Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

Zwanger
,

Röntgenfoto’s zijn veilig voor zwangere patiënten

Patiënten kunnen in elk stadium van een zwangerschap noodzakelijke röntgenbeeldvorming ondergaan zolang de juiste veiligheidsuitrusting correct wordt gebruikt. Volgens een review in het Journal of the American Dental Association wordt er een dusdanig lage hoeveelheid ioniserende straling geproduceerd tijdens tandheelkundige radiografische procedures dat het onwaarschijnlijk is dat deze in utero geboorteafwijkingen veroorzaken.
k
, , ,

Casus: Beeldvorming essentieel voor verwijderen van een kunstgebit uit de darm van een mentaal competente vrouw

Beeldvorming hielp bij het vinden en verwijderen van een kunstgebit uit de darm van een mentaal competente 52-jarige vrouw, volgens een casusrapport in het International Journal of Surgery Open. De casus toont aan dat zelfs mentaal bekwame patiënten onbewust vreemde voorwerpen kunnen inslikken, wat kan leiden tot complicaties met lastig vindbare oorzaak.
Tandheelkundige CBCT-scans kunnen mogelijk helpen bij preventie van beroertes
,

Tandheelkundige CBCT-scans kunnen mogelijk helpen bij preventie van beroertes

Kaakchirurgen kunnen mogelijk arterosclerose of plaque-opbouw in de halsslagader identificeren op tandheelkundige cone-beam computertomografie (CBCT)-scans. Het als bijkomstige bevinding detecteren van zo’n ernstige aandoening die een beroerte kan veroorzaken, kan mogelijk helpen bij de vroege diagnose en preventie van beroertes, staat in het European Journal of Radiology.
Röntgen
,

Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen mogelijk helpen bij de diagnose van bruxisme

Patiënten die hun tanden knarsen vertonen significant vaker botaanhechting op panoramische tandheelkundige röntgenfoto’s, volgens een recente studie in BMC Oral Health. Radiologisch gediagnosticeerde botappositie kan daarom mogelijk dienen als een indicatie of bevestiging van bruxisme.
Kunstmatige intelligentie segmenteert CBCT-scan in 25 seconden, ongeveer 5 uur sneller dan een tandarts
,

Kunstmatige intelligentie segmenteert CBCT-scan in 25 seconden, ongeveer 5 uur sneller dan een tandarts

Onderzoekers hebben een algoritme gecreëerd dat het potentieel van kunstmatige intelligentie voor de tandheelkunde laat zien, staat in het Journal of Dental Research. Waar mensen bijna vijf uur besteedden aan het segmenteren van de tanden en kaak op een conebeam computertomografie scan, lukte een algoritme het om de taak in slechts 25 seconden te voltooien – met een uitstekend resultaat.
Het-gebruik-van-kunstmatige-intelligentie
,

Het gebruik van kunstmatige intelligentie in de tandheelkunde komt steeds dichterbij

In de toekomst van de tandheelkunde kan kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk automatisch parodontale pathologieën ontdekken die anders mogelijk worden gemist. Een onderzoek dat werd gepresenteerd op het EuroPerio10-congres van de Europese Federatie van Parodontologie (EFP) toont aan dat dit steeds dichterbij komt: een deep learning-algoritme heeft namelijk met succes parodontitis op 2D-bitewing-röntgenfoto’s gedetecteerd.
Beeldvorming onthult bij vrouw molaren met zes en zeven wortelkanalen
,

Beeldvorming onthult bij vrouw molaren met zes en zeven wortelkanalen

Het belang van beeldvorming in de tandheelkunde komt regelmatig naar voren. Bij de behandeling van een vrouw met twee molaren die minstens zes abnormale wortelkanalen hadden door taurodontisme werden cone-beam computed tomography (CBCT) en een tandheelkundige operatiemicroscoop ingezet voor het lokaliseren van de wortelkanalen
Kunstmatige intelligentie kan krachtig hulpmiddel zijn bij tandverlies voorspellen
,

Kunstmatige intelligentie kan krachtig hulpmiddel zijn bij tandverlies voorspellen

Kunstmatige intelligentie kan een krachtig hulpmiddel zijn om tandverlies te voorspellen, volgens een studie die werd gepubliceerd in PLOS One. Machine-learning-algoritmes die niet alleen medische maar ook sociaaleconomische gegevens bevatten toonden veelbelovende resultaten bij het voorspellen van edentulisme, tandverlies en het ontbreken van een functioneel gebit.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Speeksel: smeerolie voor de mond

Casus: Levensgevaarlijke complicaties na operatie voor kwijlen bij zesjarige jongen

Een submandibulaire klierligatieprocedure om kwijlen onder controle te krijgen leidde bij een zesjarige jongen met autisme tot een levensbedreigende zwelling van de keel. De auteurs van een korte mededeling in Advances in Oral and Maxillofacial Surgery twijfelen aan de werkzaamheid van de klierligatieprocedure en benadrukken de mogelijke catastrofale complicaties, zoals bijna het geval bij deze patiënt.
4 juni 2023/door Redactie
Sonicare for kids - Philips, consumentenbond beste uit test

Leer patiëntjes spelenderwijs goed poetsen met Philips Sonicare For Kids | Beste uit test Consumentenbond

Omdat we ervan overtuigd zijn dat het ontwikkelen van de juiste poetsroutine begint bij de kleintjes hebben wij Sparkly's poetsplan ontwikkeld. Sparkly's poetsplan kunt u kinderen en ouders motiveren en begeleiden bij het aanleren van de juiste poetsroutine. De Philips Sonicare For Kids is door de Consumentenbond uitgeroepen tot Beste uit de test.
4 juni 2023/door Redactie
Dentall day Henry Schein

DENTALLDAY, hét nieuwe dentale event voor het hele tandheelkundige team

Binnenkort in dit theater: Henry Schein presenteert DENTALLDAY, hét nieuwe dentale event voor tandheelkundig Nederland en België. Met diverse lezingen en workshops voor het hele tandheelkundige team. Noteer 30 september alvast in uw agenda.
3 juni 2023/door anitatest
Sunstar O7 - witrand new

Ontvang nu O7 Active samples met de nieuwe MILD MINTY smaak

O7 Active introduceert een nieuwe smaak van haar welbekende mondspoeling. Nu met een mildere smaak van munt én met dezelfde vertrouwde actieve zuurstof technologie. Lees meer en bestel gratis samples.
2 juni 2023/door Redactie
iTero

Nu de beste iTero mondscanners binnen handbereik bij Utrecht Dental

De iTero Element™ Flex scanner is een krachtige oplossing die u van kamer naar kamer kunt meenemen. Voor ultieme mobiliteit die u de vrijheid geeft om toegewijde zorg te verlenen, waar u de patiënten maar wilt zien. Nu compleet inclusief laptop, eerste jaar service, zonder maandelijkse kosten, nu exclusief bij Utrecht Dental voor € 15.000,- excl BTW.
1 juni 2023/door Redactie
Invisalign

Meer mogelijkheden als een Invisalign opgeleide behandelaar

Nu er in heel Europa meer vraag is naar een betere mondgezondheid, esthetiek en tandoplijnen, kunt u met de introductie van het Invisalign systeem in uw praktijk deze kansen grijpen. Invisalign behandelaar worden? Lees meer.
31 mei 2023/door Redactie
gebit, tandvlees

Onderzoekers ontwikkelen nieuw apparaat voor vroege opsporing van tandvleesaandoeningen

Onderzoekers van de University of Birmingham zijn bezig met het ontwikkelen van een sonde die uit slechts een speekselmonster een snelle en nauwkeurige beoordeling kan geven van zowel de aanwezigheid als de omvang van tandvleesaandoeningen. Volgens een persbericht van de universiteit zal de technologie een cruciale rol zal spelen bij de vroege detectie van hart- of longaandoeningen, diabetes type 2 en reumatoïde artritis.
31 mei 2023/door Redactie
Waterflosser

Gratis educatieve sessie in jouw praktijk inclusief lunch en Waterpik® waterflosser

Waterpik is nummer 1 als het gaat om best verkochte waterflossers ter wereld. Waterflossen is bewezen de makkelijke en effectieve manier om interdentaal te reinigen. 75 studies tonen collectief plaque verwijdering, reductie van bloeding en gingivitis aan. Lees meer en plan een Lunch en Learn, met gratis Waterpik® waterflosser.
30 mei 2023/door Redactie

De symptomen van roodvonk

Tijdens de postpandemische periode van COVID-19 is een significante toename van de incidentie van roodvonk vastgesteld, voornamelijk in Europa. Een deel van de symptomen, zoals een ‘aardbeientong’, kan voor het eerst worden opgemerkt door mondzorgprofessionals. Ze moeten daarom op de hoogte zijn van deze symptomen en weten hoe ze patiënten moeten doorverwijzen, aldus een artikel in het International Dental Journal.
30 mei 2023/door Redactie
Kunstgebit

Frezen en 3D-printen zijn allebei aanvaardbaar bij het produceren van een kunstgebit

Onderzoekers hebben de nauwkeurigheid vergeleken van kunsttanden op schijven op maat waarvan de uitsparingen werden vervaardigd met behulp van een freesmachine en schijven waarvan de uitsparingen werden vervaardigd met een 3-dimensionale (3D) printer. Beide processen werden klinisch aanvaardbaar geacht in een artikel dat werd gepubliceerd in The Journal of Prosthetic Dentistry.
29 mei 2023/door Redactie
Dental365

Dental365, dé Spoedtandarts opent vestiging in Zeeland op 17 juni 2023

Tandartsen moeten patiënten 24/7 zorg aan kunnen bieden. Dat is, met de toename van tandartsen die parttime of op meerdere locaties werken, niet voor alle praktijken in Zeeland makkelijk. Om tandartsen te ontlasten tijdens de avonduren, in het weekend en tijdens vakanties opent Dental 365 op 17 juni a.s. haar eerste vestiging in Zeeland.
24 mei 2023/door Redactie
zorg - geld

Wil jij er ook meer uithalen? Tips over hoe jouw praktijk meer omzet kan behalen

De gemiddelde praktijkomzet van € 236.250 (exclusief techniek) per behandelkamer geeft een goede indicatie wat jouw praktijk aan omzet over 2023 kan behalen. Dit bedrag is namelijk de uitkomst van mijn onderzoek naar de gemiddelde praktijkomzet per behandelkamer binnen tandartspraktijken. Mijn ervaring daarbij is, dat hierin voor meerdere praktijken nog – veel – ruimte is voor groei in omzet. Hoe dan?
22 mei 2023/door Redactie
Toon meer