Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

mondpiercing
,

De risico’s van piercings in of rond de mond

Een piercing door een lip, wang of tong: je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Misschien heb je zelf wel zo’n piercing. Hoewel het tegenwoordig weer hartstikke trendy is, kunnen piercings in of rond de mond schadelijk zijn voor de mondgezondheid, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Dental Association.
Manon Veenstra
,

Sport Fit with Sound Teeth: video van BMX topatlete Manon Veenstra

In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024, is extra aandacht voor de mondgezondheid van een professionele atleet van groot belang, vooral in verband met hun welbevinden en prestaties. Via een videoboodschap verwoordt de 24-jarige Nederlandse Manon Veenstra, BMX topatlete, haar visie en ervaringen van een - speciaal voor haar op maat gemaakte - mondhygiëne zelfzorginterventie door de mondhygiënist.

Uitblinkers
, ,

Pilot mondhygiënist op consultatiebureau is een succes

In april 2022 startte in Doetinchem de pilot Elke peuter- en kleutermond gezond! waarbij mondhygiënisten op het consulatiebureau aanwezig zijn. Aansluitend aan het consult worden ouders uitgenodigd om een bezoek aan de mondhygiënist te brengen voor advies over tandenpoetsen. De tussentijdse evaluatie laat zien dat betrokken professionals tevreden zijn.
Oratie prof. dr. Katarina Jerković-Ćosić
,

Oratie prof. dr. Katarina Jerković-Ćosić, bijzonder hoogleraar Publieke Gezondheid en Mondzorg

Op 28 september gaf Prof. dr. Katarina Jerković-Ćosić, bijzonder hoogleraar Publieke Gezondheid en Mondzorg, haar oratie. Zij sprak over het belang van toegang tot mondzorg en dat dit niet vanzelfsprekend is voor iedereen.
Je-gebit-reinigen-met-nanobots-Wetenschappers-werken-eraan
,

Je gebit reinigen met nanobots? Wetenschappers werken eraan

Het concept van een tandenborstel is in de afgelopen 5000 weinig veranderd. Nu willen wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania het reinigen van tanden transformeren met een zwerm microscopische ‘robots’ die het werk kunnen doen van een tandenborstel, flosdraad en mondspoeling in één.
Mondhygieniste en clown in een 400
, , ,

Een mondhygiëniste en clown in één

Een rode neus of clownskleding draagt ze misschien niet tijdens haar werk als mondhygiënist, maar de technieken die ze heeft geleerd als contactclown past ze zeer zeker wel toe. Baukje de Jong is een zelfstandige mondhygiëniste, die daarnaast aan de slag gaat als contactclown.
Kindertandpasta
, ,

Gebruik van hoge concentratie fluoridetandpasta en -gel

De remineralisatie van tanden bij volwassenen kan onder ideale omstandigheden gestimuleerd worden door het gebruik van een fluoridetandpasta of fluoridegel. Echter is het onduidelijk of het ook werkt in de ‘echte’ wereld, volgens een artikel van Journal of the American Dental Association.
Volwassenen met een handicap in de VS worden geconfronteerd met onevenredige uitdagingen bij de toegang tot tandheelkundige zorg
,

Volwassenen met een handicap in de VS worden geconfronteerd met onevenredige uitdagingen bij de toegang tot tandheelkundige zorg

Mensen met een intellectuele, verworven of ontwikkelingsstoornis (IADD) hebben in de VS minder toegang tot mondzorg vergeleken met volwassenen met een andere handicap of zonder handicap. Volgens een studie die is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association kan dit bijdragen aan verminderde gezondheidsresultaten. Dit kan leiden tot meer invaliditeit, hogere zorgkosten en verminderde kwaliteit van leven.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Pilot ‘Gewoon Gaaf’ bij ROC van Twente groot succes

Pilot ‘Gewoon Gaaf’ bij ROC van Twente groot succes

Uit wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat werken volgens de ‘Gewoon Gaaf’ methode tot zo’n 70% cariësreductie kan leiden. Het Ivoren Kruis verzorgt sinds 2014 cursussen Gewoon Gaaf. Zo’n 2000 Gewoon Gaaf-gecertificeerde mondzorgprofessionals werken inmiddels volgens deze methode.
27 maart 2023/door Redactie
tandpasta

Tandpastatabletten nog niet populair onder mondzorgprofessionals

Tandpastatabletten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Ze worden aangeprezen als een duurzaam alternatief voor tandpasta. Wat vinden mondzorgprofessionals hiervan? dental INFO vroeg het onlangs in een poll. Ze bleken nog niet heel enthousiast over dit nieuwe product.
20 maart 2023/door Redactie
Mogelijk verband tussen het orale microbioom en incidentele hypertensie bij postmenopauzale vrouwen

Mogelijk verband tussen het orale microbioom en incidentele hypertensie bij postmenopauzale vrouwen

Van orale microbiota werd al gedacht dat ze de bloeddrukregulatie beïnvloedden, en nieuw onderzoek lijkt deze hypothese te bevestigen. Sommige orale bacteriën zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van hoge bloeddruk bij postmenopauzale vrouwen, blijkt uit een artikel dat in het Journal of the American Heart Association is gepubliceerd.
15 maart 2023/door Redactie
Medicijnen, pillen

Tandpastatabletten: de voor- en nadelen op een rij

Tandpastatubes zijn lastig te recyclen en daarom slecht voor het milieu. Tandpastatabletten bieden een populair plasticvrij alternatief. Maar zijn tandpastatabletten een goede vervanging voor de ouderwetse tandpasta? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.
6 februari 2023/door Redactie
eten - groenten

Hoe coach je een patiënt naar gezonde gewoontes?

Veel patiënten houden er ongezonde gewoontes op na. Hoewel zorgverleners kunnen helpen bij het bevorderen van gezond gedrag, missen ze mogelijk bepaalde vaardigheden om patiënten effectief te coachen. Onderzoekers stelden twee coachingsconcepten voor in een discussie die onlangs is gepubliceerd in Patient Education and Counseling.
6 februari 2023/door Redactie
Geld - rollen

1 miljoen euro voor sociale mondhygiënisten in België

Na een succesvol pilotproject heeft de Vlaamse minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aangekondigd nog eens een miljoen euro uit te trekken voor mondhygiënisten in Gent. Daardoor kunnen ook mensen met minder geld hulp en advies krijgen bij hun mondverzorging.
23 januari 2023/door Redactie
Elektrische tandenborstel meest effectieve borstel tegen tandplak

Elektrische tandenborstel meest effectieve borstel tegen tandplak

Als je een patiënt een tandenborstel aanbeveelt, zou dit een elektrisch model moeten zijn volgens een review in het International Journal of Dental Hygiene. Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) beoordeelden de gegevens van 28 studies.
30 december 2022/door Redactie
kiespijn

Onderzoek: topsporters extra vatbaar voor tandheelkundige noodgevallen

Als atleten mondgezondheidsproblemen hebben, kan dit hun prestaties beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek onder de atleten van de Pan American Games 2019 in Lima. Hun resultaten werden als open acces artikel gepubliceerd in BDJ Open.
12 december 2022/door Redactie
Stadium

Verslag internationale conferentie sporttandheelkunde, UCL Sports Dentistry

In oktober vond in het Twickenheim Stoop Stadion in Londen een tweedaagse internationale conferentie plaats voor tandartsen die onderzoek doen bij topsporters en hierover hun resultaten bespreken. Er waren sprekers uit verschillende landen. Jolanda Gortzak, gespecialiseerd in mondgezondheid bij (top)sporters, reisde af naar dit evenement. Lees haar verslag.
28 november 2022/door Redactie
NVM-scriptieprijs

NVM Colgate Studieprijs 2022

Op 17 november is de NVM Colgate Studieprijs uitgereikt voor de beste en meest originele scriptie die is afgeleverd aan de opleiding Mondzorgkunde. De eerste prijs is gewonnen door HU-studenten Tatevic Azarjan en Anahita Poorkyanizadeh met hun scriptie ‘Duurzaamheid binnen de interne kliniek van Mondzorgkunde op de Hogeschool Utrecht: een verkenning van het probleem, oplossing en implementatie’.
21 november 2022/door Redactie
Speeksel, van diagnostische waarde!

Studie gaat verband tussen medicatie en droge mond onderzoeken

Het hebben van een droge mond is de meest voorkomende bijwerking van medicatie bij volwassenen. De evaluatie van de correlatie tussen deze twee parameters is het doel van een nieuwe studie in de VS.
7 november 2022/door Redactie
vrouw

Verband gevonden tussen mondgezondheid en emotioneel welzijn van vrouwen

Er is een verband tussen hormonen en de gezondheid van de tanden gevonden. Een nieuwe studie kijkt naar mondgezondheid en emotioneel welzijn bij premenopauzale en postmenopauzale vrouwen.
27 oktober 2022/door Redactie
Toon meer