Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

stoppen met roken
,

Stoppen met roken vooral vanwege gezondheid kinderen

De gezondheid van kinderen was in 2016 de meest voorkomende reden om te stoppen met roken. Ook het advies van zorgverleners bleek een grote motivatie, aldus het CBS.
mondkanker screenen
,

Moet een tandarts patiënten op mondkanker screenen?

In Nederland gaat 80% van de bevolking jaarlijks naar de tandarts. Voor het screenen op mondkanker is de tandarts daarom misschien wel de aangewezen persoon. Hoe staan studenten tandheelkunde hier tegenover? Marcella R. Poelman (Stichting Bijzondere Tandheelkunde) en collega’s onderzochten dit.
Hoofd- hals - patientenvereniging symptomen hoofd-halskanker
, ,

79 procent Nederlanders onbekend met symptomen hoofd-halskanker

70 procent van de Nederlanders checkt het gebied rondom hun keel, mond en neus niet (genoeg) op verdachte plekjes. Dat concludeert Patiëntenvereniging Hoofd-Hals op basis van een enquête onder ruim 800 Nederlanders over hoofd-halskanker.
obesitas
,

Obesitas en gedragsverandering

Tussen de 40 en 50% van de Nederlandse volwassenen heeft last van overgewicht. Met meer bewegen, minder drinken, gezonder eten en stress vermijden zou gemiddeld een jaar of tien aan ons leven toegevoegd kunnen worden. Maar hoe verander je gedrag? Verslag van de lezing van em. prof. dr. Ivan Wolffers.
boulimia
,

Het effect van boulimia op mondgezondheid

Boulimia is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar ook voor die van de mond. Professor Andrew Elder highlight de effecten van boulimia en hoe patiënten hier het best geholpen mee kunnen worden.
mond
,

Mondkankergevallen zal naar verwachting stijgen

Het aantal gevallen van kanker in de mond en keelholte bij mannen zal naar verwachting in 2017 toenemen tot meer dan 35.000 in de Verenigde Staten. Volgens het rapport over kankersterfte gepubliceerd door de American Cancer Society (ACS) zullen 7.000 mannen uiteindelijk overlijden aan deze vormen van kanker in 2017.
hoofd- hals
,

Intekenrichtlijnen voor voorkomen weefselschade bestraling hoofd en hals

Charlotte Brouwer, klinisch fysicus, heeft nieuwe intekenrichtlijnen ontworpen om weefselschade in het gebied rondom de hoofd en hals nog beter te kunnen voorkomen in geval van bestraling.
oncobiologie
,

Orale oncobiologie en het herkennen van huidkanker

Ontwikkelingen op het gebied van oncologische diagnostiek gaan erg snel. Verslag van de lezing van dr. Van Es over de orale oncobiologie en de poort-wachtklier procedure. Hoe herkent u vroegtijdig gezichtshuidtumoren bij uw patiënt?

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

mondprotheses

Obstructieve slaap apneu gelinkt aan mondprotheses

Nieuw onderzoek suggereert dat er een sterke link bestaat tussen obstructieve slaapapneu en complicaties met eerder geplaatste mondprotheses.
6 juni 2017/door Redactie
Antibiotica

Onderzoekers ontwikkelen alternatieven voor antibiotica

De toename van antimicrobiële resistentie is een van de grootste uitdagingen in de moderne geneeskunde, omdat beschikbare antibiotica hierdoor hun doeltreffendheid verliezen. Het aantal sterfgevallen door normale bacteriële infecties zal zo toenemen.
15 mei 2017/door Redactie
Drugsverslaafden

Drugsverslaafden hebben 3,5 tanden minder

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat drugsgebruik van grote invloed is op de mondgezondheid. Drugsverslaafden hebben gemiddeld 3,5 tanden minder, een verhoogd risico op cariës en zijn vatbaarder voor parodontitis.
8 mei 2017/door Redactie
patiënten met hiv

Geen voorzorgsmaatregelen in de praktijk nodig voor patiënten met HIV

De German Dental Association heeft een video gemaakt om te informeren over het behandelen van patiënten met HIV, HBV en HCV.
24 april 2017/door Redactie
Oral cancer awareness

April: Oral Cancer Awareness Month in de Verenigde Staten

April is Oral Cancer Awareness Month in de Verenigde Staten. Naar schatting worden dit jaar 49.750 mensen in de Verenigde Staten gediagnosticeerd met orale kanker. De Oral Cancer Foundation wil hier meer bewustzijn voor creëren.
18 april 2017/door Redactie
groene staar

Mondgezondheid van invloed op groene staar

Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Een nieuwe studie heeft nu echter ook gevonden dat er meer risico is op het ontwikkelen van glaucoom op het moment dat het aantal natuurlijke tanden in de mond afneemt.
24 maart 2017/door Redactie
cardiovasculaire pathologie

De link tussen orale en cardiovasculaire pathologie

Micro-organismen in het bloed en de ontstekingsreacties die daaruit voorvloeien dragen bij aan de ontwikkeling van hart en vaatziekten. Er is een link met de mondgezondheid. Welke mogelijke rol spelen orale bacteriën op de epidemiologie en pathofysiologie van hart en vaatziekten? Congresverslag met focus op endocarditis.
20 maart 2017/door Redactie
nagelbijters

Veel darmbacteriën in de mond van nagelbijters

Voor veel mensen is het een dagelijkse gewoonte: nagelbijten. Nagelbijten (onychofagie) wordt geassocieerd met stress of verveling. Volgens onderzoek hebben nagelbijters meer darmbacteriën in de mond dan niet-bijters. Door deze bacteriegroei kunnen nagelbijters meer problemen krijgen met hun spijsvertering.
20 maart 2017/door Redactie
vitamine b12

Tandpasta tegen tekort aan vitamine B12

Vegetariërs en veganisten hebben vaak een tekort aan vitamine B12, aangezien deze zich voornamelijk bevindt in producten als vlees, vis en zuivel. Een nieuw soort tandpasta komt met een oplossing.
1 maart 2017/door Redactie
hoofd-hals

Immunotherapie verlengt levensduur van hoofd-halskankerpatiënten

Gebruik van Nivolumab kan de levensduur verlengen van patiënten met hoofd-halskanker die eerder zijn behandeld met chemotherapie maar daar geen baat meer bij hebben. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.
13 februari 2017/door Redactie
Oncologische afwijkingen

Oncologische afwijkingen en de rol van de tandarts

4% van de Nederlandse bevolking leeft met kanker of de gevolgen ervan en 100.000 mensen hebben een oncologische afwijking. Hoe is de behandeling, nazorg en preventie ervan en welke rol speelt het tandheelkundig team hierin? Waar moet je als tandarts op letten bij hoofd-halstumoren?
23 januari 2017/door Redactie
speeksel

Promotie: speeksel van mannen en vrouwen is anders samengesteld

Het speeksel van vrouwen is op een andere manier samengesteld dan dat van mannen, aldus Andrei Prodan in zijn proefschrift. Hij lichtte tijdens zijn promotie op 17 januari toe dat het speeksel van vrouwen een lagere pH-waarde en minder buffercapaciteit heeft dan dat van mannen.
20 januari 2017/door Redactie
Toon meer