Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

Poster Meldcode kindermishandeling, weinig kennis hierover bij tandartsen en mondhygiënisten
, , ,

Poster Meldcode kindermishandeling: weinig kennis hierover bij tandartsen en mondhygiënisten

Tandartsen en mondhygiënisten hebben geen kennis van de nieuwe meldcode kindermishandeling en implementeren deze niet in de praktijk. Dit blijkt uit kleinschalig, kwalitatief onderzoek van twee studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
,

Parodontitis gerelateerd aan prediabetes en puberteit

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat parodontale gezondheid kan worden gelinkt aan prediabetes en puberteit. De onderzoekers presenteerden hun bevindingen tijdens de jaarlijkse American Diabetes Association meeting die werd gehouden op 10 juni 2019 in San Francisco.

Curasept
, , ,

Curasept: Bewezen werkzaam én minder tandverkleuring

Curasept ADS Chloorhexidine Mondspoelmiddel geeft vrijwel geen verkleuringen en vrijwel geen smaakverlies. ADS staat voor Anti Discoloration System. Dankzij dit gepatenteerde antiverkleuringsysteem ontstaan nauwelijks verkleuringen van gebitelementen en tong.
Selectieve preventie laagopgeleide kinderen
, , , ,

Hoe bereik je kinderen met laag sociaaleconomische status voor selectieve preventie in de mondzorg?

Systematisch literatuuronderzoek concludeert voorzichtig dat preventieve interventiemethoden op scholen een mogelijkheid kunnen bieden om kinderen met lage SES te bereiken voor selectieve preventie binnen de mondzorg. Dit blijkt uit onderzoek van twee studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
Mondmaatje verbetert mondverzorgingsgedrag
, , ,

Poster: eHealth-app Mondmaatje verbetert mondverzorgingsgedrag

Kleinschalig onderzoek concludeert voorzichtig dat de eHealth-app Mondmaatje een positief effect heeft op bloeding en plaque. Onderzoek door studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
,

Tandbederf door eigen immuunsysteem

Uit nieuw onderzoek door wetenschappers van de University of Toronto is gebleken dat het afweersysteem van het eigen lichaam een grote bijdrage kan leveren aan tandbederf en het falen van vullingen.
Implementatie van ‘Gewoon Gaaf’ loont
, , ,

Implementatie van ‘Gewoon Gaaf’ loont

Mondhygiënist Marit Verschuuren-Kuijer studeerde in 2015 af op het onderwerp ‘Implementatie van NOCTP’, ook wel bekend als het Nexø-model en onder de naam ‘Gewoon Gaaf’. Hierbij wordt uitgegaan van preventie in plaats van curatie Inmiddels heeft ze dit model ook geïmplementeerd in een mondzorgpraktijk. Tijdens haar lezing vertelde ze hierover.
,

Belangen van Belgische mondhygiënisten behartigd door BBM

In juni 2019 zijn de eerste mondhygiënisten in België afgestudeerd. Tien studenten hadden al voor het afstuderen een beroepsvereniging opgericht: Belgische beroepsvereniging voor mondhygiënisten (BBM). dental INFO sprak met Isabelle Mertens, voorzichter van BBM.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Hydroxiapatiet en fluoride tandpasta beide beschermend tegen cariës

Fluoride-bevattende tandpasta heeft zich gevestigd in de mondhygiëne-industrie door herhaaldelijk bewezen cariësbescherming. Een recente Duitse studie levert nu echter bewijs dat tandpasta die hydroxiapatiet bevat deze bescherming ook levert.
18 november 2019/door Redactie
Wat zijn de gedachten over wat wij van kinderen kunnen verwachten

Hoe zien mondhygiënisten de mondgezondheidsvaardigheden van kinderen van acht en twaalf jaar?

In kwalitatief onderzoek was de centrale vraag: ‘Welke mondgezondheidsvaardigheden…
11 november 2019/door Redactie

Fluoride in leidingwater kan misschien leiden tot lever- en nierproblemen

Fluoride is het meest gebruikte stofje in cariëspreventie en wordt daarom in onder andere de VS toegevoegd aan drinkwater. Een recent gepubliceerd onderzoek heeft echter ontdekt dat fluoride tot een verminderde lever- en nierfunctie kan leiden.
8 november 2019/door Redactie

Slechte mondgezondheid heeft negatieve impact op sportprestaties

Een goede mondgezondheid zou een hoge prioriteit moeten zijn voor elke (top)sporter. Dit wordt bevestigd in een rapport van de FDI World Dental Federation (FDI), waarin tandheelkundige informatie wordt gegeven specifiek voor amateur en elite sporters.
7 november 2019/door Redactie
Mobiele apps in de mondzorg

Mobiele apps in de mondzorg: ervaringen van de mondhygiënist

Weinig mondhygiënisten adviseren mHealth. Wel zijn zij optimistisch over de implementatie en het gebruik hiervan in de mondzorg. Dit is de conclusie van kwantitatief onderzoek naar het gebruik en de implementatie van mHealth onder mondhygiënisten in Nederland, door studenten Mondzorgkunde van Hogeschool Utrecht.
28 oktober 2019/door Redactie
Vlaamse regeerakoord

Vlaamse regeerakkoord concentreert op preventie

Het is zover: de tekst van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord is af. Wat (mond)gezondheid betreft ligt de focus op preventief welzijnsbeleid, in het bijzonder voor kwetsbare groepen.
14 oktober 2019/door Redactie
Relatie antidepressiva en antipsychotica

Relaties tussen gebruik van antidepressiva en antipsychotica medicijnen op de speekselvloed

In dit systematisch literatuuronderzoek is antwoord gezocht op de vraag “In hoeverre heeft het gebruik van antidepressiva en antipsychotica effect op de speekselvloed bij volwassen patiënten?” Poster door studenten Mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht.
14 oktober 2019/door Redactie
Leger van micro-robots tegen tandplak

Leger van micro-robots tegen tandplak

Het verwijderen van tandplak is een tijdrovend proces. Onderzoekers van de University of Pennsylvania ontwikkelden een leger van micro-robots als alternatief voor het verwijderen van tandplak.
30 september 2019/door Redactie
Handtandenborstel vs. elektrische tandenborstel: verschil in schoonheid gebit

Handtandenborstel vs. elektrische tandenborstel: verschil in schoonheid gebit

In een nieuw onderzoek is gekeken naar het verschil in de schoonheid van gebit tussen poetsen met een handtandenborstel en een elektrische tandenborstel. Hieruit bleek dat het resultaat misschien niet altijd alleen afhangt van het type tandenborstel.
23 september 2019/door Redactie
Mondhygiëne onder blinde kinderen aanpakken: zo moet het

Mondhygiëne onder blinde kinderen aanpakken: zo moet het

Schone, gezonde tanden kunnen doorgaans worden gezien. Voor kinderen met een visuele beperking is dit niet het geval. Hierdoor is het nog belangrijker om hen tot het onderhouden van hun mondhygiëne aan te zetten. Onderzoekers weten nu hoe dit het beste kan worden gedaan.
16 september 2019/door Redactie
Tandvleesaandoeningen verhogen kans op vroege bevalling

Tandvleesaandoeningen verhogen kans op vroege bevalling

Uit een nieuwe studie is gebleken dat tandvleesaandoeningen de kans op een vroege bevalling verhogen. Van de onderzochte vrouwen met een vroege bevalling had 45 procent last van tandvleesaandoeningen, tegenover 29 procent bij vrouwen met een ‘normale’ zwangerschap.
3 september 2019/door Redactie
Mondgezondheid-bij-schooljeugd-in-Dominicaanse-Republiek

Mondgezondheid bij schooljeugd in Dominicaanse Republiek beter door Nederlands preventieprogramma

Nederlandse vrijwilligers helpen sinds 2008 met de stichting Bocas Sanas Hollanda Maimón de mondgezondheid te verbeteren van schooljeugd in de Dominicaanse Republiek. Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid cariës bij kinderen op de betrokken scholen beduidend lager is.
25 augustus 2019/door Redactie
Toon meer