Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

mondkanker
,

Amerikaanse beroepsvereniging tandartsen AGD focust op mondkanker

Nieuw in de missie van het Amerikaanse Academy of General Dentistry (AGD) fonds is om tandartsen betere mogelijkheden te geven voor het verbeteren van de algemene mondgezondheid, door middel van het promoten van mondkanker bewustzijn, preventie van risico factoren en het trainen van tandartsen in het diagnosticeren van mondkanker.
ANT sluiten zich aan bij rechtszaak tegen tabaksindustrie
,

ANT en KNMT sluiten zich aan bij rechtszaak tegen tabaksindustrie

Ook de ANT schaart zich namens alle tandartsen achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie.
Neuspeuteren goed voor gebit
,

Neuspeuteren goed voor gebit

Hoe vies het ook klinkt, in je neus peuteren zou de gezondheid van je gebit nog wel eens ten goede kunnen komen. Onderzoekers van Harvard University hebben namelijk bevonden dat dit juist gezond is.
Diabetes negatieve invloed op mondgezondheid
,

Diabetes negatieve invloed op mondgezondheid

Uit nieuw onderzoek op muizen is gebleken dat diabetes de mondgezondheid zodanig negatief beïnvloedt dat het ontstekingen en botafbraak bevordert.
chronische TMD
, ,

Hoe is de ontwikkeling van chronische TMD te voorspellen?

Bij veel patiënten met pijn door temporomandibulaire dysfunctie (TMD) zijn de symptomen van voorbijgaande aard. Door te bepalen bij welke patiënten de problemen waarschijnlijk wel lang aanhouden, kan een gerichte behandeling er voor zorgen dat het risico op chronische pijn beperkt blijft.
Mond- en keelkanker door HPV
,

Mond- en keelkanker door HPV

Steeds meer jongere slachtoffers worden getroffen door het humaan papillomavirus (HPV). HPV is niet alleen een trigger voor baarmoederhalskanker, maar verhoogt ook de kans op mond- en keelkanker.
Gebruik van e-sigaret vergroot kans op roken bij jongeren
,

Gebruik van e-sigaret vergroot kans op roken bij jongeren

Uit een nieuwe studie is gebleken dat jongeren gaan roken twee keer zo groot is bij jongeren die ooit een e-sigaret hebben geprobeerd, dan bij jongeren die dit niet hebben gedaan. Dit bleek ook te gelden voor andere vormen van ‘dampen’.
antibiotica
,

Voorschrijven van antibiotica – wat gaat er fout?

Antibiotica spelen een fundamentele rol in de tandheelkunde en kunnen goed van pas komen bij het behandelen van patiënten. Echter komen deze wel met bijwerkingen, allergische reacties en, uiteraard, antibiotica resistentie. Deze laatste wordt momenteel beschouwd als een grote bedreiging voor de algemene gezondheid.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Snelle wondgenezing in de mond

Snelle wondgenezing in mond dankzij speekselpeptiden

Er is onderzocht waarom wonden in de mond sneller genezen dan in de rest van het lichaam. De resultaten zijn gepubliceerd in een artikel in The Faseb Journal. Specifieke peptiden in het speeksel blijken een belangrijke bijdrage aan de wondgenezing te leveren.
15 december 2017/door Redactie
stoppen met roken

Stoppen met roken vooral vanwege gezondheid kinderen

De gezondheid van kinderen was in 2016 de meest voorkomende reden om te stoppen met roken. Ook het advies van zorgverleners bleek een grote motivatie, aldus het CBS.
6 november 2017/door Anita de Klerk
mondkanker screenen

Moet een tandarts patiënten op mondkanker screenen?

In Nederland gaat 80% van de bevolking jaarlijks naar de tandarts. Voor het screenen op mondkanker is de tandarts daarom misschien wel de aangewezen persoon. Hoe staan studenten tandheelkunde hier tegenover? Marcella R. Poelman (Stichting Bijzondere Tandheelkunde) en collega’s onderzochten dit.
23 oktober 2017/door Redactie
Hoofd- hals - patientenvereniging symptomen hoofd-halskanker

79 procent Nederlanders onbekend met symptomen hoofd-halskanker

70 procent van de Nederlanders checkt het gebied rondom hun keel, mond en neus niet (genoeg) op verdachte plekjes. Dat concludeert Patiëntenvereniging Hoofd-Hals op basis van een enquête onder ruim 800 Nederlanders over hoofd-halskanker.
20 september 2017/door Anita de Klerk
obesitas

Obesitas en gedragsverandering

Tussen de 40 en 50% van de Nederlandse volwassenen heeft last van overgewicht. Met meer bewegen, minder drinken, gezonder eten en stress vermijden zou gemiddeld een jaar of tien aan ons leven toegevoegd kunnen worden. Maar hoe verander je gedrag? Verslag van de lezing van em. prof. dr. Ivan Wolffers.
28 augustus 2017/door Redactie
boulimia

Het effect van boulimia op mondgezondheid

Boulimia is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar ook voor die van de mond. Professor Andrew Elder highlight de effecten van boulimia en hoe patiënten hier het best geholpen mee kunnen worden.
18 augustus 2017/door Anita de Klerk
mond

Mondkankergevallen zal naar verwachting stijgen

Het aantal gevallen van kanker in de mond en keelholte bij mannen zal naar verwachting in 2017 toenemen tot meer dan 35.000 in de Verenigde Staten. Volgens het rapport over kankersterfte gepubliceerd door de American Cancer Society (ACS) zullen 7.000 mannen uiteindelijk overlijden aan deze vormen van kanker in 2017.
2 augustus 2017/door Redactie
hoofd- hals

Intekenrichtlijnen voor voorkomen weefselschade bestraling hoofd en hals

Charlotte Brouwer, klinisch fysicus, heeft nieuwe intekenrichtlijnen ontworpen om weefselschade in het gebied rondom de hoofd en hals nog beter te kunnen voorkomen in geval van bestraling.
28 juli 2017/door Redactie
oncobiologie

Orale oncobiologie en het herkennen van huidkanker

Ontwikkelingen op het gebied van oncologische diagnostiek gaan erg snel. Verslag van de lezing van dr. Van Es over de orale oncobiologie en de poort-wachtklier procedure. Hoe herkent u vroegtijdig gezichtshuidtumoren bij uw patiënt?
19 juni 2017/door Redactie
mondprotheses

Obstructieve slaap apneu gelinkt aan mondprotheses

Nieuw onderzoek suggereert dat er een sterke link bestaat tussen obstructieve slaapapneu en complicaties met eerder geplaatste mondprotheses.
6 juni 2017/door Redactie
Antibiotica

Onderzoekers ontwikkelen alternatieven voor antibiotica

De toename van antimicrobiële resistentie is een van de grootste uitdagingen in de moderne geneeskunde, omdat beschikbare antibiotica hierdoor hun doeltreffendheid verliezen. Het aantal sterfgevallen door normale bacteriële infecties zal zo toenemen.
15 mei 2017/door Redactie
Drugsverslaafden

Drugsverslaafden hebben 3,5 tanden minder

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat drugsgebruik van grote invloed is op de mondgezondheid. Drugsverslaafden hebben gemiddeld 3,5 tanden minder, een verhoogd risico op cariës en zijn vatbaarder voor parodontitis.
8 mei 2017/door Redactie
Toon meer