Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Goede mondgezondheid beter dan antibiotica om endocarditis te voorkomen; geen herziening AHA-richtlijnen nodig
,

Goede mondgezondheid beter dan antibiotica om endocarditis te voorkomen; geen herziening AHA-richtlijnen nodig

Een goede mondgezondheid is beter dan antibiotica als het gaat om het voorkomen van een type hartinfectie veroorzaakt door orale bacteriën. De American Heart Association (AHA) heeft het bewijsmateriaal rond antibioticarichtlijnen uit 2007 opnieuw beoordeeld.
Onderzoekers gaan pijnvrij apparaat ontwikkelen om mondkanker te detecteren
,

Onderzoekers gaan pijnvrij apparaat ontwikkelen om mondkanker te detecteren

De University of Sheffield gaat in samenwerking met Zilico Ltd een pijnvrije en niet-invasieve methode ontwikkelen die direct aantoont of een patiënt mondkanker heeft. Ze hebben van SBRI Healthcare £1 miljoen aan financiering gekregen om een functioneel prototype te ontwikkelen.
Pilot met uitwisseling medicatiegegevens tussen tandarts en apotheken van start
,

Pilot met uitwisseling medicatiegegevens tussen tandarts en apotheken van start

Een pilot met de uitwisseling van digitale medicatiegegevens tussen tandarts en apotheken is in Nijmegen van start gegaan. Het doel van deze en twee volgende proefprojecten is om erachter te komen wat er nodig is om het opvragen van medicatieinformatie door tandartspraktijken bij apotheken mogelijk te maken.
Mondzorgprofessionals hebben belangrijke rol bij het verbeteren van de volksgezondheid
,

Mondzorgprofessionals hebben belangrijke rol bij het verbeteren van de volksgezondheid

Het integreren van tandheelkunde in de algemene gezondheidszorg is dezer dagen een hot topic. Dit blijkt weer uit een essay gepubliceerd in het Journal of Dental Education. Dr. Keith Mays schrijft hierin dat mondzorgprofessionals de kans hebben om een cruciale rol te spelen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van de bevolking.
Roken
,

Stoptober: samen 28 dagen niet roken - informeer je patiënten

In oktober gaat Stoptober weer van start: een campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen niet te roken. Bezoekers van de praktijk kun je wijzen op de Stoptober-campagne. Dit kan bijvoorbeeld met de online materialen die via Stoptober beschikbaar zijn. Ook kun je een gratis toolkit Stoptober bestellen via het Trimbos-instituut.
Video Bisfosfonaatgerelateerde osteonecrose van de kaak (BRONJ)
, ,

Video: Bisfosfonaatgerelateerde osteonecrose van de kaak (BRONJ)

In deze video wordt bisfosfonaat gerelateerde osteonecrose van de kaak besproken.
Casus Ovariumcyste met kaak en 8 tanden verwijderd bij Amerikaanse tiener
, , ,

Casus: Ovariumcyste met kaak en 8 tanden verwijderd bij Amerikaanse tiener

Een 5 x 3-cm mandibulaire structuur met acht tanden werd gevonden in een ovariële dermoidcyste die werd verwijderd bij een 15-jarig meisje in New York. De zeldzame structuur werd verwijderd door middel van laparoscopie, staat beschreven in een casusrapport in het Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology.
,

Chirurgie met diodelaser verbetert liplaesiebehandelingen

Witte laesies op de lippen kunnen succesvol worden behandeld met behulp van een diodelaser. Dit bevordert snelle genezing en volledig lipherstel zonder bloedingen te veroorzaken of hechtingen te vereisen.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Zeldzame tumor gekoppeld aan linguale zenuw verwijderd uit de mond van een vrouw

Een vrouw die gedurende 18 maanden tongpijn en smaakveranderingen ervoer bleek een zeldzame tumor te hebben die aan haar lingale zenuw was gekoppeld. Na een verbouwereerde tandarts en misdiagnose als sialoliet werd de tumor uiteindelijk herkend en verwijderd, aldus een BMJ Case Report.
23 augustus 2021/door anitatest
Tandslijtage

Meeste overleverden van nasofarynxcarcinoom hebben ernstige gebitsslijtage

Ongeveer 93% van de mensen die nasofarynxcarcinoom (NPC) overleven ervaart ernstige gebitsslijtage als gevolg van hyposalivatie. Bestralingsbehandelingen veroorzaken vooral slijtage aan de snijtanden, volgens een recente studie gepubliceerd in het Journal of Dentistry.
10 augustus 2021/door anitatest
Slechte mondgezondheid veroorzaakt inflammatoire darmziekte

Slechte mondgezondheid veroorzaakt inflammatoire darmziekte

Het was al bekend dat een slechte mondgezondheid voor problemen elders in het lichaam kan zorgen. Nu worden ook inflammatoire darmziekte (IBD) waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn hiermee in verband gebracht, volgens een dierstudie die in Cell is gepubliceerd.
9 augustus 2021/door anitatest
Zoetstoffen

Suikervervangers veroorzaken langdurige problemen bij ratten

Suikervervangers, kunnen langdurige effecten hebben op de hersenen en de darmen. Dat blijkt uit onderzoek dat recentelijk werd gepubliceerd in British Medical Journal.
15 juli 2021/door anitatest
Musici in de mondzorgpraktijk

Musici in de mondzorgpraktijk

In elke mondzorgpraktijk doet zo’n vijf procent van de patiënten iets met muziek. Problemen in het orofaciale gebied komen regelmatig voor. Wat doet u met een puber die naar het conservatorium als hout/koperblazer wil en een beugel nodig heeft? Wat doet u als een koperblazer zich meldt met gingivitis en/of pijnklachten in de mond? Slechts enkele vragen die op u af kunnen komen.
5 juli 2021/door Anita test Test
Coronavirus: waar vind je actuele informatie?

Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg met onder andere: BTW vrijstelling op mondmaskers eindigt
28 juni 2021/door anitatest
Medische screening bij de tandarts? Patiënten staan er voor open

Medische screening bij de tandarts? Patiënten staan er voor open

Patiënten staan open voor het krijgen van algemene medische screening bij hun tandarts. De resultaten van recent onderzoek pleiten voor een bredere rol voor tandartsen bij het identificeren van aandoeningen bij patiënten met een hoog risico.
2 juni 2021/door Redactie
Vapen onder tieners kan opstap zijn naar echte sigaretten

Vapen verandert het orale microbioom en verhoogt het risico op infectie

Voor het eerst is aangetoond dat vapen het orale microbioom verandert. Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van het NYU College of Dentistry heeft ook ontdekt dat gebruikers hierdoor vatbaarder zijn voor ontstekingen en infecties.
31 mei 2021/door anitatest

Onderzoek vindt nieuw verband tussen tandenpoetsen en diabetes

Vergeleken met mensen die slechts één keer per dag of helemaal niet poetsten, hadden degenen die twee keer per dag poetsten 3 procent minder kans op diabetes.
18 mei 2021/door anitatest

Is vapen gezonder roken voor de mondgezondheid?

Vaping wordt steeds meer het alternatief voor roken. Het zou zogenaamd zeker 95% minder schadelijk zijn dan sigaretten, maar is dit wel zo? Simran Bains keek naar de effecten van vaping op onze mondgezondheid.
4 mei 2021/door anitatest
Nieuwe richtlijn KIMO over xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie

Nu gepubliceerd: nieuwe richtlijn KIMO over xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie

De KIMO-richtlijn Xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie is gepubliceerd. Bekijk de richtlijn.
Vooral oudere mensen kunnen te maken krijgen met xerostomie of hyposialie als gevolg van medicijngebruik. Hoe mondverzorgers xerostomie/hyposialie zoveel mogelijk kunnen beperken is onderwerp van deze nieuwe KIMO-richtlijn.
11 april 2021/door Redactie

Tandartsen kunnen belangrijke rol hebben in strijd tegen diabetes

Type 2 diabetes mellitus zorgt voor grote economische en gezondheidsrisico’s, maar wordt vaak niet tijdig gediagnosticeerd. Tandartsen zouden volgens nieuw onderzoek van vitaal belang kunnen zijn bij het identificeren van patiënten die risico lopen op de ziekte.
25 maart 2021/door anitatest
Toon meer