Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over cariës, ontwikkeling in mondhygiëne en mondverzorging.

peri-implantitis
, ,

Risicofactoren voor peri-implantitis

Onderzoek onder patiënten met titaniumimplantaten heeft inzicht gegeven in de factoren die het risico op peri-implantitis verhogen. Er is hierbij gekeken naar de conditie van de patiënt, kenmerken van de implantaten en klinische factoren.
Tanden
,

Je tanden zijn het visitekaartje

Het lijkt er op dat de methode om een hart te veroveren via de mond loopt. Uit een enquête blijkt dat 57% van de mensen zich direct aangetrokken voelt tot iemands tanden of lach.
Onderzoekers ontwikkelen vaccins tegen cariës
, , ,

Onderzoekers ontwikkelen vaccin tegen cariës

Wereldwijd is cariës een groot probleem. Een Chinees onderzoeksteam is er nu echter in geslaagd om een vaccin tegen cariës te ontwikkelen, waarmee het probleem binnenkort nog wel eens verleden tijd zou kunnen zijn.
Vernieuwd advies Droge mond
,

Vernieuwd advies Droge mond

Tijdens haar najaarscongres lanceerde het Ivoren Kruis zijn nieuwe advies Droge mond. Het advies is bedoeld voor tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistenten die te maken krijgen met patiënten met een droge mond.
Vruchtbaarheid beïnvloed door mondgezondheid
,

Vruchtbaarheid beïnvloed door mondgezondheid

Al eerder maakte onderzoek bekend dat parodontale bacteriën een negatief effect kunnen hebben op een zwangerschap en de foetus. Uit een Finse studie is nu echter ook gebleken dat deze bacteriën zelfs de oorzaak kunnen zijn van het mislukken van een zwangerschap.
Tandbederf hoofdreden van ziekenhuisbezoek kinderen in Wales
,

Tandbederf hoofdreden van ziekenhuisbezoek kinderen in Wales

In Wales bezoeken de meeste 5-jarige kinderen het ziekenhuis vanwege tandbederf. Dit bleek uit een onderzoek dat werd gedaan naar aanleiding van de ‘Baby teeth do matter’ campagne van de Cwm Taf University Health Board.
Kunnen tandenstokers een gezonde leefstijl bevorderen?
, , ,

Kunnen tandenstokers een gezonde leefstijl bevorderen?

Interdentale reiniging met bijvoorbeeld een tandenstoker heeft een positieve invloed op de mondgezondheid, maar veel mensen doen dit niet dagelijks. Hoe zou je het gebruik van tandenstokers verder kunnen stimuleren? En is er met tandenstokers nog meer gezondheidswinst te boeken? Yvonne Buunk-Werkhoven, gepromoveerd psycholoog, onderzoeker en mondhygiënist, doet hier onderzoek naar.
Aspirine geneest mogelijk cariës
,

Aspirine geneest mogelijk cariës

Onderzoekers van de Queen’s University Belfast hebben ontdekt dat aspirine mogelijk de effecten van cariës ongedaan kan maken. Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijk minder vullingen. Op het ogenblik worden in Engeland jaarlijks zo’n 7 miljoen gaatjes gevuld.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Vlaamse studenten ontwerpen verkleurende tandenborstel voor kinderen

Vlaamse studenten ontwerpen verkleurende tandenborstel voor kinderen

Voor hun eindproject voor de studie Industrieel Productontwerpen aan Hogeschool Howest in West-Vlaanderen, hebben drie studenten een verkleurende tandenborstel voor kinderen ontworpen. Met hun product DROP leren kinderen op een plezierige manier zelfstandig tanden te poetsen.
13 november 2017/door Redactie
Australische tandarts ontwikkelt Dental Diet

Australische tandarts ontwikkelt Dental Diet

Wie twee keer per dag zijn tanden poetst, een groot deel aan suikerinname onder controle heeft en regelmatig de tandarts bezoekt, zou een gezond gebit moeten hebben. Althans, dat is de veronderstelling. De Australische tandarts en oprichter van Dental Diet, Dr. Steven Lin, gaat hier tegenin.
10 november 2017/door Redactie
Slechte adem

Slechte adem invloed op levenskwaliteit

Uit onderzoek kwam naar voren dat mensen met slechte adem twee keer zo ongelukkig zijn als mensen zonder dit probleem.
9 november 2017/door Anita de Klerk
570.000 parodontale crèmes verkocht na vertoning op tv

570.000 parodontale crèmes verkocht na vertoning op tv

Om de vervelende symptomen van parodontitis te verlichten ontwikkelde de Berlijnse tandarts Dr. Ismail Özkanli een speciale, veganistische crème. De crème was ook te zien in tv-show Die Höhe der Löwen. Dat de gevolgen hiervan zou groot zouden zijn had de tandarts echter niet verwacht.
4 november 2017/door Redactie
Hoogsensitiviteit

Lasertherapie vermindert hoogsensitiviteit in gebit

Hoogsensitiviteit aan het gebit is een van de meest voorkomende klachten die tandartsen van hun patiënten te horen krijgen. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat laser therapie wel eens een oplossing hiervoor zou kunnen bieden.
2 november 2017/door Redactie
Hoge fluoride niveaus leiden tot lager IQ bij prenatale kinderen

Hoge fluoride niveaus leiden tot lager IQ bij prenatale kinderen

Uit een nieuwe studie is gebleken dat de kinderen van vrouwen met hoge fluoride niveaus over het algemeen minder intelligent zijn. Het is mogelijk dat fluoride geen invloed meer heeft op intelligentie na de geboorte.
30 oktober 2017/door Redactie
WGO tegen stichting voor rookvrijewereld door tabaksindustrie

WGO tegen stichting voor rookvrijewereld door tabaksindustrie

Op 13 september dit jaar heeft het Amerikaanse tabaksbedrijf Philip Morris International (PMI) de Foundation for a Smoke-Free World opgericht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) ziet dit als een conflict tussen de belangen van de tabaksindustrie en die van de volksgezondheid.
12 oktober 2017/door Redactie
niet-invasieve behandeling

Zijn patiënten tevreden met niet-invasieve behandeling?

Voormalig onderzoek geeft de voordelen aan van minimaal invasieve tandheelkunde voor carieuze laesies. Zou dit echter de professionele reputatie van een tandarts aan kunnen tasten en patiënttevredenheid kunnen verminderen? In een nieuwe studie bleken patiënten met een niet-invasieve behandeling net zo tevreden als patiënten met een invasieve behandeling.
29 september 2017/door Redactie
Implantaten

Titanium in implantaten als oorzaak van peri-implantitis

Titanium heeft zich door de jaren heen bewezen als een sterk materiaal en wordt daarom vaak gebruikt bij het maken van implantaten. Uit nieuw onderzoek is echter gebleken dat het gebruik van titanium bij implantaten het ontstaan van peri-implantitis nog wel eens zou kunnen bevorderen.
14 september 2017/door Redactie
suikerhoudende frisdrank

Geen suikerhoudende frisdrank meer op middelbare scholen

Vanaf eind volgend jaar zal op middelbare scholen geen suikerhoudende frisdrank meer worden verkocht. De light versies van frisdranken zullen wel blijvend worden aangeboden.
11 september 2017/door Redactie
Kidsfabriek

300 kindergebitten gepoetst tijdens Kidsfabriek

Op 19 augustus vond voor de vijfde keer Kidsfabriek plaats in de SSP-hal te Ulft. Een team van 10 mondhygiënisten en studenten ontvingen 300 kinderen en hun ouders bij de workshops tandenpoetsen, zuurgraad meten en de quiz.
28 augustus 2017/door Redactie
Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen

Strenger schoolbeleid suikerinname heeft positieve invloed op mondgezondheid kinderen

Een strak schoolbeleid voor suikerinname zorgt voor een betere mondgezondheid. Dit blijkt uit onderzoek uit Nieuw-Zeeland.
14 augustus 2017/door Redactie
Toon meer