Taakdelegatie | Taakherschikking mondzorg

Taakdelegatie in de mondzorg: wie mag wat doen?  Ofwel wat is een voorbehouden handeling en wat niet? Gaan mondhygiënisten in de toekomst boren zonder opdracht? Taakherschikking staat al jaren op de agenda van het ministerie van Volksgezondheid.

NVM-mondhygiënisten Hoofdlijnenakkoord
, , ,

NVM-mondhygiënisten: Hoofdlijnenakkoord zet in op preventie, maar nog geen concrete oplossingen voor de mondzorg

NVM-mondhygiënisten ziet veel waardering in het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB voor de professionals in de zorg. Ook wordt de focus op preventie en de toegankelijkheid van de zorg benadrukt, maar concrete plannen voor de financiering en realisatie hiervan in de mondzorg ontbreken, volgens de beroepsorganisatie.
onderzoek
,

IGJ start met onderzoek naar taakdelegatie in mondzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt vanaf april tot eind 2024 hoe de taakdelegatie uitgevoerd wordt in de mondzorg. Hierbij krijgen ca. 50 tot 100 mondzorgpraktijken een onaangekondigd bezoek van de IGJ, zo meldt de KNMT.
tandarts
,

KNMT zet vraagtekens bij onderzoek naar experiment geregistreerd-mondhygiënist

Uit het onderzoek dat is gedaan naar het experiment om een deel van de mondhygiënisten toe te staan 3 soorten risicovolle (be)handelingen uit te voeren zonder dat daarvoor een opdracht van een tandarts nodig is, kan niet geconcludeerd worden of het experiment al dan niet geslaagd is. Dat stelt de KNMT in reactie op de publicatie ervan door het ministerie van VWS. 
Tandarts
,

NVM-mondhygiënisten roept Tweede Kamer op tot besluitvorming over experiment zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist

Het experiment tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënisten is geslaagd volgens het rapport van de onderzoeksgroep van het Maastricht UMC+, maar volgens NVM-mondhygiënisten wordt de positieve uitkomst in het rapport slechts gedeeltelijk overgenomen.
experiment met taakherschikking
,

Ruim 1.000 mondhygiënisten met tijdelijke zelfstandige bevoegdheid

Per 1 juli zijn er ruim 1.000 mondhygiënisten geregistreerd in het BIG-register voor het experiment voor tijdelijke zelfstandige bevoegdheid. “Mondhygiënisten laten zien dat ze het belang van de preventieve mondzorg en het belang van de patiënt scherp in het vizier hebben en zijn enthousiast over deelname aan het experiment”, aldus Manon van Splunter-Schneider, voorzitter van NVM-mondhygiënisten.
Voorbehouden handelingen in de mondzorg. Wie mag wat doen en wanneer?
,

Voorbehouden handelingen in de mondzorg. Wie mag wat doen en wanneer?

Wie mag nu wat doen in de mondzorg en onder welke voorwaarden? Een verheldering van de wet BIG en de zelfstandige bevoegdheid. Dit al eerder geplaatste artikel is ge-update met de nieuwe regels voor geregistreerd-mondhygiënisten.
De toekomst van de preventieassistent
,

De toekomst van de preventieassistent

Over preventieassistenten wordt veel gepraat maar een stuk minder mét hen. Een van de vragen die er zijn: Wat is nu precies de deskundigheid van dit beroep binnen de mondzorg? Het is een vrij beroep en dus geen beroep met titelbescherming. Lees dit blog, met resultaten van de enquête onder 258 (paro)preventieassistenten.
tandenborstels
,

NVM-mondhygiënisten: eerste jaar experiment zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist een succes

Het experiment tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist loopt nu een jaar. NVM-mondhygiënisten is tevreden met de positieve resultaten tot nu toe. In mei dit jaar stonden er 369 mondhygiënisten (tijdelijk) geregistreerd in het BIG-register, meldde NVM-mondhygiënisten op social media.

Partnernieuws

Richtlijn taakdelegatie en verwijzing

Meer taakdelegatie | taakherschikking mondzorg

samen, afspraak, handen schudden

Samenwerkingsafspraken voor geregistreerd-mondhygiënisten bekend

Het experiment geregistreerd-mondhygiënist zal op 1 juli van start gaan. Om ervoor te zorgen dat dit zo goed mogelijk kan verlopen zijn er tussen de KNMT en ANT en de NVM-mondhygiënisten verschillende samenwerkingsafspraken gemaakt. Ook de titels veranderen: er zijn vanaf 1 juli twee officiële titels: mondhygiënist en geregistreerd-mondhygiënist.
29 juni 2020/door anitatest
Mondhygiënisten kunnen zich vanaf 1 april laten registreren bij het CIBG

Taakherschikking: Mondhygiënisten kunnen zich vanaf 1 april laten registreren bij het CIBG

Mondhygiënisten kunnen zich vanaf 1 april 2020 laten registreren bij het CIBG om in het kader van de taakherschikking zelfstandig een aantal voorbehouden handelingen te mogen uitvoeren. Het tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid geregistreerd mondhygiënist gaat in op 1 juli 2020.
14 april 2020/door anitatest
Patiëntenfederatie NL, ministerie VWS en zorgverzekeraars op werkbezoek in mondhygiënepraktijk

Patiëntenfederatie NL, ministerie VWS en zorgverzekeraars op werkbezoek in mondhygiënepraktijk

NVM-mondhygiënisten organiseerde op 12 juli een werkbezoek van Patiëntenfederatie NL, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en verschillende Nederlandse zorgverzekeraars aan mondhygiënepraktijk MondCleanic, de praktijk van mondhygiënist Mascha Nieuwenstein.
15 juli 2019/door anitatest

ANT beëindigt overleg met NZa over ambities mondzorg

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) stapt uit het bestuurlijk overleg met de NZa over de ‘ambities in de mondzorg’. De beroepsvereniging vindt dat zij wel mag meepraten maar niet mag meebeslissen. 
2 juli 2019/door Anita test Test
tandarts praktijk

Experiment zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist definitief van start

Op 31 mei is de Algemene Maatregel van Bestuur tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist bekendgemaakt in de Staatscourant. Hiermee is er groen licht voor het experiment zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist. Naar verwachting zal dit per 1 juli 2020 starten.
3 juni 2019/door anitatest
Tweede Kamer

Tweede Kamer stemt in met taakherschikking mondzorg

Op 18 december stemde de Tweede Kamer in met het taakherschikkingsexperiment voor de mondzorg. Hiermee komt een einde aan de politieke behandeling van de taakherschikking, na eerdere afronding door de Eerste Kamer. De minister stuurt de Algemene Maatregel van Bestuur nu naar de Raad van State voor een juridische toets. Indien zij akkoord gaan zal de taakherschikking rond mei 2020 starten.
19 december 2018/door Anita test Test
Minister-Bruins

Minister Bruins beantwoordt vragen Kamerleden over taakherschikking 

Minister Bruins heeft onlangs schriftelijk antwoord gegeven op vragen die de Eerste en Tweede Kamer in september stelden over de voorgenomen taakherschikking.
"Ik ben voor taakherschikking, ook wanneer de minister van OCW op basis van het advies van het Capaciteitsorgaan besluit om meer tandartsen op te leiden" en "Het een hoeft het ander niet uit te sluiten", zegt Bruins in zijn kamerbrief. 
28 november 2018/door Anita test Test
Taakdelegatie heeft u het goed vastgelegd

Taakdelegatie: heeft u het goed vastgelegd?

Binnen het mondzorgteam zijn steeds meer verschillende functies vertegenwoordigd waardoor ook meer werkzaamheden worden gedelegeerd, terwijl de eindverantwoordelijkheid uiteraard bij de tandarts ligt. Echter, voldoet uw taakdelegatie wel aan de gestelde voorwaarden? En heeft u dit aantoonbaar vastgelegd? Uitleg en checklist.
15 oktober 2018/door anitatest
Vragen over taakherschikking

Eerste en Tweede Kamer stellen vragen over taakherschikking

Zowel de Eerste als Tweede Kamer leggen zich niet zomaar neer bij het experiment van minister Bruins om mondhygiënisten zelfstandig caviteiten te laten behandelen, röntgenfoto’s te laten maken en verdoving te laten geven.
1 oktober 2018/door Anita test Test
ANT vraagt met cartoon aandacht Tweede Kamerleden voor tandartsentekort 

ANT vraagt met cartoon aandacht Tweede Kamerleden voor tandartsentekort 

Met de cartoon ‘Is er toevallig een tandarts in de zaal’? vraagt de ANT aandacht van Tweede Kamerleden voor het tandartsentekort en roept op om kritische vragen te stellen over de taakherschikking in de mondzorg.
18 september 2018/door Anita test Test
‘Toegankelijkheid mondzorg moet verbeterd worden’

‘Toegankelijkheid mondzorg moet verbeterd worden’

Albert Feilzer, decaan van ACTA, wil verder geen tijd verspillen aan het experiment van de taakherschikking. Volgens hem is het van groot belang alle energie nu te steken in de oplossing van een ander probleem, namelijk dat de mondzorg steeds minder toegankelijk is voor minderdraagkrachtigen.
17 september 2018/door anitatest
Tandarts

Taakherschikking mondzorg definitief: Minister Bruins besluit tot zelfstandige bevoegdheden mondhygiënisten

De ministerraad heeft vandaag ingestemd met het besluit van minister Bruins om mondhygiënisten vanaf 1 januari 2020 zelfstandige bevoegdheden te geven. Het gaat om een experiment voor een periode van vijf jaar. Mondhygiënisten mogen dan zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen.
6 juli 2018/door Anita test Test
Toon Meer