Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

,

Eiwit in tandcellen mogelijk sleutel tot aanpakken tandgevoeligheid

Wetenschappers hebben een eiwit in tandcellen ontdekt dat helpt om kou te detecteren. Dit eiwit is mogelijk een effectief doelwit om tandovergevoeligheid en inflammatoire tandpijn aan te pakken, volgens een studie gepubliceerd in Science Advances.
Mensen vinden gele tanden onaantrekkelijk en minder gezond
,

Mensen vinden gele tanden onaantrekkelijk en minder gezond

Een meerderheid van de mensen vindt gele tanden minder aantrekkelijk dan witte tanden, volgens een recent onderzoek dat is uitgevoerd door marktonderzoeksorganisatie DentaVox. Dit komt mogelijk door het vooroordeel dat mensen met gele tanden ongezond zouden zijn.

Brush-Wash-Smile---400
,

Het Brush, Wash and Smile project van Stichting DHIN

Sinds 2018 heeft de stichting DHIN een compleet informatiepakket beschikbaar met preventiemateriaal onder de titel van “Brush Wash & Smile” voor gebruik in lage-inkomenslanden. Op de voorjaarsvergadering van het Nederlands Tandheelkundig Genootschap vertelde bestuurslid Ineke van Lent in een video over de achtergronden van dit project.
Mondzorg bij patiënten met een Licht Verstandelijke Beperking
, , , ,

Onvrijwillige (mond)zorg bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Als mondzorgverlener kun je te maken krijgen met patiënten met een verstandelijke beperking die geen zorg willen, maar wel nodig hebben. Wat doe je dan? Gezondheidsrechtjurist Monica de Visser vertelt aan de hand van een aantal casussen voor welke dilemma’s je kunt komen te staan en wat hierover geregeld is in de Wet zorg en dwang (Wzd).
Zaamigo checkt met app hoe goed je je tanden poetst
,

Zaamigo checkt met app hoe goed je je tanden poetst

Zelf checken hoe goed je je tanden poetst? De Zwitserse startup Zaamigo wil daarbij helpen. Zij ontwikkelden een camera die met de bijbehorende app kan analyseren hoe goed je je tanden poetst.
Kan natriumhypochloriet (verdund) een aanvulling zijn op mechanische reiniging van het gebit?
,

Kan natriumhypochloriet (verdund) een aanvulling zijn op mechanische reiniging van het gebit?

Natriumhypochloriet, ook wel bleekmiddel genoemd, wordt voor verschillende doeleinden over de hele wereld gebruikt als een sterk antimicrobieel middel. Ook binnen de mondzorg wordt het al langer toegepast in de endodontologie. Tandarts Ahsan Mehran Hussain schreef een systemisch review hierover dat gepubliceerd is in het International Journal of Dental Hygiene
Meerderheid van mondhygiënisten voert extra- en intra-oraalonderzoek uit bij elke patiënt
, ,

Meerderheid van mondhygiënisten voert extra- en intra-oraalonderzoek uit bij elke patiënt

Mondkanker staat op de 19e plek in de ranglijst van doodsoorzaken op basis van sterfte door kanker in Nederland. Een voorstadium van mondkanker wordt ook wel een (pre)maligne orale afwijking genoemd. De mondhygiënist kan een belangrijke rol spelen in de vroegdiagnostiek van een (pre)maligne orale afwijking.
Happier Beauty ontwikkelt eerste navulbare tandpastatube
,

Happier Beauty ontwikkelt eerste navulbare tandpastatube

Het klimaatvriendelijke tandpastamerk Happier Beauty komt in het voorjaar van 2022 met iets nieuws: ’s werelds eerste navulbare tandpastadispenser. De ‘tube’ kan worden nagevuld met biologisch afbreekbare capsules.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

2de-internationaal-symposium-van-sporttandheelkunde-Athene

2de internationaal symposium van sporttandheelkunde Athene: onderzoeken over mondgezondheid en sport

In november vond het 2de Sports Dentistry congres van de EA4SD plaats in Athene. Dit symposium werd georganiseerd samen met het 7e ECOSEP International Congres of Sports Medicine. Mondhygiënist Jolanda Gortzak houdt zich bezig met mondgezondheid bij sporters en bezocht dit congres. Lees haar verslag.
24 januari 2022/door Redactie
Onderzoek Goed je best doen is niet genoeg voor schone tanden

Onderzoek: Goed je best doen is niet genoeg voor schone tanden

Met goed je best doen, ben je er niet als het op tandenpoetsen aankomt. Wellicht een open deur. Maar dat is het resultaat van twee Duitse onderzoeken die onlangs gepubliceerd werden in BMC Oral Health.
4 januari 2022/door Redactie
Verstrekken van een prijsopgave door mondzorgaanbieders: hoe zat het ook alweer?

Verstrekken van een prijsopgave door mondzorgaanbieders: hoe zat het ook alweer?

Uit de NZa-regeling mondzorg vloeit voort dat mondzorgaanbieders, zoals tandartsen, tandprothetici en mondhygiënisten, hun patiënten in bepaalde gevallen een prijsopgave dienen te verstrekken. De NZa heeft aangekondigd voortaan te zullen controleren of aanbieders in de mondzorg zich wel aan deze verplichting houden. Welke verplichtingen gelden precies?
29 november 2021/door Redactie

Parodontitisbacterie veroorzaakt mogelijk bacteriële vaginose

Een bacterie die wordt gelinkt aan tandvleesaandoeningen kan de groei bevorderen van een ziekteverwekker die bacteriële vaginose veroorzaakt. Aangezien deze bacterie veel voorkomt in de menselijke mond suggereert een recente studie dat vaginale dysbiose kan worden veroorzaakt door orale seks.
23 november 2021/door anitatest
Belang preventieve mondzorg bij kinderen en de rol van de mondhygiënist op de kaart bij de gemeente

Belang preventieve mondzorg bij kinderen en de rol van de mondhygiënist op de kaart bij de gemeente

Op donderdag 19 november zette Lieneke Steverink-Jorna het belang van preventieve mondzorg bij kinderen en de rol van de mondhygiënist hierin op de kaart bij de Gemeente Oude IJsselstreek. Lieneke sprak online voor de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling over de mondhygiënist op het consultatiebureau.
22 november 2021/door Redactie
Mondzorgprofessionals moeten zich bewust zijn van Long COVID

Mondzorgprofessionals moeten zich bewust zijn van Long COVID

Mensen die herstellen van een eerste COVID-19-infectie ontwikkelen soms langdurige symptomen van een syndroom dat bekend staat als Long COVID. Volgens een onderzoek in het Journal of the American Dental Association moeten mondzorgprofessionals zich bewust zijn van de aandoening en deze beter begrijpen.
22 november 2021/door Redactie
Poster: Mondzorggedrag van vluchtelingen in Nederland

Poster: Mondzorggedrag van vluchtelingen in Nederland

Hoe is het gesteld met het mondzorggedrag van volwassen vluchtelingen in Nederland? Aryana Hamdard & Siemaf Hasan, studenten mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht, onderzochten dit.
15 november 2021/door Redactie
Minstens elke 24 uur tandenpoetsen vaak genoeg voor parodontale patiënten

Minstens elke 24 uur tandenpoetsen vaak genoeg voor parodontale patiënten

Het zelf uitvoeren van mechanische plaquecontroles met een frequentie van 12 of 24 uur lijkt voldoende om tandvleesontsteking onder controle te houden, in tegenstelling tot een frequentie van 48 uur. Dit blijkt uit een onderzoek met proefpersonen met een voorgeschiedenis van parodontitis en staat beschreven in een recente JCP Digest.
1 november 2021/door Redactie
erhogen-spoelmiddelen-de-bloeddruk

Verhogen spoelmiddelen de bloeddruk?

Door overgewicht, zoutinname, te veel alcohol, te weinig beweging, ouderdom, te weinig fruit/groente, aanleg en bepaalde medicatie kan er chronisch verhoogde bloeddruk ontstaan. Nitraatrijke voeding – omgezet in nitriet via de mondbacteriën – zorgt voor de aanmaak van stikstofmonoxide wat van belang is voor de bloeddruk. Welk effect hebben spoelmiddelen op mondbacteriën en dus ook indirect op de bloeddruk?
18 oktober 2021/door Redactie
Mondmaatje

Poster: Gebruikservaring van MondMaatje-app

Hoe goed bevalt de e-health app MondMaatje onder mondhygiënisten? Dat is de kern van het afstudeeronderzoek van Elaf Abukar en Thessa van Lonkhuijsen, studenten Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht.
20 september 2021/door Redactie
Preventief tandartsbezoek verlaagt zorgkosten in New York

Preventief tandartsbezoek verlaagt zorgkosten in New York

Preventieve tandheelkunde bood meer dan alleen betere gezondheidsresultaten voor Medicaid-begunstigden in New York, volgens een studie in het Journal of Dental Research. Deelnemers die preventieve tandheelkundige diensten gebruikten, hadden over het algemeen lagere zorgkosten en verbeterde gezondheidsresultaten.
6 september 2021/door Redactie
Wat leeft er op je tandenborstel

Wat leeft er op je tandenborstel?

Wat bevindt zich eigenlijk op je tandenborstel? Voornamelijk bacteriën die lijken op microbiële gemeenschappen in de mond, volgens een recente studie in Microbiome. Ook suggereren de resultaten dat microben op de oppervlakken die we aanraken worden beïnvloed door onze gezondheid en ons gedrag.
1 september 2021/door Redactie
Toon meer