Restaureren tandheelkunde

In deze categorie vindt u artikelen over het restaureren van het gebit. Van materialen voor restauratie, bondingsystemen, composieten en amalgaam tot botafbraak en diagnostiek en behandeling van gebitsslijtage.

druivenpittenextract
,

Druivenpittenextract kan levensduur van composietvullingen verlengen

In een recent onderzoek aan het Chicago College of Dentistry van de University of Illinois is aangetoond dat een bestanddeel in druivenpittenextract gebruikt kan worden om de stevigheid van dentine te vergroten en de levensduur van composietvullingen te verlengen.
Front tandvervanging: een uitdaging
, , ,

Front tandvervanging: een uitdaging

Parodontitis en trauma zijn de belangrijkste oorzaken van tandverlies in front. Wanneer fronttandvervanging nodig is, dan zijn de functie en esthetiek het belangrijkste. Aspecten als kleur en vorm van elementen lachlijn en gingivaverloop moeten meegenomen worden om een optimaal eindresultaat te boeken. Verslag van de lezing van parodontoloog-implantoloog Anna Louropoulou.

recessiebedekking
, , , ,

Recessiebedekking in het front: hoe gaat u te werk?

Recessies in het front komen veelvuldig voor en kunnen allerlei problemen geven. De meest  voorkomende klachten van patiënten zijn van esthetische aard. Wat zijn de oorzaken, klachten en behandelmogelijkheden?
Mandibularesectie
, , ,

Mandibularesectie en reconstructie

Maligniteiten zijn de meest voorkomende aanleiding voor resectie van de mandibula. Onderscheid is te maken tussen een marginale en een segmentale resectie. Wat zijn de voor- en nadelen van deze resecties en welke reconstructiemogelijkheden van de mandibula en de dentale rehabilitatie zijn er?
gaatjes
,

Methode Frencken voor gaatjes behandelen zonder boor in consumentenmedia

Het idee van tandarts Jo Frencken om bij het vullen van gaatjes niet altijd gelijk de boor erbij te pakken heeft de nationale consumentenmedia gehaald. Onder andere de NRC en RTL schreven over zijn methode.
restauratiemateriaal
,

Onderzoek: Nieuw restauratiemateriaal dat niet verkleurt

Recent onderzoek heeft mogelijk een nieuw restauratiemateriaal gevonden wat niet verkleurt door bijvoorbeeld het regelmatig nuttigen van koffie.
tandletsel
, , , ,

Autotransplantatie: Als het toch misgaat bij tandletsel en ook bij agenesieën

Niet alle dento-alveolaire letsels lopen goed af. Bij avulsie en intrusie-luxatie is de prognose vaak matig tot slecht. Autotransplantatie biedt dan een oplossing. Ook bij agenesiën. Verslag van de lezing van Jacques Baart over de voorwaarden voor autotransplantatie, welk donorelement en het succespercentage.
amalgaamvulling
,

Europees parlement stemt voor verbod amalgaamvulling per juli 2018

Afgelopen dinsdag steunde een ruime meerderheid van het Europees Parlement een nieuwe wet voor een verbod op amalgaamvullingen bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Partnernieuws

Meer restaureren tandheelkunde

composiet restauratie

Redenen voor composiet mislukking posterieure zone veranderd

Is de succesratio van directe composietrestauraties bij de vitale achterste tanden in het laatste decennium verhoogd of verlaagd? Australische wetenschappers onderzochten deze vraag.
20 februari 2017/door Redactie
kroonfracturen

Kroonfracturen: kansen voor de pulpa

Van alle tandletsels komt de kroonfractuur het meeste voor: twee-derde van alle tandletsels betreft een fractuur van de tandkroon. Doel van de tandletselbehandeling is het behouden van een vitale pulpa. Hoe gebruiken we moderne inzichten en materialen het best om de pulpa te laten overleven?
23 januari 2017/door Redactie
funderingsrestauraties

Funderingsrestauraties bij avitale elementen

Na endodontisch behandelen van een gebitselement, moet er een keuze gemaakt worden over hoe het element gerestaureerd gaat worden. Welke afwegingen spelen een rol bij het vervaardigen van een (adhesieve) funderingsrestauratie? Moet er wel of geen wortelstift gebruikt worden? Welke stiften zijn tegenwoordig beschikbaar?
9 januari 2017/door Redactie
composietrestauratie

De posterieure enkelvoudige composietrestauratie

Composiet wordt wereldwijd beschouwd als eerste keuze materiaal voor directe restauraties in de posterieure regio. Verslag van de lezing van prof. dr. Marleen Peumans over de verschillende stappen bij het plaatsen van de enkelvoudige posterieure composietrestauratie.
19 december 2016/door Redactie
parodontium na restauratie

Het parodontium na een restauratie

Na restauratieve behandeling met kronen en bruggen zien we soms ongunstige reacties van het tandvlees. Het is een uitdaging om de oorzaak te achterhalen. Biologische, bacteriologische, functionele en materiaal technische aspecten spelen hierbij een rol. Hoe kunt u deze reacties voorkomen en behandelen?
7 november 2016/door Redactie
glasvezelstift

Het plaatsen van een (glasvezel)stift voor een adequate restauratie

Deze video gaat over het plaatsen van een (glasvezel)stift zodat hier een adequate restauratie op gemaakt kan worden.
24 oktober 2016/door Redactie
Wortelfracturen van begin tot eind

Wortelfracturen van begin tot eind

Wortelfracturen in het apicale en middelste deel van de wortel genezen meestal goed en snel. Maar hoe kunnen we die genezing beïnvloeden en hoe moeten we handelen als genezing uitblijft? Röntgendiagnostiek, behandeling en prognose bij wortelfracturen.
24 oktober 2016/door Redactie
Levensduur en risicoanalyse van restauratietypen

Levensduur en risicoanalyse van restauratietypen

Voor een posterieure restauratie kan gekozen worden uit een directe of indirecte techniek. Een overzicht van wat er qua levensduur verwacht kan worden van verschillende restauratietypen, zowel vanuit de gegevens van klinische universiteitsstudies als het werk van de Nederlandse tandarts.
26 september 2016/door Redactie
occlusie opbouw is kwestie juiste keuze

Occlusie opbouw is een kwestie van de juiste keuze

Bij occlusieopbouw is het bereiken van nieuwe fysiologische intermaxillaire verhoudingen dé grote uitdaging. Eenmaal gevonden, dient deze nieuwe relatie zodanig te worden vastgelegd dat de rest van de behandeling een relatief eenvoudige invuloefening kan zijn. Het belang van occlusale aspecten van restauraties die via een indirecte techniek zijn vervaardigd is groot.
12 september 2016/door Redactie
Meer kans voor vrouwen op droge socket?

Meer kans voor vrouwen op droge socket?

Vrouwen zouden meer risico lopen op het ontwikkelen van een droge socket na het trekken van tanden, aldus een nieuwe studie van het Journal of the American Dental Association.
8 september 2016/door Redactie
gebitsslijtage

Is ernstige gebitsslijtage altijd ernstig?

Tandartsen zien steeds patiënten met ernstige gebitsslijtage. Voordat er een goed behandelplan gemaakt kan worden, is het belangrijk de oorzaak van slijtage te achterhalen. Wanneer kunt u het beste behandelen en wat zijn de behandelopties?
29 augustus 2016/door Redactie
versleten-dentitie

Restaureren van een versleten dentitie – een teambenadering

Voorspelbare functie en esthetiek van de definitieve restauratie bij patiënten met een (ernstig) versleten dentitie vereist een gezamenlijke klinische en technische benadering door tandarts en tandtechnicus.
17 augustus 2016/door Redactie
Toon meer