Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

rager---interdentale-cleaning---vergelijking-ragers
, , ,

Productvergelijking: alle ragers op een rij

Voor reiniging van grotere ruimtes tussen tanden en kiezen is het gebruik van ragers meestal de beste oplossing. Voor elke individuele behoefte is er wel een geschikte rager. Welke rager kies je voor je patiënt bij welke interdentale ruimte? Bekijk de vergelijking.
Wat vertelt je ademgeur?
, , , ,

Wat vertelt je ademgeur?

Ademgeur diagnostiek is een van de oudste vormen van diagnostiek. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van slechte ademgeur en welke behandelmogelijkheden zijn er in een algemene praktijk?

, ,

Poets- en voorlichtingslessen door Nederlandse mondhygiënisten in Nicaragua

In Noord-Nicaragua is tandheelkundige zorg voor de meeste mensen onbetaalbaar en onbereikbaar. Mondhygiënist Maria Borgers besloot om zich - samen met haar ICO-groep - in te zetten voor de kinderen van de Saturday School en ontwikkelde handleidingen voor voorlichtings- en poetslessen en een memory spel. De kinderen leerden zo al spelenderwijs over mondhygiëne.
Naamsaanduidigen in mondzorg: “Door de bomen het bos niet meer zien?”
,

Naamsaanduidingen in de mondzorg: “Door de bomen het bos niet meer zien?”

Sinds de start van het experiment geregistreerd mondhygiënist zijn er geregistreerd-mondhygiënisten. Er zijn nu twee officiële titels met onderscheid wel/geen KRM-registratie. Ook zijn er mondhygiënisten met specialisaties. Hoe logisch en overzichtelijk is het inmense aantal beroepsaanduidingen voor het grote publiek en patiënten? Zien zij in het mondzorggebied door de bomen het bos nog wel?
, ,

Fluorescerend bitje identificeert en lokaliseert plaatsen van tandbederf in de mond

Een draagbare, fluorescerende gebitsbeschermer kan vroege tekenen van tandbederf en parodontitis detecteren met behulp van vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s). Op deze manier kunnen de exacte locaties van verborgen tandheelkundige laesies worden geïdentificeerd die vaak niet door tandartsen worden ontdekt.
,

Motieven van ouders voor het kiezen van fluoridevrije mondverzorgingsproducten

Ouders die kiezen voor fluoridevrije mondverzorgingsproducten voor hun kinderen doen dit uit angst voor het ontstaan van gezondheidsproblemen. Hun keuze kan niet wetenschappelijk onderbouwd worden en is vooral gebaseerd op informatie van het internet en sociale mediakanalen. Dit blijkt uit kwantitatief, kleinschalig onderzoek door studenten Mondzorg van Hogeschool Utrecht.
Pokemon smile
, ,

Pokémon helpt kinderen tanden poetsen

Kinderen motiveren om hun tanden te poetsen kan lastig zijn, maar met de mobile app Pokémon Smile maakt Nintendo tanden poetsen leuk.
, ,

Mondspoeling met chloorhexidine vermindert mogelijk virale lading in speeksel

Het speeksel van COVID-19-patiënten bevat tot dagen na de infectie veel virusdeeltjes. Volgens Koreaanse onderzoekers kan een mondspoeling met chloorhexidine de virale lading in speeksel gedurende een korte periode verminderen, wat tandartsen en mondhygiënisten tijdens behandelingen zou kunnen beschermen.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Nederlandse vrijwilligers helpen mondzorg schoolkinderen in Dominicaanse Republiek

Jaarlijks bezoeken vrijwilligers namens de stichting Bocas Sanas Holanda-Maimon scholen in de Dominicaanse Republiek om de mondgezondheid van de schoolkinderen te verbeteren. Dit jaar behoorde praktijkondersteuner en preventieassistente Marjolein Faes-Siebgens tot het team. Ze vertelt hier over haar ervaringen tijdens deze reis.
2 juni 2020/door anitatest

Evaluatie Nederlands preventieprogramma op scholen in Dominicaanse Republiek gepubliceerd

Nederlandse vrijwilligers helpen sinds 2008 met de stichting Bocas Sanas Hollanda Maimón de mondgezondheid te verbeteren van schooljeugd in de Dominicaanse Republiek. Een artikel over dit project werd onlangs geplaatst in de wetenschappelijke uitgave van Biomedical.
2 juni 2020/door anitatest
Effectiviteit ragers bevestigd in literatuuronderzoek

Effectiviteit ragers bevestigd in literatuuronderzoek

Er is al veel geschreven over de effectiviteit van ragers voor interdentale reiniging. Een recent, uitgebreid literatuuronderzoek biedt een nieuw overzicht van de eerdere onderzoeksresultaten. De onderzoekers concludeerden dat ragers effectiever zijn dan flos of tandenstokers voor het verwijderen van interdentale plak.
18 mei 2020/door anitatest

Bijeenkomst Journal Club team Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht – 10 juli 2020

Het doel van de Journal Club HU is om op informele wijze en in een veilige omgeving bijdragen aan de deskundigheidsbevordering en professionalisering van mondhygiënisten in Nederland. Onderwerp Journal Club 10 juli: Onderzoek naar de rol van alfa-amylase in speeksel het bij het ontstaan van overgewicht.
12 mei 2020/door anitatest

RDA-waarde van tandpasta: waarom staat dit niet op de verpakking?

Tegenwoordig is de keuze in tandpasta enorm groot maar wordt de RDA-waarde vaak vergeten. De patiënt ziet hierover ook niets op de verpakking. “Het zou goed zijn als de RDA-waarde op de tandpastaverpakking wordt vermeld”, zegt Cor van Loveren, hoogleraar (em.) preventieve tandheelkunde.
4 mei 2020/door anitatest

Nederlanders zijn tevreden over mondgezondheid

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat 72 procent van de Nederlandse volwassenen content is over hun mondgezondheid.
26 maart 2020/door anitatest
Postition paper

De rol van suikers bij tandcariës en mondgezondheid

Kenniscentrum Suiker & Voeding samen met em. prof. dr. Cor van Loveren, voorzitter van het Ivoren Kruis Adviescollege, een position paper gemaakt over de rol van suiker bij mondgezondheid.
11 maart 2020/door anitatest
Hoofdafbeelding Hoe kun je het beste advies over preventie aan de patiënt geven

Hoe kun je het beste advies over preventie aan de patiënt geven?

De wijze van communiceren en het betrekken van de patiënt bij de behandeling vormen de basis voor het slagen van gedragsverandering. Dit blijkt uit kleinschalig kwalitatief onderzoek door studenten Mondzorgkunde.
17 februari 2020/door anitatest
Kindertandpasta

Niet elke kindertandpasta is goed, aldus Duitse test

Vanaf het moment dat kinderen tanden krijgen is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Speciale soorten tandpasta’s kunnen hierbij helpen. Het Duitse consumententijdschrift Öko-Test heeft kindertandpasta voor melktanden en juniortandpasta voor de jaren na de eerste tandwisseling getest.
12 februari 2020/door anitatest

Topsporters poetsen goed, maar hebben toch slechte mondgezondheid

Topsporters hebben vaak last van mondaandoeningen, ondanks dat ze vaker dan gemiddeld hun tanden poetsen. Wel zijn ze bereid tot gedragsveranderingen om hun mondgezondheid te verbeteren, is de conclusie van onderzoekers aan University College London.
3 februari 2020/door anitatest
Hoofdafbeelding De associatie tussen atopisch dermatitis en mond-gerelateerde afwijkingen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar

De associatie tussen atopisch dermatitis en mond-gerelateerde afwijkingen bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar

In een literatuuronderzoek van studenten Mondzorgkunde werd gekeken naar de associatie tussen atopisch dermatitis en afwijkingen van de harde en zachte mondweefsels bij kinderen. Zij concluderen dat atopisch dermatitis positief geassocieerd is met enkele afwijkingen van zowel de harde als zachte mondweefsels bij kinderen van 0 tot 18 jaar.
3 februari 2020/door anitatest
Barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling

Barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling

Via systematisch literatuuronderzoek brachten twee mondzorgkundestudenten de barrières voor mondzorg bij ouderen in een zorginstelling in kaart. Zij keken hierbij naar de perspectieven van tandartsen, verpleegkundigen en zorgafhankelijke ouderen zelf.
20 januari 2020/door anitatest
Toon meer