Zorgverzekeringen

Ruim 60% van de volwassen Nederlanders is verzekerd voor mondzorg via een aanvullende verzekering bij een zorgverzekeraar. Voor kinderen t/m 18 jaar wordt mondzorg betaald uit de basisverzekering, uitgezonderd orthodontie.

Zorgverzekeringskaart wordt uitgebreid naar aanvullende verzekering
,

Zorgverzekeringskaart wordt uitgebreid naar aanvullende verzekering

Dit najaar zal de zorgverzekeringspas niet uitsluitend meer aangeboden worden bij de basiszorgverzekering. Zorgverzekeraars gaan deze kaart, die inzicht biedt in de verschillende dekkingen die aanvullende verzekeringen bieden, ook introduceren bij alle aanvullende zorgverzekeringspolissen
tips controle zorgverzekeraar
,

10 geboden bij controles door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht te controleren of de zorg rechtmatig en doelmatig is verleend. De laatste tijd valt de toename in het aantal formele en met name materiële controles bij mondzorgprofessionals op. Vandaar 10 vuistregels die elke mondzorgaanbieder bij iedere controle zou moeten volgen.
Digitaal
,

Declaraties mondzorg Wlz voortaan digitaal

Zorgverzekeraars Nederland en de brancheorganisaties KNMT, ANT, ONT en NVM-mondhygiënisten hebben afspraken gemaakt over declaraties voor mondzorg via de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze declaraties worden vanaf 1 juli digitaal afgehandeld.
geld
,

Ongelijkheid vergoeding materiaal- en techniekkosten tussen zorgverzekeraars

"All animals are equal, but some animals are more equal than others", de quote van het boek Animal Farm van George Orwell. Ook in de mondzorg is ongelijkheid tussen verzekeraars bij vergoeding van materiaal- en techniekkosten. Verzekeraars hanteren niet alleen totaal verschillende maximumvergoedingen, verzekeraars gaan ook verschillend om met machtigingen.
eigen risico mondzorg
,

Beperkte kennis over eigen risico mondzorg kinderen

43% van de Nederlanders weet niet dat het eigen risico niet van toepassing is op tandzorg voor kinderen. Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het Nationaal Zorgonderzoek, dat onlangs is uitgevoerd onder 1584 respondenten door het Zorgverzekering Informatie Centrum.
Matige kennis Nederlanders over basisverzekering
,

Matige kennis Nederlanders over basisverzekering

Als Nederlanders examen moesten doen over de verplichte zorgverzekering, zouden ze massaal zakken. Dat blijkt uit onderzoek van de vergelijkingswebsite Pricewise. Voor 18% van de Nederlanders is het niet bekend dat de tandarts niet in de basisverzekering is opgenomen.
Verruiming controles zorgverzekeraars vereist aanpassing bestaande systematiek
,

Verruiming controles zorgverzekeraars vereist aanpassing bestaande systematiek

Er is in afgelopen periode veel te doen over het in de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel waardoor zorgverzekeraars bij een controle zonder voorafgaande toestemming van de patiënt inzage kunnen krijgen in een medisch dossier. Dit geldt nu ook bij ongecontracteerde aanbieders. Waar wringt het precies?
Miljoenennota: Tandvervanging tot 23 jaar in basispakket
,

Miljoenennota: Tandvervanging tot 23 jaar in basispakket

Op 20 september werd tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt dat de collectieve zorguitgaven in 2017 van 67,1 naar 65,8 miljard euro zullen stijgen. Tandvervanging zal voortaan tot 23 jaar worden vergoed.

Links

MondzorgPolis.nl – meldpunt klachten mondzorgverzekeringen

Meer

Zorgverzekeraar mag patiëntendossier inzien

Zorgverzekeraar mag patiëntendossier inzien

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van minister Schippers om zorgverzekeraars toestemming te geven medische dossiers in te zien bij vermoeden van fraude. Na de inzage moet de patiënt wel worden geïnformeerd door de zorgverzekeraar.
15 september 2016/door Anita de Klerk

Aanvullend verzekerden: ruim 75% heeft dekking voor mondzorg

Meer dan 75% van de volwassenen met een aanvullende verzekering heeft een dekking voor mondzorg. Dit blijkt uit het rapport Zorgthermometer van Vektis.
20 april 2016/door dentalinfo

Nieuwe zorgverzekeraar Zorgeloos Care wil verandering in de zorg

Jos de Blok, oprichter Buurtzorg Nederland, begint een nieuwe zorgverzekering waarmee hij grote verandering wil brengen in de zorg. Zorgeloos Care zal in 2017 starten.
1 februari 2016/door dentalinfo

ANT start meldpunt voor klachten over tandartsverzekeringen

MondzorgPolis.nl is het nieuwe meldpunt voor klachten over tandarts-verzekeringen voor zowel patiënten als zorgverleners. De ANT wil aan de hand van klachten in gesprek met zorgverzekeraars om tot betere en transparantere polissen voor de mondzorg te komen.
16 december 2015/door dentalinfo

Geen nieuwe en vernieuwende zorgverzekeraar in Nederland

ANNO12 de nieuwe zorgverzekeraar van Nederland heeft zijn vergunning ingeleverd bij De Nederlandse Bank. Het lukte de verzekeraar niet om voldoende verzekerdeninstroom en financiën zeker te stellen. Hierop is besloten de activiteiten te stoppen.
11 mei 2015/door dentalinfo

Platform Paramedici Contractvrij groeit door

Kennismaken met andere contactvrije professionals en ervaringen delen. Dat kan via het platform paramedicicontactvrij.nl, een plek waar een grote groep paramedische disciplines elkaar kunnen vinden.
9 februari 2015/door dentalinfo

6,5% van verzekerden stapt over

Uit cijfers van informatiecentrum Vektis blijkt dat 6,5% van de verzekerden per 2015 overstapt naar een andere zorgverzekeraar, meldt Zorgverzekeraars Nederland.
19 januari 2015/door dentalinfo

3,7 miljoen euro te veel gedeclareerd in mondzorg

Zorgaanbieders declareerden in totaal 800 miljoen euro te veel in 2012. Voor de mondzorg bedroeg dit 3,7 miljoen euro. Dit stelt de NZa op basis van onderzoek.
5 januari 2015/door dentalinfo

NZa is bezorgd over macht verzekeraars

De NZa is bezorgd over de macht van zorgverzekeraars. Dit zei bestuursvoorzitter Maarten Ruys onlangs tijdens een NZa-bijeenkomst voor partijen uit de zorg, meldt Zorgvisie.
2 december 2014/door dentalinfo

Slechts 30 procent tandartspraktijken heeft contract met zorgverzekeraar

Slechts 30 procent van de tandartspraktijken heeft een contract heeft met een zorgverzekeraar. Als ixorg wordt meegerekend dan bedraagt dit 55 procent.
24 november 2014/door dentalinfo

Bij welke zorgverzekeraar zijn mensen verzekerd?

Bekijk dit handige overzicht: bij welke zorgverzekeraar zijn mensen verzekerd. En ook: welke verzekeringen vallen onder welke organisatie?
10 november 2014/door dentalinfo

Wat u moet weten over mondzorg en aanvullend verzekeren

Veel Nederlanders bekijken hun zorgverzekering én de aanvullende verzekeringen de komende maanden weer kritisch. Een veelgestelde vraag is daarbij: moet ik mij wel of niet aanvullend verzekeren voor mondzorg?
10 november 2014/door dentalinfo
Toon meer