Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Coronavirus: waar vind je actuele informatie?
, ,

Actueel coronavirus: info voor de mondzorg

Een overzicht van de laatste stand van zaken over het coronavirus en de mondzorg met onder andere: Mondzorgmedewerkers krijgen voorrang bij testen op corona | Voorwaarden behandelen bijzondere doelgroepen aangepast | BTW-vrijstelling mondkapjes verlengd.
Metalen
,

ALS mogelijk vanaf kindertijd al te voorspellen door tanden

Biomarkers van ALS beginnen zich tijdens de kindertijd in de tanden te ontwikkelen, aldus een studie die gepubliceerd is in de Annals of Clinical and Translational Neurology.
Aften tonen mogelijk verband met COVID-19
, ,

Aften tonen mogelijk verband met COVID-19

Aften in de mondholte zouden in verband kunnen worden gebracht met een SARS-CoV-2-infectie, die COVID-19 veroorzaakt, volgens een artikel dat is gepubliceerd in vakblad Oral Diseases.
verschillen tussen defect-schizofrenie patiënten en andere mensen
,

Bewijs voor orofaciale verschillen tussen defect-schizofrenie patiënten en andere mensen

Mensen met een bepaalde vorm van schizofrenie hebben een breder gehemelte. Dat is de conclusie van een internationale, interprofessionele groep onderzoekers die daarmee suggereert dat er fysieke verschillen bestaan tussen groepen mensen met bepaalde soorten schizofrenie.
,

De etiologie van recurrent aphthous stomatitis

Literatuuronderzoek uitgevoerd door studenten Mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht om kennis en inzicht te verkrijgen in de etiologie van recurrent aphthous stomatitis (RAS, aften). Zij concluderen dat immunologische factoren, helicobacter pylori, gezondheid gerelateerde factoren, voeding, vitamines, angst en stress geassocieerd worden met de etiologie van RAS.
, , ,

Positieve gezondheid: wat is het en wat kun je ermee?

Marja van Vliet, onderzoeksmanager aan het Instituut voor Positieve Gezondheid, vertelde in haar lezing wat onder positieve gezondheid wordt verstaan en wat dit betekent voor de (zorg)praktijk.
Kinderen verhoogd risico hartaanval
, ,

Kinderen met tandbederf hebben later een verhoogd risico op een hartaanval

Tijdens een onderzoek gedurende verschillende decennia, observeerden onderzoekers 755 kinderen voor orale infecties en diens latere risicofactoren op een hartaanval en beroerte.
Kinderen met autisme
, ,

Kinderen met autisme hebben minder cariës maar andere mondgezondheidsproblemen

Kinderen met autisme ervaren minder cariës en missende of gevulde tanden dan hun neuro-typische leeftijdsgenoten, dat tonen bevindingen van een nieuwe Amerikaanse studie.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/medisch-tandheelkundig/het-verliezen-van-tongvet-vermindert-slaapapneu/

Het verliezen van tongvet vermindert slaapapneu

Het was al duidelijk dat afvallen een effectieve behandeling is voor obstructieve slaapapneu (OSA), maar het was tot nu toe onduidelijk waarom dit het geval is. Onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de University of Pennsulvania hebben ontdekt dat het gelinkt is aan het vetgehalte van de tong.
29 april 2020/door Redactie
kauwen

Mogelijk verband tussen metaboolsyndroom en tandverlies

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in de Journal of the American Dental Association is er misschien een verband tussen metaboolsyndroom en tandverlies. Metaboolsyndroompatiënten hadden minder tanden en vaker een niet-functionerend gebit dan mensen zonder dit syndroom.
23 april 2020/door Redactie
Vapen onder tieners kan opstap zijn naar echte sigaretten

Mogelijk groter risico op ernstige corona-infectie door roken, vapen en drugs

Tot nu toe werden vooral ouderen en mensen met onderliggende medische aandoening als risicogroep gezien voor COVID-19. Volgens recent onderzoek zijn roken, vapen het drugsgebruik echter ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van pneumonia door het virus.
7 april 2020/door Redactie
Spoed mondzorg

Wat wordt verstaan onder spoedeisende mondzorg?

De mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT en ook de Vlaamse beroepsverenigingen VBT en VVT adviseren hun leden om de reguliere zorgverlening op te schorten en uitsluitend spoedbehandelingen te doen bij niet-coronapatiënten. Het ministerie van VWS en de IGJ ondersteunen dit advies. Wat wordt er nu verstaan onder “spoedeisende mondzorg”?
30 maart 2020/door anitatest
FFP2-masker

Hergebruik mondkapjes mogelijk door plasma-ionisatie

Zoals iedereen weet is er momenteel een tekort aan FFP2 mondkapjes in Nederland. Roy Pelzer heeft een methode ontdekt waardoor met behulp van plasma-ionisatie de kapjes kunnen worden gesteriliseerd en ze tot twee keer kunnen worden hergebruikt.
24 maart 2020/door anitatest
Noodklok luidt in Ierland voor dentaal toerisme

VWS steunt inzet KNMT om over te gaan op spoedzorg

Het ministerie van VWS heeft zojuist laten weten dat ze het advies van de KNMT - in samenwerking met de ANT NVM-Mondhygiënisten en ONT - ondersteunt om de reguliere zorgverlening te staken en in de eigen praktijk nog uitsluitend spoedzorg te verlenen aan niet-coronapatiënten.
18 maart 2020/door Redactie

‘Vraag aan de patiënt of hij kaakklachten heeft!’

Tandartsen en mondhygiënisten krijgen regelmatig te maken met patiënten met kaakklachten, al dan niet veroorzaakt door bruxisme. Orofaciale fysiotherapie kan deze klachten vaak verhelpen. dental INFO sprak met orofaciaal fysiotherapeut Saskia Vrickx over orofaciale klachten en de behandeling ervan.
16 maart 2020/door Redactie

Voortaan geen eigen risico meer bij stoppen-met-rokenprogramma’s

Rokers betalen in 2020 geen eigen risico meer wanneer ze meedoen aan een stoppen-met-roken-programma vanuit de eerstelijnszorg. Dat hebben zorgverzekeraars besloten.
6 maart 2020/door Redactie

Coronavirus gemonitord bij Nivels griepsurveillance

Naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus is het Nivel begonnen met het monitoren van het virus bij de griepsurveillance. Met behulp van de 40 Nivel-Peilstations worden patiënten met griepachtige verschijnselen nu ook getest op de aanwezigheid van het coronavirus.
27 februari 2020/door Redactie

Europese Federatie van Parodontologie en Wereldgezondheidsorganisatie publiceren rapport over links tussen parodontale en hart- en vaatziekten

Er is al veel onderzocht en gepubliceerd over de link tussen parodontitis en hartziekten. Nu is het bewijsmateriaal vanuit beide professies bekeken wat heeft geleid tot een consensusartikel met aanbevelingen voor preventie en behandeling.
25 februari 2020/door Redactie

Veranderend speeksel hielp mensen tijdens evolutie

Speeksel heeft mensen in evolutionair opzicht misschien geholpen op weg naar het worden van een nieuwe soort. Veranderingen in dieet en leefstijl hebben hier waarschijnlijk voor gezorgd, aldus nieuw onderzoek gepubliceerd in Molecular Biology and Evolution.
29 januari 2020/door Redactie
Vier tips om medicatiefouten te voorkomen

Vier tips om medicatiefouten te voorkomen

Het toedienen en voorschrijven van medicatie is een integraal onderdeel van de hedendaagse tandheelkunde. Hierdoor is het risico op medicatiefouten en bijwerkingen van geneesmiddelen reëel. In de Journal of the California Dental Association geven experts tips om schade te voorkomen.
15 januari 2020/door Redactie
Toon meer