Ondernemen

Tuchtrecht-onvoldoende-zorg-geleverd,-maar-geen-maatregel
,

Tuchtrecht: onvoldoende zorg geleverd, maar geen maatregel

Na de eerste twee behandelingen voor parodontitis zegt een patiënt de overige twee behandelingen af. De tandarts komt hier vervolgens niet meer op terug, ten nadele van de patiënt. Die dient een klacht in. Het tuchtcollege beoordeeld de klacht als deels terecht, maar legt de tandarts geen maatregel op.
LEAN-managementmethode in de tandartspraktijk
, , ,

LEAN-managementmethode in de tandartspraktijk

Als je een klein stapje in de richting doet van een verandering dan kan je altijd nog terug. Het begint bij dat eerste stapje en als je die eenmaal gezet hebt, wordt vaak pas duidelijk wat de weg naar je eindpunt ongeveer zal zijn: werken volgens de LEAN-managementmethode. Wat houdt dit precies in?
Meningen en behoeften van vrijgevestigde mondhygiënisten ten aanzien van praktijksoftware
,

Poster: Meningen en behoeften van vrijgevestigde mondhygiënisten ten aanzien van praktijksoftware

Wat zijn de meningen en behoeften van vrijgevestigde mondhygiënisten ten aanzien van praktijksoftware? Nicole Veringmeier en Simone van Willigen, studenten mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht, onderzochten dit.
Aan-de-slag-Wtza
,

De Wtza is sinds 1 januari 2022 een feit: Ga er mee aan de slag

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Deze nieuwe wet regelt aan welke eisen (mond)zorgaanbieders moeten voldoen voordat ze zorg mogen verlenen. Wat zijn de belangrijkste onderdelen van de Wtza en wat nu te doen?
Berisping opgelegd na foutieve en te lange orthodontische behandeling
,

Tuchtrecht: Berisping opgelegd na foutieve en te lange orthodontische behandeling

Een orthodontist heeft een berisping opgelegd gekregen omdat hij een foutieve orthodontische behandeling heeft uitgevoerd die op meerdere punten van de standaard afwijkt. Hierdoor is de ingeschatte maximum-behandelingsduur zeer ruim overschreden en is blijvende schade aan het gebit van de patiënt ontstaan.
Kracht-van-samenwerken
,

De kracht van goed samenwerken: Tips over het verbeteren van het teamwork

Het bouwen van een praktijk doe je ‘inside – out’. Hiermee bedoel ik, dat de kracht van het team (/ de ‘inside’) uiteindelijk resulteert in tevreden patiënten (/ ‘outside’). Teamwork is de sleutel naar tevreden patiënten in de praktijk anno nu. Dit artikel geeft uitleg over het model van teamwork aangevuld met praktische tips.
Wat is goed werklicht in een behandelkamer
,

Wat is goed werklicht in een behandelkamer?

Iedereen boven de 30 krijgt ermee te maken: het gezichtsvermogen loopt terug. Veel gehoorde klachten als gevolg van slechte werplekverlichting zijn dan ook branderige ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Toch is verlichting vaak een sluitpost bij de inrichting van een mondzorgpraktijk. Hoe verlicht u uw behandelkamer?
Tuchtrecht: berisping tandarts na onvoldoende vooronderzoek
,

Tuchtrecht: berisping tandarts na onvoldoende vooronderzoek

Een tandarts heeft een berisping opgelegd gekregen door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven omdat hij onvoldoende vooronderzoek heeft gedaan voor een implantaatprocedure. Hierdoor kon hij de klaagster onvoldoende informeren over de mogelijke belemmeringen om de operatie af te maken.

Partnernieuws

Meer

Help, hoe kom ik aan een nieuwe medewerker

Help, hoe kom ik aan een nieuwe medewerker?

Dat er sprake is van een tekort aan tandartsen is al langer bekend. Maar door de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt het ook steeds lastiger om in de mondzorg aan andere medewerkers te komen. Hoe groot is dit probleem en wat moet je als praktijk doen als je op zoek bent naar nieuwe medewerkers? Dental INFO vroeg het aan een aantal betrokkenen.
29 november 2021/door Redactie
Mirjam Oosting

“Ik wil echt de tijd nemen voor de patiënten”

Mirjam Oosting is twee jaar geleden afgestudeerd als mondhygiënist en heeft onlangs haar eigen praktijk geopend. Hoe is het om als jonge mondhygiënist je eigen praktijk te starten in hartje Den Haag? Dental INFO vroeg het haar.
29 november 2021/door Redactie
Tips voor meer regie over de praktijk Werken met doelen

Tips voor meer regie over de praktijk: Werken met doelen

Het is bekend, dat zorgverleners - praktijkhouders steeds meer werkdruk ervaren van het voeren van een eigen praktijk. Sommige jonge zorgverleners – praktijkhouders voelen zich soms bevrijd met de verkoop van hun praktijk. Dan wordt het hoogste tijd het heft in eigen hand te nemen.
15 november 2021/door Redactie
Een tandartspraktijk overnemen, hoe doe je dat?

Een tandartspraktijk overnemen, hoe doe je dat?

In de huidige tijd waarin steeds meer praktijken door ketens worden opgekocht is het niet zo eenvoudig om als tandarts een praktijk te vinden die je kunt overnemen. dental INFO sprak met Onno Karssen (financieel adviseur), Pieter Steenhuizen (Senior Healthcare Banker) en tandarts Roderik van Rens over de problemen die spelen bij een praktijkovername.
1 november 2021/door Redactie
Gezondheidsrecht de belangrijkste wetten

Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg: wat gaat dit betekenen voor (mond)zorgprofessionals?

Het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (‘Wegiz’) is enkele maanden geleden ingediend bij de Tweede Kamer. Met de inwerkingtreding van de Wegiz, wordt het voor zorgaanbieders verplicht om onderling elektronisch gegevens van patiënten uit de wisselen. Wat houdt deze verplichting nu eigenlijk in?
1 november 2021/door Redactie
Henry Schein sluit zich aan bij het 'Business ambition for 1.5⁰C’-initiatief

Henry Schein sluit zich aan bij het ‘Business ambition for 1.5⁰C’-initiatief

Vandaag heeft Henry Schein bekendgemaakt dat het het Science Based Targets-initiatief (SBTi) Business Ambition for 1.5⁰C heeft ondertekend, waarbij het zich verbindt tot het vastleggen van een wetenschappelijk onderbouwde langetermijndoelstelling voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, om zo tegen 2050 tot een nettonuluitstoot te komen.
25 oktober 2021/door anitatest
Strategisch personeelsbeleid in de praktijk

Strategisch personeelsbeleid in de praktijk

Bij veel tandartsen is personeelsbeleid een ondergeschoven kindje. Ze hebben ooit gekozen voor tandheelkunde en zijn niet opgeleid om personeel te managen. Het opstellen van een personeelsplan kan een goed begin zijn voor een strategisch personeelsbeleid. Charlotte van den Wall Bake vertelde tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu hoe je dit kan doen.
18 oktober 2021/door Redactie
In memoriam Peter van der Schoor, tandarts-implantoloog

In memoriam Peter van der Schoor, tandarts-implantoloog

Op 10 oktober overleed tandarts-implantoloog Peter van der Schoor. Tandarts-ondernemer Ron Steenkist nam in september een gesprek met hem op, in de vorm van een podcast. Steenkist noemde hem zijn leermeester en iemand die “geen blad voor de mond” neemt. Beluister de podcast.
18 oktober 2021/door Redactie
PPodcast: de inspanningsloze praktijk – met Ron Steenkist en Michiel Buis

Podcast: Ron Steenkist is te gast in zijn eigen podcast

Er staat weer een nieuwe aflevering van de Tandarts, Vrijheid en Meesterschap podcast van Ron Steenkist online. Met deze keer te gast… Ron Steenkist. Mathijs De Podcastgast neemt de microfoon over en vraagt Ron de hemd van het lijf. Over zijn professionele en persoonlijke ontwikkeling, en over zijn advies aan jonge tandartsen.
13 oktober 2021/door Redactie
Eerstelijns zorg verontrust door opleggen nutteloze extra administratie

Eerstelijns zorg verontrust door opleggen nutteloze extra administratie

Het onverwachte besluit van minister De Jonge van VWS om de regeling Jaarverantwoording WMG definitief vast te stellen, is met onbegrip en teleurstelling ontvangen door de eerstelijns zorg.
7 oktober 2021/door Redactie
Praktijkovername investeer in een optimale match

Praktijkovername: investeer in een optimale match

Het overnemen van een mondzorgpraktijk is een proces. Zet dat tijdig in, is het advies, als je daadwerkelijk succesvol wil zijn. Waar moet je aan denken bij praktijkovername? Bekijk het tienstappenplan.
4 oktober 2021/door Redactie
Prinsjesdag 2021 wat is van belang voor de praktijkhouder

Prinsjesdag 2021 – wat is van belang voor de praktijkhouder / zelfstandige mondzorgprofessional?

Op 21 september jongstleden werden de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2022 door de minister van Financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. Zoals verwacht was de inhoud van de stukken weinig verrassend. In dit artikel zullen we enkele punten belichten die voor u als praktijkhouder / zelfstandig mondzorgprofessional van belang kunnen zijn.
4 oktober 2021/door Redactie
Toon meer