E-health mondzorg

E-health is het gebruiken van digitale technieken voor het verbeteren of ondersteunen van gezondheidszorg en dus ook in de mondzorg. In deze categorie vindt u artikelen over bijvoorbeeld een e-consult, gebruik van WhatsApp, gebruik apps in de mondzorg en het online patiëntendossier.

Google Analytics
,

Google Analytics voor beginners

Meten is weten – een algemeen bekende uitdrukking die ook zeer van toepassing is op websites. Met Google Analytics kan het websiteverkeer precies in kaart worden gebracht, waar veel nuttige informatie uit voort kan komen.
Robotisering
,

Wilt u door een robot geopereerd worden?

Nu de robotisering en kunstmatige intelligentie steeds verdere vooruitgang boeken wordt de vraag actueel of patiënten eigenlijk wel medische ingrepen willen ondergaan die door robots worden uitgevoerd. PwC Duitsland heeft deze vraag aan 11.000 mensen uit twaalf landen gesteld.

Digitale tandheelkunde in 2027
, , ,

Digitale tandheelkunde in 2027

In de afgelopen jaren is een aantal nieuwe digitale voorzieningen en bijbehorende digitale applicaties geïntroduceerd die ons leven enorm gaan vergemakkelijken. Denk hierbij aan intra- en extra-orale 3D scanners, cone-beam CT apparaten, maar ook aan 3D printers. Welke nieuwe technologie zal binnen 10 jaar beschikbaar zijn in de tandheelkunde?
Vanaf volgend jaar chirurgische operaties oefenen met Virtual Reality
,

Vanaf volgend jaar chirurgische operaties oefenen met Virtual Reality

Vanaf volgend jaar kunnen chirurgen en medisch specialisten in Amsterdam aan de slag met het oefenen van virtual reality (VR) en kunstmatige intelligentie als hulpmiddel bij operaties. Het AMC en VUmc hopen hiermee de zesjarige opleiding specialisatie chirurgie in de toekomst een stuk korter te kunnen maken.
Medische beelden op smartphone bij UMCU
,

Medische beelden op smartphone bij UMCU

Met de app MyBodyMyData kunnen patiënten van het UMC Utrecht hun eigen medische beelden, zoals echo’s en MRI-scans, bekijken op hun smartphones. De app zal op een gegeven moment onderdeel worden van het patiëntenportaal.
Selfies als effectieve tool voor follow-up behandelingen
,

Selfies als effectieve tool voor follow-up behandelingen

Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat selfies gebruikt zouden kunnen worden als middel om de ervaring van patiënten na een behandeling te verbeteren, om tegelijkertijd de arts op eventuele problemen te kunnen wijzen.
Passen van potentiële gebitten door middel van Augmented Reality
, , ,

Passen van potentiële gebitten door middel van Augmented Reality

In de toekomst zou het nog wel eens mogelijk kunnen zijn om het resultaat van een tandheelkundige behandeling te zien voordat de behandeling daadwerkelijk is uitgevoerd. De Zwitserse startup Kapanu werkt hard aan de ontwikkeling van een ‘virtuele spiegel’ waarmee dit mogelijk zal zijn.
Patiëntendossier op mobiel voor patiënten Radboudumc
,

Patiëntendossier op mobiel voor patiënten Radboudumc

Vanaf nu is het voor patiënten van het Radboudumc mogelijk om hun persoonlijke patiëntendossier via de app mijnRadboud te raadplegen. Het patiëntendossier was al digitaal beschikbaar via de website, maar kan vanaf nu ook via een smartphone bekeken worden.

Partnernieuws

Meer e-health mondzorg

Praktische update voor uw praktijkautomatisering

Praktische update voor uw praktijkautomatisering

Wat kan ICT betekenen in uw dagelijks werk op bijvoorbeeld het gebied van dossiervorming en communicatie? En hoe kan uw automatiseringssysteem u ondersteunen in het dagelijks werk? Verslag van de lezing van Pieter Schram tijdens het congres Digitaal in de tandartspraktijk.
22 mei 2017/door Redactie
online reputatie

Het belang en het beschermen van uw online reputatie

Uw online reputatie is vandaag de dag van groots belang. De praktijken met de meeste klachten krijgen deze niet vanwege hun slechte behandelingen, maar simpelweg vanwege slechte communicatie.
3 mei 2017/door Redactie
e-healthweek

E-healthweek 2017

Van 21 tot en met 27 januari organiseren het ministerie van VWS en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving de eHealthweek. Tijdens deze week proberen zij zoveel mogelijk mensen met eHealth in aanraking te brengen.
3 januari 2017/door Redactie
Prognosetool Digital Dentist nu online in App Store

Prognosetool Digital Dentist nu online in App Store

De prognosetool Digital Dentist is nu beschikbaar voor de iPad in de App store. Met deze tool kan de toestand van een gebitselelement op allerlei factoren worden beoordeeld en kan een prognose worden gemaakt.
24 oktober 2016/door Anita de Klerk
Google

Google: de weg naar nieuwe patiënten

Meer en meer patiënten raadplegen Google bij pijn, voordat zij naar een praktijk toe stappen. Een goede zichtbaarheid van uw praktijk op internet wordt steeds belangrijker. Doe de test en kom erachter of u zelf goed vindbaar bent.
1 september 2016/door Redactie

Nieuwe app ontmoedigt jongeren om te gaan roken met selfie

De nieuwe app Smokerface wil jongeren ontmoedigen om te gaan roken. Aan de hand van een selfie kan de app aantonen hoe je er later uit gaat zien als je rookt.
26 augustus 2016/door Redactie
dental game

Online game: Dental Surgery

In de nieuwe online game Dental surgery staat de speler eens naast de tandartsstoel, in plaats van er zelf in te liggen.
2 augustus 2016/door Redactie

Siilo als alternatief voor WhatsApp voor artsen

Gezien de twijfelachtige veiligheid van WhatsApp experimenteren artsen nu met een nieuwe app, die hen kan helpen om op afstand, digitaal met elkaar te kunnen overleggen op een veilige manier.
2 juni 2016/door dentalinfo

Ook tandartsen te kampen met datalekken

Grote bedrijven en instanties zijn niet de enige slachtoffers van datalekken: ook de gemiddelde mkb’er krijgt te kampen met aanvallen. Daarmee zijn ook vele tandartsen de pineut. Dit is gebleken uit een datalekscan door Utrechtse netwerkdienstverlener Qfast, die werd uitgevoerd bij tien tandartsen en drie grote bedrijven.
9 mei 2016/door dentalinfo

Digitaal in de tandartspraktijk

Klinische tandheelkundige lezingen over de nieuwste digitale ontwikkelingen in de tandartspraktijk. Deze congresdag brengt u helemaal op de hoogte van de stand van zaken in dit steeds sneller veranderende digitale tijdperk.
2 mei 2016/door dentalinfo

WhatsApp versleutelt berichten: veiliger?

Met de encryptie die WhatsApp onlangs heeft doorgevoerd op de berichten die via het medium worden verstuurd, wordt het opeens een stuk veiliger voor artsen om vertrouwelijke kwesties met hun patiënten via dit platform te bespreken.
20 april 2016/door dentalinfo

Online medisch dossier voor iedereen

Over een aantal jaar zal elke Nederlander beschikken over een eigen online pagina, waarop alle medische gegevens te vinden zijn. Dit is deel van het project ‘Meer regie over gezondheid’ van Patiëntenfederatie NPCF.
29 maart 2016/door dentalinfo
Toon meer