Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

conebeamct
,

Standpunt NVDMFR over conebeamCT onderzoeken

De Nederlandse Vereniging voor DentoMaxilloFaciale Radiologie (NVDMFR) ontving signalen dat er onduidelijkheid is over de voorwaarden waaronder conebeamCT onderzoeken mogen worden gedaan. De NVDMFR heeft nu een standpunt hierover ingenomen.
robots mondzorg
, ,

Nemen robots de mondzorg over?

De technische ontwikkelingen gaan steeds verder. Er bestaan al allerlei apparaten die met behulp van sensoren gezondheidsmetingen doen bij mensen. Hebben deze ontwikkelingen ook invloed op de tandheelkunde? Zullen robots ooit de hele mondzorg overnemen?
Stralingsdeskundigen
, , ,

Juridische uitspraak: Erkenning buitenlands diploma stralingsdeskundigen

Na een juridische uitspraak voert de ANVS geen waarderingen meer uit van buitenlandse diploma’s stralingsdeskundigheid.
digitale revolutie
,

De impact van de digitale revolutie op uw dagelijkse praktijk

Alexander Tolmeijer volgde het congres Exponentional Medicine in San Diego en interviewde sprekers en bezoekers. Op Praktijk Anno Nu vatte hij het congres voor u samen en vertelde hij over de belangrijkste ontwikkelingen die in de nabije toekomst impact kunnen hebben op uw praktijk.
smile design
, , ,

Digitale fotografie en Smile Design

Ontwikkelingen in de esthetische tandheelkunde hebben geleid tot betere resultaten, maar ook tot hogere verwachtingen van onze patiënten. Paul de Kok liet zien hoe digitale fotografie en Smile Design helpen om het esthetisch behandelplan vooraf inzichtelijker maken.
Disney
, ,

Disney ontwikkelt software voor tanden digitale acteurs in games en animatiefilms

Dankzij zich aldoor ontwikkelende technologieën worden echte mensen waarheidsgetrouw in kaart gebracht in games en animatiefilms. Disney heeft deze techniek nu ook uitgebreid tot de mond en tanden waardoor een gebit digitaal kan worden gereconstrueerd.
dentomaxillofaciale radiologie
,

Nieuwe vereniging voor dentomaxillofaciale radiologie

Onlangs werd de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor DentoMaxilloFaciale Radiologie opgericht. Zij beoogt het bevorderen, verbreiden en integreren van wetenschappelijke en praktische kennis betreffende tandheelkundige en maxillofaciale radiologie, beeldvorming, stralenbescherming en diagnostiek in het tandheelkundige werkveld.
röntgen
,

ADA 2016: CBCT nuttig in mondzorg

Tijdens de ADA jaarlijkse conferentie heeft de Amerikaanse tandarts Dr. John Flucke de praktische toepassingen van Cone Beam Computed Tomography (CBCT) binnen de tandheelkunde besproken. Dr. Flucke betoogt dat CBCT een nuttige techniek is en richt zich in zijn presentatie met name op tandartsen die CBCT nog niet hebben geïmplementeerd in hun praktijk.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Hoe werken we in de toekomst in de eerstelijnszorg samen?

Hoe werken we in de toekomst in de eerstelijnszorg samen?

Tijdens het congres MedischOndernemen Live hield Marc Bruijnzeels een lezing over de toekomst van de organisatie en financiering van de eerstelijnszorg. Multidisciplinaire samenwerking is volgens hem van essentieel belang voor de toekomst van de eerstelijnszorg.
20 november 2017/door Redactie
Kunnen tandenstokers een gezonde leefstijl bevorderen?

Kunnen tandenstokers een gezonde leefstijl bevorderen?

Interdentale reiniging met bijvoorbeeld een tandenstoker heeft een positieve invloed op de mondgezondheid, maar veel mensen doen dit niet dagelijks. Hoe zou je het gebruik van tandenstokers verder kunnen stimuleren? En is er met tandenstokers nog meer gezondheidswinst te boeken? Yvonne Buunk-Werkhoven, gepromoveerd psycholoog, onderzoeker en mondhygiënist, doet hier onderzoek naar.
20 november 2017/door Anita de Klerk
imago

Hoe zit het met uw imago?

Komt u betrouwbaar en deskundig over? Weet u eigenlijk wel welk beeld u bij anderen oproept? Niet alleen uw vakdeskundigheid is van belang voor patiënten, maar ook uw imago. Wat is dat eigenlijk en hoe kunt u uw imago verbeteren? Dentalinfo sprak met Yvonne Stoevelaars, imagodeskundige.
20 november 2017/door Redactie
Uiterlijk patiënt van invloed op behandelingsadvies

Uiterlijk patiënt van invloed op behandelingsadvies

Voor een onderzoek van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich is een testpatiënt naar 180 tandartsen gestuurd voor een behandelingsadvies. Hoe hij zich voordeed (als succesvolle vertaler of als student) bleek van invloed te zijn op het advies dat hij kreeg.
20 november 2017/door Redactie
Medische beelden op smartphone bij UMCU

Medische beelden op smartphone bij UMCU

Met de app MyBodyMyData kunnen patiënten van het UMC Utrecht hun eigen medische beelden, zoals echo’s en MRI-scans, bekijken op hun smartphones. De app zal op een gegeven moment onderdeel worden van het patiëntenportaal.
20 november 2017/door Redactie

Tandartsen laagste rendement van zorgpraktijken

De omzet van zorgpraktijken is de afgelopen 10 jaar met 50 procent gestegen. Alhoewel de totale zorguitgaven stegen is het gemiddelde rendement echter wel gedaald. Tandartsen scoorden gemiddeld het laagste rendement (34%).
20 november 2017/door Anita de Klerk
Uitgaven mondzorg basisverzekering stijgen 1,5% in 2018

Uitgaven mondzorg basisverzekering stijgen 1,5% in 2018

De uitgaven voor tandheelkundige zorg via de basisverzekering stijgen naar verwachting in 2018 met bijna 1,5% naar 764 miljoen euro. Dit bedraagt 13,2% van de totale uitgaven aan eerstelijnszorg. Deze gegevens zijn gepubliceerd in de NZa stand van de zorgmarkten 2017.
20 november 2017/door Anita de Klerk
Venus Diamond

Venus Diamond en Venus Pearl: Esthetiek in haar mooiste vorm

Een mooi gebit en een perfecte lach zijn in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Wie een mooie lach heeft, ziet er niet alleen goed uit, maar voelt zich ook beter.
17 november 2017/door Anita de Klerk
Twee innovatieve bedrijven die samen uitmuntende tandheelkundige producten aanbieden: KaVo en Kerr bundelen hun krachten.

KaVo en Kerr bundelen hun krachten

De samenvoeging van KaVo en Kerr in KaVo Kerr biedt oplossingen voor de gehele tandheelkundige sector vanuit één bedrijf: voor infectie-preventie, restauratie, endodontie, prophylaxis, roterend instrumentarium, behandeleenheden, beeldvorming en CAD/CAM.
17 november 2017/door Redactie
3M™ Filtek™ One Bulk Fill Restauratiemateriaal

3M™ Filtek™ One Bulk Fill Restauratiemateriaal

Innovatie voor posterior restauraties. Dankzij de unieke optische eigenschappen en verbeterde opaciteit, plaatst u eenvoudig in één stap een bulkvulling tot 5 mm, mét behoud van de esthetiek.
16 november 2017/door Redactie
Vernieuwd advies Droge mond

Advies Droge Mond

 Dit advies Droge mond is bedoeld voor tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten. Het advies bevat inhoudelijke aspecten van de voorlichting en preventieve handelingen die door de zorgverlener kunnen worden verricht.
16 november 2017/door dentalinfo
Vera Verploegen ontvangt de NWVT-TP master scriptieprijs 2017

Vera Verploegen ontvangt de NWVT-TP master scriptieprijs 2017

De NWVT heeft voorafgaand aan haar Algemene Leden Vergadering de NWVT-TP master scriptieprijs 2017 uitgereikt aan Vera Verploegen – oud student UMC Groningen.
16 november 2017/door Redactie
Toon meer