Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

Poetsen met app helpt beter poetsen en verminderd tandplak
,

Poetsen met app helpt beter poetsen en vermindert tandplak

Een smartphone app om patiënten beter te laten poetsen. Een recente studie toont aan dat patiënten die deze app met poetsfeedback gebruikten binnen vier weken een vermindering van 70% in tandplak ondervonden.
High-tech tandenborstel om tieners beter te laten poetsen
,

High-tech tandenborstel om tieners beter te laten poetsen

In een recent onderzoek werd gekeken naar hoe jongvolwassenen gestimuleerd kunnen worden om langer en effectiever hun tanden te poetsen. Het bleek dat het gebruik van een interactieve tandenborstel die met een smartphone verbonden wordt, goed kan helpen met het verbeteren van de mondgezondheidsroutine en het verminderen van tandplak.

Gezamenlijke doelen mondzorg opgesteld voor innovatie, preventie en transparantie patiënt
, ,

Gezamenlijke doelen mondzorg opgesteld voor innovatie, preventie en transparantie patiënt

In overleg hebben beroepsverenigingen in de mondzorg, cliënten- en patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit gezamenlijke doelen voor de mondzorg opgesteld. Deze doelen worden in de komende periode uitgewerkt tot concrete plannen voor optimalisatie van innovatie, preventie en transparantie voor de patiënt.
, , , ,

Banen zijn er volop voor de eerste lichting mondhygiënisten in België

In België is onlangs de eerste lichting mondhygiënisten afgestudeerd. De banen liggen voor hen voor het opscheppen. dental INFO sprak met Thekla Roose, coördinator van de opleiding op de Arteveldehogeschool, over de opleiding en het toekomstperspectief.
, ,

Promotieonderzoek toont aan dat diabetespatiënten baat hebben bij extra aandacht voor mondgezondheid

Patiënten met diabetes hebben baat bij huisartsen en praktijkondersteuners die extra aandacht geven aan hun mondgezondheid. Uit een promotieonderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) blijkt dat meer zorg de kwaliteit van leven voor deze patiënten verbetert.
Tandheelkundige preventie 2.0: mondzorgapps en e-health
, ,

Tandheelkundige preventie 2.0: mondzorgapps en e-health

Voor het slagen van een behandeling is het motiveren van de patiënt én het geven van individuele instructies onontbeerlijk. In het verleden werd er veel gebruik gemaakt van de Tell-Show-Do methode voor gedragsverandering bij de patiënt. Nu gebruiken we regelmatig apps. Welke mondzorgapps zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van e-health?
, , ,

Posters door studenten Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht (deel 3)

Bekijk drie posters gemaakt door vierdejaars studenten Mondzorgkunde van de Hogeschool Utrecht over ervaring van patiënten met astma of COPD in de mondzorg, veiligheid van reinigingsmiddelen voor protheses en relaties tussen medicatiegebruik en zwelling van zachte mondweefsels.
Kindertandenborstel belooft plezier tijdens het tandenpoetsen
,

Kindertandenborstel belooft plezier tijdens het tandenpoetsen

Kinderen zover krijgen dat ze hun tanden gaan poetsen, is geen gemakkelijke opgave voor ouders. Hen de juiste poetstechniek leren, is vaak net zo moeilijk. De oplossing hiervoor is een nieuwe tandenborstel voor kinderen die eenvoudig te gebruiken is en voorkomt dat kinderen te hard poetsen en glazuur beschadigen.

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Effectiviteit van individuele gedragsinterventies in het voorkomen van cariës bij kinderen in de voorschoolse leeftijd

Posters door studenten Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht (deel 2)

Bekijk twee posters gemaakt door vierdejaars studenten Mondzorgkunde van de Hogeschool Utrecht over de toegevoegde waarde van de intra-orale camera onder studenten mondzorgkunde en over de effectiviteit van individuele gedragsinterventies in het voorkomen van cariës bij kinderen in de voorschoolse leeftijd.
6 mei 2019/door Redactie
MeMo Kind

Doe jij wat extra’s voor de mondzorg van kinderen van 0-4 jaar?

In ‘Meet Mondgezondheid Kind’ (MeMo Kind) is de Hogeschool Utrecht bezig met het in kaart brengen van alle initiatieven gericht op het beschermen en verbeteren van de mondgezondheid van kinderen van 0 tot 4 jaar. Het doel is om zoveel mogelijk ‘best practices’ te verzamelen waarmee een meetinstrument kan worden ontwikkeld om de effectiviteit van interventies te evalueren. Doe mee en vul de korte vragenlijst in.
11 april 2019/door Redactie
Behoefte, bekwaamheid en beweegredenen van bachelor opgeleide mondhygiënisten met betrekking tot zelfstandige bevoegdheid

Posters door studenten Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht (deel 1)

Bekijk twee posters gemaakt door vierdejaars studenten Mondzorgkunde van de Hogeschool Utrecht over taakherschikking en over de gevolgen van gastro-oesofageale refluxziekte op de mondgezondheid bij kinderen. Deze posters werden beoordeeld met een cijfer 7 of hoger en zijn een selectie uit de gemaakte posters die interessant zijn voor werkzame mondhygiënisten.
1 april 2019/door Redactie
In 42% - 52% van de tandartspraktijken werkt een mondhygiënist

In 42% – 52% van de tandartspraktijken werkt een mondhygiënist

Uit cijfers van de KNMT blijkt dat het aantal tandartspraktijken waar een mondhygiënist werkt is toegenomen van 42% tot 52% tussen 2014 en 2018. 
26 maart 2019/door Anitadeklerk2018
Klinische nascholingsavond Colgate over cariësrisico - hoofdafbeelding

Klinische nascholingsavond Colgate over cariësrisico

Het thema van afgelopen geaccrediteerd klinische nascholingsavond was “Kom van die Plaque af!”. Colgate organiseerde deze avond afgelopen november waarbij cariësrisico centraal stond. De twee sprekers namen het publiek mee in de wereld van biofilm en bacteriën, cariësrisico en de (minimaalinvasieve) behandeling van cariës. Lees het congresverslag. Bezoek ook de aankomende klinische avonden.
21 maart 2019/door Redactie
NVM-mondhygiënisten pleit voor meer preventie en minder curatie

NVM-mondhygiënisten pleit voor meer preventie en minder curatie

NVM-mondhygiënisten gaf via een persbericht antwoord op berichtgeving in de media over mondzorg van afgelopen week.  De beroepsvereniging vindt een uitbreiding van het aantal mondzorgverleners, onder andere door extra opleidingsplaatsen binnen álle geboden mondzorgopleidingen, een goed idee. Zij zijn daarbij van mening dat eerst een gezamenlijke visie op mondzorg geformuleerd dient te worden in een strategisch brede discussie. Om daarmee de zorg effectief en efficiënt in te richten: meer focus op preventie, minder op curatie.
11 maart 2019/door Anitadeklerk2018
CBS: Meer mensen bezoeken mondhygiënist

CBS: Meer mensen bezoeken mondhygiënist

In 2018 ging 36 procent van de 12-plussers naar de mondhygiënist. In 2014 was dat nog 28 procent. Het contact met tandarts en orthodontist veranderde nauwelijks sinds 2014. De orthodontist wordt vooral bezocht door jongeren. Dit blijkt uit de resultaten van de Gezondheidsenquête van het CBS.
7 maart 2019/door Anitadeklerk2018
Y-borstel: de tandenborstel die je tanden binnen 10 seconden poetst

Y-borstel: de tandenborstel die je tanden binnen 10 seconden poetst

Twee keer per dag je tanden uitgebreid poetsen voor ten minste twee minuten, zo luid het advies. Mensen vinden dit echter te lang en houden zich vaak niet aan dit advies. Het Franse bedrijf FasTeesH besloot daarom een automatische tandenborstel te ontwikkelen die je gebit binnen tien seconden schoonmaakt.
7 februari 2019/door Redactie
De hybride tandenborstel: het beste van twee werelden?

De hybride tandenborstel: het beste van twee werelden?

Voor mensen die niet kunnen kiezen tussen een handmatige of een elektrische tandenborstel, kan een hybride ontwerp dat beide combineert ideaal zijn. De vraag is echter, hoe effectief is dit product in het verminderen van tandplak in vergelijking met een normale elektrische tandenborstel?
21 januari 2019/door Redactie
Uit elkaar staande borstelharen betere indicatie voor vervangen tandenborstel dan leeftijd van borstel

Uit elkaar staande borstelharen betere indicatie voor vervangen tandenborstel dan leeftijd van borstel

Vertelt u uw patiënten wanneer ze hun tandenborstels moeten vervangen? Onderzoek bestudeerde de relatie tussen tandenborstelslijtage en plaquescores. Hieruit volgde het afraden van de gewoonte om tandenborstelslijtage gelijk te stellen aan de leeftijd van een tandenborstel.
19 december 2018/door Redactie
Dental Hygienist Awards 2019

Dental Hygienist Awards 2019

In august 2019 is het weer zo ver: de Dental Hygienist Awards uitreiking. De uitreiking is bedoeld om mondhygiënisten te erkennen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap of binnen de gemeenschap.
9 december 2018/door Redactie
Het einde van cariës voor mensen met gevoelige tanden?

Het einde van cariës voor mensen met gevoelige tanden?

Een ijskoud drankje is verfrissend in de zomer, maar voor mensen met gevoelige tanden kan het een pijnlijke schok in de mond veroorzaken. Deze aandoening kan worden behandeld, maar veel van de huidige benaderingen duren niet lang. Onderzoekers hebben daar nu wellicht iets op gevonden.
3 december 2018/door Redactie
Toon meer