Medisch | Tandheelkundig

Steeds meer onderzoeken geven de relatie tussen een gezonde mond en de algehele gezondheid aan. Hier leest u over deze onderzoeken, over de implicaties van geneesmiddelengebruik op de mondzorg(behandeling) en het voorschrijven van medicatie door tandartsen.

Fonds Mondgezondheid steunt vervolg strafzaak tabaksindustrie
,

Fonds Mondgezondheid steunt vervolg strafzaak tabaksindustrie

Het KNMT Fonds Mondgezondheid is teleurgesteld over het feit dat het Openbaar Ministerie geen strafzaak tegen de tabaksindustrie begint. Zij steunen advocaat Bénédicte Ficq, die naar het Gerechtshof stapt om hierop in beroep te gaan met behulp van artikel 12 strafvorderingsprocedure.
Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen
, ,

Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mannen twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van mondkanker. Waar in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 2,500 vrouwen met mondkanker worden gediagnosticeerd, is dit het geval voor wel 5,300 mannen.
Parodontitis verhoogt risico op maagkanker
, ,

Parodontitis verhoogt risico op maagkanker

De rij met ziektes waar het hebben van parodontitis een negatief effect op heeft blijft maar groeien. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat parodontitis ook het risico op het ontwikkelen van maagkanker verhoogt.
levercirrose
, ,

Parodontitis leidt tot verhoogde mortaliteit bij levercirrose

Een ontsteking van de tand heeft niet alleen gevolgen voor de mondhygiëne en mond zelf. Verscheidene studies hebben reeds aangetoond dat parodontitis tot systemische effecten leidt. Uit een Nederlandse studie blijkt zelfs dat parodontitis sterfte door cirrose verhoogt.
Voorbereiding op tandheelkundige noodgevallen
,

Voorbereiding op tandheelkundige noodgevallen

Wat moet u doen als een patiënt een acuut myocardinfarct ondervindt tijdens een afspraak? Heeft u een noodplan? Tijdens de California Dental Association 2017 vergadering werd er een presentatie gegeven over hoe u het beste voorbereidingen kunt treffen voor eventuele ernstige medische gevallen.
mondkanker
,

Amerikaanse beroepsvereniging tandartsen AGD focust op mondkanker

Nieuw in de missie van het Amerikaanse Academy of General Dentistry (AGD) fonds is om tandartsen betere mogelijkheden te geven voor het verbeteren van de algemene mondgezondheid, door middel van het promoten van mondkanker bewustzijn, preventie van risico factoren en het trainen van tandartsen in het diagnosticeren van mondkanker.
ANT sluiten zich aan bij rechtszaak tegen tabaksindustrie
,

ANT en KNMT sluiten zich aan bij rechtszaak tegen tabaksindustrie

Ook de ANT schaart zich namens alle tandartsen achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie.
Neuspeuteren goed voor gebit
,

Neus peuteren goed voor gebit?

Het was volop in de media: het bericht dat in je neus peuteren en het opeten van snotjes gezond zou zijn en met name je mondgezondheid ten goede zou komen. Is dit werkelijk het geval?

Partnernieuws

Links medisch | tandheelkundig

Meer medisch | tandheelkundig

Diabetes negatieve invloed op mondgezondheid

Diabetes negatieve invloed op mondgezondheid

Uit nieuw onderzoek op muizen is gebleken dat diabetes de mondgezondheid zodanig negatief beïnvloedt dat het ontstekingen en botafbraak bevordert.
2 februari 2018/door Redactie
chronische TMD

Hoe is de ontwikkeling van chronische TMD te voorspellen?

Bij veel patiënten met pijn door temporomandibulaire dysfunctie (TMD) zijn de symptomen van voorbijgaande aard. Door te bepalen bij welke patiënten de problemen waarschijnlijk wel lang aanhouden, kan een gerichte behandeling er voor zorgen dat het risico op chronische pijn beperkt blijft.
2 februari 2018/door Redactie
Mond- en keelkanker door HPV

Mond- en keelkanker door HPV

Steeds meer jongere slachtoffers worden getroffen door het humaan papillomavirus (HPV). HPV is niet alleen een trigger voor baarmoederhalskanker, maar verhoogt ook de kans op mond- en keelkanker.
31 januari 2018/door Redactie
Gebruik van e-sigaret vergroot kans op roken bij jongeren

Gebruik van e-sigaret vergroot kans op roken bij jongeren

Uit een nieuwe studie is gebleken dat jongeren gaan roken twee keer zo groot is bij jongeren die ooit een e-sigaret hebben geprobeerd, dan bij jongeren die dit niet hebben gedaan. Dit bleek ook te gelden voor andere vormen van ‘dampen’.
26 januari 2018/door Redactie
antibiotica

Voorschrijven van antibiotica – wat gaat er fout?

Antibiotica spelen een fundamentele rol in de tandheelkunde en kunnen goed van pas komen bij het behandelen van patiënten. Echter komen deze wel met bijwerkingen, allergische reacties en, uiteraard, antibiotica resistentie. Deze laatste wordt momenteel beschouwd als een grote bedreiging voor de algemene gezondheid.
10 januari 2018/door Redactie
Snelle wondgenezing in de mond

Snelle wondgenezing in mond dankzij speekselpeptiden

Er is onderzocht waarom wonden in de mond sneller genezen dan in de rest van het lichaam. De resultaten zijn gepubliceerd in een artikel in The Faseb Journal. Specifieke peptiden in het speeksel blijken een belangrijke bijdrage aan de wondgenezing te leveren.
15 december 2017/door Redactie
stoppen met roken

Stoppen met roken vooral vanwege gezondheid kinderen

De gezondheid van kinderen was in 2016 de meest voorkomende reden om te stoppen met roken. Ook het advies van zorgverleners bleek een grote motivatie, aldus het CBS.
6 november 2017/door Anita de Klerk
mondkanker screenen

Moet een tandarts patiënten op mondkanker screenen?

In Nederland gaat 80% van de bevolking jaarlijks naar de tandarts. Voor het screenen op mondkanker is de tandarts daarom misschien wel de aangewezen persoon. Hoe staan studenten tandheelkunde hier tegenover? Marcella R. Poelman (Stichting Bijzondere Tandheelkunde) en collega’s onderzochten dit.
23 oktober 2017/door Redactie
Hoofd- hals - patientenvereniging symptomen hoofd-halskanker

79 procent Nederlanders onbekend met symptomen hoofd-halskanker

70 procent van de Nederlanders checkt het gebied rondom hun keel, mond en neus niet (genoeg) op verdachte plekjes. Dat concludeert Patiëntenvereniging Hoofd-Hals op basis van een enquête onder ruim 800 Nederlanders over hoofd-halskanker.
20 september 2017/door Anita de Klerk
obesitas

Obesitas en gedragsverandering

Tussen de 40 en 50% van de Nederlandse volwassenen heeft last van overgewicht. Met meer bewegen, minder drinken, gezonder eten en stress vermijden zou gemiddeld een jaar of tien aan ons leven toegevoegd kunnen worden. Maar hoe verander je gedrag? Verslag van de lezing van em. prof. dr. Ivan Wolffers.
28 augustus 2017/door Redactie
boulimia

Het effect van boulimia op mondgezondheid

Boulimia is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar ook voor die van de mond. Professor Andrew Elder highlight de effecten van boulimia en hoe patiënten hier het best geholpen mee kunnen worden.
18 augustus 2017/door Anita de Klerk
mond

Mondkankergevallen zal naar verwachting stijgen

Het aantal gevallen van kanker in de mond en keelholte bij mannen zal naar verwachting in 2017 toenemen tot meer dan 35.000 in de Verenigde Staten. Volgens het rapport over kankersterfte gepubliceerd door de American Cancer Society (ACS) zullen 7.000 mannen uiteindelijk overlijden aan deze vormen van kanker in 2017.
2 augustus 2017/door Redactie
Toon meer