Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

9 van de 10 tandheelkundige letsels niet gerapporteerd bij CT scan
,

9 van de 10 tandheelkundige letsels niet gerapporteerd bij CT scan

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leipzig wordt het overgrote deel van het tandheelkundig letsel niet gerapporteerd bij een full-body CT-scan.
,

SS-OCT, veelzijdige opnametechniek zonder röntgenstraling

Swept-source optische coherentietomografie kan helpen om cariës, kroonfracturen en meer te diagnosticeren door cross-sectionele beelden van de tanden te leveren met hoge resolutie. De techniek maakt gebruik van laserlicht zodat de patiënt niet aan mogelijk schadelijke straling wordt blootgesteld. Een beschrijving van het onderzoek, met uitgebreide reactie hierop van dr. Erwin Berkhout, tandarts en stralingsdeskundige.
ANVS-Herinnering
,

Herinnering ANVS: regel vóór 15 april uw registratie of vergunning voor werken met röntgentoestellen

Tandartsen die werken met röntgentoestellen hebben daarvoor een registratie of vergunning nodig van de ANVS. Praktijkeigenaren krijgen een laatste kans om de registratie of vergunning alsnog aan te vragen. De ANVS zal niet handhavend optreden ten aanzien van deze overtreding, als de aanvraag voor registratie of vergunning vóór 15 april alsnog wordt gedaan.
,

Niet-conventionele MRI-technieken beter voor breinbeelden van patiënten met beugels

Het maken van een MRI-scan bij patiënten met beugel leidt vaak tot onduidelijke beelden omdat metalen objecten artefacten veroorzaken. Nieuw onderzoek suggereert dat dit probleem kan worden opgelost door andere MRI-sequenties te gebruiken.
rontgenstraling
, ,

ANVS: Regel nu uw registratie of vergunning voor het werken met stralingsbronnen

Praktijken die werken met stralingsbronnen, zoals röntgenapparatuur, hebben daarvoor een registratie of vergunning nodig van de ANVS. Tot 2018 volstond vaak een melding bij de ANVS. Als u deze melding nog niet omgezet heeft naar een registratie of vergunning bent u volgens de autoriteit in overtreding en krijgt u nu een laatste kans om dit te corrigeren.
,

5 dingen die we kunnen verwachten van AI komend decennium

Al jaren wordt er gesproken over de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Hoewel we de eerste toepassingen in de mondzorg al zien komen, moet het beste nog komen.
artificial-intelligence-in-de-tandheelkunde
, , ,

Artificial Intelligence in de tandheelkundige diagnostiek

Artificial Intelligence kan ook binnen de tandheelkunde een verschil maken. Waar nu nog wordt gewerkt met complexe software en een workflow met veel stappen, kunnen processen in de toekomst worden geautomatiseerd. Verslag van de lezing van dr. David Anssari Moin tijdens het wintersymposium van de NVDMFR.
Röntgenstraling verhoogt risico kanker
,

Tandheelkundige röntgenstraling verhoogt misschien risico op kanker

Herhaalde blootstelling aan straling gebruikt om tandheelkundige röntgenfoto’s te maken houdt verband met een verhoogd risico op schildklierkanker en meningeoom. Een onderzoeksteam van Brighton and Sussex Medical School concludeerde dit na een meta-analyse van ruim 5.500 publicaties.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Wat is de transitievergoeding voor een spijtoptant

Wat is de transitievergoeding voor een spijtoptant?

Hoe zit het met de transitievergoeding als er geen sprake is van één voortdurend dienstverband, maar er sprake is geweest van een onderbreking in het dienstverband? Bijvoorbeeld indien een tandartsassistente haar dienstverband heeft opgezegd maar daarna toch weer terugkeert naar haar oude werkgever?
21 april 2021/door Redactie
Alles over wortelcariës

Alles over wortelcariës

Komt wortelcariës ook binnen de paropraktijk voor waar de mondhygiëne meestal optimaal is bij patiënten in de nazorgfase? Ja, dat komt zeker voor. Maar wortelcariës is niet altijd even simpel te constateren. Bijvoorbeeld omdat het ook een artefact op de röntgenfoto zou kunnen zijn en het klinisch beeld niet meteen goed duidelijk is.
21 april 2021/door Redactie
Tips bij sollicitatiegesprekken

Tips bij sollicitatiegesprekken

De kwaliteit van zorgverlening wordt met name bepaald door de kwaliteit van het team. Je hebt nooit 100% zekerheid, dat je een goede – of de beste – kandidaat aanneemt. Maar hoe kun je deze kans zo groot mogelijk maken? Daarvoor in dit artikel diverse tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken.
21 april 2021/door Redactie
Poster: Angst en pijnbeleving bij de mondhygiënist

Poster: Angst en pijnbeleving bij de mondhygiënist

Voor hun afstudeeronderzoek aan de Hogeschool Utrecht deden studenten Mondzorgkunde Anouk Huijgen en Myriem Gout literatuuronderzoek naar de associatie is tussen angst en pijn bij tandheelkundige behandelingen die door de mondhygiënist worden uitgevoerd.
21 april 2021/door Redactie
Mailvoorbeelden

3 mail templates om extra Google reviews te krijgen

Positieve Google reviews zijn belangrijker dan ooit, ook voor tandheelkundigen. Gelukkig kun je met deze 3 mail templates extra positieve Google beoordelingen ontvangen voor je praktijk.
21 april 2021/door anitatest
Parodontitis verhoogt het risico op bacteriën in donorbloed

Parodontitis verhoogt het risico op bacteriën in donorbloed

Mensen met parodontitis die bloed doneren lopen het risico om bloed af te geven dat besmet is met bacteriën. Het gedoneerde bloed wordt namelijk niet gecontroleerd op dergelijke bacteriën waardoor transfusiepatiënten kwetsbaarder worden voor ziekenhuisinfectie, blijkt uit een studie gepubliceerd in Blood Transfusion.
21 april 2021/door Redactie
Webinar terugkijken: Augmented en Virtual reality: wat is het en wat kan je ermee in de tandheelkunde?

Webinar terugkijken: Augmented en Virtual reality: wat is het en wat kan je ermee in de tandheelkunde?

Je zal er wel van gehoord hebben: Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) zijn nieuw en steeds populairder, ook in de gezondheidszorg. Maar wat zijn ze nou eigenlijk, en waar kan je ze voor gebruiken? In deze webinar leggen twee experts het uit.
21 april 2021/door Redactie
Parodontitis mogelijke oorzaak van complicaties tijdens en na zwangerschap

Parodontitis mogelijke oorzaak van complicaties tijdens en na zwangerschap

Recent onderzoek heeft parodontitis tijdens de zwangerschap gekoppeld aan slechtere gezondheidsresultaten voor zowel moeders als hun kinderen. De auteurs riepen op tot meer mondhygiëne inspanningen om dit te voorkomen en zwangerschapsrisico’s aan te pakken.
21 april 2021/door anitatest
Ron-Steenkist-en-Astrid-Stijger

Podcast: ‘Dental IQ’ verhogen met Astrid Stijger

In deze podcast-aflevering gaat tandarts-ondernemer Ron Steenkist in gesprek met Astrid Stijger. Over haar cursuscentra voor Equicure-therapie, het verhogen van het ‘Dental IQ’ van haar patiënten in Groningen en haar weg naar succes.
20 april 2021/door Redactie
Root-to-crown

Root to Crown: een praktisch hands-on programma voor de algemeen tandarts

De Dentsply Sirona Academy start een nieuw seizoen en ontmoet u graag live tijdens één van de zes workshops. Ervaren docenten Joerd van der Meer, Sjoerd Smeekens, Maarten Bekkers en Arend van den Akker laten meerdere disciplines aan bod komen; van endo tot resto (in)direct. Start op 28 mei 2021 met drie webinars en vanaf september met workshops.
19 april 2021/door anitatest

De oorzaken van muscoskeletale pijn

In een recent artikel voor Dentistry beschrijft chiroprator Khalil Hussein muscoskeletale pijn in de tandheelkunde. Het zijn de verschillende factoren uit het dagelijkse werkleven die bijdragen aan deze pijn.
19 april 2021/door anitatest
Dentsply-intraorale-scan---witrand-400

Stap in de toekomst van de tandartspraktijk: plan een afspraak in ons mobile demo center

Boek ons Mobile Demo Center en ervaar zelf wat de digitale workflows van Dentsply Sirona voor uw praktijk kunnen betekenen. Plan eenvoudig een afspraak in, geheel passend bij uw agenda.
18 april 2021/door Redactie
Toon meer