Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

Stralingsbescherming
,

Stralingsbescherming: röntgenfoto’s door de mondhygiënist

Het maken van röntgenfoto’s is conform de wet BIG voorbehouden aan tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. Met het experiment taakherschikking dat dit jaar start komen daar de mondhygiënisten bij. Een overzicht van de taken en verantwoordelijkheden voor stralingsbescherming.
artificial-intelligence-in-de-zorg
, , ,

Artificial Intelligence in de medische diagnostiek

Henk Marquering, van oorsprong geofysicus en gepromoveerd binnen de seismische tomografie, houdt zich binnen de afdeling radiologie bezig met A.I. in de medische diagnostiek. Op het wintersymposium van de NVDMFR gaf hij een lezing over zijn werkgebied. Waar startte digitaliserering in de medische sector, hoe werkt Deep learning en wat zijn voorbeelden van A.I.?
, , ,

Artificial Intelligence in de maatschappij

Waar in onze maatschappij wordt A.I. al toegepast? Hoe werkt A.I. en welke invloed heeft A.I. op de toekomst van onze maatschappij? Welke manieren zijn er om machine learning modelen te trainen? Verslag van de lezing van drs. Koen Klein Willink, innovation manager NN Group Finance, datascience expert, tijdens het NVDMFR-symposium.
NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019 - Digitale occlusieregistratie
,

NWVT TandartsPraktijk Master Scriptieprijs 2019: Digitale occlusieregistratie

Op 3 oktober is de NWVT - TP Master Scriptieprijs 2019 uitgereikt aan Suze de Boer, oud student RU Nijmegen voor haar master scriptie: Digitale Occlusieregistratie. Een pilotstudie naar de validiteit van de occlusieregistratie met de TRIOS intra-orale scanner.
MRI scans als hulp bij identificatie gebitsbreuken
,

MRI scans als hulp bij identificatie gebitsbreuken

Nieuw onderzoek heeft gekeken naar of MRI scans gebruikt kunnen worden voor het identificeren van wortelscheuren en breuken in de tanden. Dit werd gedaan door resultaten van MRI scans te vergelijken met CBCT scans.
https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/rontgen-digitale-tandheelkunde/modjaw-jaw-motion-tracker-system/
, , ,

MODJAW: Jaw motion tracker system

Voor het probleem met de beetregistratie is het MODJAW systeem ontwikkeld. Dit is een digitaal systeem voor het bepalen van de kaakbewegingen. Nadat het systeem de bewegingen vastgelegd heeft, produceert het een generated surface. Dit is gelijk aan het pad dat de mandibula volgt bij articulatie. Eigenlijk is dit te vergelijken met de envelope of function.
CBCT beelden bieden meeste nauwkeurigheid
,

CBCT beelden bieden meeste nauwkeurigheid

Onderzoekers hebben bestudeerd of een panoramisch radiografisch beeld voldoende is voor een accurate diagnose, of dat hier een cone-beam CT (CBCT) beeld voor nodig is. Ook werden er andere aspecten bestudeerd om een beter beeld te krijgen van de nauwkeurigheid van diagnostische beelden.
CBCT scan effectief voor het in beeld brengen van eerste molaren
,

CBCT scan effectief voor het in beeld brengen van eerste molaren

Het nauwkeurig bestuderen van splijting in de voorste kiezen is lastig, vanwege de lastige bereikbaarheid, technologische beperkingen of meetfouten. Uit nieuw onderzoek is echter gebleken dat een cone-beam CT scan (CBCT) nog wel eens een oplossing zou kunnen bieden voor deze problemen.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Nieuwe KIMO-richtlijn beschikbaar: Derde molaar

Het KIMO heeft op 30 maart een nieuwe richtlijn uitgebracht over Derde molaren. Het doel van de richtlijn is een praktisch handvat te bieden voor de behandelaar van patiënten bij wie één of meer derde molaren aanwezig zijn. Bekijk de richtlijn, samenvatting en patiënteninformatie.
30 maart 2020/door anitatest
dossiervoering

Verhelderende uitkomsten uit onderzoek over dossiervoering

De KNMT-richtlijn Patiëntendossier is in maart 2019 herzien. Een jaar nadien is een mooi moment voor een onderzoek naar in hoeverre deze richtlijn wordt nageleefd door tandartsen. Wat gaat goed? En welke onderdelen kunnen beter worden vastgelegd? In dit artikel worden de uitkomsten van het onderzoek gepresenteerd.
30 maart 2020/door Redactie
paro-meets-endo

Endo meets paro: paro of endo probleem?

Het valt niet altijd mee om vast te stellen of een pocket een paro- of een endo-probleem is. Beide hebben met bacteriën te maken. Aan de hand van enkele casussen vertelde endodontoloog Joerd van der Meer over zijn ervaringen hiermee tijdens het congres PARO: Multidisciplinair.
30 maart 2020/door Redactie
Beeldbellen

Mondzorg op afstand: wat kan je doen en hoe declareer je?

Nu een fysiek consult niet meer wenselijk is, moet de tandheelkundige en medische sector op zoek naar andere manieren om patiënten te bereiken. Door mondzorg op afstand kan je je werk deels voortzetten, bijvoorbeeld als het gaat om een probleemgericht consult of beugelconsult. Wat is toegestaan, wat zijn de opties en hoe declareer je?
30 maart 2020/door anitatest
Spoed mondzorg

Wat wordt verstaan onder spoedeisende mondzorg?

De mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT en ook de Vlaamse beroepsverenigingen VBT en VVT adviseren hun leden om de reguliere zorgverlening op te schorten en uitsluitend spoedbehandelingen te doen bij niet-coronapatiënten. Het ministerie van VWS en de IGJ ondersteunen dit advies. Wat wordt er nu verstaan onder “spoedeisende mondzorg”?
30 maart 2020/door anitatest
vaccin corona in de media

Uit de media: hoop op medicijn en vaccin in de coronacrisis

Nu het coronavirus zich blijft verspreiden in dit gedeelte van de wereld lijkt het enige dat de pandemie echt kan stoppen een vaccin. Maar hoe ver is men momenteel met de ontwikkeling hiervan? Dit is wat de media erover schreven.
30 maart 2020/door anitatest
Cavex Aligante Mixer 3

De Cavex Alginaat Mixer 3: voor de perfecte alginaat mix

De Cavex Alginaat Mixer 3 is het ideale apparaat om een perfecte homogene alginaat mix en uiteindelijk afdruk te maken. Het eenvoudig te bedienen touchscreen biedt vier voorgeprogrammeerde programma’s voor: extra fast set, fast set, normal set en gips.
27 maart 2020/door Redactie
Utrecht-Dental-Deal-Dagen-

Interessante aanbiedingen tijdens de Dental Deal Dagen!

De ontwikkelingen met betrekking tot Covid-19 volgen elkaar in een razend tempo op en daarmee zijn ook de gevolgen voor uw praktijk en bij Utrecht Dental zichtbaar. Maar we hebben goed nieuws: U kunt nog steeds profiteren van onze Dental Deal Dagen aanbiedingen!
26 maart 2020/door Anitadeklerk2018

Nederlanders zijn tevreden over mondgezondheid

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat 72 procent van de Nederlandse volwassenen content is over hun mondgezondheid.
26 maart 2020/door Redactie
Mustafa-Albayrak-aan-het-werk---coronacrisis

Onderschat het virus niet: IC-arts geeft interview over zijn werk op de IC in Brabant

"Het is alle hens aan dek in Brabant", zegt Mustafa Albayrak, anesthesioloog-intensivist en oprichter van mobiel anesthesieteam AIC - dat ook werkzaam is in de mondzorg. Sinds een week werkt de IC-arts in het ziekenhuis in Boxmeer. Op Radio Rijnmond gaf hij een interview over zijn werk.
25 maart 2020/door anitatest
Noodfonds

CED vraagt Europese Commissie om steun voor tandartsen op lange termijn

Marco Landi, voorzitter van de Council of European Dentists (CED), vraagt de individuele EU-lidstaten en de Europese Commissie om de financiële langetermijngevolgen  voor tandartsen door de coronacrisis te helpen verzachten. 
25 maart 2020/door anitatest

Cube en Cube X: Nieuwe tafelsterilisatoren van Miele Professional

Met vier nieuwe tafelsterilisatoren maakt Miele zijn systeemaanbod voor tandartspraktijken compleet. De korte cyclustijden, de intuïtieve bediening en het innovatieve droogconcept ondersteunen de tandarts bij de dagelijkse reiniging en desinfectie van zijn instrumenten.
25 maart 2020/door Redactie
Toon meer