Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

artificial-intelligence-in-de-tandheelkunde
, , ,

Artificial Intelligence in de tandheelkundige diagnostiek

Artificial Intelligence kan ook binnen de tandheelkunde een verschil maken. Waar nu nog wordt gewerkt met complexe software en een workflow met veel stappen, kunnen processen in de toekomst worden geautomatiseerd. Verslag van de lezing van dr. David Anssari Moin tijdens het wintersymposium van de NVDMFR.
Röntgenstraling verhoogt risico kanker
,

Tandheelkundige röntgenstraling verhoogt misschien risico op kanker

Herhaalde blootstelling aan straling gebruikt om tandheelkundige röntgenfoto’s te maken houdt verband met een verhoogd risico op schildklierkanker en meningeoom. Een onderzoeksteam van Brighton and Sussex Medical School concludeerde dit na een meta-analyse van ruim 5.500 publicaties.
Stralingsbescherming
,

Stralingsbescherming: röntgenfoto’s door de mondhygiënist

Het maken van röntgenfoto’s is conform de wet BIG voorbehouden aan tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. Met het experiment taakherschikking dat dit jaar start komen daar de mondhygiënisten bij. Een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden voor stralingsbescherming.
artificial-intelligence-in-de-zorg
, , ,

Artificial Intelligence in de medische diagnostiek

Henk Marquering, van oorsprong geofysicus en gepromoveerd binnen de seismische tomografie, houdt zich binnen de afdeling radiologie bezig met A.I. in de medische diagnostiek. Op het wintersymposium van de NVDMFR gaf hij een lezing over zijn werkgebied. Waar startte digitaliserering in de medische sector, hoe werkt Deep learning en wat zijn voorbeelden van A.I.?
, , ,

Artificial Intelligence in de maatschappij

Waar in onze maatschappij wordt A.I. al toegepast? Hoe werkt A.I. en welke invloed heeft A.I. op de toekomst van onze maatschappij? Welke manieren zijn er om machine learning modelen te trainen? Verslag van de lezing van drs. Koen Klein Willink, innovation manager NN Group Finance, datascience expert, tijdens het NVDMFR-symposium.
NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019 - Digitale occlusieregistratie
,

NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019: Digitale occlusieregistratie

Op 3 oktober is de NWVT - TP Master Scriptieprijs 2019 uitgereikt aan Suze de Boer, oud student RU Nijmegen voor haar master scriptie: Digitale Occlusieregistratie. Een pilotstudie naar de validiteit van de occlusieregistratie met de TRIOS intra-orale scanner.
MRI scans als hulp bij identificatie gebitsbreuken
,

MRI scans als hulp bij identificatie gebitsbreuken

Nieuw onderzoek heeft gekeken naar of MRI scans gebruikt kunnen worden voor het identificeren van wortelscheuren en breuken in de tanden. Dit werd gedaan door resultaten van MRI scans te vergelijken met CBCT scans.
https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/rontgen-digitale-tandheelkunde/modjaw-jaw-motion-tracker-system/
, , ,

MODJAW: Jaw motion tracker system

Voor het probleem met de beetregistratie is het MODJAW systeem ontwikkeld. Dit is een digitaal systeem voor het bepalen van de kaakbewegingen. Nadat het systeem de bewegingen vastgelegd heeft, produceert het een generated surface. Dit is gelijk aan het pad dat de mandibula volgt bij articulatie. Eigenlijk is dit te vergelijken met de envelope of function.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Impact van mondgezondheidsvoorlichting op gedrag

Impact van mondgezondheidsvoorlichting op gedrag

Onlangs verscheen een artikel over het effect van verscheidene interventies, observaties en onderzoeken van verschillende (mond)gezondheidsevenementen en campagnes in Nederland en Curaçao. Hieruit blijkt dat interventies, die gericht zijn op mondgezondheidsbevordering en preventie van mondziekten, voor elke doelgroep op maat moeten worden ontworpen.
29 juni 2020/door Redactie
Samenwerkingsafspraken voor geregistreerd-mondhygiënisten bekend

Samenwerkingsafspraken voor geregistreerd-mondhygiënisten bekend

Het experiment geregistreerd-mondhygiënist zal op 1 juli van start gaan. Om ervoor te zorgen dat dit zo goed mogelijk kan verlopen zijn er tussen de KNMT en ANT en de NVM-mondhygiënisten verschillende samenwerkingsafspraken gemaakt. Ook de titels veranderen: er zijn vanaf 1 juli twee officiële titels: mondhygiënist en geregistreerd-mondhygiënist.
29 juni 2020/door Redactie
Nieuw bestuur FTWV

Wijziging in bestuur FTWV

Tijdens de ALV van de FTWV op 25 juni is het bestuur van de Federatie Tandheelkundig Wetenschappelijke Verenigingen - FTWV - gewijzigd. Het bestuur FTWV vertegenwoordigt tandheelkundig wetenschappelijke verenigingen.
29 juni 2020/door anitatest
Curasept-waterstofperoxide

Nieuw: CURASEPT waterstofperoxide 1% – kant en klaar te gebruiken

Klaar om te werken volgens de `Leidraad Mondzorg Corona' met CURASEPT Mondspoelmiddel H2O2: Waterstofperoxide 1% - kant en klaar te gebruiken. Voor professioneel gebruik, geïndiceerd om de patiënt vóór behandeling te laten spoelen.
26 juni 2020/door anitatest
‘Luchtbuks’ met anesthesievloeistof voor patiënten met naaldangst

‘Luchtbuks’ met anesthesievloeistof voor patiënten met naaldangst

Voor alle patiënten met angst voor naalden zou er wel eens de oplossing kunnen zijn: een naaldloze injectie. Een nieuw product dat werkt als een soort luchtbuks schiet de anesthesievloeistof in het tandvlees van de patiënt – compleet naaldloos.
25 juni 2020/door Redactie
huishoudelijke-reglement-DMT

Voorbeeld Huishoudelijk reglement | Motiveren van medewerkers

In de Dental Management Toolkit zijn 2 nieuwe documenten opgenomen gericht op personeelsmanagement:
Voorbeeld Huishoudelijk reglement en Motiveren van medewerkers. Lees meer en download de documenten.
25 juni 2020/door Anitadeklerk2018

Sparen is geen beleggen. Met beleggen maakt u kans op rendement

Bouwt u uw pensioen op bij een verzekeraar of middels banksparen? Banksparen heeft zijn glans verloren en ook pensioenverzekeraars kampen nog met 7 miljoen woekerpolissen. Door de lage rentestand zijn de rendementen vaak laag en de kosten hoog. Beleggen tijdens de opbouw- of uitkering van uw pensioen kan bijzonder interessant zijn. Lees de brochures pensioen opbouwen en uitkeren.
24 juni 2020/door anitatest
knmt-jaaroverzicht-2019

KNMT jaarverslag 2019: top 6 activiteiten op een rij

Hoe hielp de KNMT in 2019 haar leden om alle inwoners van Nederland optimale mondzorg te bieden? Dat is te lezen in het nu verschenen jaarverslag van de beroepsvereniging van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. De top 6 activiteiten van de KNMT in 2019 op een rij.
24 juni 2020/door anitatest
Septodont-Companion-app

Companion-app: een nieuwe app die de Septodont productverpakking laat spreken

Septodont heeft een nieuwe mobiele app voor tandheelkundige professionals: de Companion app. De app kan de Septodont verpakkingen via scannen herkennen en zo informatie geven over de Septodont producten en diensten, met onder andere video's met gebruiksaanwijzingen, klinische casussen en ervaringen van collega's.
23 juni 2020/door anitatest
Dentaid-producten---witrand

100% mondhygiëne voor een optimale mondweerstand

Poetsen & spoelen, interdentaal reinigen en tong reinigen zorgen voor een optimale mondweerstand. Gebruik van de juiste producten is essentieel. Zo helpen actieve ingrediënten in tandpasta’s en mondspoelmiddelen bij het bestrijden van ziektekiemen in de mondholte.
23 juni 2020/door Redactie
baby

Langer geboorteverlof vanaf 1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe geboorteverlofregeling in. Partners in loondienst kunnen vanaf dat moment maximaal 6 weken verlof opnemen.
23 juni 2020/door Redactie
Implant-College---leren-implanteren

Leer implanteren bij Implant College

Start 3 en 4 juli met de tweedaagse introductie verzorgd door Drs. Pim Ruijpers, implantoloog bij de Drietand in Maastricht en vice-voorzitter van de NVOI. Kleine groep deelnemers, fijne locatie, theorie afgewisseld met praktijk. Besluit daarna of je wilt gaan voor het hele traject.
22 juni 2020/door anitatest
Toon meer