Röntgen | Digitale tandheelkunde | AI

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vind je artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde en AI in de mondzorg.

,

TMD-klachten na extractie van M3’s

Volgens een review gepubliceerd in the Journal of Craniomandibular and sleep practice zijn er veel patiënten die last hebben van hun kaakgewricht na extractie van hun verstandskiezen.
Microrobots om orale infecties te diagnosticeren en te behandelen
,

Microrobots om orale infecties te diagnosticeren en te behandelen

Volgens een artikel gepubliceerd in Penn Today van de Universiteit van Pennsylvania zouden kleine robots mogelijk een hulpmiddel zijn om infecties in de mond te diagnosticeren en te behandelen.

robots mondzorg
, , ,

Gebruik van robots in de tandheelkunde - promotieonderzoek

Tom van Riet promoveerde op 6 december 2023 op zijn onderzoek naar gebruik van robots in de tandheelkunde. Zijn onderzoek werd cum laude beoordeeld. Hij onderzocht een belangrijk maatschappelijk onderwerp: het gebrek aan mogelijkheden om het trekken van tanden en kiezen te oefenen tijdens de tandheelkunde opleiding.
Beeldvormende methoden - 400
,

Beeldvormende methoden monitoren de activiteit van secundaire cariës na composietrestauratie

Korte-golf infrarood reflectie (SWIR), thermische beeldvorming en optische coherentie tomografie (OCT) kunnen worden gebruikt om de activiteit van secundaire cariës te monitoren naast een composietrestauratie, volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Biomedical optics.
,

AI nu ook omarmd door tandartsen

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 35% van de tandartsen in Amerika kunstmatige intelligentie (AI) toepast in hun praktijk. Over het algemeen zijn mensen positief, ook al zijn er zorgen over ontslagen in de toekomst.
Intraorale apparaten populair in de hedendaagse tandartspraktijk
, ,

Intraorale apparaten populair in de hedendaagse tandartspraktijk

In de tandartspraktijk wordt een groeiend aantal intraorale apparaten gefabriceerd en gebruikt. In een studie gepubliceerd in The Journal of the American Dental Association hebben onderzoekers de toepassing van intraorale apparaten, werkstromen in de praktijk en veranderingen in praktijktrends geanalyseerd.
Stralingshygiëne voor gebruik van CBCT
, , ,

Stralingshygiëne voor gebruik van CBCT

Wat zijn de effecten van straling? Welke CBCT-instellingen zijn mogelijk? Wat is de wetgeving rond het werken met CBCT en hoe kan deze in de praktijk worden geïmplementeerd? Stralingsdeskundige Wout Moerman gaf antwoord op deze vragen tijdens zijn lezing voor PAOT.
Zwanger
,

Röntgenfoto’s zijn veilig voor zwangere patiënten

Patiënten kunnen in elk stadium van een zwangerschap noodzakelijke röntgenbeeldvorming ondergaan zolang de juiste veiligheidsuitrusting correct wordt gebruikt. Volgens een review in het Journal of the American Dental Association wordt er een dusdanig lage hoeveelheid ioniserende straling geproduceerd tijdens tandheelkundige radiografische procedures dat het onwaarschijnlijk is dat deze in utero geboorteafwijkingen veroorzaken.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

zzp'er

Hoofdlijnenakkoord nieuwe kabinet: plannen beperking aantal zzp’ers doorzetten

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB streeft naar meer vaste contracten voor werknemers. Daartoe wordt de wetsbehandeling van de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
(VBAR) voortgezet. Dit staat in het Hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’ dat deze vier partijen hebben gesloten. Daarin staan de belangrijkste beleidsvoornemens van de nieuwe coalitie. 
16 mei 2024/door anitatest
Save the date Payt

Payt: een vriendelijker en voordeliger 2025 begint al deze zomer!

Aanzienlijk op uw kosten besparen? Factoringbedrijven hanteren een opzegtermijn van 4 maanden. Om per 1 januari over te kunnen stappen moet u uw contract voor 31 augustus opzeggen. Bekijk hier de voordelen van Payt.
16 mei 2024/door anitatest
Zoom - Excent - Philips

“Met Philips Zoom bleekt uw patiënt zelf verantwoord thuis”

Thuisbleken is populair. Patiënten behalen alleen een goed resultaat met een thuisbleekbehandeling via de tandartspraktijk. Met Philips Zoom! TakeHome en op maat gemaakte bleeklepels van Excent Tandtechniek bereikt uw patiënt maximaal resultaat. We vroegen tandarts Maarten Bekkers naar zijn ervaring met Philips Zoom take home.
15 mei 2024/door Redactie
Durr dental Gratis afzuigsysteem-check

Van boven tot onder: Gratis afzuigsysteem-check

Reiniging en desinfectie houden uw afzuigsysteem vrij van afzettingen en besmettelijke ziektekiemen. Dürr Dental heeft de oplossingen. Na onze gratis afzuigsysteemcheck weet u of uw systeem u, uw patiënten en uw personeel nog steeds kan beschermen tegen aerosolen. Laat nu kosteloos uw afzuigsysteem controleren.
15 mei 2024/door Redactie
Hybrido

Column: Hybrido

Onlangs raakte ik bijzonder geboeid door een presentatie van Paul de Kok tijdens de middag Leerzame Mislukkingen. Niet alleen door de gelikte beelden maar nog meer door zijn betoog over Hybris: overdreven trots, overmoed, hoogmoed, grootheidswaan, brutaliteit en onbeschaamdheid. Niet onbekend in de mondzorg: “We kunnen dit wel”. Column van Bart Admiraal.
13 mei 2024/door Redactie
Medische hulpmiddelen en gunstbetoon in de mondzorgsector

Medische hulpmiddelen en gunstbetoon in de mondzorgsector

Begin 2024 maakte de IGJ bekend dat zowel leveranciers van medische hulpmiddelen als zorgprofessionals zich niet altijd houden aan de regels over ‘gunstbetoon’. Om die reden heeft de IGJ, naar aanleiding van inspectiebezoeken, waarschuwingen en boetes opgelegd aan zowel leveranciers als zorgprofessionals. Ook in de mondzorg gelden deze regels over gunstbetoon.
13 mei 2024/door Redactie
Heeft de behandeling van apneu invloed op cardiovasculaire risico’s

Heeft de behandeling van apneu invloed op cardiovasculaire risico’s?

Patiënten met slaapapneu hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Wij doen ons best om slaapapneu te behandelen, echter heeft deze behandeling ook invloed op de cardiovasculaire risico's? Verslag van de lezing van Julia Uniken Venema, tandarts en onderzoeker.
13 mei 2024/door Redactie
samenwerken

Huisartsen en mondzorgprofessionals zouden moeten samenwerken voor voorkomen en behandelen van gezondheidsproblemen

Om de algehele gezondheid van hun patiënten te behandelen moeten huisartsen, parodontologen en andere mondzorgprofessionals samenwerken. Dit is noodzakelijk voor een effectieve preventie, vroege opsporing en behandeling van systemische gezondheidsproblemen, die miljoenen patiënten wereldwijd treffen. Dit is een van de belangrijkste conclusies van een nieuwe wetenschappelijke artikel.
13 mei 2024/door Redactie
Drie effectieve strategieën om met no-shows en afzeggers om te gaan

Drie effectieve strategieën om met no-shows en afzeggers om te gaan

Het op korte termijn afzeggen van afspraken door patiënten is één van de grotere ergernissen in de praktijk. Maar het leven is nu éénmaal druk en patiënten maken daarom soms een keuze om een andere afspraak voorrang te geven. Onthoud de drie tips uit dit artikel voor meer controle over de agenda.
12 mei 2024/door Redactie
Remko van der Ploeg 400 x 230

Podcast: De handrem erop door onzekerheid – Remko van der Ploeg

De mondhygiënist die bij Remko van der Ploeg een online sparringsessie "vragen(v)uurtje" had geboekt, twijfelde enorm hoe ze moest omgaan met dingen die haar voorgangster voor haar had achtergelaten. Hoe ga je daarmee om?
11 mei 2024/door Redactie
iTero scanner

Sneller, makkelijker, efficiënter: Ontdek het gemak van de iTero ™ scanner

Met de iTero™ intraorale scanner in de hand, maakt u met uw praktijk een efficiëntieslag. Gestroomlijnde workflows, betere klinische resultaten en een fijnere ervaring, voor zowel u als uw patiënten. Bekijk de video.
10 mei 2024/door anitatest
TePe

Nieuw! Hydraterende Mondspoeling en Mondgel van TePe

TePe’s nieuwe droge mond lijn is gemaakt om gemakkelijk en langdurig verzachtend comfort te bieden voor uw patiënten. De producten verlichten, bevochtigen en kalmeren. De hydraterende mondspoelingen met fluoride bieden bovendien extra bescherming tegen cariës.
9 mei 2024/door Redactie
Toon Meer