Restaureren tandheelkunde
In deze categorie vindt u artikelen over het restaureren van het gebit. Van materialen voor restauratie, bondingsystemen, composieten en amalgaam tot botafbraak en diagnostiek en behandeling van gebitsslijtage.
De frontbrug: wanneer en hoe?
De indicatie voor een brug neemt weer toe. In de afgelopen jaren werd vaak de voorkeur gegeven aan een implantaatkroon maar ook een implantaat bleek niet zaligmakend. Wanneer kies je voor een brug, welk materiaal kies je, hoe maak je een frontbrug mooi in het gezicht en hoe om te gaan met het tandvlees?

Trauma, een ervaring of een traumatische ervaring?
Dento Alveolair trauma is goed onderzocht en goed te behandelen. Het vereist een protocollaire aanpak en goede logistieke organisatie in de praktijk. Trauma komt altijd ongelegen, maar is altijd vervelender voor de patiënt dan voor de zorgverlener. Militair tandarts Bart van den Heuvel vertelde in zijn lezing voor de NWVT over intake, diagnostiek, behandeling en follow-up van trauma.

Onderzoek naar DNA-gel om tanden te vullen
Onderzoekers aan de Tandheelkunde faculteit van de Universiteit van Toronto hebben onderzoek gedaan naar botregeneratie met behulp van DNA-nanotechnologie. Mogelijk kan deze technologie tanden herstellen waardoor de noodzaak van het vullen van gaatjes vermindert.
De rol van de gebitsbeschermer op het hockeyveld
Verhalen over ernstig dentaal trauma wanneer een hockeybal of -stick het gebit van een hockeyspeler raakt, komen vaker voor dan wenselijk is. Wat is de prevalentie van dentaal letsel binnen de hockeysport? Wat zijn de voor- en nadelen van de gebitsbeschermers die op de markt zijn? Kirsten van Vliet vertelde hierover tijdens haar lezing bij de cursus van ACTA DE.
Tandanalysehulpmiddelen om esthetische restauraties te standaardiseren
In het Journal of Esthetic and Restorative Dentistry is een studie gepubliceerd over analysehulpmiddelen om restauraties in het voorste maxillaire gebied te ontwerpen. Het doel van de studie is om het effect te onderzoeken van ontwerpen met verschillende esthetische tandheelkundige proporties, gemaakt met een digitaal glimlachontwerpprogramma, op de esthetische perceptie van individuen van verschillende leeftijden, geslachten en opleidingsniveaus.
Dentaal trauma en resorptie
De prognose van elementen na dentaal trauma is in grote mate afhankelijk van een goede diagnose, de juiste behandeling en een goed vervolg. Hoe kun je het beste handelen? Wat zijn de verschillende soorten resorptie na trauma? Verslag van de lezing van endodontoloog Machteld Siers bij de cursus van ACTA-DE.
Trauma om de tanden heen
Van alle fracturen in het gezicht en de schedel komen na neusfracturen de kaakfracturen het meeste voor. Het grootste deel van deze fracturen treedt op als gevolg van een harde klap in het gezicht door een (onge)val, een handgemeen of bijvoorbeeld een bal. Kaakchirurg dr. Rob Noorlag vertelde tijdens zijn lezing over diagnostiek en behandeling van mandibula– en maxillafracturen.
Ervaring is de optelsom van je fouten
Een onervaren tandarts denkt dat hij elke patiënt en restauratie kan verbeteren, maar na verloop van tijd ziet hij zijn eigen restauraties ook mislukken. Dit leidt tot een groeiend besef dat zijn invloed op de patiënt niet altijd positief is geweest. Verslag van de lezing van dr. Paul de Kok tijdens “Leerzame mislukkingen in de mondzorg”
Links restaureren tandheelkunde
Richtlijnen restaureren tandheelkunde
Meer restaureren tandheelkunde
NWVT Hamer-Duyvenszprijs voor proefschrift dr. Jelte Hofsteenge
De NWVT Hamer-Duyvenszprijs 2023 is op 12 oktober 2024 uitgereikt aan dr. Jelte Hofsteenge voor zijn proefschrift: Considerations for long-term clinical performance of partial restorations: exploring the pathway to success. In de samenvatting is een aanbeveling opgenomen voor de algemene praktijk over directe en indirecte restauraties.
14 oktober 2024/door anitatestWeke delen letsel bij tandletsel
Welk onderscheid valt er te maken in de weke delen letsels en hoe kom je tot de adequate diagnostiek en behandeling hiervan? Welke stappen moet je nemen bij de diagnostiek en de behandeling? Verslag van de lezing van kaakchirurg dr. Renée Helmers tijdens de ACTA DE cursus.
9 september 2024/door RedactieTeamwork in de restauratieve tandheelkunde: orthodontie als onmisbare schakel bij complexe prothetische vraagstukken (deel 2)
Orthodontist Sandy van Teeseling en restauratief tandarts Alwin van Daelen werken het liefst interdisciplinair samen: een goed behandelplan moet tussentijds overlegd worden. Laagdrempelig overleggen is hierbij key. In hun lezing vertelden zij over samenwerking tussen ‘ortho en resto’. Verslag van hun lezing.
9 september 2024/door RedactieDirecte composietrestauraties in het (pre)molaargebied: Duurzaam en esthetisch
Het vervaardigen van een directe composietrestauratie in de posterior regio is techniekgevoelig. Om duurzame restauraties te vervaardigen in de dagelijkse praktijk is het aan te raden om een vereenvoudigd en standaard protocol te volgen.
9 september 2024/door RedactieTeamwork in de restauratieve tandheelkunde: orthodontie als onmisbare schakel bij complexe prothetische vraagstukken
Orthodontist Sandy van Teeseling en restauratief tandarts Alwin van Daelen werken het liefst interdisciplinair samen: een goed behandelplan moet tussentijds overlegd worden. Laagdrempelig overleggen is hierbij key. In hun lezing vertelden zij over samenwerking tussen ‘ortho en resto’. Verslag van hun lezing.
26 augustus 2024/door RedactieImplantologisch herstel na aangezichtsfractuur en tandtrauma
Vaak komen patiënten met uitgebreid tandtrauma of een complexe processus alveolaris fractuur eerst naar de algemene tandartspraktijk. Verslag van de lezing van Tong Xi waarin hij vertelde over de digitale workflow van prothetisch gedreven implantologie en verschillende technieken en benaderingen voor het herstellen van bot en weke delen defecten na aangezichtstrauma, tijdens de ACTA-DE cursus.
26 augustus 2024/door RedactieCasus: Subcutaan emfyseem na kroonpreparatie
In een casusrapport van het World Journal of Clinical Cases is gerapporteerd dat er lucht geblazen door een turbineboor vast is komen te zitten in een grote gezichtsader van een gezonde vrouw. Dit gebeurde tijdens de preparatie van de tandkroon en had tot levensbedreigende complicaties kunnen leiden.
1 augustus 2024/door RedactieKinesiotaping helpt mogelijk tegen complicaties na extractie van aangetaste derde ondermolaren
Door naast niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) ook kinesiotaping te gebruiken hebben patiënten mogelijk minder last van postoperatieve complicaties na de extractie van een derde molaar. Volgens een publicatie in het Journal of Clinical Medicine hielp het tapen bij het vergroten van de mate van kaakopening, het verminderen van de pijnintensiteit en het verminderen van de NSAID-dosering.
8 juli 2024/door RedactieWat te doen bij een alveolitis?
Alveolitis, ook wel dry socket genoemd, is een pijnlijke en relatief veelvoorkomende complicatie na een extractie. Wat de beste behandeling is, is nog onduidelijk.
8 juli 2024/door Anita test TestFrontrestauratie: welke materialen en opties?
In de restauratieve tandheelkunde proberen we de natuur zo dicht mogelijk te benaderen. Het is daarom belangrijk te beseffen waar en wanneer je wel moet behandelen en vooral ook wanneer niet. Verslag van de lezing van Paul de Kok over welke restauraties, materialen en behandelopties in het front beschikbaar zijn en wat hun voor- en nadelen zijn.
8 april 2024/door RedactieVideo: Floss ligatuur aanbrengen voor goede rubberdam isolatie
In deze video wordt gedemonstreerd hoe je eenvoudig een dubbele zelfsluitende floss ligatuur kan aanbrengen ter bevordering van een goede rubberdam isolatie.
28 februari 2024/door anitatestVideo: De afwerking van directe en indirecte composiet restauraties
In deze video wordt een methode gedemonstreerd hoe een optimale afronding van directe en indirecte composiet facings kan worden bewerkstelligd. Hierbij wordt de focus gelegd op een aantal oriëntatiepunten zoals de ‘hoeklijnen’, ‘incisale insnoeringen’ en de ‘buccale contour’. Er wordt onderscheid gemaakt tussen macro- en microstructuren (verticaal en horizontaal) in het tandoppervlak.
26 februari 2024/door anitatest
Partnernieuws
Imaging-plate scanner VistaScan Mini View 2.0
NoGag®: gedurende 1 uur geen kokhalsneiging