Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Orale-bacterie-mogelijk-biomarker
,

Orale bacterie mogelijk biomarker voor patiënten met diabetische nefropathie

De orale bacteriesoort Selenomonas spp is een potentiële biomarker voor patiënten met diabetische nefropathie. Dit blijkt uit een recent onderzoek in BMC Oral Health naar het verschil in de structurele samenstelling van speekselflora tussen chronische parodontitispatiënten met en zonder de veel voorkomende diabetesgerelateerde niercomplicatie.
Geestelijke-gezondheid-van-patiënten-beïnvloedt-hun-mondgezondheid
,

Geestelijke gezondheid van patiënten beïnvloedt hun mondgezondheid

Psychische aandoeningen zoals depressie zijn gekoppeld aan slechte mondhygiëne en andere gebitsproblemen. Daardoor wordt het verband tussen mentale en mondgezondheid verder versterkt. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse non-profit CareQuest Institute for Oral Health.
Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies
,

Verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en tandverlies

Een grootschalige studie heeft een verband gevonden tussen bloedglucosewaarden en ontbrekende tanden. Volwassenen ouder dan 30 hebben minder tanden als ze markers hebben van slechte glykemische controle in hun bloed.
Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi
, ,

Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi

Het is bekend dat kauwgom met xylitol tandbederf voorkomt, maar het kan daardoor mogelijk ook vroeggeboorten verminderen en het geboortegewicht verbeteren. Dit blijkt uit een studie bij meer dan 10.000 vrouwen in Malawi die is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics & Gynecology.
Roken
,

Stoptober: samen 28 dagen niet roken - informeer je patiënten

In oktober gaat Stoptober weer van start: een campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen niet te roken. Bezoekers van de praktijk kun je wijzen op de Stoptober-campagne. Dit kan bijvoorbeeld met de online materialen die via Stoptober beschikbaar zijn. Ook kun je een gratis toolkit Stoptober bestellen via het Trimbos-instituut.
Mogelijk verband tussen parodontitis en prostaatkanker ontdekt
, ,

Mogelijk verband tussen parodontitis en prostaatkanker ontdekt

Onderzoekers hebben een significant verband ontdekt tussen parodontitis en een verhoogd risico op prostaatkanker. Er werd echter geen verhoogd risico waargenomen bij parodontitispatiënten die werden behandeld, volgens een studie gepubliceerd in het International Brazilian Journal of Urology.
Acht orofaciale manifestaties van ziekte van Lyme geïdentificeerd
,

Acht orofaciale manifestaties van ziekte van Lyme geïdentificeerd

De ziekte van Lyme staat bekend om symptomen als rode vlekken op de huid en pijn. Een systematische review gepubliceerd in het Journal of Dental Hygiene heeft echter acht orofaciale manifestaties geïdentificeerd, waaronder veranderde smaak en gezichtsverlamming.
Wat doet een orofaciaal therapeut precies?
,

Wat doet een orofaciaal therapeut precies?

De orofaciaal fysiotherapeut is een fysiotherapeut-specialist voor gezondheidsproblemen bij functiestoornissen en functionele beperkingen in het hoofd- en halsgebied en in het kauwstelsel. dental INFO interviewde orofaciaal therapeut Kees Putters over zijn vak, indicatiegebieden en doorverwijzingen door mondzorgprofessionals.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Gen voor craniofaciale afwijkingen ontdekt

Gen voor craniofaciale afwijkingen ontdekt

Onderzoekers hebben de functie geïdentificeerd van een gen dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van craniofaciale afwijkingen. Het gen, ALX3 genaamd, regelt hoe het gebied tussen de ogen en boven de lip eruit ziet en kan hopelijk inzicht geven in craniofaciale afwijkingen bij mensen, wordt beschreven in Developments.
2 juni 2022/door Redactie
Mogelijk verband tussen bruxisme en vitamine D tekort ontdekt

Mogelijk verband tussen bruxisme en vitamine D-tekort ontdekt

De ernst van het op elkaar klemmen en knarsen van tanden die patiënten ervaren kan in verband worden gebracht met hun vitamine D-spiegels. Dit blijkt uit een onderzoek met honderd deelnemers met en zonder bruxisme dat is gepubliceerd in Clinical and Experimental Dental Research.
3 mei 2022/door Redactie
Test met orale bacteriën in de strijd tegen kanker

Test met orale bacteriën in de strijd tegen kanker

Een onderzoeker van de Rutgers School of Dental Medicine gaat kankerpatiënten behandelen met een nieuw soort therapie op basis van een eiwit dat wordt geproduceerd door een orale bacterie.
2 mei 2022/door Redactie
Mogelijk doelwit voor immunotherapie voor orale kankers ontdekt

Mogelijk doelwit voor immunotherapie voor orale kankers ontdekt

Onderzoekers geloven dat ze voor het eerst hebben vastgesteld hoe een omgevingsreceptor de immuunrespons onderdrukt bij patiënten met mondkanker. Deze resultaten hebben belangrijke implicaties voor het begrijpen van de biologie van immunosuppressie bij kanker en voor het inzetten van de AhR voor immunotherapie bij kanker.
14 april 2022/door Redactie
Bijna drie keer groter risico op overdosis na voorschrijven opioïden door tandarts

Bijna drie keer groter risico op overdosis na voorschrijven opioïden door tandarts

Het risico op een opioïdenoverdosis is bijna drie keer groter voor patiënten die opioïden krijgen voorgeschreven na een tandheelkundige ingreep vergeleken met patiënten die dit niet krijgen, volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine. Daarnaast kan het risico op overdosis verdubbelen voor familieleden van die patiënten.
13 april 2022/door Redactie
Onbalans in orale bacteriën gelinkt aan belangrijke biomarker voor ziekte van Alzheimer

Onbalans in orale bacteriën gelinkt aan belangrijke biomarker voor ziekte van Alzheimer

Volwassenen met een goede cognitieve gezondheid maar met meer schadelijke orale bacteriën lopen mogelijk een groter risico op een belangrijke biomarker voor de ziekte van Alzheimer. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.
11 april 2022/door Redactie
Casus Vrouw krijgt gevoel in mond terug na directe zenuwreparatie tijdens kaakoperatie

Casus: Vrouw krijgt gevoel in mond terug na directe zenuwreparatie tijdens kaakoperatie

Een vrouw in Japan kan na 15 maanden weer pijn en temperatuur in haar mond voelen dankzij de reparatie van haar alveolaire zenuw. Deze was beschadigd tijdens een kaakoperatie, wordt beschreven in een casusrapport in het Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, Medicine, and Pathology.
21 maart 2022/door Redactie
Coronavirus: waar vind je actuele informatie?

Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg met onder andere: COVID-19-vaccin veroorzaakt mogelijk gordelroos in de mondholte | Mondzorg geen voorrang bij boostervaccinatie.
28 februari 2022/door anitatest
Poster Point-of-care-testen in de mondzorg

Poster: Point-of-care-testen in de mondzorg

Studenten Lieke Broekmeulen en Kelsey Sabandar onderzochten wat zijn de percepties en attitudes van mondhygiënisten zijn met betrekking tot het toepassen van POCT's op biomarkers in speeksel als onderdeel van de mondzorg-behandelingen.
21 februari 2022/door Redactie
Meerderheid van mondhygiënisten voert extra- en intra-oraalonderzoek uit bij elke patiënt

Meerderheid van mondhygiënisten voert extra- en intra-oraalonderzoek uit bij elke patiënt

Mondkanker staat op de 19e plek in de ranglijst van doodsoorzaken op basis van sterfte door kanker in Nederland. Een voorstadium van mondkanker wordt ook wel een (pre)maligne orale afwijking genoemd. De mondhygiënist kan een belangrijke rol spelen in de vroegdiagnostiek van een (pre)maligne orale afwijking.
21 februari 2022/door Redactie
Nieuwe risicofactoren voor HPV-gerelateerde orale kanker ontdekt

Nieuwe risicofactoren voor HPV-gerelateerde orale kanker ontdekt

Mensen die meer dan tien orale sekspartners hebben gehad, lopen een ongeveer vier keer zo groot risico op humaan papillomavirus-gerelateerde (HPV) orofaryngeale kanker (OPC) dan mensen met minder partners. Dit concluderen wetenschappers in Cancer na een onderzoek naar nieuwe risicofactoren en serologische markers over de kans op HPV-OPC.
2 februari 2022/door Redactie
Massage en aromatherapie mogelijke behandeling TMD

Massage en aromatherapie mogelijke behandeling TMD

Er is mogelijk een nieuwe methode om temporomandibulaire disfunctie te behandelen. Aromatherapiemassage met lavendelolie vermindert de pijn en zorgt voor grotere mondopening, volgens een studie gepubliceerd in Cranio.
1 februari 2022/door Redactie
Toon meer