Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over cariës, ontwikkeling in mondhygiëne en mondverzorging.

mondpiercing
,

Mondpiercing geeft groter risico terugtrekkend tandvlees en afbreken tand

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.
chocolade tandpasta
,

Nieuw vanuit Japan: het chocolade tandpasta dieet

Chocolade is niet alleen schadelijk voor de tanden, maar ook voor de heupen. Voor zowel gezonde tanden als een gezond lichaam is in Japan de oplossing gevonden: tandenpoetsen met chocolade-mint tandpasta is nu mogelijk
cariës door frisdranken
,

Belasting op frisdranken vermindert aantal gevallen van cariës

Het invoeren van een heffing op frisdranken in het Verenigd Koninkrijk kan het aantal gevallen van cariës met bijna 270.000 per jaar verminderen. Dit blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in Lancet Public Health.
Mondwater in tabletvorm
,

Mondwater in tabletvorm

De Britse cosmeticafabrikant Lush komt met een uniek nieuw product: mondwater in tabletvorm.
tandenstokers
,

ÖKO-TEST onderzoekt interdentale borstels en tandenstokers

Het reinigen van het gebit is van groot belang, maar niet altijd even makkelijk. Gelukkig kunnen vele verschillende interdentale borstels en tandenstokers hier een handje bij helpen. Consumententijdschrift ECO-TEST ging de vergelijking aan en vergeleek verschillende producten op basis van gebruiksgemak en risico op fouten.
Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen
,

Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

De Oral Health Foundation heeft opgeroepen tot verlaging van het suikerniveau in sommige ontbijtgranen om de impact van toegevoegde suikers op tandbederf te verminderen. Een recent rapport stelde het hoge niveau aan suikers binnen deze voedselgroep vast.
Toothcamp
, , ,

Toothcamp vindt dit jaar plaats op 23 en 28 maart

Toothcamp is een jaarlijks evenement wat in het teken staat van het informeren en stimuleren van mondgezondheid bij kinderen. Dit jaar vindt het evenement plaats op 23 en 28 maart.
Speciaal-wijnglas
, ,

Speciaal wijnglas tegen wijnvlekken op gebit

Waar het nog niet duidelijk is of het drinken van rode wijn nou wel of geen positieve gezondheidseffecten met zich meebrengt, is het zeker dat de wijn zorgt voor lelijke aanslag op de tanden. Wino Sippers zou hier nog wel eens een oplossing voor kunnen bieden.

Partnernieuws

Meer

mondspoeling tegen tandplaque

Prototype mondspoeling voor definitieve oplossing tandplaque

Onderzoekers hebben een prototype mondspoeling ontwikkeld dat als oplossing voor tandplak gebruikt kan worden. Dit middel gaat tandplak definitief tegen en is biofarmaceutisch.
28 februari 2017/door Redactie
World Oral Health Day

20 maart 2017: World Oral Health Day – Live Mouth Smart

Dit jaar zal de World Oral Health Day wereldwijd gevierd worden op 20 maart. De World Dental Federation heeft dit initiatief in 2013 opgezet om mensen bewust te maken van het belang van goed mondgezondheid.
22 februari 2017/door Anita de Klerk
kauwen

Goed kauwen van groot belang

Goed kauwen is van groot belang. Niet alleen is dit goed voor de spijsvertering, maar ook zorgt dit voor de aanmaak van antigenen tegen potentiële schadelijke bacteriën. Teveel kauwen is echter niet goed en kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
20 februari 2017/door Redactie
gaatjes

Gaatjes in tanden herstellen zichzelf met moleculen uit Alzheimer-medicijn

Een nieuw onderzoek heeft bewijs gevonden dat moleculen in het Alzheimer-medicijn Tideglusib bijdragen aan het zelfherstel van gaatjes in tanden en bevorderen van groei.
23 januari 2017/door Redactie
mondzorg voor daklozen

Project: mondzorg voor daklozen

Vorig jaar heeft tandarts Sharif Tairie het project Dentist for Humanity opgestart dat daklozen en mensen die niet de mogelijkheid hebben om naar de tandarts te gaan, de benodigde mondzorg biedt.
17 januari 2017/door Redactie
tandpasta

Zuid-Koreaanse tandarts verkrijgt patent voor unieke tandpastaformule

Een tandarts uit Zuid-Korea heeft een patent verkregen voor zijn tandpastaformule die de bacterie Streptococcus Gordonii doodt.
13 januari 2017/door Redactie
Gefluorideerd mondwater effectief middel tegen cariës

Gefluorideerd mondwater effectief middel tegen cariës

Na uitgebreide revisie van eerder uitgevoerde studies is opnieuw bevestigd dat het gebruik van gefluorideerd mondwater effectief is in het reduceren van cariës.
2 januari 2017/door Redactie
Een goed gebit dankzij een goede relatie

Een goed gebit dankzij een goede relatie

Onderzoekers van de University of Queensland keken naar de invloed van het hebben van een romantische relatie op onze mondgezondheid. Hieruit bleek dat mensen die emotionele relaties het liefst zoveel mogelijk vermijden meer kans hebben op een slecht gebit.
30 december 2016/door Redactie
suikerbelasting

Belgische regering besluit suikerbelasting niet door te voeren

De Belgische regering heeft besloten toch af te stappen van het plan om belasting te heffen op producten met een hoog suikergehalte.
27 december 2016/door Redactie
Orale infecties

Risico van verspreiding van orale infecties

Lokale invasieve odontogene infecties leiden steeds vaker tot een ziekenhuisopname. De incidentie van infecties elders in het lichaam veroorzaakt door dentogene infecties is moeilijk vast te stellen, omdat de bacteriën uit de mond vaak niet als oorzaak worden onderkend. Wat zijn de risico’s van systemische verspreiding van orale foci?
19 december 2016/door Anita de Klerk
Rontgen

Virtual dental homes: tandheelkundige zorg toegankelijk voor iedereen

Een virtual dental home in onder andere scholen en verpleeghuizen blijkt een effectief alternatief te zijn voor het aanbieden van tandheelkundige zorg aan kwetsbare groepen. Dit blijkt uit een demonstratieproject in Californië, opgezet door The Pacific Center for Special Care.
14 december 2016/door Redactie
Vitamine D en cariës

Vitamine D en cariës

Een hoger vitamine D-gehalte zou het verlies van gebitselementen met meer dan 20% kunnen verminderen. dr. Barbara M. van Amerongen analyseerde de beschikbare onderzoeken over zonlicht, vitamine D en cariës en het vitamine D-gehalte van Nederlanders. Ook geeft zij een overzicht van de vitamine D-suppletieadviezen van de Gezondheidsraad en GrassrootsHealth.
5 december 2016/door Anita de Klerk
Toon meer