Onderzoek mondzorg

Deze categorie bevat een overzicht van de onderzoeken die relevant zijn voor de mondzorg. Steeds meer onderzoek laat het verband zien tussen de mondgezondheid en de algehele gezondheid. U vindt hier samenvattingen van internationaal onderzoek maar ook van onderzoek van Nederlandse universiteiten.

Toepassing van de Hall-techniek door tandartsen in Noord-Nederland
,

Onderzoek: Toepassing van de Hall-techniek door tandartsen in Noord-Nederland

Maakt u bij uw patiëntenbehandelingen wel eens gebruik van de Hall-techniek? Wellicht bent u hier nog niet zo bekend mee of werkt u er juist al jaren mee. Lisanne Pen doet voor haar masterscriptie onderzoek hiernaar en is benieuwd naar uw mening.
robots mondzorg
, , ,

Gebruik van robots in de tandheelkunde - promotieonderzoek

Tom van Riet promoveerde op 6 december 2023 op zijn onderzoek naar gebruik van robots in de tandheelkunde. Zijn onderzoek werd cum laude beoordeeld. Hij onderzocht een belangrijk maatschappelijk onderwerp: het gebrek aan mogelijkheden om het trekken van tanden en kiezen te oefenen tijdens de tandheelkunde opleiding.

Expert opinion: Wat betekent ‘goed’ tandenpoetsen?
,

Expert opinion: Wat betekent ‘goed’ tandenpoetsen?

Op websites van beroepsverenigingen, aanverwante organisaties en praktijken binnen de mondzorg worden vele adviezen gegeven over mondzorg. Dr. Yvonne Buunk-Werkhoven schreef haar expert opinion hierover. Wat betekent ‘goed’ tandenpoetsen? Wil je alle mogelijke en eventuele belemmerde factoren in ogenschouw nemen, dan is een benadering van optimale mondverzorging volgens haar beter.
Promotieonderzoek gezonde peutermonden Peggy van Spreuwel - 400
, ,

Proefschrift Gezonde Peutermonden: verbeteren mondgezondheid bij jonge kinderen door vroegtijdige preventie in consultatiebureaus

Het proefschrift van Peggy van Spreuwel focust op het verbeteren van de mondgezondheid bij jonge kinderen door vroegtijdige preventie bij consultatiebureaus. In Nederland heeft ongeveer een kwart van de vijfjarigen al gaatjes en dit komt vooral voor bij kinderen uit gezinnen met een lagere sociaal-economische positie.
,

Gedragsverandering: Practice what you preach!

Gedrag veranderen is moeilijk en per definitie complex. Als (mond)zorgprofessional weet je dat. Maar weet je ook hoe het écht voelt voor een patiënt om z’n gedrag te moeten veranderen? Dr. Yvonne Buunk-Werkhoven, sociaal psycholoog en mondhygiënist, deed de proef op de som, veranderde haar lifestyle en schreef er op een bespiegelende wijze* een N=1 artikel over.
Kaak, skelet, schedel, bot
,

Nieuw onderzoek naar veranderende kaakvormen en de invloed op de verstandskies

Zou een zacht voedseldieet tijdens de kindertijd in combinatie met een laag vitamine D-gehalte de reden kunnen zijn waarom zoveel mensen hun verstandskiezen zijn aangetast? Een afgestudeerde student van de Universiteit van Saskatchewan in Canada zoekt het uit.
, ,

Twee operaties nodig bij zeldzaam geval van baby met meerdere dermoidcysten

Een baby die werd geboren met meerdere zeldzame dermoidcysten in de mond onderging twee operaties voordat ze één jaar oud was. De tweede operatie was nodig omdat artsen kleinere cysten eerst misten, volgens een recent casusrapport.
,

“One size fits all” mondzorgbenadering niet effectief voor gedragsverandering

Na 35 jaar werken in de mondzorg blikt Yvonne Buunk-Werkhoven terug op de wetenschappelijke onderzoeken die zij deed op het gebied van gedragsverandering in de mondzorg. Yvonne is als gepromoveerd sociaal psycholoog én als ervaren praktizerende mondhygiënist jarenlang werkzaam geweest in het hoger onderwijs, onderzoek en bestuur binnen de mondzorg.

Partnernieuws

Meer onderzoek mondzorg

Poster: De implementatie van EBP in het tandheelkundig werkveld

Poster: De implementatie van EBP in het tandheelkundig werkveld

In hoeverre zijn mondzorgprofessionals in Nederland in staat om evidence-based practice in hun werk te implenteren? Dat onderzochten Daphne Immerzeel en Marci Horsten, studenten Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht, in hun afstudeeronderzoek.
19 juli 2021/door Redactie
Poster: Welke factoren spelen een rol spelen bij keuze zzp’er of werken in loondienst

Poster: Welke factoren spelen een rol spelen bij keuze zzp’er of werken in loondienst?

Waarom hebben mondhygiënisten een voorkeur voor een bepaald type arbeidsrelatie? Erinn Buitenhuis en Stella Schaap, Mondzorgkundestudenten van Hogeschool Utrecht, vroegen dit aan 120 mondhygiënisten voor hun afstudeeronderzoek.
1 februari 2021/door Redactie
Identificatie van medische gecompromitteerde patiënten

Identificatie van medische gecompromitteerde patiënten

Welke medische tandheelkundige interacties zijn er en welke factoren spelen hier mee? Lees meer over de mogelijkheden om erachter te komen of de medische gezondheid van uw patiënt invloed heeft op de tandheelkundige behandeling.
9 november 2020/door Anita test Test

Prof. dr. ir. Monique van der Veen ontvangt €40.000 van de Eklund Foundation

Prof. dr. ir. Monique van der Veen van ACTA Preventive Dentistry heeft een beurs van €40.000 in ontvangst genomen. De beurs van de Eklund Foundation wordt gebruikt voor onderzoek naar dentale gezondheid bij kinderen.
27 oktober 2020/door Redactie
De Eklund Foundation stelt opnieuw geld beschikbaar voor tandheelkundig onderzoek.

Eklund Foundation wijst 200.000 euro toe voor odontologisch onderzoek in 2020

Het is tijd voor onderzoekers binnen de tandheelkunde om hun financieringsaanvragen van de Eklund Foundation voor Odontologisch Onderzoek en Onderwijs in 2020 voor te bereiden. Dit jaar heeft het bestuur van de Ekland foundation 200.000 euro aan onderzoekssteun toegewezen.
6 april 2020/door anitatest
vragenlijst zwangere patienten

Hoe behandelen mondhygiënisten zwangere patiënten: doe mee en vul de vragenlijst in

Hoe behandelen mondhygiënisten zwangere patiënten: doe mee en vul de vragenlijst in.
18 april 2019/door anitatest
NWVT – TP master scriptieprijs 2018 uitgereikt

NWVT – TP master scriptieprijs 2018 uitgereikt

Op 11 oktober is de NWVT - TP master scriptieprijs 2018 uitgereikt aan Robert Pogosian – oud student ACTA -  voor zijn master scriptie: Temporomandibular disorders and headache. Milou Snijders ontving de tweede prijs en de derde prijs ging naar Iris Driessen.
15 oktober 2018/door anitatest
prijs - beker - winnaar

VMTI-wetenschapsprijzen uitgereikt

Eénmaal per jaar reikt de VMTI maximaal twee VMTI wetenschapsprijzen uit, een publicatie- en proefschriftprijs. De prijs van het stipendium ging naar naar Mieke Bakker voor haar onderzoek over de rol die de mond speelt bij gezond ouder worden. Laura Ziukaite won de publicatieprijs voor publicatie van een onderzoek over de relatie tussen diabetes mellitus en parodontitis.
8 oktober 2018/door Anita test Test
Digitale dubbelganger geeft voorspelling uitkomst mond-keelgebied operatie

Digitale dubbelganger geeft voorspelling uitkomst mond-keelgebied operatie

Het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente werken aan een digitale dubbelganger van patiënten voor het voorspellen van de gevolgen van een operatie in het mond-keelgebied.
30 april 2018/door Anita test Test
Waarom hebben zwangere vrouwen meer gebitsproblemen?

Waarom hebben zwangere vrouwen meer gebitsproblemen?

Het idee heerst dat zwangere vrouwen meer risico lopen op tandvleesbloedingen en tandbederf. Wanneer is dit echter het geval, en kunnen veranderingen in de status van de mondgezondheid of gedrag hier verantwoordelijk voor zijn? Twee studies deden hier onderzoek naar.
9 februari 2018/door anitatest
Cariës

Onderzoekers ontwikkelen vaccin tegen cariës

Wereldwijd is cariës een groot probleem. Een Chinees onderzoeksteam is er nu echter in geslaagd om een vaccin tegen cariës te ontwikkelen, waarmee het probleem binnenkort nog wel eens verleden tijd zou kunnen zijn.
4 december 2017/door anitatest
scuba diving

Onderzoek naar tandproblemen bij scuba duiken

Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat 41% van de recreatieve duikers last had van problemen met de tanden tijdens het duiken.
30 november 2017/door Anita test Test
Toon Meer