Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over cariës, ontwikkeling in mondhygiëne en mondverzorging.

WGO tegen stichting voor rookvrijewereld door tabaksindustrie
,

WGO tegen stichting voor rookvrijewereld door tabaksindustrie

Op 13 september dit jaar heeft het Amerikaanse tabaksbedrijf Philip Morris International (PMI) de Foundation for a Smoke-Free World opgericht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) ziet dit als een conflict tussen de belangen van de tabaksindustrie en die van de volksgezondheid.
niet-invasieve behandeling
,

Zijn patiënten tevreden met niet-invasieve behandeling?

Voormalig onderzoek geeft de voordelen aan van minimaal invasieve tandheelkunde voor carieuze laesies. Zou dit echter de professionele reputatie van een tandarts aan kunnen tasten en patiënttevredenheid kunnen verminderen? In een nieuwe studie bleken patiënten met een niet-invasieve behandeling net zo tevreden als patiënten met een invasieve behandeling.
Implantaten
, ,

Titanium in implantaten als oorzaak van peri-implantitis

Titanium heeft zich door de jaren heen bewezen als een sterk materiaal en wordt daarom vaak gebruikt bij het maken van implantaten. Uit nieuw onderzoek is echter gebleken dat het gebruik van titanium bij implantaten het ontstaan van peri-implantitis nog wel eens zou kunnen bevorderen.
suikerhoudende frisdrank
,

Geen suikerhoudende frisdrank meer op middelbare scholen

Vanaf eind volgend jaar zal op middelbare scholen geen suikerhoudende frisdrank meer worden verkocht. De light versies van frisdranken zullen wel blijvend worden aangeboden.
Kidsfabriek
, , ,

300 kindergebitten gepoetst tijdens Kidsfabriek

Op 19 augustus vond voor de vijfde keer Kidsfabriek plaats in de SSP-hal te Ulft. Een team van 10 mondhygiënisten en studenten ontvingen 300 kinderen en hun ouders bij de workshops tandenpoetsen, zuurgraad meten en de quiz.
Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen
,

Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen

Een strak schoolbeleid voor suikerinname zorgt voor een betere mondgezondheid. Dit blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland.
cariës
,

Genetische afwijkingen verhogen kans op cariës

Het slecht poetsen van de tanden is niet de enige oorzaak van cariës. Wetenschappers van de Universiteit van Zürich kwamen vonden bijvoorbeeld uit dat ook gemuteerde genen hier een rol bij kunnen spelen.
Zuid-Afrika
,

Stichting Nieuwe Steen ook dit jaar weer in Zuid-Afrika voor gratis tandheelkundige kliniek

Wegens groot succes de afgelopen jaren zal Stichting Nieuwe Steen dit jaar weer gratis tandheelkundige klinieken opzetten in verschillende plaatsen in Zuid-Afrika.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

slijpen instrumenten

Tips voor het slijpen van instrumenten

Het tandheelkundig instrumentarium bevat een aantal instrumenten waarvan het werkzame deel uit een werkblad met één of meerdere snijranden bestaat. Tijdens het instrumenteren worden deze snijranden bot. Hier volgen enkele tips voor het slijpen van het instrumentarium.
17 juli 2017/door Redactie
triclosan

206 medische professionals pleiten voor verbod Triclosan

Wereldwijd hebben 206 wetenschappers, artsen en medische professionals uit 29 landen en negen verschillende Europese gezondheidsorganisaties een oproep gedaan voor een verbod op triclosan. De stof kan gezondheidsproblemen veroorzaken, maar wordt op dit moment nog in vele producten als tandpasta en cosmetica gebruikt.
3 juli 2017/door Redactie
Duitse test wijst uit dat niet alle merken tandpasta goed zijn

Duitse test wijst uit dat niet alle merken tandpasta goed zijn

Het Duitse consumententijdschrift ÖKO-TEST heeft 36 merken tandpasta laten onderzoeken op bedenkelijke en omstreden ingrediënten. Van deze ingrediënten hangt het namelijk af of het dagelijks tandenpoetsen ook werkelijk bijdraagt aan je gezondheid.
21 juni 2017/door Redactie
gezonde peutermonden

Preventieprogramma Gezonde peutermonden van start

In april startte het project 'Gezonde Peutermonden' een preventieprogramma op consultatiebureaus. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.
6 juni 2017/door Redactie
zoetekauw genetisch bepaald

Voorkeur voor zoet genetisch bepaald

Het zou goed kunnen dat het wel of niet zijn van een zoetekauw genetisch bepaald is, aldus nieuw onderzoek. Er werd een link gevonden tussen de hoeveelheid consumptie van zoete dingen en een bepaald hormoon.
2 juni 2017/door Redactie
tandartsfobie

Tandartsangst leidt tot meer cariës en tandverlies

Mensen met een tandartsfobie hebben meer kans actieve cariës en ontbrekende tanden te hebben. Dit blijkt uit een nieuwe studie, waarin sociale en demografische correlaten van mondgezondheid en levenskwaliteit in relatie tot tandartsfobie worden onderzocht.
29 mei 2017/door Redactie
mondpiercing

Mondpiercing geeft groter risico terugtrekkend tandvlees en afbreken tand

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.
16 mei 2017/door Redactie
chocolade tandpasta

Nieuw vanuit Japan: het chocolade tandpasta dieet

Chocolade is niet alleen schadelijk voor de tanden, maar ook voor de heupen. Voor zowel gezonde tanden als een gezond lichaam is in Japan de oplossing gevonden: tandenpoetsen met chocolade-mint tandpasta is nu mogelijk
21 april 2017/door Redactie
cariës door frisdranken

Belasting op frisdranken vermindert aantal gevallen van cariës

Het invoeren van een heffing op frisdranken in het Verenigd Koninkrijk kan het aantal gevallen van cariës met bijna 270.000 per jaar verminderen. Dit blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in Lancet Public Health.
20 april 2017/door Redactie
Mondwater in tabletvorm

Mondwater in tabletvorm

De Britse cosmeticafabrikant Lush komt met een uniek nieuw product: mondwater in tabletvorm.
30 maart 2017/door Redactie
tandenstokers

ÖKO-TEST onderzoekt interdentale borstels en tandenstokers

Het reinigen van het gebit is van groot belang, maar niet altijd even makkelijk. Gelukkig kunnen vele verschillende interdentale borstels en tandenstokers hier een handje bij helpen. Consumententijdschrift ECO-TEST ging de vergelijking aan en vergeleek verschillende producten op basis van gebruiksgemak en risico op fouten.
17 maart 2017/door Redactie
Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

De Oral Health Foundation heeft opgeroepen tot verlaging van het suikerniveau in sommige ontbijtgranen om de impact van toegevoegde suikers op tandbederf te verminderen. Een recent rapport stelde het hoge niveau aan suikers binnen deze voedselgroep vast.
12 maart 2017/door Redactie
Toon meer