Casus mondzorg

Mondzorgcasussen: een patiënt komt bij u in de praktijk en wat ziet u? Wat is uw diagnose? Bekijk de casussen over tandheelkunde.

Casussen - orthodontie niet nodig (deel 2)
, , , ,

Casussen: orthodontie niet nodig (deel 2)

Verslag van de lezing van dr. Domingo Martin, orthodontist, en dr. Maria Jesus Provedo, restauratief tandarts, over hun manier van werken. Zij bespraken drie casussen waarbij het niet nodig was om orthodontie uit te voeren.
, , ,

Casus endodontie: Een lang verhaal van een vreemde laesie

In 2006 wordt P. naar onze praktijk verwezen wegens een laesie in de bovenkaak, regio 21, 22, en 23. De laesie van (waarschijnlijk) endodontische origine, een LEO, heeft een vorm op de röntgenopname die afwijkend genoemd mag worden.

Casussen: orthodontie niet nodig
, , , ,

Casussen: orthodontie niet nodig

Verslag van de lezing van dr. Maria Jesus Provedo, restauratief tandarts, over haar manier van werken. Zij werkt samen met orthodontist dr. Domingo Martin. In haar lezing bespreekt zij twee casussen waarbij het niet nodig was om orthodontie uit te voeren.
Deel uw bijzondere casussen met uw collega’s!
, , ,

Deel uw bijzondere casussen met uw collega’s!

Als tandarts, mondhygiënist of orthodontist krijgt u heel wat patiënten in uw behandelstoel. Vaak voor een routinebehandeling, maar soms is er meer aan de hand. dental INFO is benieuwd naar uw bijzondere casussen. Deel ze met ons en uw collega’s!
Casus Celtra: Hoog esthetische indirecte restauratie met Celtra Duo van Dentsply Sirona. Geschreven door Erik Jan Muts.
, , , , ,

Casus Celtra: Hoog esthetische indirecte restauratie met Celtra Duo van Dentsply Sirona. Geschreven door Erik-Jan Muts.

Nieuwe patiënte met uitgebreid gerestaureerde dentitie meldt zich in de praktijk. Bij intra-oraal onderzoek blijkt er secundaire cariës aanwezig ter plaatse van de 16 en 17 (fig. 1). Tevens zijn er cracks zichtbaar in beide elementen. De extensie van restauraties over de knobbels heeft doen besluiten om indirect te werk te gaan waarbij de restauraties vervaardigd zullen worden in Celtra® Duo, het Zirkoon-versterkte Lithium Silicaat van Dentsply Sirona.
Casus endodontologie: Lateraal kanaal of iets anders?
, , , ,

Casus endodontologie: Lateraal kanaal of iets anders?

Enige tijd geleden meldde zich onderhavige patiënt in onze verwijspraktijk met een problematische 21. Het element was iets gevoelig maar de voornaamste klacht was de constante pusafvloed uit de omgeving van het element en een onaangename reuk en smaak.
Kerr keramische facing
, ,

Casus Kerr: Esthetische indirecte restauratie met keramische facing

Dit artikel is een verslag van de restauratie van twee frontelementen in de bovenkaak met porseleinen facings. Deze klinische casus van Kerr is uitgevoerd met behulp van een ‘non-prep’-techniek, waarbij de tanden niet hoefden te worden geprepareerd of beslepen noch een voorlopige kroon was nodig.
,

Casus: Verhevenheid regio 14-15

Een 50 –jarige vrouw bezocht haar tandarts en zei: “Mijn arts zegt dat ik een infectie aan één van mijn rechter kiezen in de bovenkaak heb”. Klinische beoordeling liet een roze, 6 mm dikke, stevige verhevenheid van botweefsel zien van 12x12mm. Wat is uw diagnose en welke behandeling stelt u voor?

Partnernieuws

Meer casus mondzorg

Casus: Radiolucentie regio 12 op orthopantomogram van 7-jarige jongen

Casus: Radiolucentie regio 12 op orthopantomogram van 7-jarige jongen

Bij een gezonde 7-jarige jongen werd op de orthopantomogram een radiolucentie waargenomen ter plaatse van de 12. Occlusales opnames werden gemaakt. Welke differentiaal diagnose zou u includeren?
7 november 2016/door Redactie
Casus: Man met pijnklacht na verwijdering M3 inferior

Casus: Man met pijnklacht na verwijdering M3 inferior

Een 49-jarige man komt via de eerste hulp bij u terecht, 12 dagen na operatieve verwijdering van de rechter M3 inferior. Hij verklaart last te hebben van pijn, zwelling en een duidelijk krakend geluid na het eten.
10 oktober 2016/door Redactie

Gingivale hyperlasie: de signalen

Vaak wordt gingivale hyperplasie over het hoofd worden gezien. Het kan echter een teken zijn van een serieuze onderliggende systemische afwijking. Welke signalen/symptomen moeten u waarschuwen dat er wellicht iets aan de hand zou kunnen?
23 mei 2016/door dentalinfo

Wat te doen bij acute medische noodsituaties?

Stel uw patiënt valt weg tijdens de behandeling. Bij een dergelijke acute medische noodsituatie kunt u met de ABCDE-stappen de situatie onder controle houden totdat medische hulp aanwezig is. Lees de ABCDE-stappen.
9 mei 2016/door dentalinfo

Casus: afwijking aan de tong

Bekijk de foto van de afwijking aan de tong en beantwoord de vragen. Om welke afwijking gaat het en wat zijn de meest voorkomende oorzaken?
14 maart 2016/door dentalinfo

Casus: Man van 75 jaar komt met pijnlijke tong

Een man van 75 jaar komt bij u met de klacht van een pijnlijke tong. Wat is er aan de hand? Bekijk de diagnose en beantwoord de vragen.
13 oktober 2015/door dentalinfo

Casus: De natuur nabootsen met composiet facings

De patiënt komt bij de tandarts met verkleurde en gebarsten centrale incisieven in het bovenfront. Zij wil deze elementen graag laten restaureren met zo min mogelijk invasieve ingrepen en een zo natuurgetrouwe uitstraling als mogelijk is. Hoe wordt dit aangepakt?
14 september 2015/door dentalinfo

Endodontie dood(t) gewoon

Aan de hand van een casus toont prof.dr. Paul Lambrechts een niet-doorsnee behandeling van een cyste. Met behulp van een cone beam CT toonde hij het resultaat van de behandeling.
13 oktober 2014/door dentalinfo
Wat is de oorzaak en aanpak van iatrogene schade tijdens de endodontische behandeling?

Wat is de oorzaak en aanpak van iatrogene schade tijdens de endodontische behandeling?

Iatrogene schade (schade gemaakt door de arts) kan ontstaan door het doen óf het nalaten van iets. Wanneer kan het mis gaan bij een endodontische behandeling en hoe pakt u dit aan?
28 oktober 2013/door Anitadeklerk2018
Iatrogene schade

Casuïstiek iatrogene schade

Verslag van de lezing van mevrouw drs. De Jong, endodontoloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie, tijdens de klinische avond in het UMCG over endodontologie.
28 oktober 2013/door Anitadeklerk2018

Pinterest board: Tanden en kiezen

Tandarts Aart Visser geeft op zijn Pinterest board foto's van klinische voorbeelden van tandheelkundige behandelingen. Bekijk zijn board.
8 juli 2013/door dentalinfo
Tandslijtage

Casus: Wat ziet u en wat is uw advies?

Bekijk de gebitsfoto’s van twee pubers. Welke dentale conditie is naast de white spot laesier te zien? Zou u zich zorgen maken en hoe gaat u hiermee om?
24 april 2013/door Anitadeklerk2018
Toon meer