Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over cariës, ontwikkeling in mondhygiëne en mondverzorging.

Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen
,

Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen

Een strak schoolbeleid voor suikerinname zorgt voor een betere mondgezondheid. Dit blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland.
cariës
,

Genetische afwijkingen verhogen kans op cariës

Het slecht poetsen van de tanden is niet de enige oorzaak van cariës. Wetenschappers van de Universiteit van Zürich kwamen vonden bijvoorbeeld uit dat ook gemuteerde genen hier een rol bij kunnen spelen.
Zuid-Afrika
,

Stichting Nieuwe Steen ook dit jaar weer in Zuid-Afrika voor gratis tandheelkundige kliniek

Wegens groot succes de afgelopen jaren zal Stichting Nieuwe Steen dit jaar weer gratis tandheelkundige klinieken opzetten in verschillende plaatsen in Zuid-Afrika.
slijpen instrumenten
,

Tips voor het slijpen van instrumenten

Het tandheelkundig instrumentarium bevat een aantal instrumenten waarvan het werkzame deel uit een werkblad met één of meerdere snijranden bestaat. Tijdens het instrumenteren worden deze snijranden bot. Hier volgen enkele tips voor het slijpen van het instrumentarium.
triclosan
,

206 medische professionals pleiten voor verbod Triclosan

Wereldwijd hebben 206 wetenschappers, artsen en medische professionals uit 29 landen en negen verschillende Europese gezondheidsorganisaties een oproep gedaan voor een verbod op triclosan. De stof kan gezondheidsproblemen veroorzaken, maar wordt op dit moment nog in vele producten als tandpasta en cosmetica gebruikt.
Duitse test wijst uit dat niet alle merken tandpasta goed zijn
,

Duitse test wijst uit dat niet alle merken tandpasta goed zijn

Het Duitse consumententijdschrift ÖKO-TEST heeft 36 merken tandpasta laten onderzoeken op bedenkelijke en omstreden ingrediënten. Van deze ingrediënten hangt het namelijk af of het dagelijks tandenpoetsen ook werkelijk bijdraagt aan je gezondheid.
gezonde peutermonden
, ,

Preventieprogramma Gezonde peutermonden van start

In april startte het project 'Gezonde Peutermonden' een preventieprogramma op consultatiebureaus. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.
zoetekauw genetisch bepaald
,

Voorkeur voor zoet genetisch bepaald

Het zou goed kunnen dat het wel of niet zijn van een zoetekauw genetisch bepaald is, aldus nieuw onderzoek. Er werd een link gevonden tussen de hoeveelheid consumptie van zoete dingen en een bepaald hormoon.

Meer

tandartsfobie

Tandartsangst leidt tot meer cariës en tandverlies

Mensen met een tandartsfobie hebben meer kans actieve cariës en ontbrekende tanden te hebben. Dit blijkt uit een nieuwe studie, waarin sociale en demografische correlaten van mondgezondheid en levenskwaliteit in relatie tot tandartsfobie worden onderzocht.
29 mei 2017/door Redactie
mondpiercing

Mondpiercing geeft groter risico terugtrekkend tandvlees en afbreken tand

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.
16 mei 2017/door Redactie
chocolade tandpasta

Nieuw vanuit Japan: het chocolade tandpasta dieet

Chocolade is niet alleen schadelijk voor de tanden, maar ook voor de heupen. Voor zowel gezonde tanden als een gezond lichaam is in Japan de oplossing gevonden: tandenpoetsen met chocolade-mint tandpasta is nu mogelijk
21 april 2017/door Redactie
cariës door frisdranken

Belasting op frisdranken vermindert aantal gevallen van cariës

Het invoeren van een heffing op frisdranken in het Verenigd Koninkrijk kan het aantal gevallen van cariës met bijna 270.000 per jaar verminderen. Dit blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in Lancet Public Health.
20 april 2017/door Redactie
Mondwater in tabletvorm

Mondwater in tabletvorm

De Britse cosmeticafabrikant Lush komt met een uniek nieuw product: mondwater in tabletvorm.
30 maart 2017/door Redactie
tandenstokers

ÖKO-TEST onderzoekt interdentale borstels en tandenstokers

Het reinigen van het gebit is van groot belang, maar niet altijd even makkelijk. Gelukkig kunnen vele verschillende interdentale borstels en tandenstokers hier een handje bij helpen. Consumententijdschrift ECO-TEST ging de vergelijking aan en vergeleek verschillende producten op basis van gebruiksgemak en risico op fouten.
17 maart 2017/door Redactie
Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

De Oral Health Foundation heeft opgeroepen tot verlaging van het suikerniveau in sommige ontbijtgranen om de impact van toegevoegde suikers op tandbederf te verminderen. Een recent rapport stelde het hoge niveau aan suikers binnen deze voedselgroep vast.
12 maart 2017/door Redactie
Toothcamp

Toothcamp vindt dit jaar plaats op 23 en 28 maart

Toothcamp is een jaarlijks evenement wat in het teken staat van het informeren en stimuleren van mondgezondheid bij kinderen. Dit jaar vindt het evenement plaats op 23 en 28 maart.
9 maart 2017/door Redactie
Speciaal-wijnglas

Speciaal wijnglas tegen wijnvlekken op gebit

Waar het nog niet duidelijk is of het drinken van rode wijn nou wel of geen positieve gezondheidseffecten met zich meebrengt, is het zeker dat de wijn zorgt voor lelijke aanslag op de tanden. Wino Sippers zou hier nog wel eens een oplossing voor kunnen bieden.
8 maart 2017/door Redactie
mondspoeling tegen tandplaque

Prototype mondspoeling voor definitieve oplossing tandplaque

Onderzoekers hebben een prototype mondspoeling ontwikkeld dat als oplossing voor tandplak gebruikt kan worden. Dit middel gaat tandplak definitief tegen en is biofarmaceutisch.
28 februari 2017/door Redactie
World Oral Health Day

20 maart 2017: World Oral Health Day – Live Mouth Smart

Dit jaar zal de World Oral Health Day wereldwijd gevierd worden op 20 maart. De World Dental Federation heeft dit initiatief in 2013 opgezet om mensen bewust te maken van het belang van goed mondgezondheid.
22 februari 2017/door Anita de Klerk
kauwen

Goed kauwen van groot belang

Goed kauwen is van groot belang. Niet alleen is dit goed voor de spijsvertering, maar ook zorgt dit voor de aanmaak van antigenen tegen potentiële schadelijke bacteriën. Teveel kauwen is echter niet goed en kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
20 februari 2017/door Redactie
Toon meer