Restaureren tandheelkunde

In deze categorie vindt u artikelen over het restaureren van het gebit. Van materialen voor restauratie, bondingsystemen, composieten en amalgaam tot botafbraak en diagnostiek en behandeling van gebitsslijtage.

Opnieuw bewezen verband tussen mondgezondheid en algehele gezondheid
, , ,

Natuurgetrouwe composietrestauraties met de ‘bio-emulatie methode’

Het werken met composiet volgens de zogenaamde ‘bio-emulatie methode’ vormt de basis voor het maken van mooie maar vooral natuurgetrouwe restauraties. Javier Tapia hanteert hierbij de zogenaamde ‘penta-lamineer techniek’, een laagsgewijze opbouw. Een goede analyse van de verschillende stadia van veroudering van de dentitie is hierbij erg belangrijk.
Het Dahl-principe als behandeling van tandslijtage
, , ,

Het Dahl-principe als behandeling van tandslijtage

Het Dahl-principe wordt sinds 1975 toegepast en is inmiddels doorontwikkeld naar de zevende versie. Dahl behandelt gelokaliseerde anterior tandslijtage. Een overzicht van het concept, de voordelen en mogelijke problemen.

Dahlframes, orthodontie en een ‘restricted envelope of function’
, , ,

Dahlframes, orthodontie en een ‘restricted envelope of function’

Onder dubbel “Dahlen” verstaan we het ondersteunen van de Dahlbehandeling met actieve orthodontie. Een Dahlplateau kan ingezet worden om de diepe beet minder diep te maken en daarmee de anatomie weer te kunnen herstellen. Ook wordt hiermee de esthetiek en soms de fonetiek verbeterd. Met uitleg over de restricted envelope of function.
Ouderdom vermindert doorschijnendheid van tandrestauraties
,

Ouderdom vermindert doorschijnendheid van tandrestauraties

Naar mate men ouder wordt worden de tanden meer doorschijnend. Een groep Duitse onderzoekers vroeg zich echter af of dit ook het geval is voor ongekleurde zirconia keramische restauraties. Het bleek dat de doorschijnendheid hierbij door de jaren heen juist minder wordt. Het verschil is echter onzichtbaar voor het menselijk oog.
Restauratief-endodontische vlak: wat zijn de beste manieren?
, , , ,

Restauratief-endodontische vlak: wat zijn de beste manieren?

Het uitgangspunt is om zo minimaal invasief mogelijk te werken en een wortelkanaalbehandeling te voorkomen. Mocht het toch tot een endo komen, hoe moet er daarna worden gerestaureerd en wat is de beste manier om dit te doen?
Hogere kans op mislukken vulling door persoonlijke factoren dan door vulmateriaal
,

Hogere kans op mislukken vulling door persoonlijke factoren dan door vulmateriaal

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het mislukken van een vulling met name te maken heeft met persoonlijke factoren, zoals roken, drinken of simpelweg de genen. Het vulmateriaal blijkt hier een minder grote rol in te hebben.
Spelen met het Dahlconcept. En vergeet uw patiënt niet!
, , ,

Spelen met het Dahlconcept. En vergeet uw patiënt niet

Het Dahlconcept wordt steeds vaker toegepast bij locale gebitsslijtage zonder ruimte voor restauratief herstel. Toch aarzelt menig tandarts. Bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs volstaat bij de toepassing van het Dahlconcept het principe van ‘Best Practice’. Ook aandacht voor het gedrag van de patiënt is van groot belang.
druivenpittenextract
,

Druivenpittenextract kan levensduur van composietvullingen verlengen

In een recent onderzoek aan het Chicago College of Dentistry van de University of Illinois is aangetoond dat een bestanddeel in druivenpittenextract gebruikt kan worden om de stevigheid van dentine te vergroten en de levensduur van composietvullingen te verlengen.

Partnernieuws

Meer restaureren tandheelkunde

Front tandvervanging: een uitdaging

Front tandvervanging: een uitdaging

Parodontitis en trauma zijn de belangrijkste oorzaken van tandverlies in front.
Wanneer fronttandvervanging nodig is, dan zijn de functie en esthetiek het belangrijkste.
Aspecten als kleur en vorm van elementen lachlijn en gingivaverloop moeten meegenomen worden om een optimaal eindresultaat te boeken. Verslag van de lezing van parodontoloog-implantoloog Anna Louropoulou.
23 oktober 2017/door Redactie
recessiebedekking

Recessiebedekking in het front: hoe gaat u te werk?

Recessies in het front komen veelvuldig voor en kunnen allerlei problemen geven. De meest  voorkomende klachten van patiënten zijn van esthetische aard. Wat zijn de oorzaken, klachten en behandelmogelijkheden?
17 juli 2017/door Redactie
Mandibularesectie

Mandibularesectie en reconstructie

Maligniteiten zijn de meest voorkomende aanleiding voor resectie van de mandibula. Onderscheid is te maken tussen een marginale en een segmentale resectie. Wat zijn de voor- en nadelen van deze resecties en welke reconstructiemogelijkheden van de mandibula en de dentale rehabilitatie zijn er?
3 juli 2017/door Redactie
gaatjes

Methode Frencken voor gaatjes behandelen zonder boor in consumentenmedia

Het idee van tandarts Jo Frencken om bij het vullen van gaatjes niet altijd gelijk de boor erbij te pakken heeft de nationale consumentenmedia gehaald. Onder andere de NRC en RTL schreven over zijn methode.
22 mei 2017/door Redactie
restauratiemateriaal

Onderzoek: Nieuw restauratiemateriaal dat niet verkleurt

Recent onderzoek heeft mogelijk een nieuw restauratiemateriaal gevonden wat niet verkleurt door bijvoorbeeld het regelmatig nuttigen van koffie.
11 mei 2017/door Redactie
tandletsel

Autotransplantatie: Als het toch misgaat bij tandletsel en ook bij agenesieën

Niet alle dento-alveolaire letsels lopen goed af. Bij avulsie en intrusie-luxatie is de prognose vaak matig tot slecht. Autotransplantatie biedt dan een oplossing. Ook bij agenesiën. Verslag van de lezing van Jacques Baart over de voorwaarden voor autotransplantatie, welk donorelement en het succespercentage.
18 april 2017/door Redactie
amalgaamvulling

Europees parlement stemt voor verbod amalgaamvulling per juli 2018

Afgelopen dinsdag steunde een ruime meerderheid van het Europees Parlement een nieuwe wet voor een verbod op amalgaamvullingen bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
20 maart 2017/door Redactie
composiet restauratie

Redenen voor composiet mislukking posterieure zone veranderd

Is de succesratio van directe composietrestauraties bij de vitale achterste tanden in het laatste decennium verhoogd of verlaagd? Australische wetenschappers onderzochten deze vraag.
20 februari 2017/door Redactie
kroonfracturen

Kroonfracturen: kansen voor de pulpa

Van alle tandletsels komt de kroonfractuur het meeste voor: twee-derde van alle tandletsels betreft een fractuur van de tandkroon. Doel van de tandletselbehandeling is het behouden van een vitale pulpa. Hoe gebruiken we moderne inzichten en materialen het best om de pulpa te laten overleven?
23 januari 2017/door Redactie
funderingsrestauraties

Funderingsrestauraties bij avitale elementen

Na endodontisch behandelen van een gebitselement, moet er een keuze gemaakt worden over hoe het element gerestaureerd gaat worden. Welke afwegingen spelen een rol bij het vervaardigen van een (adhesieve) funderingsrestauratie? Moet er wel of geen wortelstift gebruikt worden? Welke stiften zijn tegenwoordig beschikbaar?
9 januari 2017/door Redactie
composietrestauratie

De posterieure enkelvoudige composietrestauratie

Composiet wordt wereldwijd beschouwd als eerste keuze materiaal voor directe restauraties in de posterieure regio. Verslag van de lezing van prof. dr. Marleen Peumans over de verschillende stappen bij het plaatsen van de enkelvoudige posterieure composietrestauratie.
19 december 2016/door Redactie
parodontium na restauratie

Het parodontium na een restauratie

Na restauratieve behandeling met kronen en bruggen zien we soms ongunstige reacties van het tandvlees. Het is een uitdaging om de oorzaak te achterhalen. Biologische, bacteriologische, functionele en materiaal technische aspecten spelen hierbij een rol. Hoe kunt u deze reacties voorkomen en behandelen?
7 november 2016/door Redactie
Toon meer