Zorgverzekeringen mondzorg

Ruim 60% van de volwassen Nederlanders is verzekerd voor mondzorg via een aanvullende verzekering bij een zorgverzekeraar. Voor kinderen t/m 18 jaar wordt mondzorg betaald uit de basisverzekering, uitgezonderd orthodontie.

Uitzending
,

Uitzending Kassa terugkijken: Ga jij nog naar de tandarts?

Kassa besteedde op 20 november in de uitzending aandacht aan de tandarts. Volwassenen moeten de meeste kosten zelf betalen omdat deze immers niet zijn opgenomen in de basisverzekering. In deze uitzending komt de vraag aan bod of de tandarts een luxeproduct is geworden en of dit in de basisverzekering zou moeten komen.
Contract, deal, ondertekenen
,

Geen uitspraak rondom dubbel verzekerde Wlz-gerechtigden

Dubbel verzekerde Wlz-gerechtigden hoeven voorlopig nog geen compensatie te verwachten. Een groep Twentse belangenvertegenwoordigers daagde de ‘verkeerde’ Menzis, waardoor de rechter geen uitspraak kon doen.
,

Zorgverzekeraars voeren weer controles uit in de mondzorg: waar op te letten?

Wij krijgen de afgelopen weken de nodige signalen dat verschillende verzekeraars én zorgkantoren controles uitvoeren bij mondzorgaanbieders. Bij die controles lijkt steeds een aantal aspecten terug te keren. Waar moeten mondzorgaanbieders op letten bij controles door zorgfinanciers?
Vrije-artsenkeuze-voorlopig-geschapt
,

Kabinet schrapt voorlopig inperking vrije artsenkeuze

Het kabinet schrapt voorlopig het wetsvoorstel voor inperking van de vrije artsenkeuze. Dit voorstel - Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het bevorderen van zorgcontractering - zou zorgverzekeraars de mogelijkheid geven om een lager percentage van de rekening te vergoeden bij niet-gecontracteerde zorgverleners.
contract
,

De contracteerperiode van zorgverzekeraars is weer begonnen: waar op te letten?

Half september start de contracteerperiode van zorgverzekeraars. Niet alle mondzorgaanbieders krijgen zorgovereenkomsten aangeboden: de meeste zorgverzekeraars bieden geen overeenkomsten aan praktijken voor reguliere tandheelkunde aan. Krijgt u wél een overeenkomst aangeboden, dan is het verstandig bij iedere overeenkomst de afweging te maken of u deze al dan niet tekent. Welke elementen spelen daarbij een rol?
Continuiteitsbijdrage-corona---zorgverzekeraars
, , , ,

Continuïteitsbijdrage: aanvragen en bezwaarmogelijkheden

Mondzorgaanbieders kunnen de continuïteitsbijdrage (CB) voor corona-compensatie aanvragen t/m 30 juni 2020. Terwijl sommige mondzorgaanbieders de CB nog niet hebben aangevraagd en de afweging voor aanvraag nog moeten maken, denken andere mondzorgaanbieders al aan het maken van bezwaar tegen de CB. In welke situaties heeft het maken van bezwaar zin?
zorgverzekeraar
,

Meer dan een miljoen Nederlanders overgestapt naar andere zorgverzekeraar

Zoals elk jaar voerde Vektis ook afgelopen jaarwisseling weer een onderzoek uit naar het aantal verzekerden dat overstapte. Volgens het onderzoek stapten 1,1 miljoen mensen over: het laagste aantal sinds 2010/2011.
Tandartsen
,

KNMT helpt tandartsen met patiëntinformatie over verzekeringen

In deze tijd van het jaar draait het in Nederland bijna maar om één ding: verzekeringen. Patiënten hebben vaak vragen over dit onderwerp. Om tandartsen te helpen, start de KNMT de publiekscampagne ‘Mondzorg en verzekeren’.

Partnernieuws

Links

MondzorgPolis.nl – meldpunt klachten mondzorgverzekeringen

Meer zorgverzekeringen mondzorg

Ongecontracteerd werken in de zorg: vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden

De minister bereidt een wetsvoorstel voor waarmee de overheid zelf de hoogte van de vergoeding van ongecontracteerde zorg kan bepalen. Vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden als u werkt als niet-gecontracteerde zorgverlener in de basismondzorg.
11 november 2019/door anitatest

Media aandacht brief ANT aan minister Bruins over kinderen die nooit naar de tandarts gaan

Ongeveer 600.000 kinderen gaan nooit naar de tandarts. Het is daarom hoog tijd dat zorgverzekeraars hun klanten wijzen op de vergoeding voor tandartsbezoek van kinderen, stelt de ANT in een brandbrief aan minister Bruins. Dit bericht kreeg zeer veel aandacht in zowel landelijke als regionale media.
9 september 2019/door anitatest

Inzage in medisch dossier (ongecontracteerde) mondzorgaanbieders van de baan

Minister Bruins trok onlangs het wetsvoorstel in waardoor zorgverzekeraars de bevoegdheid zouden krijgen tot inzage in medische dossiers van patiënten van ongecontracteerde zorgaanbieders. De situatie voor ongecontracteerde aanbieders wijzigt dus niet. In dit artikel een kort overzicht van hoe het nu zit en wat de gevolgen van het intrekken van de wet zijn.
3 juni 2019/door anitatest
rechtszaak

VGZ wint rechtszaak tegen marktleider in tandimplantaten

De rechtbank in Utrecht heeft VGZ uitgesproken als winnaar in het kort geding tussen de zorgverzekeraar en implantatenleverancier Straumann. Straumann wilde onder een 3-jarig contract uit dat zij met VGZ gingen sluiten over de levering van implantaten tegen een betere prijs.
20 mei 2019/door anitatest
data

Follow the data in de mondzorg

Met (big) data en algoritmes is het makkelijker geworden om een meer feitelijke basis voor beslissingen aan te boren, ook in de zorg. Dat betekent dat wij niet langer enkel op basis van ons gezonde verstand beslissingen kunnen nemen, maar ook meer onderbouwd. Een ontwikkeling met veel potentie, maar ook veel risico’s.
6 mei 2019/door Anita test Test
VGZ en KNMT in gesprek over inkoopbeleid

VGZ en KNMT in gesprek over inkoopbeleid

VGZ betreurt het dat tandartsen in De Telegraaf zijn beschuldigd van het maken van woekerwinsten. Dat heeft de zorgverzekeraar aan de KNMT laten weten. De KNMT en VGZ gaan nu binnenkort in gesprek over het inkoopbeleid van implantaten. De ANT is ook bereid tot overleg met VGZ maar wil eerst dat VGZ publiekelijk terugkomt op het eerdere bericht over de woekerwinsten op implantaten.
18 februari 2019/door Anita test Test
VGT gaat implantaten voortaan zelf inkopen vanwege ‘hoge kosten’

VGZ gaat implantaten voortaan zelf inkopen vanwege ‘hoge kosten’

VGZ gaat implantaten voortaan zelf centraal inkopen vanwege “de hoge kosten die tandartsen in rekening brengen”, melden diverse media. Volgens de zorgverzekeraar kunnen zo miljoenen worden bespaard.
11 februari 2019/door anitatest
ANT: VGZ voldoet niet aan zorgplicht bij implantaten en klikgebit

ANT: VGZ voldoet niet aan zorgplicht bij implantaten en klikgebit

"Zorgverzekeraar VGZ voldoet niet aan haar zorgplicht en laat in grote delen van Nederland patiënten die een implantaat of klikgebit nodig hebben in de kou staan. De zorgverzekeraar heeft in Nederland zo weinig tandartsen-implantologen gecontracteerd, dat patiënten die een implantaat of klikgebit nodig hebben soms niet eens in hun eigen provincie terecht kunnen", zegt de ANT.
21 januari 2019/door Anita test Test
ANT stuurt Eerste Kamer brandbrief over risico machtsmisbruik zorgverzekeraars bij controles

ANT stuurt Eerste Kamer brandbrief over risico machtsmisbruik zorgverzekeraars bij controles

Zorgverzekeraars misbruiken hun machtspositie en dwingen zorgaanbieders om meer patiëntgegevens te verstrekken dan strikt noodzakelijk is bij controles. Daarbij wordt de privacy van patiënten geschonden en de nieuwe privacywet AVG overtreden, zegt de ANT. De ANT roept in een de Eerste Kamerleden op om niet in te stemmen met een verruiming van de Wet Marktordening Gezondheidszorg.
13 december 2018/door anitatest

Dekking aanvullende mondzorgverzekering 2019 verder ingeperkt

De aanvullende pakketten voor verzekering van tandarts en orthodontist worden vanaf 2019 versoberd. De trend van de laatste jaren, dat de pakketten steeds verder versoberen, zet dus door. 
15 november 2018/door Anita test Test
controle - vergrootglas

Controles in de mondzorg: meer nadruk op verantwoordelijkheid zorgverzekeraar?

Bij hun controles vragen zorgverzekeraars bij mondzorgpraktijken vaak allerlei medische informatie van patiënten op. Als de mondzorgprofessional die gegevens zomaar verstrekt, kan hij de privacy van zijn patiënten schenden. Maar hoe zit het eigenlijk met de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar bij geheimhouding van medische gegevens na de invoering van de AVG?
24 september 2018/door Anita test Test
Verzekeraars richten vanaf begin 2018 controlevizier op mondzorg

Verzekeraars richten vanaf begin 2018 controlevizier op mondzorg

Meerdere verzekeraars hebben eind 2017 al aangekondigd grootschalige controles te gaan uitvoeren in de mondzorg. Vanaf februari 2018 worden mondzorgprofessionals met twee specifieke controles geconfronteerd: declaratie van de prestatie C22 (aanvullende medische anamnese) en samenloop van declaraties Zvw en Wlz-zorg. Enkele zaken om rekening mee te houden.
5 februari 2018/door anitatest
Toon meer