Pijn | Angst mondzorg

Zo’n 400.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat er sprake is van een fobie. Hoe gaat u om met patiënten met angst? Hier vindt u artikelen over behandeling van angstige patiënten, pijndiagnostiek, dentale anesthesie en medicatie bij pijn.

chronische TMD
, ,

Hoe is de ontwikkeling van chronische TMD te voorspellen?

Bij veel patiënten met pijn door temporomandibulaire dysfunctie (TMD) zijn de symptomen van voorbijgaande aard. Door te bepalen bij welke patiënten de problemen waarschijnlijk wel lang aanhouden, kan een gerichte behandeling er voor zorgen dat het risico op chronische pijn beperkt blijft.
tandartsfobie
,

Sporten als remedie tegen tandartsfobie

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het beoefenen van een lichte sport vlak voor een tandartsafspraak patiënten met ernstige tandartsfobie zou kunnen helpen. Patiënten die op een gemiddelde snelheid 30 minuten lang wandelden voor een afspraak gaven aan significant minder angstig te zijn voor, tijdens en na een tandartsafspraak.

In tandkliniek in Innsbruck wachttijd voor narcosebehandeling meer dan een jaar
, ,

In tandkliniek in Innsbruck wachttijd voor narcosebehandeling meer dan een jaar

In een tandkliniek in Innsbruck (Oostenrijk) lopen de wachttijden voor een narcosebehandeling steeds verder op. Enige tijd geleden bedroeg de wachttijd nog twee tot vier maanden, nu is het al meer dan een jaar. Oorzaak: kinderen met steeds slechtere gebitten die onder narcose behandeld moeten worden.
Petra Arts
,

Extreme kokhalsreflex: na therapie tandheelkundige behandeling wel mogelijk

Als je last hebt van een extreme kokhalsreflex, is een bezoek aan de tandarts een verschrikking. Afdrukken en foto’s maken is meestal onmogelijk. Hoe kunnen deze patiënten worden geholpen? Een gesprek met Petra Arts van Embden, psychosociaal counselor én tandartsassistente, die therapie geeft aan kokhalspatiënten.
Vrouwen minder pijngevoelig door kijken naar pijnlijke film
,

Vrouwen minder pijngevoelig door kijken naar pijnlijke film

Vrouwen zijn gevoeliger voor pijn dan mannen, maar kunnen daar iets aan doen door films te kijken of te sporten. Dat blijkt uit het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn, waaraan meer dan 9.000 Nederlanders meededen.
Gezichtspijn
,

Positieve toekomst voor het effectief behandelen van gezichtspijn

Chronische zenuwpijn, genaamd trigeminus neuralgie, kan leiden tot ongelooflijk veel pijn bij patiënten. Conventionele behandelingen van dit probleem worden vaak gelinkt aan stressvolle bijwerkingen. Een recent onderzoek heeft een nieuwe manier gevonden om de pijn effectief te remmen zonder vervelende bijwerkingen.
Angst mondzorgbehandeling
, , ,

Angst voor mondzorgbehandeling: verschillen en overeenkomsten tussen kinderen en volwassenen

Angst voor tandheelkundige behandeling komt veel voor. Angstproblematiek en –behandeling verschillen sterk tussen volwassenen en kinderen. Ook zijn er overeenkomsten. Hoe krijgt u een beter inzicht in de angst van kinderen en hoe gaat u hier vervolgens mee om?
Nieuwe methode voor plaatselijke verdoving in de mond
,

Nieuwe methode voor plaatselijke verdoving in de mond

Onderzoekers uit Brazilië en Texas hebben een nieuwe methode getest om een patiënt plaatselijk te verdoven in de mond. In plaats van een injectienaald wordt een klein apparaatje met 57 micronaalden gebruikt.

Partnernieuws

Meer pijn | angst mondzorg

Pijnstillers vóór mondzorgbehandeling verminderen de pijn niet

Via een systematische review bekeken onderzoekers of pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen voorafgaand aan een behandeling pijn zou kunnen verminderen bij kinderen.
17 oktober 2017/door Anita de Klerk
Onderzoek naar tandartsangst bekroond met Pieter van Foreest publicatieprijs 2017

Onderzoek naar tandartsangst bekroond met Pieter van Foreest publicatieprijs 2017

Maar liefst een half miljoen mensen in Nederland heeft zo’n erge angst voor de tandarts dat dit maakt dat zij gemiddeld meer dan twaalf jaar niet naar een tandarts zijn geweest om hun gebit te laten controleren. Erik Vermaire onderzocht deze groep mensen en keek naar in hoeverre hun levenskwaliteit werd beïnvloed door hun tandartsenangst.
9 oktober 2017/door Redactie
Lachgas als nieuwe narcose bij de kaakchirurg

Lachgas als nieuwe narcose bij de kaakchirurg

Het toepassen van lachgas is in de Verenigde Staten een veelvoorkomend fenomeen. De medische wereld in Nederland is hier nog wat huiverig over, maar daar komt langzaam verandering in. Kaakchirurg Sandy Hundepool verwacht dat het de komende jaren steeds meer opkomt, zegt hij tegen het AD.
9 oktober 2017/door Redactie
vertrouwensrelatie

Vertrouwen in de arts beïnvloedt pijnbeleving

Pijn wordt door veel meer factoren beïnvloed dan alleen maar weefselschade. Onderzoekers van de universiteit van Miami hebben onderzocht in hoeverre de vertrouwensrelatie tussen behandelend arts en patiënt van invloed is op de pijnbeleving.
9 oktober 2017/door Redactie
verwijderen verstandskiezen

Minder pijn na verwijderen verstandskiezen

Tandartsen en kaakchirurgen zijn altijd op zoek naar manieren om de pijn van patiënten na operaties te verminderen. Een nieuw onderzoek kan hier uitkomst bij bieden en suggereert dat een injectie van dexamethasone voor de operatie de pijn na het operatief trekken van verstandskiezen significant kan verminderen.
15 september 2017/door Redactie
VR-bril

Met een VR-bril in de tandartsstoel

Uit onderzoek van de universiteiten van Plymouth, Exeter en Birmingham blijkt dat patiënten die bij een tandartsbehandeling afgeleid worden met Virtual Reality (VR) minder pijn en angst ervaren. Daarbij blijkt op het strand lopen beter te helpen dan in de stad!
28 juni 2017/door Redactie
tandartsfobie

Tandartsangst leidt tot meer cariës en tandverlies

Mensen met een tandartsfobie hebben meer kans actieve cariës en ontbrekende tanden te hebben. Dit blijkt uit een nieuwe studie, waarin sociale en demografische correlaten van mondgezondheid en levenskwaliteit in relatie tot tandartsfobie worden onderzocht.
29 mei 2017/door Redactie
verdoven van kinderen

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
22 mei 2017/door Redactie
intraveneuze-sedatie

Quiz: test uw kennis over intraveneuze sedatie

Een nieuwe ontwikkeling in Nederland is de intraveneuze sedatie die meer controle geeft over de duur en diepte van de sedatie. Test uw kennis over intraveneuze sedatie, en beantwoord de drie vragen.
8 mei 2017/door Redactie
angst bij kinderen

Nieuwe zelfhulpgids verlaagt angst bij kinderen voor tandartsbezoek

Een nieuwe zelfhulpgids kan de angst bij kinderen voor het tandartsbezoek verlagen en verhelpen.
26 april 2017/door Redactie
Intraveneuze sedatie door de tandarts

Intraveneuze sedatie door de tandarts

Een nieuwe ontwikkeling binnen Nederland is de intraveneuze sedatie die meer controle geeft over de duur en diepte van de sedatie. Hierdoor zijn uitgebreide parodontale en implantologische behandelingen binnen handbereik zonder dat narcose nodig is. Bekijk de video.
24 april 2017/door Anita de Klerk

Foto-compilatie handen patiënt in de stoel

Er zijn veel verschillende manieren waarop de patiënt zijn handen neerlegt als hij in de stoel ligt. Hierachter schuilt een unieke lichaamstaal die veel kan zeggen over de gemoedstoestand van de patiënt.
20 maart 2017/door Redactie
Toon meer