Ondernemen

, ,

Fiscale wijzigingen 2024 van invloed op de zorgondernemer

Het einde van het jaar komt eraan en het is hiermee dan ook tijd om vooruit te blikken op de wijzigingen voor aankomend jaar. Het demissionaire kabinet heeft tijdens Prinsjesdag in het belastingplan 2024 diverse wijzigingen aangekondigd, waarvan ik er in dit artikel enkele zal behandelen.
Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts die niet thuis geeft
, ,

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts die niet thuis geeft

Klaagster diende een klacht in bij Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam, omdat haar tandarts geen gehoor gaf. Ze belde en schreef meerdere malen, waarop de receptioniste haar op het hart drukte dat ze antwoord zou krijgen. Na niks te horen te krijgen, was de maat vol en nam ze het heft in eigen handen.
Video focus op verzuim in vijf minuten
,

Video: Focus op verzuim in vijf minuten

Ziekteverzuim van medewerkers is misschien wel de grootste verstoorder van de continuïteit in de gezondheidszorg. Eén die nu maar al te vaak aan de orde is. Deze korte video ‘Focus op verzuim in vijf minuten’ geeft vier stappen om de focus op ziekteverzuim aan te scherpen. Met concrete aandachtspunten en heel praktische tips.
Artikel 34 beroepen kritisch op nieuwe wetgeving zzp van het ministerie van SZW
, ,

Artikel 34 beroepen kritisch op nieuwe wetgeving zzp van het ministerie van SZW

De groep van artikel 34 beroepen onderschrijft de intentie van het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden om de positie van een zzp-er te verduidelijken, maar ziet dat de uitwerking op korte termijn gaat leiden tot ernstige tekorten in de zorg. Artikel 34-beroepen zijn onder meer de mondhygiënisten, huidtherapeuten, podotherapeuten en medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen.
Salarisscan
, , ,

Salarisscan: Dit verdient een mondzorgprofessional

Voor praktijkhouders én voor medewerkers is het goed om een beeld te krijgen van de gebruikelijke salarissen om te weten of het betaalde of ontvangen salaris marktconform is. We hebben daarom de Salarisscan ontwikkeld. Download het overzicht van de gemiddelde salarissen van mondzorgmedewerkers in de Dental Management Toolkit.
De zin en onzin van verkoopvoorbereiding bij praktijkoverdracht
, ,

De zin en onzin van verkoopvoorbereiding bij praktijkoverdracht

Het traject van praktijkovername begint met de eerste gedachte van overdracht en eindigt wanneer de eigenaar de praktijk daadwerkelijk verlaat. Het is raadzaam enkele jaren voordat je de praktijk wilt verkopen, voorbereidingen te treffen. Sterker: eigenlijk zou je altijd ‘klaar’ moeten zijn, want er kan zich altijd een ongepland, eerder dan voorzien moment van overdracht aandienen.
Tuchtrecht: Berisping tandarts na beetverhoging
, ,

Tuchtrecht: Berisping tandarts na beetverhoging

Een patiënt heeft een klacht ingediend tegen een tandarts vanwege een onzorgvuldige voorbereiding en uitvoering van de behandeling. Verder is er door de tandarts onvoldoende informatie verstrekt en is er onjuist gedeclareerd. De tandarts kreeg een berisping.
Hero Abudlla
,

Leiderschap in de mondzorg: Karakteristieken, uitdagingen en aanbevelingen

Voor haar MBA in Healthcare heeft Hero Abdulla – Yakoub een kwalitatief onderzoek gedaan naar de duale rol van medische professionals in de eerstelijnszorg, die tegelijkertijd leiders en zorgverleners zijn. In dit artikel licht zij de complexe relatie tussen leiderschap en mondzorg toe.

Partnernieuws

Meer

Tuchtrecht: Waarschuwing na onjuiste behandeling van spoedgeval

Tuchtrecht: Waarschuwing na onjuiste behandeling van spoedgeval

De klaagster heeft een klacht ingediend naar aanleiding van een bezoek aan de tandarts met haar dochter. Haar dochter was van het klimrek gevallen maar de tandarts heeft haar niet onderzocht. Daarmee is de tandarts in strijd met de KNMT-richtlijn voor spoedgevallen buiten openingstijden.
30 oktober 2023/door Redactie
Uitspraak gerechtshof: Woning tandarts behoort niet tot ondernemingsvermogen

Uitspraak gerechtshof: Woning tandarts behoort niet tot ondernemingsvermogen

Even een nieuwe woning kopen, gaat niet zo makkelijk als je een tandartspraktijk hebt. Het Hof Arnhem-Leeuwarden heeft recentelijk in een zaak geoordeeld dat een woning op grotere afstand van de praktijk dan een vorige woning, niet tot het ondernemingsvermogen mag worden gerekend op basis van verplichting om binnen een half uur bij de praktijken te kunnen zijn.
30 oktober 2023/door Redactie
Mondhygiene

Waarom een praktijk zich niet op preventie moet richten

Preventie, preventie, preventie. Bijna elke praktijk is zich de afgelopen jaren gaan richten op preventieve zorg, want voorkomen is beter dan genezen. Niets op aan te merken en vanuit het oogpunt van zorgverlening helemaal te onderschrijven. Maar het brengt ook nadelen met zich mee. Lees de tips om hiermee om te gaan.
16 oktober 2023/door Redactie
wet, hamer, weegschaal

Voorstel nieuwe zzp-regelgeving van minister Van Gennip

Begin oktober publiceerde minister Van Gennip het Wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet Vbar), een voorstel voor de nieuwe zzp-wet. Erik van Dam van de VvAA licht de inhoud van dit voorstel toe.
11 oktober 2023/door Redactie
Het management van een mondzorgpraktijk: wat komt daar allemaal bij kijken?

Het management van een mondzorgpraktijk: wat komt daar allemaal bij kijken?

Er zijn veel leiderschapsvormen, en niet elke vorm past bij een eigenaar of team. Een echt goede leider is visionair, en krijgt zijn of haar team mee. Dat klinkt veel gemakkelijker dan dat het is. Wanneer ben je een goede leider, hoe hou je medewerkers tevreden en wanneer vraag je extern advies? Ruth Kruijshoop vertelt over haar ervaringen.
2 oktober 2023/door Redactie
De ontwikkelingen rondom de concurrentiebedingen

De ontwikkelingen rondom de concurrentiebedingen in de mondzorg: wat staat ons te wachten?

Veel werkgevers (en werknemers) hebben ermee te maken: het concurrentiebeding. Vaak wordt een concurrentiebeding niet toegepast om bedrijfsbelangen te beschermen maar om werknemers aan het bedrijf te binden. Het kabinet wil daarom regels opstellen over wanneer een concurrentiebeding kan worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst en wanneer daar een beroep op kan worden gedaan. Wat zijn de verwachte wijzigingen?
18 september 2023/door anitatest
Verzuimgesprek 400 x 230

Het eerste verzuimgesprek, een belangrijke stap in het verzuimproces

Het is iets waar iedere mondzorgpraktijk vroeg of laat mee te maken krijgt: een ziekmelding van een werknemer. De gemiddelde kosten van een zieke werknemer bedragen € 250,- per dag en dit kan nog verder oplopen door aanvullende kosten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de situatie waarbij het verzuim langdurig is en de werknemer door ander personeel moet worden vervangen.
18 september 2023/door anitatest
Job crafting

Job crafting: 7 manieren om assistenten te boeien en behouden

Tandartsassistenten zijn steeds moeilijker te vinden en wisselen ook vaker van praktijk. Hoe kun je als praktijkhouder of praktijkmanager bijdragen aan het boeien en behouden van medewerkers? Eén van de sleutels is job crafting. Job crafting is een mooi woord voor het kunnen aanpassen van je werk aan de eigen behoeften, vaardigheden en interesses.
4 september 2023/door anitatest
Podcast: De impact van ziekteverzuim

Podcast: De impact van ziekteverzuim

Wat kun je als werkgever doen als je te maken krijgt met ziekteverzuim van medewerkers? En belangrijker: hoe kun je ziekteverzuim voorkomen of in ieder geval zoveel mogelijk beperken? Beluister de podcast van VvAA.
19 augustus 2023/door Redactie
Wtza administratie

Minister Helder stelt jaarverantwoordingsplicht Wtza met 2 jaar uit

De verplichte jaarverantwoording voor eerstelijns zorgaanbieders wordt met twee jaar uitgesteld. Minister Helder (Ontregel de zorg) meldde dit op 6 juli tijdens het tijdens het Eerstelijnszorgdebat in de Tweede Kamer. Ze gaf aan de rust in het proces te willen terugbrengen door een pauze in te stellen.
20 juli 2023/door anitatest
Voorbeeld-Protocol-Melden-datalekken

Gegevens van bijna negen miljoen patiënten gelekt door hack bij Amerikaanse verzekeringsmaatschappij

De data van bijna negen miljoen tandartspatiënten zijn gestolen bij een ransomware-aanval op het Amerikaanse MCNA Dental. Dit laat de grootste verzekeringsmaatschappij in Amerika wat betreft tandheelkunde weten in een datalekmelding aan de procureur-generaal van staat Maine in de VS. De criminelen eisten 10 miljoen dollar aan losgeld, maar het is onbekend of het bedrijf dit heeft betaald.
17 juli 2023/door Redactie
Podcast: Zzp’er in de zorg

Podcast: Zzp’er in de zorg

Wat speelt er voor opdrachtgevers die werken met zzp’ers? En wat betekent het als je zelf zzp’er bent in de zorg? Het brengt flexibiliteit, maar het heeft vaak ook een keerzijde. En hoe zit het met die stééds veranderende regels? Beluister de podcast van VvAA.
17 juli 2023/door Redactie
Toon meer