Implantologie tandheelkunde
In deze categorie vindt u alles over implantologie. Van informatie over orale implantaten en opbouwmaterialen tot diagnostiek, uitvoering, letsel en peri-implantitis bij implantologie.
De toekomst: Autologe mesenchymale cellen en synthetische grafts voor botvervanging bij mensen
Naast eigen weefsel kunnen we middels tissue-engineering verschillende soorten weefsel creëren. Wat is hiervoor nodig en welke conclusies volgen uit klinisch onderzoek over botregeneratie? Verslag van de lezing van Dr. Cecilie Gjerde tijdens de EuroPerio Series
Botregeneratie: de mogelijkheden van nu en in de toekomst
In de afgelopen 20 jaar was er vaker sprake van grotere bot defecten en is de patiënt gemiddeld jonger geworden. Guided Bone Regeneration (GBR) kan worden toegepast middels verschillende membranen en verschillende materialen. Een samenvatting van de lezing van Dr. Urban tijdens de EuroPerio Series.
Casus: Debridementbehandeling introduceert lucht in schedel van peri-implantitispatiënt
Een submucosaal debridement met een luchtpolijstapparaat veroorzaakte de levensbedreigende aanwezigheid van lucht in het schedel van een 62-jarige vrouw, volgens een casusrapport in Clinical and Experimental Dental Research. Wegens het risico op meningitis werd ze onmiddellijk opgenomen in het ziekenhuis, waar de patiënt herstelde na een antibioticabehandeling.
Eerste stap richting elektronische stimulatie-implantaten gezet om intraorale functies te herstellen
Elektrische stimulatie op de tong en het zachte gehemelte heeft een groot potentieel om intraorale functies te herstellen die verloren zijn gegaan door zenuw- of hersenbeschadiging. Er is een eerste stap gezet in de richting van het bouwen van elektronische stimulatie-implantaten, staat in IEEE Transactions on Biomedical Engineering.
In memoriam: implantoloog/parodontoloog Ronnie Goené
Op 24 juli overleed de bekende parodontoloog/implantoloog Ronnie Goené (1949 - 2022). Goené is van grote waarde geweest voor de implantologie in Nederland, voor patiëntenbehandeling, kennisoverdracht en voor de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie. Hij gaf ook regelmatig lezingen.
Mogelijk verband lage botmassa en parodontitis bij volwassenen van middelbare leeftijd
Een lage botmassa kan in verband worden gebracht met parodontitis bij volwassenen van middelbare leeftijd, volgens een publicatie in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Clinici zouden kunnen overwegen om een interventieprogramma voor tandvleesaandoeningen bij jongere volwassenen te starten.
Tandheelkundig implantaat veroorzaakt levensbedreigende bloedingen
Een jonge vrouw kreeg wekenlang zeldzame, levensbedreigende perioden van mondbloeding na het blootleggen van een tandheelkundig implantaat. De episodes werden uiteindelijk met succes behandeld door de embolisatie van een slagader, schrijven artsen in Clinical Implant Dentistry and Related Research.
De behandeling van peri-implantitis: wat is er nieuw?
Peri-implantitis is een relatief nieuw probleem, omdat er nog niet zo lang implantaten zijn. Pas sinds de jaren 80 verschenen de eerste artikelen over peri-implantitis. Verslag van vier lezingen tijdens de EuroPerio Series Single Session van de EFP over algemene concepten voor behandeling van peri-implantitis, toegangsflap en onderhoud, de reconstructieve benadering, implantaat oppervlak decontaminatie en nazorg.
Links implantologie tandheelkunde
Richtlijnen implantologie tandheelkunde
Meer implantologie tandheelkunde
Nieuwe, interdisciplinaire onderzoeksgroep gaat zich richten op tandheelkundige materialen
De Duitse Onderzoeksstichting (DFG) heeft een nieuwe, interdisciplinaire onderzoeksgroep opgericht genaamd ‘InterDent’. De groep, gevestigd bij het Charité-Universitätsmedizin Berlin en Technische Universität Berlin, heeft als doel om door middel van materiaalkunde inzicht te krijgen in hoe tandheelkundige restauraties kunnen worden gemaakt die langer mee gaan.
1 maart 2022/door RedactieDe toekomst: op maat gemaakte scaffolds voor uitgebreidere botaugmentaties
De grootste problemen bij bot augmentatie liggen bij de uitgebreidere botdefecten. Hoe managen we deze gecompliceerde defecten? Verslag van de lezing van prof. Saso Ivanovski tijdens de EuroPerio Series van de EFP.
10 januari 2022/door RedactieImplantaatafdruk maken? Gebruik aluminiumfolie!
Bij het maken van een conventionele implantaatafdruk met een open tray is het tijdens het vullen van de tray vaak moeilijk om te voorkomen dat het materiaal door de opening ontsnapt. Volgens een artikel uit het Journal of Prosthetic Dentistry kan aluminiumfolie als tijdelijke afdichting fungeren en daarmee de procedure vereenvoudigen.
10 november 2021/door RedactieHet verhaal van een vrouw (en honderden anderen) met vele jaren pijn door een TMJ-implantaat
Een vrouw heeft 35 jaar last gehad van hevige pijn door het laten plaatsen van een Proplast-Teflon-prothese voor het kaakgewricht. Haar geval illustreert waarom deze implantaten waren voorbestemd om in 1991 teruggeroepen te worden, volgens een perspectiefartikel in het Journal of Pain Research.
1 november 2021/door RedactieCBCT toont zeldzame implantaatdislocatie
Met behulp van Cone-Beam is een zeldzaam geval van een implantaatverplaatsing geïdentificeerd waarbij het tandheelkundige implantaat in de rechter ethmoïdale sinus van een man terecht was gekomen. Waarschijnlijk vertoonde de man door een anatomische variant geen symptomen die verband houden met het ontwrichte implantaat.
5 juli 2021/door anitatestCasus: Symmetrie voor een mooi en rustig esthetisch beeld
Symmetrie is een van de vele parameters die zorgt voor een mooi en rustig esthetisch beeld. Niet alleen voor het gelaat, maar zeker ook voor het gebit.
29 maart 2021/door RedactieImplantaatgedragen overkappingsprothese: voor alle ouderen of alleen voor de gezonde ouderen?
Zowel in Nederland als in andere welvarende landen worden steeds meer edentate ouderen voorzien van een implantaatgedragen overkappingsprothese. Maar krijgen nu alle ouderen die daarvoor in aanmerking komen een overkappingsprothese op implantaten of wordt hierbij, bewust of onbewust, rekening gehouden met de algemene gezondheidstoestand van de ouderen?
18 januari 2021/door RedactieKauwgedrag kan een negatief effect op implantaten hebben
Een verandering in de dominante kauwkant na een operatie kan een negatief effect op implantaten hebben. Dat ontdekte een groep tandartsen aan de Russische RUDN University.
13 januari 2021/door RedactieCasus implantologie: Wat zien we hier?
Bekijk de casus: wat zie je? Lees de uitgebreide uitwerking met foto’s door implantoloog Lotte Pull ter Gunne en parodontoloog en ACTA-hoogleraar Fridus van der Weijden, beiden werkzaam bij Implantologie Utrecht.
7 januari 2021/door RedactieLeeftijd geen beperkende factor voor osseo-integratie tandheelkundige implantaten
De leeftijd van een patiënt heeft geen invloed op de mate van osseo-integratie in de vroege stadia van genezing na plaatsing van tandheelkundige implantaten. Hoe oud een patiënt is mag dus geen beperkende factor zijn voor implantaattherapie volgens de onderzoekers.
24 september 2020/door anitatestUitzending Nieuwsuur over gebruik donorbot
Nieuwsuur maakte een item over het gebruik van donorbot door tandartsen. ANT-bestuursvoorzitter Jan Willem Vaartje gaf uitleg over hoe dit in Nederland in de praktijk gaat. Bekijk het fragement.
7 september 2020/door anitatestAI vindt mandibulaire kanalen en helpt tandartsen
Voor een tandheelkundige implantaatoperatie moeten tandartsen de exacte locatie van het mandibulaire kanaal weten. Onderzoekers hebben met behulp van kunstmatige intelligentie een methode ontwikkeld die dit kan doen en het herstelproces voor tandartsen gemakkelijker kan maken.
25 augustus 2020/door anitatest
Partnernieuws
Leer patiëntjes spelenderwijs goed poetsen met Philips Sonicare For Kids | Beste uit test Consumentenbond
DENTALLDAY, hét nieuwe dentale event voor het hele tandheelkundige team