Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Geneesmiddel voor de behandeling van aften in mond als gevolg van chemotherapie
Thema A-Z

Geneesmiddel voor de behandeling van aften in mond als gevolg van chemotherapie

Het Britse farmaceutische bedrijf Quest Pharm heeft samen met Aston University in Birmingham een medicijn ontwikkeld om aften in de mond te behandelen die worden veroorzaakt door een hoge dosis chemotherapie.
Verband tussen patiënten met scoliose en kaakgewrichtsklachten
Medisch | Tandheelkundig

Verband tussen patiënten met scoliose en kaakgewrichtsklachten

Patiënten met scoliose zijn vatbaarder voor temporomandibulaire dysfuncties (TMD’s). Een studie gepubliceerd in Clinical Radiology onderzocht met behulp van echografie of er een verband is tussen misvorming in de wervelkolom en het kaakgewricht (TMJ).
antbiotica
Medisch | Tandheelkundig

NSAID’s verminderen risico op postoperatief delirium

Volgens een onderzoek dat werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van anesthesiology 2024 kunnen niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen het risico van patiënten op postoperatief delirium helpen verminderen.
Diabetesmedicijn voor de behandeling van parodontale ziekten
Thema A-Z

Diabetesmedicijn voor de behandeling van parodontale ziekten

Een veelgebruikt diabetesmedicijn metformine, kan tandvleesaandoeningen behandelen. In de publicatie in het Journal of Translational Medicine hebben onderzoekers ontdekt dat metformine ontstekingen en suikerniveaus onder controle kan houden voor preventie van orale en systemische ziektes.
Medisch | Tandheelkundig

Disfunctionele ademhaling in de mondzorg

Disfunctionele ademhaling, vooral mondademhaling, is een veelvoorkomend maar vaak onopgemerkt probleem. Tandartsen kunnen deze ademhalingsproblemen vroegtijdig signaleren en patiënten doorverwijzen naar specialisten voor verdere behandeling. Dit artikel bespreekt de relatie tussen disfunctionele ademhaling en mondgezondheid, en de cruciale rol van de tandarts in het herkennen en aanpakken van deze problemen.
Medisch | Tandheelkundig

Occlusale hygiëne: de technische procedure van het inslijpen

Voor iedereen is mondhygiëne een vanzelfsprekend begrip en ook iets wat moet worden bijgehouden. Het begrip occlusale hygiëne komt haast niet voor, is door velen onbegrepen en daardoor onderschat. Tandarts Hans Beekmans beschrijft in dit artikel hoe je een goede occlusie en articulatie kunt verkrijgen.
Slechte mondgezondheid leidt tot verzwakking bij oudere mannen
Thema A-Z

Het verband tussen mondgezondheid en geestelijke gezondheid

Volgens een studie gepubliceerd in Plos One kan de voedingsstatus en daarmee ook het psychologische welzijn verbeteren door het in stand houden van een optimale mondgezondheid naarmate mensen ouder worden.
diabetespatiënten
Medisch | Tandheelkundig

Nivel onderzoek: Bijna 1,2 miljoen mensen met diabetes in Nederland

In 2022 waren er in de Nederlandse huisartsenpraktijken bijna 1,2 miljoen mensen bekend met diabetes, waarvan 108.100 met diabetes type 1 en 1.064.800 met diabetes type 2. Het aantal mensen met diabetes type 2 is langzaam gestegen in de periode 2011 – 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel.

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Marja laine

dr. Marja Laine over speekselproblemen: ‘Het is belangrijk om aandacht te geven aan het probleem binnen de praktijk’

Door de vergrijzing van de patiëntenpopulatie doen speekselproblemen zich in toenemende mate voor. In een interview met prof. Marja Laine, specialiste op het gebied van ademgeur en mondvloeistoffen, vertelt zij over de prevalentie, oorzaak en de rol die een tandarts kan spelen bij de diagnose en behandeling ervan.
7 oktober 2024/door Redactie
Casus: Medicijn tegen hoge bloeddruk veroorzaakt gingiva hyperplasie bij 52-jarige man

Onderzoek: relatie cardiovasculaire risicofactoren (CRFs) van moeders en de micro-organismen in de mond van moeder en kind

Maria Azevedo onderzocht de relatie tussen de cardiovasculaire risicofactoren (CRFs) van moeders en de micro-organismen in de mond van moeder en kind. Zij ontdekte dat vrouwen met een hoge bloeddruk meer ontstekingen in hun mond hadden. Ook vond ze een verband tussen sommige bacteriën en andere CRFs.
2 oktober 2024/door Redactie
Stress

Na een traumagerichte behandeling bij mensen met PTSS en chronische pijnlijke TMD nemen pijnlijke TMD, waakbruxisme en slaapbruxisme af

Volgens een recent onderzoek door Wendy Knibbe, Ad de Jongh, Kübra Acar-Ceylan, Zahra Al Hamami, Corine M. Visscher en Frank Lobbezoo kan een traumagerichte behandeling voor PTSS positieve effecten hebben op chronische pijnlijke TMD, waak- en slaapbruxisme.
23 september 2024/door Redactie
Verband tussen occlusiefunctie en bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2

Verband tussen occlusiefunctie en bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes type 2

Een studie gepubliceerd in PLOS ONE presenteert een manier om de bloedsuikerspiegel van patiënten met type 2-diabetes te verbeteren. Uit het onderzoek bleek dat patiënten met diabetes type 2 met een goede occlusiefunctie en voldoende tanden een significant lagere bloedsuikerspiegel hebben.
20 september 2024/door Redactie
Verband tussen mondgezondheid en gezondheidszorg aan patiënten met ziekte van Sjögren

Verband tussen mondgezondheid en gezondheidszorg aan patiënten met ziekte van Sjögren

Door het koppelen van elektronische medische en tandheelkundige dossiers wordt geprobeerd betere zorg te leveren aan patiënten met de ziekte van Sjögren volgens onderzoekers van het Regenstrief institute en de Indiana University School of Dentistry.
16 augustus 2024/door Redactie
Roken

Stoptober: samen 28 dagen niet roken – bestel de toolkit

In september start de consumentencampagne om rokers aan te moedigen mee te doen aan Stoptober: een campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen niet te roken. Het Trimbos-instituut heeft een toolkit beschikbaar om patiënten te motiveren om mee te doen aan Stoptober.
15 augustus 2024/door anitatest
Gezichtspijn

Oorzaak gevoelloosheid lip-kinregio niet altijd goedaardig

Een goedaardige dentale aandoening is vaak de oorzaak van het Numb Chin Syndrome. Soms is er echter sprake een systemische ziekte of maligne aandoening.
8 juli 2024/door Anita test Test
Vapen

Vragen over vapen?

Er zijn veel vragen over de gezondheidseffecten van vapes (elektronische sigaretten). In de factsheet over vapes van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut kun je veel informatie hierover lezen.
4 juli 2024/door anitatest
medicatie

Mogelijk verband tussen medicijngebruik bij ADHD-patiënten en benodigde restauratieve behandelingen

ADHD-patiënten die chronisch methylfenidaat (MF) gebruiken hebben mogelijk vaker restauratieve behandelingen nodig dan mensen die dit medicijn niet nemen. Volgens onderzoek in Special Care in Dentistry verhoogde elke genomen gram van het stimulerende middel de kans dat de persoon een restauratieve behandeling nodig had.
3 juli 2024/door Redactie
vast, depressie, hersenen

Het verband tussen de mondgezondheid en mentale gezondheid

In een Amerikaans onderzoek van Delta Dental werden 1000 ouderen gevraagd naar hun mondgezondheid en indicaties van de mentale gezondheid. Mentale gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat senioren hun mondgezondheid verwaarlozen. Een slechte mondgezondheid zorgt ervoor dat er psychische problemen ontstaan en dit kan leiden tot mondpijn, depressie, angst en een laag zelfbeeld.
1 juli 2024/door Anita test Test
Mondpleister

Nieuwe zelfklevende pleister voor behandeling van mondziekten lichen planus en afteuze stomatitis

Er is onderzoek gedaan naar een nieuwe zelfklevende pleister voor de behandeling van Lichen planus en recidiverende afteuze stomatitis (RAS). De Dental Tough Adhesive (DenTAI) pleister bezit robuuste mechanische eigenschappen, is in staat tot sterke hechting en zorgt voor langdurige afgifte van clobetasol-17-propionaat.
24 juni 2024/door Anita test Test
kauwen

Mogelijk verband tussen bloedglucosewaarden en kauwfunctie bij diabetespatiënten

De bloedglucosewaarde van mensen met diabetes type 2 (DT2) hangt mogelijk af van hun kauwfunctie. Volgens een onderzoek bij 94 patiënten in Turkije dat is gepubliceerd in PLOS ONE hadden patiënten met een verminderde kauwfunctie een significant hogere bloedglucosespiegel.
18 juni 2024/door Redactie
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?