Kindertandheelkunde

In deze categorie vindt u alles over kindertandheelkunde. Van diagnostiek en behandelstrategieën tot aanpak bij niet-aangelegde premolaren, stappenplan Gewoon Gaaf en technieken voor behandeling van angstige kinderen.

Kronen bij kinderen
,

Kronen bij kinderen

“Kwalitatief goede tandheelkunde leveren bij kinderen is een uitdaging. Juist daarom is optimale doelmatigheid zo belangrijk: Eén keer en daarna nooit meer!” ‘The state of the art’ betekent in het Nederlands ‘de kroon op het werk’.
, ,

Pijnstillers vóór mondzorgbehandeling verminderen de pijn niet

Via een systematische review bekeken onderzoekers of pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen voorafgaand aan een behandeling pijn zou kunnen verminderen bij kinderen.
, , ,

Afwijkende mondgewoonten bij kinderen: wanneer is logopedie gewenst?

Het herkennen van de rol van afwijkende mondgewoonten als duim-, vinger-, speenzuigen, mondademhaling, tongpositie en slikken is belangrijk voor de vroege indicatiestelling van een logopedische en/of orthodontische behandeling. Wat is afwijkend mondgedrag en wanneer moet de logopedist ingrijpen?
tandbederf
,

Baby's met eczeem hoger risico op tandbederf

Baby's met eczeem – een droge, jeukende huidaandoening - hebben drie keer meer kans op tandbederf als ze 2-3 jaar oud zijn. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology.
Silver Diamine Fluoride effectief in het remmen van cariësactiviteit bij kinderen
,

Silver Diamine Fluoride effectief in het remmen van cariësactiviteit bij kinderen

Silver Diamine fluoride (SDF) dat een hoge concentratie fluoride bevat, is effectief in het remmen van cariësactiviteit bij kinderen. Dit blijkt onderzoek gepubliceerd in JDR Clinical & Translational Research.
gezonde peutermonden
, ,

Preventieprogramma Gezonde peutermonden van start

In april startte het project 'Gezonde Peutermonden' een preventieprogramma op consultatiebureaus. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.
verdoven van kinderen
, , , ,

Verdoven van kinderen. Ja, nee en hoe?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen lokale anesthesie bij volwassenen en kinderen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Bekijk de zeven vragen en antwoorden voor het verdoven van kinderen.
naar de tandarts
,

Op jonge leeftijd naar de tandarts een slechte gewoonte?

Tegenwoordig gaan baby’s soms met één tand al naar de tandarts. Uit onderzoek is echter gebleken dat peuters die voor hun tweede jaar bij de tandarts komen de rest van hun leven meer behandelingen moeten ondergaan.

Partnernieuws

Meer kindertandheelkunde

Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Studie: Fluoridelak even effectief als sealant bij cariëspreventie

Het voorkomen van cariës op occlusieve oppervlakken van molaren is een belangrijke preventieve zorgdoelstelling bij alle patiënten, specifiek bij kinderen uit de lagere sociaaleconomische groepen. Een nieuwe studie vergeleek fluoridelak en het sealen van tanden voor cariëspreventie bij deze kinderen.
8 mei 2017/door Anita de Klerk
angst bij kinderen

Nieuwe zelfhulpgids verlaagt angst bij kinderen voor tandartsbezoek

Een nieuwe zelfhulpgids kan de angst bij kinderen voor het tandartsbezoek verlagen en verhelpen.
26 april 2017/door Redactie
In Amsterdam 29% van de jeugd nooit naar de tandarts

In Amsterdam 29% van de jeugd nooit naar de tandarts

Uit gegevens van het Zilveren Kruis blijkt dat 29% van de Amsterdamse kinderen van 2 tot en met 17 jaar die bij deze zorgverzekeraar verzekerd zijn vorig jaar niet naar de tandarts is geweest.
18 april 2017/door Redactie
Kaakmodel

Kaakmodel effectiever voor poetsinstructie dan video

Recentelijk onderzoek toont aan dat een kaakmodel een effectiever model is om kinderen te leren poetsen dan een instructievideo.
18 april 2017/door Redactie

Congres Kindertandheelkunde zeer goed bezocht

Op 3 februari vond het congres Kindertandheelkunde plaats in RAI Amsterdam. Bezoekers werden tijdens dit congres bijgepraat over de kindertandheelkunde in haar volle breedte.
9 februari 2017/door Redactie
tandextracties

Dagelijks ruim 160 operaties voor tandextracties bij Engelse kinderen

Recente cijfers tonen dat er in Engeland dagelijks ruim 160 operaties in het ziekenhuis worden uitgevoerd om tanden onder verdoving te extraheren bij kinderen en jongeren.
9 februari 2017/door Redactie
mondcoach

Mondcoach voor ouders met jonge kinderen

Uit onderzoek is gebleken dat bij 41 procent van de 5-jarigen al gaatjes in het gebit worden geconstateerd. Het Centrum voor Tandzorg in Den Bosch zal daarom starten met een proef met een mondcoach.
18 januari 2017/door Redactie
kinderen

1 op de 5 kinderen niet naar de tandarts voor controle

Een op de vijf kinderen gaat niet op controle bij de tandarts, zo blijkt uit cijfers van Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar onderzocht het tandartsbezoek onder kinderen tussen 2 en 18 jaar oud in de periode december 2014 tot en met januari 2016.
21 december 2016/door Redactie
Rontgen

Virtual dental homes: tandheelkundige zorg toegankelijk voor iedereen

Een virtual dental home in onder andere scholen en verpleeghuizen blijkt een effectief alternatief te zijn voor het aanbieden van tandheelkundige zorg aan kwetsbare groepen. Dit blijkt uit een demonstratieproject in Californië, opgezet door The Pacific Center for Special Care.
14 december 2016/door Redactie
Tandletsel

Tandletsel: Opvang van de patiënt en eerste hulp

Elke tandarts krijgt patiënten met tandletsel in de praktijk. Het gaat vooral om kinderen. ‘Doe ik het wel goed?’ Er is vaak nog koudwatervrees bij tandartsen, merkt Jacques Baart. Verslag van zijn lezing waarin hij de stappen geeft bij de opvang van trauma patiënten.
5 december 2016/door Redactie
verstandskies

Weinig bewijs van voordeel verwijderen verstandskiezen

Het is heel gebruikelijk om verstandskiezen te verwijderen, alhoewel er geen enkele studie bestaat die aangeeft dat er een voordeel is voor het verwijderen hiervan, op het moment dat deze geen pijn of andere problemen veroorzaken. Dit is gebleken uit een nieuwe studie.
5 december 2016/door Redactie
De kidsfabriek tandenpoets-workshop

De Kidsfabriek tandenpoets-workshop: het onderzoek in een poster uiteengezet

Yvonne Buunk-Werkhoven, onderzoeker, mondhygiënist en psycholoog, en Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist en NVM-bestuurslid, hebben een poster over het Kidsfabriek voorlichtingsproject vormgegeven. Deze werd gepresenteerd tijdens het British Society of Dental Hygiene and Therapy (BSDHT) Oral Health congres op 18 en 19 november in Belfast.
5 december 2016/door Redactie
Toon meer