Pijn | Angst mondzorg
Zo’n 400.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat er sprake is van een fobie. Hoe gaat u om met patiënten met angst? Hier vindt u artikelen over behandeling van angstige patiënten, pijndiagnostiek, dentale anesthesie en medicatie bij pijn.
Combinatie van opioïden en NSAID’s werkt beter tegen pijn na tandextractie dan ibuprofen
Een combinatie van opioïden en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) bleek effectiever dan ibuprofen om pijn te behandelen na extractie van de derde molaar, volgens een publicatie in het Journal of Evidence Based Dental Practice. De verbeterde pijnbeheersing van multimodale therapie moet echter wel worden opgewogen tegen het verhoogde risico op bijwerkingen.
Simpele ademhalingstechniek vermindert mogelijk tandartsangst bij kinderen
Angst voor de tandarts bij kinderen is een grote uitdaging in de tandheelkundige, maar is mogelijk gemakkelijk te verminderen. Door een simpele ademhalingstechniek te gebruiken tijdens de behandeling kunnen kinderen een verbeterde stemming en minder zelfgerapporteerde pijn ervaren, volgens een studie die is gepubliceerd in het International Journal of Pediatric Dentistry.
Geautomatiseerde anesthesieapparatuur is beter dan traditionele, maar wordt niet aanbevolen
Het gebruik van geautomatiseerde anesthesieapparatuur resulteert in minder pijn en angst voor volwassen tandheelkundige patiënten in vergelijking met traditionele anesthesietoediening, volgens een overzichtsartikel dat online is gepubliceerd in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. Dit betekent echter niet dat de auteurs het aanbevelen om hierin te investeren.
Onbegrepen pijnklachten in de mond
Iedereen heeft weleens een patiënt met een onbegrepen pijnklacht in de stoel gehad. Hierbij geldt altijd: eerst de juiste diagnose stellen voordat er goede therapie geboden kan worden. Verslag van de lezing van drs. Aukje Bouwman en dr James J.R. Huddleston Slater waarin zij casussen met pijnklachten bespreken.
Liever zonder social media dan een wortelkanaalbehandeling
Patiënten melden dat ze tot het uiterste zouden gaan om een wortelkanaalbehandeling te vermijden. Zo zouden ze social media opgeven. Of slapen op een vluchthaven na een geannuleerde vlucht. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door tandtechnisch bedrijf Sonendo.
Laserbehandeling vermindert pijn na extractie- en implantaatoperaties
Low level lasers verminderden de pijn na extractie- en implantaatoperaties in twee blinde gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep. De artikelen werden gepubliceerd in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery en het Journal of Photochemistry and Photobiology.
NSAID etoricoxib kan mogelijk behoefte aan pijnstillers na derdemolaaroperatie verminderen
Een preventieve lage dosis van het niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID) etoricoxib kan de behoefte aan pijnstillers na een operatie aan een derde molaar verminderen. In een gerandomiseerde klinische studie die is gepubliceerd in BMC Oral Health hadden patiënten die een half uur voor de operatie het medicijn namen minder kans om erna pijnstillers te nemen.
Casus: Botox vermindert niet-odontogene kiespijn bij 39-jarige vrouw
Een 39-jarige vrouw kreeg linksonder van haar kaak een niet-odontogene kiespijn. Na wortelkanaalbehandeling, vervanging van inlay en gedragsaanpassingen verminderde de kiespijn uiteindelijk na een injectie met botulinumtoxine A (BoNT), waarvan Botox een merknaam is, volgens een casusrapport in Clinical Case Reports.
Meer pijn | angst mondzorg
Diagnostiek en behandeling van patiënten met hoofdpijn in de tandartspraktijk
Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten en kan vele oorzaken hebben. Veel voorkomende vormen van hoofdpijn, zoals migraine en spanningshoofdpijn, kunnen interfereren met de tandheelkundige zorg. Wat zijn de praktische consequenties voor diagnostiek en behandeling van patiënten met hoofdpijn vanuit het perspectief van de tandheelkundige praktijk?
20 juni 2022/door anitatestKinderen gaan minder vaak naar de tandarts na een behandeling onder narcose
Een recent onderzoek vond een significante daling van het aantal bezoeken aan tandheelkundige zorg door kinderen in het VK nadat ze algehele anesthesie hadden ondergaan voor tandheelkundige ingrepen. Verbeteringen zijn daarom nodig in strategieën om kinderen met een hoog cariësrisico te ondersteunen, staat in European Archives of Paediatric Dentistry.
6 december 2021/door RedactieLage doses botox tegen kaakgewrichtspijn zorgen niet voor botverlies
Botox kan worden gebruikt om pijn door kaakgewrichtsaandoeningen te verminderen zonder dat dit leidt tot een verlies van kaakbot. Onderzoekers schijven in het Journal of Oral Rehabilitation echter wel dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van injecties bij hogere doses gedurende langere tijd.
25 november 2021/door anitatestHebben orofaciale pijn-patiënten slapeloze nachten?
Ongeveer een tot twee derde van de patiënten met chronische orofaciale pijn rapporteert een slechte slaapkwaliteit. De impact van chronische pijn op de slaapkwaliteit kan worden beschouwd als een vicieuze cirkel, waarin pijn en slaap elkaar negatief beïnvloeden.
18 oktober 2021/door anitatestDe tandartsangst van patiënten behandeld
Bij sommige mensen is tandartsbezoek zo’n grote drempel dat ze helemaal niet meer naar de tandarts durven. Dit wordt een fobie genoemd. Nederland telt zo’n 800.000 mensen die hier last van hebben en die soms 20 of zelfs 30 jaar niet naar de tandarts gaan met alle gevolgen van dien. Voor deze patiëntengroep is er een speciale manier van behandelen.
4 oktober 2021/door RedactieTe veel smartphone- en social media-gebruik leidt tot tandenknarsen
Zit jij veel op je telefoon en op social media? Let dan goed op je tanden. Te veel smartphone- en social media-gebruik kan namelijk leiden tot tandenknarsen en meer problemen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekers aan de Universiteit van Tel Aviv.
4 augustus 2021/door RedactieOnderzoek: een betere tandartservaring voor kinderen met autisme
Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is voor kinderen met een vorm van autisme erg stressvol. Amerikaanse ergotherapeuten onderzochten hoe ze het tandartsbezoek prettiger kunnen maken voor deze kinderen.
28 juli 2021/door RedactieTMD-pijn: uitleg van de G-codes van de prestatieomschrijving
Temporomandibulaire disfunctie (TMD) is de verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauwstelsel. Na tandpijn is pijn vanuit het kauwstelsel de meest voorkomende pijn in het aangezicht. Dr. Peter Wetselaar gaf uitleg over de G-codes van de prestatieomschrijving.
19 juli 2021/door anitatestVerdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?
Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
19 juli 2021/door anitatestAntibioticagebruik verhoogt kans op opioïdeproblemen
Het gebruik van antibiotica naast opioïden kan het risico op misbruik van opioïden vergroten en de werking van darm-hersenverbinding veranderen. Dit blijkt uit onderzoek bij ratten uitgevoerd door een team van University of California in San Diego.
13 juli 2021/door anitatestNeuropathische pijn: oorzaken en behandeling
Verwijzing van de endodontoloog: ‘’Ik ga de wortelkanaalbehandeling afmaken, maar volgens mij is er een andere reden voor de klachten mogelijk…..’’ Hoe zit dat precies? Is kiespijn niet gewoon kiespijn? Lost de wortelkanaalbehandeling de pijn niet altijd op? Michail Koutris liet in zijn lezing zien dat er ook andere oorzaken van de pijn kunnen zijn.
21 juni 2021/door anitatestHersengebied gevonden dat pijn uit kan zetten
Onderzoekers hebben een gebied in de hersenen van muizen ontdekt dat hun gevoel van pijn kan controleren. Dit kan uiteindelijk leiden tot nieuwe pijnstillende medicijnen voor mensen.
14 juni 2021/door anitatest
Partnernieuws
Leer patiëntjes spelenderwijs goed poetsen met Philips Sonicare For Kids | Beste uit test Consumentenbond
DENTALLDAY, hét nieuwe dentale event voor het hele tandheelkundige team