Pijn | Angst mondzorg

Zo’n 400.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat er sprake is van een fobie. Hoe gaat u om met patiënten met angst? Hier vindt u artikelen over behandeling van angstige patiënten, pijndiagnostiek, dentale anesthesie en medicatie bij pijn.

Angst mondzorgbehandeling
, , ,

Angst voor mondzorgbehandeling: verschillen en overeenkomsten tussen kinderen en volwassenen

Angst voor tandheelkundige behandeling komt veel voor. Angstproblematiek en –behandeling verschillen sterk tussen volwassenen en kinderen. Ook zijn er overeenkomsten. Hoe krijgt u een beter inzicht in de angst van kinderen en hoe gaat u hier vervolgens mee om?
Nieuwe methode voor plaatselijke verdoving in de mond
,

Nieuwe methode voor plaatselijke verdoving in de mond

Onderzoekers uit Brazilië en Texas hebben een nieuwe methode getest om een patiënt plaatselijk te verdoven in de mond. In plaats van een injectienaald wordt een klein apparaatje met 57 micronaalden gebruikt.

, ,

Pijnstillers vóór mondzorgbehandeling verminderen de pijn niet

Via een systematische review bekeken onderzoekers of pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen voorafgaand aan een behandeling pijn zou kunnen verminderen bij kinderen.
Onderzoek naar tandartsangst bekroond met Pieter van Foreest publicatieprijs 2017
,

Onderzoek naar tandartsangst bekroond met Pieter van Foreest publicatieprijs 2017

Maar liefst een half miljoen mensen in Nederland heeft zo’n erge angst voor de tandarts dat dit maakt dat zij gemiddeld meer dan twaalf jaar niet naar een tandarts zijn geweest om hun gebit te laten controleren. Erik Vermaire onderzocht deze groep mensen en keek naar in hoeverre hun levenskwaliteit werd beïnvloed door hun tandartsenangst.
Lachgas als nieuwe narcose bij de kaakchirurg
,

Lachgas als nieuwe narcose bij de kaakchirurg

Het toepassen van lachgas is in de Verenigde Staten een veelvoorkomend fenomeen. De medische wereld in Nederland is hier nog wat huiverig over, maar daar komt langzaam verandering in. Kaakchirurg Sandy Hundepool verwacht dat het de komende jaren steeds meer opkomt, zegt hij tegen het AD.
vertrouwensrelatie
,

Vertrouwen in de arts beïnvloedt pijnbeleving

Pijn wordt door veel meer factoren beïnvloed dan alleen maar weefselschade. Onderzoekers van de universiteit van Miami hebben onderzocht in hoeverre de vertrouwensrelatie tussen behandelend arts en patiënt van invloed is op de pijnbeleving.
verwijderen verstandskiezen
, ,

Minder pijn na verwijderen verstandskiezen

Tandartsen en kaakchirurgen zijn altijd op zoek naar manieren om de pijn van patiënten na operaties te verminderen. Een nieuw onderzoek kan hier uitkomst bij bieden en suggereert dat een injectie van dexamethasone voor de operatie de pijn na het operatief trekken van verstandskiezen significant kan verminderen.
VR-bril
,

Met een VR-bril in de tandartsstoel

Uit onderzoek van de universiteiten van Plymouth, Exeter en Birmingham blijkt dat patiënten die bij een tandartsbehandeling afgeleid worden met Virtual Reality (VR) minder pijn en angst ervaren. Daarbij blijkt op het strand lopen beter te helpen dan in de stad!

Partnernieuws

Meer pijn | angst mondzorg

tandartsfobie

Tandartsangst leidt tot meer cariës en tandverlies

Mensen met een tandartsfobie hebben meer kans actieve cariës en ontbrekende tanden te hebben. Dit blijkt uit een nieuwe studie, waarin sociale en demografische correlaten van mondgezondheid en levenskwaliteit in relatie tot tandartsfobie worden onderzocht.
29 mei 2017/door Redactie
verdoven van kinderen

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
22 mei 2017/door Redactie
intraveneuze-sedatie

Quiz: test uw kennis over intraveneuze sedatie

Een nieuwe ontwikkeling in Nederland is de intraveneuze sedatie die meer controle geeft over de duur en diepte van de sedatie. Test uw kennis over intraveneuze sedatie, en beantwoord de drie vragen.
8 mei 2017/door Redactie
angst bij kinderen

Nieuwe zelfhulpgids verlaagt angst bij kinderen voor tandartsbezoek

Een nieuwe zelfhulpgids kan de angst bij kinderen voor het tandartsbezoek verlagen en verhelpen.
26 april 2017/door Redactie
Intraveneuze sedatie door de tandarts

Intraveneuze sedatie door de tandarts

Een nieuwe ontwikkeling binnen Nederland is de intraveneuze sedatie die meer controle geeft over de duur en diepte van de sedatie. Hierdoor zijn uitgebreide parodontale en implantologische behandelingen binnen handbereik zonder dat narcose nodig is. Bekijk de video.
24 april 2017/door Anita de Klerk

Foto-compilatie handen patiënt in de stoel

Er zijn veel verschillende manieren waarop de patiënt zijn handen neerlegt als hij in de stoel ligt. Hierachter schuilt een unieke lichaamstaal die veel kan zeggen over de gemoedstoestand van de patiënt.
20 maart 2017/door Redactie
kaakgewrichtsklachten

Oorzaken kaakgewrichtsklachten

Als parodontoloog komt de Amerikaan Alvin Danenberg veel patiënten tegen met symptomen van kaakgewrichtsklachten. De meest voorkomende klacht is pijn. Acht mogelijke oorzaken van kaakgewrichtsklachten.
2 maart 2017/door Anita de Klerk
‘Waar is Wally’

Feest bij de tandarts met ‘Waar is Wally’

De meeste mensen zien een tandartsbezoek niet bepaald als een feestje. Deze tandarts bracht daar echter verandering.
24 februari 2017/door Anita de Klerk
angst voor de tandarts

Uit angst voor de tandarts probeert 1 op de 4 Britten een huismiddeltje

Een nieuw onderzoek uit Engeland toont aan dat een kwart van de Britten de tandarts vermijdt uit angst en in verband met hoge kosten en liever een huismiddeltje probeert.
4 januari 2017/door Redactie
Neusspray

Neusspray: kalmerend effect bij kinderen

Veel kinderen zijn bang voor de tandarts. Uit nieuw onderzoek blijkt dat neusspray een effectief kalmerend middel is voor kinderen met tandartsangst. Het onderzoek is gepubliceerd in Anesthesia Progress.
2 december 2016/door Redactie
Tandartsangst

Tandartsangst hangt samen met vervelende tandartsherinnering

Op 11 november presenteerde Caroline van Houtem haar onderzoek van tandarts-angstbegeleiding, waarmee zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek bestudeert mensen met een extreme tandartsangst.
24 november 2016/door Redactie
Oorzaak pijn herkennen

Oorzaak pijn herkennen

Tandpijn bij patiënten kan soms een diepere oorzaak hebben die niet op het eerste oog herkenbaar is. Er kunnen directe links zijn met pijn op andere plekken in het lichaam.
7 november 2016/door Redactie
Toon meer