VMTI-wetenschapsprijzen uitgereikt

VMTI-wetenschapsprijzen uitgereikt

Eénmaal per jaar reikt de VMTI maximaal twee VMTI wetenschapsprijzen uit, een publicatie- en proefschriftprijs. Daarnaast is een VMTI stipendium ingesteld voor een veelbelovend protocol voor onderzoek op het gebied van de medisch-tandheelkundige interactie. De kandidaten zijn onderzoekers die zich bezighouden met onderzoek op het gebied van de medisch-tandheelkundige interactie. De VMTI wetenschapsprijzen en het stipendium hebben een aanmoedigend karakter om een onderzoek op het terrein van de medisch-tandheelkundige interactie te verrichten of te continueren.

Dit jaar was het aantal inzendingen groot, er waren maar liefst 27 inzendingen, waardoor er de mogelijkheid was voor de wetenschapscommissie tot keuze uit diverse goede plannen (5), mooie publicaties (19) en waardevolle proefschriften (3).

VMTI-stipendiumprijs voor Mieke Bakker

Mieke H. Bakker, Afdeling/sectie en universiteit Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, UMCG en RUG
Titel: Worden mensen met een eigen dentitie of een overkappingsprothese op implantaten gezonder oud dan edentate ouderen met een conventionele gebitsprothese?
In haar project zal zij gebruik maken van big data om mogelijk een antwoord te vinden op vragen zoals: Zien we een sneller afnemende gezondheid bij ouderen met een conventionele prothese vergeleken met ouderen met een eigen dentitie of overkappingsprothese? En, is de algemene gezondheid van ouderen op het moment van edentaat worden minder goed dan die van de andere groepen? De uitkomsten van dit onderzoek zullen naar verwachting diverse aanknopingspunten geven met betrekking tot de rol die de mond speelt bij gezond ouder worden.

VMTI-publicatieprijs voor Laura Ziukaite

Laura Ziukaite, tandarts parodontoloog bij Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Arnhem en werkt als volunteer bij ACTA parodontologie aan een wetenschappelijke promotie.
Ziukaite L, Slot DE, Van der Weijden FA. Prevalence of diabetes mellitus in people clinically diagnosed with periodontitis: A systematic review and meta-analysis of epidemiologic studies. J Clin Periodontol. 2018 Jun;45(6):650-662. doi: 10.1111/jcpe.12839. Epub 2018 May 10. Review. PubMed PMID: 29125699.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29125699
Diabetes mellitus en parodontitis zijn beiden complexe chronische ziekten met een veronderstelde bidirectionele relatie. Dit systematische review evalueert in proefpersonen met professioneel vastgestelde diagnose van de parodontale weefsels de prevalentie en de odds (de kansverhouding) op het hebben van diabetes. Van de 803 publicaties uit de zoekstrategie voldeden 27 artikelen aan de inclusie criteria. De prevalentie van diabetes was 13.1% bij mensen met parodontitis en 9.6% bij degenen die niet de diagnose parodontitis hadden. Er is een odds van 2.27 (95% CI [1.90;2.72]). voor het hebben van diabetes in een groep parodontitis patiënten in vergelijking met mensen zonder parodontitis. De prevalentie van diabetes was 6.2% indien proefpersonen dit zelf konden aangeven en 17.3% indien er professioneel diabetes werd vastgesteld.

VMTI-proefschriftprijs voor Gwenny Verstappen

Gwenny Verstappen, University of Groningen, University Medical Center Groningen.
T cell-dependent B cell hyperactivity in primary Sjögren’s syndrome: biomarker and target for treatment
Gwenny Verstappen heeft de afgelopen jaren gewerkt aan haar proefschrift over de effecten van immunotherapie bij het syndroom van Sjögren. Dit draagt bij aan het begrijpen van de pathogenese van de aandoening. Met name op het niveau van de B en T cellen heeft zij gekeken naar adequate biomarkers voor ziekteactiviteit en naar de effecten van immunotherapieën. Aan de hand van haar resultaten kan er verondersteld worden dat het remmen van de interactie tussen T en B cellen cruciaal is voor de succesvolle behandeling van systemische ziekteactiviteit bij het syndroom van Sjögren. Immunotherapieen worden in toenemende mate gebruikt en dit zullen we dan als zorgverleners zowel in de eerste als tweede lijn steeds vaker gaan tegenkomen.

 

Lees meer over: Kennis, Onderzoek/