Mondzorg op afstand: wat kan je doen en hoe declareer je?

Beeldbellen

Nu een fysiek consult niet meer wenselijk is, moet de tandheelkundige en medische sector op zoek naar andere manieren om patiënten te bereiken. Door mondzorg op afstand kan je je werk deels voortzetten, bijvoorbeeld als het gaat om een probleemgericht consult of beugelconsult. Wat is toegestaan, wat zijn de opties en hoe declareer je?

Beeldbellen

Hoewel beeldbellen een goede en realistische optie is om een consult te vervangen in deze coronatijd, is het belangrijk om dit op een veilige manier te doen. De AVG, NEN en de ISO-normen voor informatiebeveiliging in de zorg kunnen voor beveiligingsproblemen zorgen. Is beeldbellen dan toch een goede optie? De LVH (Landelijke Huisartsen Vereniging) zegt in een advies dat er geen juridisch of medisch bezwaar is voor contact of afstand. Er mag geen medische informatie buiten het dossier worden opgeslagen en net als bij een fysiek consult moet de inhoud van het gesprek worden beschreven in het dossier. Ook artsenorganisatie KNMG is voor het inzetten van beeldbellen.

Veel opties

Er is een enorm aantal verschillende videobelopties. Veel consumenten- en zakelijke producten als Skype, Facetime, Zoom, Hangouts en WhatsApp voldoen volgens de KNMG echter niet aan alle beveiligingseisen. Voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Aleid Wolfsen zegt hierover: “gebruik als het echt niet anders kan consumentenapps als FaceTime of Skype. Maar wees daarbij voorzichtig: doe het alleen bij hoge uitzondering en deel via die apps zo min mogelijk gevoelige gegevens.”

De KNMG noemt als voorbeelden van beeldbeltoepassingen die wel veilig zijn Beterdichtbij, Webcamconsult, FaceTalk, Zaurus, Quli, Mobilea Beeldzorg en WeSeeDo. Andere mogelijkheden zijn Clickdoc, WebEx, Office 365, Digicontact, Uw Zorg Online en OZOVerbindzorg. Verschillende diensten zijn de komende tijd gratis beschikbaar. Smarthealth heeft een overzicht van verschillende aanbieders gemaakt dat hier te downloaden is.

Mondzorg op afstand declareren

De regels voor medisch-specialistische zorg – waaronder MKA-chirurgie – op afstand zijn tijdelijk versoepeld. Hierdoor kan digitaal, telefonisch, schriftelijk en thuis geleverde zorg makkelijker gedeclareerd worden. In het dossier moet dan worden opgenomen dat het om een consult op afstand gaat door COVID-19.

Bij tandheelkundige zorg en orthodontische zorg is sprake van een bestaande behandelrelatie tussen mondzorgaanbieder en patiënt. Wanneer de zorg zoals omschreven in de prestatie ook op afstand plaats kan vinden, mag je hiervoor de bestaande prestatie in rekening brengen. Deze zorg op afstand moet de reguliere vorm van de zorg vervangen. Zo kan bijvoorbeeld een probleemgericht consult of beugelconsult op afstand plaatsvinden, meldt de NZa.

In Vlaanderen is het momenteel nog niet mogelijk om voor een videoconsultatie een vergoeding te krijgen.

Bronnen: NZa, vrtNWS, Autoriteit Persoonsgegevens, LHV, Skipr, Smarthealth

Duitse tandarts houdt videospreekuur

Update 14 april – De Duits tandarts Efthimios Giannkoudis van een tandartspraktijk uit Düsseldorp vertelt in deze video over hun online videospreekuur. Hij bespreekt via beeldbellen de klacht van de patiënt om te bepalen of er sprake is van een spoedgeval.

Hoe werk jij op afstand in de mondzorg? Deel je ervaringen!

Doe mee en vul de poll in

Lees meer over: Corona, E-health, Kennis, Thema A-Z