Chirurgie tandheelkunde

Informatie over chirurgie in de tandheelkunde voor tandarts en tandarts-specialist.

Antibiotica
,

Gel tegen acne veroorzaakt mogelijk allergische reactie bij patiënten met kaakchirurgie

Twee tieners ervoeren anafylaxie na toediening van intraveneuze (IV) clindamycine voorafgaand aan een operatie aan derde molaren. Mogelijk werd dit veroorzaakt door eerder gebruik van lokale antibiotische acnegels, volgens een casusrapport in Oral Surgery. De gevallen benadrukken het belang van grondig onderzoek naar de medische achtergrond van patiënten.
Derde molaren: verwijderen of niet?
, ,

Melatonine vermindert mogelijk pijn en zwelling na chirurgische verwijdering van derde molaren

Het toedienen van het hormoon melatonine op tandsockets na chirurgische verwijdering van derde molaren zorgt mogelijk voor minder pijn en zwelling, volgens een prospectieve, gerandomiseerde klinische studie in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. Melatonine kan ook een rol spelen bij het botgenezing, maar dat werd in dit onderzoek niet gedetecteerd.
Speeksel: smeerolie voor de mond
, , ,

Casus: Levensgevaarlijke complicaties na operatie voor kwijlen bij zesjarige jongen

Een submandibulaire klierligatieprocedure om kwijlen onder controle te krijgen leidde bij een zesjarige jongen met autisme tot een levensbedreigende zwelling van de keel. De auteurs van een korte mededeling in Advances in Oral and Maxillofacial Surgery twijfelen aan de werkzaamheid van de klierligatieprocedure en benadrukken de mogelijke catastrofale complicaties, zoals bijna het geval bij deze patiënt.
Leander Dubois
, ,

MKA-chirurg Leander Dubois over zijn complexe, maar bijzondere werk: “ik gedij goed in chaos”

Leander Dubois is mond- kaak- en aangezicht-chirurg in het Amsterdam UMC en St. Antonius ziekenhuis. Samen met zijn team geeft hij mensen hun gezicht weer terug na ernstig trauma. Hoe blijft hij overeind staan in zo’n complexe en stressvolle werkomgeving? En hoe ziet hij de samenwerking met tandartsen en kaakchirurgen?
Artsen in Japan gebruiken navigatiesysteem voor TMJ operatie
,

Artsen in Japan gebruiken navigatiesysteem voor TMJ-operatie

Artsen in Japan hebben met succes met behulp van een computerondersteund navigatiesysteem een ankylose-operatie aan het kaakgewricht uitgevoerd bij een 7-jarig meisje. Het systeem maakte het mogelijk om schade aan de hersenen van de jonge patiënt te voorkomen, staat in een artikel in het Journal of Medical Case Reports.
NSAID etoricoxib kan mogelijk behoefte aan pijnstillers na derdemolaaroperatie verminderen
, ,

NSAID etoricoxib kan mogelijk behoefte aan pijnstillers na derdemolaaroperatie verminderen

Een preventieve lage dosis van het niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID) etoricoxib kan de behoefte aan pijnstillers na een operatie aan een derde molaar verminderen. In een gerandomiseerde klinische studie die is gepubliceerd in BMC Oral Health hadden patiënten die een half uur voor de operatie het medicijn namen minder kans om erna pijnstillers te nemen.
Video: Verwijderen derde molaar met piezo chirurgie
, ,

Video: Verwijderen derde molaar met piezo chirurgie

In deze video wordt een derde molaar verwijderd middels piezo chirurgie. Het instrument produceert een specifieke ultrasone frequentie tussen de 22000 en 35000 Hz. Hiermee kan zeer nauwkeurig door gemineraliseerde structuren worden gesneden. Daarnaast zorgt het voor verminderde bloeding tijdens en na de behandeling en is de helingtijd korter.
Autotransplantatie: kleine chirurgie met grote resultaten
, , ,

Autotransplantatie: kleine chirurgie met grote resultaten

Het herstel na tandletsel vraagt veel creativiteit van de tandarts. Dit geldt ook bij de vervanging van aangeboren ontbrekende gebitselementen. Omdat het in beide gevallen vaak om jonge patiënten gaat, is implantologie niet de aangewezen oplossing. Door het lichaamseigen materiaal, en een vitaal parodontaal ligament, bieden autotransplantaten in zulke gevallen veel onverwachte voordelen.

Partnernieuws

Meer chirurgie tandheelkunde

Esthetische kroonverlening in het front

Esthetische kroonverlening in het front

Deze video laat zien hoe de lachlijn verbeterd kan worden met behulp van kroonverlenging en een frenectomie. Een kroon breedte-lengte ratio van 70-80 % is gewenst als ideaal. Voorafgaand aan de chirurgie wordt hiervoor een digitale planning gemaakt.
31 januari 2019/door anitatest
chirurg -

Goed voorbereid aan de slag met chirurgie in de mondzorgpraktijk

Voor het uitvoeren van chirurgische verrichtingen moet de tandarts, naast het hebben van de benodigde vakkennis en manuele vaardigheden, aan tal van randvoorwaarden voldoen om op verantwoorde wijze een patiënt te kunnen behandelen. Hoe onderkent u risico’s, voorkomt u complicaties en gaat u om met noodsituaties bij chirurgie? Congresverslag.
7 januari 2019/door anitatest
NZa wachttijden kaakchirurgie

NZa rapport: wachttijden kaakchirurgie lopen op

De gemiddelde wachttijd voor kaakchirurgie is sinds 2014 toegenomen met 43%. In 2016 bedroeg de gemiddelde wachttijd 3,5 weken versus 2,5 in 2014 en 3,0 in 2015. Dit blijkt uit het rapport dat de NZa publiceerde over wachttijden in de zorg.
17 juli 2017/door Anita test Test
verstandskies

Verstandskiezen verwijderen of niet? Promotieonderzoek

Moet je een verstandskies waar je geen last van hebt nu wel of niet verwijderen? Mond-kaak- en aangezichtschirurg Hossein Ghaeminia van het Radboudumc onderzocht de risico’s op complicaties bij het verwijderen van deze kiezen.
20 juni 2017/door anitatest

Esthetische aanvullingen op orthognatische chirurgie

Iemands lach is belangrijk voor een eerste indruk en voor het sociaal functioneren. Binnen het vakgebied MKA (mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie) zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van esthetische aangezichtschirurgie. Een overzicht.
6 juni 2016/door dentalinfo

Nieuwe methode versneld hersteltijd na operatie keel- en mondkanker

Canadese artsen hebben een chirurgische techniek ontwikkeld die het herstel na de operatie van keel- en mondkanker versnelt.
11 april 2016/door dentalinfo
onderkaak

Hoogbejaarde heeft wereldprimeur 3D-geprinte onderkaak

Met hulp van een 3D-printer heeft een 83-jarige vrouw een nieuwe onderkaak gekregen. Volgens de wetenschappers is dit een wereldprimeur.
3 februari 2012/door Anita test Test
Gezichtspijn

Oorzaak gevoelloosheid lip-kinregio niet altijd goedaardig

Een goedaardige dentale aandoening is vaak de oorzaak van het Numb Chin Syndrome. Soms is er echter sprake een systemische ziekte of maligne aandoening.
30 januari 2012/door Anita test Test
Kaak, skelet, schedel, bot

Technieken repareren grote kaakdefecten voldoen niet

De technieken voor het repareren van grote kaakdefecten als gevolg van een ongeluk of na verwijdering van een kaaktumor, voldoen niet. Een zogenaamde mandibulaire endoprothese is mogelijk een oplossing voor de bestaande problemen. Promotieonderzoek.
21 november 2011/door anitatest
mondkanker

Patiënten ontkennen eerste symptomen mondkanker

Veel patiënten die aan mondkanker leiden, ontkennen de eerste symptomen en bezoeken niet direct een arts, aldus een Schotse studie.
17 juni 2010/door anitatest
Toon Meer