Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

Röntgenfoto’s schieten tekort bij diagnosticeren cariës bij kleuters
,

Röntgenfoto’s schieten tekort bij diagnosticeren cariës bij kleuters

Een diagnose op basis van een röntgenfoto bij kleuters zit er bijna één op de drie keer naast. Vaak is een visuele controle al voldoende om de juiste behandeling te bepalen.
,

Tand verplaatst naar kin van man en toont noodzaak om röntgenfoto van volledige mond te maken

De snijtand van een man verplaatste zich tijdens een verkeersongeluk naar een wel erg aparte plek – de kin. Pas na een tweede onderzoek werd het ontdekt en vervolgens operatief verwijderd. Dit benadrukt het belang van secundaire beoordelingen en scans van gezichtstrauma.
Maak intraorale scans in goed verlichte ruimte in blauwlichtscanmodus
,

Maak intraorale scans in goed verlichte ruimte in blauwlichtscanmodus

De lichtomstandigheden, waaronder de kleur van het licht van de scanner, beïnvloeden de nauwkeurigheid van een intraorale scan. Volgens een artikel uit het Journal of Prosthodontics resulteert een scan die gemaakt is met een blauwlichtscanmodus in aanzienlijk nauwkeurigere scans.
9 van de 10 tandheelkundige letsels niet gerapporteerd bij CT scan
,

9 van de 10 tandheelkundige letsels niet gerapporteerd bij CT scan

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leipzig wordt het overgrote deel van het tandheelkundig letsel niet gerapporteerd bij een full-body CT-scan.
,

SS-OCT, veelzijdige opnametechniek zonder röntgenstraling

Swept-source optische coherentietomografie kan helpen om cariës, kroonfracturen en meer te diagnosticeren door cross-sectionele beelden van de tanden te leveren met hoge resolutie. De techniek maakt gebruik van laserlicht zodat de patiënt niet aan mogelijk schadelijke straling wordt blootgesteld. Een beschrijving van het onderzoek, met uitgebreide reactie hierop van dr. Erwin Berkhout, tandarts en stralingsdeskundige.
ANVS-Herinnering
,

Herinnering ANVS: regel vóór 15 april uw registratie of vergunning voor werken met röntgentoestellen

Tandartsen die werken met röntgentoestellen hebben daarvoor een registratie of vergunning nodig van de ANVS. Praktijkeigenaren krijgen een laatste kans om de registratie of vergunning alsnog aan te vragen. De ANVS zal niet handhavend optreden ten aanzien van deze overtreding, als de aanvraag voor registratie of vergunning vóór 15 april alsnog wordt gedaan.
,

Niet-conventionele MRI-technieken beter voor breinbeelden van patiënten met beugels

Het maken van een MRI-scan bij patiënten met beugel leidt vaak tot onduidelijke beelden omdat metalen objecten artefacten veroorzaken. Nieuw onderzoek suggereert dat dit probleem kan worden opgelost door andere MRI-sequenties te gebruiken.
rontgenstraling
, ,

ANVS: Regel nu uw registratie of vergunning voor het werken met stralingsbronnen

Praktijken die werken met stralingsbronnen, zoals röntgenapparatuur, hebben daarvoor een registratie of vergunning nodig van de ANVS. Tot 2018 volstond vaak een melding bij de ANVS. Als u deze melding nog niet omgezet heeft naar een registratie of vergunning bent u volgens de autoriteit in overtreding en krijgt u nu een laatste kans om dit te corrigeren.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

verwijderen verstandskiezen

TMD-pijn: uitleg van de G-codes van de prestatieomschrijving

Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauwstelsel. Na tandpijn is pijn vanuit het kauwstelsel de meest voorkomende pijn in het aangezicht. Dr. Peter Wetselaar gaf uitleg over de G-codes van de prestatieomschrijving.
19 juli 2021/door anitatest
verdoven van kinderen

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
19 juli 2021/door anitatest
Kwaliteitssysteem-DMT

Videotraining: Opzetten kwaliteitssysteem

Wat is eigenlijk een kwaliteitssysteem? Die vraag wordt allereerst beantwoord in deze training. En vervolgens krijg je verdere uitleg hoe zo’n systeem op te zetten. Want hiervoor hoeft een praktijk helemaal geen aparte software aan te schaffen of een externe partij voor in te huren. Met het volgen van deze training kun je gemakkelijk een eerste start maken met het zelfstandig opzetten van een eigen kwaliteitssysteem.
17 juli 2021/door Anita test Test
Chlo-site Behandeling verdiepte, onrustige pockets in een vroeg stadium

Chlo-Site: eenvoudige behandeling van verdiepte, onrustige pockets

Wacht niet tot een pocket van 5 mm een pocket van 8 mm wordt. Behandel de 5 mm pockets eenvoudig met Chlo-Site. Chlo-Site is het meest betaalbare middel om in te zetten tegen onrustige pockets, die niet reageren op conservatief behandelen.
16 juli 2021/door anitatest
GUM® BIO Tandpasta

GUM® BIO Tandpasta

GUM® BIO Tandpasta, onze biologische tandpasta, is extra zacht dankzij de zachtheid van natuurlijke en biologische ingrediënten. Het bevat fluoride, zoals aanbevolen door mondgezondheidsdeskundigen en het EFP, om het glazuur te beschermen en te versterken.
15 juli 2021/door anitatest
Zoetstoffen

Suikervervangers veroorzaken langdurige problemen bij ratten

Suikervervangers, kunnen langdurige effecten hebben op de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit onderzoek dat recentelijk werd gepubliceerd in British Medical Journal.
15 juli 2021/door anitatest
Miele 400x230 (witrand)

Echte professionals van Miele: Speciaal ontwikkeld voor uw tandartspraktijk

Bij aankoop van een thermodesinfector of een sterilisator uit ons assortiment ontvangt u actievoordeel ter hoogte van € 500 voor passende componenten per actie-apparaat.*
14 juli 2021/door Redactie
Nieuwe behandeling zou parodontale ziekteverwekkers volledig kunnen uitroeien

E. gingivalis onderschatte bron van parodontitis

Entamoeba gingivalis, een parasiet die in de mond wordt aangetroffen, kan een onderschatte bron van ontsteking en parodontitis zijn, volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Dental Research.
14 juli 2021/door anitatest
Richtlijn ergonomie voor mondzorgprofessionals

Richtlijn ergonomie voor mondzorgprofessionals

De FDI World Dental Federation publiceerde in april 2021 een ergonomierichtlijn voor mondzorgprofessionals.
13 juli 2021/door Redactie
Dentalinfo_400x230px (002) Needle Off

NeedleOff: Dé universele, betrouwbare oplossing om te stoppen met recappen

NeedleOff verwijdert gemotoriseerd iedere gebruikte dentale naald met schroefdraad van een tandheelkundige verdovingsspuit en slaat die direct veilig op in de geïntegreerde Sharptainer. NeedleOff voorkomt prikaccidenten en maakt de behandelruimte zo veiliger voor iedereen.
13 juli 2021/door Redactie
Controles IGJ samenwerking voor bestrijding antibioticaresistentie

Antibioticagebruik verhoogt kans op opioïdeproblemen

Het gebruik van antibiotica naast opioïden kan het risico op misbruik van opioïden vergroten en de werking van darm-hersenverbinding veranderen. Dit blijkt uit onderzoek bij ratten uitgevoerd door een team van University of California in San Diego.
13 juli 2021/door anitatest
Dent-Repair-Center

Dent Repair Center: 10 mondzorginstrumenten repareren – 2 gratis en 0% btw

Wilt u reparaties snel en tegen een lage prijs? Kies voor DentRepairCenter. Wij zijn partner voor 2.500 mondzorgpraktijken in Nederland, België en Duitsland. Bij reparatie van 10 mondzorginstrumenten zijn er 2 gratis. 0% BTW. Bekijk ons complete aanbod.
12 juli 2021/door Redactie
Toon meer