Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over cariës, ontwikkeling in mondhygiëne en mondverzorging.

Duitse test wijst uit dat niet alle merken tandpasta goed zijn
,

Duitse test wijst uit dat niet alle merken tandpasta goed zijn

Het Duitse consumententijdschrift ÖKO-TEST heeft 36 merken tandpasta laten onderzoeken op bedenkelijke en omstreden ingrediënten. Van deze ingrediënten hangt het namelijk af of het dagelijks tandenpoetsen ook werkelijk bijdraagt aan je gezondheid.
gezonde peutermonden
, ,

Preventieprogramma Gezonde peutermonden van start

In april startte het project 'Gezonde Peutermonden' een preventieprogramma op consultatiebureaus. Dit programma is gericht op het bevorderen van mondhygiëne en preventie van cariës ter verbetering van de mondgezondheid bij peuters.
zoetekauw genetisch bepaald
,

Voorkeur voor zoet genetisch bepaald

Het zou goed kunnen dat het wel of niet zijn van een zoetekauw genetisch bepaald is, aldus nieuw onderzoek. Er werd een link gevonden tussen de hoeveelheid consumptie van zoete dingen en een bepaald hormoon.
tandartsfobie
, ,

Tandartsangst leidt tot meer cariës en tandverlies

Mensen met een tandartsfobie hebben meer kans actieve cariës en ontbrekende tanden te hebben. Dit blijkt uit een nieuwe studie, waarin sociale en demografische correlaten van mondgezondheid en levenskwaliteit in relatie tot tandartsfobie worden onderzocht.
mondpiercing
,

Mondpiercing geeft groter risico terugtrekkend tandvlees en afbreken tand

Mensen met een mondpiercing hebben een groter risico op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies dan mensen zonder mondpiercing. Dit blijkt uit onderzoek van mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos. Ze promoveert op 24 mei 2017 aan de Universiteit van Amsterdam.
chocolade tandpasta
,

Nieuw vanuit Japan: het chocolade tandpasta dieet

Chocolade is niet alleen schadelijk voor de tanden, maar ook voor de heupen. Voor zowel gezonde tanden als een gezond lichaam is in Japan de oplossing gevonden: tandenpoetsen met chocolade-mint tandpasta is nu mogelijk
cariës door frisdranken
,

Belasting op frisdranken vermindert aantal gevallen van cariës

Het invoeren van een heffing op frisdranken in het Verenigd Koninkrijk kan het aantal gevallen van cariës met bijna 270.000 per jaar verminderen. Dit blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in Lancet Public Health.
Mondwater in tabletvorm
,

Mondwater in tabletvorm

De Britse cosmeticafabrikant Lush komt met een uniek nieuw product: mondwater in tabletvorm.

Meer

tandenstokers

ÖKO-TEST onderzoekt interdentale borstels en tandenstokers

Het reinigen van het gebit is van groot belang, maar niet altijd even makkelijk. Gelukkig kunnen vele verschillende interdentale borstels en tandenstokers hier een handje bij helpen. Consumententijdschrift ECO-TEST ging de vergelijking aan en vergeleek verschillende producten op basis van gebruiksgemak en risico op fouten.
17 maart 2017/door Redactie
Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

Britse Oral Health Foundation: verlaag suikerhoeveelheid in ontbijtgranen

De Oral Health Foundation heeft opgeroepen tot verlaging van het suikerniveau in sommige ontbijtgranen om de impact van toegevoegde suikers op tandbederf te verminderen. Een recent rapport stelde het hoge niveau aan suikers binnen deze voedselgroep vast.
12 maart 2017/door Redactie
Toothcamp

Toothcamp vindt dit jaar plaats op 23 en 28 maart

Toothcamp is een jaarlijks evenement wat in het teken staat van het informeren en stimuleren van mondgezondheid bij kinderen. Dit jaar vindt het evenement plaats op 23 en 28 maart.
9 maart 2017/door Redactie
Speciaal-wijnglas

Speciaal wijnglas tegen wijnvlekken op gebit

Waar het nog niet duidelijk is of het drinken van rode wijn nou wel of geen positieve gezondheidseffecten met zich meebrengt, is het zeker dat de wijn zorgt voor lelijke aanslag op de tanden. Wino Sippers zou hier nog wel eens een oplossing voor kunnen bieden.
8 maart 2017/door Redactie
mondspoeling tegen tandplaque

Prototype mondspoeling voor definitieve oplossing tandplaque

Onderzoekers hebben een prototype mondspoeling ontwikkeld dat als oplossing voor tandplak gebruikt kan worden. Dit middel gaat tandplak definitief tegen en is biofarmaceutisch.
28 februari 2017/door Redactie
World Oral Health Day

20 maart 2017: World Oral Health Day – Live Mouth Smart

Dit jaar zal de World Oral Health Day wereldwijd gevierd worden op 20 maart. De World Dental Federation heeft dit initiatief in 2013 opgezet om mensen bewust te maken van het belang van goed mondgezondheid.
22 februari 2017/door Anita de Klerk
kauwen

Goed kauwen van groot belang

Goed kauwen is van groot belang. Niet alleen is dit goed voor de spijsvertering, maar ook zorgt dit voor de aanmaak van antigenen tegen potentiële schadelijke bacteriën. Teveel kauwen is echter niet goed en kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
20 februari 2017/door Redactie
gaatjes

Gaatjes in tanden herstellen zichzelf met moleculen uit Alzheimer-medicijn

Een nieuw onderzoek heeft bewijs gevonden dat moleculen in het Alzheimer-medicijn Tideglusib bijdragen aan het zelfherstel van gaatjes in tanden en bevorderen van groei.
23 januari 2017/door Redactie
mondzorg voor daklozen

Project: mondzorg voor daklozen

Vorig jaar heeft tandarts Sharif Tairie het project Dentist for Humanity opgestart dat daklozen en mensen die niet de mogelijkheid hebben om naar de tandarts te gaan, de benodigde mondzorg biedt.
17 januari 2017/door Redactie
tandpasta

Zuid-Koreaanse tandarts verkrijgt patent voor unieke tandpastaformule

Een tandarts uit Zuid-Korea heeft een patent verkregen voor zijn tandpastaformule die de bacterie Streptococcus Gordonii doodt.
13 januari 2017/door Redactie
Gefluorideerd mondwater effectief middel tegen cariës

Gefluorideerd mondwater effectief middel tegen cariës

Na uitgebreide revisie van eerder uitgevoerde studies is opnieuw bevestigd dat het gebruik van gefluorideerd mondwater effectief is in het reduceren van cariës.
2 januari 2017/door Redactie
Een goed gebit dankzij een goede relatie

Een goed gebit dankzij een goede relatie

Onderzoekers van de University of Queensland keken naar de invloed van het hebben van een romantische relatie op onze mondgezondheid. Hieruit bleek dat mensen die emotionele relaties het liefst zoveel mogelijk vermijden meer kans hebben op een slecht gebit.
30 december 2016/door Redactie
Toon meer