Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

Corrie-Jongbloed
,

“Nederlandse mondhygiënisten kunnen een voorbeeld zijn voor de internationale gemeenschap”

De International Federation of Dental Hygienists (IFDH) brengt mondhygiënisten van over de hele wereld samen en houdt zich bezig met het promoten van mondgezondheid en het bestrijden van mondziekten. De onlangs afgetreden president Corrie Jongbloed-Zoet zet zich al jaren in voor de IFDH. dental INFO sprak met haar.
Fabels en feiten over mondverzorgingsproducten
, , ,

Fabels en feiten over mondverzorgingsproducten

Tijdens het NVvP congres checkten Fridus van der Weijden en Dagmar Else Slot feiten & fabels over preventie en verschillende producten die beschikbaar zijn voor de dagelijkse mondverzorging. Bekijk het overzicht.

Zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen hebben mogelijk vaker een vroeggeboorte
,

Zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen hebben mogelijk vaker een vroeggeboorte

Er is mogelijk een verband tussen vroeggeboorte bij zwangere vrouwen en de kans op tandvleesaandoeningen, volgens een onderzoek dat werd gepresenteerd op EuroPerio10. Ook vond de studie een hogere prevalentie van ongezonde orale microben bij de premature moeders. Als de resultaten worden bevestigd, kunnen ze gevolgen hebben voor het voorkomen van vroeggeboorte.
Emagazine - mondgezondheid bij topsporters
,

E-magazine: Mondgezondheid bij (top)sporters

Het e-magazine “Mondgezondheid bij (top)sporters” is samengesteld voor amateur- en (top)sporters om bewustwording te creëren en kennis over te dragen over het belang van een gezonde mond in relatie tot de algehele gezondheid en de sportprestaties. Het unieke online magazine is als een professionele interventie ontwikkeld door Jolanda Gortzak en Yvonne Buunk-Werkhoven. Doneer 5 euro aan de Cruyff Foundation en ontvang het e-magazine gratis.
Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi
, ,

Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi

Het is bekend dat kauwgom met xylitol tandbederf voorkomt, maar het kan daardoor mogelijk ook vroeggeboorten verminderen en het geboortegewicht verbeteren. Dit blijkt uit een studie bij meer dan 10.000 vrouwen in Malawi die is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics & Gynecology.
,

Orale piercings moeten worden verwijderd om schade in mond te beperken

Het dragen van orale piercings, met name tongpiercings, kan naastgelegen tanden en tandvlees negatief beïnvloeden, volgens een e-poster op het EuroPerio10-congres van de EFP. Deze piercings zouden moeten worden verwijderd om mensen te beschermen tegen verdere schade die mogelijk tot parodontitis en tandverlies kunnen leiden.
Antimicrobieel middel in tandpasta mogelijk gelinkt aan darmontsteking
,

Antimicrobieel middel in tandpasta mogelijk gelinkt aan darmontsteking

Triclosan, een antimicrobieel middel in tandpasta en andere mondverzorgingsproducten zit, houdt mogelijk verband met een soort darmontsteking die chronische spijsverteringsziekten veroorzaakt. Een onderzoek gepubliceerd in Nature Communications ontdekte dat microbiële enzymen colitis induceerden bij muizen door triclosan in het maagdarmkanaal te reactiveren.
De effectiviteit en gebruikerservaring van DENTTABS® tandpastatabletten tegenover een conventionele tandpasta
,

Poster: De effectiviteit en gebruikerservaring van DENTTABS® tandpastatabletten tegenover een conventionele tandpasta

Hoe effectief zijn DENTTABS® tandpastabletten vergeleken met conventionele tandpasta? En hoe ervaren gebruikers beide producten? Helin Spindari & Minou Stichelmans, studenten mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht, onderzochten dit met kwantitatief, prospectief experimenteel onderzoek.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Dental Coach App wint eerste EFP innovation award for Digital Solutions for Gum Health

Dental Coach App wint eerste EFP innovation award for Digital Solutions for Gum Health

De Europese Federatie voor Parodontologie (EFP) heeft de eerste editie van de ‘EFP Innovation Award for Digital Solutions for Gum Health’ uitgereikt. De eerste prijs van €10.000 werd uitgereikt aan Lodewijk Gründemann en Melle Vroom voor hun ontwikkelde Dental Coach App.
13 juli 2022/door Redactie
Ook e sigaretten leiden tot tandvleesaandoeningen

Ook e-sigaretten leiden tot tandvleesaandoeningen

E-sigaretten, ook wel ‘vapes’ genoemd, veranderen het microbioom in de mond van rokers. Daarmee zorgt het roken van e-sigaretten voor een reeks gezondheidsrisico’s, waaronder tandvleesaandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van het NYU College of Dentistry.
29 juni 2022/door Redactie

Eiwit in tandcellen mogelijk sleutel tot aanpakken tandgevoeligheid

Wetenschappers hebben een eiwit in tandcellen ontdekt dat helpt om kou te detecteren. Dit eiwit is mogelijk een effectief doelwit om tandovergevoeligheid en inflammatoire tandpijn aan te pakken, volgens een studie gepubliceerd in Science Advances.
16 mei 2022/door Redactie
Mensen vinden gele tanden onaantrekkelijk en minder gezond

Mensen vinden gele tanden onaantrekkelijk en minder gezond

Een meerderheid van de mensen vindt gele tanden minder aantrekkelijk dan witte tanden, volgens een recent onderzoek dat is uitgevoerd door marktonderzoeksorganisatie DentaVox. Dit komt mogelijk door het vooroordeel dat mensen met gele tanden ongezond zouden zijn.
4 mei 2022/door Redactie
Brush-Wash-Smile---400

Het Brush, Wash and Smile project van Stichting DHIN

Sinds 2018 heeft de stichting DHIN een compleet informatiepakket beschikbaar met preventiemateriaal onder de titel van “Brush Wash & Smile” voor gebruik in lage-inkomenslanden. Op de voorjaarsvergadering van het Nederlands Tandheelkundig Genootschap vertelde bestuurslid Ineke van Lent in een video over de achtergronden van dit project.
15 april 2022/door Redactie
Mondzorg bij patiënten met een Licht Verstandelijke Beperking

Onvrijwillige (mond)zorg bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Als mondzorgverlener kun je te maken krijgen met patiënten met een verstandelijke beperking die geen zorg willen, maar wel nodig hebben. Wat doe je dan? Gezondheidsrechtjurist Monica de Visser vertelt aan de hand van een aantal casussen voor welke dilemma’s je kunt komen te staan en wat hierover geregeld is in de Wet zorg en dwang (Wzd).
4 april 2022/door Redactie
Zaamigo checkt met app hoe goed je je tanden poetst

Zaamigo checkt met app hoe goed je je tanden poetst

Zelf checken hoe goed je je tanden poetst? De Zwitserse startup Zaamigo wil daarbij helpen. Zij ontwikkelden een camera die met de bijbehorende app kan analyseren hoe goed je je tanden poetst.
3 maart 2022/door Redactie
Kan natriumhypochloriet (verdund) een aanvulling zijn op mechanische reiniging van het gebit?

Kan natriumhypochloriet (verdund) een aanvulling zijn op mechanische reiniging van het gebit?

Natriumhypochloriet, ook wel bleekmiddel genoemd, wordt voor verschillende doeleinden over de hele wereld gebruikt als een sterk antimicrobieel middel. Ook binnen de mondzorg wordt het al langer toegepast in de endodontologie. Tandarts Ahsan Mehran Hussain schreef een systemisch review hierover dat gepubliceerd is in het International Journal of Dental Hygiene
21 februari 2022/door Redactie
Meerderheid van mondhygiënisten voert extra- en intra-oraalonderzoek uit bij elke patiënt

Meerderheid van mondhygiënisten voert extra- en intra-oraalonderzoek uit bij elke patiënt

Mondkanker staat op de 19e plek in de ranglijst van doodsoorzaken op basis van sterfte door kanker in Nederland. Een voorstadium van mondkanker wordt ook wel een (pre)maligne orale afwijking genoemd. De mondhygiënist kan een belangrijke rol spelen in de vroegdiagnostiek van een (pre)maligne orale afwijking.
21 februari 2022/door Redactie
Happier Beauty ontwikkelt eerste navulbare tandpastatube

Happier Beauty ontwikkelt eerste navulbare tandpastatube

Het klimaatvriendelijke tandpastamerk Happier Beauty komt in het voorjaar van 2022 met iets nieuws: ’s werelds eerste navulbare tandpastadispenser. De ‘tube’ kan worden nagevuld met biologisch afbreekbare capsules.
16 februari 2022/door Redactie
2de-internationaal-symposium-van-sporttandheelkunde-Athene

2de internationaal symposium van sporttandheelkunde Athene: onderzoeken over mondgezondheid en sport

In november vond het 2de Sports Dentistry congres van de EA4SD plaats in Athene. Dit symposium werd georganiseerd samen met het 7e ECOSEP International Congres of Sports Medicine. Mondhygiënist Jolanda Gortzak houdt zich bezig met mondgezondheid bij sporters en bezocht dit congres. Lees haar verslag.
24 januari 2022/door Redactie
Onderzoek Goed je best doen is niet genoeg voor schone tanden

Onderzoek: Goed je best doen is niet genoeg voor schone tanden

Met goed je best doen, ben je er niet als het op tandenpoetsen aankomt. Wellicht een open deur. Maar dat is het resultaat van twee Duitse onderzoeken die onlangs gepubliceerd werden in BMC Oral Health.
4 januari 2022/door Redactie
Toon meer