Röntgen | Digitale tandheelkunde | AI

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vind je artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde en AI in de mondzorg.

Monitoren van tandslijtage met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)
Röntgen | Digitale tandheelkunde

Monitoren van tandslijtage met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)

Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Dentistry kan het kunstmatige intelligentie (AI) systeem voor de progressie van tandslijtage de diagnostiek voor de besluitvorming van het restaureren verbeteren.
Zeldzame vasculaire laesies
Röntgen | Digitale tandheelkunde

Panoramische röntgenfoto’s bij kinderen zijn het meest waardevol op negenjarige leeftijd

Panoramische röntgenfoto’s (PR) zouden bij kinderen op de leeftijd van 9, 12 en 15 jaar moeten worden genomen om tandheelkundige anomalieën en pathologieën in de ontwikkeling (developmental dental anomalies and pathologies, DDAP) te diagnosticeren. Volgens onderzoek in het International Journal of Paediatric Dentistry zouden opnames op deze leeftijden het meest effectief zijn en blootstelling aan straling verminderen.
AI robot tandarts - Perceptive - persbericht businesswire, aug 2024
Röntgen | Digitale tandheelkunde

AI-robot voltooit eerste tandheelkundige ingreep

Een door AI aangedreven robotsysteem heeft zijn eerste volledig geautomatiseerde tandheelkundige ingreep bij een mens voltooid. Dit maakte de ontwikkelaar Perceptive bekend. Het bedrijf ontving $30 miljoen aan financiering van investeerders en wordt ook gesteund door tandarts Ed Zuckerberg, de vader van Meta-oprichter Mark Zuckerberg.
Nieuwe AI-tool die orthodontisten kan helpen
Röntgen | Digitale tandheelkunde

Nieuwe AI-tool die orthodontisten kan helpen

Een nieuwe kunstmatige intelligentie (AI) tool ontwikkeld door de afdeling Computerwetenschappen van de Universiteit van Kopenhagen samen met scannerfabrikant 3Shape kan orthodontisten helpen om beter passende beugels en aligners voor patiënten te laten maken waardoor fouten worden geminimaliseerd en minder aanpassingen nodig zijn tijdens de behandeling.
Röntgen | Digitale tandheelkunde

TMD-klachten na extractie van M3’s

Volgens een review gepubliceerd in the Journal of Craniomandibular and sleep practice zijn er veel patiënten die last hebben van hun kaakgewricht na extractie van hun verstandskiezen.
Microrobots om orale infecties te diagnosticeren en te behandelen
Röntgen | Digitale tandheelkunde

Microrobots om orale infecties te diagnosticeren en te behandelen

Volgens een artikel gepubliceerd in Penn Today van de Universiteit van Pennsylvania zouden kleine robots mogelijk een hulpmiddel zijn om infecties in de mond te diagnosticeren en te behandelen.
robots mondzorg
Röntgen | Digitale tandheelkunde

Gebruik van robots in de tandheelkunde - promotieonderzoek

Tom van Riet promoveerde op 6 december 2023 op zijn onderzoek naar gebruik van robots in de tandheelkunde. Zijn onderzoek werd cum laude beoordeeld. Hij onderzocht een belangrijk maatschappelijk onderwerp: het gebrek aan mogelijkheden om het trekken van tanden en kiezen te oefenen tijdens de tandheelkunde opleiding.
Beeldvormende methoden - 400
Thema A-Z

Beeldvormende methoden monitoren de activiteit van secundaire cariës na composietrestauratie

Korte-golf infrarood reflectie (SWIR), thermische beeldvorming en optische coherentie tomografie (OCT) kunnen worden gebruikt om de activiteit van secundaire cariës te monitoren naast een composietrestauratie, volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Biomedical optics.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Tuchtrechter

De impact van echtscheidingen, ook op de mondgezondheid

Misschien niet het eerste onderwerp waar je als mondzorgverlener aan denkt. Toch zal je ongetwijfeld het geval hebben meegemaakt dat een ouder in het bijzijn van een kind vertelt dat de ex verantwoordelijk is voor het slechte gebit van het kind. Wat je hiermee wel en niet mee moet, werd duidelijk bij het symposium Complexe omgangsrelaties na echtscheiding.
13 januari 2025/door Redactie
Gamma-delta-T cellen beschermen tegen parodontitis

De uitdagingen bij parodontitis stadium IV patiënten

In 2022 is de richtlijn voor de behandeling van stadium IV-parodontitis patiënten ontwikkeld. Monique Danser, parodontoloog en onderzoeker aan ACTA, vertelde in een lezing tijdens het NVvP-congres over de belangrijkste uitdagingen bij Parodontitis stadium IV patiënten, zoals het hebben van een onvolledige dentitie, kauwproblemen en gebrekkige esthetiek. voor een goede behandeling.
13 januari 2025/door Redactie
Blog Bart Admiraal - 400

Blog: Klantreis – zorg én handel

De term “Klantreis” is volgens o.a. Japke-d-Bouma, publicist en NRC-columnist, een Jeukwoord. Jeukwoorden en gezegdes zoals “in je kracht staan”, ”dichtbij jezelf blijven”, irritante veelgebruikte bazeltaal. Hoe was uw klantreis? Had u een goede klantreisleider? Gruwelijk anglicisme. Tekstuele jeukpoeder, stelt inhoudelijk niks voor.
13 januari 2025/door anitatest
Medicom

Efficiënte workflow ondanks tekort aan specialisten: hoe praktijken profiteren van gestandaardiseerde processen

Het tekort aan geschoolde medewerkers stelt tandartspraktijken voor grote uitdagingen. Goed georganiseerde workflows zijn cruciaal om het dagelijkse werk efficiënter te maken en het bestaande team te ontlasten. De Color Method van Zirc biedt een oplossing voor deze problemen - een kleurensysteem dat instrumenten en materialen systematisch organiseert en routinewerk aanzienlijk vereenvoudigt.
11 januari 2025/door anitatest
Geneesmiddel voor de behandeling van aften in mond als gevolg van chemotherapie

Geneesmiddel voor de behandeling van aften in mond als gevolg van chemotherapie

Het Britse farmaceutische bedrijf Quest Pharm heeft samen met Aston University in Birmingham een medicijn ontwikkeld om aften in de mond te behandelen die worden veroorzaakt door een hoge dosis chemotherapie.
11 januari 2025/door Redactie
Durr-Lunos

Het nieuwe MyLunos Duo combi-apparaat, een multitalent

De MyLunos Duo is een geavanceerd tafelmodel poederwaterstraal- en ultrasoon apparaat van de nieuwste generatie, voor tandheelkundige profylaxebehandelingen en voor de behandeling van parodontitis en peri-implantitis. De MyLunos Duo maakt een complete gebitsreiniging met slechts één apparaat mogelijk, met een zeer flexibele toepassing die is afgestemd op de behoeften van de individuele patiënt.
10 januari 2025/door Redactie
samenwerken

Hoe verloopt de samenwerking tussen tandartsen en mondhygiënisten? Vul de vragenlijst in

Dagelijks werken tandartsen en mondhygiënisten met elkaar samen. Dit kan fysiek in hetzelfde gebouw zijn of op afstand waar elk op een andere locatie werkt. Hoe ervaren zowel tandartsen als mondhygiënisten de samenwerking? Wij hebben een vragenlijst hierover gemaakt. Doe mee en vul de vragenlijst anoniem in!
9 januari 2025/door anitatest
Logo Training Motiveren tot gezonde mondgewoonten

Training Motiveren tot gezonde mondgewoonten – inspireer en begeleid positieve veranderingen

Zie jij als mondhygiënist kinderen in de praktijk met afwijkende mondgewoonten zoals duimen of mondademen? Dit heeft, zoals je waarschijnlijk al weet, grote effecten op het gehele mondgebied. Met deze cursus van Uniek Academy leer je hoe je de motivatie van kind en ouders kunt vergroten om zo afwijkende mondgewoonten te voorkomen en verhelpen.
9 januari 2025/door anitatest

NoGag®: gedurende 1 uur geen kokhalsneiging

10 seconden na het aanbrengen van NoGag wordt de kokhalsneiging gedurende 1 uur onderdrukt. Zo kunnen tandheelkundige procedures gemakkelijker en stressvrij voor patiënten en zorgverleners worden uitgevoerd. NoGag is een gepatenteerd mengsel van onder andere zout en citroenzuur, geen verdovend middel.
8 januari 2025/door Redactie
Myobrace

Myobrace®, Myosa®, Myotalea® & Myoretainr®: Innovatieve myofunctionele behandelsystemen van Myofunctional Research Co

Al meer dan 30 jaar ondersteunt Myofunctional Research Co. (MRC) wereldwijd bij het behandelen van problemen rondom orthodontie, kaakgewrichtsstoornissen en ademhaling.
MRC’s innovatieve behandelsystemen - Myobrace®, Myosa®, Myotalea® en Myoretainr® - corrigeren afwijkende mondgewoonten, boogontwikkeling en dentale uitlijning door de onderliggende ademhalings- en myofunctionele oorzaken aan te pakken.
8 januari 2025/door anitatest
Mondgezondheid van patiënten na een beroerte

Mondgezondheid van patiënten na een beroerte

Volgens een studie gepubliceerd in Gerodontology is er een verband tussen een hoge body mass index (BMI) in combinatie met een lage spiermassa en een slechte mondgezondheid bij oudere patiënten die een beroerte hebben gehad. Het onderzoek benadrukt het feit dat de tandheelkundige en algehele gezondheid aangepakt moet worden.
8 januari 2025/door Redactie
Verbetermanagement

Praktijkanalyse: Ontdek hoe je jouw praktijk verbetert

Haal meer voldoening, plezier én omzet uit je praktijk en je team dankzij een praktijkanalyse door Sjoerd Kuiken, Praktijkmanagement. Met intakegesprek, online persoonlijkheidstest, medewerkers tevredenheidsonderzoek, analyse van praktijkcijfers, observatie in praktijk, rapport met bevindingen, adviezen in plan van aanpak en persoonlijke rapportage aan praktijkhouder.
7 januari 2025/door Redactie
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?