Pijn | Angst mondzorg

Zo’n 400.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat er sprake is van een fobie. Hoe gaat u om met patiënten met angst? Hier vindt u artikelen over behandeling van angstige patiënten, pijndiagnostiek, dentale anesthesie en medicatie bij pijn.

,

Lachgas-anxiolyse in tandheelkunde: “Hoe meer methodes je beheerst om de behandelbaarheid te vergroten, hoe beter”

Steeds meer tandartsen gebruiken lachgas. Lachgas wordt in de mondzorg bij allerlei doelgroepen gebruikt: zowel bij kinderen als volwassenen met tandartsangst, bij mensen met een extreme kokhalsneiging en bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Interview met Dyonne Broers over lachgas-anxiolyse.
diagnostiek bij pijn
, , ,

Wat is pijn eigenlijk?

Professionals in de tandheelkunde worden veelvuldig geconfronteerd met patiënten met pijnklachten in het aangezicht. Wat is pijn eigenlijk, wat zijn de gevolgen en hoe komt het tot stand? Verslag van de lezing van prof. dr. Frank Lobbezoo.

,

Premedicatie in de tandheelkunde bij mensen met een verstandelijke beperking

Mensen met een verstandelijke beperking beschikken vaak niet over de capaciteit en vaardigheden om met een tandheelkundige behandeling om te kunnen aan. Als gedragstherapeutische strategieën niet helpen, kunnen geneesmiddelen worden ingezet. Er is nog geen landelijke richtlijn voor gebruik van premedicatie in de tandheelkunde terwijl hier wel vraag naar is. Inventarisatieonderzoek door studenten Mondzorgkunde.
Onderzoek naar endodontische pijnverlichting
,

Nieuwe ICOP-richtlijn: classificatie van pijn

Pijn is complex en heeft verschillende gezichten. Er zijn verschillende behandelingen daarom is een classificatie belangrijk. Bekijk de nieuwe IOCP-richtlijn met classificatie van alle chronische pijnen.
‘Luchtbuks’ met anesthesievloeistof voor patiënten met naaldangst
,

‘Luchtbuks’ met anesthesievloeistof voor patiënten met naaldangst

Voor alle patiënten met angst voor naalden zou er wel eens de oplossing kunnen zijn: een naaldloze injectie. Een nieuw product dat werkt als een soort luchtbuks schiet de anesthesievloeistof in het tandvlees van de patiënt – compleet naaldloos.
Hoofdpijn
, , ,

Diagnostiek en behandeling van patiënten met hoofdpijn in de tandartspraktijk

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten en kan vele oorzaken hebben. Veel voorkomende vormen van hoofdpijn, zoals migraine en spanningshoofdpijn, kunnen interfereren met de tandheelkundige zorg. Wat zijn de praktische consequenties voor diagnostiek en behandeling van patiënten met hoofdpijn vanuit het perspectief van de tandheelkundige praktijk?
Is een wortelkanaalbehandeling enger dan een spin
, ,

Is een wortelkanaalbehandeling enger dan een spin?

Veel mensen zien op tegen een tandartsbezoek, zeker als er een wortelkanaalbehandeling op de agenda staat. Sterker nog, de meerderheid van Amerikaanse volwassenen is banger voor een wortelkanaalbehandeling dan voor spinnen.
Anesthesie
,

Anesthesie bij endo anno nu: wat, hoe en waarmee?

Bij een patiënt met pijn of spanning is een goede anesthesie van groot belang om tot een goede werksituatie te kunnen komen bij endodontie. Wat injecteren we eigenlijk bij anesthesie? Wat is de werking en de dosering van het anestheticum? Er zijn tegenwoordig ook elektronisch gestuurde injecties mogelijk, zonder of met rotatie.

Partnernieuws

Meer pijn | angst mondzorg

Robots om kinderen minder bang voor de tandarts te laten zijn

Robots om kinderen minder bang voor de tandarts te laten zijn

De tijden waarin kinderen bang voor de tandarts zijn lijken te zijn geweest. Met behulp van het robotje MEDi krijgen kinderen een maatje en worden ze gerustgesteld tijdens een tandartsbezoek.
25 november 2019/door anitatest
Onder narcose behandelen in uw eigen praktijk met een mobiel anesthesieteam

Onder narcose behandelen in uw eigen praktijk met een mobiel anesthesieteam

Narcose pas je toe wanneer een patiënt een ingreep of behandeling moet ondergaan die dusdanig pijn of ongemak veroorzaakt, dat de behandeling zonder narcose niet uitvoerbaar is. Anesthesioloog-intensivist Mustafa Albayrak, tevens directeur van het mobiele anesthesieteam van AIC Services, geeft uitleg over narcose en de mobiele toepassing ervan in de tandartspraktijk.
23 september 2019/door anitatest
Alertheid op voorschrijven verslavende pijnstillers blijft nodig

Alertheid op voorschrijven verslavende pijnstillers blijft nodig

Hoewel ook in Nederland het gebruik van opioïde-pijnstillers de afgelopen tien jaar is gestegen, is er geen sprake van Amerikaanse toestanden schrijven Arnt Schellekens en collega’s in The Lancet Public Health.
23 september 2019/door anitatest
Oudere kinderen banger voor tandarts dan jongere kinderen

Oudere kinderen banger voor tandarts dan jongere kinderen

Oudere kinderen hebben meer last van tandartsangst dan jongere kinderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De onderzoekers vonden daarnaast dat met name factoren als tandpijn, angst voor boren en ouders die bang zijn voor de tandarts hieraan bijdragen.
5 september 2019/door anitatest
Risico op overdosis zelfmedicatie voor patiënten door lage toegankelijkheid zorg

Risico op overdosis zelfmedicatie voor patiënten door lage toegankelijkheid zorg Engeland

Uit nieuw onderzoek van het Queen’s Medical Centre in Nottingham is gebleken dat patiënten risico lopen op het innemen van een overdosis aan zelfmedicatie door de lage toegankelijkheid van spoedeisende hulp. Veel patiënten blijken de pijn aan hun gebit te stillen met paracetamol, wat kan leiden tot inname van een overdosis en potentiële leverproblemen.
6 juni 2019/door anitatest
Minder spanning bij behandeling door hightech toepassingen

Minder spanning bij behandeling door hightech toepassingen

Steeds meer ziekenhuizen verzinnen hightech manieren om de spanning bij patiënten weg te nemen voordat zij de operatiekamer in gaan. Door genoeg afleiding te bieden voelen, met name, kinderen zich een stuk minder angstig waardoor zij de behandeling beter doorstaan en minder kalmeringsmiddelen nodig hebben.
14 maart 2019/door anitatest
Minder ontstekingen en postoperatieve pijn door NSAID’s

Minder ontstekingen en postoperatieve pijn door NSAID’s

Postoperatieve pijn is een van de redenen dat veel patiënten liever geen implantaatbehandelingen ondergaan. Om die reden bekeken onderzoekers of deze pijn verminderd kan worden door het toedienen van een dosis niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), 15 minuten voor de behandeling.
10 december 2018/door anitatest
Promotieonderzoek: Google stimuleert cyberchondria

Promotieonderzoek: Google stimuleert cyberchondria

Het komt steeds vaker voor dat mensen die zich even niet zo lekker voelen op Google gaan zoeken wat er nog wel eens met hen aan de hand zou kunnen zijn. Hierdoor worden velen vaak een stuk banger over hun gezondheid dan dat ze normaal zouden zijn. Communicatiewetenschapper Fam te Poel stelde namelijk dat Google cyberchondria stimuleert.
27 september 2018/door anitatest
Slechter beeld van mondgezondheid bij kinderen met tandartsangst

Slechter beeld van mondgezondheid bij kinderen met tandartsangst

Uit een nieuwe studie is gebleken dat tandartsangst vele consequenties voor de mondgezondheid met zich mee kan brengen. Kinderen die bang zijn voor de tandarts hebben vaker last van cariës, pijn en over het algemeen een slechte mondgezondheid.
13 augustus 2018/door anitatest
Tandarts maakt meer fouten bij angstige patiënt

Tandarts maakt meer fouten bij angstige patiënt

Een Italiaans onderzoek onder studenten tandheelkunde heeft uitgewezen dat een tandarts het onbewust ruikt als zijn patiënt bang is. Gevolg van een patiënt met angstzweet in de stoel: de tandarts maakt meer fouten.
21 juni 2018/door anitatest
Botox-A voor pijn vermindering bij TMD

Botox-A voor pijn vermindering bij TMD

Bijna 10 procent van de volwassenen heeft last van een temporomandibulaire gewrichtsaandoening (TMJ) in de kaak. Omdat traditionele behandeling hier niet altijd tegen helpt, is nu onderzocht of Botox type A deze patiënten wel een oplossing zou kunnen bieden.
18 april 2018/door anitatest
Welke pijnstiller helpt het beste na orthodontische behandeling?

Welke pijnstiller helpt het beste na orthodontische behandeling?

Na een orthodontische behandeling hebben patiënten vaak pijnklachten. Liverpool University Dental Hospital heeft onderzocht of deze pijnklachten te verminderen zijn door het innemen van pijnstillers. Zo ja, kunnen ze dan beter voor of na de behandeling worden ingenomen? En welke pijnstiller werkt het beste?
3 april 2018/door anitatest
Toon meer