Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

NVM-najaarscongres ‘Positieve gezondheid’ & ALV in Orpheus Apeldoorn op 15 november 2019

15 november 2019

Gegevens

Datum:
15 november 2019
Tijd:
10:30 - 18:30
Evenement Categorie:
Website:
https://www.nvmcongres.nl/

Organisator

NVM

Locatie

Orpheus
Churchillplein 1
Apeldoorn, 7314 BZ
+ Google Maps
 

Het NVM-najaarscongres vindt plaats op 15 november 2019. Het thema is: Positieve gezondheid – Hoe de mondhygiënist veerkracht en eigen regie bij de cliënt stimuleert.

Voorafgaand aan het NVM-najaarscongres organiseert de vereniging voor leden de Algemene Ledenvergadering (ALV). Anders dan andere jaren is er aan de vooravond van het NVM-najaarscongres 2019 geen NVM Philips pre-congres, omdat er dit jaar andere afspraken met sponsor Philips zijn gemaakt.

Als zorgprofessional ben je veelal gewend te focussen op de aandoening van je cliënt. De benadering van Positieve Gezondheid geeft je juist een bredere kijk op gezondheid. Het accent ligt dan niet meer op de aandoening maar op mensen zelf, wat zij willen en kunnen. Door de cliënt zelf de regie te laten nemen, zullen ze eerder intrinsiek gemotiveerd zijn voor gedragsverandering. Hoe Positieve Gezondheid werkt en voor jou gaat werken in de praktijk, daarover gaat het NVM-najaarscongres 2019.

Programma

Om het programmaboekje online door te bladeren, klik hier.

08.15 uur      Registratie en ontvangst met koffie en thee

08.45 uur     Algemene Ledenvergadering NVM-mondhygiënisten

10.15 uur      Uitreiking NVM Oral-B Studieprijs

10.30 uur     Pauze

11.15 uur       Opening en welkom door Manon van Splunter

11.20 uur      Introductie door dagvoorzitter Marloes den Heijer

Marloes den Heijer is leiderschapscoach, gespecialiseerd in de mondzorg. Haar studie International Business voltooide ze aan de Universiteit Maastricht. Door de coaching van Marloes verbeteren praktijkhouders hun communicatie en leiderschapsvaardigheden en lossen ze knelpunten in hun team op. Zo leiden ze de mondzorgpraktijk weer met zelfvertrouwen, energie en plezier. Daarnaast verzorgt Marloes leiderschap-, en communicatietrainingen, geeft ze lezingen en is ze dagvoorzitter op tandheelkundige congressen. Ze was eerder dagvoorzitter bij een NVM-congres in 2017. Haar boek ‘Passie in Praktijk’ staat vol tips hoe je met meer passie in de mondzorgpraktijk kunt werken.

Portretfoto Marloes den Heijer
Video: Marloes stelt zich voor!

11.30 uur      Positieve Gezondheid: wat is het en wat kun je ermee?

Marja van Vliet, PhD, van oorsprong voedings- en bewegingswetenschapper, is onderzoeksmanager aan het Instituut voor Positieve Gezondheid
Bij Positieve Gezondheid staan veerkracht en gezondheid centraal in plaats van ziekte en gebrek. Inmiddels krijgt deze visie steeds meer grond aan de voeten in het Nederlandse zorglandschap. In deze lezing wordt Positieve Gezondheid nader belicht. Want wat houdt deze visie nu eigenlijk precies in en wat betekent het voor de (zorg-)praktijk? En wat kan het toevoegen aan het vak van de mondhygiënisten?

Portretfoto Marja

12.15 uur      Oproep stemmen Passieprijs

12.20 uur     Lunchpauze

13.50 uur     Subsessies ronde 1

14.35 uur     Subsessie ronde 2

15.20 uur     Pauze

16.05 uur    Tabaksverslaving: een serieus medisch probleem

Trudi Beelen, voorheen huisarts en sinds 2000 verslavingsarts met als speciaal aandachtsgebied tabaksafhankelijkheid
Trudi zal meer vertellen over de lichamelijke schade die roken aanbrengt, uitleggen waarom dit een ernstige verslaving is en wat de genetische verschillen in mate van verslaving zijn. Zij geeft bovendien handvatten voor bespreking aan de hand van de Zorgstandaard tabaksverslaving én bespreekt kort de farmacotherapeutische mogelijkheden en de e-sigaret.

Portret foto Trudy Beelen

16.50 uur     Positieve Parodontologie

Geerten-Has Tjakkes, parodontoloog en implantoloog, en voorzitter van de expertisegroep Parodontologie van het CTM-UMCG
Bij de behandeling van parodontitis komen we niet onder de multifactoriële achtergrond van de aandoening uit. We hebben in de dagelijkse praktijk een bepaald behandeldoel voor ogen. Dat kunnen we niet alleen. hier zullen we samen met de patiënt naar toe moeten werken. Maar het is de vraag of dat doel voor iedereen hetzelfde is en/of dat doel voor iedereen duidelijk is. Afgezien van het feit of het doel ook nog realistisch is. Wat de behandelaar wil, is niet hetzelfde als wat de patiënt wil. Waarom zou iemand zich laten behandelen als hij nergens last van hebt? De meeste behandelaars zullen streven naar parodontale gezondheid, maar wat is dat dan? Gaan we uit van de gestelde definities of heeft iedereen zijn eigen definitie? En als we eenmaal een plan overeen gekomen zijn, moeten we ons afvragen hoe we daar dan kunnen komen en daarna: hoe we daar kunnen blijven. Wat is daarvoor nodig en wie zijn daarvoor nodig?

Portretfoto Geert-Has Tjakkes

17.35 uur      Uitreiking Passieprijs

17.50 uur      Afsluiting door de dagvoorzitter

18.00 uur     Borrel

Meer informatie en inschrijven NVM-najaarscongres

Partnernieuws