Mondhygiëne

Voorkomen is beter dan genezen. Preventie in de mondzorg wordt steeds belangrijker en het aantal werkzame mondhygiënisten en preventieassistenten groeit gestaag. Hier vindt u meer over ontwikkelingen in mondhygiëne en mondverzorging.

,

Slechte mondgezondheid onder sporters

Uit onderzoeken komt herhaaldelijk naar voren dat de mondgezondheid van topsporters slecht is, en dat dit invloed heeft op zowel de prestaties tijdens trainingen als tijdens wedstrijden. Daarnaast lijden topsporters vaker aan mondziekten dan de gemiddelde populatie. Verslag van de lezing van prof. Ian Needleman.
Fluoride
,

Tandpasta met tinfluoride is veelbelovend bij de behandeling van tandgevoeligheid

Een recente studie heeft veelbelovende resultaten geleverd voor de behandeling van tandgevoeligheid. Het gebruik van een experimentele tandpasta met tinfluoride zou het ongemak verminderen, aldus een publicatie die is samengevat in JCP Digest.

mondspoelmiddel
,

Spoelmiddel met essentiële oliën effectief voor preventie gebitsproblemen

Niet de alcohol, maar de essentiële oliën in spoelmiddel zijn effectief voor preventie van gebitsproblemen. Dat is een van de belangrijkste resultaten uit het promotieonderzoek van Martijn van Leeuwen.
Spoelmiddel-met-essentiele-olien
,

Spoelmiddel met essentiële oliën remt vorming van tandplak

Het regelmatig gebruik van spoelmiddel met essentiële oliën remt de vorming van tandplak en vermindert zo de kans op cariës en tandvleesontsteking. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen.
, ,

Mensen beoordelen tijdens coronacrisis hun mondgezondheid ongeveer gelijk aan daarvoor

Drie praktiserende mondhygiënisten uit Groningen (Selma Burrekers), Amsterdam (Jolanda Gortzak) en uit Willemstad, Curacao (Esther Reyerse) onderzochten wat het effect zou kunnen zijn van de COVID-19 crisis op de mondgezondheid. Zij concludeerden dat de meeste mensen hun zelf ervaren mondgezondheid ‘redelijk goed’ tot ongeveer hetzelfde of zoals gewoonlijk beoordeelden
,

Dit is de beste elektrische tandenborstel volgens de Consumentenbond

De Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 Hx6803/63 komt als beste elektrische tandenborstel uit de test van de Consumentenbond. Oral-B loopt weg met de titel ‘Beste Koop’.
rager---interdentale-cleaning---vergelijking-ragers
, , ,

Productvergelijking: alle ragers op een rij

Voor reiniging van grotere ruimtes tussen tanden en kiezen is het gebruik van ragers meestal de beste oplossing. Voor elke individuele behoefte is er wel een geschikte rager. Welke rager kies je voor je patiënt bij welke interdentale ruimte? Bekijk de vergelijking.
Wat vertelt je ademgeur?
, , , ,

Wat vertelt je ademgeur?

Ademgeur diagnostiek is een van de oudste vormen van diagnostiek. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van slechte ademgeur en welke behandelmogelijkheden zijn er in een algemene praktijk?

Partnernieuws

Meer mondhygiëne

Poets- en voorlichtingslessen door Nederlandse mondhygiënisten in Nicaragua

In Noord-Nicaragua is tandheelkundige zorg voor de meeste mensen onbetaalbaar en onbereikbaar. Mondhygiënist Maria Borgers besloot om zich - samen met haar ICO-groep - in te zetten voor de kinderen van de Saturday School en ontwikkelde handleidingen voor voorlichtings- en poetslessen en een memory spel. De kinderen leerden zo al spelenderwijs over mondhygiëne.
14 september 2020/door anitatest
Naamsaanduidigen in mondzorg: “Door de bomen het bos niet meer zien?”

Naamsaanduidingen in de mondzorg: “Door de bomen het bos niet meer zien?”

Sinds de start van het experiment geregistreerd mondhygiënist zijn er geregistreerd-mondhygiënisten. Er zijn nu twee officiële titels met onderscheid wel/geen KRM-registratie. Ook zijn er mondhygiënisten met specialisaties. Hoe logisch en overzichtelijk is het inmense aantal beroepsaanduidingen voor het grote publiek en patiënten? Zien zij in het mondzorggebied door de bomen het bos nog wel?
31 augustus 2020/door anitatest

Fluorescerend bitje identificeert en lokaliseert plaatsen van tandbederf in de mond

Een draagbare, fluorescerende gebitsbeschermer kan vroege tekenen van tandbederf en parodontitis detecteren met behulp van vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s). Op deze manier kunnen de exacte locaties van verborgen tandheelkundige laesies worden geïdentificeerd die vaak niet door tandartsen worden ontdekt.
31 augustus 2020/door anitatest

Motieven van ouders voor het kiezen van fluoridevrije mondverzorgingsproducten

Ouders die kiezen voor fluoridevrije mondverzorgingsproducten voor hun kinderen doen dit uit angst voor het ontstaan van gezondheidsproblemen. Hun keuze kan niet wetenschappelijk onderbouwd worden en is vooral gebaseerd op informatie van het internet en sociale mediakanalen. Dit blijkt uit kwantitatief, kleinschalig onderzoek door studenten Mondzorg van Hogeschool Utrecht.
31 augustus 2020/door anitatest
Pokemon smile

Pokémon helpt kinderen tanden poetsen

Kinderen motiveren om hun tanden te poetsen kan lastig zijn, maar met de mobile app Pokémon Smile maakt Nintendo tanden poetsen leuk.
6 juli 2020/door anitatest

Mondspoeling met chloorhexidine vermindert mogelijk virale lading in speeksel

Het speeksel van COVID-19-patiënten bevat tot dagen na de infectie veel virusdeeltjes. Volgens Koreaanse onderzoekers kan een mondspoeling met chloorhexidine de virale lading in speeksel gedurende een korte periode verminderen, wat tandartsen en mondhygiënisten tijdens behandelingen zou kunnen beschermen.
15 juni 2020/door anitatest

Nederlandse vrijwilligers helpen mondzorg schoolkinderen in Dominicaanse Republiek

Jaarlijks bezoeken vrijwilligers namens de stichting Bocas Sanas Holanda-Maimon scholen in de Dominicaanse Republiek om de mondgezondheid van de schoolkinderen te verbeteren. Dit jaar behoorde praktijkondersteuner en preventieassistente Marjolein Faes-Siebgens tot het team. Ze vertelt hier over haar ervaringen tijdens deze reis.
2 juni 2020/door anitatest

Evaluatie Nederlands preventieprogramma op scholen in Dominicaanse Republiek gepubliceerd

Nederlandse vrijwilligers helpen sinds 2008 met de stichting Bocas Sanas Hollanda Maimón de mondgezondheid te verbeteren van schooljeugd in de Dominicaanse Republiek. Een artikel over dit project werd onlangs geplaatst in de wetenschappelijke uitgave van Biomedical.
2 juni 2020/door anitatest
Effectiviteit ragers bevestigd in literatuuronderzoek

Effectiviteit ragers bevestigd in literatuuronderzoek

Er is al veel geschreven over de effectiviteit van ragers voor interdentale reiniging. Een recent, uitgebreid literatuuronderzoek biedt een nieuw overzicht van de eerdere onderzoeksresultaten. De onderzoekers concludeerden dat ragers effectiever zijn dan flos of tandenstokers voor het verwijderen van interdentale plak.
18 mei 2020/door anitatest

Bijeenkomst Journal Club team Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht – 10 juli 2020

Het doel van de Journal Club HU is om op informele wijze en in een veilige omgeving bijdragen aan de deskundigheidsbevordering en professionalisering van mondhygiënisten in Nederland. Onderwerp Journal Club 10 juli: Onderzoek naar de rol van alfa-amylase in speeksel het bij het ontstaan van overgewicht.
12 mei 2020/door anitatest

RDA-waarde van tandpasta: waarom staat dit niet op de verpakking?

Tegenwoordig is de keuze in tandpasta enorm groot maar wordt de RDA-waarde vaak vergeten. De patiënt ziet hierover ook niets op de verpakking. “Het zou goed zijn als de RDA-waarde op de tandpastaverpakking wordt vermeld”, zegt Cor van Loveren, hoogleraar (em.) preventieve tandheelkunde.
4 mei 2020/door anitatest

Nederlanders zijn tevreden over mondgezondheid

Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat 72 procent van de Nederlandse volwassenen content is over hun mondgezondheid.
26 maart 2020/door anitatest
Toon meer