Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van snurkers en patiënten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Wat is de beste behandeling en wat zijn de effecten? Verschillen tussen MRA en CPAP-therapie.

Slaapgeneeskunde mondzorg

,

3D-foto van gezicht kan slaapapneu voorspellen

Een analyse van gezichtskenmerken uit 3D-fotos zou de kans op obstructieve slaapapneu (OSA) kunnen voorspellen. In de toekomst kan deze methode worden gebruikt in combinatie met goedkope 3D-fotografiesystemen om eenvoudiger patiënten te kunnen diagnosticeren.
Podcast: Informatie voor algemeen practicus bij patiënt die behandeld wordt met MRA
,

Podcast: Informatie voor algemeen practicus bij patiënt die behandeld wordt met MRA

Obstructieve slaapapneu (OSA) komt regelmatig voor. De kans is dus groot dat er in uw praktijk patiënten rondlopen die hiervoor worden behandeld met een mandibulair repositie apparaat (MRA). Hoe wordt de diagnose gesteld? Hoe wordt er bepaald of de patiënt in aanmerking komt voor een MRA behandeling? Waar kunt u als algemeen practicus op letten?
Slaapbruxisme beoordelen thuis
,

Nauwkeurig slaapbruxisme beoordelen met nieuwe elektrodeset voor thuis

De tijden waarin de ernst van slaapbruxisme alleen nauwkeurig met slaaplaboratoriumpolysomnografie kan worden beoordeeld zijn voorbij volgens een studie van de University of Eastern Finland. Onderzoekers hebben een elektrodeset ontwikkeld waarmee dit net zo goed thuis kan worden gemeten.
Bruxisme: wat moet je ermee ?
,

Bruxisme: wat moet je ermee ?

Van oudsher focust de Orale Kinesiologie (nieuwe term voor gnathologie) zich op behandeling van klachten van het kauwstelsel. Het staat aan de rand van de tandheelkunde. Prof. dr. Frank Lobbezoo hield een presentatie over bruxisme waarbij een paradigmashift centraal stond.
Lagere kosten door behandelen slaapapneu in eerste lijn
,

Lagere kosten door behandelen slaapapneu in eerste lijn

Een nieuw ontwikkelde methode biedt potentie om de hoge kosten die slaapapneu met zich mee brengt terug te brengen. Met de methode die het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U ontwikkelde kan per patiënt 400 tot 525 euro worden bespaard.
Een app die bruxisme en TMD in de gaten houdt
,

Een app die bruxisme en TMD in de gaten houdt

Onderzoekers hebben een mobiele applicatie ontwikkeld die patiënten tijdens hun dagelijkse routine monitort. Het prototype kan op een dag artsen helpen bij het diagnosticeren en bewaken van bruxisme, temporomandibulaire dysfunctie (TMD) en andere kaak-gerelateerde stoornissen.
Ouderen moeten vaker worden getest op slaapapneu
, ,

Ouderen moeten vaker worden getest op slaapapneu

Nieuw onderzoek suggereert dat, met name oudere, patiënten vaker op slaapapneu getest zouden moeten worden. Uit de studie bleek dat waar de helft van deze groep risico loopt op slaapapneu, momenteel slechts 10 procent van de mensen hierop wordt gescreend.
Botox als oplossing voor bruxisme
,

Botox als oplossing voor bruxisme?

In de Verenigde Staten is een kleinschalig onderzoek gedaan naar het injecteren met Botox als remedie tegen bruxisme. Dertien patiënten die lijden aan bruxisme werden geïnjecteerd met Botox, tien anderen met een placebo. De resultaten waren positief.

Partnernieuws

Meer slaapgeneeskunde mondzorg

Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden

Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die in het verleden een beroerte hebben gehad en kampen met slaapapneu meer kans hebben op het krijgen van nog een beroerte, of zelfs te overlijden.
26 april 2018/door anitatest
Tandartspatiënten screenen op obstructieve slaapapneu nuttig

Tandartspatiënten screenen op obstructieve slaapapneu nuttig

Het screenen van tandartspatiënten op het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) redt levens, aldus een presentatie op de jaarlijkse ADA bijeenkomst. Daarom zou dit binnenkort nog wel eens deel van het ADA beleid kunnen worden.
26 februari 2018/door anitatest
bruxisme

Meer kans op bruxisme door roken en drinken

Regelmatige consumptie van sigaretten en alcohol verhoogt niet alleen het risico op gaatjes en parodontitis, maar ook op slaap bruxisme. Dit is gebleken uit nieuw onderzoek.
2 februari 2017/door anitatest
minder snurken door mondsticker

Minder snurken door mondsticker

Amerikaanse onderzoekers experimenteren met een nieuw middel tegen snurken: een speciale mondsticker, genaamd de Varnum mouthpiece.
16 augustus 2016/door anitatest
Luchtpomp en antisnurkbeugel verlagen bloeddruk bij patiënten met slaapapneu

Luchtpomp en antisnurkbeugel verlagen bloeddruk bij patiënten met slaapapneu

Zowel de luchtpomp (CPAP) als de antisnurkbeugel (MRA) verlaagt de bloeddruk bij patiënten met obstructieve slaap apneu (OSAS). Dit blijkt volgens een nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
14 maart 2016/door dentalinfo
slaapapneu

Online begeleiding van patiënten met slaapapneu

Patiënten met slaapapneu van het Sint Franciscus Gasthuis, het Havenziekenhuis en het Nederlands Slaap Instituut (NSI) kunnen sinds kort gebruik maken van de NSI – Apneu Coach®.
8 juli 2013/door anitatest

Een update over het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Wat is de beste behandeling bij het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) en wat zijn de effecten op korte en lange termijn?
17 juni 2013/door Anita test Test

OSAS: Wat is er veranderd in de afgelopen dertig jaar?

Dertig jaar geleden was er nog vrijwel niets bekend over OSAS. Patiënten kwamen met klachten als slaperigheid overdag, snurken en invaliditeit. Inmiddels is de kennis omtrent OSAS erg gegroeid en kan er makkelijk een diagnose worden gesteld.
17 juni 2013/door Anita test Test

Hoe behandel je OSAS en wat zijn de effecten op korte termijn?

Wat is de beste behandeling bij het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Verslag van de lezing van de klinische avond in het UMCG.
17 juni 2013/door Anita test Test

Wat zijn de lange termijn effecten en neveneffecten bij de behandeling van OSAS-patiënten?

Verslag van de lezing van dr. ing. Doff tijdens de klinische avond in het UMCG over OSAS.
17 juni 2013/door Anita test Test

Veel mensen weten niet dat ze slaapapneu hebben

Driekwart van de mensen die slaapapneu hebben, is zich hiervan niet bewust terwijl zij wel met klachten rondlopen. Soms zijn ze zelfs onder behandeling voor hartklachten, hoge bloeddruk, depressie en diabetes.
20 maart 2013/door Anita test Test
Steeds meer vrouwen snurken

Steeds meer vrouwen snurken

Onderzoek door de Kliniek voor Snurken en Apneu heeft aangetoond dat steeds meer vrouwen snurken.
9 maart 2012/door dentalinfo
Toon meer