Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

Kindertandpasta
, ,

Gebruik van hoge concentratie fluoridetandpasta en -gel

De remineralisatie van tanden bij volwassenen kan onder ideale omstandigheden gestimuleerd worden door het gebruik van een fluoridetandpasta of fluoridegel. Echter is het onduidelijk of het ook werkt in de ‘echte’ wereld, volgens een artikel van Journal of the American Dental Association.
Volwassenen met een handicap in de VS worden geconfronteerd met onevenredige uitdagingen bij de toegang tot tandheelkundige zorg
,

Volwassenen met een handicap in de VS worden geconfronteerd met onevenredige uitdagingen bij de toegang tot tandheelkundige zorg

Mensen met een intellectuele, verworven of ontwikkelingsstoornis (IADD) hebben in de VS minder toegang tot mondzorg vergeleken met volwassenen met een andere handicap of zonder handicap. Volgens een studie die is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association kan dit bijdragen aan verminderde gezondheidsresultaten. Dit kan leiden tot meer invaliditeit, hogere zorgkosten en verminderde kwaliteit van leven.

Pilot ‘Gewoon Gaaf’ bij ROC van Twente groot succes
,

Pilot ‘Gewoon Gaaf’ bij ROC van Twente groot succes

Uit wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat werken volgens de ‘Gewoon Gaaf’ methode tot zo’n 70% cariësreductie kan leiden. Het Ivoren Kruis verzorgt sinds 2014 cursussen Gewoon Gaaf. Zo’n 2000 Gewoon Gaaf-gecertificeerde mondzorgprofessionals werken inmiddels volgens deze methode.
tandpasta
,

Tandpastatabletten nog niet populair onder mondzorgprofessionals

Tandpastatabletten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Ze worden aangeprezen als een duurzaam alternatief voor tandpasta. Wat vinden mondzorgprofessionals hiervan? dental INFO vroeg het onlangs in een poll. Ze bleken nog niet heel enthousiast over dit nieuwe product.
Mogelijk verband tussen het orale microbioom en incidentele hypertensie bij postmenopauzale vrouwen
,

Mogelijk verband tussen het orale microbioom en incidentele hypertensie bij postmenopauzale vrouwen

Van orale microbiota werd al gedacht dat ze de bloeddrukregulatie beïnvloedden, en nieuw onderzoek lijkt deze hypothese te bevestigen. Sommige orale bacteriën zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van hoge bloeddruk bij postmenopauzale vrouwen, blijkt uit een artikel dat in het Journal of the American Heart Association is gepubliceerd.
Medicijnen, pillen
, , ,

Tandpastatabletten: de voor- en nadelen op een rij

Tandpastatubes zijn lastig te recyclen en daarom slecht voor het milieu. Tandpastatabletten bieden een populair plasticvrij alternatief. Maar zijn tandpastatabletten een goede vervanging voor de ouderwetse tandpasta? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.
eten - groenten
,

Hoe coach je een patiënt naar gezonde gewoontes?

Veel patiënten houden er ongezonde gewoontes op na. Hoewel zorgverleners kunnen helpen bij het bevorderen van gezond gedrag, missen ze mogelijk bepaalde vaardigheden om patiënten effectief te coachen. Onderzoekers stelden twee coachingsconcepten voor in een discussie die onlangs is gepubliceerd in Patient Education and Counseling.
Geld - rollen
,

1 miljoen euro voor sociale mondhygiënisten in België

Na een succesvol pilotproject heeft de Vlaamse minister voor Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aangekondigd nog eens een miljoen euro uit te trekken voor mondhygiënisten in Gent. Daardoor kunnen ook mensen met minder geld hulp en advies krijgen bij hun mondverzorging.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Elektrische tandenborstel meest effectieve borstel tegen tandplak

Elektrische tandenborstel meest effectieve borstel tegen tandplak

Als je een patiënt een tandenborstel aanbeveelt, zou dit een elektrisch model moeten zijn volgens een review in het International Journal of Dental Hygiene. Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) beoordeelden de gegevens van 28 studies.
30 december 2022/door Redactie
kiespijn

Onderzoek: topsporters extra vatbaar voor tandheelkundige noodgevallen

Als atleten mondgezondheidsproblemen hebben, kan dit hun prestaties beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek onder de atleten van de Pan American Games 2019 in Lima. Hun resultaten werden als open acces artikel gepubliceerd in BDJ Open.
12 december 2022/door Redactie
Stadium

Verslag internationale conferentie sporttandheelkunde, UCL Sports Dentistry

In oktober vond in het Twickenheim Stoop Stadion in Londen een tweedaagse internationale conferentie plaats voor tandartsen die onderzoek doen bij topsporters en hierover hun resultaten bespreken. Er waren sprekers uit verschillende landen. Jolanda Gortzak, gespecialiseerd in mondgezondheid bij (top)sporters, reisde af naar dit evenement. Lees haar verslag.
28 november 2022/door Redactie
NVM-scriptieprijs

NVM Colgate Studieprijs 2022

Op 17 november is de NVM Colgate Studieprijs uitgereikt voor de beste en meest originele scriptie die is afgeleverd aan de opleiding Mondzorgkunde. De eerste prijs is gewonnen door HU-studenten Tatevic Azarjan en Anahita Poorkyanizadeh met hun scriptie ‘Duurzaamheid binnen de interne kliniek van Mondzorgkunde op de Hogeschool Utrecht: een verkenning van het probleem, oplossing en implementatie’.
21 november 2022/door Redactie
Speeksel, van diagnostische waarde!

Studie gaat verband tussen medicatie en droge mond onderzoeken

Het hebben van een droge mond is de meest voorkomende bijwerking van medicatie bij volwassenen. De evaluatie van de correlatie tussen deze twee parameters is het doel van een nieuwe studie in de VS.
7 november 2022/door Redactie
vrouw

Verband gevonden tussen mondgezondheid en emotioneel welzijn van vrouwen

Er is een verband tussen hormonen en de gezondheid van de tanden gevonden. Een nieuwe studie kijkt naar mondgezondheid en emotioneel welzijn bij premenopauzale en postmenopauzale vrouwen.
27 oktober 2022/door Redactie

Tennisser Sem Verbeek: “Ik weet zeker dat een slechte mondgezondheid het presteren belemmert”

Interview met toptennisser Sem Verbeek over o.a. mondgezondheid en sport, door mondhygiënist Jolanda Gortzak. Dit in het kader van het project “Sport Fit met een Gezond Gebit” met als doel het creëren van bewustwording over de psychologie van mondgezondheid in relatie tot algehele gezondheid en mondgezondheidsgedrag, bij (top)sporters en hun paramedische team.
17 oktober 2022/door Redactie
Corrie-Jongbloed

“Nederlandse mondhygiënisten kunnen een voorbeeld zijn voor de internationale gemeenschap”

De International Federation of Dental Hygienists (IFDH) brengt mondhygiënisten van over de hele wereld samen en houdt zich bezig met het promoten van mondgezondheid en het bestrijden van mondziekten. De onlangs afgetreden president Corrie Jongbloed-Zoet zet zich al jaren in voor de IFDH. dental INFO sprak met haar.
3 oktober 2022/door Redactie
Fabels en feiten over mondverzorgingsproducten

Fabels en feiten over mondverzorgingsproducten

Tijdens het NVvP congres checkten Fridus van der Weijden en Dagmar Else Slot feiten & fabels over preventie en verschillende producten die beschikbaar zijn voor de dagelijkse mondverzorging. Bekijk het overzicht.
19 september 2022/door Redactie
Zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen hebben mogelijk vaker een vroeggeboorte

Zwangere vrouwen met tandvleesaandoeningen hebben mogelijk vaker een vroeggeboorte

Er is mogelijk een verband tussen vroeggeboorte bij zwangere vrouwen en de kans op tandvleesaandoeningen, volgens een onderzoek dat werd gepresenteerd op EuroPerio10. Ook vond de studie een hogere prevalentie van ongezonde orale microben bij de premature moeders. Als de resultaten worden bevestigd, kunnen ze gevolgen hebben voor het voorkomen van vroeggeboorte.
19 september 2022/door Redactie
Emagazine - mondgezondheid bij topsporters

E-magazine: Mondgezondheid bij (top)sporters

Het e-magazine “Mondgezondheid bij (top)sporters” is samengesteld voor amateur- en (top)sporters om bewustwording te creëren en kennis over te dragen over het belang van een gezonde mond in relatie tot de algehele gezondheid en de sportprestaties. Het unieke online magazine is als een professionele interventie ontwikkeld door Jolanda Gortzak en Yvonne Buunk-Werkhoven. Doneer 5 euro aan de Cruyff Foundation en ontvang het e-magazine gratis.
14 september 2022/door Redactie
Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi

Xylitol-kauwgom vermindert vroeggeboorte bij studie in Malawi

Het is bekend dat kauwgom met xylitol tandbederf voorkomt, maar het kan daardoor mogelijk ook vroeggeboorten verminderen en het geboortegewicht verbeteren. Dit blijkt uit een studie bij meer dan 10.000 vrouwen in Malawi die is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics & Gynecology.
13 september 2022/door Redactie
Toon meer