Slaapgeneeskunde | Temporomandibulaire stoornis (TMD), mondzorg
Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van snurkers en patiënten met het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Wat is de beste behandeling en wat zijn de effecten? Verschillen tussen MRA en CPAP-therapie.
In deze categorie vind je ook meer over temporomandibulaire stoornissen (TMD).
Vergelijking tussen CPAP en MRA bij slaapapneu
Er zijn verschillende mogelijkheden om OSA te behandelen, waarbij leefstijlfactoren een groot onderdeel zijn. Maar ook niet-chirurgische en chirurgische technieken. De literatuur suggereert nog altijd weinig bewijs om MRA te kiezen als eerst keus. In deze presentatie wordt er een vergelijking gemaakt met CPAP en MRA.
Toekomst: Maatwerk in de behandeling van Obstructief Slaapapneu
Kan een MRA ook worden ingezet in de eerste lijn? En om dat te bewerkstelligen, wat is er dan precies nodig? Dr. Charkhandeh bracht in zijn lezing als dicussie in we MRA-therapie altijd zien als een alternatief voor CPAP-therapie, maar we kijken niet verder dan dat. Hij pleit voor “Precision Oral Appliance Therapy”. Verslag van zijn lezing.
Validatie-onderzoek van de Nederlandse Pediatric Sleep Questionnaire (P.S.Q.)
De Engelstalige P.S.Q. is een gevalideerde vragenlijst om bij kinderen slaapstoornissen door luchtwegobstructie te screenen. Het onderzoek naar de validatie van de Nederlandse versie van de PSQ is in 2020 gehonoreerd met de aanmoedigingsprijs van het NVTS Research Grant. Verslag van de lezing van Bibi Becking, tandarts en onderzoeker.
Nervus hypoglossus stimulatie bij OSA
Bij patiënten met ernstig slaapapneu is CPAP meestal de therapie van eerste keus. Helaas zijn zo’n 30% van de patiënten intolerant. Dit kan op twee manieren plaatsvinden: CPAP falen of intolerantie door middel van bijvoorbeeld respectievelijk neusobstructie, een persisterend hoge AHI, claustrofobie, onrust tijdens slapen of aversie tegen de behandeling.
Slecht slapen draagt mogelijk bij aan ernst van TMD’s
Korte slaap bij patiënten met temporomandibulaire aandoeningen (TMD’s) is geassocieerd met meer kaakpijn en een groter aantal comorbiditeiten, volgens onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Oral Rehabilitation. Daarom kan de slaapduur een belangrijke rol spelen in de prognose en behandelingsrespons van patiënten met TMD's.
Heeft de behandeling van apneu invloed op cardiovasculaire risico’s?
Patiënten met slaapapneu hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Wij doen ons best om slaapapneu te behandelen, echter heeft deze behandeling ook invloed op de cardiovasculaire risico's? Verslag van de lezing van Julia Uniken Venema, tandarts en onderzoeker.
De kracht van slaap
Lig je ‘s avonds wel eens te piekeren? Komt het wel eens voor dat je geen geduld meer hebt of ben je steeds zo snel afgeleid dat je bijna je werk niet meer kunt doen? Er is een enorme kans dat dit ligt aan een gebrek aan slaap. Verslag van de lezing van dr. Els van der Helm, slaapdeskundige.
Voor welke patiënten met slaapapneu is een MRA-beugel geschikt?
Volgens een studie gepubliceerd in The Journal of Oral Rehabilitation kunnen de craniofaciale kenmerken van tandheelkundige patiënten voorspellen of een mandibulair repositie apparaat (MRA)-beugel hun obstructieve slaapapneu (OSA) kan verminderen.
Partnernieuws
Symposium Gebitsslijtage: Een complexe uitdaging, diepgaand belicht
Kerr Matrijzen: het zijn soms de kleine dingen die een groot verschil maken