Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

Kindergebit
Mondhygiëne

Prachtig initiatief van Rotterdamse mondzorgverleners om kinderen een goede start te geven

Op zaterdag 6 en 13 juli a.s. screenen Rotterdamse mondzorgverleners; tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten, 220 kinderen van statushouders op het schip Silja Europa aan de Merwehaven te Rotterdam.
Interdentale reiniging en chloorhexidine om tandvleesaandoeningen te behandelen bij diabetespatiënten
Medisch | Tandheelkundig

Interdentale reiniging en chloorhexidine om tandvleesaandoeningen te behandelen bij diabetespatiënten

Onderzoekers van de universiteit van Buffalo hebben aangetoond dat regelmatig spoelen met chloorhexidine en gebruik van interdentale reinigingsmiddelen zoals ragers een effectieve manier is om tandvleesaandoeningen bij patiënten met diabetes onder controle te houden.
tandenborstel - tandpasta
Thema A-Z

Persoonlijke gebitsbeschermer voor het verwijderen van tandplaque

Ouderen hebben vaak last van xerostomie en dit kan de snelheid van microbiële kolonisatie verhogen. Verder neemt de functie van de hand vaak af met de leeftijd en dit maakt het moeilijker om goed te poetsen, terwijl het verwijderen van tandplaque juist essentieel is om ontstekingen te minimaliseren en het ontstaan van tandsteen te voorkomen. Het verwijderen van tandplaque bij ouderen is dus erg belangrijk voor een optimale mondgezondheid en algemene gezondheid.
Hydroxyapatiet in tandpasta als alternatief voor fluoridetandpasta
Mondhygiëne

Hydroxyapatiet in tandpasta als alternatief voor fluoridetandpasta

Cariës is een wereldwijd probleem. Fluoride in tandpasta is een bewezen effectieve manier om cariës te voorkomen. Er zijn echter zorgen over de gezondheidsrisico’s die fluoride met zich mee zou brengen, met name voor kinderen, die mogelijk te veel fluoride binnenkrijgen door tandpasta in te slikken. Voor hen is er een alternatief voor fluoridetandpasta gevonden: hydroxyapatiettandpasta.
Kosten behandeling van cariës
Mondhygiëne

Kosten cariës, tandvleesaandoeningen en tandverlies vormen 4,9% van mondiale gezondheidszorguitgaven

Tandcariës treft wereldwijd meer dan twee miljard mensen en ernstige tandvleesaandoeningen staan op plek twee. De kosten voor behandeling van cariës, tandvleesaandoeningen en tandverlies komen neer op 4,9% van de mondiale gezondheidszorguitgaven. De kosten van tandcariës werd in zes landen onderzocht. De kosten van cariës waren het hoogste in Brazilië, Frankrijk, Italië en Verenigd Koninkrijk.
Fabels en feiten over mondverzorgingsproducten
Mondhygiëne

Fabels en feiten over mondverzorgingsproducten

Tijdens het NVvP congres checkten Fridus van der Weijden en Dagmar Else Slot feiten & fabels over preventie en verschillende producten die beschikbaar zijn voor de dagelijkse mondverzorging. Bekijk het overzicht.
"Breng het belang van mondgezondheid onder de aandacht van de politiek”
Mondhygiëne

"Breng het belang van mondgezondheid onder de aandacht van de politiek”

Tijdens de IFDH Global Oral Health Summit hield Corrie Jongbloed-Zoet een lezing over de toegankelijkheid van mondzorg. In veel landen is mondzorg niet toegankelijk of niet bereikbaar of onbetaalbaar. Zij riep mondzorgprofessionals daarom op het belang van mondgezondheid onder de aandacht te brengen bij politici.
Jolanda Gortzak
Mondhygiëne

Mondgezondheid en (top)sport: veel interesse hiervoor maar nog weinig kennis

Mondhygiënist Jolanda Gortzak sprak over haar project Sport Fit met een Gezond Gebit op het LBHD-congres van de mondhygiënevereniging in Litouwen. Ook bezocht zij het symposium van de European Association 4 Sport Dentistry in Edinburgh. Zij concludeert dat er veel belangstelling is voor mondgezondheid en (top)sport maar dat kennis over dit onderwerp nog ontbreekt. Lees haar verslag.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

mondpiercing

De risico’s van piercings in of rond de mond

Een piercing door een lip, wang of tong: je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Misschien heb je zelf wel zo’n piercing. Hoewel het tegenwoordig weer hartstikke trendy is, kunnen piercings in of rond de mond schadelijk zijn voor de mondgezondheid, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Dental Association.
8 november 2023/door Redactie
Manon Veenstra

Sport Fit with Sound Teeth: video van BMX topatlete Manon Veenstra

In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024, is extra aandacht voor de mondgezondheid van een professionele atleet van groot belang, vooral in verband met hun welbevinden en prestaties. Via een videoboodschap verwoordt de 24-jarige Nederlandse Manon Veenstra, BMX topatlete, haar visie en ervaringen van een - speciaal voor haar op maat gemaakte - mondhygiëne zelfzorginterventie door de mondhygiënist.
7 november 2023/door anitatest
Uitblinkers

Pilot mondhygiënist op consultatiebureau is een succes

In april 2022 startte in Doetinchem de pilot Elke peuter- en kleutermond gezond! waarbij mondhygiënisten op het consulatiebureau aanwezig zijn. Aansluitend aan het consult worden ouders uitgenodigd om een bezoek aan de mondhygiënist te brengen voor advies over tandenpoetsen. De tussentijdse evaluatie laat zien dat betrokken professionals tevreden zijn.
16 oktober 2023/door Redactie
Oratie prof. dr. Katarina Jerković-Ćosić

Oratie prof. dr. Katarina Jerković-Ćosić, bijzonder hoogleraar Publieke Gezondheid en Mondzorg

Op 28 september gaf Prof. dr. Katarina Jerković-Ćosić, bijzonder hoogleraar Publieke Gezondheid en Mondzorg, haar oratie. Zij sprak over het belang van toegang tot mondzorg en dat dit niet vanzelfsprekend is voor iedereen.
2 oktober 2023/door anitatest
Je-gebit-reinigen-met-nanobots-Wetenschappers-werken-eraan

Je gebit reinigen met nanobots? Wetenschappers werken eraan

Het concept van een tandenborstel is in de afgelopen 5000 weinig veranderd. Nu willen
wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania het reinigen van tanden transformeren
met een zwerm microscopische ‘robots’ die het werk kunnen doen van een tandenborstel,
flosdraad en mondspoeling in één.
29 augustus 2023/door Redactie
Mondhygieniste en clown in een 400

Een mondhygiëniste en clown in één

Een rode neus of clownskleding draagt ze misschien niet tijdens haar werk als mondhygiënist, maar de technieken die ze heeft geleerd als contactclown past ze zeer zeker wel toe. Baukje de Jong is een zelfstandige mondhygiëniste, die daarnaast aan de slag gaat als contactclown.
17 juli 2023/door Redactie
Kindertandpasta

Gebruik van hoge concentratie fluoridetandpasta en -gel

De remineralisatie van tanden bij volwassenen kan onder ideale omstandigheden gestimuleerd worden door het gebruik van een fluoridetandpasta of fluoridegel. Echter is het onduidelijk of het ook werkt in de ‘echte’ wereld, volgens een artikel van Journal of the American Dental Association.
16 mei 2023/door anitatest
Volwassenen met een handicap in de VS worden geconfronteerd met onevenredige uitdagingen bij de toegang tot tandheelkundige zorg

Volwassenen met een handicap in de VS worden geconfronteerd met onevenredige uitdagingen bij de toegang tot tandheelkundige zorg

Mensen met een intellectuele, verworven of ontwikkelingsstoornis (IADD) hebben in de VS minder toegang tot mondzorg vergeleken met volwassenen met een andere handicap of zonder handicap. Volgens een studie die is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association kan dit bijdragen aan verminderde gezondheidsresultaten. Dit kan leiden tot meer invaliditeit, hogere zorgkosten en verminderde kwaliteit van leven.
15 mei 2023/door Redactie
Pilot ‘Gewoon Gaaf’ bij ROC van Twente groot succes

Pilot ‘Gewoon Gaaf’ bij ROC van Twente groot succes

Uit wetenschappelijk onderzoek in Nederland (dr. Erik Vermaire 2013) blijkt dat werken volgens de ‘Gewoon Gaaf’ methode tot zo’n 70% cariësreductie kan leiden. Het Ivoren Kruis verzorgt sinds 2014 cursussen Gewoon Gaaf. Zo’n 2000 Gewoon Gaaf-gecertificeerde mondzorgprofessionals werken inmiddels volgens deze methode.
27 maart 2023/door Redactie
tandpasta

Tandpastatabletten nog niet populair onder mondzorgprofessionals

Tandpastatabletten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Ze worden aangeprezen als een duurzaam alternatief voor tandpasta. Wat vinden mondzorgprofessionals hiervan? dental INFO vroeg het onlangs in een poll. Ze bleken nog niet heel enthousiast over dit nieuwe product.
20 maart 2023/door Redactie
Mogelijk verband tussen het orale microbioom en incidentele hypertensie bij postmenopauzale vrouwen

Mogelijk verband tussen het orale microbioom en incidentele hypertensie bij postmenopauzale vrouwen

Van orale microbiota werd al gedacht dat ze de bloeddrukregulatie beïnvloedden, en nieuw onderzoek lijkt deze hypothese te bevestigen. Sommige orale bacteriën zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van hoge bloeddruk bij postmenopauzale vrouwen, blijkt uit een artikel dat in het Journal of the American Heart Association is gepubliceerd.
15 maart 2023/door Redactie
Medicijnen, pillen

Tandpastatabletten: de voor- en nadelen op een rij

Tandpastatubes zijn lastig te recyclen en daarom slecht voor het milieu. Tandpastatabletten bieden een populair plasticvrij alternatief. Maar zijn tandpastatabletten een goede vervanging voor de ouderwetse tandpasta? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.
6 februari 2023/door Redactie
Toon Meer