Geautomatiseerde anesthesieapparatuur is beter dan traditionele, maar wordt niet aanbevolen

Geautomatiseerde anesthesieapparatuur is beter dan traditionele, maar wordt niet aanbevolen

Het gebruik van geautomatiseerde anesthesieapparatuur resulteert in minder pijn en angst voor volwassen tandheelkundige patiënten in vergelijking met traditionele anesthesietoediening, volgens een overzichtsartikel dat online is gepubliceerd in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. Dit betekent echter niet dat de auteurs het aanbevelen om hierin te investeren.

Anesthesie kan leed veroorzaken

Tandheelkundige procedures gaan vaak gepaard met pijn of ongemak. Om erge pijn te voorkomen wordt vaak intraorale lokale anesthesie toegepast. Dit kan echter ook ongemak veroorzaken wanneer het zachte weefsel beschadigd wordt tijdens de naaldpenetratie of de vloeistofverspreiding druk uitoefent.

Computergestuurde apparaten

Bij conventionele anesthesie kan vanwege de individuele variaties van handmatige injectie het moeilijk zijn om een pijnloze injectie te bereiken. Tegenwoordig zijn er innovaties die mogelijk wel een langzame en constante afzetting van de anesthesieoplossing kunnen bieden met drukregeling onder de pijngrens. Onderzoekers uit Brazilië hebben beoordeel of het gebruik van dergelijke computergestuurde apparaten voor lokale anesthesie (CLAD’s) daadwerkelijk resulteren in minder pijn bij tandheelkundige ingrepen bij volwassenen.

Review vergelijkt conventionele anesthesie en CLAD’s

De review van de auteurs omvatte tien onderzoeken die een systematische vergelijking tussen conventionele anesthesie en CLAD uitvoerden. Van de tien onderzoeken waren er negen gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken en één was een niet-gerandomiseerde gecontroleerde klinische studie.

Pijn tijdens vier behandelingsfasen

Bij de beoordeling werd pijn gemeten bij volwassen tandheelkundige patiënten tijdens het inbrengen van de naald, injectie of afzetting van het anestheticum, na de injectie en tijdens de procedure. In totaal werden 506 patiënten geëvalueerd.

Minder pijn en angst met CLAD

Alle tien van de onderzochte studies registreerden lagere pijnscores voor CLAD in vergelijking met conventionele toediening in alle vier de behandelingsfasen. CLAD leverde ook superieure resultaten op wat betreft beoordeelde angst, patiëntvoorkeur en snelheid van toediening van anesthesie, volgens de auteurs.

Grote verschillen tussen studies

Ze waarschuwden wel voor het trekken van harde conclusies uit de onderzoeken wegens de grote verschillen tussen de studies. Deze verschillen omvatten variaties in tandheelkundige procedures, lokale anesthetica, doseringsvolumes en de plaats van intraorale anesthesie.

Laat conventionele methoden niet vallen

Ook moedigden de onderzoekers het niet aan om conventionele anesthesiemethoden te laten vallen en te investeren in CLAD’s. Dit heeft te maken met de hogere kosten, logistiek en leertijd voor het beheer ervan door de operator. Daarnaast wordt conventionele anesthesie veel gebruikt en is het veilig en effectief. “Conventionele injectie kan vergelijkbare klinische resultaten opleveren, naast dat het minder duur en gemakkelijker te hanteren en te leren is”, schreven de auteurs.

Bron:
Oral and Maxillofacial Surgery 

 

 

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z