Ondernemen

Hoe start je in de mondzorg een nulpraktijk
,

Hoe start je in de mondzorg een nulpraktijk?

Het starten van een nulpraktijk (zonder overname van een patiëntenbestand) is binnen de mondzorg in opkomst. Thera Evers, Sectorspecialist Medisch bij ABN AMRO Bank, vertelt wat er komt kijken bij het starten van een nulpraktijk.
Behandeling van kinderen en toestemming van de ouders: hoe zit dat ook alweer?
, , ,

Behandeling van kinderen en toestemming van de ouders: hoe zit dat ook alweer?

Steeds vaker krijgen mondzorgprofessionals te maken met kinderen met gescheiden ouders. Soms vechten ouders conflicten over de hoofden van de kinderen uit en is toestemming voor een behandeling de inzet. Het kan ook voorkomen dat er een acute situatie ontstaat, waarbij de toestemming niet gevraagd kan worden. Hoe hiermee om te gaan? En hoe kijkt de tuchtrechter hier tegenaan?
Groeien-met-je-mondzorgpraktijk
,

Groeien met je mondzorgpraktijk

Groeien met je mondzorgpraktijk, hoe doe je dat? Volgens tandarts en jurist Alexander Tolmeijer zijn de mogelijkheden tot groei oneindig, zelfs in coronatijd. Mondzorgpraktijk Anno Nu vertelde hij hoe je tot groei kan komen en wat dat voor je praktijk betekent.
Tuchtrecht: toch een berisping wegens slecht georganiseerde praktijk
,

Tuchtrecht: toch een berisping wegens slecht georganiseerde praktijk

Tijdens vakantie van haar tandarts wordt een patiënt met een afgebroken kies behandeld door een mondhygiënist. Toen zij na de behandeling last kreeg van haar kies, diende ze een klacht in. Het Centraal Tuchtcollege oordeelt dat de tandarts tekort is geschoten in de organisatie van de praktijk en legt berisping op.
PPodcast: de inspanningsloze praktijk – met Ron Steenkist en Michiel Buis
,

Podcast: de inspanningsloze praktijk – met Ron Steenkist en Nico Bezuur

In deze aflevering van de Tandarts, Vrijheid en Meesterschap Podcast gaat Ron Steenkist in gesprek met Nico Bezuur. Over zijn werk aan het Jordaan-project, zijn boek ‘De winstgevende tandartspraktijk’, en zijn advies aan jonge collega’s.
Alternatieven voor recappen om prikaccidenten te voorkomen
, , , , ,

Alternatieven voor recappen om prikaccidenten te voorkomen

Om prikaccidenten te voorkomen is het recappen van injectienaalden (het na gebruik terugzetten van de dop op de naald) al jaren geleden verboden. In de praktijk blijkt echter recappen nog gebruikt te worden. Wat is het risico van prikaccidenten en welke alternatieven zijn er inmiddels voor het recappen?
Tuchtrecht Waarschuwing na delegeren behandeling zonder informed consent van patiënt
, ,

Tuchtrecht: Waarschuwing na delegeren behandeling zonder informed consent van patiënt

Een tandarts wordt o.a. verweten dat zij een patiënt heeft laten behandelen door een behandelaar die niet BIG-geregistreerd was. Hiervoor was geen informed consent gegeven door de patiënt. Het tuchtcollege geeft de tandarts een waarschuwing.
Tuchtrecht-doorhaling-van-BIG-inschrijving
,

Tuchtrecht: doorhaling van BIG-inschrijving na onjuiste declaraties en niet meewerken aan fraudeonderzoek

De BIG-registratie van een tandarts is doorgehaald nadat hij bewust en stelselmatig onjuiste declaraties heeft ingediend. Ook wilde hij niet meewerken aan een fraudeonderzoek terwijl hij daartoe wel wettelijk verplicht was.

Partnernieuws

Meer

Podcast

Podcast: Meer rendement van een mondzorgpraktijk

Er bestaan enorme verschillen in het rendement tussen praktijken, zo ervaart Sjoerd Kuiken. Als je het rendement wilt verhogen, is het goed te weten waardoor deze verschillen ontstaan. In deze podcast vertelt Sjoerd over de verschillen tussen praktijken. Zodat je zelf aan de slag kunt met het verhogen van het rendement in jouw praktijk
10 mei 2021/door Redactie
Het CSI-Kids Laboratorium daar krijg je goedgepoetste kinderen van

Het CSI-Kids Laboratorium: daar krijg je goedgepoetste kinderen van

In de mondzorgpraktijk van mondhygiënist Iris Oehlers in Amersfoort is een CSI-Kids Laboratorium gevestigd. Met behulp van proefjes kunnen kinderen (en hun ouders) daar meer leren over hun mondgezondheid. Iris vertelde aan dental INFO wat het CSI-Kids Laboratorium is en hoe dat gemotiveerde kinderen oplevert.
10 mei 2021/door Redactie
Wat is de transitievergoeding voor een spijtoptant

Wat is de transitievergoeding voor een spijtoptant?

Hoe zit het met de transitievergoeding als er geen sprake is van één voortdurend dienstverband, maar er sprake is geweest van een onderbreking in het dienstverband? Bijvoorbeeld indien een tandartsassistente haar dienstverband heeft opgezegd maar daarna toch weer terugkeert naar haar oude werkgever?
21 april 2021/door Redactie
Tips bij sollicitatiegesprekken

Tips bij sollicitatiegesprekken

De kwaliteit van zorgverlening wordt met name bepaald door de kwaliteit van het team. Je hebt nooit 100% zekerheid, dat je een goede – of de beste – kandidaat aanneemt. Maar hoe kun je deze kans zo groot mogelijk maken? Daarvoor in dit artikel diverse tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken.
21 april 2021/door Redactie
Mailvoorbeelden

3 mail templates om extra Google reviews te krijgen

Positieve Google reviews zijn belangrijker dan ooit, ook voor tandheelkundigen. Gelukkig kun je met deze 3 mail templates extra positieve Google beoordelingen ontvangen voor je praktijk.
21 april 2021/door anitatest
Podcast

Podcast: Management als smeermiddel

Door verschillende praktijkbezoeken werd Sjoerd Kuiken geconfronteerd met de grote onderlinge verschillen in ontwikkelsnelheid van een praktijk. Met de ontwikkelsnelheid van een praktijk bedoelt hij de mate waarin een praktijk in staat is zichzelf te verbeteren of verder te professionaliseren. Hoe kun je dit nu verklaren?
12 april 2021/door Redactie
schorsing na onrechtmatige vernietiging patiëntgegevens

Tuchtrecht: schorsing na onrechtmatige vernietiging patiëntgegevens

Een tandarts wordt door ex-patiënten verweten dat hij ondanks herhaalde verzoeken om hun patiëntendossiers toe te sturen geen medische informatie heeft verstrekt en op geen enkele manier bereikbaar was. De tandarts heeft de medische dossiers zonder toestemming aan derden verstrekt en laten vernietigen. Het tuchtrechtcollege veroordeelt de tandarts tot een schorsing.
12 april 2021/door Redactie

Tuchtrecht: waarschuwing na onvoldoende te hebben voorzien in behoeften van patiënt

Een tandarts heeft een waarschuwing gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle nadat zij zich onvoldoende op de hoogte heeft gesteld van de behoeften van de klaagster en daardoor niet aan de wensen en behoeften van de klaagster kon voldoen.
29 maart 2021/door Redactie
Mondclinic Rotterdam

Vacature: Mondhygiënist Rotterdam

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega voor de MondClinic praktijk in Rotterdam. Ben jij een teamplayer? Wil je nieuwe dingen leren? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Wij zijn een mondhygiënepraktijk, er werken alleen mondhygiënisten en balie-assistentes.
25 maart 2021/door anitatest
Gezondheidsrecht de belangrijkste wetten

Gezondheidsrecht: de belangrijkste wetten

Uit een onderzoek van VvAA blijkt dat veel zorgverleners behoefte hebben aan meer informatie over gezondheidsrechtelijke zaken. Daarom zette mr. Kim Waldron, jurist gezondheidsrecht bij VvAA, tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu op een rij met welke wetgeving mondzorgverleners onder meer te maken hebben.
15 maart 2021/door Redactie
Tuchtrecht: voorwaardelijke schorsing na onherstelbare schade aan gebit

Tuchtrecht: voorwaardelijke schorsing na onherstelbare schade aan gebit

Een tandarts in een cosmetische kliniek voor tandheelkunde heeft een voorwaardelijke schorsing gekregen nadat zij onder meer zonder toestemming het gebit van de klaagster heeft afgeslepen. Ook was er geen behandelplan en kostenbegroting opgesteld en waren te veel kosten gedeclareerd.
15 maart 2021/door Redactie

Welke bedragen gelden voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek in 2021?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), een (fiscale) aftrek voor kleinschalige investeringen, is in 2021 qua percentage gelijk en qua bedragen iets hoger dan de aftrek in 2020. Bekijk het overzicht van de KIA-bedragen en voorwaarden voor 2021.
15 maart 2021/door anitatest
Toon meer