Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

Tandheelkundige CBCT-scans kunnen mogelijk helpen bij preventie van beroertes
,

Tandheelkundige CBCT-scans kunnen mogelijk helpen bij preventie van beroertes

Kaakchirurgen kunnen mogelijk arterosclerose of plaque-opbouw in de halsslagader identificeren op tandheelkundige cone-beam computertomografie (CBCT)-scans. Het als bijkomstige bevinding detecteren van zo’n ernstige aandoening die een beroerte kan veroorzaken, kan mogelijk helpen bij de vroege diagnose en preventie van beroertes, staat in het European Journal of Radiology.
Röntgen
,

Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen mogelijk helpen bij de diagnose van bruxisme

Patiënten die hun tanden knarsen vertonen significant vaker botaanhechting op panoramische tandheelkundige röntgenfoto’s, volgens een recente studie in BMC Oral Health. Radiologisch gediagnosticeerde botappositie kan daarom mogelijk dienen als een indicatie of bevestiging van bruxisme.
Kunstmatige intelligentie segmenteert CBCT-scan in 25 seconden, ongeveer 5 uur sneller dan een tandarts
,

Kunstmatige intelligentie segmenteert CBCT-scan in 25 seconden, ongeveer 5 uur sneller dan een tandarts

Onderzoekers hebben een algoritme gecreëerd dat het potentieel van kunstmatige intelligentie voor de tandheelkunde laat zien, staat in het Journal of Dental Research. Waar mensen bijna vijf uur besteedden aan het segmenteren van de tanden en kaak op een conebeam computertomografie scan, lukte een algoritme het om de taak in slechts 25 seconden te voltooien – met een uitstekend resultaat.
Het-gebruik-van-kunstmatige-intelligentie
,

Het gebruik van kunstmatige intelligentie in de tandheelkunde komt steeds dichterbij

In de toekomst van de tandheelkunde kan kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk automatisch parodontale pathologieën ontdekken die anders mogelijk worden gemist. Een onderzoek dat werd gepresenteerd op het EuroPerio10-congres van de Europese Federatie van Parodontologie (EFP) toont aan dat dit steeds dichterbij komt: een deep learning-algoritme heeft namelijk met succes parodontitis op 2D-bitewing-röntgenfoto’s gedetecteerd.
Beeldvorming onthult bij vrouw molaren met zes en zeven wortelkanalen
,

Beeldvorming onthult bij vrouw molaren met zes en zeven wortelkanalen

Het belang van beeldvorming in de tandheelkunde komt regelmatig naar voren. Bij de behandeling van een vrouw met twee molaren die minstens zes abnormale wortelkanalen hadden door taurodontisme werden cone-beam computed tomography (CBCT) en een tandheelkundige operatiemicroscoop ingezet voor het lokaliseren van de wortelkanalen
Kunstmatige intelligentie kan krachtig hulpmiddel zijn bij tandverlies voorspellen
,

Kunstmatige intelligentie kan krachtig hulpmiddel zijn bij tandverlies voorspellen

Kunstmatige intelligentie kan een krachtig hulpmiddel zijn om tandverlies te voorspellen, volgens een studie die werd gepubliceerd in PLOS One. Machine-learning-algoritmes die niet alleen medische maar ook sociaaleconomische gegevens bevatten toonden veelbelovende resultaten bij het voorspellen van edentulisme, tandverlies en het ontbreken van een functioneel gebit.
Beeldvorming helpt bij identificeren en verwijderen van geaspireerde kroon
,

Beeldvorming helpt bij identificeren en verwijderen van geaspireerde kroon

Een thoraxfoto hielp bij het identificeren van een tandkroon van 9.5 mm die werd ontdekt in de long van een 81-jarige man die in het ziekenhuis was opgenomen voor meningitis. Volgens de auteurs van het artikel dat in Radiology Case Reports werd gepubliceerd is onderhoud van prothetische kronen van cruciaal belang bij oudere patiënten.
Hogere stralingsdosis hoofd-halsgebied bij kinderen gelinkt aan orale complicaties
,

Hogere stralingsdosis hoofd-halsgebied bij kinderen gelinkt aan orale complicaties

Overlevenden van hoofd- en nekkanker bij kinderen die hogere doses bestralingstherapie hebben ondergaan lopen een groter risico op het ontwikkelen van speeksel- en tandheelkundige complicaties, volgens een review in het International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. De stralingsdoses voor de parotisklieren en in de mondholtes van kinderen zouden zo laag mogelijk moeten worden gehouden.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Dag-van-het-Tandvlees-2023

Dag van het Tandvlees 2023: gezondheid van tandvlees als levensstijl

De jaarlijkse bewustmakingsdag voor tandvleesgezondheid van de European Federation of Periodontology (EFP) zal volgend jaar in het teken staan van gezond tandvlees als levensstijl en als een essentieel onderdeel van het algehele welzijn.
23 januari 2023/door anitatest
T. Timmermans

Mark Timmerman benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie Radboudumc / Radboud Universiteit

Mark Timmerman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit. Timmerman wil het onderwijs voor parodontologie in Nederland een nieuwe impuls geven en zijn praktische ervaring in de kliniek gebruiken voor onderzoek naar verbetering van behandelingen aan de weefsels rondom tanden en kiezen.
23 januari 2023/door Redactie
Spark-Clear-Aligners

Start Your Spark Journey: jouw kennismaking met Spark Clear Aligners

Voor alle geïnteresseerde professionals biedt Ormco in 2023 een gedegen kennismaking met de techniek achter de nieuwste innovatie op het gebied van aligners: de Spark Clear Aligners. In deze op maat gemaakte cursus van maar liefst 4 webinars en 2 in-person events leer je in vertrouwen te werken met onze aligners.
20 januari 2023/door Redactie
Uitzending klokhuis 400

Uitzending Klokhuis over het gebit

Onlangs was de crew van Het Klokhuis bij ACTA. Presentator Tirsa ging onder andere langs bij kindertandarts Nicole Delmee om te leren over tandplak, gaatjes en erosie. Ook oefent ze met een boorrobot en leert ze wat je moet doen om je gebit gezond te houden. Kijk nu de aflevering van Het Klokhuis over het gebit terug.
19 januari 2023/door anitatest
tandheelkunde - tand - schoon

Wat de tandheelkunde in dertig jaar heeft geleerd over TMD’s en orthodontie

In de afgelopen dertig jaar heeft de tandheelkunde geleerd dat conventionele orthodontische behandelingen geen temporomandibulaire aandoeningen (TMD's) genezen of veroorzaken, volgens een artikel is gepubliceerd in het American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics. Sinds 1992 is veel meer bekend geworden over orthodontische behandeling en hoe deze zich verhoudt tot TMD's, schreven de auteurs.
19 januari 2023/door Redactie
Elmex

Schrijf u nu in voor de elmex online klinische nascholing! 2 februari, 19.30 uur

Tijdens deze nascholing met gehonoreerde gastsprekers wordt u bijgepraat over de laatste inzichten in dentine overgevoeligheid (Prof. dr. Fridus van der Weijden) en autotransplantatie (Dr. Anna Louropoulou). Nascholingspunten bij KRT & KRM zijn aangevraagd.
19 januari 2023/door Redactie
Dentrepaircenter

Nieuw bij DentRepairCenter: 12 maanden garantie op uw reparaties

Bij DentRepairCenter ontvangt u 12 maanden garantie op reparatie van uw friction grip | spantang rotor. Dit geldt voor alle airrotors | turbines en rode, blauwe en groene hoekstukken. Bij revisie van alle bekende merken micro- en airmotoren krijgt u ook 12 maanden garantie. Reparaties gerepareerd in 1 werkdag.
18 januari 2023/door Redactie
eten - groenten

Plantaardig dieet vermindert mogelijk kans op parodontitis

Patiënten die een dieet volgen dat rijk is aan plantaardig voedsel maar geraffineerde granen en toegevoegde suikers beperkt hebben mogelijk minder kans op parodontitis. Dit blijkt uit een publicatie in Nutrients die de relatie tussen specifieke bekende voedingspatronen en de prevalentie van parodontitis onderzocht.
18 januari 2023/door Redactie
Elysee-dental-webinars-en-events

Webinars & evenementen van Elysee Dental in 2023

De afgelopen jaren hebben wij onze focus gericht op het ontwikkelen van specifieke oplossingen en procedures die het werk voor u, en uw team in de praktijk, efficiënter en voorspelbaarder maken en/of betere klinische resultaten mogelijk maken. Bekijk welke webinars en events van Elysee Dental de komende tijd organiseert.
17 januari 2023/door anitatest
studenten

Capaciteitsorgaan adviseert jaarlijks 375 tandartsen op te leiden

Het Capaciteitsorgaan adviseert het aantal instromende tandartsstudenten te verhogen tot 375 per jaar. Dit advies geven zij in het Capaciteitsplan 2024-2027 dat onlangs gepubliceerd werd. Momenteel starten er jaarlijks 261 studenten aan de opleiding Tandheelkunde, waarmee het aantal opleidingsplaatsen dus met 114 zal stijgen.
17 januari 2023/door anitatest
eten - groenten

Hoe coach je een patiënt naar gezonde gewoontes?

Veel patiënten houden er ongezonde gewoontes op na. Hoewel zorgverleners kunnen helpen bij het bevorderen van gezond gedrag, missen ze mogelijk bepaalde vaardigheden om patiënten effectief te coachen. Onderzoekers stelden twee coachingsconcepten voor in een discussie die onlangs is gepubliceerd in Patient Education and Counseling.
17 januari 2023/door Redactie
Geautomatiseerde anesthesieapparatuur is beter dan traditionele, maar wordt niet aanbevolen

Geautomatiseerde anesthesieapparatuur is beter dan traditionele, maar wordt niet aanbevolen

Het gebruik van geautomatiseerde anesthesieapparatuur resulteert in minder pijn en angst voor volwassen tandheelkundige patiënten in vergelijking met traditionele anesthesietoediening, volgens een overzichtsartikel dat online is gepubliceerd in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. Dit betekent echter niet dat de auteurs het aanbevelen om hierin te investeren.
17 januari 2023/door Redactie
Toon meer