Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Video: van periodontitis naar atheromatose
, ,

Video: van parodontitis naar atheromatose

Periodontitis kan uiteindelijk leiden tot atheromatose. Hoe dat werkt? Daar gaat deze animatievideo van de European Federation of Periodontology (EFP) over.
Integratie van tandheelkunde en gezondheidszorg komt eraan – tijd om je voor te bereiden
,

Integratie van tandheelkunde en gezondheidszorg komt eraan – tijd om je voor te bereiden

Het wordt tijd om na te denken over het integreren van de tandheelkundige en eerstelijnszorg, want dat is de toekomst die eraan komt, schrijft de Amerikaan Dr. Marc Cooper. Niet alleen zal dit voor kostenbesparingen zorgen, maar ook voor verbeterde gezondheidsresultaten en een kleinere zorgkloof van chronisch zieke patiënten.
Coronavirus: waar vind je actuele informatie?
, ,

Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg met onder andere: Vaccinatie mondzorg verwacht vanaf kwartaal 2, 2021 | Waterkwaliteit mondzorgpraktijk in coronatijd | Mogelijk verband tussen COVID-19 en bloedziekten.
Behandeling parodontitis helpt controleren van bloedglucose bij patiënten met diabetes type 2
,

Mogelijk verband tussen COVID-19 en bloedziekten

COVID-19 heeft waarschijnlijk geleid tot ernstige hemorragische necrose op de lippen van een vrouw met een zeldzame bloedziekte. Dit zou een verband kunnen aantonen tussen bloedziekten en SARS-CoV-2-infectie, volgens een casusrapport dat is gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology.
Whitepaper-van-de-FDI-tandheelkundige-teams-essentieel-bij-verminderen-antibioticaresistentie
,

Whitepaper van de FDI: tandheelkundige teams essentieel bij verminderen antibioticaresistentie

De FDI World Dental Federation heeft een whitepaper gepubliceerd over de rol van tandheelkundige teams bij het reduceren van antibioticaresistentie. Directe aanleiding hiervoor is de World Health Organizations (WHO) World Antimicrobial Awareness Week welke op 24 november eindigde.
,

Ontdekking nieuwe speekselklieren kan mogelijk kankerpatiënten helpen

Beeldvorming door middel van een PET/CT-scan en een biomarker voor prostaatkanker heeft geleid tot de ontdekking van een nieuw paar speekselklieren, op de plek waar de neusholte en keel samenkomen. Het sparen van deze klieren bij patiënten die radiotherapie krijgen kan mogelijk de kwaliteit van hun leven verbeteren.
, ,

Mondholte als mogelijke virale transmissieroute voor COVID-19?

De uitbraak van het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus 2 begon slechts een half jaar geleden en groeide snel en veroorzaakte verschillende doden en morbiditeiten. Dit artikel belicht de mondholte als een mogelijke virale transmissieroute naar het lichaam via de Angiotensin-converterende enzym 2-receptor, met richtlijnen voor beschermende maatregelen in de tandartspraktijk.
Identificatie van medische gecompromitteerde patiënten
, , , ,

Identificatie van medische gecompromitteerde patiënten

Welke medische tandheelkundige interacties zijn er en welke factoren spelen hier mee? Lees meer over de mogelijkheden om erachter te komen of de medische gezondheid van uw patiënt invloed heeft op de tandheelkundige behandeling.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Mondafwijkingen-door-systeemziekten 

Mondafwijkingen door systeemziekten 

In de mondzorgpraktijk kunt u geconfronteerd worden met mondafwijkingen die veroorzaakt worden door een systeemziekte. Verslag van de lezing van Prof. dr. Jan G.A.M. de Visscher, MKA chirurg – oncoloog over mondafwijkingen door systeemziekten.
26 oktober 2020/door anitatest
Geïnhaleerde of doorgeslikte instrumenten

Het risico van geïnhaleerde of doorgeslikte instrumenten

Wanneer een patiënt iets inslikt of inhaleert in de behandelstoel, kan dat een aanklacht op basis van nalatigheid opleveren. Deze gevallen zijn gelukkig zeldzaam. Welke voorwerpen worden het meest ingeslikt?
26 oktober 2020/door anitatest

Mondgezondheid kan de ontwikkeling en ernst van psoriasis beïnvloeden

Mondgezondheid en eetgewoontes kunnen een impact hebben op de ontwikkeling en ernst van psoriasis. Psoriasispatiënten die hun tandvleesgezondheid als slecht beoordelen vertonen ernstigere symptomen dan patiënten met gezond tandvlees, aldus een onderzoek gepubliceerd in het Dermatology Online Journal.
22 oktober 2020/door anitatest

Digitaal van de tabak verslaving af in 4 uur

Voor rokers kan de verslaving aan tabak haast onoverkomelijk zijn. Toch is stoppen met roken letterlijk van levensbelang. Tijdens de corona-pandemie biedt Bewegen Werkt de Allen Carr methode online aan. Wat blijkt? De digitale trainingen blijken bijna net zo effectief te zijn.
20 oktober 2020/door Redactie

Vapen verhoogt risico op mondziekten

Vapen of het gebruik van e-sigaretten kan de biofilm van de persoon binnen 24 uur na de blootstelling veranderen, aldus een recente studie. Ook leek de mondholte van gebruikers na enkele maanden vapen op die van patiënten met ernstige parodontitis.
12 oktober 2020/door anitatest

Preventief effect van orale cryotherapie op orale mucositis

Het is aannemelijk dat orale cryotherapie een groter preventief effect heeft op orale mucositis dan gebruikelijke mondzorg afzonderlijk, bij volwassen patiënten die chemotherapie ondergaan. Dit blijkt uit systematisch literatuuronderzoek van studenten Mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht.
5 oktober 2020/door anitatest
Metalen

ALS mogelijk vanaf kindertijd al te voorspellen door tanden

Biomarkers van ALS beginnen zich tijdens de kindertijd in de tanden te ontwikkelen, aldus een studie die gepubliceerd is in de Annals of Clinical and Translational Neurology.
10 september 2020/door anitatest
Aften tonen mogelijk verband met COVID-19

Aften tonen mogelijk verband met COVID-19

Aften in de mondholte zouden in verband kunnen worden gebracht met een SARS-CoV-2-infectie, die COVID-19 veroorzaakt, volgens een artikel dat is gepubliceerd in vakblad Oral Diseases.
13 augustus 2020/door anitatest
verschillen tussen defect-schizofrenie patiënten en andere mensen

Bewijs voor orofaciale verschillen tussen defect-schizofrenie patiënten en andere mensen

Mensen met een bepaalde vorm van schizofrenie hebben een breder gehemelte. Dat is de conclusie van een internationale, interprofessionele groep onderzoekers die daarmee suggereert dat er fysieke verschillen bestaan tussen groepen mensen met bepaalde soorten schizofrenie.
6 augustus 2020/door anitatest

De etiologie van recurrent aphthous stomatitis

Literatuuronderzoek uitgevoerd door studenten Mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht om kennis en inzicht te verkrijgen in de etiologie van recurrent aphthous stomatitis (RAS, aften). Zij concluderen dat immunologische factoren, helicobacter pylori, gezondheid gerelateerde factoren, voeding, vitamines, angst en stress geassocieerd worden met de etiologie van RAS.
13 juli 2020/door anitatest

Positieve gezondheid: wat is het en wat kun je ermee?

Marja van Vliet, onderzoeksmanager aan het Instituut voor Positieve Gezondheid, vertelde in haar lezing wat onder positieve gezondheid wordt verstaan en wat dit betekent voor de (zorg)praktijk.
18 mei 2020/door anitatest
Kinderen verhoogd risico hartaanval

Kinderen met tandbederf hebben later een verhoogd risico op een hartaanval

Tijdens een onderzoek gedurende verschillende decennia, observeerden onderzoekers 755 kinderen voor orale infecties en diens latere risicofactoren op een hartaanval en beroerte.
14 mei 2020/door anitatest
Toon meer