Slaapgeneeskunde | Temporomandibulaire stoornis (TMD), mondzorg

Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van snurkers en patiënten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Wat is de beste behandeling en wat zijn de effecten? Verschillen tussen MRA en CPAP-therapie.
In deze categorie vind je ook meer over temporomandibulaire stoornissen (TMD).

Vergelijking tussen CPAP en MRA bij slaap apneu
Slaapgeneeskunde

Vergelijking tussen CPAP en MRA bij slaapapneu

Er zijn verschillende mogelijkheden om OSA te behandelen, waarbij leefstijlfactoren een groot onderdeel zijn. Maar ook niet-chirurgische en chirurgische technieken. De literatuur suggereert nog altijd weinig bewijs om MRA te kiezen als eerst keus. In deze presentatie wordt er een vergelijking gemaakt met CPAP en MRA.
slaap - wekker
Slaapgeneeskunde

Toekomst: Maatwerk in de behandeling van Obstructief Slaapapneu

Kan een MRA ook worden ingezet in de eerste lijn? En om dat te bewerkstelligen, wat is er dan precies nodig? Dr. Charkhandeh bracht in zijn lezing als dicussie in we MRA-therapie altijd zien als een alternatief voor CPAP-therapie, maar we kijken niet verder dan dat. Hij pleit voor “Precision Oral Appliance Therapy”. Verslag van zijn lezing.

Validatie-onderzoek van de Nederlandse Pediatric Sleep Questionnaire
Slaapgeneeskunde

Validatie-onderzoek van de Nederlandse Pediatric Sleep Questionnaire (P.S.Q.)

De Engelstalige P.S.Q. is een gevalideerde vragenlijst om bij kinderen slaapstoornissen door luchtwegobstructie te screenen. Het onderzoek naar de validatie van de Nederlandse versie van de PSQ is in 2020 gehonoreerd met de aanmoedigingsprijs van het NVTS Research Grant. Verslag van de lezing van Bibi Becking, tandarts en onderzoeker.
Slaapapneu
Slaapgeneeskunde

Nervus hypoglossus stimulatie bij OSA

Bij patiënten met ernstig slaapapneu is CPAP meestal de therapie van eerste keus. Helaas zijn zo’n 30% van de patiënten intolerant. Dit kan op twee manieren plaatsvinden: CPAP falen of intolerantie door middel van bijvoorbeeld respectievelijk neusobstructie, een persisterend hoge AHI, claustrofobie, onrust tijdens slapen of aversie tegen de behandeling.
De kracht van slaap
Slaapgeneeskunde

Slecht slapen draagt mogelijk bij aan ernst van TMD’s

Korte slaap bij patiënten met temporomandibulaire aandoeningen (TMD’s) is geassocieerd met meer kaakpijn en een groter aantal comorbiditeiten, volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Oral Rehabilitation. Daarom kan de slaapduur een belangrijke rol spelen in de prognose en behandelingsrespons van patiënten met TMD's.
Heeft de behandeling van apneu invloed op cardiovasculaire risico’s
Slaapgeneeskunde

Heeft de behandeling van apneu invloed op cardiovasculaire risico’s?

Patiënten met slaapapneu hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Wij doen ons best om slaapapneu te behandelen, echter heeft deze behandeling ook invloed op de cardiovasculaire risico's? Verslag van de lezing van Julia Uniken Venema, tandarts en onderzoeker.
De kracht van slaap
Slaapgeneeskunde

De kracht van slaap

Lig je ‘s avonds wel eens te piekeren? Komt het wel eens voor dat je geen geduld meer hebt of ben je steeds zo snel afgeleid dat je bijna je werk niet meer kunt doen? Er is een enorme kans dat dit ligt aan een gebrek aan slaap. Verslag van de lezing van dr. Els van der Helm, slaapdeskundige.
slaapapneu
Thema A-Z

Voor welke patiënten met slaapapneu is een MRA-beugel geschikt?

Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Oral Rehabilitation kunnen de craniofaciale kenmerken van tandheelkundige patiënten voorspellen of een mandibulair repositie apparaat (MRA)-beugel hun obstructieve slaapapneu (OSA) kan verminderen.

Partnernieuws

Meer slaapgeneeskunde mondzorg

slapen, vrouw, bed

Slaapzorg(en) in de tandartspraktijk

Zoals alom bekend is geven mensen met een verstoorde slaap onder andere aan last te hebben van vermoeidheid, slaperigheid overdag, afname van concentratie, geheugen, en depressieve gevoelens. De gevolgen zijn niet altijd te overzien. Daarom is preventie, diagnostiek en behandeling van cruciaal belang. Maar wat is nou de rol van de tandarts bij tandheelkundige slaapstoornissen?
2 oktober 2023/door anitatest
Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden

Pathofysiologische endotypering voor de prospectieve predictie van behandeluitkomst met MRA en tongzenuwstimulatie

Tijdens het NVTS-slaapcongres werd gesproken over de pathofysiologische endotypering, oftewel: de mechanismen die tot een verstoring leiden (=pathofysiologie) bij een subtype van ziekte (=endotypering). Hierbij werd de vraag beantwoord of dit kan leiden tot het voorspellen van behandeluitkomsten met een mandibulair repositieapparaat (MRA) en tongzenuwstimulatie.
22 mei 2023/door Redactie
apneu

Pacemakerachtig apparaat verbetert mogelijk slaapapneu in kinderen met het syndroom van Down

Kinderen met het syndroom van Down hebben vaak last van aanhoudende obstructieve slaapapneu (OSA) en beperkte behandelingsopties. Een chirurgisch geïmplanteerd apparaat dat de tong van een persoon tijdens de slaap naar voren beweegt kan de ernst van OSA verminderen, volgens een onderzoek in JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. De methode werd al gebruikt bij volwassenen en is nu ook bij deze jonge patiënten getest.
18 mei 2023/door Redactie
Gevolgen van slaapapneu: restschade en hormonaal disfunctioneren

Gevolgen van slaapapneu: restschade en hormonaal disfunctioneren

Twintig jaar geleden kreeg Sandra de diagnose “zeer ernstige gemengde slaapapneu”. Vroeger werd gedacht dat apneu een ziekte is voor “dikke oude mannen van middelbare leeftijd” maar het is steeds duidelijker dat er verschillende verschijningen van slaapapneu zijn. Verslag van haar lezing over de hormonale disbalans en restschade die apneupatiënten kunnen ondervinden.
20 maart 2023/door Redactie
Stress

Als je op je tandvlees loopt: invloed van chronische stress op parodontium

Chronische stress heeft een negatieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Voor de gezondheid van het parodontium is dit niet anders. Waarom is overbelasting zo belangrijk? Hoe herken je het en wat kun je ermee? Wat kan stress doen in het brein en in het lijf?
12 december 2022/door Redactie
Orofaciale pijn, slaapverwekkend

Orofaciale pijn, slaapverwekkend?

Slapen is gezond. Meestal dan. Onze slaap lijkt een inactief proces maar er gebeurt ontzettend veel in onze slaap. Bovendien kan er van alles verkeerd gaan in je slaap. Tijdens het online symposium Orofaciale pijn, slaapverwekkend kwam er een palet aan sprekers voorbij. Van tandarts tot fysiotherapeut.
19 september 2022/door Redactie
Slaapapneu en boezemfibrilleren

Slaapapneu en boezemfibrilleren

Slaapapneu krijgt in toenemende mate de welverdiende aandacht als mede-oorzaak van diverse hartaandoeningen, met name de veel voorkomende hartritmestoornis boezemfibrilleren. De juiste aandacht, diagnostiek en behandeling is essentieel in het voorkomen van veel hartenleed. Verslag van de lezing van cardioloog dr. Ward Jansen tijdens het NVTS-slaapcongres.
6 juni 2022/door Redactie

3D-foto van gezicht kan slaapapneu voorspellen

Een analyse van gezichtskenmerken uit 3D-fotos zou de kans op obstructieve slaapapneu (OSA) kunnen voorspellen. In de toekomst kan deze methode worden gebruikt in combinatie met goedkope 3D-fotografiesystemen om eenvoudiger patiënten te kunnen diagnosticeren.
30 juni 2021/door anitatest
slapen, narcose

Podcast: Informatie voor algemeen practicus bij patiënt die behandeld wordt met MRA

Obstructieve slaapapneu (OSA) komt regelmatig voor. De kans is dus groot dat er in uw praktijk patiënten rondlopen die hiervoor worden behandeld met een mandibulair repositie apparaat (MRA). Hoe wordt de diagnose gesteld? Hoe wordt er bepaald of de patiënt in aanmerking komt voor een MRA behandeling? Waar kunt u als algemeen practicus op letten?
26 oktober 2020/door Redactie
Slaapbruxisme beoordelen thuis

Nauwkeurig slaapbruxisme beoordelen met nieuwe elektrodeset voor thuis

De tijden waarin de ernst van slaapbruxisme alleen nauwkeurig met slaaplaboratoriumpolysomnografie kan worden beoordeeld zijn voorbij volgens een studie van de University of Eastern Finland. Onderzoekers hebben een elektrodeset ontwikkeld waarmee dit net zo goed thuis kan worden gemeten.
6 januari 2020/door anitatest
Bruxisme: wat moet je ermee ?

Bruxisme: wat moet je ermee ?

Van oudsher focust de Orale Kinesiologie (nieuwe term voor gnathologie) zich op behandeling van klachten van het kauwstelsel. Het staat aan de rand van de tandheelkunde. Prof. dr. Frank Lobbezoo hield een presentatie over bruxisme waarbij een paradigmashift centraal stond.
15 april 2019/door anitatest
Lagere kosten door behandelen slaapapneu in eerste lijn

Lagere kosten door behandelen slaapapneu in eerste lijn

Een nieuw ontwikkelde methode biedt potentie om de hoge kosten die slaapapneu met zich mee brengt terug te brengen. Met de methode die het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U ontwikkelde kan per patiënt 400 tot 525 euro worden bespaard.
1 april 2019/door anitatest
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?