Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van snurkers en patiënten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Wat is de beste behandeling en wat zijn de effecten? Verschillen tussen MRA en CPAP-therapie.

Slaapgeneeskunde mondzorg

Botox als oplossing voor bruxisme
,

Botox als oplossing voor bruxisme?

In de Verenigde Staten is een kleinschalig onderzoek gedaan naar het injecteren met Botox als remedie tegen bruxisme. Dertien patiënten die lijden aan bruxisme werden geïnjecteerd met Botox, tien anderen met een placebo. De resultaten waren positief.
Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden
,

Slaapapneu verhoogt kans op terugkomen beroerte of overlijden

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mensen die in het verleden een beroerte hebben gehad en kampen met slaapapneu meer kans hebben op het krijgen van nog een beroerte, of zelfs te overlijden.
Tandartspatiënten screenen op obstructieve slaapapneu nuttig
,

Tandartspatiënten screenen op obstructieve slaapapneu nuttig

Het screenen van tandartspatiënten op het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS) redt levens, aldus een presentatie op de jaarlijkse ADA bijeenkomst. Daarom zou dit binnenkort nog wel eens deel van het ADA beleid kunnen worden.
bruxisme
,

Meer kans op bruxisme door roken en drinken

Regelmatige consumptie van sigaretten en alcohol verhoogt niet alleen het risico op gaatjes en parodontitis, maar ook op slaap bruxisme. Dit is gebleken uit nieuw onderzoek.
minder snurken door mondsticker
,

Minder snurken door mondsticker

Amerikaanse onderzoekers experimenteren met een nieuw middel tegen snurken: een speciale mondsticker, genaamd de Varnum mouthpiece.
,

Luchtpomp en antisnurkbeugel verlagen bloeddruk bij patiënten met slaapapneu

Zowel de luchtpomp (CPAP) als de antisnurkbeugel (MRA) verlaagt de bloeddruk bij patiënten met obstructieve slaap apneu (OSAS). Dit blijkt volgens een nieuw onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.
slaapapneu
,

Online begeleiding van patiënten met slaapapneu

Patiënten met slaapapneu van het Sint Franciscus Gasthuis, het Havenziekenhuis en het Nederlands Slaap Instituut (NSI) kunnen sinds kort gebruik maken van de NSI – Apneu Coach®.
, , ,

Een update over het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Wat is de beste behandeling bij het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) en wat zijn de effecten op korte en lange termijn?

Partnernieuws

Meer slaapgeneeskunde mondzorg

OSAS: Wat is er veranderd in de afgelopen dertig jaar?

Dertig jaar geleden was er nog vrijwel niets bekend over OSAS. Patiënten kwamen met klachten als slaperigheid overdag, snurken en invaliditeit. Inmiddels is de kennis omtrent OSAS erg gegroeid en kan er makkelijk een diagnose worden gesteld.
17 juni 2013/door Anitadeklerk2018

Hoe behandel je OSAS en wat zijn de effecten op korte termijn?

Wat is de beste behandeling bij het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Verslag van de lezing van de klinische avond in het UMCG.
17 juni 2013/door Anitadeklerk2018

Wat zijn de lange termijn effecten en neveneffecten bij de behandeling van OSAS-patiënten?

Verslag van de lezing van dr. ing. Doff tijdens de klinische avond in het UMCG over OSAS.
17 juni 2013/door Anitadeklerk2018

Veel mensen weten niet dat ze slaapapneu hebben

Driekwart van de mensen die slaapapneu hebben, is zich hiervan niet bewust terwijl zij wel met klachten rondlopen. Soms zijn ze zelfs onder behandeling voor hartklachten, hoge bloeddruk, depressie en diabetes.
20 maart 2013/door Anitadeklerk2018

Steeds meer vrouwen snurken

Onderzoek door de Kliniek voor Snurken en Apneu heeft aangetoond dat steeds meer vrouwen snurken.
9 maart 2012/door dentalinfo

Doorbraak behandeling slaapapneu

Na bijna 5 jaar onderzoek en ontwikkeling is de Slaap Positie Trainer ontwikkeld: een klein apparaatje dat mensen op een intelligente manier leert om ’s nachts niet meer op de rug te slapen.
1 maart 2012/door dentalinfo

Proefschrift Ghizlane Aarab over behandelopties voor slaapapneu

Op 5 oktober promoveerde Ghizlane Aarab aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp 'Mandibular Advancement Device Therapy in Obstructive Sleep Apnea'. De Nederlandse Vereniging voor Gnathologie en Prothetische Tandheelkunde (NVGPT) publiceerde een samenvatting.
13 oktober 2011/door dentalinfo

Patiënten met slaapapneu veel zieker dan nodig

Twee derde van de mensen met slaapapneu loopt hier langer dan 4 jaar mee rond voor het wordt ontdekt. Een derde zelfs langer dan 8 jaar.
3 oktober 2011/door dentalinfo

Tandarts kan helpen bij snurken en slaapapneu

Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van snurkers en patiënten met slaapapneu. Een antisnurkbeugel biedt uitkomst, volgens een bericht op Gezondheidsnet.nl.
27 september 2011/door dentalinfo
MRA versus CPAP

MRA versus CPAP therapie: neveneffecten op lange termijn

Studie tandheelkundige slaapgeneeskunde. Doel: vaststellen neveneffecten op lange termijn van een instelbaar Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), vergeleken met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) therapie.
3 september 2010/door Anitadeklerk2018

OSAS en bimaxillaire chirurgie

Het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) is een aandoening waarbij vermoeidheid overdag en onbedoeld in slaap vallen op de voorgrond staan. Bij deze patiëntengroep kan een indicatie ontstaan voor een definitieve oplossing d.m.v. kaakosteotomie.
17 april 2010/door dentalinfo

Nooit meer snurken

Tandartsen en tandarts-specialisten spelen een steeds grotere rol bij de behandeling van snurken en het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). Sinds kort bestaat de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde.
18 mei 2009/door dentalinfo
Toon meer