Ondernemen

Kopen of huren Wat is de beste keuze voor een mondzorgpraktijk
Ondernemen

Kopen of huren: Wat is de beste keuze voor een mondzorgpraktijk?

In de huidige markt kan het een uitdaging zijn om het perfecte pand te vinden. Vaak sta je voor de keuze: investeren in een eigen pand? Of wil je de flexibiliteit van huren benutten wanneer kopen niet altijd een optie is? Lees verder om te bepalen welke optie het beste aansluit bij jouw professionele visie en ondernemingsdoelen.
Klacht tegen tandarts vanwege endo-start tegen wil van patiënt in 400
Ondernemen

Klacht tegen tandarts vanwege endo-start tegen wil van patiënt in

Een patiënt gaf aan dat als een endodontische behandeling nodig zou zijn, zij de kies wilde laten verwijderen. Bij een vervolgafspraak bleek dat cariës tot in de pulpa reikte en heeft de tandarts toch een endo-start uitgevoerd. Het tuchtcollege legt de tandarts hiervoor nu een maatregel op van een waarschuwing.
Geld - rollen
Financieel

Wat is een tandartspraktijk bij verkoop waard?

In de tandartsensector worden op het ogenblik veel praktijken door ketens opgekocht. Als je als tandarts overweegt om je praktijk te verkopen, waar moet je dan rekening mee houden? Hoeveel is bijvoorbeeld je praktijk waard en wat is het juiste moment om je praktijk te verkopen?
Wtza Uitstel jaarverantwoording aanvragen vóór 1 april
Wet- en regelgeving

Wtza | Uitstel jaarverantwoording aanvragen vóór 1 april

Veel eerstelijns mondzorgaanbieders zien de verplichte jaarverantwoording als de zoveelste regeldrukverhoger. De NZa kwam eind vorig jaar met weer een nieuwe uitstelmogelijkheid. Deze blijkt nog erg onbekend en het online-aanvraagformulier voor het uitstel is niet erg gebruiksvriendelijk. Tijd voor een praktische invulhulp dus. U vindt deze, na een korte introductie, in dit artikel.
prijs, geld
Financieel

Geen BTW-vrijstelling waarnemingsvergoeding voor tandartsenmaatschap

De waarnemingsvergoedingen die tandartsenmaatschap X ontvangt voor spoeddienstwaarneming, vallen niet onder de medische BTW-vrijstelling. Dat heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld.
Preventieve instructievideo 400
Mondhygiëne

Preventieve instructievideo’s

Veel patiënten weten niet precies hoe ze hun tanden moeten poetsen met een elektrische tandenborstel, ongeacht hun leeftijd. Bruikbare video's over het gebruik van een elektrische tandenborstel ontbraken. Daarom heeft Jan Henk van De Lieve Tandarts het initiatief genomen om deze video’s met Laurea Socials te ontwikkelen.
Checklist
Ondernemen

De valkuilen van verzuimbegeleiding in de mondzorg: Wat iedere praktijkhouder moet weten

Werkgevers zijn wettelijk verplicht een arbodienst te hebben. Dit zou de werkgever toch moeten ontlasten en verzekeren dat de wettelijke plichten op het gebied van verzuimbegeleiding en re-integratie worden nageleefd? Helaas is dat niet automatisch het geval. Waar liggen de grootste valkuilen en wat kun je als praktijkhouder doen om hoge boetes en langdurige procedures te voorkomen?
Tuchtrecht
Tuchtrecht

Tuchtrecht: Klacht na verbeteren porseleinen facings met composiet

Een patiënt heeft een klacht ingediend tegen een tandarts vanwege onvoldoende informatie en onjuiste materiaalkeuze voor het verbeteren van de aanwezige porseleinen facings van het bovenfront. De tuchtrechter legde de tandarts een waarschuwing op vanwege het schenden van zijn informatie- en dossierplicht.

Partnernieuws

Meer

ZZP

Vragenlijst: hoe gaan mondzorgprofessionals om met de nieuwe regels voor zzp?

Vanaf januari 2025 handhaaft de Belastingdienst de wet DBA om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Hoe gaan tandartsen, mondhygiënisten, praktijkmanagers en praktijkhouders om met deze nieuwe werkwijze voor zzp'ers van de Belastingdienst? Wij hebben een vragenlijst hiervoor gemaakt die je anoniem kunt invullen. Na het invullen van deze vragenlijst kun je aangeven of je de uitkomsten van deze vragenlijst wilt ontvangen via e-mail.
5 februari 2025/door anitatest
Voorlichtingsmateriaal over tuchtrecht in de zorg

Voorlichtingsmateriaal over tuchtrecht in de zorg

Een tuchtklacht roept veel emoties en vragen op bij zorgprofessionals. Wat staat je te wachten, wat voor consequenties kan het hebben en bij wie kun je terecht voor hulp? De Gids Tuchtrecht in de zorg legt in 16 heldere visualisaties en bondige teksten uit hoe het tuchtrecht in de zorg werkt. Download de gids kosteloos.
23 januari 2025/door anitatest
Salarisscan

Resultaat Salarisscan: Wat verdient een tandarts, mondhygiënist en assistent?

Voor praktijkhouders én voor medewerkers is het goed om een beeld te krijgen van de gebruikelijke salarissen om te weten of het betaalde of het ontvangen salaris marktconform is. Wij deden wij een update onderzoek in 2024 over de salarissen in de mondzorg, een initiatief van dentalinfo.nl en Dental Management Toolkit (en met medewerking van Dental Care Professionals). Download de uitkomsten in de toolkit.
6 januari 2025/door anitatest
vergoeding - geld -rechter

Van de regen in de drup bij re-integratie zieke medewerker

Een billijke vergoeding van 100.000 euro moeten betalen, terwijl het niet jouw schuld is. Volgens tandartspraktijk Care4Dental is dit hun overkomen. De kantonrechter veroordeelde de tandartspraktijk wegens te weinig begeleiding bij re-integratie van een zieke werkneemster. Care4Dental geeft op zijn beurt de arbodienst de schuld en sleept die nu voor de rechter.
16 december 2024/door anitatest
Tuchtrecht Klacht van tandarts tegen geregistreerd mondhygiëniste

Tuchtrecht: Klacht van tandarts tegen geregistreerd mondhygiënist vanwege hoge temperatuur in het pand

Een tandarts heeft namens een patiënt een klacht ingediend tegen een geregistreerd mondhygiënist vanwege het feit dat de thermostaat op 20 graden is gezet of hierop is blijven staan, waardoor de temperatuur in het pand waar zij beiden gebruik van maken is opgelopen tot ongeveer 35 graden Celsius. In eerste instantie is de klacht niet-ontvankelijk verklaard, maar de tandarts gaat in beroep.
16 december 2024/door anitatest
Dagstart

De dagstart in de mondzorgpraktijk: Praktijken willen het wel, maar doen het niet

Binnen teams is er veelal behoefte aan een dagstart. Toch doen dezelfde praktijken lang niet altijd een dagstart. Het opzetten en goed uitvoeren ervan blijkt een grote uitdaging te zijn. Wat is een dagstart precies? En hoe zet je deze effectief op?
16 december 2024/door anitatest
Transitievergoedingen personeel bij praktijkbeëindiging: maak gebruik van de compensatieregeling

De werkkostenregeling. Wat mag je vergoeden aan werknemers?

Het jaar 2024 zit er al weer bijna op. Met de feestdagen in het verschiet wordt het tijd om de balans op te maken. Zo ook ten aanzien van de werkkostenregeling. Is er dit jaar nog ruimte over om uw personeel op een fiscaal vriendelijke manier iets toe te schuiven zo voor de kerstdagen?
2 december 2024/door anitatest
tuchtrecht

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts na respectloze behandeling

Het plaatsen van kronen bij een patiënt verliep niet soepel waarna de tandarts de kronen meegaf en declareerde aan de patiënt. De tandarts kreeg van de tuchtrechter een waarschuwing voor geïrriteerd en geagiteerd reageren op de patiënt en het laten vertrekken van een patiënt met de kronen zonder te zoeken naar een oplossing.
2 december 2024/door Redactie
Het studiekostenbeding

Het studiekostenbeding: weet je hoe het zit?

Per 1 augustus 2022 is de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden. In artikel 7:611a BW is bepaald dat werkgevers door de wet of Cao verplichte opleidingen aan hun werknemers moeten vergoeden. Het moet daarbij gaan om scholing die verplicht is op grond van (inter)nationaal recht of de Cao.
18 november 2024/door Redactie
zzp'ers in de mondzorg

Webinars van overheid over zzp en schijnzelfstandigheid terugkijken

Op donderdag 14 november organiseerden het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst twee webinars over zzp en schijnzelfstandigheid. Bekijk de webinars hier terug.
18 november 2024/door anitatest
Geld en financieel

Hoe krijg ik mijn praktijk financieel gezond? Een simpel systeem voor inzicht in de geldstromen van je praktijk

Een goedlopende praktijk, die tevens financieel gezond is. Hierin zitten twee aspecten, die echter niet altijd samengaan. Een goedlopende praktijk is namelijk niet altijd een financieel gezonde praktijk. Met de huidige stijging van de kosten is het des te meer aan de orde de praktijk financieel gezond te maken. Hoe begin ik hiermee?
4 november 2024/door Redactie
Collosseum-Dental-dicht-door-cyberaanval

Bescherm uw praktijk en patiëntgegevens: Cybersecurity tips voor mondzorgprofessionals

Patiëntgegevens zijn bijzonder gevoelig en daarom een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Het waarborgen van de veiligheid van deze gegevens is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook cruciaal voor het behoud van vertrouwen van uw patiënten. Enkele belangrijke tips om uw praktijk beter te beschermen tegen cyberdreigingen.
4 november 2024/door anitatest
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?