Taakdelegatie | Taakherschikking mondzorg

Taakdelegatie in de mondzorg: wie mag wat doen?  Ofwel wat is een voorbehouden handeling en wat niet? Gaan mondhygiënisten in de toekomst boren zonder opdracht? Taakherschikking staat al jaren op de agenda van het ministerie van Volksgezondheid.

Minister-Bruins-taakherschikking
,

Minister Bruins biedt taakherschikking aan de Tweede Kamer aan

Minister Bruins van Medische Zorg biedt de Tweede Kamer nog voor het zomerreces de Algemene Maatregel van Bestuur aan om een experiment met taakherschikking mogelijk te maken. Dat schreef hij in een brief aan de KNMT, ANT en NVM-mondhygiënisten
ANT vraagt Zorgverzekeraars Nederland om uitspraak over taakherschikking
,

ANT vraagt Zorgverzekeraars Nederland om uitspraak over taakherschikking

De ANT heeft een klemmend beroep gedaan op de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), André Rouvoet om zich uit te spreken over de AMvB taakherschikking in de mondzorg. De ANT schrijft in een brief aan ZN dat de taakherschikking zal leiden tot fors stijgende zorgkosten.

KNMT peiling: Ruim 9 op de 10 tandartsen tegen zelfstandig borende mondhygiënist
,

KNMT peiling: Ruim 9 op de 10 tandartsen tegen zelfstandig borende mondhygiënist

Ruim 9 op de 10 tandartsen ziet het niet zitten dat mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts gaatjes gaan vullen. Dat blijkt uit onderzoek van de KNMT waaraan bijna 2.000 van hun leden meededen. 
Minister blijft bij experiment met taakherschikking
,

Minister blijft bij experiment met taakherschikking

De taakherschikking mondzorg blijft de gemoederen bezig houden. Donderdag 1 februari gaf minister Bruins voor Medische Zorg en Sport een toelichting op zijn brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp. Hij benadrukte dat wat hem betreft het experiment van de taakherschikking van start kan gaan.
Oproep NVM-mondhygiënisten voor samenwerking in preventieve mondzorg
,

Oproep NVM-mondhygiënisten voor samenwerking in preventieve mondzorg

“De stageboycot van ANT is een onbehoorlijke actie over de rug van studenten en cliënten”, zegt NVM-mondhygiënisten in haar persbericht. Studenten en cliënten dreigen volgens de beroepsvereniging nu last te krijgen van een discussie over samenwerking en professionalisering in de mondzorg.
ANT oproep aan tandartsen: Staak opleiden 'borende mondhygiënist'
,

ANT oproep aan tandartsen: Staak opleiden 'borende mondhygiënist'

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) roept 9.000 tandartsen op om voorlopig geen medewerking te geven aan stages van mondhygiënisten, gericht op het leren boren van gaatjes.
Minister Bruins laat taakherschikking mondzorg doorgaan
,

Minister Bruins laat taakherschikking mondzorg doorgaan

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport wil dat mondhygiënisten die de huidige 4-jarige opleiding Mondzorgkunde hebben gevolgd, zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes (primaire caviteiten) boren, zonder toezicht of opdracht van een tandarts. Dit staat in zijn brief aan de Tweede Kamer.
ACTA vindt experiment taakherschikking onwenselijk
,

ACTA vindt experiment taakherschikking onwenselijk

Er wordt al jaren over de taakherschikking gesproken, waarbij mondhygiënisten als experiment een volledig zelfstandige bevoegdheid krijgen voor bepaalde werkzaamheden. Wetenschappers van ACTA geven nu in een brief aan dat dit onwenselijk is als niet aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder zijn afgesproken.

Partnernieuws

Richtlijn taakdelegatie en verwijzing

Meer taakdelegatie | taakherschikking mondzorg

Minister Schippers schuift beslissing taakherschikking door naar opvolger

Minister Schippers schuift beslissing taakherschikking door naar opvolger

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat wat haar betreft de taakherschikking door kan gaan, waarmee de mondhygiënist meer zelfstandige bevoegdheden zou krijgen. De definitieve besluitvorming laat ze echter over aan haar opvolger.
18 september 2017/door Anita de Klerk

Voorbehouden handelingen. Wie mag wat doen en wanneer?

Wat mogen tandartsen, mondhygiënisten en assistenten doen en onder welke voorwaarden? Een verheldering van de wet BIG en de zelfstandige bevoegdheid.
6 juli 2017/door Anita de Klerk
Stemwijzer mondzorg

Stemwijzer Mondzorg

De ANT heeft een vergelijking gemaakt tussen de verschillende politieke partijen op basis van hun mening en visie gericht op taakherschikking, het tekort aan tandartsen en de tarifering in de mondzorg.
13 maart 2017/door Redactie
Overleg-tweede-kamer-mondzorg

Video: Overleg Tweede Kamer over mondzorg

Dinsdag overlegde de Tweede Kamer over taakherschikking in de mondzorg, het tandartsentekort en mondzorg voor kwetsbare groepen. Bekijk de video over dit overleg.
23 februari 2017/door Anita de Klerk
Mondhygiënisten meer bevoegdheden

NVM: Geef mondhygiënist meer bevoegdheden

"Mondhygiënisten moeten meer bevoegdheden krijgen in de behandeling van patiënten om de doelmatigheid en efficiëntie in de mondzorg te verbeteren", zegt Manon van Splunter, voorzitter van de NVM in een video op Skipr.
20 februari 2017/door Anita de Klerk
Overleg taakherschikking mondzorg

Minister Schippers heropent overleg over taakherschikking mondzorg

Minister Schippers heeft de beroepsorganisaties KNMT, ANT en NVM een kans gegeven om er samen uit te komen voor de taakherschikking.
8 februari 2017/door Anita de Klerk
Taakherschikking: EenVandaag interview met ANT en NVM

Taakherschikking: EenVandaag interview met ANT en NVM

Radio EenVandaag interviewde ANT-voorzitter Jan-Willem Vaartjes en NVM-voorzitter Manon van Splunter-Schneider over de voorgenomen taakherschikking van minister Schippers. Beluister de uitzending.
6 februari 2017/door Anita de Klerk
NVM: petitie ANT 'Blijf van mijn tandarts' stelt zaken verkeerd voor

NVM: petitie ANT ‘Blijf van mijn tandarts’ stelt zaken verkeerd voor

De NVM vindt dat patiënten onjuist worden voorgelicht via de publieksactie van de ANT "Blijf af van mijn tandarts".
18 december 2016/door Anita de Klerk

ANT richt Commissie Mondhygiënist in Teamverband (ComMiT) op

"De ANT wil een betere samenwerking en intensiever overleg met mondhygiënisten die in een tandartspraktijk werken", zegt de ANT.
16 november 2016/door Anita de Klerk
Minister Schippers stelt plannen taakherschikking uit

Minister stelt plannen taakherschikking uit

Minister Schippers stelt de plannen voor taakherschikking uit. Het ministerie van VWS informeerde de KNMT hierover na gesprekken van de beroepsvereniging met het ministerie waarin de KNMT-bezwaren en alternatieven werden besproken.
10 november 2016/door Anita de Klerk
ANT: keuzevrijheid patiënten in geding door dreigend tekort tandartsen

ANT: keuzevrijheid patiënten in geding door dreigend tekort tandartsen

"Grote groepen patiënten dreigen straks voor hun tandartszorg alleen nog maar te kunnen kiezen voor een borende mondhygiënist of een buitenlandse tandarts", zegt de ANT in haar persbericht van vandaag
10 oktober 2016/door Anita de Klerk
ANT stuurt minister Schipper brief over taakherschikking

ANT stuurt minister Schippers brief over taakherschikking

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft een brief gestuurd naar minister Schippers van VWS over de voorgenomen taakherschikking. Op 3 oktober is er een rondetafelgesprek mondzorg in de Tweede Kamer ter voorbereiding van een algemeen overleg met de minister van VWS.
29 september 2016/door Anita de Klerk
Toon meer