Ondernemen

Het Tandenhuis
,

Het Tandenhuis opende zijn deuren in Hoef en Haag

Op 2 januari is er in Hoef en Haag een nieuwe praktijk geopend, het Tandenhuis. Leslie van Oostenbrugge, een van de praktijkhouders, vertelt hoe dit is gelopen en hoe zij het ervaarde. Van Oostenbrugge heeft in één pand de tandartspraktijk (Het Tandenhuis), de orthodontiepraktijk (Het Orthohuis) en de praktijk voor mondhygiëne gehuisvest.
Tuchtrecht Klacht tegen collega tandarts leidt tot berisping
, ,

Tuchtrecht: Klacht tegen collega tandarts leidt tot berisping

Een tandarts diende een klacht in tegen een collega tandarts. De klager geeft aan dat de tandarts zich niet collegiaal gedraagt door medische dossiers van overgestapte patiënten niet te verstrekken en patiënten aanmoedigt en financieel steunt om klachten in te dienen tegen de collega tandarts.
Anders Medical Factoring stopt verwerking nieuwe declaraties per 1 mei 2024
,

Anders Medical Factoring stopt verwerking nieuwe declaraties per 1 mei 2024

Anders Medical Factoring, specialist in de verwerking van declaraties in de mondzorg, heeft in een publicatie aan haar klanten en op haar website laten weten dat zij per 1 mei 2024 stopt met het accepteren van nieuwe declaraties. Aanleiding voor dit besluit zijn problemen met het ICT-systeem van het bedrijf waardoor is besloten om de activiteiten af te bouwen.
Remko van der Ploeg 400 x 230
,

Podcast: Waarom lukt het maar niet om je doel te bereiken? – Remko van der Ploeg

Hoe vaak komen we er niet achter dat alles wat je je had voorgenomen, niet is gelukt. Waarom is dat eigenlijk? Op het moment dat je het uitsprak, voelde het zo echt. Praktijkstarters podcast van Remko van der Ploeg.
Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege verwijderen van element die vastzat aan brug
, ,

Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege verwijderen van element die vastzat aan brug

Een patiënt was bij z’n tandarts voor extraheren van de 27. Tijdens het trekken van de kies brak er een stukje van de 27 en van de 26 af. Na het bekijken van de patiëntkaart kwam de tandarts erachter dat de 27 onderdeel was van een brug. Tuchtrechtuitspraak waarbij de tandarts een waarschuwing kreeg.
NVM ONT VvAA Startersdag 2024
, ,

Enthousiasme en interactiviteit tijdens NVM/ONT/VvAA Startersdag 2024

Op zaterdag 9 maart stond in Utrecht de startersdag voor mondhygiënisten en tandprothetici op de kalender. Bekijk hier de korte terugblik van het programma van deze dag voor deze mondzorgverleners die een eigen praktijk overwegen.
Tandarts podcast Ron Steenkist - Bernadette 400
, ,

Podcast: De 7 sleutels tot een goede behandeling bij kinderen

Tandarts-ondernemer Ron Steenkist gaat in deze podcast-aflevering weer in gesprek met een collega. Dit keer spreekt hij met Bernadet Spaan.
Onbekend maar niet onbemind: de GOMA 2022
,

Onbekend maar niet onbemind: de GOMA 2022

Op 1 maart 2023 is vanwege ontwikkelingen de ‘nieuwe’ GOMA in werking getreden. Deze geeft aanbevelingen over de fase voorafgaand aan de klacht of aansprakelijkstelling en over de afwikkeling daarvan. Voor veel zorgaanbieders lijkt de GOMA nog onbekend terrein te zijn, waarschijnlijk omdat de eerdere versie toegespitst was op ziekenhuizen en aansprakelijkheidsverzekeraars. De ‘nieuwe’ GOMA richt zich echter op alle zorgverleners, waaronder (mond)zorgaanbieders.

Partnernieuws

Meer

Petra van der Zwan en Remko van der Ploeg 400 - podcast

Podcast: ‘Het persoonlijke contact met de patiënt wordt steeds belangrijker’, interview met Remko van der Ploeg.

In deze podcast gaat Petra van der Zwan van dentalinfo.nl in gesprek met Remko van der Ploeg. Hij werkt als zelfstandig ondernemer en zijn bedrijf is genaamd Secondent. Zijn doelgroep bestaat uit mondhygiënisten die een eigen praktijk willen starten of overnemen. Hij neemt ze mee op deze spannende reis en begeleidt de mondhygiënist in het hele proces.
26 februari 2024/door Redactie
Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege eindigen behandelrelatie

Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege eindigen behandelrelatie

Na twee jaar afwezigheid bezocht de patiënt de praktijk, waarbij diverse vervolgafspraken zijn gemaakt. Met pijn na een wortelkanaalbehandeling kwam zij terug in de praktijk, echter mocht de tandarts niet in haar mond kijken. De andere vervolgafspraken zegde zij af waarop de tandarts haar in een brief verzocht een andere praktijk te zoeken. Oordeel college: verwijtbaar onzorgvuldig handelen bij beëindiging van de behandelingsovereenkomst.
26 februari 2024/door Redactie
Tuchtrecht berisping na verkeerde behandeling en dossiervervalsing

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts tijdens het maken van een brug

Een patiënt diende een klacht in tegen haar tandarts na plaatsing van een brug. Met klachtonderdelen: schade toegebracht met de boor aan haar kaakbot (1), tekortgeschoten zorg (2), onvolledige dossiervoering (3) en onjuist factureren (4). Het Centraal Tuchtcollege geeft een waarschuwing, alleen voor klachtonderdeel 2, omdat de tandarts meer inspanning had moeten doen om de brug te plaatsen.
12 februari 2024/door Redactie
Focus mondzorg 400

Focus Mondzorg alweer twee jaar open, Mirjam Oosting vertelt hoe het gaat

Twee jaar geleden stond mondhygiënist Mirjam Oosting al op dentalinfo.nl, toen ze haar praktijk Focus Mondzorg opende. Nu zijn we twee jaar verder en vertelt ze hoe het gaat. Wat komt er nou bij kijken om zelf een praktijk te open, wat ging er goed, wat weer niet en hoe kijkt ze naar de toekomst?
12 februari 2024/door Redactie
klimaat verandering

Anesthesiegassen dragen bij aan de klimaatcrisis

Volgens een onderzoek gepresenteerd tijdens een evenement van de American Society of Anesthesiologists (ASA) kunnen artsen helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan door de hoeveelheid anesthesiegas, inclusief distikstofoxide, die tijdens procedures wordt gebruikt, te verminderen. De patiëntenzorg wordt hierdoor niet negatief beïnvloedt.
5 februari 2024/door Redactie
Tuchtrecht mondzorg

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts na arrogant en agressief gedrag

Een patiënt verwijt de vervanger van z’n eigen tandarts arrogant en agressief gedrag in deze tuchtrechtzaak. De tandarts voerde geen verweer en verscheen niet ter zitting. De tandarts kreeg een waarschuwing, mede omdat hij zich niet toetsbaar heeft opgesteld.
29 januari 2024/door Redactie
microfoon - podcast

Podcast BNR over kwaliteit van zorg bij verkoop tandartspraktijk aan een keten

Meer dan de helft van alle overnames en fusies in de zorg wordt gefinancierd met private equity. Is dat positief of negatief? In een podcast van BNR vertelt Thomas Rietrae, oprichter van Lassus tandartsen, over overname van tandartspraktijken en betaalbaarheid en kwaliteit van zorg als ketens een praktijk overnemen. Beluister de podcast.
29 januari 2024/door anitatest
Rovidam - Jan Meijering en Alida van Baarlen 400

Rovidam Mondzorgbanen neemt concurrent DentalMatch over

Rovidam, het grootste werving- en selectiebureau en praktijkbemiddelingsbedrijf in de mondzorg, gevestigd in Ede, heeft op 25 januari jl. alle aandelen van concurrent DentalMatch uit Zeewolde overgenomen. Jan Meijering, eigenaar van Rovidam en van de uitzendorganisatie Medicadenta, laat weten dat Rovidam met deze overname haar leidende marktpositie verder wil versterken. Per 1 februari zal de eigenaar van DentalMatch, Alida van Baarlen, in dienst treden bij Rovidam.
25 januari 2024/door anitatest
Een tandartspraktijk overnemen, hoe doe je dat?

Bijna 1 op de 3 tandartsen heeft een patiëntenstop

De druk op tandartszorg neemt flink toe. Momenteel kiest bijna 1 op de 3 tandartspraktijken voor een patiëntenstop, volgens onderzoek van Independer onder 4.200 tandartspraktijken. Opvallend is dat het aantal tandartsen de afgelopen jaren weliswaar is gestegen, maar dat dit niet heeft geleid tot meer beschikbare plaatsen voor patiënten.
11 januari 2024/door Redactie

Fiscale wijzigingen 2024 van invloed op de zorgondernemer

Het einde van het jaar komt eraan en het is hiermee dan ook tijd om vooruit te blikken op de wijzigingen voor aankomend jaar. Het demissionaire kabinet heeft tijdens Prinsjesdag in het belastingplan 2024 diverse wijzigingen aangekondigd, waarvan ik er in dit artikel enkele zal behandelen.
27 november 2023/door Redactie
Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts die niet thuis geeft

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts die niet thuis geeft

Klaagster diende een klacht in bij Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam, omdat haar tandarts geen gehoor gaf. Ze belde en schreef meerdere malen, waarop de receptioniste haar op het hart drukte dat ze antwoord zou krijgen. Na niks te horen te krijgen, was de maat vol en nam ze het heft in eigen handen.
27 november 2023/door Redactie
Video focus op verzuim in vijf minuten

Video: Focus op verzuim in vijf minuten

Ziekteverzuim van medewerkers is misschien wel de grootste verstoorder van de continuïteit in de gezondheidszorg. Eén die nu maar al te vaak aan de orde is. Deze korte video ‘Focus op verzuim in vijf minuten’ geeft vier stappen om de focus op ziekteverzuim aan te scherpen. Met concrete aandachtspunten en heel praktische tips.
23 november 2023/door Redactie
Toon Meer