Pijn | Angst mondzorg

Zo’n 400.000 Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat er sprake is van een fobie. Hoe gaat u om met patiënten met angst? Hier vindt u artikelen over behandeling van angstige patiënten, pijndiagnostiek, dentale anesthesie en medicatie bij pijn.

kaakpijn
Kennis

Kiespijn die geen kiespijn is

Elke tandarts wordt in de praktijk geconfronteerd met complexe, onbegrepen pijnklachten. Het is belangrijk éérst een goede diagnose op te stellen, voordat er een (irreversibele) behandeling wordt gestart. Want alleen een correcte diagnose geeft een succesvolle behandeling. Verslag van de lezing van dr. James Huddleston Slater en Nico Hofman.
Tandheelkundige verdoving bij kinderen kan voor problemen zorgen
Pijn | Angst

Tandheelkundige verdoving bij kinderen kan voor problemen zorgen

Luchtweg- en ademhalingscomplicaties zijn bijwerkingen van diepe sedatie (DS) bij kinderen in de tandheelkunde. Deze complicaties komen voor bij 1 op de 12 kinderen volgens een studie in het Journal of the American Dental Association.
tandextractie
Pijn | Angst

Lichttherapie om pijn na tandextractie te verbeteren

Er zijn klinische onderzoeken gedaan bij mensen om fotobiomodulatie (PBM) lichttherapie na tandextractie te onderzoeken. De resultaten laten zien dat lichttherapie postoperatieve pijn en wondgenezing zou verbeteren. In een systematische review in The Journal of the American Dental Association werd de hoeveelheid tijd die besteed wordt aan het toedienen van lichttherapie beoordeeld.
wortelkanaalbehandeling
Thema A-Z

Pijn na de wortelkanaalbehandeling

Jammer genoeg komt het soms voor dat juist ná de kanaalbehandeling klachten ontstaan. We spreken dan van napijn. Die is meestal goed te verklaren en vaak goed te behandelen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van napijn en wat is de aangewezen manier om deze te bestrijden?
autisme
Pijn | Angst

Aangepaste behandelkamer vermindert stress en gedragsproblemen tijdens behandeling van autistische kinderen

De tandartservaringen van autistische kinderen kunnen mogelijk effectief en veilig worden verbeterd door een sensorisch aangepaste tandheelkundige omgeving (sensory-adapted dental environment, SADE) te creëren, aldus onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Network. De aangepaste omgeving zorgde voor verminderde fysiologische en gedragsproblemen tijdens routinematige gebitsreinigingen.
cannabis
Pijn | Angst

Het effect van cannabis op vitale functies tijdens intraveneuze sedatie

Volgens een studie gepubliceerd in the Journal of Oral and Maxillofacial surgery zijn de vitale functies en medicatievereisten van patiënten die IV-sedatie ondergaan en positief testen op cannabis vergelijkbaar met degenen die cannabis niet in hun systeem hebben.
Mustafa Albayrak, AIC
Thema A-Z

Onder narcose behandelen in uw eigen praktijk

Narcose pas je toe wanneer een patiënt een ingreep of behandeling moet ondergaan die dusdanig pijn of ongemak veroorzaakt, dat de behandeling zonder narcose niet uitvoerbaar is. Anesthesioloog-intensivist Mustafa Albayrak geeft uitleg over narcose en de mobiele toepassing ervan in de tandartspraktijk.
medicatie
Pijn | Angst

NSAIDs zijn beter dan opioïden om pijn te onderdrukken na extractie

Volgens een studie gepubliceerd in the Journal of Dental Research zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDS) beter dan opioïden om post-operatieve pijn te behandelen als gevolg van tandextractie. In het onderzoek werden verschillende NSAIDs en opioïden getest om richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van acute pijn na extractie.

Partnernieuws

Meer pijn | angst mondzorg

Tand - pijn

Casus: Zenuwbeschadiging van de nervus hypoglossus na infiltratie-anesthesie

Een 64-jarige vrouw in Tennessee ondervond tongverlamming na toediening van lokale infiltratie-anesthesie voor een tandheelkundige restauratie volgens een casusrapport gepubliceerd in Oral and Maxillofacial Surgery Cases. Door de tongverlamming is het vermogen om te praten aangetast
13 november 2023/door anitatest
Petra Arts

Extreme kokhalsneiging: na therapie tandheelkundige behandeling wel mogelijk

Als je last hebt van een extreme kokhalsneiging, is een bezoek aan de tandarts een verschrikking. Afdrukken en foto’s maken is meestal onmogelijk. Hoe kunnen deze patiënten worden geholpen? Een gesprek met Petra Arts van Embden, psychosociaal counselor én tandartsassistente, die therapie geeft aan kokhalspatiënten.
30 oktober 2023/door anitatest
Tand extractie

Pijn na extractie van derde molaar kan mogelijk worden verminderd met behulp van laser

Chirurgische extractie van mandibulaire derde molaren gaat vaak gepaard met postoperatieve complicaties als pijn, oedeem en trismus. Volgens onderzoek dat is gepubliceerd in BMC Oral Health kan het bestralen van de kaak met een diodelaser van 940 nm de pijn van een patiënt verminderen, hoewel het geen significant effect had op oedeem en trismus.
2 oktober 2023/door Redactie
Tand - pijn

Dentogene pijn of neuropatische pijn na tandheelkundige behandelingen?

Tandartsen zien vaak patiënten die na een tandheelkundige behandeling last hebben van pijnklachten. Of het om dentogene pijn of neuropatische pijn gaat is vaak lastig te achterhalen. Verslag van de lezing van prof. dr Stan Politis, MKA-chirurg in het Universitair Ziekenhuis Leuven, over het onderscheid tussen dentogene pijn en neuropatische pijn.
19 augustus 2023/door anitatest
Hypnose in de tandartsstoel

Overzichtsstudie: Hypnose kan tandpijn verlichten

Kan hypnose een alternatief zijn voor medicatie om acute tandpijn te verlichten? Hoewel er slechts enkele tientallen onderzoeken over dit onderwerp zijn, zijn de resultaten veelbelovend dat hypnose kan helpen bij het verlichten van tandpijn. Dat blijkt uit een systematische review die op 16 juni in Journal of Dentistry is gepubliceerd.
13 juli 2023/door Redactie
Derde molaren: verwijderen of niet?

Melatonine vermindert mogelijk pijn en zwelling na chirurgische verwijdering van derde molaren

Het toedienen van het hormoon melatonine op tandsockets na chirurgische verwijdering van derde molaren zorgt mogelijk voor minder pijn en zwelling, volgens een prospectieve, gerandomiseerde klinische studie in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. Melatonine kan ook een rol spelen bij het botgenezing, maar dat werd in dit onderzoek niet gedetecteerd.
14 juni 2023/door Redactie
Combinatie van opioïden en NSAIDs werkt beter tegen pijn na tandextractie dan ibuprofen

Combinatie van opioïden en NSAID’s werkt beter tegen pijn na tandextractie dan ibuprofen

Een combinatie van opioïden en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) bleek effectiever dan ibuprofen om pijn te behandelen na extractie van de derde molaar, volgens een publicatie in het Journal of Evidence Based Dental Practice. De verbeterde pijnbeheersing van multimodale therapie moet echter wel worden opgewogen tegen het verhoogde risico op bijwerkingen.
26 april 2023/door Redactie
Kinderen drinken te veel sportdranken in Verenigd Koninkrijk

Simpele ademhalingstechniek vermindert mogelijk tandartsangst bij kinderen

Angst voor de tandarts bij kinderen is een grote uitdaging in de tandheelkundige, maar is mogelijk gemakkelijk te verminderen. Door een simpele ademhalingstechniek te gebruiken tijdens de behandeling kunnen kinderen een verbeterde stemming en minder zelfgerapporteerde pijn ervaren, volgens een studie die is gepubliceerd in het International Journal of Pediatric Dentistry.
14 februari 2023/door Redactie
Geautomatiseerde anesthesieapparatuur is beter dan traditionele, maar wordt niet aanbevolen

Geautomatiseerde anesthesieapparatuur is beter dan traditionele, maar wordt niet aanbevolen

Het gebruik van geautomatiseerde anesthesieapparatuur resulteert in minder pijn en angst voor volwassen tandheelkundige patiënten in vergelijking met traditionele anesthesietoediening, volgens een overzichtsartikel dat online is gepubliceerd in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. Dit betekent echter niet dat de auteurs het aanbevelen om hierin te investeren.
17 januari 2023/door Redactie
Onbegrepen pijnklachten in de mond

Onbegrepen pijnklachten in de mond

Iedereen heeft weleens een patiënt met een onbegrepen pijnklacht in de stoel gehad. Hierbij geldt altijd: eerst de juiste diagnose stellen voordat er goede therapie geboden kan worden. Verslag van de lezing van drs. Aukje Bouwman en dr James J.R. Huddleston Slater waarin zij casussen met pijnklachten bespreken.
28 november 2022/door Redactie
ia - toekomst

Liever zonder social media dan een wortelkanaalbehandeling

Patiënten melden dat ze tot het uiterste zouden gaan om een wortelkanaalbehandeling te vermijden. Zo zouden ze social media opgeven. Of slapen op een vluchthaven na een geannuleerde vlucht. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door tandtechnisch bedrijf Sonendo.
8 november 2022/door Redactie
kaakpijn

Laserbehandeling vermindert pijn na extractie- en implantaatoperaties

Low level lasers verminderden de pijn na extractie- en implantaatoperaties in twee blinde gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep. De artikelen werden gepubliceerd in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery en het Journal of Photochemistry and Photobiology.
24 oktober 2022/door Redactie
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?