Röntgen | Digitale tandheelkunde

Röntgendiagnostiek is essentieel in de tandartspraktijk. In deze categorie vindt u artikelen over röntgenopnamen, stralingsbescherming, het ALARA-principe, het KEW-dossier en ook over digitale tandheelkunde.

SEDENTEX rechtvaardiging bij CBCT
,

SEDENTEX rechtvaardiging bij CBCT

CBCT-opnamen geven een hogere stralingsbelasting dan conventionele opnamen. Hiervoor zijn door SEDENTEXCT-richtlijnen opgesteld, welke deels expert opinion zijn. Hierin staat o.a. informatie over rechtvaardiging van blootstelling van patiënten aan ioniserende straling en de optimalisatie.
Wat zijn concrete indicaties voor CBCT
,

Wat zijn concrete indicaties voor CBCT?

Hoe werkt een CBCT-apparaat en wat zijn concrete indicaties voor gebruik van CBCT in de mondzorg? Verslag van de lezing van technisch geneeskundige Ruud Schreurs en prof. dr. Thomas Maal, hoogleraar 3D technologie, voor PAOT.
Beeldvorming helpt bij diagnose en behandeling van oogcellulitis veroorzaakt door tandabces
, , ,

Casus: Beeldvorming helpt bij diagnose en behandeling van oogcellulitis veroorzaakt door tandabces

Beeldvorming heeft geholpen bij de diagnose en behandeling van een tweejarig meisje dat de levensbedreigende aandoening orbitale cellulitis ontwikkelde als gevolg van een tandabces. Deze casus benadrukt het belang van eerstelijnstandzorg bij kinderen: een gebrek aan zorg kan fatale complicaties tot gevolg hebben.
ANVS houdt opnieuw inspecties bij tandartsen
,

ANVS houdt opnieuw inspecties bij tandartsen

Vanaf half maart 2022 starten opnieuw inspecties bij tandartsen, meldt de ANVS. Uit recent dataonderzoek van de ANVS blijkt dat 15% van de tandartspraktijken niet in het bezit is van een vergunning of registratie voor een röntgenapparaat die tegenwoordig met de nieuwe regelgeving wel nodig is. Reden om bij deze groep fysieke inspecties uit te voeren.
Stralingshygiëne voor gebruik van CBCT
, , ,

Stralingshygiëne voor gebruik van CBCT

Wat zijn de effecten van straling? Welke CBCT-instellingen zijn mogelijk? Wat is de wetgeving rond het werken met CBCT en hoe kan deze in de praktijk worden geïmplementeerd? Stralingsdeskundige Wout Moerman gaf antwoord op deze vragen tijdens zijn lezing voor PAOT.
Casus: Beeldvorming en labonderzoek essentieel bij diagnose reuzencelgranuloom bij 17-jarige
, , ,

Casus: Beeldvorming en labonderzoek essentieel bij diagnose reuzencelgranuloom bij 17-jarige

Beeldvorming en laboratoriumwerk hielpen bij de diagnose van een centraal reuzencelgranuloom (CGCC) bij een 17-jarige met kaakpijn en zwelling. De zeldzame, goedaardige, agressieve tumor werd onthuld door een computertomografie (CT)-scan en histopathologische resultaten. Na een kaakoperatie herstelde de patiënt volledig, volgens een artikel in het Cureus Journal of Medical Science.
Onderzoek De invloed van omgevingslicht op het opsporen van glazuurcariës op röntgenfoto’s
, ,

Onderzoek: De invloed van omgevingslicht op het opsporen van glazuurcariës op röntgenfoto’s

Heeft omgevingslicht invloed op het beoordelen van röntgenfoto’s? Dat vroeg Julia Maijer, student Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht, zich af. Ze wijdde er haar afstudeeronderzoek aan.
Diagnose van LCH toont belang regelmatige tandheelkundige röntgenfoto’s
,

Diagnose van LCH toont belang regelmatige tandheelkundige röntgenfoto’s

Een panoramische röntgenfoto bracht bilaterale osteolytische laesies aan het licht in de kaak van een man, wat werd gediagnosticeerd als de zeldzame aandoening Langerhans cel histiocytose (LCH). De casus, gepubliceerd in het American Journal of Case Reports illustreert het belang van orthopantomografie als screeningstool.

Partnernieuws

Richtlijn radiologie mondzorg

Meer röntgen | digitale tandheelkunde

Belastingdienst faalt al 6 jaar bij aanpakken schijnzelfstandigheid zzp’ers

Belastingdienst faalt al 6 jaar bij aanpakken schijnzelfstandigheid zzp’ers

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) blijkt onuitvoerbaar voor de Belastingdienst. Daardoor komt de aanpas van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers niet van de grond.
20 mei 2022/door Redactie
KaVo uniQa behandelunit

KaVo uniQa behandelunit: Gemaakt om uniek te zijn!

KaVo uniQa, de eerste behandelunit in de compacte premiumklasse. Een beter ontwerp, meer comfort en meer plezier komen samen om tandartsen en patiënten een unieke productervaring te bieden.
20 mei 2022/door anitatest
Paro op Curaçao, een update in parodontologie 

Studiereis Smiles op Curaçao, een update in parodontologie & preventie

Ga jij mee op studiereis naar Curaçao met twee parodontologen? Prof. dr. Fridus van der Weijden vertelt over het werken met de PPS classificatie en het gebruik van antibiotica en probiotica. Ook gaat hij dieper in op onderwerpen zoals mechanische en chemische plaque verwijdering. Laurens Tinsel zal het effect van preventie bespreken. Een unieke kans om een boeiende cursus op een geweldige locatie te volgen en andere collega’s te ontmoeten. 4-11 nov 2022.
19 mei 2022/door anitatest
Goede mondzorg is goed voor het milieu

Goede mondzorg is goed voor het milieu

Om het tij van klimaatverandering te keren moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Daarom zet de FDI World Dental Federation met het ‘Sustainability in Dentistry’-project vol in op verduurzaming in de mondzorgsector. Een belangrijk onderdeel van die verduurzaming is goede mondzorg.
19 mei 2022/door Redactie
Interprox,-Dentaid

Effectief reinigen van interdentale ruimten

Uit wetenschappelijk onderzoek¹ blijkt dat interdentaal reinigen met interdentaal borsteltjes (ragers) zeer effectief is. Indien de ruimte tussen tanden en kiezen groot genoeg is, dan is het te adviseren om deze ruimten te reinigen met een interdentaal borsteltje. Interdentaal borsteltjes zijn effectief in het verwijderen van tandplaque en helpen tandvleesproblemen te voorkomen. Ook helpt het bij vermindering van bloeding bij sonderen en pocketdiepte.
18 mei 2022/door Redactie
Wordt de verjaringstermijn voor tuchtklachten verkort naar 5 jaar?

Wordt de verjaringstermijn voor tuchtklachten verkort naar 5 jaar?

In hun jaarverslag over 2021 schrijven de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg dat zij de verjaringstermijn tuchtklachten tegen zorgverleners graag teruggebracht zien worden van 10 naar 5 jaar.
17 mei 2022/door Redactie
Werkrooster---uren

Urenregistratie en werkrooster – videotraining en documenten

In deze video wordt het invullen van de nieuwe documenten ‘Voorbeeld urenregistratie’ en ‘Voorbeeld werkrooster’ toegelicht. Nieuw in de Dental Management Toolkit. Bekijk de video en download de documenten.
17 mei 2022/door Anita test Test
SureSmile technologie*

Wereldwijd meer dan 500.000 patiënten behandeld met de SureSmile technologie*

Voor SureSmile hebben wij onze ervaring op het gebied van digitale orthodontische planning gecombineerd met onze ervaring als bedrijf voor tandheelkundige oplossingen. Met SureSmile kiest u voor behandelplannen die resulteren in voorspelbare, overtuigende resultaten.
16 mei 2022/door anitatest

Eiwit in tandcellen mogelijk sleutel tot aanpakken tandgevoeligheid

Wetenschappers hebben een eiwit in tandcellen ontdekt dat helpt om kou te detecteren. Dit eiwit is mogelijk een effectief doelwit om tandovergevoeligheid en inflammatoire tandpijn aan te pakken, volgens een studie gepubliceerd in Science Advances.
16 mei 2022/door Redactie
ZenFlex---Kerr---400-witrand

Kerr Endodontics introduceert ZenFlex, de nieuwste generatie NiTi roterende vijlen

Met een ideale balans tussen kracht en flexibiliteit, stelt ZenFlex u in staat de volledige werklengte te bereiken van de meest complexe kanaalanatomiën met minder risico op breuk en maximaal behoud van de integriteit van de tand. Met introductieaanbieding 1+1 gratis | Vraag een demo aan.
15 mei 2022/door Redactie
Patientcommunicatie toolkit mondzorg

Patiëntcommunicatie Toolkit: voorbeelddocumenten en tips voor communicatie met je patiënt

Je doet je best om de mondgezondheid van je patiënt zo optimaal mogelijk te krijgen. Wat wil de patiënt? Begrijpt je patiënt wat belangrijk is voor z’n mondhygiëne? In de Patiëntcommunicatie Toolkit vind je allerlei voorbeelddocumenten en tips om je hierbij te helpen: voorbeeldbrieven, intake- en voorlichtingsmaterialen en scripts.
15 mei 2022/door anitatest
Hospitality-in-de-mondzorg

Hospitality in de (mond)zorg: hoor, zie, begrijp en help de patiënt!

Mondzorg behelst meer dan simpelweg een behandeling uitvoeren. Door echt aandacht te hebben voor de patiënt voelt deze zich beter en heeft een behandeling vaak een beter resultaat. Hoe je dat in de praktijk kunt brengen, vertelde Vera van Kampen van ‘Hospitality in de zorg’ aan dental INFO.
9 mei 2022/door Redactie
Toon meer