Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

digitale revolutie
,

De impact van de digitale revolutie op uw dagelijkse praktijk

Alexander Tolmeijer volgde het congres Exponentional Medicine in San Diego en interviewde sprekers en bezoekers. Op Praktijk Anno Nu vatte hij het congres voor u samen en vertelde hij over de belangrijkste ontwikkelingen die in de nabije toekomst impact kunnen hebben op uw praktijk.
smile design
, , ,

Digitale fotografie en Smile Design

Ontwikkelingen in de esthetische tandheelkunde hebben geleid tot betere resultaten, maar ook tot hogere verwachtingen van onze patiënten. Paul de Kok liet zien hoe digitale fotografie en Smile Design helpen om het esthetisch behandelplan vooraf inzichtelijker maken.
Disney
, ,

Disney ontwikkelt software voor tanden digitale acteurs in games en animatiefilms

Dankzij zich aldoor ontwikkelende technologieën worden echte mensen waarheidsgetrouw in kaart gebracht in games en animatiefilms. Disney heeft deze techniek nu ook uitgebreid tot de mond en tanden waardoor een gebit digitaal kan worden gereconstrueerd.
dentomaxillofaciale radiologie
,

Nieuwe vereniging voor dentomaxillofaciale radiologie

Onlangs werd de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor DentoMaxilloFaciale Radiologie opgericht. Zij beoogt het bevorderen, verbreiden en integreren van wetenschappelijke en praktische kennis betreffende tandheelkundige en maxillofaciale radiologie, beeldvorming, stralenbescherming en diagnostiek in het tandheelkundige werkveld.
röntgen
,

ADA 2016: CBCT nuttig in mondzorg

Tijdens de ADA jaarlijkse conferentie heeft de Amerikaanse tandarts Dr. John Flucke de praktische toepassingen van Cone Beam Computed Tomography (CBCT) binnen de tandheelkunde besproken. Dr. Flucke betoogt dat CBCT een nuttige techniek is en richt zich in zijn presentatie met name op tandartsen die CBCT nog niet hebben geïmplementeerd in hun praktijk.
impact van digitalisering op de praktijk
, , ,

De impact van digitalisering op de mondzorgpraktijk

Digitalisering dringt steeds verder de tandartspraktijk binnen. U krijgt er steeds meer mee te maken. Om u up-to-date te brengen vertelt prof.dr. Daniël Wismeijer in dit interview meer over de huidige digitale technologie en lezingen die tijdens het congres Digitaal in de tandartspraktijk worden aangeboden.
,

Cone beam-CT wellicht niet betrouwbaar voor diagnosticeren van verticale wortelfracturen

Onderzoekers wilden weten of cone beam-computertomografie (CBCT) betrouwbaar is in het detecteren van verticale wortelfracturen in endodontisch behandelde tanden en kiezen. Volgens hen is er momenteel nog onvoldoende bewijs om de betrouwbaarheid van CBCT aan te tonen.
,

Gebruik ultra-violet of blauw licht met groenfilter bij het maken van een digitale foto

Digitale mondfotografie met ultra-violet of blauw licht in combinatie met een groenfilter zou mogelijk beter zijn voor het beoordelen van gedemineraliseerd tandweefsel en andere klinische onderzoeken.

Meer

Handhaving

Handhaving wet DBA opgeschort tot 1 januari 2018

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die sinds 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangt, zal voorlopig niet door de Belastingsdienst gehandhaafd worden. Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft aan de Tweede Kamer beloofd deze zomer nog een toelichting hierop te geven.
22 mei 2017/door Redactie
mobiele tandartspraktijk

Tweede mobiele tandartspraktijk Stichting Mondzorg in gebruik

Afgelopen vrijdag 21 april heeft Stichting Mondzorg haar tweede mobiele tandartspraktijk in gebruik genomen. In 2015 startte de stichting met dit concept.
22 mei 2017/door Redactie
Virtual reality

Virtual reality als hulpmiddel bij training MKA-chirurgen

Op de universiteit van Huddersfield (Groot-Brittannië) is een team onderzoekers bezig om nieuwe manieren te ontwikkelen om MKA-chirurgen te trainen met behulp van ‘virtual reality’.
22 mei 2017/door Redactie
gaatjes

Methode Frencken voor gaatjes behandelen zonder boor in consumentenmedia

Het idee van tandarts Jo Frencken om bij het vullen van gaatjes niet altijd gelijk de boor erbij te pakken heeft de nationale consumentenmedia gehaald. Onder andere de NRC en RTL schreven over zijn methode.
22 mei 2017/door Redactie
Leidinggeven aan een tandartsengroepspraktijk?

Leidinggeven aan een tandartsengroepspraktijk?

Een eigen praktijk. Het ideaal van veel tandartsen. Heb jij ook die ambitie? Dan kunnen we je bij Dental Clinics snel op weg helpen.
20 mei 2017/door Anita de Klerk
Whitening

Cavex Whitening Congress

Het eerste internationale Whitening Congres (5 KRT-punten) waarbij key opinion leaders hun visie delen over het verantwoord omgaan met tanden bleken.
20 mei 2017/door Redactie
CB12

Neutraliseer slechte adem, maskeer deze niet

Veel mondspoelingen hebben een sterke mintsmaak, waarmee de adem gemaskeerd wordt. Het is juist belangrijk om een onaangename adem bij de bron, vluchtige zwavelgassen, aan te pakken. Zo kan deze echt voorkomen worden.
19 mei 2017/door Redactie
NWVT-Dahlen

NWVT Congres: Dahlen, wanneer en hoe?

Het congres biedt de huidige kennis over het Dahl concept, wanneer en hoe Dahlen en hoe het Dahl concept toe te passen met actieve orthodontie. 8 juni, Utrecht.
19 mei 2017/door Anita de Klerk
Tandartstarieven

Vanaf volgend jaar stijging tandartstarieven in België

Dit jaar zal de prijs voor tandartspatiënten in België nog hetzelfde blijven, maar vanaf 2018 gaat het tarief licht omhoog. Dit akkoord werd bereikt tussen tandartsen en ziekenfondsen omtrent de tarieven die aangerekend mogen worden.
19 mei 2017/door Redactie
Voco

Meer ruimte voor de productie: nieuwe VOCO-productielocatie voltooid

VOCO uit Cuxhaven levert zijn producten naar meer dan 100 landen. Tandartsen over de hele wereld gebruiken de hoogwaardige dentale materialen met het keurmerk "Made in Germany" – en het aantal groeit gestaag. Deze permanente bedrijfsgroei vereist echter ook grote productiefaciliteiten: met de bouw van het nieuwe productiegebouw heeft VOCO hiervoor nu de benodigde ruimte geschapen.
18 mei 2017/door Redactie
Een nieuwe 360°-benadering: de sleutel tot de vereenvoudiging van iedere procedure.

Een nieuwe 360°-benadering: de sleutel tot de vereenvoudiging van iedere procedure

Het leven van tandartsen eenvoudiger maken en hen helpen de beste combinatie van producten te vinden voor zijn of haar favoriete procedures: dat is het doel van ‘Wat en hoe…’, de nieuwe communicatiestrategie van Kerr Dental.
18 mei 2017/door Redactie
TePe Interdentale ragers in vernieuwde kleurnuances

TePe Interdentale ragers in vernieuwde kleurnuances

Al bijna 25 jaar worden de interdentale ragers van TePe aanbevolen door professionals en gebruikt door consumenten wereldwijd. Om het succes te vieren hebben de TePe interdentale ragers dit voorjaar een kleurrijke make-over gekregen.
18 mei 2017/door Redactie
Toon meer