3D-printen tandheelkunde

3D-printen neemt een enorme vlucht en brengt veel innovatieve technologieën met zich mee, waar tandartsen veel aan kunnen hebben. Zo zijn producenten bezig met de ontwikkeling van 3D-printers voor de tandheelkundige markt. Tandheelkundige implantaten kunnen dan à la minute worden gemaakt. Ook werd onlangs de eerste 3D geprinte MFH kroon bij een patiënt geplaatst.

3D printen in de tandheelkunde. Waar hebben we het eigenlijk over?
, ,

3D-printhars voor opbeetplaatjes hebben vergelijkbare biocompatibiliteit als conventionele hars

Occlusale spalken gemaakt met 3D-geprinte harsen vertoonden een vergelijkbare biocompatibiliteit met conventionele biocompatibiliteit in een studie die is gepubliceerd in het Journal of Dentistry. Een van de vier geteste nieuwe harsen was echter…
De toegevoegde waarde van 3D-beeldvorming en 3D-printing
, , ,

De toegevoegde waarde van 3D-beeldvorming en 3D-printing

“3D-printing en 3D-beeldvorming zijn de toekomst in de tandheelkunde voor patiënt-specifieke oplossingen. Ik denk wel dat we goed moeten nadenken dat we over innovatie spreken: goedkoper, beter en sneller. Zo kunnen we de patiënt echt beter helpen en de zorg goedkoper maken”, zei Thomas Maal als terugblik op zijn lezing tijdens het NVvP-congres.
Apple krijgt patent op nieuwe 3D print techniek
,

Apple krijgt patent op nieuwe 3D print techniek

Amerikaans technologiebedrijf Apple heeft toestemming gekregen voor een patent op een nieuwe 3D print techniek. Met deze nieuwe methode wordt de originele vorm van een object benaderd als een verzameling van kleine driehoekjes.
3D-printer
,

3D-techniek kan kosten en tijd besparen bij operatie kaakfractuur

Aan de Washington University School of Medicine is onderzocht of een 3D-printer ingezet kan worden bij operaties van complexe onderkaakfracturen. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat dit mogelijk een besparing van een paar honderd dollar per operatie kan opleveren.
3D printen in de tandheelkunde. Waar hebben we het eigenlijk over?
,

3D printen in de tandheelkunde. Waar hebben we het eigenlijk over?

3D printen heeft een grote impact gehad op de wijze waarop vele maakindustrieën in de wereld hun productieprocessen hebben ingericht of in de nabije toekomst gaan inrichten. Maar wat is 3D printen en hoe werkt het eigenlijk? Prof. dr. Wismeijer legt het uit.
3D printen in de restauratieve tandheelkunde
,

3D printen in de restauratieve tandheelkunde

Onderzoekers uit Oregon hebben onderzocht of 3D geprinte materialen voor gebitten gebruikt zouden kunnen worden, in plaats van twee provisionele materialen. Uit de resultaten bleek dat de preciesheid van 3D printers niet altijd optimaal is, maar dat de materialen wel voldoende kwaliteit bieden om als goede vervanging te dienen.
Orthodontie gecombineerd met 3D printen
, ,

Orthodontie gecombineerd met 3D printen

Door 3D printen te combineren met tandheelkunde heeft Align Technology Inc. een grote impact gemaakt op de wereld van tandheelkunde. Dit is terug te zien in hun financiën: het bedrijf verdiende in de eerste helft van dit jaar zo’n $660 miljoen.
3D-printing in de tandheelkunde
,

3DHeals 2017 over 3D-printing in de tandheelkunde

Tanden printen voor patiënten? Met de komst van de 3D printer ontstaan er meer en meer mogelijkheden binnen de tandheelkunde. Deze nieuwe technologie werd op de 3DHeals 2017 conferentie in San Francisco besproken.

Partnernieuws

Meer 3D-printen tandheelkunde

3D planning in de traumatologie

3D planning in de traumatologie

Bij herstel van schade door trauma wordt veel gebruik gemaakt van 3D beeldvorming en planning. Dit maakt behandeling voorspelbaar en geeft goede resultaten. Het proces is op te delen in 3D beeldvorming, 3D printing en 3D navigatie. Hoe werkt dit precies?
18 april 2017/door anitatest
oogkasreconstructie met 3D

Nieuwe technologie helpt bij voorspelling oogkasreconstructies

Op 3 juni presenteerde Leander Dubois, MKA chirurg en verbonden aan het AMC/ACTA en het St. Antonius ziekenhuis, zijn proefschrift, over het feit dat oogkasreconstructies beter te voorspellen zijn dankzij slimme software, navigatie apparatuur en 3D-printers.
9 augustus 2016/door anitatest

Innovatie in de tandheelkunde door 3D-printers

3D-printen brengt veel innovatieve technologieën met zich mee, waar onder andere tandartsen en chirurgen veel aan kunnen hebben. Speciaal voor tandartsen ontwierp Atum 3D een 3D-printer, gespecialiseerd in het maken van boormallen voor tandartsen.
14 maart 2016/door dentalinfo

Eerste 3D geprinte MFH kroon op implantaat geplaatst

Vandaag werd bekend gemaakt dat de eerste 3D geprinte MFH kroon bij een patiënt is geplaatst. Rik Jacobs, van Vertex-Dental/NextDent heeft deze kroon bij zichzelf op een tandwortelimplantaat laten plaatsen door prof. dr. Daniel Wismeijer.
16 februari 2016/door dentalinfo

Kaak uit de 3d-printer na mondkanker

Na verwijdering van een kaak met een tumor biedt de 3d-printer een perfecte vervanging. Eten, slikken en spreken is weer mogelijk voor een mondkankerpatiënt in India.
19 januari 2015/door anitatest

3D-printen: ook bij de tandarts

3D-printen neemt zo’n grote vlucht dat binnen drie jaar deze sector 16,2 miljard dollar waard is, tegen 2,5 miljard vorig jaar. 3D-printen wordt gebruikt in de auto- en ruimtevaartindustrie, bij het maken van sieraden, maar ook binnenkort bij: de tandarts.
10 november 2014/door Anita test Test

ACTA studenten testen splint uit 3D-printer

Enkele eerstejaars masterstudenten van ACTA testten onlangs een stabilisatie-opbeetplaat (splint) vervaardigd door een 3D-printer.
27 oktober 2014/door Anita test Test
3D Printing: de nieuwe revolutie in de tandheelkunde en tandtechniek

3D Printing: de nieuwe revolutie in de tandheelkunde en tandtechniek

Het 3D printen is momenteel wereldwijd de snelst opkomende technologie in een groot aantal branches en maakt ook in de tandheelkunde een indrukwekkende opmars.
17 maart 2014/door dentalinfo
onderkaak

Hoogbejaarde heeft wereldprimeur 3D-geprinte onderkaak

Met hulp van een 3D-printer heeft een 83-jarige vrouw een nieuwe onderkaak gekregen. Volgens de wetenschappers is dit een wereldprimeur.
3 februari 2012/door Anita test Test
Toon meer