Onderzoek

Deze categorie bevat een overzicht van de onderzoeken die relevant zijn voor de mondzorg. Steeds meer onderzoek laat het verband zien tussen de mondgezondheid en de algehele gezondheid. U vindt hier samenvattingen van internationaal onderzoek maar ook van onderzoek van Nederlandse universiteiten.

Schadelijke micro-organismen door handstukken in tandartspraktijk
,

Schadelijke micro-organismen door handstukken in tandartspraktijk

Uit een nieuwe studie is gebleken dat verschillende instrumenten als spuiten, scalers en andere handstukken nog wel eens schadelijke micro-organismen zouden kunnen verspreiden door de tandartspraktijk.
Ultrasoon scalen
,

Ultrasoon scalen van titanium implantaten kan peri-implantitis verergeren

Uit recentelijk onderzoek blijkt dat het ultrasoon scalen van implantaten peri-implantitis kan verergeren.
Yvonne Buunk-Werkhoven
,

Award Best Foreign Poster voor Yvonne Buunk-Werkhoven

Op 19 mei ontving Yvonne Buunk-Werkhoven een award voor de beste buitenlandse poster tijdens de Nazareth Conference on dental public health in Israël. Haar poster omschreef een tweede prick a t onderzoek over het bevorderen van tandenstokers in de horeca.
Kunnen gezichts- en halsafmetingen slaapapneu voorspellen?
,

Kunnen gezichts- en halsafmetingen slaapapneu voorspellen?

Zou het bepalen van bepaalde gezichts- en halsafmetingen kunnen voorspellen welke patiënten een verhoogd risico hebben op obstructieve slaapapneu (OSA)? Een onderzoeker bestudeert een mogelijk verband bij volwassenen.
Zes genomineerden voor Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017
, ,

Zes genomineerden voor Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017

Op 2 mei vindt de uitreiking plaats van Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017. Voor deze award zijn zes eindscripties genomineerd van bacheloropleidingen tandheelkunde. De Award is een initiatief van het Nederlands tandartsenblad in samenwerking met GSK Consumer Healthcare.
tandglazuur
,

Tandglazuur nagebootst om te dienen als beschermlaag vliegtuigen

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan bootsen tandglazuur na om als beschermlaag voor duurzamere vliegtuigen en andere apparaten te kunnen dienen.
Verlies van tanden gelinkt aan levensverwachting
,

Verlies van tanden gelinkt aan levensverwachting

Het aantal tanden wat een mens verliest, kan een belangrijke indicator zijn voor de levensverwachting, blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd op Periodontology 2000.
parodontitis
, , ,

Promotie: relatie parodontitis, diabetes en hart- en vaatziekten

Bij parodontitis lopen het kaakbot en de bindweefselvezels veel schade op. Daarnaast zou de ziekte nog wel eens een effect kunnen hebben op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Voor zijn promotieonderzoek onderzocht Wijnand Teeuw de relatie tussen parodontitis, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.

Meer

mondzorg-UvA

Onderzoekszwaartepunten mondzorg van de UvA

HoofdZaken is een filmserie over de onderzoekszwaartepunten van de UvA. Een gezonde mond is buitengewoon belangrijk voor een gezond lichaam. Dit orgaan wordt immers gebruikt voor praten, proeven, eten, ademen et cetera. De mond zit complex in elkaar en is daarom in feite een ecosysteem.
7 maart 2017/door Anita de Klerk
hoofdhalskanker

IMRT grote hulp bij hoofdhalskanker

Onlangs promoveerde Marije Vergeer bij het VUmc, door aan te tonen dat ‘intensity modulated radiotherapy’ (IMRT) leidt tot minder bijwerkingen en een verhoogde precisie bij radiotherapie, bij patiënten die kampen met hoofdhalskanker.
28 februari 2017/door Redactie

Posterpresentatie over bewustzijn belang optimale mondzorg

Tijdens het jaarlijkse congres van de ARPH (Association for Researchers in Psychology and Health) op 2 en 3 februari jl. gaf Yvonne Buunk-werkhoven een posterpresentatie over mondgezondheidsbewustzijn en het belang van een gezonde mond bij de consument.
10 februari 2017/door Redactie
Wortelkanaalbehandeling

Minder kans op flare-ups bij een eenmalige wortelkanaalbehandeling

Loopt een patiënt meer kans op complicaties na afloop van een wortelkanaalbehandeling bij een behandeling van een sessie, of is dit het geval bij een behandeling die wordt verspreid over meerdere sessies? Deze vragen stelden een aantal onderzoekers uit India zich.
23 januari 2017/door Redactie
99% van kinderen met obesitas heeft last van ontstoken tandvlees

99% van kinderen met obesitas heeft last van ontstoken tandvlees

Het onderzoek, uitgevoerd door ‘Diabetes Care’, heeft ondanks een kleine steekproefomvang een sterke correlatie tussen obesitas bij kinderen en ontstoken tandvlees aangetoond.
16 december 2016/door Redactie
Relatie tussen migraine en bacterie in mond en darmen

Relatie tussen migraine en bacterie in mond en darmen

Een Amerikaanse studie vond een significante relatie tussen migraine en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid nitraat-modificerende bacteriën in de mond en darmen.
12 december 2016/door Redactie
Neusspray

Neusspray: kalmerend effect bij kinderen

Veel kinderen zijn bang voor de tandarts. Uit nieuw onderzoek blijkt dat neusspray een effectief kalmerend middel is voor kinderen met tandartsangst. Het onderzoek is gepubliceerd in Anesthesia Progress.
2 december 2016/door Redactie
e-sigaret

E-sigaret net zo ongezond als normale sigaret

Elektronische sigaretten zijn net zo slecht voor de gezondheid als een normale sigaret. Zo is gebleken uit nieuw onderzoek dat werd uitgevoerd aan het medisch centrum van de University of Rochester.
28 november 2016/door Anita de Klerk
tandplaque

Indicator voor mondziekten: fluorescerende tandplaque

De fluorescerende eigenschappen van tandplaque kunnen volgens Catherine Volgenant van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam een indicator zijn voor mondziekten.
21 november 2016/door Redactie
Winnaars NWVT Masterscriptieprijs 2016

Winnaars NWVT Masterscriptieprijs 2016

De NWVT heeft voorafgaand aan haar Algemene Vergadering de NWVT TP Masterscriptieprijs 2016 uitgereikt aan. De vereniging vindt wetenschappelijk onderzoek van belang en heeft met deze gedachte de jaarlijkse Masterscriptieprijs ingesteld.
15 november 2016/door Anita de Klerk
yvonne-de-waal

WTA Hamer Duyvenszprijs 2016 voor dr. Yvonne de Waal

De WTA Hamer Duyvenszprijs 2016 is gisteren uitgereikt aan dr. Yvonne de Waal voor haar proefschrift Peri-implant infections.
15 november 2016/door Anita de Klerk
Voeding

Invloed voeding op parodontale gezondheid

Met een verantwoord dieet kunnen ontstekingsreacties in het lichaam worden verminderd. Uit kleinschalig onderzoek blijkt dat een anti-inflammatoire dieet ook effect heeft op de parodontale gezondheid.
2 november 2016/door Redactie
Toon meer