Kindertandheelkunde

In deze categorie vindt u alles over kindertandheelkunde. Van diagnostiek en behandelstrategieën tot aanpak bij niet-aangelegde premolaren, stappenplan Gewoon Gaaf en technieken voor behandeling van angstige kinderen.

Huppelend naar de mondhygiënist: blog op website ministerie van VWS
, , ,

Huppelend naar de mondhygiënist: blog op website ministerie van VWS

Onlangs verscheen het tweede blog van mondhygiënist Lieneke Steverink op de website van het ministerie van VWS. In dit blog vertelt ze over hoe belangrijk het is dat kinderen regelmatig naar de mondhygiënist gaan.
kindertandheelkunde
,

Kindertandheelkunde: Preventie nieuwe stijl

Cariës is de meest voorkomende kinderziekte. In 2011 was er bij 41% van de 5-jarige kinderen sprake van gecaviteerde laesies. Een overzicht van de recente wetenschappelijke bevindingen over het cariësproces, de cariësrisicogroepen en preventieve strategieën, waaronder fluoridegebruik en fissuurverzegeling, vertaald naar de praktijk.
Project Gezonde Peutermonden wint ‘Preventieproject van het Jaar 2018’
, ,

Project Gezonde Peutermonden wint ‘Preventieproject van het Jaar 2018’!

Het project Gezonde Peutermonden is het ‘Preventieproject van het Jaar 2018’. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent.
KNMT: NVM schaadt doelbewust inspanningen tandarts voor de jeugd
, ,

KNMT: NVM schaadt doelbewust inspanningen tandarts voor de jeugd

De KNMT werpt de suggestie van NVM Mondhygiënisten dat tandartsen zich geen zorgen zouden maken om het kindergebit verre van zich.
NVM is wél bezorgd om kindergebit
, ,

"NVM wél bezorgd om kindergebit"

NVM-mondhygiënisten is verbaasd over de uitspraken die KNMT-bestuurslid Henk Donker in de media deed over de mondzorg bij jonge kinderen en kwetsbare ouderen. Volgens de NVM vergat hij de uitkomst van relevant onderzoek over de mondgezondheid van jonge kinderen en specifieke partners in de mondzorg te noemen.
Kronen bij kinderen
,

Kronen bij kinderen

“Kwalitatief goede tandheelkunde leveren bij kinderen is een uitdaging. Juist daarom is optimale doelmatigheid zo belangrijk: Eén keer en daarna nooit meer!” ‘The state of the art’ betekent in het Nederlands ‘de kroon op het werk’.
, ,

Pijnstillers vóór mondzorgbehandeling verminderen de pijn niet

Via een systematische review bekeken onderzoekers of pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen voorafgaand aan een behandeling pijn zou kunnen verminderen bij kinderen.
, , ,

Afwijkende mondgewoonten bij kinderen: wanneer is logopedie gewenst?

Het herkennen van de rol van afwijkende mondgewoonten als duim-, vinger-, speenzuigen, mondademhaling, tongpositie en slikken is belangrijk voor de vroege indicatiestelling van een logopedische en/of orthodontische behandeling. Wat is afwijkend mondgedrag en wanneer moet de logopedist ingrijpen?

Partnernieuws

Meer kindertandheelkunde

tandbederf

Baby’s met eczeem hoger risico op tandbederf

Baby's met eczeem – een droge, jeukende huidaandoening - hebben drie keer meer kans op tandbederf als ze 2-3 jaar oud zijn. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
4 september 2017/door Anita de Klerk
Silver Diamine Fluoride effectief in het remmen van cariësactiviteit bij kinderen

Silver Diamine Fluoride effectief in het remmen van cariësactiviteit bij kinderen

Silver Diamine fluoride (SDF) dat een hoge concentratie fluoride bevat, is effectief in het remmen van cariësactiviteit bij kinderen. Dit blijkt onderzoek gepubliceerd in JDR Clinical & Translational Research.
6 juli 2017/door Redactie
gezonde peutermonden

Preventieprogramma Gezonde peutermonden van start

In april startte het project 'Gezonde Peutermonden' een preventieprogramma op consultatiebureaus. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.
6 juni 2017/door Redactie
verdoven van kinderen

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
22 mei 2017/door Redactie
naar de tandarts

Op jonge leeftijd naar de tandarts een slechte gewoonte?

Tegenwoordig gaan baby’s soms met één tand al naar de tandarts. Uit onderzoek is echter gebleken dat peuters die voor hun tweede jaar bij de tandarts komen de rest van hun leven meer behandelingen moeten ondergaan.
12 mei 2017/door Redactie
Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Het voorkomen van cariës op occlusieve oppervlakken van molaren is een belangrijke preventieve zorgdoelstelling bij alle patiënten, specifiek bij kinderen uit de lagere sociaaleconomische groepen. Een nieuwe studie vergeleek fluoridelak en het sealen van tanden voor cariëspreventie bij deze kinderen.
8 mei 2017/door Anita de Klerk
angst bij kinderen

Nieuwe zelfhulpgids verlaagt angst bij kinderen voor tandartsbezoek

Een nieuwe zelfhulpgids kan de angst bij kinderen voor het tandartsbezoek verlagen en verhelpen.
26 april 2017/door Redactie
In Amsterdam 29% van de jeugd nooit naar de tandarts

In Amsterdam 29% van de jeugd nooit naar de tandarts

Uit gegevens van het Zilveren Kruis blijkt dat 29% van de Amsterdamse kinderen van 2 tot en met 17 jaar die bij deze zorgverzekeraar verzekerd zijn vorig jaar niet naar de tandarts is geweest.
18 april 2017/door Redactie
Kaakmodel

Kaakmodel effectiever voor poetsinstructie dan video

Recentelijk onderzoek toont aan dat een kaakmodel een effectiever model is om kinderen te leren poetsen dan een instructievideo.
18 april 2017/door Redactie

Congres Kindertandheelkunde zeer goed bezocht

Op 3 februari vond het congres Kindertandheelkunde plaats in RAI Amsterdam. Bezoekers werden tijdens dit congres bijgepraat over de kindertandheelkunde in haar volle breedte.
9 februari 2017/door Redactie
tandextracties

Dagelijks ruim 160 operaties voor tandextracties bij Engelse kinderen

Recente cijfers tonen dat er in Engeland dagelijks ruim 160 operaties in het ziekenhuis worden uitgevoerd om tanden onder verdoving te extraheren bij kinderen en jongeren.
9 februari 2017/door Redactie
mondcoach

Mondcoach voor ouders met jonge kinderen

Uit onderzoek is gebleken dat bij 41 procent van de 5-jarigen al gaatjes in het gebit worden geconstateerd. Het Centrum voor Tandzorg in Den Bosch zal daarom starten met een proef met een mondcoach.
18 januari 2017/door Redactie
Toon meer