Management mondzorg
Een succesvolle praktijk komt met een succesvol en goed op elkaar afgestemd management. Dit gaat echter niet altijd van zelf. Want is een praktijkmanager nou eigenlijk wel of niet nodig voor een organisatiestructuur? En wat is de rol van protocollen? Deze categorie verschaft hier meer informatie over.
Podcast: Op zoek naar de juiste routing
In deze podcast praat tandarts-ondernemer Ron Steenkist met Marc van Wingaarden, praktijkeigenaar en meester van de routing. Ze hebben het onder andere over bezoeken aan Amerikaanse tandarts-goeroe Dick Barnes en hoe hij hun visie beïnvloedde. Ook bespreken ze waarom een behandelplan altijd belangrijk is en wat de tandheelkunde zo interessant maakt.
Podcast: Van een kleine algemene praktijk naar een keten van preventie
Podcast van tandarts-ondernemer Ron Steenkist. Hij interviewt collega’s die zijn praktijkvisie en praktijkvoering hebben beïnvloed. In deze podcast praat hij met Tieke van Riel, tandarts en mede-oprichter van een tandartspraktijk op Amsterdam IJburg die steeds meer veranderde naar een praktijk met volledige aandacht op preventie.
De eigenheid van tandarts Loes: “wees jezelf en ga voor je droom”
Op Facebook valt de pagina van tandarts Loes Meijerink behoorlijk op. Zo plaatst ze bijvoorbeeld selfie’s zonder enige opsmuk. Loes is gewoon Loes. Ze is niet alleen tandarts maar ook coach, ondernemer en moeder. In dit interview vertelt Loes over hoe zij haar onderneemt in haar praktijk en zo de patiënten krijgt die bij haar passen.
Wat we kunnen leren van de ketens
In Nederland maken steeds meer tandartspraktijken deel uit van ketens. Ketens bieden grote voordelen voor de bedrijfsvoering. Wat kunnen tandartsen die niet aangesloten zijn bij een keten hiervan leren? Alexander Tolmeijer vertelde het tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu.
Actief ondernemerschap – De ervaringen van Moniek Hamerslag
Praktijkhouders hebben veelal te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Leren van anderen is belangrijk om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Sjoerd Kuiken beschrijft daarom in dit artikel de ervaringen en tips van mondhygiënist en praktijkhouder Moniek Hamerslag-Tooten over de uitdagingen en valkuilen van het praktijkhouderschap.
ISO-certificering van de mondzorgpraktijk – De ervaringen van Matthijs Genders
Tandarts-praktijkhouders hebben veelal te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Leren van anderen is belangrijk om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Sjoerd Kuiken beschrijft daarom in dit artikel de ervaringen van tandarts-praktijkhouder Matthijs Genders over het opzetten van ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem binnen zijn praktijk.
Delegeren van het praktijkmanagement – De ervaringen van An Nguyen
Tandarts-praktijkhouders hebben veelal te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Leren van anderen is belangrijk om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Sjoerd Kuiken beschrijft daarom in dit artikel de ervaringen van tandarts-praktijkhouder An Nguyen over het delegeren van het praktijkmanagement.
Tandarts, durf hulp te vragen bij het managen van je praktijk
Als je als tandarts een eigen praktijk begint, wil dat niet zeggen dat je ook gelijk een goede ondernemer bent. Aan de stoel werken is iets anders dan een praktijk managen. Hoe ontwikkel je ondernemerschap? We spraken hierover met Mariëtte Ham, businesscoach en auteur van het boek ‘Word wakker tandarts, het is een bedrijf!’
Meer management mondzorg
Onderscheidend positioneren mondzorgpraktijk – De ervaringen van Vincent Guicherit
Tandarts-praktijkhouders hebben veelal te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Leren van anderen is belangrijk om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Sjoerd Kuiken beschrijft daarom in dit artikel de ervaringen van tandarts-praktijkhouder Vincent Guicherit over het onderscheidend positioneren van de praktijk.
29 juni 2020/door anitatestSamenwerken in een maatschap – De ervaringen van Mieke Hogerbrug
Tandarts-praktijkhouders hebben veelal te maken met dezelfde uitdagingen en problemen. Leren van anderen is belangrijk om verbeteringen te kunnen doorvoeren. Sjoerd Kuiken beschrijft daarom in dit artikel de ervaringen van tandarts-praktijkhouder Mieke Hogerbrug over het aangaan en samenwerken in een maatschap.
15 juni 2020/door anitatestWerken met een meerkamerplanning – De ervaringen van Anna Dieleman
Een crisis wordt vaak aangegrepen om ‘dingen’ anders te doen. De ervaringen van anderen kunnen je daarbij helpen, omdat tandarts-praktijkhouders veelal met dezelfde uitdagingen en problemen te maken hebben. Sjoerd Kuiken beschrijft daarom in dit artikel de ervaringen van tandarts-praktijkhouder Anna Dieleman over het werken met een meerkamerplanning.
18 mei 2020/door anitatestKNMT en ANT verkennen samengaan
KNMT en ANT starten met een verkenning van mogelijkheden om de belangen van tandartsen en tandarts-specialisten als collectief te verenigen en te behartigen. "De huidige COVID-19 crisis, maar ook de dreigingen voor de toekomst van tandheelkundige zorg, vragen om sterke positionering van de beroepsgroep en één slagkrachtige vereniging", zeggen de KNMT en ANT op hun website.
11 mei 2020/door anitatestTips: werken in de mondzorg in coronatijd
Tijdens de coronacrisis is er veel onzekerheid: alles loopt nu anders dan wat we gewend zijn. Hoe manage je je praktijk door de coronatijd? Sjoerd Kuiken hield in de afgelopen weken brainstormsessies met tandartsen hierover. De uitkomsten hiervan heeft hij vertaald naar praktische tips voor de tandarts-praktijkhouder voor het werken in de coronatijd.
4 mei 2020/door anitatestReacties mondzorg op advies voor opschorten niet-spoedeisende mondzorg
Zondagmiddag adviseerden de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT hun leden om met ingang van maandag 16 maart 2020 en in ieder geval tot 6 april 2020 de reguliere zorgverlening op te schorten en over te gaan op het uitsluitend behandelen van spoed bij niet-coronapatiënten. Hoe reageert de mondzorg?
16 maart 2020/door anitatestPodcast: Als je ervaart dagelijks geleefd te worden: multitasken werkt niet
Met het verhogen van de efficiëntie wordt het voor stoelassistenten steeds lastiger om gedurende de werkdag ook de werkzaamheden in de sterilisatieruimte uit te voeren. Het aannemen van een omloopassistente kan een betere focus en afbakening van de verschillende werkzaamheden bieden. En zorgt daarmee ook voor een hogere efficiency. Dit zorgt namelijk voor rust.
2 maart 2020/door anitatestPodcast: Waarom je niet altijd doet wat het beste is voor je praktijk?
Er is altijd de keuze om iets niet te doen en niemand verplicht je om iets wel te doen. Als tandarts-praktijkhouder kun je elke keuze voor 100% zelf maken. Waarom worden er dan toch nog keuzes gemaakt die niet het beste resultaat voor de praktijk opleveren? Podcast door Sjoerd Kuiken.
3 februari 2020/door anitatestPodcast: De kracht van reflectie
Reflecteren is één van de belangrijkste vaardigheden die je als praktijkmanager onder de knie moet hebben. Het helpt je groeien in je functie maar ook als persoon. Wat is reflecteren precies en hoe doe je dit? Beluister de podcast van Anna Berends.
20 januari 2020/door anitatestWaarom een plan goed werkt: meer regie over je eigen praktijk
Het is bekend, dat tandarts / praktijkhouders steeds meer werkdruk ervaren van het voeren van een eigen praktijk. Zo erg zelfs, dat sommigen zich soms bevrijd voelen met de verkoop van hun praktijk. Of dat een burn-out bijna welkom is. Dan is het hoogste tijd het heft in eigen hand te nemen.
23 september 2019/door anitatestWaar te beginnen om efficiënter te werken?
Er wordt tegenwoordig steeds vaker geschreven en gesproken om efficiënter te werken in de praktijk, omdat dit het rendement kan verhogen. Aangezien dit steeds meer onder druk komt te staan door de stijgende kosten. Veel praktijken stellen mij de vragen: “Hoe pak ik dat aan, efficiënter werken? En waar te beginnen?” Het antwoord op deze vragen wordt gegeven via het ‘doe-iets’ principe.
20 mei 2019/door anitatestDe 6 beginnersfouten van de startende leidinggevende
Leidinggeven is een dagtaak en vraagt om kennis en vaardigheden. Leidinggeven is voor veel mensen een aantrekkelijk vooruitzicht en wanneer de kans zich aandient zeg je natuurlijk ‘ja’. Het blijkt dat de meeste leidinggevenden niet zijn opgeleid in het leidinggeven. Fouten zijn dan snel gemaakt. Ik neem je graag mee in de top 6 van beginnersfouten van leidinggevenden.
20 mei 2019/door anitatestSuikervrije kauwgom kan helpen cariës te voorkomen
Uit systematisch onderzoek van King’s College Londen blijkt dat er enig bewijs te vinden is dat het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen de ontwikkeling van cariës bij volwassenen en kinderen te verminderen.
Tandvleesaandoeningen gelinkt aan COVID-19-complicaties
Ontstekingen in de mondholte kunnen mogelijk de deur kan openen voor het gewelddadiger worden van het coronavirus. Parodontitispatiënten die COVID-19 krijgen lopen een groter risico op IC-opname, behoefte aan beademing en overlijden, zo blijkt uit een recente studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Periodontology.
[pro_ad_display_adzone id=”3501″]
Partnernieuws
G2-BOND Universal van GC: nieuwe maatstaf in tandheelkundige adhesieven – probeer met 50% korting*
Wie geef jij een Bite&White ABC Masterkit cadeau?