Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Vapen
,

Tabaksindustrie zet influencers in voor promotie vapen

KWF maakt zich zorgen om de populariteit van vapen onder jongeren. De tabaksindustrie zet zelfs influencers in om vapen te promoten onder jongeren, zegt Carla van Gils, directeur KWF kankerbestrijding. Tiktokker Jacey vertelt erover in deze video van RTL Nieuws.  
Tonsillectomie verhoogt mogelijk het risico op parodontitis
,

Tonsillectomie verhoogt mogelijk het risico op parodontitis

Het risico op parodontitis is mogelijk significant hoger voor personen die hun amandelen hebben laten verwijderen, volgens een studie die gepubliceerd is in het Journal of Periodontology. Het risico is nog groter voor kinderen jonger dan 12 jaar.
T-cellen mogelijk verantwoordelijk voor orale disfunctie bij hiv-patiënten
,

T-cellen mogelijk verantwoordelijk voor orale disfunctie bij hiv-patiënten

Mensen die hiv-positief zijn kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen omdat hun immuniteit verzwakt is. Dit geldt ook voor de mondgezondheid. Een recent onderzoek gepubliceerd in Nature Communications concludeert dat de orale disfunctie deels wordt veroorzaakt door disfunctionele regulerende T-cellen.
Video Management van Bisfosfonaatgerelateerde osteonecrose van de kaak
, ,

Video: Management van Bisfosfonaatgerelateerde osteonecrose van de kaak

In deze video wordt kort het management besproken van patiënten die behandeld worden met bisfosfonaten. Het belang van preventieve tandheelkunde voor patiënten die gaan starten met bisfosfonaten wordt benadrukt. Ook wordt kort de therapie van beginnende en verder gevorderde osteonecrose van de kaak uitgelicht.
Casus: Tandheelkundige röntgenfoto toont zeldzame horizontaal geïmpacteerde molaren bij man
, , ,

Casus: Tandheelkundige röntgenfoto toont zeldzame horizontaal geïmpacteerde molaren bij man

Bij een 20-jarige man werden zeldzame, identieke bilaterale horizontaal geïmpacteerde onderste molaren ontdekt op een routinematige tandheelkundige röntgenfoto. De vroege detectie leidde ertoe dat de molaren werden getrokken waardoor ernstige toekomstige complicaties werden vermeden, volgens een casusrapport in Cureus Journal of Medical Science.
ziek - Patiënten
,

Patiënten met niet-overdraagbare ziekten hebben vaker ernstigere tandaandoeningen

Niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) en orale ziekten hebben verschillende kenmerken gemeen. Meerdere studies hebben het verband tussen parodontitis en NCD’s onderzocht, maar relaties met andere tandaandoeningen zijn onderbelicht. Uit recent onderzoek dat is gepubliceerd in PLOS One blijkt nu dat patiënten met NCD ook slechtere tandheelkundige aandoeningen hebben dan andere mensen.
Verband tussen vapen en onbehandelde cariës gevonden
,

Verband tussen vapen en onbehandelde cariës gevonden

Het vapen van elektronische sigaretten is geassocieerd met een toename van onbehandelde cariës, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association. De onderzoekers suggereren daarom dat de status van vapen moet worden opgenomen in de vragenlijsten over de gezondheidsgeschiedenis van patiënten.
Tandartsen moeten zich bewust zijn van de symptomen van apenpokken
,

Tandartsen moeten zich bewust zijn van de symptomen van apenpokken

De coronapandemie is nog niet voorbij of er is weer een volgende infectieziekte: de apenpokken. Hoewel het aantal gevallen in onze regio meevalt, zouden tandartsen zich bewust moeten zijn van de symptomen van apenpokken. Enkele van de meest voorkomende laesies die verband houden met het virus kunnen namelijk voor het eerst worden waargenomen in de maxillofaciale regio, volgens een gepubliceerde brief in Oral Surgery.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Grotere kans op wondinfectie voor patiënten met penicilline-allergie

Grotere kans op wondinfectie voor patiënten met penicilline-allergie

Patiënten met een penicilline-allergie die kaakchirurgie ondergaan waarbij een bepaald soort antibioticum als perioperatieve profylaxe wordt toegediend lopen een groter risico op het ontwikkelen van wondinfectie. Dit is de conclusie van een onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery.
3 oktober 2022/door Redactie
Wat er nodig is voor effectieve tandheelkundige zorg voor MS patiënten

Wat er nodig is voor effectieve tandheelkundige zorg voor MS-patiënten

Patiënten met multiple sclerose (MS) lopen een groter risico op het ontwikkelen van parodontitis en cariës als gevolg van problemen bij het uitvoeren van mondzorg en de toegang tot een tandarts, volgens een artikel in het British Dental Journal. Daarom zouden clinici een preventief plan voor MS-patiënten moeten ontwikkelen dat specifieke symptomen aanpak.
28 september 2022/door Redactie
Orale-bacterie-mogelijk-biomarker

Orale bacterie mogelijk biomarker voor patiënten met diabetische nefropathie

De orale bacteriesoort Selenomonas spp is een potentiële biomarker voor patiënten met diabetische nefropathie. Dit blijkt uit een recent onderzoek in BMC Oral Health naar het verschil in de structurele samenstelling van speekselflora tussen chronische parodontitispatiënten met en zonder de veel voorkomende diabetesgerelateerde niercomplicatie.
26 september 2022/door Redactie
Geestelijke-gezondheid-van-patiënten-beïnvloedt-hun-mondgezondheid

Geestelijke gezondheid van patiënten beïnvloedt hun mondgezondheid

Psychische aandoeningen zoals depressie zijn gekoppeld aan slechte mondhygiëne en andere gebitsproblemen. Daardoor wordt het verband tussen mentale en mondgezondheid verder versterkt. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse non-profit CareQuest Institute for Oral Health.
19 september 2022/door Redactie
Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies

Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies

Een grootschalige studie heeft een verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en ontbrekende tanden. Volwassenen ouder dan 30 hebben minder tanden als ze markers hebben van slechte glykemische controle in hun bloed.
14 september 2022/door Redactie
Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi

Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi

Het is bekend dat kauwgom met xylitol tandbederf voorkomt, maar het kan daardoor mogelijk ook vroeggeboorten verminderen en het geboortegewicht verbeteren. Dit blijkt uit een studie bij meer dan 10.000 vrouwen in Malawi die is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics & Gynecology.
13 september 2022/door Redactie
Roken

Stoptober: samen 28 dagen niet roken – informeer je patiënten

In oktober gaat Stoptober weer van start: een campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen niet te roken. Bezoekers van de praktijk kun je wijzen op de Stoptober-campagne. Dit kan bijvoorbeeld met de online materialen die via Stoptober beschikbaar zijn. Ook kun je een gratis toolkit Stoptober bestellen via het Trimbos-instituut.
17 augustus 2022/door anitatest
Mogelijk verband tussen parodontitis en prostaatkanker ontdekt

Mogelijk verband tussen parodontitis en prostaatkanker ontdekt

Onderzoekers hebben een significant verband ontdekt tussen parodontitis en een verhoogd risico op prostaatkanker. Er werd echter geen verhoogd risico waargenomen bij parodontitispatiënten die werden behandeld, volgens een studie gepubliceerd in het International Brazilian Journal of Urology.
15 augustus 2022/door Redactie
Acht orofaciale manifestaties van ziekte van Lyme geïdentificeerd

Acht orofaciale manifestaties van ziekte van Lyme geïdentificeerd

De ziekte van Lyme staat bekend om symptomen als rode vlekken op de huid en pijn. Een systematische review gepubliceerd in het Journal of Dental Hygiene heeft echter acht orofaciale manifestaties geïdentificeerd, waaronder veranderde smaak en gezichtsverlamming.
18 juli 2022/door Redactie
Wat doet een orofaciaal therapeut precies?

Wat doet een orofaciaal therapeut precies?

De orofaciaal fysiotherapeut is een fysiotherapeut-specialist voor gezondheidsproblemen bij functiestoornissen en functionele beperkingen in het hoofd- en halsgebied en in het kauwstelsel. dental INFO interviewde orofaciaal therapeut Kees Putters over zijn vak, indicatiegebieden en doorverwijzingen door mondzorgprofessionals.
4 juli 2022/door Anita test Test
Gen voor craniofaciale afwijkingen ontdekt

Gen voor craniofaciale afwijkingen ontdekt

Onderzoekers hebben de functie geïdentificeerd van een gen dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van craniofaciale afwijkingen. Het gen, ALX3 genaamd, regelt hoe het gebied tussen de ogen en boven de lip eruit ziet en kan hopelijk inzicht geven in craniofaciale afwijkingen bij mensen, wordt beschreven in Developments.
2 juni 2022/door Redactie
Mogelijk verband tussen bruxisme en vitamine D tekort ontdekt

Mogelijk verband tussen bruxisme en vitamine D-tekort ontdekt

De ernst van het op elkaar klemmen en knarsen van tanden die patiënten ervaren kan in verband worden gebracht met hun vitamine D-spiegels. Dit blijkt uit een onderzoek met honderd deelnemers met en zonder bruxisme dat is gepubliceerd in Clinical and Experimental Dental Research.
3 mei 2022/door Redactie
Toon meer