Innovatie in de tandheelkunde door 3D-printers

3D-printen brengt veel innovatieve technologieën met zich mee, waar onder andere tandartsen en chirurgen veel aan kunnen hebben. Speciaal voor tandartsen ontwierp Atum 3D een 3D-printer, gespecialiseerd in het maken van boormallen voor tandartsen.Boormal voor tandartsen
Deze 3D-geprinte boormallen zorgen ervoor dat een tandarts in de juiste richting en diepte boort, waardoor implantaten beter kunnen worden geplaatst. Hiervoor maakt deze printer gebruik van de zogenaamde DLP-techniek, digital light processin. Hierbij worden de geprinte 3D-producten uitgehard met licht.

Zaagmal voor chirurgen
Ook Xiloc focuste op de tandheelkunde, en ontwikkelde een prototype van een zaagmaal, die nauwkeurig kan weergeven waar precies gezaagd moet worden, wat ervoor kan zorgen dat een operatie sneller en beter verloopt. Dit kan zeer handig zin voor chirurgen. Bij deze 3D-printer werd gebruik gemaakt van een SLS-printer, selective laser sintering. Hierbij worden de verschillende materialen stuk voor stuk aan elkaar gesmolten, door gebruik van een laser. Dit prototype is op dit moment nog in ontwikkeling en er wordt verder onderzocht naar overige mogelijke materialen en toepassingen.

Bron:
Kunststof en Rubber 

Lees meer over: 3D-printen, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *