Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

oncobiologie
,

Orale oncobiologie en het herkennen van huidkanker

Ontwikkelingen op het gebied van oncologische diagnostiek gaan erg snel. Verslag van de lezing van dr. Van Es over de orale oncobiologie en de poort-wachtklier procedure. Hoe herkent u vroegtijdig gezichtshuidtumoren bij uw patiënt?
mondprotheses
,

Obstructieve slaap apneu gelinkt aan mondprotheses

Nieuw onderzoek suggereert dat er een sterke link bestaat tussen obstructieve slaapapneu en complicaties met eerder geplaatste mondprotheses.
Antibiotica
,

Onderzoekers ontwikkelen alternatieven voor antibiotica

De toename van antimicrobiële resistentie is een van de grootste uitdagingen in de moderne geneeskunde, omdat beschikbare antibiotica hierdoor hun doeltreffendheid verliezen. Het aantal sterfgevallen door normale bacteriële infecties zal zo toenemen.
Drugsverslaafden
,

Drugsverslaafden hebben 3,5 tanden minder

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat drugsgebruik van grote invloed is op de mondgezondheid. Drugsverslaafden hebben gemiddeld 3,5 tanden minder, een verhoogd risico op cariës en zijn vatbaarder voor parodontitis.
patiënten met hiv
, ,

Geen voorzorgsmaatregelen in de praktijk nodig voor patiënten met HIV

De German Dental Association heeft een video gemaakt om te informeren over het behandelen van patiënten met HIV, HBV en HCV.
Oral cancer awareness
,

April: Oral Cancer Awareness Month in de Verenigde Staten

April is Oral Cancer Awareness Month in de Verenigde Staten. Naar schatting worden dit jaar 49.750 mensen in de Verenigde Staten gediagnosticeerd met orale kanker. De Oral Cancer Foundation wil hier meer bewustzijn voor creëren.
groene staar
,

Mondgezondheid van invloed op groene staar

Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Een nieuwe studie heeft nu echter ook gevonden dat er meer risico is op het ontwikkelen van glaucoom op het moment dat het aantal natuurlijke tanden in de mond afneemt.
cardiovasculaire pathologie
,

De link tussen orale en cardiovasculaire pathologie

Micro-organismen in het bloed en de ontstekingsreacties die daaruit voorvloeien dragen bij aan de ontwikkeling van hart en vaatziekten. Er is een link met de mondgezondheid. Welke mogelijke rol spelen orale bacteriën op de epidemiologie en pathofysiologie van hart en vaatziekten? Congresverslag met focus op endocarditis.

Partnernieuws

Meer

nagelbijters

Veel darmbacteriën in de mond van nagelbijters

Voor veel mensen is het een dagelijkse gewoonte: nagelbijten. Nagelbijten (onychofagie) wordt geassocieerd met stress of verveling. Volgens onderzoek hebben nagelbijters meer darmbacteriën in de mond dan niet-bijters. Door deze bacteriegroei kunnen nagelbijters meer problemen krijgen met hun spijsvertering.
20 maart 2017/door Redactie
vitamine b12

Tandpasta tegen tekort aan vitamine B12

Vegetariërs en veganisten hebben vaak een tekort aan vitamine B12, aangezien deze zich voornamelijk bevindt in producten als vlees, vis en zuivel. Een nieuw soort tandpasta komt met een oplossing.
1 maart 2017/door Redactie
hoofd-hals

Immunotherapie verlengt levensduur van hoofd-halskankerpatiënten

Gebruik van Nivolumab kan de levensduur verlengen van patiënten met hoofd-halskanker die eerder zijn behandeld met chemotherapie maar daar geen baat meer bij hebben. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.
13 februari 2017/door Redactie
Oncologische afwijkingen

Oncologische afwijkingen en de rol van de tandarts

4% van de Nederlandse bevolking leeft met kanker of de gevolgen ervan en 100.000 mensen hebben een oncologische afwijking. Hoe is de behandeling, nazorg en preventie ervan en welke rol speelt het tandheelkundig team hierin? Waar moet je als tandarts op letten bij hoofd-halstumoren?
23 januari 2017/door Redactie
speeksel

Promotie: speeksel van mannen en vrouwen is anders samengesteld

Het speeksel van vrouwen is op een andere manier samengesteld dan dat van mannen, aldus Andrei Prodan in zijn proefschrift. Hij lichtte tijdens zijn promotie op 17 januari toe dat het speeksel van vrouwen een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit heeft dan dat van mannen.
20 januari 2017/door Redactie
schisis

Promotieonderzoek spierregeneratie na operatie schisis

Paola L. Carvajal Monroy promoveerde op 29 november met haar proefschrift over spierregeneratie bij kinderen met een schisis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
16 januari 2017/door Redactie
antibioticaresistentie

FDI ontwikkelt berichtgeving antibioticaresistentie

World Dental Federation (FDI) heeft samengewerkt met de World Health Organization (WHO) aan de ontwikkeling van vijf boodschappen over antibioticaresistentie. Deze boodschappen zijn verwerkt in een flyer voor de World Antibiotic Awareness Week 2016, die werd gehouden van 14 tot 20 november.
5 januari 2017/door Redactie
Orale infecties

Risico van verspreiding van orale infecties

Lokale invasieve odontogene infecties leiden steeds vaker tot een ziekenhuisopname. De incidentie van infecties elders in het lichaam veroorzaakt door dentogene infecties is moeilijk vast te stellen, omdat de bacteriën uit de mond vaak niet als oorzaak worden onderkend. Wat zijn de risico’s van systemische verspreiding van orale foci?
19 december 2016/door Anita de Klerk
Word of Mouth magazine november steunt mondkanker

Word of Mouth magazine november over mondkanker

Het online magazine van de Britse Oral Health Foundation, ook wel bekend als Word of Mouth, bracht in het novembernummer mondkanker onder de aandacht.
18 december 2016/door Anita de Klerk
Gratis mondkanker onderzoek tijdens Mouth Cancer Awareness Day in Ierland

Gratis mondkanker onderzoek: Mouth Cancer Awareness Day in Ierland

Afgelopen 21 september was het Mouth Cancer Awareness Day in Ierland. Meer dan 300 deelnemende tandartspraktijken deden gratis mondkankeronderzoeken
9 december 2016/door Redactie
Vitamine D en cariës

Vitamine D en cariës

Een hoger vitamine D-gehalte zou het verlies van gebitselementen met meer dan 20% kunnen verminderen. dr. Barbara M. van Amerongen analyseerde de beschikbare onderzoeken over zonlicht, vitamine D en cariës en het vitamine D-gehalte van Nederlanders. Ook geeft zij een overzicht van de vitamine D-suppletieadviezen van de Gezondheidsraad en GrassrootsHealth.
5 december 2016/door Anita de Klerk
Tandartsbezoek

Regelmatig tandartsbezoek verlaagt kans op longontsteking

Nieuw onderzoek toont aan dat het regelmatig bezoeken van de tandarts de kans op longontsteking verlaagt.
21 november 2016/door Redactie
Toon meer