Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over cariës, ontwikkeling in mondhygiëne en mondverzorging.

Taak voor mondhygiënist om onderliggende ziektes in beeld te brengen
, ,

Taak voor mondhygiënist om onderliggende ziektes in beeld te brengen

Parodontitis kan veroorzaakt worden door een andere, ernstige ziekte. Er moet daarom altijd onderzocht worden waarom een patiënt parodontitis ontwikkeld heeft. Wijnand Teeuw gaf tijdens de themadag Up-to-date van Quality Practice Mondhygiëne inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van parodontitis.
, , ,

Gepubliceerd artikel mondhygiënisten: Voorlichting over mondzorg tijdens kinderfestival werkt

In Annual Clinical Journal of Dental Health van The British Society of Dental Hygiene and Therapy is een artikel gepubliceerd van Buunk-Werkhoven, Kristina Takrovskaja en Lieneke Steverink-Jorna. Hierin beschrijven zij hun onderzoek naar de invloed van voorlichting over mondzorg tijdens het kinderfestival Kidsfabriek.
Bandje voor minder koordweerstand
,

Bandje voor minder koordweerstand

CordEze is een pols- of armbandje dat de weerstand van het koord van een handstuk, ultrasonic scaler of air polisher kan verminderen in het gebruik.
16 mei: European Gum Health Day
,

16 mei: European Gum Health Day

Op 16 mei vindt de European Gum Health Day plaats, een internationale dag om bij het publiek het bewustzijn van tandvleesaandoeningen te vergroten. Dit jaar krijgen alle parodontologen, tandartsen en mondhygiënisten in Nederland het verzoek om aandacht te besteden aan deze dag. Hoe kunt u dat doen? 
Pilot bewustzijn van mondgezondheid en zelfzorg jonge moeders en hun baby’s
, , ,

Pilot: bewustzijn van mondgezondheid en zelfzorg jonge moeders en hun baby’s

Hoe bewust zijn jonge moeders van 17 tot 24 jaar van mondgezondheid voor henzelf en voor hun baby’s? Yvonne Buunk-Werkhoven en Selma Burrekers onderzochten dit en publiceerden hierover. Deze doelgroep blijkt lastig te bereiken voor gedragsverandering.
World Oral Health Day – Say Ahh Think Mouth, Think Health
,

World Oral Health Day – Say Ahh: Think Mouth, Think Health

Ook dit jaar zal op 20 maart de World Oral Health Day (WOHD) wereldwijd gevierd worden. De WOHD als initiatief bestaat al sinds 2013 en is ontwikkeld om mensen bewust te maken van het belang van een goede mondgezondheid.
Triclosan in tandpasta kan achterblijven in tandenborstels
,

Triclosan in tandpasta kan achterblijven in tandenborstel

Sinds 1998 is het bekend dat Triclosan schadelijke effecten kan hebben, maar toch wordt de stof nog veel gebruikt in producten als tandpasta en deodorant. Een recente studie onderzocht of de stof achterblijft in tandenborstels, en wat voor gevolgen dit met zich meebrengt.
Lieneke-Steverink-Jorna
,

Blog mondhygiënist op website ministerie van VWS

Wat je altijd al wilde weten over de mond. Dat is de titel van de blog van mondhygiënist Lieneke Steverink-Jorna op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In haar blog geeft zij "De top 4 over mond en gebit". Een mooie promotie voor de mondzorg.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Project Gezonde Peutermonden wint ‘Preventieproject van het Jaar 2018’

Project Gezonde Peutermonden wint ‘Preventieproject van het Jaar 2018’!

Het project Gezonde Peutermonden is het ‘Preventieproject van het Jaar 2018’. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens de Landelijke Dag voor de Preventieassistent.
16 januari 2018/door Redactie
Sealen ook effectief bevonden bij premolaren

Sealen ook effectief bevonden bij premolaren

Een nieuwe systematische review heeft uitgewezen dat seal-afdichtmiddelen effectief zijn, ongeacht het type tand of de locatie van de tand. Het sealen van premolaren blijkt zelfs langer mee te gaan en meer cariës te voorkomen dan sealen van de eerste en tweede molaren.
15 januari 2018/door Redactie
Chronisch slechte adem ook veroorzaakt door gen

Chronisch slechte adem ook veroorzaakt door gen

Onderzoekers hebben ontdekt dat een slechte adem ook door een genetische fout kan worden veroorzaakt. Mensen met een defect in het gen SELENBP1 hebben geen eiwit dat de de zwavelverbinding methaanthiol omzet. Dit concluderen onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nature Genetics.
20 december 2017/door Anita de Klerk
De helft van alle kinderen liegt over tandenpoetsen

De helft van alle kinderen liegt over tandenpoetsen

Ongeveer de helft van alle kinderen in het Verenigd Koninkrijk liegt over tanden poetsen. Hiervan laat een vijfde hun ouders denken dat ze goed hebben gepoetst. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Brushlink.
20 december 2017/door Redactie
peri-implantitis

Risicofactoren voor peri-implantitis

Onderzoek onder patiënten met titaniumimplantaten heeft inzicht gegeven in de factoren die het risico op peri-implantitis verhogen. Er is hierbij gekeken naar de conditie van de patiënt, kenmerken van de implantaten en klinische factoren.
13 december 2017/door Redactie
Tanden

Je tanden zijn het visitekaartje

Het lijkt er op dat de methode om een hart te veroveren via de mond loopt. Uit een enquête blijkt dat 57% van de mensen zich direct aangetrokken voelt tot iemands tanden of lach.
8 december 2017/door Redactie
Onderzoekers ontwikkelen vaccins tegen cariës

Onderzoekers ontwikkelen vaccin tegen cariës

Wereldwijd is cariës een groot probleem. Een Chinees onderzoeksteam is er nu echter in geslaagd om een vaccin tegen cariës te ontwikkelen, waarmee het probleem binnenkort nog wel eens verleden tijd zou kunnen zijn.
4 december 2017/door Redactie
Vernieuwd advies Droge mond

Vernieuwd advies Droge mond

Tijdens haar najaarscongres lanceerde het Ivoren Kruis zijn nieuwe advies Droge mond. Het advies is bedoeld voor tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten die te maken krijgen met patiënten met een droge mond.
4 december 2017/door Redactie
Vruchtbaarheid beïnvloed door mondgezondheid

Vruchtbaarheid beïnvloed door mondgezondheid

Al eerder maakte onderzoek bekend dat parodontale bacteriën een negatief effect kunnen hebben op een zwangerschap en de foetus. Uit een Finse studie is nu echter ook gebleken dat deze bacteriën zelfs de oorzaak kunnen zijn van het mislukken van een zwangerschap.
28 november 2017/door Redactie
Tandbederf hoofdreden van ziekenhuisbezoek kinderen in Wales

Tandbederf hoofdreden van ziekenhuisbezoek kinderen in Wales

In Wales bezoeken de meeste 5-jarige kinderen het ziekenhuis vanwege tandbederf. Dit bleek uit een onderzoek dat werd gedaan naar aanleiding van de ‘Baby teeth do matter’ campagne van de Cwm Taf University Health Board.
24 november 2017/door Redactie
Kunnen tandenstokers een gezonde leefstijl bevorderen?

Kunnen tandenstokers een gezonde leefstijl bevorderen?

Interdentale reiniging met bijvoorbeeld een tandenstoker heeft een positieve invloed op de mondgezondheid, maar veel mensen doen dit niet dagelijks. Hoe zou je het gebruik van tandenstokers verder kunnen stimuleren? En is er met tandenstokers nog meer gezondheidswinst te boeken? Yvonne Buunk-Werkhoven, gepromoveerd psycholoog, onderzoeker en mondhygiënist, doet hier onderzoek naar.
20 november 2017/door Anita de Klerk
Aspirine geneest mogelijk cariës

Aspirine geneest mogelijk cariës

Onderzoekers van de Queen’s University Belfast hebben ontdekt dat aspirine mogelijk de effecten van cariës ongedaan kan maken. Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijk minder vullingen. Op het ogenblik worden in Engeland jaarlijks zo’n 7 miljoen gaatjes gevuld.
14 november 2017/door Redactie
Toon meer