Tweede Kamer neemt motie experiment mondhygiënist aan: Zorginstituut gaat vervolgonderzoek doen
Tijdens het debat in de Tweede Kamer op 19 december over het toekennen van de drie zelfstandige bevoegdheden aan mondhygiënisten is een motie aangenomen. Uit deze motie volgt een verzoek van de Tweede Kamer aan het ministerie van VWS om het Zorginstituut Nederland een opdracht te geven om het beroep van mondhygiënist te laten toetsen voor regulering in het zware regime van de Wet BIG.
Minister Agema van VWS heeft aangegeven het oordeel van de Tweede Kamer te zullen volgen. De motie werd ingediend door Tweede Kamerleden Mariska Rikkers-Oosterkamp (BBB) en Judith Tielen (VVD) om het besluit van VWS ongedaan te maken en de mondhygiënisten de zelfstandige bevoegdheid voor de drie voorbehouden handelingen te verlenen.
NVM-mondhygiënisten: “Goed nieuws”
“Goed nieuws voor de mondhygiënisten! Mooi dat de Tweede Kamer het positieve evaluatierapport van MUMC+ op waarde heeft geschat, en groen licht heeft gegeven voor een vervolgstap in de verlening van het zelfstandig functioneren van de mondhygiënisten in het kader van de wet BIG.”, aldus Loes Velthoven-Verlinden, voorzitter NVM-mondhygiënisten.
KNMT beraadt zich op vervolgstappen
De KNMT zegt zich te beraden op vervolgstappen. “Voorafgaand aan en ook nog tijdens het debat heeft ons bestuur in verschillende contacten met Tweede Kamerleden en ambtenaren onze zienswijze naar voren gebracht. We analyseren nu de uitkomst van het besluit van de Tweede Kamer en beraden ons op te nemen vervolgstappen.”
Experiment tot 1 juli 2025
Het Experiment Tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënisten startte op 1 juli 2020 en loopt tot 1 juli 2025. Tijdens het experiment mag een deel van de mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts primaire caviteiten boren, verdoving toedienen en röntgenfoto’s maken. Ook is het tuchtrecht van toepassing voor deze mondhygiënisten.
Hoe lang het traject bij Zorginstituut Nederland gaat duren is ook nog niet bekend.