Ondernemen

Transitievergoedingen personeel bij praktijkbeëindiging: maak gebruik van de compensatieregeling
Personeel

De werkkostenregeling. Wat mag je vergoeden aan werknemers?

Het jaar 2024 zit er al weer bijna op. Met de feestdagen in het verschiet wordt het tijd om de balans op te maken. Zo ook ten aanzien van de werkkostenregeling. Is er dit jaar nog ruimte over om uw personeel op een fiscaal vriendelijke manier iets toe te schuiven zo voor de kerstdagen?
tuchtrecht
Tuchtrecht

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts na respectloze behandeling

Het plaatsen van kronen bij een patiënt verliep niet soepel waarna de tandarts de kronen meegaf en declareerde aan de patiënt. De tandarts kreeg van de tuchtrechter een waarschuwing voor geïrriteerd en geagiteerd reageren op de patiënt en het laten vertrekken van een patiënt met de kronen zonder te zoeken naar een oplossing.
Het studiekostenbeding
Personeel

Het studiekostenbeding: weet je hoe het zit?

Per 1 augustus 2022 is de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking getreden. In artikel 7:611a BW is bepaald dat werkgevers door de wet of Cao verplichte opleidingen aan hun werknemers moeten vergoeden. Het moet daarbij gaan om scholing die verplicht is op grond van (inter)nationaal recht of de Cao.
zzp'ers in de mondzorg
ZZP-er

Webinars van overheid over zzp en schijnzelfstandigheid terugkijken

Op donderdag 14 november organiseerden het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst twee webinars over zzp en schijnzelfstandigheid. Bekijk de webinars hier terug.
Salarisscan
Personeel

Resultaat Salarisscan: Wat verdient een tandarts, mondhygiënist en assistent?

Voor praktijkhouders én voor medewerkers is het goed om een beeld te krijgen van de gebruikelijke salarissen om te weten of het betaalde of het ontvangen salaris marktconform is. Wij deden wij een update onderzoek in 2024 over de salarissen in de mondzorg, een initiatief van dentalinfo.nl en Dental Management Toolkit (en met medewerking van Dental Care Professionals). Download de uitkomsten in de toolkit.
Geld en financieel
Financieel

Hoe krijg ik mijn praktijk financieel gezond? Een simpel systeem voor inzicht in de geldstromen van je praktijk

Een goedlopende praktijk, die tevens financieel gezond is. Hierin zitten twee aspecten, die echter niet altijd samengaan. Een goedlopende praktijk is namelijk niet altijd een financieel gezonde praktijk. Met de huidige stijging van de kosten is het des te meer aan de orde de praktijk financieel gezond te maken. Hoe begin ik hiermee?
Collosseum-Dental-dicht-door-cyberaanval
Kennis

Bescherm uw praktijk en patiëntgegevens: Cybersecurity tips voor mondzorgprofessionals

Patiëntgegevens zijn bijzonder gevoelig en daarom een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Het waarborgen van de veiligheid van deze gegevens is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook cruciaal voor het behoud van vertrouwen van uw patiënten. Enkele belangrijke tips om uw praktijk beter te beschermen tegen cyberdreigingen.
Welke privacydocumenten heb je nodig als mondzorgaanbieder
Wet- en regelgeving

Welke privacydocumenten heb je nodig als mondzorgaanbieder?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna te noemen: “AVG”) is bij veel mondzorgaanbieders uiteraard bekend, nu er dagelijks met gevoelige (patiënt)gegevens wordt gewerkt. Toch is niet altijd duidelijk dat er op grond van de AVG ook verplichtingen gelden ten aanzien van het hanteren van een aantal privacydocumenten. De AVG schrijft namelijk een aantal verplichte documenten voor. Om welke documenten gaat het?

Partnernieuws

Meer

zzp'er

De ZZP’er in 2025

De wetgeving voor zzp’ers is volop in beweging. Doorgaans zijn we liever bezig met ons vak dan met juridische teksten en belastingregels, maar toch verdient het onderwerp je aandacht. Of je nu zelf zzp’er bent, of als praktijkhouder werkt met zzp’ers, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van veranderende regelgeving. Waarom en wat zijn een aantal aandachtspunten voor 2025?
21 oktober 2024/door Redactie
Tuchtrecht Berisping voor tandarts voor vernietigen patiëntendossier

Tuchtrecht: Berisping voor tandarts voor vernietigen patiëntendossier

Een patiënt was tot midden 2021 onder behandeling van een tandarts die per januari 2022 stopte met zijn praktijk. Zij diende een klacht in omdat de tandarts haar patiëntendossier vernietigde. Volgens het tuchtcollege heeft de tandarts niet voldaan aan de wettelijke bewaarplicht van twintig jaar en kreeg hiervoor een berisping.
21 oktober 2024/door Redactie
Tuchtrecht Waarschuwing voor tandarts vanwege onjuiste behandeling van wondje op tong leidend tot plaveiselcelcarcinoom

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts vanwege onjuiste behandeling van wondje op tong leidend tot plaveiselcelcarcinoom

Een patiënt diende een klacht in tegen haar tandarts omdat deze 1. een wondje op haar tong niet had gezien, 2. geen vervolgafspraak plande en 3. niet dacht aan een tumor die verder onderzocht diende te worden. Het tuchtcollege acht de onderdelen 1 en 2 gegrond en geeft de tandarts een waarschuwing.
7 oktober 2024/door Redactie
zzp

Tweede Kamer wil meer maatwerk bij handhaving zzp-wetgeving: 4 moties aangenomen

De Tweede Kamer vraagt het kabinet om een koerswijziging in de handhavingsstrategie om de rust onder zzp'ers en opdrachtgevers terug te brengen. De handhaving van de Belastingdienst moet worden gewijzigd in de vorm van een "zachtere landing" van de wet DBA per 1 januari 2025. Hiervoor zijn 4 moties aangenomen.
3 oktober 2024/door anitatest
Tuchtrecht

Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts als gevolg van onjuist verzekeringsadvies

Een patiënt diende een klacht in tegen haar tandarts vanwege onjuist advies. Volgens de klaagster heeft de tandarts de feiten verdraaid en is de inhoud van de adviezen onjuist. Het tuchtcollege concludeert dat de adviezen onjuistheden bevatten en geeft de tandarts een waarschuwing.
23 september 2024/door Redactie
zzp'er

Belastingdienst: geen boete voor zzp’ers bij schijnzelfstandigheid – overgangsperiode van een jaar

Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. Hiervoor geldt een overgangsperiode van 1 jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen boete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. Dit schrijft Staatssecretaris Idsinga in een brief aan de Tweede Kamer.
11 september 2024/door anitatest
Wtza administratie

Wtza: verhoging grens interne toezichthouder verhoogd naar 50 zorgverleners

Minister Helder wil voorbereidingen treffen om het Uitvoeringsbesluit Wtza aan te passen. Hierbij wordt de omvangsgrens voor het hebben van intern toezicht verhoogd naar vijftig of meer zorgverleners voor instellingen die op dit moment verplicht zijn tot het hebben van intern toezicht vanaf 26 zorgverleners. Het besluit van minister Helder om de getalsgrens te verhogen is met gejuich ontvangen in de eerstelijnssector.
24 juni 2024/door anitatest
Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege orthodontische behandeling zonder resultaat

Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege orthodontische behandeling zonder resultaat

Een tandarts was niet bekwaam voor het uitvoeren van een orthodontische behandeling en dat leidde tot een behandeling met een onjuiste techniek en een onjuiste uitvoering, die veel te lang duurde. Deze klacht tegen een tandarts over een beugelbehandeling is door het Tuchtcollege grotendeels gegrond verklaard.
24 juni 2024/door Redactie
Voorbehouden handelingen en taakdelegatie in de mondzorg: hoe zit het ook alweer?

Voorbehouden handelingen en taakdelegatie in de mondzorg: hoe zit het ook alweer?

De IGJ vindt het belangrijk dat taakdelegatie in de mondzorg goed georganiseerd is. Zij let bij haar inspecties in het bijzonder op de vraag of er sprake is van ‘behandelingen door een onbevoegd of onbekwaam behandelaar, al dan niet via taakdelegatie.’ Het is dus ook dit jaar zaaknog steeds belangrijk om goed op een rijtje te hebben wie binnen de praktijk bevoegd is welke handelingen uit te voeren. Over voorbehouden handelingen en bevoegdheidsvraagstukken bestaat, ter bescherming van de patiënt, zeer gedetailleerde wet- en regelgeving. De belangrijkste zaken op een rij.
10 juni 2024/door anitatest
Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege niet op tijd opmerken van parodontitis

Tuchtrecht: Klacht tegen tandarts vanwege niet op tijd opmerken van parodontitis

Volgens de patiënt heeft de tandarts onzorgvuldig gehandeld omdat zij jarenlang periodieke controles heeft uitgevoerd waarbij er nooit bijzonderheden waren, terwijl er later wel parodontitis werd vastgesteld. Het Tuchtcollege acht de klacht gegrond en geeft de tandarts een waarschuwing.
10 juni 2024/door Redactie
Wet Verbetering Poortwachter

Wet Verbetering Poortwachter: Wettelijke verplichtingen voor de mondzorgpraktijk

De gezondheid en het welzijn van je personeel vormen de basis waar de zorgverlening aan de patiënten op draait. Helaas is er geen garantie dat werknemers gezond en vitaal blijven en kan je verzuim niet altijd voorkomen. Bekijk een overzicht van de belangrijkste stappen, die tijdens het Wet Verbetering Poortwachter-traject moeten worden genomen.
27 mei 2024/door Redactie
Tuchtrecht: Tandarts tijdelijk geschorst vanwege ongebruikelijke manier van uitgevoerde extractie

Tuchtrecht: Tandarts tijdelijk geschorst vanwege ongebruikelijke manier van uitgevoerde extractie

Een tandarts heeft een verstandskies getrokken zonder de patiënt vooraf op de risico’s te wijzen. Ook als in het dossier staat dat patiënt geïnformeerd is, moet een behandelaar verifiëren of dat juist is en de patiënt alles heeft begrepen. De extractie is verder ondeugdelijk uitgevoerd met een ongebruikelijke techniek. De klacht wordt grotendeels gegrond verklaard door het Tuchtcollege.
27 mei 2024/door Redactie
Toon Meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?