegen zelfstandig borende mondhygiënist

Ruim 9 op de 10 tandartsen ziet het niet zitten dat mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts gaatjes gaan vullen. Dat blijkt uit onderzoek van de KNMT waaraan bijna 2.000 van hun leden meededen. 
6 maart 2018/door Redactie
Minister blijft bij experiment met taakherschikking

Minister blijft bij experiment met taakherschikking

De taakherschikking mondzorg blijft de gemoederen bezig houden. Donderdag 1 februari gaf minister Bruins voor Medische Zorg en Sport een toelichting op zijn brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp. Hij benadrukte dat wat hem betreft het experiment van de taakherschikking van start kan gaan.
5 februari 2018/door Redactie
Oproep NVM-mondhygiënisten voor samenwerking in preventieve mondzorg

Oproep NVM-mondhygiënisten voor samenwerking in preventieve mondzorg

“De stageboycot van ANT is een onbehoorlijke actie over de rug van studenten en cliënten”, zegt NVM-mondhygiënisten in haar persbericht. Studenten en cliënten dreigen volgens de beroepsvereniging nu last te krijgen van een discussie over samenwerking en professionalisering in de mondzorg.
5 februari 2018/door Redactie
ANT oproep aan tandartsen: Staak opleiden 'borende mondhygiënist'

ANT oproep aan tandartsen: Staak opleiden ‘borende mondhygiënist’

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) roept 9.000 tandartsen op om voorlopig geen medewerking te geven aan stages van mondhygiënisten, gericht op het leren boren van gaatjes.
1 februari 2018/door Anitadeklerk2018
Minister Bruins laat taakherschikking mondzorg doorgaan

Minister Bruins laat taakherschikking mondzorg doorgaan

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport wil dat mondhygiënisten die de huidige 4-jarige opleiding Mondzorgkunde hebben gevolgd, zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes (primaire caviteiten) boren, zonder toezicht of opdracht van een tandarts. Dit staat in zijn brief aan de Tweede Kamer.
25 januari 2018/door Anitadeklerk2018
ACTA vindt experiment taakherschikking onwenselijk

ACTA vindt experiment taakherschikking onwenselijk

Er wordt al jaren over de taakherschikking gesproken, waarbij mondhygiënisten als experiment een volledig zelfstandige bevoegdheid krijgen voor bepaalde werkzaamheden. Wetenschappers van ACTA geven nu in een brief aan dat dit onwenselijk is als niet aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder zijn afgesproken.
18 december 2017/door Anitadeklerk2018
Minister Schippers schuift beslissing taakherschikking door naar opvolger

Minister Schippers schuift beslissing taakherschikking door naar opvolger

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat wat haar betreft de taakherschikking door kan gaan, waarmee de mondhygiënist meer zelfstandige bevoegdheden zou krijgen. De definitieve besluitvorming laat ze echter over aan haar opvolger.
18 september 2017/door Anitadeklerk2018

Voorbehouden handelingen. Wie mag wat doen en wanneer?

Wat mogen tandartsen, mondhygiënisten en assistenten doen en onder welke voorwaarden? Een verheldering van de wet BIG en de zelfstandige bevoegdheid.
6 juli 2017/door Anitadeklerk2018
Stemwijzer mondzorg

Stemwijzer Mondzorg

De ANT heeft een vergelijking gemaakt tussen de verschillende politieke partijen op basis van hun mening en visie gericht op taakherschikking, het tekort aan tandartsen en de tarifering in de mondzorg.
13 maart 2017/door Redactie
Overleg-tweede-kamer-mondzorg

Video: Overleg Tweede Kamer over mondzorg

Dinsdag overlegde de Tweede Kamer over taakherschikking in de mondzorg, het tandartsentekort en mondzorg voor kwetsbare groepen. Bekijk de video over dit overleg.
23 februari 2017/door Anitadeklerk2018
Mondhygiënisten meer bevoegdheden

NVM: Geef mondhygiënist meer bevoegdheden

"Mondhygiënisten moeten meer bevoegdheden krijgen in de behandeling van patiënten om de doelmatigheid en efficiëntie in de mondzorg te verbeteren", zegt Manon van Splunter, voorzitter van de NVM in een video op Skipr.
20 februari 2017/door Anitadeklerk2018
Overleg taakherschikking mondzorg

Minister Schippers heropent overleg over taakherschikking mondzorg

Minister Schippers heeft de beroepsorganisaties KNMT, ANT en NVM een kans gegeven om er samen uit te komen voor de taakherschikking.
8 februari 2017/door Anitadeklerk2018
Toon meer