Onderzoek

Deze categorie bevat een overzicht van de onderzoeken die relevant zijn voor de mondzorg. Steeds meer onderzoek laat het verband zien tussen de mondgezondheid en de algehele gezondheid. U vindt hier samenvattingen van internationaal onderzoek maar ook van onderzoek van Nederlandse universiteiten.

Chronische parodontitis verhoogt de kans op Alzheimer met 70%
,

Chronische parodontitis verhoogt de kans op Alzheimer met 70%

Onderzoek in Taiwan heeft uitgewezen dat er een relatie is tussen chronische parodontitis en een verhoogd risico om Alzheimer te ontwikkelen. In Alzheimer’s Research and Therapy schrijven de onderzoekers dat recente studies hebben aangetoond dat chronische parodontitis kan bijdragen aan een daling van het denkvermogen.
Kandidaten 2017 Eklund Foundation
,

Kandidaten 2017 Eklund Foundation

De Eklund Foundation is in 2015 opgericht om onderzoek en educatie op het gebied van tandheelkunde mogelijk te maken. Onlangs maakte de Eklund Foundation de vier onderzoeksprojecten bekend die zijn geselecteerd voor een subsidie.
Grote studie naar erfelijkheid van parodontitis
,

Grote studie naar erfelijkheid van parodontitis

Onder leiding van wetenschappers van het Berlijnse academisch ziekenhuis Charité heeft een groot internationaal onderzoek plaatsgevonden naar de erfelijkheid van parodontitis. Hieruit blijkt dat bij de ontwikkeling van parodontitis aanleg een rol speelt.
Kennisagenda-mondgezondheid
,

Kennisagenda Mondgezondheid vraagt input van mondzorgprofessionals

De projectgroep Kennisagenda Mondgezondheid inventariseert waar mondzorgprofessionals tegenaan lopen tijdens hun werkzaamheden. Welke mondzorgonderwerpen zijn voor u het belangrijkst? Helpt u mee om de Kennisagenda Mondgezondheid samen te stellen? Vul de  vragenlijst in.
Dagelijks gebruik chloorhexidine bij verpleeghuisbewoners leidt niet tot minder kans op longontsteking
,

Dagelijks gebruik chloorhexidine bij verpleeghuisbewoners leidt niet tot minder kans op longontsteking

Uit het promotieonderzoek van Vanessa Hollaar bij 103 verpleeghuisbewoners in 17 verpleeghuizen blijkt onder andere, dat het tweemaal dagelijks toevoegen van een mondspoelmiddel met 0.05% chloorhexidine aan de dagelijkse mondverzorging bij verpleeghuisbewoners met slikproblemen niet zorgt voor een afname van het aantal longontstekingen.
Nieuw tandheelkundig implantaat vermindert kans op infecties
,

Nieuw tandheelkundig implantaat vermindert kans op infecties

Een multidisciplinair team van onderzoekers aan de KU Leuven, België, heeft een tandheelkundig implantaat ontwikkeld die geleidelijk aan een medicijn laat vrij komen uit een ingebouwd reservoir. Dit helpt infecties te voorkomen en bestrijden
Schadelijke micro-organismen door handstukken in tandartspraktijk
,

Schadelijke micro-organismen door handstukken in tandartspraktijk

Uit een nieuwe studie is gebleken dat verschillende instrumenten als spuiten, scalers en andere handstukken nog wel eens schadelijke micro-organismen zouden kunnen verspreiden door de tandartspraktijk.
Ultrasoon scalen
,

Ultrasoon scalen van titanium implantaten kan peri-implantitis verergeren

Uit recentelijk onderzoek blijkt dat het ultrasoon scalen van implantaten peri-implantitis kan verergeren.

Partnernieuws

Meer

Yvonne Buunk-Werkhoven

Award Best Foreign Poster voor Yvonne Buunk-Werkhoven

Op 19 mei ontving Yvonne Buunk-Werkhoven een award voor de beste buitenlandse poster tijdens de Nazareth Conference on dental public health in Israël. Haar poster omschreef een tweede prick a t onderzoek over het bevorderen van tandenstokers in de horeca.
6 juni 2017/door Redactie
Kunnen gezichts- en halsafmetingen slaapapneu voorspellen?

Kunnen gezichts- en halsafmetingen slaapapneu voorspellen?

Zou het bepalen van bepaalde gezichts- en halsafmetingen kunnen voorspellen welke patiënten een verhoogd risico hebben op obstructieve slaapapneu (OSA)? Een onderzoeker bestudeert een mogelijk verband bij volwassenen.
26 mei 2017/door Redactie
Zes genomineerden voor Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017

Zes genomineerden voor Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017

Op 2 mei vindt de uitreiking plaats van Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017. Voor deze award zijn zes eindscripties genomineerd van bacheloropleidingen tandheelkunde. De Award is een initiatief van het Nederlands tandartsenblad in samenwerking met GSK Consumer Healthcare.
25 april 2017/door Anita de Klerk
tandglazuur

Tandglazuur nagebootst om te dienen als beschermlaag vliegtuigen

Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan bootsen tandglazuur na om als beschermlaag voor duurzamere vliegtuigen en andere apparaten te kunnen dienen.
22 maart 2017/door Redactie
Verlies van tanden gelinkt aan levensverwachting

Verlies van tanden gelinkt aan levensverwachting

Het aantal tanden wat een mens verliest, kan een belangrijke indicator zijn voor de levensverwachting, blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd op Periodontology 2000.
20 maart 2017/door Redactie
parodontitis

Promotie: relatie parodontitis, diabetes en hart- en vaatziekten

Bij parodontitis lopen het kaakbot en de bindweefselvezels veel schade op. Daarnaast zou de ziekte nog wel eens een effect kunnen hebben op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Voor zijn promotieonderzoek onderzocht Wijnand Teeuw de relatie tussen parodontitis, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten.
20 maart 2017/door Redactie
mondzorg-UvA

Onderzoekszwaartepunten mondzorg van de UvA

HoofdZaken is een filmserie over de onderzoekszwaartepunten van de UvA. Een gezonde mond is buitengewoon belangrijk voor een gezond lichaam. Dit orgaan wordt immers gebruikt voor praten, proeven, eten, ademen et cetera. De mond zit complex in elkaar en is daarom in feite een ecosysteem.
7 maart 2017/door Anita de Klerk
hoofdhalskanker

IMRT grote hulp bij hoofdhalskanker

Onlangs promoveerde Marije Vergeer bij het VUmc, door aan te tonen dat ‘intensity modulated radiotherapy’ (IMRT) leidt tot minder bijwerkingen en een verhoogde precisie bij radiotherapie, bij patiënten die kampen met hoofdhalskanker.
28 februari 2017/door Redactie

Posterpresentatie over bewustzijn belang optimale mondzorg

Tijdens het jaarlijkse congres van de ARPH (Association for Researchers in Psychology and Health) op 2 en 3 februari jl. gaf Yvonne Buunk-werkhoven een posterpresentatie over mondgezondheidsbewustzijn en het belang van een gezonde mond bij de consument.
10 februari 2017/door Redactie
Wortelkanaalbehandeling

Minder kans op flare-ups bij een eenmalige wortelkanaalbehandeling

Loopt een patiënt meer kans op complicaties na afloop van een wortelkanaalbehandeling bij een behandeling van een sessie, of is dit het geval bij een behandeling die wordt verspreid over meerdere sessies? Deze vragen stelden een aantal onderzoekers uit India zich.
23 januari 2017/door Redactie
99% van kinderen met obesitas heeft last van ontstoken tandvlees

99% van kinderen met obesitas heeft last van ontstoken tandvlees

Het onderzoek, uitgevoerd door ‘Diabetes Care’, heeft ondanks een kleine steekproefomvang een sterke correlatie tussen obesitas bij kinderen en ontstoken tandvlees aangetoond.
16 december 2016/door Redactie
Relatie tussen migraine en bacterie in mond en darmen

Relatie tussen migraine en bacterie in mond en darmen

Een Amerikaanse studie vond een significante relatie tussen migraine en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid nitraat-modificerende bacteriën in de mond en darmen.
12 december 2016/door Redactie
Toon meer