Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

,

5 dingen die we kunnen verwachten van AI komend decennium

Al jaren wordt er gesproken over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Hoewel we de eerste toepassingen in de mondzorg al zien komen, moet het beste nog komen.
artificial-intelligence-in-de-tandheelkunde
, , ,

Artificial Intelligence in de tandheelkundige diagnostiek

Artificial Intelligence kan ook binnen de tandheelkunde een verschil maken. Waar nu nog wordt gewerkt met complexe software en een workflow met veel stappen, kunnen processen in de toekomst worden geautomatiseerd. Verslag van de lezing van dr. David Anssari Moin tijdens het wintersymposium van de NVDMFR.
Röntgenstraling verhoogt risico kanker
,

Tandheelkundige röntgenstraling verhoogt misschien risico op kanker

Herhaalde blootstelling aan straling gebruikt om tandheelkundige röntgenfoto’s te maken houdt verband met een verhoogd risico op schildklierkanker en meningeoom. Een onderzoeksteam van Brighton and Sussex Medical School concludeerde dit na een meta-analyse van ruim 5.500 publicaties.
Stralingsbescherming
,

Stralingsbescherming: röntgenfoto’s door de mondhygiënist

Het maken van röntgenfoto’s is conform de wet BIG voorbehouden aan tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. Met het experiment taakherschikking dat dit jaar start komen daar de mondhygiënisten bij. Een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden voor stralingsbescherming.
artificial-intelligence-in-de-zorg
, , ,

Artificial Intelligence in de medische diagnostiek

Henk Marquering, van oorsprong geofysicus en gepromoveerd binnen de seismische tomografie, houdt zich binnen de afdeling radiologie bezig met A.I. in de medische diagnostiek. Op het wintersymposium van de NVDMFR gaf hij een lezing over zijn werkgebied. Waar startte digitaliserering in de medische sector, hoe werkt Deep learning en wat zijn voorbeelden van A.I.?
, , ,

Artificial Intelligence in de maatschappij

Waar in onze maatschappij wordt A.I. al toegepast? Hoe werkt A.I. en welke invloed heeft A.I. op de toekomst van onze maatschappij? Welke manieren zijn er om machine learning modelen te trainen? Verslag van de lezing van drs. Koen Klein Willink, innovation manager NN Group Finance, datascience expert, tijdens het NVDMFR-symposium.
NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019 - Digitale occlusieregistratie
,

NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019: Digitale occlusieregistratie

Op 3 oktober is de NWVT - TP Master Scriptieprijs 2019 uitgereikt aan Suze de Boer, oud student RU Nijmegen voor haar master scriptie: Digitale Occlusieregistratie. Een pilotstudie naar de validiteit van de occlusieregistratie met de TRIOS intra-orale scanner.
MRI scans als hulp bij identificatie gebitsbreuken
,

MRI scans als hulp bij identificatie gebitsbreuken

Nieuw onderzoek heeft gekeken naar of MRI scans gebruikt kunnen worden voor het identificeren van wortelscheuren en breuken in de tanden. Dit werd gedaan door resultaten van MRI scans te vergelijken met CBCT scans.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Contracteerperiode-zorgverzekeraars-mondzorg

De contracteerperiode van zorgverzekeraars is weer begonnen: waar op te letten?

Half september start de contracteerperiode van zorgverzekeraars. Niet alle mondzorgaanbieders krijgen zorgovereenkomsten aangeboden: de meeste zorgverzekeraars bieden geen overeenkomsten aan praktijken voor reguliere tandheelkunde aan. Krijgt u wél een overeenkomst aangeboden, dan is het verstandig bij iedere overeenkomst de afweging te maken of u deze al dan niet tekent. Welke elementen spelen daarbij een rol?
14 september 2020/door anitatest
Certificering

ISO-certificering van de mondzorgpraktijk – De ervaringen van Matthijs Genders

Tandarts-praktijkhouders hebben veelal te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Leren van anderen is belangrijk om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Sjoerd Kuiken beschrijft daarom in dit artikel de ervaringen van tandarts-praktijkhouder Matthijs Genders over het opzetten van ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem binnen zijn praktijk.
14 september 2020/door Redactie
Voorbehouden handelingen in de mondzorg. Wie mag wat doen en wanneer?

Voorbehouden handelingen in de mondzorg. Wie mag wat doen en wanneer?

Wie mag nu wat doen in de mondzorg en onder welke voorwaarden? Een verheldering van de wet BIG en de zelfstandige bevoegdheid. Dit al eerder geplaatste artikel is ge-update met de nieuwe regels voor geregistreerd-mondhygiënisten.
14 september 2020/door Anitadeklerk2018
thermodesinfector

Productvergelijking: Thermodesinfector

Op zoek naar een nieuwe thermodesinfector, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dental INFO vergeleek de relevante specificaties van verschillende merken.
14 september 2020/door Anitadeklerk2018

Luxatie: de verplaatste tand

Zeker bij jonge kinderen komen luxaties nogal eens voor: de tand is naar boven, beneden, naar voren, of naar achteren verplaatst. Duidelijk is dat hierbij zowel de pulpa als het parodontium schade oplopen. Echter hoe groot is die schade en hoe beïnvloedt die de prognose? Diagnostiek, behandeling en gevolgen van luxaties.
14 september 2020/door dentalinfo

Poets- en voorlichtingslessen door Nederlandse mondhygiënisten in Nicaragua

In Noord-Nicaragua is tandheelkundige zorg voor de meeste mensen onbetaalbaar en onbereikbaar. Mondhygiënist Maria Borgers besloot om zich - samen met haar ICO-groep - in te zetten voor de kinderen van de Saturday School en ontwikkelde handleidingen voor voorlichtings- en poetslessen en een memory spel. De kinderen leerden zo al spelenderwijs over mondhygiëne.
14 september 2020/door Redactie

Vlieg door Godzilla’s gebit in Japan

In Japan is onlangs ’s werelds eerste Godzilla museum geopend. Binnenkort kunnen bezoekers daar Godzilla’s gebit bekijken vanaf een zip-line.
14 september 2020/door Redactie

Open Huis dagen Utrecht Dental 2 en 3 oktober 2020

Bezoek de Utrecht Dental Open Huis dagen op vrijdag 2 oktober van 10:00 tot 19:00 uur en zaterdag 3 oktober van 10:00 tot 17:00 uur.
12 september 2020/door Anitadeklerk2018

Kulzer introduceert Venus Diamond en Venus Pearl ONE Shade: de juiste kleur, iedere keer weer

Door de verbluffende kleuradaptatie van de kleur ONE worden restauraties onzichtbaar en als het ware in de omringende dentitie opgenomen. ONE Shade bespaart veel tijd omdat er geen kleurbepaling nodig is.
11 september 2020/door Redactie
GUM® Bi-Direction – 1 borstel, 2 standen

GUM® Bi-Direction: 1 BORSTEL, 2 STANDEN

Gum® Bi-direction – 1 BORSTEL, 2 STANDEN, voor betere toegang tot de achterste kiezen.
10 september 2020/door anitatest
Periochip

Doe dan maar liever SRP+

Tandartsen hebben vaak een moeilijke keuze te maken bij de behandeling van matige tot ernstige parodontitis: ofwel een chirurgische ingreep ofwel SRP + aanvullend de PerioChip® met de werkzame bestanddeel chloorhexidine.
10 september 2020/door anitatest
Metalen

ALS mogelijk vanaf kindertijd al te voorspellen door tanden

Biomarkers van ALS beginnen zich tijdens de kindertijd in de tanden te ontwikkelen, aldus een studie die gepubliceerd is in de Annals of Clinical and Translational Neurology.
10 september 2020/door Redactie
Toon meer