Pijn | Angst mondzorg

Zo’n 400.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat er sprake is van een fobie. Hoe gaat u om met patiënten met angst? Hier vindt u artikelen over behandeling van angstige patiënten, pijndiagnostiek, dentale anesthesie en medicatie bij pijn.

verwijderen verstandskiezen
, ,

Minder pijn na verwijderen verstandskiezen

Tandartsen en kaakchirurgen zijn altijd op zoek naar manieren om de pijn van patiënten na operaties te verminderen. Een nieuw onderzoek kan hier uitkomst bij bieden en suggereert dat een injectie van dexamethasone voor de operatie de pijn na het operatief trekken van verstandskiezen significant kan verminderen.
VR-bril
,

Met een VR-bril in de tandartsstoel

Uit onderzoek van de universiteiten van Plymouth, Exeter en Birmingham blijkt dat patiënten die bij een tandartsbehandeling afgeleid worden met Virtual Reality (VR) minder pijn en angst ervaren. Daarbij blijkt op het strand lopen beter te helpen dan in de stad!

tandartsfobie
, ,

Tandartsangst leidt tot meer cariës en tandverlies

Mensen met een tandartsfobie hebben meer kans actieve cariës en ontbrekende tanden te hebben. Dit blijkt uit een nieuwe studie, waarin sociale en demografische correlaten van mondgezondheid en levenskwaliteit in relatie tot tandartsfobie worden onderzocht.
verdoven van kinderen
, , , ,

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
intraveneuze-sedatie
,

Quiz: test uw kennis over intraveneuze sedatie

Een nieuwe ontwikkeling in Nederland is de intraveneuze sedatie die meer controle geeft over de duur en diepte van de sedatie. Test uw kennis over intraveneuze sedatie, en beantwoord de drie vragen.
angst bij kinderen
, ,

Nieuwe zelfhulpgids verlaagt angst bij kinderen voor tandartsbezoek

Een nieuwe zelfhulpgids kan de angst bij kinderen voor het tandartsbezoek verlagen en verhelpen.
Intraveneuze sedatie door de tandarts
, ,

Intraveneuze sedatie door de tandarts

Een nieuwe ontwikkeling binnen Nederland is de intraveneuze sedatie die meer controle geeft over de duur en diepte van de sedatie. Hierdoor zijn uitgebreide parodontale en implantologische behandelingen binnen handbereik zonder dat narcose nodig is. Bekijk de video.
,

Foto-compilatie handen patiënt in de stoel

Er zijn veel verschillende manieren waarop de patiënt zijn handen neerlegt als hij in de stoel ligt. Hierachter schuilt een unieke lichaamstaal die veel kan zeggen over de gemoedstoestand van de patiënt.

Partnernieuws

Meer pijn | angst mondzorg

kaakgewrichtsklachten

Oorzaken kaakgewrichtsklachten

Als parodontoloog komt de Amerikaan Alvin Danenberg veel patiënten tegen met symptomen van kaakgewrichtsklachten. De meest voorkomende klacht is pijn. Acht mogelijke oorzaken van kaakgewrichtsklachten.
2 maart 2017/door Anita de Klerk
‘Waar is Wally’

Feest bij de tandarts met ‘Waar is Wally’

De meeste mensen zien een tandartsbezoek niet bepaald als een feestje. Deze tandarts bracht daar echter verandering.
24 februari 2017/door Anita de Klerk
angst voor de tandarts

Uit angst voor de tandarts probeert 1 op de 4 Britten een huismiddeltje

Een nieuw onderzoek uit Engeland toont aan dat een kwart van de Britten de tandarts vermijdt uit angst en in verband met hoge kosten en liever een huismiddeltje probeert.
4 januari 2017/door Redactie
Neusspray

Neusspray: kalmerend effect bij kinderen

Veel kinderen zijn bang voor de tandarts. Uit nieuw onderzoek blijkt dat neusspray een effectief kalmerend middel is voor kinderen met tandartsangst. Het onderzoek is gepubliceerd in Anesthesia Progress.
2 december 2016/door Redactie
Tandartsangst

Tandartsangst hangt samen met vervelende tandartsherinnering

Op 11 november presenteerde Caroline van Houtem haar onderzoek van tandarts-angstbegeleiding, waarmee zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek bestudeert mensen met een extreme tandartsangst.
24 november 2016/door Redactie
Oorzaak pijn herkennen

Oorzaak pijn herkennen

Tandpijn bij patiënten kan soms een diepere oorzaak hebben die niet op het eerste oog herkenbaar is. Er kunnen directe links zijn met pijn op andere plekken in het lichaam.
7 november 2016/door Redactie
Ontroestingsmiddel als mogelijke oplossing voor gevoelige tanden

Ontroestingsmiddel als mogelijke oplossing gevoelige tanden

Ontroestingsmiddel zou volgens tandartsen in Bristol de mogelijke oplossing kunnen zijn voor gevoelige tanden.
3 november 2016/door Redactie
Stopknop

Stopknop bij Nijmeegse tandarts

Angstige patiënten zijn goed op hun plaats bij de Nijmeegse tandarts Patrick Vadasz. Op zijn stopstoel is sinds een aantal maanden een stopknop te vinden. Patiënten kunnen hierop drukken op het moment dat het hen wat teveel wordt.
21 september 2016/door Redactie
verdoving

Minder verdoving voor mannen

Mannen hebben een kleinere dosis verdoving nodig dan vrouwen om hetzelfde effect te bereiken, zo bleek uit een artikel in Anesthesia Progress.
29 augustus 2016/door Redactie
Tandheelkundig implantaat

Risico chronische pijn na tandheelkundige implantaat

Een nieuwe studie heeft nieuw licht geworpen op gevallen van ernstige chronische mondpijn na dentale implantaat operaties om missende tanden te vervangen.
23 augustus 2016/door Redactie

Eén derde van de patiënten angstig voor een bezoek aan de mondhygiënist

Eén derde van de patiënten is angstig voor een bezoek aan de mondhygiënist. Dit blijkt uit een kleinschalig Zwitsers onderzoek gepubliceerd op BMC Oral Health.
1 juni 2016/door dentalinfo

Liever een vogelspin vasthouden dan naar de tandarts

Maar liefst een op de tien Britse volwassenen (12%) houdt liever een vogelspin vast dan plaats te nemen in de tandartsstoel. Sommigen gaan nog liever het toilet schoonmaken (30%) of belastingaangifte doen (14%). Dat blijkt uit onderzoek van Oasis Dental care.
9 mei 2016/door dentalinfo
Toon meer