Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

intra-oraal scannen
, , ,

Reconstructieve tandheelkunde en het gebruik van digitale workflows

Het ‘Digital Rehabilitation Concept’ (DRC) is een alomvattend behandelconcept dat gebruik maakt van digitale workflows in de reconstructieve tandheelkunde. Digitale foto- en videografie, intra-oraal scannen en softwarematig plannen maken hier onderdeel van uit. De mogelijkheden zijn oneindig en DRC maakt voorspelbaar werken binnen een team eenvoudiger.
Besluit Basisveiligheidsnormen stralingsbescherming van start
,

Besluit Basisveiligheidsnormen stralingsbescherming van start

Vanaf 6 februari 2018 zal er een nieuwe regelgeving wat betreft radiologie van start gaan: het Besluit Basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs). Voor mondzorgpraktijken zal dit gevolgen hebben.
Nieuwe röntgentechniek in kleur geeft meer informatie
,

Nieuwe röntgentechniek in kleur geeft meer informatie

In Duitsland is een nieuwe röntgentechniek voor de mondzorg ontwikkeld, waarbij op de röntgenfoto materialen van verschillende chemische samenstelling verschillende kleuren krijgen. Zo is bijvoorbeeld op de foto te zien welke materialen als vulling gebruikt zijn.
Digitale tandheelkunde in 2027
, , ,

Digitale tandheelkunde in 2027

In de afgelopen jaren is een aantal nieuwe digitale voorzieningen en bijbehorende digitale applicaties geïntroduceerd die ons leven enorm gaan vergemakkelijken. Denk hierbij aan intra- en extra-orale 3D scanners, cone-beam CT apparaten, maar ook aan 3D printers. Welke nieuwe technologie zal binnen 10 jaar beschikbaar zijn in de tandheelkunde?
conebeamct
,

Standpunt NVDMFR over conebeamCT onderzoeken

De Nederlandse Vereniging voor DentoMaxilloFaciale Radiologie (NVDMFR) ontving signalen dat er onduidelijkheid is over de voorwaarden waaronder conebeamCT onderzoeken mogen worden gedaan. De NVDMFR heeft nu een standpunt hierover ingenomen.
robots mondzorg
, ,

Nemen robots de mondzorg over?

De technische ontwikkelingen gaan steeds verder. Er bestaan al allerlei apparaten die met behulp van sensoren gezondheidsmetingen doen bij mensen. Hebben deze ontwikkelingen ook invloed op de tandheelkunde? Zullen robots ooit de hele mondzorg overnemen?
Stralingsdeskundigen
, , ,

Juridische uitspraak: Erkenning buitenlands diploma stralingsdeskundigen

Na een juridische uitspraak voert de ANVS geen waarderingen meer uit van buitenlandse diploma’s stralingsdeskundigheid.
digitale revolutie
,

De impact van de digitale revolutie op uw dagelijkse praktijk

Alexander Tolmeijer volgde het congres Exponentional Medicine in San Diego en interviewde sprekers en bezoekers. Op Praktijk Anno Nu vatte hij het congres voor u samen en vertelde hij over de belangrijkste ontwikkelingen die in de nabije toekomst impact kunnen hebben op uw praktijk.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Henry Schein voor 7e keer gekozen als een van world’s most ethical companies

Henry Schein voor 7e keer gekozen als een van world’s most ethical companies

Henry Schein is door het Ethisphere Institute, een wereldwijd leider bij het formuleren en stimuleren van normen voor ethisch ondernemen, gekozen als een van de World's Most Ethical Companies van 2018. Dit is het zevende achtereenvolgende jaar dat Henry Schein is erkend en als enige uit de branche voor gezondheidsproducten.
19 februari 2018/door Redactie
Aquasil Ultra +: Smart Wetting adrukmateriaal

Aquasil Ultra +: Smart Wetting adrukmateriaal

Aquasil® Ultra+ Smart Wetting afdrukmateriaal is een VPS-afdrukmateriaal, dat geïndiceerd is voor alle afdruktechnieken. Met de beste intraorale hydrofiliciteit en scheurweerstand op de markt biedt het optimale prestaties in de meest uitdagende situaties.
16 februari 2018/door Redactie
Speeksel peptide voor betere implantaat integratie

Speeksel peptide voor betere implantaat integratie

Een peptide die te vinden is in het speeksel zou de oplossing kunnen zijn om implantaten sneller te laten integreren met de omliggende cellen. Onderzoekers vonden uit dat cellen in de mondholte die werden blootgesteld aan deze specifieke peptiden zich makkelijker aan titanium aanpasten dan de cellen die niet met de peptiden in aanraking kwamen.
16 februari 2018/door Redactie
Fresh4Sure effectief tegen halitose en een slechte adem

Fresh4Sure effectief tegen halitose en een slechte adem

Fresh4Sure is een uniek 3-staps mondverzorgingssysteem dat helpt om de balans tussen “goede” en “slechte” bacteriën op natuurlijke wijze te herstellen. Het is een professionele aanpak voor thuis waarmee een gezonde mond en een frisse mondgeur ontstaat. Ook wordt een droge mond voorkomen.
15 februari 2018/door Anita de Klerk
Identium VSXE afdrukmateriaal

Identium® – Precisie afdrukmateriaal voor kroon- en brugwerk

Identium VSXE afdrukmateriaal. Nog meer zekerheid door een zeer betrouwbare 3-dimensionale stabiliteit en een optimale scheurweerstand. Minimaliseer het aantal remakes en verkort de plaatsingstijd van uw kroon - en brugwerk.
15 februari 2018/door Redactie
Bandje voor minder koordweerstand

Bandje voor minder koordweerstand

CordEze is een pols- of armbandje dat de weerstand van het koord van een handstuk, ultrasonic scaler of air polisher kan verminderen in het gebruik.
15 februari 2018/door Redactie
Huppelend naar de mondhygiënist: blog op website ministerie van VWS

Huppelend naar de mondhygiënist: blog op website ministerie van VWS

Onlangs verscheen het tweede blog van mondhygiënist Lieneke Steverink op de website van het ministerie van VWS. In dit blog vertelt ze over hoe belangrijk het is dat kinderen regelmatig naar de mondhygiënist gaan.
14 februari 2018/door Anita de Klerk
Inspektor introduceert QLF-diagnostiek op Dental Expo - (Dental Expo - D.135)

Inspektor introduceert QLF-diagnostiek op Dental Expo – (Dental Expo – D.135)

Met QLF-diagnostiek (Quantitative Light-induced Fluorescence) kan beginnende cariës in een vroeg stadium ontdekt en behandeld worden. Tijdens de Dental Expo verzorgt Inspektor op de stand van All Dent live presentaties en wordt mondprofessionals de gelegenheid geboden om zelf met QLF-diagnostiek te experimenteren.
14 februari 2018/door Redactie

Create Your Own Style Hands-on workshops 2018

3M Health Care Academy helpt u met kwalitatief hoogwaardige hands-on workshops van professionals uit de tandheelkunde. De interactieve en praktische workshops vinden plaats in een informele sfeer op verschillende data en locaties en helpen u stap voor stap esthetische resultaten te bereiken bij al uw procedures.
14 februari 2018/door Redactie
All Dent, dé partner bij het inrichten van mondzorgpraktijken

All Dent, dé partner bij het inrichten van mondzorgpraktijken

All Dent is dé partner bij het inrichten van mondzorgpraktijken. Is een tandarts, orthodontist of mondhygiënist op zoek naar een nieuwe praktijkinrichting of is vernieuwing van zijn of haar huidige inrichting gewenst? Is het antwoord ‘ja’, dan zijn ze bij ons aan het juiste adres.
14 februari 2018/door dentalinfo
16 mei: European Gum Health Day

16 mei: European Gum Health Day

Op 16 mei vindt de European Gum Health Day plaats, een internationale dag om bij het publiek het bewustzijn van tandvleesaandoeningen te vergroten. Dit jaar krijgen alle parodontologen, tandartsen en mondhygiënisten in Nederland het verzoek om aandacht te besteden aan deze dag. Hoe kunt u dat doen? 
14 februari 2018/door Redactie
Studiereis mondhygiënisten in Chicago: Bugs in the city

Studiereis mondhygiënisten naar Chicago: Bugs in the city

Dr. Dick Barendregt neemt je met zijn wetenschappelijke en praktijkgerichte benadering mee op een interessante reis naar de wereld van de parodontologie en implantologie. Onderwerpen zoals implantitis, autotransplantatie en de nazorg staan op het programma.
14 februari 2018/door Redactie
Toon meer