Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Congres Ivoren Kruis 2018 Fluoride

10 november 2018

Gegevens

Datum:
10 november 2018
Evenement Categorieën:
, ,
Website:
www.acta.nl

Organisator

Ivoren Kruis

Locatie

ACTA Amsterdam
Gustav Mahlerlaan 3004
Amsterdam, Noord-Holland 1081 LA Nederland
+ Google Maps
 

Fluoride, hoe hoger hoe beter?

Op Zaterdag 10 november 2018 vindt bij het ACTA in Amsterdam het jaarcongres plaats van het Ivoren Kruis, met dit jaar als thema Fluoride. Voorafgaand vind de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van het Ivoren Kruis plaats.

Programma

Van 11.30 tot 15.00 uur zullen in de grote collegezaal van ACTA diverse presentaties plaatsvinden over het onderwerp Fluoride, met sprekers van o.a. TNO en de Radboud Universiteit. Verderop worden de sprekers geïntroduceerd.

09:30 – 11.00     Algemene Ledenvergadering (voor leden)
11:00 – 11:30     Koffie/inloop congres
11:30 – 11:40     Welkom en inleiding door de dagvoorzitter, Erik Vermaire
11:40 – 12:15     Presentatie Marie-Charlotte Huysmans
12.15 – 12.45     Presentatie Ton Bronckers
12:45 – 13:30     Lunch
13:30 – 14:00     Presentatie Connie Brouwer
14:00 – 14:30     Presentatie Theo Paulussen
14:30 – 15:00    Afsluiting
15:00 – 15:30     Borrel

Bekijk het programma (pdf)

Aanmelden

Tandartsen, mondhygiënisten en (preventie)assistenten zijn van harte uitgenodigd bij het jaarcongres aanwezig te zijn. Deelname aan het congres is voor leden van het Ivoren Kruis gratis. Niet-leden betalen € 295,- excl. btw *.
Aanmelden is op dit moment enkel nog mogelijk voor de reservelijst.

Sprekers

De vaccinatiebereidheid van ouders van kinderen is op dit moment een hot topic. Het bevorderen van die vaccinatiebereidheid en het bevorderen van het gebruik van fluoride brengt voor de professional parallelle uitdagingen met zich mee. Theo Paulussen, Senior Onderzoeker Child Health van TNO zal ons meenemen in dit onderwerp. Hij zal illustreren hoe je op systematische wijze kunt komen tot een educatieve interventie die verschil maakt.

Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar Cariologie en Endodontologie bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit vertelt ons over de werking van Fluoride in de tandheelkunde. Tandpasta met extra fluoride (5000 ppm) voor dagelijks tandenpoetsen is recent op recept verkrijgbaar. Wat is de onderbouwing van dosering? En in welke situaties kan een hogere concentratie gewenst zijn?

Met zijn presentatie ’Glazuurfluorose: wat is het en hoe ontstaat het?’ neemt Ton Bronckers ons als celbioloog mee in het werkingsmechanisme van fluorose. Hoewel al lange tijd bekend is dat inname van te veel fluoride tijdens gebitsvorming glazuurafwijkingen veroorzaakt was tot voor kort weinig bekend wat het werkingsmechanisme is waardoor fluorose ontstaat. Studies van de afgelopen jaren geven meer inzicht.

Een nieuwe tandpasta, met vijf keer zoveel fluoride. Kan dat zomaar? Het is niet op de markt gekomen zonder een toxicologische beoordeling door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Connie Brouwer geeft inzage in dit proces. Waarom was een dergelijke toetsing nodig? Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n toxicologische beoordeling? Wat speelt er verder bij de algehele afweging tot al dan niet toelating van een dergelijk product? Hoe veilig is de tandpasta nu echt?

Het congres staat onder leiding van dagvoorzitter Erik Vermaire, (o.a.) tandarts-onderzoeker bij TNO Child Health.

Meer informatie en inschrijven