Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Parodontale aandoeningen en coronaire hartziekten hebben zelfde genetische basis
, ,

Parodontale aandoeningen en coronaire hartziekten hebben zelfde genetische basis

Op Europerio9, het congres over parodontologie en implantologie, worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de relatie tussen parodontale aandoeningen en coronaire hartziekten. Deze blijken een gezamenlijke genetische basis te hebben.
mondkanker
,

Verdubbeling van mondkanker, mede dankzij slechte levensstijl

Gewoontes zoals een ongebalanceerd dieet, roken en het drinken van alcohol, samen met menselijke paillomavirus infecties, lijken te hebben geleid tot een sterke toename van het aantal gevallen van mondkanker in het Verenigd Koninkrijk.
Triclosan kan darmontsteking veroorzaken
,

Triclosan kan darmontsteking veroorzaken

Triclosan, een bacteriedodend middel dat onder andere in sommige tandpasta’s wordt gebruikt, werd al langer verdacht van schadelijke bijwerkingen. Nu is aangetoond dat het ook darmontstekingen kan veroorzaken en verergeren.
Protest tegen tabaksindustrie overhandigd
,

Protest tegen tabaksindustrie overhandigd

Onlangs hebben advocaat Bénédicte Ficq, longarts Wanda de Kanter en aangeefster en longkankerpatiënt Annemarie van Veen hun klaagschrift in de strijd tegen de tabaksindustrie overhandigd aan het gerechtshof in Den Haag. Eerder lieten de ANT en KNMT weten zich niet neer te leggen bij het oordeel van het Openbaar Ministerie (OM) om de zaak niet te vervolgen.
Fonds Mondgezondheid steunt vervolg strafzaak tabaksindustrie
,

Fonds Mondgezondheid steunt vervolg strafzaak tabaksindustrie

Het KNMT Fonds Mondgezondheid is teleurgesteld over het feit dat het Openbaar Ministerie geen strafzaak tegen de tabaksindustrie begint. Zij steunen advocaat Bénédicte Ficq, die naar het Gerechtshof stapt om hierop in beroep te gaan met behulp van artikel 12 strafvorderingsprocedure.
Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen
, ,

Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mannen twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van mondkanker. Waar in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 2,500 vrouwen met mondkanker worden gediagnosticeerd, is dit het geval voor wel 5,300 mannen.
Parodontitis verhoogt risico op maagkanker
, ,

Parodontitis verhoogt risico op maagkanker

De rij met ziektes waar het hebben van parodontitis een negatief effect op heeft blijft maar groeien. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat parodontitis ook het risico op het ontwikkelen van maagkanker verhoogt.
levercirrose
, ,

Parodontitis leidt tot verhoogde mortaliteit bij levercirrose

Een ontsteking van de tand heeft niet alleen gevolgen voor de mondhygiëne en mond zelf. Verscheidene studies hebben reeds aangetoond dat parodontitis tot systemische effecten leidt. Uit een Nederlandse studie blijkt zelfs dat parodontitis sterfte door cirrose verhoogt.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Voorbereiding op tandheelkundige noodgevallen

Voorbereiding op tandheelkundige noodgevallen

Wat moet u doen als een patiënt een acuut myocardinfarct ondervindt tijdens een afspraak? Heeft u een noodplan? Tijdens de California Dental Association 2017 vergadering werd er een presentatie gegeven over hoe u het beste voorbereidingen kunt treffen voor eventuele ernstige medische gevallen.
27 februari 2018/door Redactie
mondkanker

Amerikaanse beroepsvereniging tandartsen AGD focust op mondkanker

Nieuw in de missie van het Amerikaanse Academy of General Dentistry (AGD) fonds is om tandartsen betere mogelijkheden te geven voor het verbeteren van de algemene mondgezondheid, door middel van het promoten van mondkanker bewustzijn, preventie van risico factoren en het trainen van tandartsen in het diagnosticeren van mondkanker.
14 februari 2018/door Redactie
ANT sluiten zich aan bij rechtszaak tegen tabaksindustrie

ANT en KNMT sluiten zich aan bij rechtszaak tegen tabaksindustrie

Ook de ANT schaart zich namens alle tandartsen achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie.
13 februari 2018/door Redactie
Neuspeuteren goed voor gebit

Neus peuteren goed voor gebit?

Het was volop in de media: het bericht dat in je neus peuteren en het opeten van snotjes gezond zou zijn en met name je mondgezondheid ten goede zou komen. Is dit werkelijk het geval?
8 februari 2018/door Redactie
Diabetes negatieve invloed op mondgezondheid

Diabetes negatieve invloed op mondgezondheid

Uit nieuw onderzoek op muizen is gebleken dat diabetes de mondgezondheid zodanig negatief beïnvloedt dat het ontstekingen en botafbraak bevordert.
2 februari 2018/door Redactie
chronische TMD

Hoe is de ontwikkeling van chronische TMD te voorspellen?

Bij veel patiënten met pijn door temporomandibulaire dysfunctie (TMD) zijn de symptomen van voorbijgaande aard. Door te bepalen bij welke patiënten de problemen waarschijnlijk wel lang aanhouden, kan een gerichte behandeling er voor zorgen dat het risico op chronische pijn beperkt blijft.
2 februari 2018/door Redactie
Mond- en keelkanker door HPV

Mond- en keelkanker door HPV

Steeds meer jongere slachtoffers worden getroffen door het humaan papillomavirus (HPV). HPV is niet alleen een trigger voor baarmoederhalskanker, maar verhoogt ook de kans op mond- en keelkanker.
31 januari 2018/door Redactie
Gebruik van e-sigaret vergroot kans op roken bij jongeren

Gebruik van e-sigaret vergroot kans op roken bij jongeren

Uit een nieuwe studie is gebleken dat jongeren gaan roken twee keer zo groot is bij jongeren die ooit een e-sigaret hebben geprobeerd, dan bij jongeren die dit niet hebben gedaan. Dit bleek ook te gelden voor andere vormen van ‘dampen’.
26 januari 2018/door Redactie
antibiotica

Voorschrijven van antibiotica – wat gaat er fout?

Antibiotica spelen een fundamentele rol in de tandheelkunde en kunnen goed van pas komen bij het behandelen van patiënten. Echter komen deze wel met bijwerkingen, allergische reacties en, uiteraard, antibiotica resistentie. Deze laatste wordt momenteel beschouwd als een grote bedreiging voor de algemene gezondheid.
10 januari 2018/door Redactie
Snelle wondgenezing in de mond

Snelle wondgenezing in mond dankzij speekselpeptiden

Er is onderzocht waarom wonden in de mond sneller genezen dan in de rest van het lichaam. De resultaten zijn gepubliceerd in een artikel in The Faseb Journal. Specifieke peptiden in het speeksel blijken een belangrijke bijdrage aan de wondgenezing te leveren.
15 december 2017/door Redactie
stoppen met roken

Stoppen met roken vooral vanwege gezondheid kinderen

De gezondheid van kinderen was in 2016 de meest voorkomende reden om te stoppen met roken. Ook het advies van zorgverleners bleek een grote motivatie, aldus het CBS.
6 november 2017/door Anitadeklerk2018
mondkanker screenen

Moet een tandarts patiënten op mondkanker screenen?

In Nederland gaat 80% van de bevolking jaarlijks naar de tandarts. Voor het screenen op mondkanker is de tandarts daarom misschien wel de aangewezen persoon. Hoe staan studenten tandheelkunde hier tegenover? Marcella R. Poelman (Stichting Bijzondere Tandheelkunde) en collega’s onderzochten dit.
23 oktober 2017/door Redactie
Toon meer