Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

erhogen-spoelmiddelen-de-bloeddruk
, , ,

Verhogen spoelmiddelen de bloeddruk?

Door overgewicht, zoutinname, te veel alcohol, te weinig beweging, ouderdom, te weinig fruit/groente, aanleg en bepaalde medicatie kan er chronisch verhoogde bloeddruk ontstaan. Nitraatrijke voeding – omgezet in nitriet via de mondbacteriën – zorgt voor de aanmaak van stikstofmonoxide wat van belang is voor de bloeddruk. Welk effect hebben spoelmiddelen op mondbacteriën en dus ook indirect op de bloeddruk?
Mondmaatje
,

Poster: Gebruikservaring van MondMaatje-app

Hoe goed bevalt de e-health app MondMaatje onder mondhygiënisten? Dat is de kern van het afstudeeronderzoek van Elaf Abukar en Thessa van Lonkhuijsen, studenten Mondzorgkunde aan de Hogeschool Utrecht.

Preventief tandartsbezoek verlaagt zorgkosten in New York
,

Preventief tandartsbezoek verlaagt zorgkosten in New York

Preventieve tandheelkunde bood meer dan alleen betere gezondheidsresultaten voor Medicaid-begunstigden in New York, volgens een studie in het Journal of Dental Research. Deelnemers die preventieve tandheelkundige diensten gebruikten, hadden over het algemeen lagere zorgkosten en verbeterde gezondheidsresultaten.
Wat leeft er op je tandenborstel
,

Wat leeft er op je tandenborstel?

Wat bevindt zich eigenlijk op je tandenborstel? Voornamelijk bacteriën die lijken op microbiële gemeenschappen in de mond, volgens een recente studie in Microbiome. Ook suggereren de resultaten dat microben op de oppervlakken die we aanraken worden beïnvloed door onze gezondheid en ons gedrag.
Ivoren Kruis vraagt informateur om aandacht voor mondzorg
,

Ivoren Kruis vraagt informateur om aandacht voor mondzorg

In een brief aan informateur Mariëtte Hamer heeft het Ivoren Kruis aandacht gevraagd voor de mondzorg. De vereniging roept op tot een integrale benadering van gezondheid en onafhankelijke commissie.
Corrie-Jongbloed
,

“Eén mondhygiënist kan een enorm verschil maken”

Op 26 juni 2021 organiseert de International Federation of Dental Hygienists (IFDH) online de ‘Global Oral Health Summit’. Aanleiding voor een gesprek met de Nederlandse president van de IFDH Corrie Jongbloed-Zoet over de IFDH, de summit en de rol van de mondhygiënist in Nederland en de rest van de wereld.
Mondgezondheid vanaf nu een van de wereldwijde gezondheidsprioriteiten
,

Mondgezondheid vanaf nu een van de wereldwijde gezondheidsprioriteiten

Mondgezondheid staat vanaf nu hoog op de lijst van wereldwijde gezondheidsprioriteiten. Tijdens een bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 27 mei hebben ministeries van volksgezondheid over de hele wereld een resolutie goedgekeurd die er bij lidstaten op aandringt om de belangrijkste risicofactoren van mondziekten aan te pakken.
Annemarie-Fredriks-met-zoon-Jeroen-Koster
, ,

“De beste mondzorg is zelfzorg”

Mondhygiënist Annemarie Frederiks zette uit frustratie het bedrijf Denti Bianchi op, dat een abonnement op mondzorgproducten aanbiedt. Patiënten krijgen zo de juiste producten thuisbezorgd en kunnen niet meer vergeten om op tijd nieuwe te kopen. dental INFO vroeg haar hoe dit werkt.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Slechte mondgezondheid onder sporters

Uit onderzoeken komt herhaaldelijk naar voren dat de mondgezondheid van topsporters slecht is, en dat dit invloed heeft op zowel de prestaties tijdens trainingen als tijdens wedstrijden. Daarnaast lijden topsporters vaker aan mondziekten dan de gemiddelde populatie. Verslag van de lezing van prof. Ian Needleman.
12 april 2021/door Redactie
Fluoride

Tandpasta met tinfluoride is veelbelovend bij de behandeling van tandgevoeligheid

Een recente studie heeft veelbelovende resultaten geleverd voor de behandeling van tandgevoeligheid. Het gebruik van een experimentele tandpasta met tinfluoride zou het ongemak verminderen, aldus een publicatie die is samengevat in JCP Digest.
23 december 2020/door anitatest
mondspoelmiddel

Spoelmiddel met essentiële oliën effectief voor preventie gebitsproblemen

Niet de alcohol, maar de essentiële oliën in spoelmiddel zijn effectief voor preventie van gebitsproblemen. Dat is een van de belangrijkste resultaten uit het promotieonderzoek van Martijn van Leeuwen.
9 december 2020/door anitatest
Spoelmiddel-met-essentiele-olien

Spoelmiddel met essentiële oliën remt vorming van tandplak

Het regelmatig gebruik van spoelmiddel met essentiële oliën remt de vorming van tandplak en vermindert zo de kans op cariës en tandvleesontsteking. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen.
3 december 2020/door Redactie

Mensen beoordelen tijdens coronacrisis hun mondgezondheid ongeveer gelijk aan daarvoor

Drie praktiserende mondhygiënisten uit Groningen (Selma Burrekers), Amsterdam (Jolanda Gortzak) en uit Willemstad, Curacao (Esther Reyerse) onderzochten wat het effect zou kunnen zijn van de COVID-19 crisis op de mondgezondheid. Zij concludeerden dat de meeste mensen hun zelf ervaren mondgezondheid ‘redelijk goed’ tot ongeveer hetzelfde of zoals gewoonlijk beoordeelden
23 november 2020/door Redactie

Dit is de beste elektrische tandenborstel volgens de Consumentenbond

De Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 Hx6803/63 komt als beste elektrische tandenborstel uit de test van de Consumentenbond. Oral-B loopt weg met de titel ‘Beste Koop’.
18 november 2020/door Redactie
rager---interdentale-cleaning---vergelijking-ragers

Productvergelijking: alle ragers op een rij

Voor reiniging van grotere ruimtes tussen tanden en kiezen is het gebruik van ragers meestal de beste oplossing. Voor elke individuele behoefte is er wel een geschikte rager. Welke rager kies je voor je patiënt bij welke interdentale ruimte? Bekijk de vergelijking.
12 oktober 2020/door dentalinfo
Wat vertelt je ademgeur?

Wat vertelt je ademgeur?

Ademgeur diagnostiek is een van de oudste vormen van diagnostiek. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van slechte ademgeur en welke behandelmogelijkheden zijn er in een algemene praktijk?
28 september 2020/door Anita test Test

Poets- en voorlichtingslessen door Nederlandse mondhygiënisten in Nicaragua

In Noord-Nicaragua is tandheelkundige zorg voor de meeste mensen onbetaalbaar en onbereikbaar. Mondhygiënist Maria Borgers besloot om zich - samen met haar ICO-groep - in te zetten voor de kinderen van de Saturday School en ontwikkelde handleidingen voor voorlichtings- en poetslessen en een memory spel. De kinderen leerden zo al spelenderwijs over mondhygiëne.
14 september 2020/door anitatest
Naamsaanduidigen in mondzorg: “Door de bomen het bos niet meer zien?”

Naamsaanduidingen in de mondzorg: “Door de bomen het bos niet meer zien?”

Sinds de start van het experiment geregistreerd mondhygiënist zijn er geregistreerd-mondhygiënisten. Er zijn nu twee officiële titels met onderscheid wel/geen KRM-registratie. Ook zijn er mondhygiënisten met specialisaties. Hoe logisch en overzichtelijk is het inmense aantal beroepsaanduidingen voor het grote publiek en patiënten? Zien zij in het mondzorggebied door de bomen het bos nog wel?
31 augustus 2020/door anitatest

Fluorescerend bitje identificeert en lokaliseert plaatsen van tandbederf in de mond

Een draagbare, fluorescerende gebitsbeschermer kan vroege tekenen van tandbederf en parodontitis detecteren met behulp van vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s). Op deze manier kunnen de exacte locaties van verborgen tandheelkundige laesies worden geïdentificeerd die vaak niet door tandartsen worden ontdekt.
31 augustus 2020/door anitatest

Motieven van ouders voor het kiezen van fluoridevrije mondverzorgingsproducten

Ouders die kiezen voor fluoridevrije mondverzorgingsproducten voor hun kinderen doen dit uit angst voor het ontstaan van gezondheidsproblemen. Hun keuze kan niet wetenschappelijk onderbouwd worden en is vooral gebaseerd op informatie van het internet en sociale mediakanalen. Dit blijkt uit kwantitatief, kleinschalig onderzoek door studenten Mondzorg van Hogeschool Utrecht.
31 augustus 2020/door anitatest
Toon meer