Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Vier tips om medicatiefouten te voorkomen
,

Vier tips om medicatiefouten te voorkomen

Het toedienen en voorschrijven van medicatie is een integraal onderdeel van de hedendaagse tandheelkunde. Hierdoor is het risico op medicatiefouten en bijwerkingen van geneesmiddelen reëel. In de Journal of the California Dental Association geven experts tips om schade te voorkomen.
Behandeling parodontitis helpt controleren van bloedglucose bij patiënten met diabetes type 2
, , ,

Nieuwe KIMO-richtlijn voor invasieve ingrepen in de mond bij patiënten die bloedverdunners gebruiken

Eind december 2019 is de nieuwe KIMO-richtlijn ‘Bloedige ingrepen in de mondzorg, bij patiënten die antitrombotica gebruiken’ gepubliceerd. dental INFO sprak met prof. dr. Fred Rozema, MKA-chirurg en voorzitter van de ontwikkelcommissie over het wat en hoe van deze richtlijn voor tandartsen, tandarts-specialisten en mondhygiënisten.
,

World Antibiotic Awareness Week: “Antibiotica is geen pijnstiller”

Van 18 tot 24 november vond de World Antibiotic Awareness Week van dit jaar plaats. Tijdens deze week werd er aandacht besteed aan de risico’s van antibiotica en resistentie. Ook werd de eerstelijnszorg opgeroepen om niet zomaar antibiotica voor te schrijven.
Diagnosticeren van het Brandende Mond Syndroom (BMS)
,

Diagnosticeren van het Brandende Mond Syndroom (BMS)

Het Brandende Mond Syndroom (BMS) is een pijnlijke en lastige conditie die wordt geassocieerd aan het chronisch of terugkerend hebben van een brandend, kokend of tintelend gevoel in de mond. BMS is echter lastig te diagnosticeren.
Stigma rondom roken en drinken tijdens zwangerschap kan stoppen belemmeren
,

Stigma rondom roken en drinken tijdens zwangerschap kan stoppen belemmeren

De demonisering van vrouwen die roken of drinken tijdens de zwangerschap kan ertoe leiden dat zij dit in het geheim gaan doen, in plaats van op zoek te gaan naar de ondersteuning die nodig is om te stoppen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Cardiff University.
Vaccinatie hpv
,

Vanaf 2021 worden ook jongens gevaccineerd tegen hpv

Vanaf 2021 worden niet alleen meisjes maar ook jongens gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (hpv). Dit zeer besmettelijke virus kan verschillende soorten kanker veroorzaken, waaronder kanker in de mond- en keelholte.
Vragenlijst voor onderzoek naar effecten harddrugs op mondgezondheid doe mee
,

Vragenlijst voor onderzoek naar effecten harddrugs op mondgezondheid: doe mee

In het kader van de opleiding tot tandarts-gnatholoog van ACTA-onderzoeker Amanda van Exel is zij benieuwd naar de effecten van harddrugs op de mondgezondheid. Om dit te onderzoeken heeft zij – samen met andere onderzoekers - een vragenlijst opgesteld.
Willem in het zwembad
,

Make Sense Campagne: Kankerpatiënten over hun eerste keer na behandeling

Kanker in het hoofd-halsgebied is bij het grote publiek nog altijd vrij onbekend. Om hoofd-halskanker bekender te maken startte de Europese Vereniging Hoofd-Halstumoren (EHNS) in samenwerking met Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH) en de Nederlandse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT) de Make Sense-bewustwordingscampagne.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Microbioom van de tong: indicator van alvleesklierkanker

Microbioom van de tong: indicator van alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een van de meest agressieve vormen van kanker, die meestal ook te laat wordt herkend. Nieuwe hoop op eerdere detectie wordt nu geleverd door Chinees onderzoek. Zij hebben het microbioom van de tong als een biomarker geïdentificeerd.
17 september 2019/door Redactie
Tandvleesaandoeningen verhogen kans op vroege bevalling

Tandvleesaandoeningen verhogen kans op vroege bevalling

Uit een nieuwe studie is gebleken dat tandvleesaandoeningen de kans op een vroege bevalling verhogen. Van de onderzochte vrouwen met een vroege bevalling had 45 procent last van tandvleesaandoeningen, tegenover 29 procent bij vrouwen met een ‘normale’ zwangerschap.
3 september 2019/door Redactie

Associatie tussen chronische parodontitis en erectiestoornissen

Een nieuwe studie heeft een associatie aangetoond tussen chronische parodontitis en erectiestoornissen. De resultaten van het onderzoek suggereren het belang voor urologen om rekening te houden met de mondgezondheid bij het onderzoeken en behandelen van mannen met een erectiestoornis.
25 augustus 2019/door Redactie

Promotieonderzoek toont aan dat diabetespatiënten baat hebben bij extra aandacht voor mondgezondheid

Patiënten met diabetes hebben baat bij huisartsen en praktijkondersteuners die extra aandacht geven aan hun mondgezondheid. Uit een promotieonderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) blijkt dat meer zorg de kwaliteit van leven voor deze patiënten verbetert.
14 juli 2019/door Redactie

Slechte mondgezondheid is gekoppeld aan een toename van 75% aan risico op leverkanker

Grootschalig Brits onderzoek heeft aangetoond dat een slechte mondgezondheid mogelijk verband houdt met een verhoogd risico op leverkanker. Het onderzoek bouwt voort op eerder onderzoek dat de mondgezondheid heeft verbonden aan een reeks ziekten.
14 juli 2019/door Redactie
Disney introduceert rookverbod in haar parken

Disney introduceert rookverbod in haar parken

Disney heeft een verbod gelegd op roken binnen Walt Disney World, Disney Land en de waterparken. Vapen en roken kan nu alleen plaatsvinden in de daarvoor aangewezen gebieden buiten het park.
8 juni 2019/door Redactie
Luchtvervuiling vergroot de kans op mondkanker

Luchtvervuiling vergroot de kans op mondkanker

Een onderzoek in Taiwan heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen luchtvervuiling en mondkanker. De gegevens van een groot aantal mannen werden hiervoor geanalyseerd. Hieruit bleek dat blootstelling aan fijnstofdeeltjes kleiner dan 2,5 µm (PM2,5) de kans op mondkanker doet toenemen.
23 mei 2019/door Anitadeklerk2018
Vapen onder tieners kan opstap zijn naar echte sigaretten

Vapen onder tieners kan opstap zijn naar echte sigaretten

Tieners die vapen (elektronisch roken) hebben meer kans om in de toekomst tabak te roken. Dat heeft een nieuwe studie van het Britse onderzoekerscentrum RAND vastgesteld.
22 mei 2019/door Redactie
Meer en meer tandartsen spuiten botox en fillers waar zij dit niet mogen

Meer en meer tandartsen spuiten botox en fillers waar zij dit niet mogen

Steeds meer tandartsen spuiten botox en fillers waar zij dit niet mogen. Bijna 500 tandartsen spuiten botox en fillers bij patiënten voor cosmetische doeleinden. Volgens het regionaal tuchtcollege in Amsterdam kan dit echt niet.
15 mei 2019/door Redactie
Elektronische sigaretten verhogen de kans op ontwikkeling mondkanker

E-sigaretten verhogen de kans op ontwikkeling mondkanker

Elektronisch roken, ook wel bekend als vapen, kan de kans op het ontwikkelen van mondkanker vergroten, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Minnesota.
10 mei 2019/door Redactie
Onderzoek naar reumatoïde artritis en de gezondheid van het oraal microbioom

Onderzoek naar reumatoïde artritis en de gezondheid van het oraal microbioom

Onderzoekers hebben parodontaal onderzoek uitgevoerd bij patiënten met reumatoïde artritis om te bepalen welke bacteriën aanwezig waren. Tevens onderzochten zij de baten van een parodontale behandeling bij deze aandoening.
30 april 2019/door Redactie
Antibiotica en mogelijke alternatieven nu en in de toekomst

Antibiotica en mogelijke alternatieven nu en in de toekomst

Al decennia wordt antibiotica ingezet ter ondersteuning van een parodontale behandeling.
Gebruik van antibiotica staat echter onder druk, onder andere vanwege toenemende
resistentie. Er zijn een aantal potentiële alternatieven in ontwikkeling, maar het kan nog wel
even duren alvorens we weten of deze even effectief zijn. Tot die tijd heeft verstandig inzetten van antibiotica een toegevoegde waarde.
15 april 2019/door Redactie
Toon meer