Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

Het-gebruik-van-kunstmatige-intelligentie
,

Het gebruik van kunstmatige intelligentie in de tandheelkunde komt steeds dichterbij

In de toekomst van de tandheelkunde kan kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk automatisch parodontale pathologieën ontdekken die anders mogelijk worden gemist. Een onderzoek dat werd gepresenteerd op het EuroPerio10-congres van de Europese Federatie van Parodontologie (EFP) toont aan dat dit steeds dichterbij komt: een deep learning-algoritme heeft namelijk met succes parodontitis op 2D-bitewing-röntgenfoto’s gedetecteerd.
Beeldvorming onthult bij vrouw molaren met zes en zeven wortelkanalen
,

Beeldvorming onthult bij vrouw molaren met zes en zeven wortelkanalen

Het belang van beeldvorming in de tandheelkunde komt regelmatig naar voren. Bij de behandeling van een vrouw met twee molaren die minstens zes abnormale wortelkanalen hadden door taurodontisme werden cone-beam computed tomography (CBCT) en een tandheelkundige operatiemicroscoop ingezet voor het lokaliseren van de wortelkanalen
Kunstmatige intelligentie kan krachtig hulpmiddel zijn bij tandverlies voorspellen
,

Kunstmatige intelligentie kan krachtig hulpmiddel zijn bij tandverlies voorspellen

Kunstmatige intelligentie kan een krachtig hulpmiddel zijn om tandverlies te voorspellen, volgens een studie die werd gepubliceerd in PLOS One. Machine-learning-algoritmes die niet alleen medische maar ook sociaaleconomische gegevens bevatten toonden veelbelovende resultaten bij het voorspellen van edentulisme, tandverlies en het ontbreken van een functioneel gebit.
Beeldvorming helpt bij identificeren en verwijderen van geaspireerde kroon
,

Beeldvorming helpt bij identificeren en verwijderen van geaspireerde kroon

Een thoraxfoto hielp bij het identificeren van een tandkroon van 9.5 mm die werd ontdekt in de long van een 81-jarige man die in het ziekenhuis was opgenomen voor meningitis. Volgens de auteurs van het artikel dat in Radiology Case Reports werd gepubliceerd is onderhoud van prothetische kronen van cruciaal belang bij oudere patiënten.
Hogere stralingsdosis hoofd-halsgebied bij kinderen gelinkt aan orale complicaties
,

Hogere stralingsdosis hoofd-halsgebied bij kinderen gelinkt aan orale complicaties

Overlevenden van hoofd- en nekkanker bij kinderen die hogere doses bestralingstherapie hebben ondergaan lopen een groter risico op het ontwikkelen van speeksel- en tandheelkundige complicaties, volgens een review in het International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. De stralingsdoses voor de parotisklieren en in de mondholtes van kinderen zouden zo laag mogelijk moeten worden gehouden.
SEDENTEX rechtvaardiging bij CBCT
,

SEDENTEX rechtvaardiging bij CBCT

CBCT-opnamen geven een hogere stralingsbelasting dan conventionele opnamen. Hiervoor zijn door SEDENTEXCT-richtlijnen opgesteld, welke deels expert opinion zijn. Hierin staat o.a. informatie over rechtvaardiging van blootstelling van patiënten aan ioniserende straling en de optimalisatie.
Beeldvorming helpt bij diagnose en behandeling van oogcellulitis veroorzaakt door tandabces
, , ,

Casus: Beeldvorming helpt bij diagnose en behandeling van oogcellulitis veroorzaakt door tandabces

Beeldvorming heeft geholpen bij de diagnose en behandeling van een tweejarig meisje dat de levensbedreigende aandoening orbitale cellulitis ontwikkelde als gevolg van een tandabces. Deze casus benadrukt het belang van eerstelijnstandzorg bij kinderen: een gebrek aan zorg kan fatale complicaties tot gevolg hebben.
ANVS houdt opnieuw inspecties bij tandartsen
,

ANVS houdt opnieuw inspecties bij tandartsen

Vanaf half maart 2022 starten opnieuw inspecties bij tandartsen, meldt de ANVS. Uit recent dataonderzoek van de ANVS blijkt dat 15% van de tandartspraktijken niet in het bezit is van een vergunning of registratie voor een röntgenapparaat die tegenwoordig met de nieuwe regelgeving wel nodig is. Reden om bij deze groep fysieke inspecties uit te voeren.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Orofaciale pijn, slaapverwekkend

Orofaciale pijn, slaapverwekkend?

Slapen is gezond. Meestal dan. Onze slaap lijkt een inactief proces maar er gebeurt ontzettend veel in onze slaap. Bovendien kan er van alles verkeerd gaan in je slaap. Tijdens het online symposium Orofaciale pijn, slaapverwekkend kwam er een palet aan sprekers voorbij. Van tandarts tot fysiotherapeut.
19 september 2022/door Redactie
Dental Expo werpt blik vooruit op 10e editie

Dental Expo: De vakbeurs voor de totale mondzorg – 27, 28 en 29 oktober

Netwerken, kennis en innovaties op Dental Expo. Het enige nationale event voor de totale mondzorg: vakbeurs Dental Expo viert dit jaar haar 10e editie op 27, 28 en 29 oktober in RAI Amsterdam. Kennis en innovaties zijn gebundeld tijdens Dental Expo, zodat u als professional binnen de dentale branche weer up-to-date bent voor de komende paar jaren. Meld gratis aan voor Dental Expo.
19 september 2022/door Redactie
Zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen hebben mogelijk vaker een vroeggeboorte

Zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen hebben mogelijk vaker een vroeggeboorte

Er is mogelijk een verband tussen vroeggeboorte bij zwangere vrouwen en de kans op tandvleesaandoeningen, volgens een onderzoek dat werd gepresenteerd op EuroPerio10. Ook vond de studie een hogere prevalentie van ongezonde orale microben bij de premature moeders. Als de resultaten worden bevestigd, kunnen ze gevolgen hebben voor het voorkomen van vroeggeboorte.
19 september 2022/door Redactie
Geestelijke-gezondheid-van-patiënten-beïnvloedt-hun-mondgezondheid

Geestelijke gezondheid van patiënten beïnvloedt hun mondgezondheid

Psychische aandoeningen zoals depressie zijn gekoppeld aan slechte mondhygiëne en andere gebitsproblemen. Daardoor wordt het verband tussen mentale en mondgezondheid verder versterkt. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse non-profit CareQuest Institute for Oral Health.
19 september 2022/door Redactie

Open Huis dagen Utrecht Dental 3 november, 11 november en 12 november

Wij nodigen u graag uit voor de Open Huis Dagen van Utrecht Dental op 3 november, 11 november en 12 november 2022. U bent van harte welkom tussen 10:00 en 19:00 uur, en op 12 november tot 17.00 uur, voor een informatief gesprek met een adviseur en/of externe expert welke wij graag op uw verzoek laten aansluiten. Tegelijkertijd kunt u onze showroom en dentale apparatuur bezichtigen.
19 september 2022/door Anita test Test
Biodentine

Workshop « Dentine Restauratie » met bio-actief dentine substituut

Er zijn vele vormen van restauraties en ontelbare mogelijkheden om tanden weer te herstellen. Maar wist u dat er een Bio-actief dentine subsituut bestaat, dat bij elke indicatie waar dentine is aangetast kan helpen?
17 september 2022/door Redactie
Gui hoofd

G-ænial Universal Injectable: universeel composiet voor alle caviteitsklassen

In één keer injecteren, vormen en contouren. Aangezien G-ænial Universal Injectable niet inzakt of draderig wordt, hebt u de totale controle om het tijdens het injecteren aan te passen, te vormen en te contouren voor snelle, moeiteloze restauraties.
16 september 2022/door Redactie
NSAID etoricoxib kan mogelijk behoefte aan pijnstillers na derdemolaaroperatie verminderen

NSAID etoricoxib kan mogelijk behoefte aan pijnstillers na derdemolaaroperatie verminderen

Een preventieve lage dosis van het niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID) etoricoxib kan de behoefte aan pijnstillers na een operatie aan een derde molaar verminderen. In een gerandomiseerde klinische studie die is gepubliceerd in BMC Oral Health hadden patiënten die een half uur voor de operatie het medicijn namen minder kans om erna pijnstillers te nemen.
15 september 2022/door Redactie
KaVo uniQa behandelunit

KaVo uniQa behandelunit: Gemaakt om uniek te zijn!

KaVo uniQa, de eerste behandelunit in de compacte premiumklasse. Een beter ontwerp, meer comfort en meer plezier komen samen om tandartsen en patiënten een unieke productervaring te bieden.
15 september 2022/door anitatest
Emagazine - mondgezondheid bij topsporters

E-magazine: Mondgezondheid bij (top)sporters

Het e-magazine “Mondgezondheid bij (top)sporters” is samengesteld voor amateur- en (top)sporters om bewustwording te creëren en kennis over te dragen over het belang van een gezonde mond in relatie tot de algehele gezondheid en de sportprestaties. Het unieke online magazine is als een professionele interventie ontwikkeld door Jolanda Gortzak en Yvonne Buunk-Werkhoven. Doneer 5 euro aan de Cruyff Foundation en ontvang het e-magazine gratis.
14 september 2022/door Redactie
XO FLOW Peter B. Sørensen

Waarom moderne tandartsen meer nodig hebben dan de klassieke unit-interface

Bij de ontwikkeling van de nieuwe digitale unit XO FLOW hield Peter B. Sørensen, Chief Technology Officer, tijdens het hele proces één ding in gedachten: XO FLOW moet het voor tandartsen gemakkelijk maken om alle unit- en instrumentfuncties te begrijpen en te gebruiken, zonder de focus te verliezen op de patiënt en met behoud van een gezonde werkhouding.
14 september 2022/door Redactie
Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies

Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies

Een grootschalige studie heeft een verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en ontbrekende tanden. Volwassenen ouder dan 30 hebben minder tanden als ze markers hebben van slechte glykemische controle in hun bloed.
14 september 2022/door Redactie
Toon meer